Korupce?

Autor
Štítky

Loni na podzim jsme měli komunální volby a stalo se již dobrým zvykem tento svátek demokracie zakončit trestním oznámením pro podezření z korupce na všechny, kteří seděli na vidlákovské radnici. Policie to pak prošetří.... a odloží. Tu a tam se něco dostane až ke státnímu zástupci a tu a tam se něco dostane až k soudu. A zatím pokaždé to skončilo osvobozujícím rozsudkem. 

Není to jen naše místní jihomoravská specialita, děje se to všude. Vlastně marně přemýšlím, který z našich vrchních úřednických či politických představitelů zůstal s čistým neobviněným štítem. Premiér je stále vyšetřován, ale pořád není obžalován, na Zemana zkoušejí vlastizradu, Zimola, Rath, Netolický, Púta... tenhle seznam by byl hodně hodně dlouhý. 

A opět není to jen otázka naší zemičky. V jednom kuse někde rozkryli korupční skandál, obvinili ministry, úředníky a kdo ví koho ještě, sestavil se popdle toho žebříček zkorumpovanosti, obvinění jsou lidé z politiky, byznysu, sportu. 

Ale když se pak na to podíváte, v devadesáti procentech jde o to, že spolu dva lidé mluvili, něco domluvili a nějak zlehýnka obešli nějakou tisícistránkovou směrnici. 

Promiňte mi přátelé, ale mně přijde normální, že spolu lidi mluví. Dokonce mi přijde normální, že si dva partneři v byznysu nebo partneři v politice a nebo klidně i soupeři sednou a cosi dohodnou. Vždyť i ten Trump musí mluvit s Putinem a naopak. A samozřejmě to nejzajímavější si řeknou beze svědků sami dva. 

My dneska máme na všechno směrnici na zadávání zakázek ve kterých se stejně nikdo nevyzná, udělá se nějaké zadání, které stejně není dokonalé a nekopíruje dostatečně realitu a pak se lidi diví, že se dálnice staví pomalu a oprava D1 se vleče a prodražuje. A každý den tam někde stojí stavbyvedoucí a státní dozor a nějak se rozhodnou, jak dál. A protože se nesmí nic změnit v rozpočtu a zadání, tak se něco jiného dělá, něco jiného píše a něco jiného fakturuje. 

Pak se na to přijde a tisíc stránek směrnice se rozšíří o další stovky nových předpisů a výberové řízení netrvá rok, ale tři roky a nedojde na jedno trestní oznámení, ale bude jich pět. Velké peníze se stejně ztrácejí pořád dál, stále se různí obskurní lobbysti dokáží zajistit svoje odkloněné fondy, ale udělat se nedá vůbec nic, protože se každý bojí cokoliv rozhodnout. 

komerční sféra v tomto statečně drží krok s tou státní. Zkuste v nějaké větší firmě najít kohokoliv kompetentního se kterým si můžete sednout do zasedačky a odejít s jasnou dohodou. I tam jsou směrnice, ISO 9001 a podobná lejstra. A když se někdo znelíbí vedení, stačí se mu podívat do počítače a můžete si být jisti, že se za chvíli najde dost důvodů ho vyhodit zcela podle zákona i směrnic. 

Zkrátka a dobře, dneska už se nebojuje proti korupci. Udělala se z toho šaškárna, kde jsou všichni postižitelní, bez dlouhé řady podpisů není možné koupit ani kancelářský papír a jakmile utratíte někde pětistovku, už se vás příslušní kontroloři ptají, proč jste to koupili v papírnictví na rohu, jestli tam sedí váš kamarád a kolik jste dostali provize. 

Politik nemůže s nikým jednat, ředitel nemůže s nikým jednat, jakýkoliv byznys je vlastně automaticky korupce a nebo trvá neskutečně dlouho a je neskutečně drahý. A troufám si tvrdit, že všechna ta protikorupční opatření jsou už dávno mnohem dražší než všechna ta skutečná korupce. 

