K Vidlákově stati o automatizaci a robotizaci

Autor
Štítky

Vítr osudu mne v současné době zavál na pracoviště, z něhož jsem zbaběle prchnul před cca 35 lety.

Je to pro neznalé a prvodiváky (výraz "prvodivák" jsem vymyslel já, heč!) taková praktická ukázka inferna, aneb názorné školení, co čeká podle náboženských představ jedince, kteří mají pro Boha a Desatero jen slova pohrdání.

Na vybetonované hrázi rybníka jsou položeny koleje a po nich přijede Oranžový expres. Ovšem nikoli s lidmi, nýbrž s nákladem. Tím nákladem je žhavá struska z vysokých a ocelárenských pecí (rozdíly pro vás laiky jsou nepodstatné). Oranžový je proto, že struska v noci krásně svítí, neb má teplotu něco málo přes jeden tisíc stupňů Celsia, a vypouští zdravotně závadné smrady (mňam).

Pak přijde týpek v trenclích (po většinu roku, a pokud zrovna nečíhá v okolí bezpečák) a pomocí stlačeného vzduchu vyvrátí obrovitánské nádoby (zvané též kokily) otočně uložené na vagónech (jsou podobné silně přerostlým náprstkům) tak, aby žhavá struska vytekla do onoho rybníka, kterému se zde říká "bazyn" (ano, je to bazén).

Až je bazén plný, zchladí se struska vodou na přijatelnou teplotu (něco kolem šedesátky) a začne se pomocí bagrů kopat, nakládat na nákladní auta a odvážet k dalšímu zpracování do drtičů na vzdálenost desítek až stovek metrů za účelem výroby umělého kameniva. Někdy se za účelem docílení jiné kvality kameniva stříká do bazénu voda už při vylévání kokil, ale to jsou zanedbatelné detaily.

Celý ten cirkus s přemísťováním faktického odpadu z výroby železa a oceli se jmenuje "technologická přeprava", odehrává se mimo veřejné komunikace v podstatě v uzavřeném prostoru a vše běží za dosti vysokých teplot, velké vlhkosti (struska chlastá vodu a ta se po rozrušení chladnějších vnějších vrstev následně odpařuje, bohužel s nikoli nepodstatným množstvím prachu) a za přítomnosti dosti agresívních oxidů (kysličníků) síry.

Zároveň je tento cirkus naprosto ideálním místem k nasazení moderní automatizované dopravní techniky.

A teď mrknem na těch pětatřicet let, co se změnilo.

Dosloužily Tatry 148 (https://www.auto.cz/galerie/profi/53821/dokonale-zrestaurovana-tatra-148-proc-je-v-terenu-stale-neprekonatelna?foto=1), což je logické. Dosloužily i Tatry 815 socprc produkce (měly šíleně rozežrané motory, jináč i dnes furt dobré) a na pracoviště, které „prostě MUSÍ jet“, se nastěhovaly Tatry novější produkce (Jamal, Phoenix), jakož i jiné značky (Mercedes, Renault, MAN, Iveco). Volvo a Scania z boje o zákazníka zbaběle zdrhly. Anebo spíš jejich obchodní zástupci měli moc rozumu na to, aby riskovali případnou ostudu.

Po mnoha halasných prohlášeních, polotajných i zcela tajných pokusech se za pětatřicet let došlo k těmto výsledkům:

1/ auta bez řidiče opravdu ještě dlouho ne, tedy aspoň zde.

2/ auta s automatickými, resp. robotizovanými převodovkami opravdu ne, tedy aspoň zde.

3/ auta s všelijakými pomocnými asistenty opravdu ne, tedy aspoň zde.

Proč?

Protože:

  • neustále zoufale selhává kvalita a životnost kabelových svazků, tedy „krmení“ oněch „chytrých hejblat“, která mají obstarat všechno za nás lidi.

  • neustále zoufale selhává kvalita všeho, co je vystaveno agresívnímu prostředí. Od železa, přes sklo, plasty, barvy, až ke krámům zajišťujícím datové přenosy (GPS, hlídače stavu paliva, atd).

  • neustále zoufale selhává technologie čištění oněch čidel (nejen jich), propůjčujících autům „počítačovou chytrost“. Prostě dostat z plastových krytů nánosy zatvrdlého prachomlžného bordelu je prozatím nad síly jak západních, tak východních soudruhů automatizátorů.

