Korupce?

Autor
Štítky

Loni na podzim jsme měli komunální volby a stalo se již dobrým zvykem tento svátek demokracie zakončit trestním oznámením pro podezření z korupce na všechny, kteří seděli na vidlákovské radnici. Policie to pak prošetří.... a odloží. Tu a tam se něco dostane až ke státnímu zástupci a tu a tam se něco dostane až k soudu. A zatím pokaždé to skončilo osvobozujícím rozsudkem. 

Není to jen naše místní jihomoravská specialita, děje se to všude. Vlastně marně přemýšlím, který z našich vrchních úřednických či politických představitelů zůstal s čistým neobviněným štítem. Premiér je stále vyšetřován, ale pořád není obžalován, na Zemana zkoušejí vlastizradu, Zimola, Rath, Netolický, Púta... tenhle seznam by byl hodně hodně dlouhý. 

A opět není to jen otázka naší zemičky. V jednom kuse někde rozkryli korupční skandál, obvinili ministry, úředníky a kdo ví koho ještě, sestavil se popdle toho žebříček zkorumpovanosti, obvinění jsou lidé z politiky, byznysu, sportu. 

Ale když se pak na to podíváte, v devadesáti procentech jde o to, že spolu dva lidé mluvili, něco domluvili a nějak zlehýnka obešli nějakou tisícistránkovou směrnici. 

Promiňte mi přátelé, ale mně přijde normální, že spolu lidi mluví. Dokonce mi přijde normální, že si dva partneři v byznysu nebo partneři v politice a nebo klidně i soupeři sednou a cosi dohodnou. Vždyť i ten Trump musí mluvit s Putinem a naopak. A samozřejmě to nejzajímavější si řeknou beze svědků sami dva. 

My dneska máme na všechno směrnici na zadávání zakázek ve kterých se stejně nikdo nevyzná, udělá se nějaké zadání, které stejně není dokonalé a nekopíruje dostatečně realitu a pak se lidi diví, že se dálnice staví pomalu a oprava D1 se vleče a prodražuje. A každý den tam někde stojí stavbyvedoucí a státní dozor a nějak se rozhodnou, jak dál. A protože se nesmí nic změnit v rozpočtu a zadání, tak se něco jiného dělá, něco jiného píše a něco jiného fakturuje. 

Pak se na to přijde a tisíc stránek směrnice se rozšíří o další stovky nových předpisů a výberové řízení netrvá rok, ale tři roky a nedojde na jedno trestní oznámení, ale bude jich pět. Velké peníze se stejně ztrácejí pořád dál, stále se různí obskurní lobbysti dokáží zajistit svoje odkloněné fondy, ale udělat se nedá vůbec nic, protože se každý bojí cokoliv rozhodnout. 

komerční sféra v tomto statečně drží krok s tou státní. Zkuste v nějaké větší firmě najít kohokoliv kompetentního se kterým si můžete sednout do zasedačky a odejít s jasnou dohodou. I tam jsou směrnice, ISO 9001 a podobná lejstra. A když se někdo znelíbí vedení, stačí se mu podívat do počítače a můžete si být jisti, že se za chvíli najde dost důvodů ho vyhodit zcela podle zákona i směrnic. 

Zkrátka a dobře, dneska už se nebojuje proti korupci. Udělala se z toho šaškárna, kde jsou všichni postižitelní, bez dlouhé řady podpisů není možné koupit ani kancelářský papír a jakmile utratíte někde pětistovku, už se vás příslušní kontroloři ptají, proč jste to koupili v papírnictví na rohu, jestli tam sedí váš kamarád a kolik jste dostali provize. 

Politik nemůže s nikým jednat, ředitel nemůže s nikým jednat, jakýkoliv byznys je vlastně automaticky korupce a nebo trvá neskutečně dlouho a je neskutečně drahý. A troufám si tvrdit, že všechna ta protikorupční opatření jsou už dávno mnohem dražší než všechna ta skutečná korupce. 