Nikdo není k ničemu kompetentní, jen je za všechno odpovědný, nikdo nemá ničí důvěru  a je to všude na světě stejné. Ať uděláte cokoliv a koupíte cokoliv, vždycky se najde někdo, kdo za tím uvidí nějaké nečisté jednání. A proto nesme schopní opravit páteřní dálnici a nejsme schopní postavit jaderný reaktor. Protože tu není nikdo, kdo by mohl říci, že Temelín dodělají Rusové, protože už tam postavili reaktory dva, tak to nebude kocourkov. Ano, možná je to dražší, ale prostě my jsme ti jaderní inženýři a too řešení je pro nás prostě nejvhodnější. Představte si, to by bylo trestních oznámení a vyšetřování ruského vlivu. 

Udělali jsme si to sami. Místo odborníků a lidí na svém místě máme směrnice. Ty samozřejmě nic nevyřeší, nic nepostaví, nic nevymyslí, ale spolehlivě zajistí, že se v nich vyzná jen konkrétní živočišný druh úředníka a papírožrouta a na jakémkoliv místě v systému pak sedí někdo, kdo miluje papíry. Ti kteří milují jadernou fyziku nebo dopravní logistiku, ti jsou odsunuti někam stranou a musejí dělat podle zadání lidí, kteří o tom vědí lautr kulový. 

Zkrátka a dobře, dnešní doba není promořená korupcí. Alespoň ne víc než jindy. Je promořená předpisy, které z každého jednání korupci udělaly. 

 

PS. Toto je první článek za dva roky se štítkem korupce. 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

"Zkrátka a dobře, dneska už se nebojuje proti korupci." Píše Vidlák.
No já to vidím takto:
Nejen dneska ale NIKDY se u nás opravdu nebojovalo proti korupci, jen se o tom fest žvanilo, neziskovky, fondy, komise i vyšetřovací na to se tvořily, prachy tekly, a sem tam se někdo jen pro výstrahu "sejmul".
Ve "svatém boji proti korupci" se zavedlo kde co, včetně preventivního šmírování a utáhly se šrouby a dokonce agenti provokatéři měli být v boji proti korupci světlem v tunelu.
Všeliké to páchání protikorupčních akcí "čisté ruce" včetně. toliko pro "hovada" (nás voliče) dobré jest.
Nejvíc se "krade a korupčí" v mezích zákona "
Tedy zákony se dopékají pro ty pravé "korupčníky" a lobbisty mocných....
Všechno to normování, papírové války a "svatý" boj , slouží svému záměru.
Slouží tedy zaměstnání nezaměstnatelných sloužících, co slouží a rádi státnímu i nadnárodnímu aparátu, a zajištění kšeftů pro ty správně ocertifikované.
Tedy pro ty, co si mohou dovolit zaplatit ty všechny certifikáty.
A ti co ne, jsou vystrčeni na okraj, mimo kšeftů o skutečně velké peníze.
A nějaké obecní , městské, zastupitelstvo .... holt mají "Vašci na ledu" smůlu.
Však i u nás dřív zavřou kde jakého venkovana, než by "velký" seděl.
Jen někdy nějaký, se zdáním velkého v našem měřítku u nás, stoupne na malíček většímu z jiných krajů....

A plebs se i u nás pere a hádá, a tím nepřekáží velkým u "svícení" a při tvorbě zákonů pro ty správné vyvolené.

PS: Donese babička vejce či maličkou slivovičku k doktorovi, korupce..............., porušení hygienických předpisů........, jistě nedovolené pálení, daňový delikt, a ještě možná urazí, to dle nátury doktora....A tuto korupci je třeba dozajista do kořene vymýtit i s babičkami......!!!

Prostě s korupcí mi Vidláku jděte k šípku! (pokus o žert je to celé, urazit nechci nikoho...)

Zatím bez slepic

Napsal to nejakej Rauschning ci kdo. Ma to bejt kniha rozhvoru s Hitlerem, vydana jeste pred valkou. Taky to pry ma bejt padelek, ale je to zajimave cteni a obvineni z korupce bylo pouzivano k diskreditaci.

