Demokratické limity

Autor
Štítky

Vzpomenete si ještě někdo, o čem byla Charta 77? Nebo fejeton 2000 slov? Máte ještě v hlavě Havlovu stať o strachu? Já si o víkendu vytáhl knihu rozhovorů s Karlem Krylem Půlkacíř. Četl jsem ji už kdysi dávno, ale teď, když jsem ji otevřel po dvaceti letech, tak měl to strašně překvapilo. A tak jsem pokračoval na všechny ty chartisty, Vaculíky, Patočky a další. A ejhle, najednou je celkem jasné, proč má dnešní demokracie takové problémy. 

Maličko to teď zjednoduším, ale všichni ti tehdejší disidenti a myslitelé, kteří vytvářeli po sametu naši novou budoucnost, měli o demokracii neuvěřitelně uhozenou představu o budoucnosti, která se v podstatě vůbec nevyplnila téměř v ničem. Havel třeba v několika rozhovorech na začátku devadesátek vykládal o tom, jak dá ekonomům úkol, aby nebyla nezaměstnanost... 

Kdybych to měl parafrázovat, dobový kontext v roce 89 vypadal asi následovně: 

 1. Demokracie měla být schopna lepšího hospodářství.  Ukazovalo se na Západ a naše změna režimu se měla přidat k úspěšnému modelu. Když se dneska podíváte, všechny demorkacie jsou beznadějně zadlužené, jsou největšími světovými dlužníky v číslech, které už jdou mimo jakoukoliv představivost. Přímo se vnucuje otázka, co by se v tomto státě (ale klidně i v Německu) za třicet let demokratických vlád dokázalo, kdyby si na to nemohli půjčit. 

Nemáme to jen my. Ale je to všude kolem. Od našeho globálního lídra, přes technologického lídra, platí to i pro skandinávce, země naší velikosti, zkrátka skoro všude. Miniaturní dluhy má jen Rusko a další autoritářské nebo ropné země. 

2. Demokracie umožní technologickou špičku. Což se nám opět nějak drolí, protože v demokraciích už se skoro nic nevyrábí. Naopak téměř všechno, co vezmete do ruky se dělá mimo demokracie v zemích, kde bychom věru nechtěli být proletariátem.  A když to někde vyrábějí, tak se brzy i naučí, jak pokračovat ve vývoji bez nás. Takovou vlaštovkou jsou 5G sítě, ale i solární technologie a další. Ujíždí nám vlak i když jsme demokracie. 

3. Demokracie = mír. Přitom všechny nekonečné války v poslední době vedou právě ty demokracie. Vůbec nemluvím o vylhaných záminkách nebo o uhozených strategických koncepcích, kdy si na jedné straně pouštíme teroristy k nám, abychom s nimi bojovali tam, kde vůbec nejsou. Ale kdekoliv bojujeme pod pláštíkem demokracie a lidských práv, tam válka nemá konec a ani nevede k vítězství. 

4. Demokracie znamená svobodu... Opravdu? Za poslední roky se zákoníky a pravidla tak neuvěřitelně zvětšily, že už je zakázané prakticky všechno. Je to vidět ve státním i soukromém sektoru.  Udělejte někde věší výběrové řízení a brzy vás budou stopro vyšetřovat, protože jste nesplnili nějaký uhozený paragraf o kterém jste nejspíš ani nevěděli. Zkuste něco postavit, je to už skoro vyloučené, protože nic se nesmí a do všeho může někdo mluvit a zpravidla je to někdo, kdo o tom nic neví. Ještě můžeme jezdit po světě, nejsme zadrátovaní. Ale i bez těch drátů jsme všichni pořád jednou nohou v kriminále nebo v exekuci. Seznam věcí, které se nesmí je už dávno delší, než dokázala vymáhat jakákoliv diktatura. 

Pak zjistíte, že ve Francii se zavádějí tvrdší pravidla pro shromažďování než v Rusku a už ani nemusíte zastávat nějaké zvrácené názory, stačí vám jedna chyba... jednou vám ujede jazyk a končíte. Stačí trocha řevu na sociálních sítích a přijdete o kariéru, peníze, zakážou vaše díla, vaše písničky, neprodlouží vám smlouvu. 

5. Demokracie znamená vláda práva. Což můžeme vidět dnes a denně, jak naše nezávislá justice dělá monstrazatýkačky ze kterých se pak vyklubou nezdaněné kabelky a to jestli vůbec. Jak vyšetřují Trumpa dva roky za ruské vměšování, aby pak nic nenašli. Jak vyšetřovaný premiér Babiš je fůj, ale vyšetřovaný premiér Netanjahu je v pohodě.  V parlamentu dělají konference o bezpečnosti neziskovky, které nikdo nezvolil a nemají žádnou odpovědnost. Tu a tam pak přijde nějaká ta amnestie a tuneláři jsou volní. Ale běda, když jednou nezaplatíte popelnice. Nebo když na vás nějakou lstí vylákají podpis na nevýhodnou smlouvu. V té chvíli celá právní mašinérie začne chránit toho gaunera. 