Nikdo není k ničemu kompetentní, jen je za všechno odpovědný, nikdo nemá ničí důvěru  a je to všude na světě stejné. Ať uděláte cokoliv a koupíte cokoliv, vždycky se najde někdo, kdo za tím uvidí nějaké nečisté jednání. A proto nesme schopní opravit páteřní dálnici a nejsme schopní postavit jaderný reaktor. Protože tu není nikdo, kdo by mohl říci, že Temelín dodělají Rusové, protože už tam postavili reaktory dva, tak to nebude kocourkov. Ano, možná je to dražší, ale prostě my jsme ti jaderní inženýři a too řešení je pro nás prostě nejvhodnější. Představte si, to by bylo trestních oznámení a vyšetřování ruského vlivu. 

Udělali jsme si to sami. Místo odborníků a lidí na svém místě máme směrnice. Ty samozřejmě nic nevyřeší, nic nepostaví, nic nevymyslí, ale spolehlivě zajistí, že se v nich vyzná jen konkrétní živočišný druh úředníka a papírožrouta a na jakémkoliv místě v systému pak sedí někdo, kdo miluje papíry. Ti kteří milují jadernou fyziku nebo dopravní logistiku, ti jsou odsunuti někam stranou a musejí dělat podle zadání lidí, kteří o tom vědí lautr kulový. 

Zkrátka a dobře, dnešní doba není promořená korupcí. Alespoň ne víc než jindy. Je promořená předpisy, které z každého jednání korupci udělaly. 

 

PS. Toto je první článek za dva roky se štítkem korupce. 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

assi,

když budou jen obecně dané a měřitelné limity a vše ostatní na uvážení výrobce, stavebníka nebo uživatele, zmizí i prostor pro korupci. Tím je vždy jen pokřivené prostředí, kdy někdo posuzuje a rozhoduje. Takže zrušit maximum předpisů a nechat jen ty, kde to má smysl. Stejně se v těch předpisech už skoro nikdo nevyzná, tak je zrušme úplně.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

a státu o minimální deklarovanou kvalitu, to bez předpisů nejde.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vychladne kontilití
nebudou plechy
nastane pláč a blití
zas budou blechy
trápit dělný lid.
Bude to však klid?
Nebude jen před bouří?
Komíny už nekouří
netočí se kola
voda jako kokakola
též taková drahá
a co teprv Praha.
Nechodí se tam do práce
strmí se úřední paláce
v zásuvkách tisíce aut
na Čezu mají raut.
Úsměvy, růžové vize
natáčí televize
lid nosí červené trenky
nevidí, že led je tenký.

Zatím bez slepic

strmě do oblak paláce ční
v zásuvkách však nic není
není není elektrika
snad nebude ani úředníka

elektrika sic v zásuvkách není
nemá to vliv na úřednický bytí
oni obětují se hrdinně
počkaj na elektriku v kantýně

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Duj větře, duj
ať odletí ten chuj
není můj ani tvůj,
smrdí už dlouho, fuj.
Odfoukni toho smrada
křiváků kamaráda,
tátu vodňanských kuřat,
chce v praze velký úřad
bude tam prodávat párky
a slibovat škvarky.
Odfoukni ho až na Brusel
ať tam si točí karusel
a s ťokem staví cesty;
už mají žluté vesty.