Vzdy si na to vzpomenu, kdyz vidim ty podivne protikorupcni spolky, placene s ciziny, s lidmi jako Kraus ci Randak, jak nam tu zrovna oni odhaluji korupci.

Korupce je proste jen dalsipaka proti nam.

Zatím bez slepic

„Vytvářím si sféru vlivu. To je vše, ale také to stačí. Politické úspěchy, o něž usiluji, se dostaví jen plánovitou korupcí vlivných osob,“ ... Hilterův výrok

Zatím bez slepic

pharmacie bourges centre ville pharmacie bordeaux gare pharmacie de garde wattrelos aujourd'hui , therapie de couple rembourse traitement bipolaire , medicaments zopiclone pharmacie le havre pharmacie en ligne quebec Autodesk Maya 2022 precio Argentina, Autodesk Maya 2022 por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34698#>Autodesk Maya 2022 </a> Autodesk Maya 2022 barato Compra Autodesk Maya 2022 a precios mГЎs bajos. traitement eau pharmacie ouverte fontainebleau MathCad Prime 7 donde comprar en Guatemala, MathCad Prime 7 venta Guatemala <a href=https://publiclab.org/notes/print/34766#>MathCad Prime 7 precio Guatemala</a> MathCad Prime 7 donde comprar en Guatemala MathCad Prime 7 precio Guatemala. pharmacie angers la roseraie pharmacie en ligne jean coutu , pharmacie beaulieu auderghem pharmacie de auchan woippy Г  quelle heure Г§a ferme SketchUp Pro 2022 barato, SketchUp Pro 2022 precio Ecuador <a href=https://publiclab.org/notes/print/34699#>SketchUp Pro 2022 donde comprar en Ecuador</a> Compra SketchUp Pro 2022 a precios mГЎs bajos SketchUp Pro 2022 donde comprar en Ecuador. pharmacie en ligne que choisir pharmacie amiens etouvie .

Zatím bez slepic

pharmacie lafayette lyon therapie cognitivo-comportementale belgique pharmacie de garde marseille 23 juin 2019 , therapie jean lapointe une therapie comportementale et cognitive , pharmacie en ligne juvignac pharmacie angers espace anjou pharmacie auchan montivilliers Sony Movie Studio Platinum 13 donde comprar en Argentina, Sony Movie Studio Platinum 13 barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34543#>Sony Movie Studio Platinum 13 donde comprar en Argentina, Sony Movie Studio Platinum 13 venta Argentina</a> Sony Movie Studio Platinum 13 por internet Comprar Sony Movie Studio Platinum 13. pharmacie des ecoles boulogne billancourt horaire pharmacie leclerc thouars Compra Nik Software Color Efex Pro 3 a precios mГЎs bajos, Nik Software Color Efex Pro 3 por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34651#>Nik Software Color Efex Pro 3 por internet</a> Nik Software Color Efex Pro 3 precio Argentina Nik Software Color Efex Pro 3 venta Argentina. pharmacie a proximite de garde pharmacie ouverte proche de moi , pharmacie auchan aubagne pharmacie nuit amiens Compra Autodesk Revit 2021 a precios mГЎs bajos, Autodesk Revit 2021 barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34469#>Autodesk Revit 2021 </a> Autodesk Revit 2021 precio PerГє Autodesk Revit 2021 por internet. Compra Gabapentina a precios mas bajos, Gabapentina precio sin receta. Medicamento Gabapentina nombre generico Comprar Gabapentina 800 mg generico <a href=https://form.jotform.com/222076566560862#>Compra Gabapentina a precios mas bajos</a> pharmacie z preparateur en pharmacie aix-en-provence .