Takže tady, na tzv. odvalovém hospodářství nejmenovaných železáren prozatím jaksi s kolem dějin moc nepohnuli. Ba dokonce klesli tak hluboko, že jim v Tatře vyrobili repliky podvozků vojenských Tater 8 x 8 z 80. let minulého století (Tatra je pořád prodává do zemí nepostižených emisním a chytrostním šílenstvím) s původním číslem rámu, aby se vozový park lehce omladil a erár si toho moc nepovšiml (nejlépe vůbec). Nic ekonomicky smysluplnějšího pro přepravu ocelových ingotů v rámci teritoria železáren (asi 5 km) totiž prostě neexistuje.

Co tím chci říci (napsat).

Vůbec nic.

Každý nechť si udělá svůj obrázek sám…  

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

To by mě zajímalo.
Když to nefunguje v těžkém pracovním prostředí, jak by to fungovalo v boji? Vždyť dnešní zbraně jsou "technologické" až hrůza. Na jedno použití?

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Robot v boji narazí na zásadní problém a tím je určení cíle. Všichni si představujeme, že robot typu tank, dron, letadlo bude válčit s jiným podobným robotem. Tam je rozpoznání jasné. Ale jakmile budou válčit proti živým lidem, bude mít problém s rozpoznáním vojáka nebo teroristy od civilisty. Pokud to nebude robot, který bude pálit na vše živé. Ten by střílel na všechny, i do vlastních řad. Robotické bojiště by vypadalo tak, že by na něm jel robot a za ním klusala tlupa opravářů. Někde by čekala tlupa hadrníků s ručními zbraněmi - klidně by mohly být ukryty pod zemí a nepřítel by se maskoval za civilisty. Až by doběhla ta tlupa opravářů, hadrníci by vytáhli ukryté zbraně a opraváře postříleli. Robot by táhl krajem a stačilo by se mu jen vyhnout. Další variantou je zaútočit, až by byl robot vypnutý a opravován. Takže zbývají jen drony nebo roboty se vzdáleným operátorem.
Budoucnost mají ruční přenosné zbraně a rušičky signálů ovládání robotů. Operátor si sedí v teple někde ve Virginii. Hadrník hodí dva dráty na elektrické vedení, připojí bedýnku s jednoduchým spínačem a dvěma od sebe lehce vzdálenými kontakty a začne jiskřit. Stačí mu k tomu i svářečka.
Jinou možností jsou lehké nebo těžké kulomety na vozidlech (viz Toyota Hilux).
Drahým zbraním jako jsou tanky, děla, letadla, vrtulníky je odzvoněno. Armádám postačí pár kousků. Naopak budoucnost mají obrněné transportéry odolné proti ručním zbraním a tanky typu T-72 s kanonem malé ráže 30 nebo 40 mm proti pěšákům. Moderní těžké tanky napěchované elektronikou typu Abrams nebo Leopard 2 jsou k nepotřebě. Buď bude mít nepřítel úplně stejné (Němci, Rakušané, Poláci mají Leopardy 2), nebo je nebude mít vůbec. Předražené zbraně si nakonec nebude moci dovolit žádný stát na světě ve velkém množství. Armáda ČR si je pořídí jen jako jistou formu výpalného od gangstera. Něco jako když mafiáni v Brooklynu nutí obchodníky, aby od nich kupovali zboží za dost vysoké nákupní ceny, vyšší než na trhu, a přitom je vše legální. Takže je úplně jedno, jaké tanky nebo OT si armáda koupí. Důležité je, od koho. Bude to jen předražený šrot ležící ve skladech. Na obranu ČR proti armádě s ručními zbraněmi úplně postačí současná výzbroj a na obranu proti velkému sousedovi nebude mít armáda dost zbraní. Takže postačí jen koupit tolik zbraní, kolik mají sousedé.
Jisté je, že další válka nebude proti Rusku, ale nejspíše proti našim spojencům (v 1938 nás zradili spojenci, v 1968 nás také nenapadla armáda NSR, ale spojenci). Spojenci ČR jsou mnohem nebezpečnější než jakýkoliv nepřítel.
V každém případě naše generály, především Petra Pavla, zase překvapí, že nepřítel zvolí jinou taktiku boje. Jediným nepřítelem, kterého má nyní ČR, jsou islámští teroristé. Ti budou mít maximálně ruční zbraně. Proti nim bude nejlepší obranou v pohodě žít vedle těch muslimů v ČR, kteří zde už jsou, na principu: "Ať si vyznávají svoji víru, ale žádná násilná konverze nebo veřejné projevy víry nejsou povoleny."