Zatím bez slepic

staví staví cestičky
a s ťokem se bojí vestičky
kdyby jednu třeba potkali
že na držku by dostali

Zatím bez slepic

Pompeo už se chystá do Polska, Maďarska a na Slovensko. To údajné jednání o Číně bude asi jen zástěrka. "Raketové základny v Evropě potřebujeme rozmístit," to bude asi účel jeho cesty po vazalských státech střední Evropy.
https://cz.sputniknews.com/politika/201902109169746-USA-stredni-Evropa-…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Souhlasím s Majkou.
Ládik!!! toho o korupci ví hodně.
Proto už dlouho tvrdím,korupce je přímo řízena státem,takže o vymýcení korupce můžeme jen snít.
Setkal jsem s tím u stavební činnosti,korupce už začíná v těch nejvyšších patrech.
Třeba zakázka na kanalizaci vyhraje Skanska,ta zakázku přeprodá více domácím firmám,ale za úplně jinou cenu.
Dokonce i ta další firma si najímá další malou firmu a potom ta splatnost faktur může být až rok

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

a dílo je max. za poloviční cenu, než byl rozpočet. Ti ostatní neudělali nic, jen se rozdělili o peníze podle zákona. A o tom jsou volby - kdo bude lízat smetanu a kdo bude neustále pod stolem. Kdo bude ta "obslužná vrstva", která se nakonec bude bát o práci, protože "lidí je jak hoven". Česká pyramida stojí pevně, její špička je zakalená a nitridovaná. Základna je široká - střední část pyramidy se propadá do základny...

Jsme orli jsme orli jsme orli
ano a bureš tak horlí
jsme orli střední Evropy
lejeme řepku do ropy.
Tohle jsou naše ideje:
kolik se oleje naleje
tolik se vylisuje
myšlení - to jsou galeje
u domků rostou tůje.
Tůje jak kolem templů
skrývají hrady lemplů
kývají hlavami ano ano,
oroduj za nás marjá panno
ať máme plné díže
lehká je zemská tíže.
Orlové jako kolibříci
stačí jen ano říci
ano ano ano ano
a máme opět zaděláno
na život jako v ráji
medvěd se zase krájí
zase bude náš
dejme si otčenáš.

Zatím bez slepic

a já zase káně mokrý
v brázdě řepky schlíple sedím
a na orly jak ty píšeš
ímrvére myslím
jak s průmyslem číslo 4
jsou v Evropě první
a já přitom s křídlem žlutým
jak vůl kanár volím

Zatím bez slepic

Ty jsi trol, co si o sobě asi myslí, že má básnický střevo ...
Musím Tě zklamat : Jsi na omylu a doporučuju Ti toho nechat - Tvoje pokusy jsou směšné.
Howgh.

Zatím bez slepic

In reply to by Job (neověřeno)

Trvalý odkaz

u skla doma v pokoji
trollova střeva tlachají
mé tlachání nemá grády
to ví všichni Jobsové
v jabku Mac Book vymysleli
mám ho doma na stole

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

může být klíďo i dva roky.
Takto placené faktury existovaly např. při výstavbě dálnice Praha - Plzeň - Rozvadov. Dělali za ně chudáci z Osoblažska, kterým zbylo kromě očí pro pláč jen pár "nepoužitelných" stavebních strojů z rozkradených státních statků a JZD.
Opravili, vzali si naprosto šílený úvěr na naftu, aby mohli dělat, a stavěli dva roky zadáčo.
Jak dopadli, naštěstí nevím.

Zatím bez slepic

Bytové domy v Osoblaze skupují majitelé ostravských stavebních firem a inkasují nájmy, které nezaměstnaným doplácí stát, např. tento 50.2756861N, 17.7155844E - raději nic nevědět.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ládik!!!
Když jsme tam pracovali po povodních,tak byla řadovka nedodělaná,tak to snad někdo dodělal.
Jinak celé Osoblažsko byly státní statky,tak si to rozdělili ti nejpřednější.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

"subdodavatelům" funguje , musím zvýraznit, "bezchybně" už desetiletí.
A jedou v tom všichni velcí.
Poprvé jsem se s ním setkal když se zakopávávaly kabely.
Hlavní dodavatel dostal zakázku na zakopání kabelů za cca 320/360 kč za metr, ten to přezadal subdodavateli za nějakých 200-250 kč za metr ten subdodavatel zakázku přezadal subsubdodavateli za nějakých 150kč za metr a na konci byl chudák, který kopal a pískoval za 70kč za metr.
To samé prováděl Siemens na tušimické elektrárně, Metrostav na Prunéřovské.
Všichni o tom vědí, nikdo se nemá k nápravě.
Přitom postačí malá podmínka ve smlouvě - 60% prací vykonané kmenovými pracovníky-

Zatím bez slepic

A jak to budes kontrolovat... V dobe "auditu/kontroly" papírově budou a 100x za rok kontrolu dělat nebudeš...