Zatím bez slepic

therapie cognitivo-comportementale fondateur pharmacie lafayette auch therapie cognitivo-comportementale gatineau , pharmacie en ligne dunkerque act therapy kent , pharmacie de garde aujourd'hui rodez pharmacie en ligne orleans introduction aux therapies comportementales et cognitives (tcc) MS Office 2011 Home Business barato, MS Office 2011 Home Business donde comprar en Argentina <a href=https://publiclab.org/notes/print/34570#>MS Office 2011 Home Business venta Argentina</a> MS Office 2011 Home Business barato MS Office 2011 Home Business precio Argentina. pharmacie en ligne royaume-uni medicaments rhinopharyngite Compra Windows 11 Enterprise a precios mГЎs bajos, Windows 11 Enterprise barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34716#>Windows 11 Enterprise venta Ecuador</a> Compra Windows 11 Enterprise a precios mГЎs bajos Windows 11 Enterprise precio Ecuador. pharmacie jules ferry avignon pharmacie argenteuil , pharmacie lafayette le puy medicaments mal de dents Comprar Adobe Acrobat X Pro, Adobe Acrobat X Pro por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34341#>Adobe Acrobat X Pro donde comprar en Chile</a> Adobe Acrobat X Pro precio Chile Compra Adobe Acrobat X Pro a precios mГЎs bajos. Compra Gabapentina a precios mas bajos, Gabapentina precio Ecuador traitement polyarthrite rhumatoГЇde pharmacie gadilhe aix en provence .

Zatím bez slepic

emploi pharmacie annecy act therapy what is it pharmacie angers geant , pharmacie petit auchan woippy pharmacie minimes aix en provence , pharmacie angers visitation pharmacie auchan eaubonne pharmacie en ligne isere Microsoft Office Home Business 2019 precio Chile, Microsoft Office Home Business 2019 venta Chile <a href=https://publiclab.org/notes/print/34228#>Microsoft Office Home Business 2019 barato</a> Microsoft Office Home Business 2019 por internet Compra Microsoft Office Home Business 2019 a precios mГЎs bajos. pharmacie en ligne strasbourg pharmacie beauvais garde Autodesk AutoCAD LT 2016 venta Ecuador, Compra Autodesk AutoCAD LT 2016 a precios mГЎs bajos <a href=https://publiclab.org/notes/print/34474#>Autodesk AutoCAD LT 2016 donde comprar en Ecuador</a> Comprar Autodesk AutoCAD LT 2016 Autodesk AutoCAD LT 2016 barato. medicaments jambes lourdes sans ordonnance pharmacie polygone brest , therapie cognitive et comportementale yonne pharmacie brink aix en provence Corel PaintShop Pro X5 por internet, Corel PaintShop Pro X5 venta Guatemala <a href=https://publiclab.org/notes/print/34406#>Corel PaintShop Pro X5 por internet, Corel PaintShop Pro X5 precio Guatemala</a> Corel PaintShop Pro X5 precio Guatemala Comprar Corel PaintShop Pro X5. Neurontin precio Ecuador, Gabapentina precio Ecuador pharmacie en ligne la roche sur yon pharmacie argenteuil de garde .

Zatím bez slepic

pharmacie ouverte entre 12h et 14h pharmacie de garde herault pharmacie auchan mont gaillard , traitement jambes lourdes medicaments kardegic , therapies louise guay saint-jean-sur-richelieu qc pharmacie de garde issoire aujourd'hui pharmacie lafayette tolosane Fludrocortisone precio sin receta, Comprar Florinef 0.1 mg genГ©rico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-florinef-0-1-m… Fludrocortisone 0.1 mg</a> Compra Florinef a precios mГЎs bajos Florinef barato en la farmacia. pharmacie de garde uckange pharmacie de l'eglise argenteuil horaires Bisoprolol barato en la farmacia, Comprar Zebeta 5 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/zebeta-precio-argentin… Zebeta nombre generico</a> Zebeta precio Argentina Medicamento Zebeta nombre generico. pharmacie fachon act therapy autism , pharmacie huynh bordeaux pharmacie bio annecy Omeprazol precio Venezuela, Comprar Omeprazol 20 mg genГ©rico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/omeprazol-barato-en-la… Omeprazol 20 mg genГ©rico</a> Omeprazol barato en la farmacia Omeprazol precio sin receta. pharmacie aix en provence pharmacie de garde beauvais 60 .