Obranu ručními zbraněmi ještě dlouho nic nepřekoná.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jediným nepřítelem, kterého má nyní ČR, jsou islámští teroristé. Ti budou mít maximálně ruční zbraně. - Jo? A co muslimové v armádách Rakouska, Německa či Francie? Když převezmou armádu, jak je tu máme raz dva muslimskou pátou kolonu nám tu urychleně buduje ministerstvo vnitra a policie.

Zatím bez slepic

Vyhraje ten, komu se podaří nepřítele odstavit od elektrické energie.

Zatím bez slepic

Myslíte, že by ukradli letadlo nebo tank a zaútočili an ČR? Pro letadlo mají zajímavější cíle a tank by do ČR tak rychle nedojel. A kdyby převzali celou armádu, pak by se tak stalo ve všech zemích EU v jednu dobu, a armáda ČR by neměla šanci. Ne, největší nebezpečí hrozí ČR od skupiny islámských teroristů ozbrojené ručními zbraněmi nebo pandemie nemocí.

Zatím bez slepic

Ne, ze by prevzali celou armadu Gerde. Britsky ministr vnitra je muslim a nemecka ministrine pro imigraci je turkyne.

Muslim jako francouzsky, britsky ci nemecky ministr obrany vas porad jeste nenapadl?

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gerde,

civil=kolaterarni skody=dovolene=pro nas...

U protivníka=vítaný zdroj informací, ktere dokazuji nelidskost a nutnost ho vymazat z povrchu zemskeho...

Já problem nevidim, tedy u zbrani, ktery presentujes, asi mame jiny nazor o tom co je to vlaka ;) Podle me vitez vysvetli co se udalo behem valky, az skonci.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

nic nového. Asi tak nejblíž od našich hranic proběhla v Jugošce - viz bombardování humanitární povahy, abych zas tak moc neubližoval Vencovi Veškrnovi.
I při naprosto drtivé letecké převaze se podařilo zlé jugoslávské armádě zničit za tři měsíce 13 (slovy třináct) tanků. Potřebovali na to asi 10 000 bojových vzletů.
A alianční soustruzi zaslouženě zvítězili, až když začali humanitárně likvidovat civilní infrastrukturu. Pochopitelně na celém území Srbska, nikoli na bojištích v Kosovu.

Zatím bez slepic

Nezvitezili ani potom, vitezstvi se konalo az kdyz vstoupilo rusko jako jeden stat, ktery bdue mit "modre prilby" na uzemi kosova, ALE jaksi Jelcin zradil a kdyz uz tam sedeli vojaci USA, tak nebyla moznsot obnovitr bojove akce...

Takze i zde existuje pohadka o vitezstvi, ale jako vzdy to bylo nedodrzeni dohody=podvod, tedy staci neverit anglosasum, potazmo zapadu a proste dal bojovat, vicemene, sankce lze preziit viz kuba, rusko apod. a pak si vyjednat pozici jakou potrebujete=chtit hoooodne toho co nepotrebujete a pak ustupovat pred zapadem do predem pripravenych pozic, ktere chcfete od zacatku, ALE zaklad je neuverit zapadu a bojovat...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

není kontilití?
Mi se líbily veroniky, jak jezdily přes Vítkovice. To bylo na přejezdu teplo. Slina se odpařila, než na ni dopadla.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

stripovací hala? A za koli to Ruda Ovčaří všecko prodal?

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

stripák.
A v kantýnách dokonce najdeš i příbory...
Už nás na školeních poučili, že to nejsou vidle pro krtka. Prostě kultura.
Ale občas se pořád najde někdo, kdo jí a pije postaru. Maso do ruky a zbytek bagrem, gořolku hezky z krku do krku...

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

nema nic s vyvozom strusky.
Konti je len o tom, ze v krystalizatore je dostatocna hladina tekutej ocele pre vyrobu bram.
A krystalizator zasobuje niekolko "nadob" kde sa podla poziadaviek pripravuje pomocou ligur ta spravna zmes ocele na liatie.

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

jenom se ptám, jestli dělá ingoty. Dělají myslím převážně tyče, výztuž. Nejsem úplný pičus, dělal jsem v hutním průmyslu a mám strojárnu.

Zatím bez slepic

Ano, werk dělá ingoty a právě k jejich převozům slouží ty nově pořízené "staré" Tatry.
A odlévá taky bramy i "cagle" (sochory).
A odvoz strusky opravdu nemá vliv na výrobu slitků...