Zatím bez slepic

jo Metrostav to je firma
všechno přece zvládne
na stavbu jak v Praze 1
firmu úklidovou najme

ta uklízí jako divá
„před kontrolním dnem“,
že klenby a nosný zdivo
při tom taky sfoukne

že to spadlo při úklidu
je každýmu jasné
prosťáček z Putimi
radostně si vejská

Zatím bez slepic

Ono to funguje i opačně. Velká firma zařídí, aby vyhrála malá a ta si velkou bere jako subdodavatele 90% zákazky, malá má jen 10%.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Čunek promlouvá:
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Jiri-Cunek-promluvil-u-Ja…
Vyzkoušel si některé věci na vlastní kůži a tak je těžké ho přimět, aby přiložil své polínko na hranici, na které se škvaří jiní.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

k nám Pompejo nemusí
na klíně mu babiš přede
toho cvičit nemusí.

Zatím bez slepic

Uriah heep v Pompejích
tvrdej rok sem slyšel hrát
přitom vzpomněl jsem si na Babiše
jak musí v Čechách magi srát

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No, má malá zkušenost s výběrovými řízeeními v rámci projektů EU je taková, že zatímco si malý zadavatel dělá těžkou hlavu se zadáním, aby nebyl diskriminační a zároveň splnilo výběrko jeho požadavky, mají už páni, co vědí dopředu, jaké projekty se budou ve školství vyhlašovat, už dávno nakoupenou výběhovou techniku do zásoby. A tak si nakonec v rámci šetření vysoutěží škola o generaci starší zařízení dráž, než kdyby totéž kupovala přímo, ale zároveň o chlup levněji, než kdyby kupovala zařízení nové, o které opravdu stojí. Vtipné pak bylo, že ty Alzy a spol se nikdy moc k přihlašování neměli, protože jim administrativa ani nutnost nakoupit větší sklad za ten nejistý kšeft dvaceti notebooků paradoxně nestála.

Zato si vás pohlídají firmy, o nichž jste v životě neslyšeli se staršíma mašinama... Závěr - jsem přesvědčený, že v systému funguje určitá forma korupce též. Tentokrát provázaná s manažery projektů na té úrovni celorepublikové.

Zatím bez slepic

ona existuje opravdu opravdu.
Viz náš soudruh manažér roku.
Tablety (kompy, nikoli prášky) do škol - akce století...
Jeden kus vyšel na 47 litrů (mamma mia), ale bylo to i s osmihodinovým školením, jak správně patlat. Umíte patlat? Beztak, že umíte hovno.
O tom školení moje Stará Jahoda prohlásila, že už nevěděla, jak si sednout nebo lehnout, aby mohla dál pospávat, páč bylo zcela mimo mísu - lektor vůbec nevěděl, jaké programy budou soušky používat, stávající programy z noťasů v tabletech jednoduše nefičely a programová výbava (prý jako bonifikace) nebyla kompatibilní s aktuálními školskými a ministerskými kravinami,což soudruh hlavní patlač vyhodnotil jako triviální problém s tím, že do měsíce to dodavatel rozchodí.
Už vidím, jak si staré kravky pamatují, co bylo před měsícem na školení.
Stručně, jasně, výstižně - Jahoda přihodila tablet k dalším krámům do šuplíku a zamkla.