Zatím bez slepic

act therapy willingness pharmacie harrois angers pharmacie bordeaux h24 , pharmacie lafayette nimes pharmacie urgence brest , pharmacie angers sud pharmacie ouverte villejuif pharmacie en ligne union europeenne Medicamento Furosemida nombre generico, Lasilix precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/compra-lasilix-a-preci… Furosemida pastillas</a> Lasilix precio Argentina Medicamento Lasilix nombre generico. pharmacie de garde knutange traitement whipple Medicamento Tadalafil nombre generico, Tadacip barato en la farmacia <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/compra-tadacip-a-preci… barato en la farmacia</a> Comprar Tadacip 20 mg sin receta Medicamento Tadacip nombre generico. pharmacie de garde aujourd'hui france pharmacie victor hugo 92100 boulogne-billancourt , pharmacie de garde jarny pharmacie argenteuil boulevard jean allemane Neurontin precio Ecuador, Gabapentina precio Ecuador <a href=https://form.jotform.com/222076566560862#>Medicamento Gabapentina nombre generico</a> Medicamento Gabapentina nombre generico Comprar Gabapentina 800 mg genГ©rico. therapie comportementale et cognitive drome pharmacie ouverte samedi bourges .

Zatím bez slepic

therapies for autism pharmacie leclerc zone sud pharmacie intermarche nord beauvais , pharmacie de garde avignon intra muros pharmacie gare angers saint laud , pharmacie ouverte proche de moi pharmacie de garde marseille 3 mai 2020 traitement bois exterieur Dexilant precio Ecuador, Comprar Dexlansoprazole 30 Mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/compra-dexlansoprazole… precio sin receta</a> Compra Dexlansoprazole a precios mГЎs bajos Dexlansoprazole precio Ecuador. pharmacie autour de ma position therapie kalash criminel Medicamento Zithromax nombre generico, Azithromycin barato en la farmacia <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-azithromycin-1… precio sin receta</a> Compra Azithromycin a precios mГЎs bajos Comprar Azithromycin 1000 mg sin receta. pharmacie ouverte guadeloupe pharmacie amiens route de rouen , pharmacie en ligne ile maurice pharmacie alibay bailly Besivance precio sin receta, Besivance precio Miami <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/besivance-precio-sin-r… precio Miami</a> Comprar Besivance sin receta Besivance precio sin receta. pharmacie de garde urrugne act therapy manual .

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, vaše tvrzení:
"Protože tu není nikdo, kdo by mohl říci, že Temelín dodělají Rusové, protože už tam postavili reaktory dva, tak to nebude kocourkov"
je trochu mimo mísu.
Temelínské reaktory jsou sice sovětského vzoru VVER 1000, ale už dost po česku modifikované a hlavně - určitě je nestavěli Rusové. Všechny podstatné části byly naší domácí výroby a také inženýrsky to byla v podstatě česká stavba. Většina vybavení elektrárny byla dodána českými firmami. ŠKODA PRAHA – generální dodavatel elektrárny, ŠKODA Jaderné strojírenství Plzeň, Vítkovice, Sigma Lutín atd. Pokud považujeme za srdce JE tlakovou nádobu se všemi jejími "střevy", turbínu a generátor, pak se toto srdce zrodilo v Plzni. Stavební práce prováděly samozřejmě také československé/české firmy.

V té době (přelom devadesátých let minulého století) bylo na světě jen šest zemí (pokud dobře počítám, tak SSSR/Rusko, Německo, Francie, USA, Korea a JAR), které byly schopny zvládat takovou technologii, ČSSR/ČSFR/ČR byla tedy zemí sedmou - dost exkluzivní klub, ne?
Co jsme neuměli (a neumíme) je výroba jaderného paliva, ale i to by se jistě v případě potřeby dalo zvládnout.