Zatím bez slepic

isteho dochtora - ked som mu mudroval do jeho prace, tak sa na mna vyjavil, ze on nie je debil a ze nestudoval masiarinu 😀😀😀
Tak som mu pritakal, ze to sme nestudovali obaja... cize sme akoze na rovnakej vzdelanostnej urovni?? 😀😀😀
Jeden z tych pripadov, ked si dve povahy nesadnu. Fakt sme si navzajom s tym dochtorom nesadli. Sikovny bol - ale kokot.😀😀😀
Obcas sa budim zo sna, co si asi tak on o mne mysli a ci na mna spomina 😀😀😀😀😀

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

inter faeces et urinam nascitur homo

Prvovyroba je vzdy svinstvo a nema nic spolocne s uslachtilimi procesmi ktore za nou nasleduju :D
Raz som videl rieku v Bangladesi, ktora je komplet cela modra o dzinovej farby. A celkom rychlo som nasiel ten clanok :D
https://www.nytimes.com/2013/07/15/world/asia/bangladesh-pollution-told…
http://www.greenpeace.org/eastasia/news/stories/toxics/2010/textile-pol…
Tak sa rodi moda :D.
A este by mohli dodat obrazky ako sa rodia baterky pre Teslu pre nadsencov enviromentu :D

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

nehrozí. Výrobu lithia nenajdeš...
Ale postačí si najít kterýkoli povrchový důl...
Třeba tady:
https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=r…

Anebo tady:
https://www.google.com/search?hl=sk&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=613…:

Všechno samé ušlechtilé díry, plné vzácných biotopů, že ano...

Zatím bez slepic

Syn František odmítá statek, který mu otec odkazuje. Nechce být bohatý. "My jsme jednou tu troubu strašně rozhicovali a viděli jsme neuvěřitelný věci. Tady chlapec se toho polekal. Neboj se, synu, kdo ví, co ty výjevy znamenají. Já myslím, že bohatý to budou mít vždycky dobrý," uklidňuje syna Hlavsa.
Uhlobaron znervózní. Donutí Hlavsu, aby se do trouby znovu podíval. Vidí uhlobaronův důl. "To je můj nejmilejší důl. Terezka. Je to napsáno nad branou." "Tam není napsáno Terezka. Tam je napsáno Petr. Tam je napsáno Petr Bezruč." "Tohleto tedy, Bezruč, není to ten, co píše proti nám ty básničky? To je on. Ale že já bych po něm pojmenoval důl, to je nesmysl. Leda že by ho ode mě koupil," uvažuje nahlas uhlobaron.
"Ale že by mu ty básničky tolik vynášely? Možné to je, když bude mít dost peněz, klidně mu ho prodám. Piš, barde, střádej, až budeš mít dvacet milionů, přijď, zúčtujem spolu." Syn uhlobaronův nadřazený tón zpraží. "Třeba ho neprodáte, třeba vám ho vemou." Uhlobaron se směje. "Mladý pane, viděl jste někdy důl, to je díra v zemi. Peněženku mi můžou vzít, kočár mi můžou vzít. Ale důl? Ten se může zasypat, zatopit, ale nikdo vám ho nemůže vzít!"
Zdroj: https://www.idnes.cz/kultura/divadlo/video-posel-z-liptakova-aneb-petr-…

Zatím bez slepic

Fiktivní hra se jmenuje Visionář a představení Posel z Liptákova. Jinak to je správně

Zatím bez slepic

Kdysi se můj ústecký kolega Tonda Dohnal snažil rozněžnit v relaci Dobré jitro (Československý rozhlas) slovy:
".... nikdy byste nevěřili, kolik barev má ráno povrchový lom..."
A on má dvě - šedou a černou.
Řvali jsme tenkrát smíchy při poradě jako tuři.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Když se mě někdo zeptá na budoucnost robotizace, vždy si vzpomenu na nedávnou reportáž v TV, kde studenti řešili problém, aby na veřejných záchodcích nedošel toaletní papír. Tak vyvinuli aplikaci, která vyšle zprávu na mobil, že papír došel. Což zahrnuje váhu na každém WC, kabely, nějaké programovatelné relé, modem, zdroj napájení.
Problém by šel řešit tím, že by ruličky byly na WC dvě, klidně na řetězu.
Schválně, které řešení je levnější. Něco jako ten švec šijící boty pro snoby. Jakmile dá do bot Bluetooth nebo čip, rázem bude totálně in a cool, a není to o konečném výsledku. Lidé si prostě dál rádi hrají, jen ty hračky jsou dražší a dražší.