Zatím bez slepic

takhle jednou navečer
s jahodou jsem poseděl
že bych jako hrozně rád
na tablet se učil hrát
ona jak ho zamklej měla
klíček půjčit však nechtěla
takhle jednou navečer
s jahodou sem nic neměl

Zatím bez slepic

starých, dávno vyvrácených ptákovin.

Zatím bez slepic

Myslíte, že není možné, že by jednali?
Ani z důvodu (uvedeno) tlaku na spojence s otevřením 2.fronty?
Mě to nepřipadá nemožné či ostouzející Stalina.

Zatím bez slepic

Tak jednali, ale napsat, že po výhře u Kurska, kdy obě strany věděli, že Německo vlastně padlo, že by SSSR přistoupilo na hranice z roku 1914 :D
To chce hoooodně velkou fantasiu :D

Zatím bez slepic

Tak nejdůležitější je fakt, že se jednalo, jedná a bude se jednat dál.
Především z důvodu, že válka je natolik nejistý podnik, že nelze spolehlivě předvídat výsledek, jak vyslovil někdo moudrý (bohužel jsem zapomněl kdo).
Za další je potřeba zjistit, jak je protivník pevný v kramflecích, najít argumenty pro jeho silnou stránku a hledat slabá místa.
Ale vystavět rovnítko mezi takovým taktickým jednáním a jednáním myšleným vážně, je schopný jen blbec ženoucí se za lacinou slávou.

Zatím bez slepic

Tak jak je věc postavena v článku postrádá logiku.
/Jednání v roce 1942 byla z pohledu Stalina nepřípustná, protože Wehrmacht stál na historickém území ruska ( národnosti), čím byla porušena jedna základní podmínka podle Hindenburka ( jeho paměti), který tuto zásadu převzal od Bismacka.
/Jednání v roce 1943 ( léto Kursk) je ještě větší blbost.
RKKA byla v té době silnější než Wehrmacht, měla dostatečné zálohy, obyvatelstvu SSSR nehrozil hlad a průmysl jel už na plné obrátky
Tedy jednání v té době postrádá jakoukoliv logiku.

Zatím bez slepic

"... Aktivistka stojící u zrodu o. s. PragueWatch, někdejší aktivní členka umělecké skupiny Guma Guar, kdysi rovněž vystupující pod pseudonymem MC Mikatchou jako hlasový doprovod elektronické taneční hudby. Dnes se zajímá především o městský aktivismus v Česku, jehož výzkumu se věnuje v rámci svého postdoktorského projektu na FSV UK. Jako autorka spolupracuje s online deníkem A2larm, kde se kromě témat souvisejících s jejím oborem zaměřuje na kritiku ženského údělu v české patriarchální a materialisticky zaměřené společnosti, zejména ve vztahu k systému porodní péče a k rodičovství."
Jinými slovy zamlada píča, dnes již poněkud vyžilá píča. Námitky Moraváků a Slezanů stran pravopisu se předem zamítají. Tohle není piča ani pyča, tohle je píča.

Zatím bez slepic

i když mladá
i když starší
i když stará
není piča
jako pyča
u Vidláka píšou píča
to je pravda přece

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

píča si leda tak ty ..

Zatím bez slepic

Blogy na Aktuálně si rozděluji na agitky a na inzeráty uchazečů o nějaký prima flek (takhle se tam snažil např. A. Chmelař nebo Alvarová, než se chytli). Pixová mi taky přijde, že se potřebuje někde dobře uchytit. Jinak ta rozumí skoro všemu, to je pravá aktivistická občanka, něco asi jako Šiklová za mlada. Tenhle její článek je také dojemný, http://ruce.cz/clanky/1233-byt-gay-je-tezsi-nez-byt-neslysici
Krátké shrnutí textu - pár on a ona, pak dítě Ella, pak si on našel jeho, ona jí a jejich malá Ella je štastná, protože má dva tatínky a dvě maminky, jen jinak prohozené.
A tohoto komika jste četli? Jako fór to nemá chybu, ale obávám se, že Šafr to myslí vážně,
http://forum24.cz/sen-o-nove-a-lepsi-ceske-republice/?utm_source=www.se…

Zatím bez slepic

Ten by si s Pixoou mohl podat ruce a jít v čele prvomájového průvodu.