Jinou věcí je, že dílem vlastní vinou a dílem vinou naprosto chaotické energetické politiky EU jsme tuto schopnost ztratili a skutečně už nezbývá, než aby nové jaderné bloky (budou-li nějaké, v což doufám) postavila nějaká zahraniční firma. Nejsem sice jaderný odborník, ale pokud si myslíte, že nejvýhodnější by pro nás byl ruský dodavatel (Rosatom), souhlasím s vámi.
Při rozhodování ovšem vůbec nebudou hrát hlavní roli technické či ekonomické parametry, ale obávám se, že parametry politické. To bychom se ovšem dostali k tématu "politická korupce".

Zatím bez slepic

Budu také torchu hnidopich, protože Temelín už má dávno zabezpečovací systém od Westinghouse, takže vznikl hybrid VVER reaktoru se systémem Westinghouse, u kterého už je skoro jedno, kdo k němu postaví další dva nové bloky, protože nikdo na světě takový hybrid nemá a pokračovat v něm dále by zavánělo průšvihem.
Dále USA už také ztratily schopnost stavět jaderné reaktory a proto tak tlačí, aby nový reaktor stavěla Westinghouse. Temelín má být po hodně hodně dlouhé době její referenční akcí. A protože jsou čeští politici v americké řiti zalezlí tak hluboko, že když americký velvyslanec otevře ústa, najdeme tam většinu českých politiků, tipnul bych si, že reaktory postaví Westinghouse. bylo by to konec konců jedno, kdyby to ovšem neznamenalo, že české domácnosti ze svých podprůměrných platů budou zase dotovat zisky zahraničních firem, protože cena elektřiny bude jen dražší.
Z klíčových komponentů tlakové nádoby, turbíny a generátoru by dnes byla ČR schopná dodat už asi jen tu turbínu. Počkejme ještě 10 let a české firmy už pro novou JE nedodají nic.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

je postavena na korupci. Jak se dělá pořadí uchazečů o koryta na kandidátních listinách? Nedělám si iluze.
Na komunální úrovni musí být člověk silný nebo musí být hovado. Tady v Havířově před 5 lety nebyl jeden pan Balšán hovado a nebyl natolik silný, aby unesl korupční tlaky. Vzal pušku a postřílel to. Dnes stačí na národním výboru říct “už tu dlouho nebyl Balšán” a banda je ve střehu. Ten udělal větší práci, než Palach.
Podle zákona o zad. věř. zak. se nesmí do projektů psát názvy, jen parametry. V reálu na stavbě potom lehce vznikají díla, nemající s projektem nic společného. Město má svůj technický dozor na ičo, ten pustí do realizace věci podle investora a nakonec zmizí. Pro město stejně dělají jen spřátelené firmy, které se točí. Ostatní ani nemají zájem chodit s pány na led. Je to maras a těším se na pořádnou krizi.

Zatím bez slepic

výběrko je jednoduchý
děsný jsou však požadavky
jestli pojištěnej sem jak rothschild
jestli razítka, bumášky a podpisy
že jinak bych nemohl jít do tý party
co soutěže vyhrává a křoví všem dopřává

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Od 1990 dělám pod svým jménem na ičo projekty tepla - od zástřiku páry ve výtopně Jan Šverma po podlahovky za tepelnými čerpadly někde na horách. V dřevních dobách kapitalismusu se dalo dělat pro firmy a koupit barák a auto za rok. Státní firmy, třeba ČD, měly ročnî splatnost faktur a mohl jim dělat jen ten, komu to nevadilo. Postupem doby se pro montážní firmy nedalo dělat, pže projektant byl jednou nohou v kriminále (od kotelny do Kostelce jsem utekl už ve studii); firmy si koupily nebo vychovaly “své” projektanty. Dnes jdu do velkých zakázek jen v dresu projekčních ateliérů (třeba vila 4000m2 pro prince do Ryiadu), ale státní instituce mají takové podmínky, že kritéria plní jen spřátelené ateliéry a firmy. ... dělám proto léta převážně jen pro investora přímo, bez korupce. Kdysi se nestýchal říct si o obálku s penězi třeba kvestor university nebo investičák dopravního podniku, kteří patřičně upravili cenu poptávané zakázky. Já měl dostat míň a oni víc, i když jsem plátce DPH. Nejvíce to zkoušeli před vánoci, na dárky.
Tohle vymýtit nejde, ten hnus je v lidech. Když vidím člověka ze státní správy, už dopředu (po zkušenostech) ho mám za hovado.