Zatím bez slepic

Pripomína mi to riešenie v NASA, ako písať v beztiažovom stave. Problém riešili asi rok a stalo to cez milión $. Rusi to vyriešili jednoducho, písali ceruzkou!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ti kteří budou zase rozbíjet roboty,budou mít lehčí práci,žádné kladivo,ale zase elektronika.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rozbíjení robotů není zapotřebí provádět, rozbijí se samy nebo vlivem chyby v programu. Rozbíječům robotů stačí jen počkat s pobaveným úsměvem opodál.

Zatím bez slepic

robotom staci vypnut prud :D

Zatím bez slepic

Taky sem byl prekvapen pozadavkem rozbijeni robotu, kdyz staci najet traktorem do sloupu el. vedení :D

Zatím bez slepic

Jenom dodam, staci na to onen roboticky traktor, ktery nemusi nikdo na tento teroristicky cin ani programovat :D

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Milý Targusi,
určitě existují různé werky, kde se dosud z různých důvodů nevyplatí nasazení automatizace, jako v tom Vašem ostravském. Ale je jich čím dál méně. Takže Váš popis toho jednoho není v žádném případě důkazem, že cestou umělé inteligence automatizace a robotizace pracovních procesů cesta nevede.
V polovině sedmdesátých let jsem se náhodou v autobuse seznámil s inženýrem tehdy v předdůchodovém věku. Bavili jsme se o Baťově systému řízení firem. Během debaty, kdy jsem mu s nadšením vyprávěl, že jsem si přečetl, jak Baťa budoval systémy řízení v nových závodech pomocí kufru s formuláři a razítky, mi onen inža pravil. Vykašlete se na formuláře, budoucnost jsou počítače.
Tento rozhovor se odehrál cca v roce 1975, pro mne DEN D, kdy nasazení počítačů, jakýchkoliv v tehdejších podnicích, bylo čistým sci-fi. V konstrukčních kancelářích se počítalo na logaritmických pravítcích, v účtárnách na sčítacích mechanických kalkulačkách s páskou Ascota, v tom lepším případě. O robotech jsme věděli spíš z hodin české literatury jako o pojmu vynalezeném na začátku dvacátých let bratry Čapky pro hru RUR.
Inžu jsem poslechl a začal jsem se pídit po jakýchkoliv informacích o počítačích. A od té doby mne obor ICT úspěšně živí už skoro 45 let, a to i dnes, kdy už jsem léta v důchodu. Tehdejší ČSSR byla v počítačích asi 10-15 let za USA. Ale rozdíl se velmi rychle zkracoval. V roce 1989 už se dalo pořídit téměř cokoliv, blokáda COCOM, která byla stejně obcházena, přestala platit. Nastala doba, kdy problémem nebyly stále výkonnější počítače, ale nedostatek software. Nadešla doba, kdy počítačový hardware spolu se software, integrovaný pomocí internetu do sítí a propojený s umělou inteligencí začíná čím dál víc nahrazovat člověka, roboti jsou jen periferií tohoto obrovského ekosystému, jak se dnes rádo říká a píše. Jednou buď zmizí ostravský werk, jako technologicky nepotřebný, nebo ICT pronikne i tam.

Zatím bez slepic

Problémem robotizace jsou především čidla optické kontroly. Pak vyhodnocení vad. A i když zde došlo k velkému pokroku, v posledních 20 letech je pokrok nedostatečný na to, aby došlo k plné automatizaci. Takže ještě hodně dlouho roboti nepřeberou všechnu lidskou práci.
Něco jiného je tomu ale u povolání jako jsou soudci, právníci nebo novináři. Především v soudnictví u jednodušších případů má robotizace daleko větší šanci na úspěch. Oproti průměrnému českému soudci je umělá inteligence výrazně pracovitější a objektivnější. A také by dělala méně chyb.

Zatím bez slepic

ostravský werk, nýbrž třinecký. V Ostravě se už dnes "po našimu" nedomluvíte a zdrcující většina tamějších dvounožců vůbec netuší, co slovo "werk" znamená.
Za druhé vůbec nerozporuji, že automatizace a robotizace bude jednou převažující ve výrobním procesu.
Ovšem pouze v těch činnostech, kde je zcela minimální šance, že se umělá inteligence střetne s nějakou anomálií oproti naprogramovanému stavu. Nikoli tam, kde je nutno improvizovat, vymýšlet řešení, anebo dokonce připustit jistou míru rizika vzniku škod, zranění, či dokonce úmrtí pracovníka. A samozřejmě i tam, kde není možné zabezpečit optimální fungování přísunu potřebných dat.
Za třetí - když porovnáme docela zoufalé platy ve zdejším kraji (samozřejmě i v onom werku), opravdu není přílišný důvod se obávat, že by robotizovaná výroba byla již brzy levnější.
Btw. zrovna včera večer jsme se krásně zasmáli, když nám jeden kmenový zaměstnanec na ČT-1 a pak v repríze na ČT-24 tvrdil, že letos dostal přidáno 20 %. A ten druhý vtip byl ještě lepší - průměrný plat 36 litrů brutto. Když tam dělá zdrcující většina za polovic v čistém.
Ad průniky nových technologií:
PROČ (!!!) si myslíte, že na ředitelství dceřinné firmy (Dopravní služby) připustili, aby se v provozu objevilo letos vyrobené auto s parametry starými 40 let?
Skutečně se domníváte, že v podniku se 7 000 kmenovými zaměstnanci se nevyskytuje ani jeden člověk, který by byl schopen naklofat do kalkulačky pořizovací cenu stroje, jeho provozní náklady a porovnat to s tímtéž u nejmodernější techniky?