Svobodné fórum, tam jsem zatím nechodil, dám mezi "oblíbené", jsou tam samé perly.

Zatím bez slepic

Tenhle článek nemá chybu, novinářská "Česká soda". A napsal ho bývalý šéfredaktor LN, MF, ředitel skupiny Blesk, Reflexu a teď opět šéfredaktor Sf. Buď už je úplně mimo realitu nebo je skvělý profesionál, který umí donutit čtenáře kliknout na jeho stránky.

Zatím bez slepic

Ke článku pana Šafra bych chtěl pouze uvést: Piča je krásná všc, ale nesmí to být chlap!

Zatím bez slepic

všc=věc

Zatím bez slepic

Šafr zasloužil invalidní důchod na hlavu. Anebo bezplatný pobyt v nějakém zařízení typu Bohnic.
Normální člověk se na něj nemůže hněvat, je to jasný případ.

Zatím bez slepic

a celou dobu si říkal, co mi to jen připomíná. Úplný konec mi to jen potvrdil: Tohle by mohl být zdroj notiček toho-jenž-se-dočasným-postem-pokouší-ojebat-místní-spamfilter. Něco tam bylo shodné téměř doslovně a u závěrečného odstavce o chudáčkovi statečném ukřivděném jsem se už musel chechtat. Už tam chybělo jenom odhalení památníku Reinharda Tristana Eugena Heydricha v Lidicích.
Nicméně je dobré vědět, že entity tohoto typu existují a mají jistý vliv - byť zejména bezpečně uvnitř jejich bublin (tam teda musí bejt, fujtajbl). Žlučouni, jejichž nenávist nemá zdroj ani v lednu 2018, ani v říjnu 2017, ba ani v lednu 2013, ale počíná někdy u 0:13 v roce 2008 nebo možná ještě spíš v roce 2006, kdy jim sen o ústavní většině přes veškerou snahu mééédií i íčkatého Kubice zhatil jeden prťavý držkatý do té doby neznámý pupkáč a 13 měsíců tvrdé práce.

Zatím bez slepic

To se holt neodpouští. Jádro téhle party, co si myslela, že už to má v politice navždy jisté, je spojené s Bakalomédii a s ČT a udává hlavní mediální tón. Jsou to převážně členové Unie svobody-DEU (pifka na Paroubka) a ODA (vztek na Klause a Zemana).
Unie svobody - Ruml, Kühnl, Marvanová, později P. Němec, M. Stránský
ODA - Bratinka, D. Kroupa (zvládl být jen jednou senátorem, od května do června 2004 byl kooptovaný poslanec EP, na podzim ve volbách už neuspěl), Schwarzenberg, Žantovský, Dlouhý, Parkanová, Pospíšil
Po zániku Čtyřkoalice ODA koketovala s myšlenkou spojit se s Evropskými demokraty, pak z toho sešlo. SNK-ED to byl Zielenec (spolu s P. Kolář založili Evropské hodnoty), Kasal a jeho Peroutková, Hybášková (manželka Gabala). Kroupa to za ně zkoušel minule do EP, opět mu to nevyšlo.
Malá perlička - ČT má všeobecně rodinu Kroupů ve velké oblibě (Paměť národa, D. Kroupa často na 24). Teď běží na ČT1 detektivní příběhy natočené podle povídek Hany Proškové, tchýně D. Kroupy.

Zatím bez slepic

Je to skoro tak dobrý, jako "Dycky Most!"
Zkusíme to čistě pracovně jako "Dycky nová a lepčí ČR"

Zatím bez slepic