6. Demokracie znamená politickou kulturu. Bez komentáře.... Slováci volí za prezidentku úplně neznámou figurku, u nás máme na výběr mezi starým ještěrem a vědeckým nýmandem, v USA vládne Trump a deep state je proti němu, Macron je postavička sama pro sebe. V Německu politik nesmí ani špitnout o uhlí nebo jádru, v Davosu se tleská puberťačce, která o životním prostředí nic neví. Navíc už se běžně mluví o tom, že volby jsou k ničemu, protože volí i ti hloupí a zlí (Sommerová). Případně že všechno díky fejsbůku ovlivňuje Putin. Jakmile nějaké volby nedopadnou podle představ... tech disidentů a jejich potomků, okamžitě se objeví tisíce důvodů, proč to byla špatná volba a měla by být opakována. Takhle jsme schvalovali Lisabonskou smlouvu, takhle se dneska dělá Brexit. 

Ať se podíváte kamkoliv, ze slibů a vizí sametových disidentů zůstal jen tu a tam nějaký střípek. A není divu, že za dnešní demokracii už bojují jen ti, kteří z toho mají alespoň ty prachy. Ti ostatní už zastávají mnohem rezervovanější postoj a důvod, proč se to nesesypalo je jen ten, že nějak chybí alternativa. Koneckonců, co máte z cestování, když skoro všude už je mnohem nebezpečněji než u nás? Co máte ze široké nabídky, která je celá z Číny a mění se jen potisk? 

Ti komunisti byli vlastně blbí. Vlastně by stačilo, aby lidi mohli volně cestovat a měli v regálech hezké barevné obaly. To je totiž to jediné, co opravdu ještě máme.  Jinak se z disidentské budoucnosti nesplnilo skoro nic, ale přibylo těch, kteří nedosáhnou ani na ty střípky. Je jen otázka času, kdy na to poukáže někdo s dostatečným řečnickým talentem.   

Ale přečtěte si znova Havla a Chartu... po těch letech to stojí za to. 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Jj, Kalousek tak posílil korunu (v 2008 byla skutečně nejpevnější měnou světa, asi půl roku, díky spekulacím anglických finančních velkodomů), že až zničil ekonomiku, takže ji ČNB musela ZACHRAŇOVAT :-))) intervencemi na její oslabení (ano, ČNB intervenovala proti silné koruně, proč jste myslel vy, že intervenovala? .-)))).
Vy jste myslitel. Vaše bysta by měla stát vedle toho největšího myslitele 20. století, Karla Marxe. Možná by měla stát ještě kousek před ním ....

Zatím bez slepic

PS : vy jste proti intervencím ČNB doufám nejčel, jako naprostá většina národa, kterému to prodražovalo nákupy exportu a zahraniční dovolené ap. Vy jste byl uvědomělý a osvícený a jako já jistě chápal, že Kalousek neměl jiný zájem, než posílit korunu tak, aby se zcela zastavil export, a tím chtěl republiku zničit.

Ale částečně pravdu samozřejmě máte, protože "síla peněz" se mimo jiné odvíjí i od tzv. ratingu, důvěryhodnosti v ekonomiku dané země. A musím připustit, že Kalousek OBNOVIL důvěru investorů v českou ekonomiku (právě tím, za co byl i vyznamenán), po těch letech socanského zadlužování, rozkrádání a rozdávání (skutečně jen za ČSSD poklesl rating ČR, i když jen o jeden stupeň, což není tragedie, ale přeci jen z A- do BBB+).
V každém případě to ale znamená ZODPOVĚDNÉ HOSPODAŘENÍ.

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proč asi myslíte, že musel Česká národní banka provádět tak dlouho intervence? Odpověď je snadná. Protože Kalousek, který je vystudovaná guma (gumárenský technolog), svými hloupými plošnými škrty poslal republiku do deflační spirály. Což je přímá cesta ke zničení ekonomiky země.
Plošné snížení platů řadových veřejných zaměstnanců o cca 15% vedlo k obrovskému poklesu domácí poptávky. A nastal dominový efekt, nejprve na malé podnikatele. Co udělá úřednice, když příjde o tisícovku měsíčně? Potřebuje rohlíky a mléko pro děti, tak oželí kadeřnici. A kadeřnice pak nemá peníze na kosmetičku apod. Nejhorší, že Kalouska nic nenutilo, to byla z jeho strany jen ideologická hra, něco jako kampaň Ćíňanů proti vrabcům. Výsledkem je, že Slovensko, které nemělo žádnou gumu za ministra zemědělství, dohnalo Českou republiku. Oproti jiným státům postsocialistického prostoru jsme ve všem značně zaostali a jsme nyní na úrovni Bulharska a Rumunska.
Takže, kdo se zastává Kalouska jako ekonoma rozumí ekonomice jako koza petrželi. Kalousek je ovšem mistrem rétoriky. S vážnou tváří tvrdí naprosté, snadno ověřitelné bludy a ani se nezačervená.