Zatím bez slepic

Když tohle slyším, berou mne všichni čerti. Víc už mne naštve jenom zmínka o zlatých českých ručičkách.
V době, kdy už dávno počítač v šachové hře poráží velmistry platí, že každá činnost je vlastně jenom algoritmus, který lze popsat. A jde jen o to v přijatelném čase zvolit vhodnou variantu dalšího postupu.

Zatím bez slepic

sednout na Pendolino a přijet šířit osvětu mezi Křováky. A šéfové za to určitě rádi zaplatí, protože se zbaví pitomých goralů, kteří nežerou dotované obědy v kantýně příborem a chlastají vodku rovnou z flašky.
Mimochodem - o zlatých ručičkách nepadlo ani slovo. Padlo pouze slovo, o tom, co je levnější.

Pokud jste to nepobral, speciálně pro vás:
ńejlevněji prozatím vychází relativně jednoduché robustní vojenské auto bez elektrosraček. Pochopitelně hlídané přes satelit (technologie stará asi 25 let, dodáváno soukromou firmičkou). Ale je dost možné, že patříte k velké většině dvounožců, kteří to poslouchají velice neradi.
A ještě jednou taky pro vás:
Selhávají "moderní" výrobní postupy, protože nedosahují kvality minulých let. Je docela možné, že jsou tak schválně navrženy, aby se zkrátil interval nezbytně nutné výměny stroje. Jenže to zdejší vedení nějak moc nesere, tudíž to prostě nechce platit a super - moder auta prostě nejsou vítána, protože za sebou táhnou kopec problémů, a tudíž samozřejmě kopec přímých výdajů a kopec ekonomických ztrát při prostojích.

Zatím bez slepic

On mylslel treba technologicke reseni od IBM, ktere v soucasne dobe uspesne ve spojenych statech nahrazuje mlade pravniky cekatele, protoze pri "ustnim zadani", najde vsechny pripady co uz soud rozhodl po celych spojenych statech ze VSECH zaznamu, ktere digitalizovali...

Myslel treba doktory, kteri urcuji diagnozu, kdy pocitace maji uspesnot=spravnost +-80 procent, zatimco uctihodny profesor/docent v nejlepsich letech a schopnostech +-60procent...

Ano, dokud nebude "terminator", ktery jediny nahradi treba instalatera pri rekonstrukci potrubi, tak podobne cinnosti nenahradi, ale v dobe, kdy se porestava delat obnova, ale prijete bagr a pak se stavci znovu, je otazka jestli 5-10 procent povolani, ktere zustanou da srovnavat s tim ze 90 procent ostatnich proste bude robotizovano...

Zatím bez slepic

Přiznám se, že když čtu pro změnu zase já takovéto úvahy, čerti mne už dávno uchvátili.

Zkuste si prosím nahrát do vašeho PC onen "vlastně jenom algoritmus" a zkuste s ním porazit alespoň průměrného hráče.

Mám takové neblahé tušení, že je vám tato oblast techniky na hony vzdálená.

Zatím bez slepic

Ale krasa pocitacu je v tom, ze staci "jeden" clovek na svete co napise program a blbec jako ja pouze zmackne "install"... Nemusim tomu rozumet, staci ze ta aplikace co existuje a umi se naucit hrat jakoukoliv hru, bez znalosti pravidel bude vyhravat cokoliv a muze ju "spustit i blbec jako ja"...

Jine prace vzniknou, ale jake to budou a co bude clovek muset umet? A dalsi problem je, ze u konu/vlaku se zmena delala v desitkach let, ted se zmeny deji behem deseti let, to pro VS je polovina studia, pak se sotva zapracuje a jeho obor prestane existovat a to zacal studovat, k driv nez mel kdokoliv informaci, ze jeho obor uz je mrtvy...