Zatím bez slepic

nedělal jsem zakázky velke jako vy, ale standart byl, kdyz se dělali rozvody, tak nastrelit cenu, v pripade, ze se prihlasil nekdo kdo dal mene, tak se to opravilo, pak se udelali viceprace :D ALE co je hlavni, cena se kalkulovala, ze ja dostanu "svych par korun" (a tim myslim tolik ze vydelam a neni to kradeni, ale fakt normal) jenom delam vlastne dve zakazky pro statni organizaci a pak treba pro namestka u neho doma zakazku dve :D
Toto treba vidlak nevidi... Faktury se paltili u statu vzdy v danem roce, protože nemohli přetahovat penize do dalšího roku, takže když nevadí, že zaplatí v roce zakázky...

U soukromych firem, nechci brat vitr, ale kde delas? Neni to sice "to same", ale prakticky mala domu funga i tam... CEZ, EON neni rozdil, němec, čech furt to funga, ze cena zakazky a dodatky jsou pouze o domluve...

Zatím bez slepic

Ne, to neni v lidech. Tak je navrzenej system. Lidi se chovaj podle toho, co jim system dovoli a nedovoli.

Co jinyho jsou dotace z EU, co jinyho jsou oplzle platy uredniku EU, co jinyho je sponzorovani neziskovek, ruzne mezinarodni ceny. To ustanovuje ramec, ve kterym se vse odehrava.

Zatím bez slepic

korupěnka kvete v obálčičce zase
hajej dadej obálčičko sladce
ten vůl co tě dával tvářil se přec krotce
tak to má bejt obálčičky naše

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

tak, jako zmizel Atomový program VŽKG; odchodem Lančmíta z NHKG zmizí další hutní provozy, zmizí Těžká mechanika a lodní hřídele, zmizí um celých generací, zmizí prvovýroba i druhovýroba a s nimi i tahle část korupce. Zůstane jen přerozdělovací a lickprávní průmysl, dovoz ponožek a rajčat. Ropu nemáme, tak tu ani amík nevleze, abychom mohli dožvýkst vyplivnutou žvýkačku. Potom korupce zahyne na úbytě, jen umístění stánku na rynku se bude ještě uplácet. A místo ve frontě na dávky a místa v tiskárnách peněz. Počítačoví experti budou potřebovat lidi pro pohon generátoru nebo budou mít Stirlingův motor na dřevo, nejlépe z vlastní zahrádky.

Zatím bez slepic

Nemohu souhlasit, protože lidé ze státní správy si na velkou korupci a s ní spojenou životní úroveň zvykli. Ta touha nezmizí, a jak jim začne vysychat přísun peněz, budou brát ještě více. Korupci lze zabránit jedině omezením těch tisícovek předpisů a omezením státních úředníků na tak malé počty, že nebudou mít čas kontrolovat všechna lejstra a rozhodovat bude jen výsledek. Do té doby bude pořád korupce, protože je s námi už od Přemyslovců, jen se to tehdy jmenovalo halafance.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Korupce byla i před těma předpisama... Jeslti věříš, že zrušením předpisů, zrušíš korupci... :D

Dám ti příklady:

- uzemní plán je jednoduchý předpis, jak zrušíš korupci, když je založena na "odhlasování" správně zařazené plochy...

- jak zmenis korupci, kdy stavbu dostane ten, kdo bokem neco poskytne?

- jak omezis korupci u soudu, kde skoro vubec nezalezi na poctu predpisu, ale "jak se vylozi zakon"...

Gerde, to neni o predpisech...

Zatím bez slepic

Jenom dodám, předspisy korupci pouze a jenom sofistikovane legalizují...

Zatím bez slepic