Zatím bez slepic

Svěřujete se, že jste znalý digitální techniky. No dobře, nakonec proč ne.
Stále se skloňují nějaká ta smart, hlavně v energetice. Dovolím si drobnou úvahu. Může být něco efektivnějšího něž zdroj, vedení a spotřebič. Cokoli dáte mezi tyto části, bude to dražší, protože náročnější na údržbu, tudíž i poruchovější. Co chcete do tohoto řetězce zařadit aby se vyloučily popisované neduhy? Vzpomenu na docenta Kamelandra z brněnské strojárny jež vždy při výkladu tvářecích strojů zvěstoval: jedině desmodrom natvrdo. Toto je nejbezpečnější automatizace. Nakonec výkřik moderní techniky: MOTOGP Ducati má desmodromický rozvod.
Automatizace domácnosti, taky něco smart. Byl jsem pro ni velký nadšenec, nakonec mám FVE, tedy proč ji nevtělit do spotřebního řetězce, leč se zlou jsem se potázal. Po nezdarech s vlastní automatizací a hlavně obsluhou zbylé části rodiny, jsem vše vyhodil a vrchol automatizace je ovládač televize.
Tam kde jsou procesy definovatelné a opakovatelné má robotizace naději, kde je variabilita, noha robota nepáchne.

Zatím bez slepic

špatný pohled, to že ty jsi chtěl přispůsobení atutomatizaci sobě, jsi narazil na základní problém, ty se musíš přizpůobit jí...
Ï ty parní stroje, auta atd. dali moznosti rozvoje, ale vse okolo se muselo prizpusobit jim, v dusldku jsi dostal x nasobky moznosti, ale zvykum lidi co v tom od mala nevyrostli se to neprizpusobilo a tem vadilo xy veci jako tobe a tve rodine, protoze zvyk zit nejakym zpusobem ti nedovoluje zmenu, ale dle me to nedokazuje selhani automatizace...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já bych řekl, že v ICT tak maximálně 5 let.
V roce 1988 podnik, ve kterém jsem pracoval si pořizoval sálový počítač EC 1026. Investice tehdy, včetně klimatizovaného sálu, asi za 10 mil. Kčs. Navrhl jsem investovat tyto peníze do sítě osobních PC a ještě ušetřit. Vedení nad touto alternativou dlouho dumalo, až šéf přes ASŘP vydal dobrozdání, že osobní počítače jsou slepou větví počítačové techniky. A náměstkové včetně ředitele to odsouhlasili. Už za 3 roky bylo všechno jinak a dnes ten sál stojí prázdný, asi jako sklad, jako ta správná slepá větev ICT. Tož takoví nás tehdy vedli.

Zatím bez slepic

Ti nás vedou i dnes.

Soudruh Gates kdysi prohlásil, že všem bude stačit 64kB paměti.

V IBM je ani nenapadlo, proč by měli začít stavět PC, dokud Jobs nepostavil první Apple.
Japonci v osmdesátkách vymýšleli, jak budou vypadat počítače páté generace a internet je ani nenapadl.

Zatím bez slepic

Pane LacoGMlynar ako odbornik v spominanej oblasti urcite viete ze aj pocitace rady EC (v minulosti aj SMEPy a vseobecne mainfaraimy) mali a maju svoje opodstatnenie. Za svojej praxe som sa stretol s viacerymi pripadmi kedy si od 80rokov podniky nakupovali prave pocitace rady SMEP a EC len preto, ze im ku koncu kalendarneho roku zostali financie. V pripade takychto nakupov koncili vtedajsie vypoctove strediska presne tak ako popisujete = ako prazdne sklady. Lenze nie kazdy podnik takto uvazoval. Ti, ktori nakupovali s rozumom si taketo typy pocitacov nielen kupili, ale aj udrzali a postupne prechadzali na ine. Ak sa stali sucastou vacsich korporacii postupne s vyvojom komunikacii a rozsirenim datovych spojeni premigrovali do velkych vypoctovych centier. Konieckoncov dnesne cloudy su nieco velmi podobne a asi sa zhodneme na tom ze cloudy <> PC :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pamatuju takový sálový počítač na VŠE počátkem sedmdesátých let - na dveřích cedulka "Prach je počítače vrah", byly dost rozšířené, i střední škola v Kaplici zaměřená na výuku výpočetní techniky měla sálový počítač, děti jsme pak taky vodili na exkurze do PVT nebo PORSu, kde jsme na ta monstra obdivně koukali. Tehdy na VŠE byl myslím vstup dat přes děrnou pásku nebo štítky. To je historie, už dávná

Zatím bez slepic

coby snaživý študentík prohlídl, co mě čeká při studiu programování, sbalil jsem tašku a mazal dom...
Dodnes nevím, jestli to náhodou nebylo dobře...

Zatím bez slepic

Pracuji v IT. Pravda, nikoli jako programátor. A občas, vlastně hodně často přemýšlím nad tím, že se na to všechno vykašlu a půjdu raději do lesa sázet stromky, nebo pěstovat ředkvičky.

K těm současným programům, operačním systémům, SW umělé inteligence apod. Vše, co se kdysi naprogramovalo prakticky minimalisticky a co fungovalo, dokud neodešlo to železo, na kterém to běhalo, se dnes dělá úplně naopak. Kdejaká banální aplikace potřebuje pro svůj běh spoustu různých dalších nadstaveb, prvků a SW vybavení. Vše se programuje příšerně složitě se spoustou balastního kódu. Proč? Protože brutální výkon současného HW to utáhne. Jenže proč vlastně?

Jestli budou budoucí bojové roboty programovat stejně, jak programují běžné aplikace, tak se nebude třeba ničeho bát. Ty krámy budou většinu času mimo provoz a to buď proto, že budou zahlceny odesíláním, či přijímáním různých telemetrických dat, záplat, aktualizací a Bůh ví čeho všeho, nebo se tam zkrátka začnou s odpuštěním srát ty ROHS součástky, které prostě nejsou dělané na to, aby fungovaly v prostředí reálného konfliktu.

Zatím bez slepic

Protože je to rychlejší práce a levnejší...

Je to podobne jakop dnes, je radio "universalne integrac, na radio je pouze naprogramovan=jinejproigram a bude delat neco jineho". Proc? Jedna linka, jeden vyrobek,. meni se pouze "program"...

Zatím bez slepic

Abych nebyl tak daleko od původního tématu... :-)
Byl jsem na exkurzi (asi před 4 lety) v jedné slévárně.
Lila se litina na vložky válců. Velká, asi indukční pec. Jako učitele nás pustili až nahoru na pec (odhadem asi 2 patra vysoko. Vedle byla úzká "kancelář" s řídícím systémem pece. Uprostřed bylo stařičké PC "286" s monochromatickým monitorem (zelené písmo) a na něm jednoúčelový řídící program pod DOSem. V PC speciální karta se vstupy pro potřeby pece...
Živil jsem se 15 let IT (začínal jsem, když nastoupily 286-ky a byl zrušen právě výše popisovaný sálový počítač - zůstala jen tiskárna videoton-ta co rachotila jako kulomet a v rychlosti zatím nebyla překonána :-))).
A tak se ptám, proč v době moderních PC provozují tohle a jak to udržují v chodu.
Nikdo jim nechtěl byrobit speciální HW, nový program by byl neskutečně drahý a málo spolehlivý a náhradních dílů prý mají opravdu dost...
A hned vedle stál moderní PC s podnikovým IS

Zatím bez slepic

Operační systém MS DOS má jednu zásadní výhodu - je jednouživatelský a jednoúlohový, což je pro práci v reálném čase (výsledek musí být k dispozici vždy včas) ideální. Navíc je jednoduchý a pokud je daná úloha odladěna, není důvod sahat po něčem jiném.

Zatím bez slepic

Abych nebyl tak daleko od původního tématu... :-)
Byl jsem na exkurzi (asi před 4 lety) v jedné slévárně.
Lila se litina na vložky válců. Velká, asi indukční pec. Jako učitele nás pustili až nahoru na pec (odhadem asi 2 patra vysoko. Vedle byla úzká "kancelář" s řídícím systémem pece. Uprostřed bylo stařičké PC "286" s monochromatickým monitorem (zelené písmo) a na něm jednoúčelový řídící program pod DOSem. V PC speciální karta se vstupy pro potřeby pece...
Živil jsem se 15 let IT (začínal jsem, když nastoupily 286-ky a byl zrušen právě výše popisovaný sálový počítač - zůstala jen tiskárna videoton-ta co rachotila jako kulomet a v rychlosti zatím nebyla překonána :-))).
A tak se ptám, proč v době moderních PC provozují tohle a jak to udržují v chodu.
Nikdo jim nechtěl byrobit speciální HW, nový program by byl neskutečně drahý a málo spolehlivý a náhradních dílů prý mají opravdu dost...
A hned vedle stál moderní PC s podnikovým IS

Zatím bez slepic