Zatím bez slepic

Buď se mýlíte nebo přímo lžete.
V roce 2015 a 2017 se státní dluh zvýšil. Sice jen mírně, 3-15 mld, což odpovídá vyrovnanému státnímu rozpočtu, ale neplatí, že se státní dluh stále jen snižoval.
No aby ne, když Babiš permanentně přestřeloval výdajovou stránku rozpočtu a čerpal eurodotace, které předchozí pravicová vláda čerpat nemohla, protože jejich čerpání bylo kvůli naprosto zpraseným eurodotačním projektům a podvodům ČSSD zastaveny ....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Už jsem to psal,charta,Charta 77 i 2.000 slov.není Český projekt,ale řízeno a placeno ze zahraničí,jako dnes různé neziskovky placené Sorosem.Už vůbec nešlo o demokracii,co je prokázané,ale jen o zbohatnutí několik jedinců.na co přišel Havel dost pozdě.když mluvil o mafiánském kapitalismu.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Presne tak, taky me to napadlo. Napsali to nekde v Langey (Mozna i ukazali cuckarovi stul kde) aby to bylo moc hezky vypadalo a nic tam nebylo.

Kdyz jsem cetl "chartisty, Vaculíky, Patočky " tak to jsou vsechno jen komousi a jejich prisluhovaci.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

v podstate suhlasim s clankom. Dobre napisane.
Uz som to niekedy spomenul - komunisti mali blbe PR.
Komunizmu to tu trvalo 40 rokov kym sa sprofanoval ... tak som zvedavy co bude za 10 rokov plnej demokracie 😀😀😀

Tiez by ma zaujimalo, komu staty dlzia a ci to nedopadne ako kedysi...ked mocny kral potreboval prachy, tak si ish pozical od nejakeho slachtica. A ked to fakt uz ..ale ozaj.. trebalo splatit, slachtic vacsinou skoncil v nezivom stave 😀.
Ako chce napriklad FED vymahat svoje biliony od vlady USA? Jednym podpisom ich vie prezident USA zostatnit - teda ak to prezije 😀 - a dlh sa skrtne. Rovnako sa skrtaju nuly na bankovkach.

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, ted tu mame komunisty bez socialismu. Nejhorsi kombinace.

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mas problem v zakladu, FED nepotreuje zaplatit od vlady USA, on ma to hlavni, pravo vydavat penize...

Zatím bez slepic

FED ma pravo vydavat peniaze - to hej.
Ale tomu sa bude venovat len do chvile, kym o tie zleene papieriky bude zaujem. Zatial vsetky kroky velkych hracov naznacuju, ze hodnota $US klesa, a snazia sa prejst na obchodovanie v narodnych menach.
A az budu papieriky mat hodnotu nula, zoberie sa velka uctovna kniha a zacne sa vynarat poziadavka o navratenie pozicaneho 😀😀😀, ked to este nejaku hodnotu malo.
A len potom to bude cvrkot...

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hmm, ale zakladni teze na ktere stavis,. FED muze chtit penize zpet, ale od sdameho zalozeni toto nmikoho nezajima, proste se mena jmenem dolar odepise...
Ty mluvis navic o "vymene zbozi v nejake mene", ale na to existuje i "nahrada" (nezpomenu si nazev), kteroou vytvorili centralni banky sdruzene "do kartelu" ve kterem je i onen FED...

Mas pravdu, ze obe veci souvisi, protoze to je stale o tom, kdo vydava=vlastni penize=hodnotu. Prikladem ti muze byt uvolneni penez do objehu, kdy to dostanou komercni banky, ktere dostanou 100 procent hodnoty, kterou pujci, ale ten co si pujcil diky imflaci ma mene, ale vraci 100 procent + uroky, ale za neco co nikdo nevlozil na ucet, ale dostala banka jen tak zdarma...

A proto je jedno jestli vlada neco splati, tam jde ciste jenom o kontrolu nad menou, ktera sama o sobe vydelava penize a kazdej kdo je "nize" v poradi, plati tomu pred sebou vic penez, takove male letadlo, ale rozlozene do desitek let a kryte statem=vynucuje prijem techto papirku co klesaji na hodnote...

Cvrkot bude, ale tvé ci me menezence, ani omylem v penezenkach tech co vlastni onen FED, ti dostanou pouze novou menu, tobe zustanou papirky, ale hodnotu bnudes muset i tak splatit :D

Zatím bez slepic

Doplním, že většina bankovek USD je v oběhu v zemích Asie, Afriky a Latinské Ameriky, kde je lidé používají jako alternativu k národním měnám.
USD je držen jen silou americké armády, která ale stačí max. na 2 státy typu Irák a Afgánistán. A ochotou vládnoucích lidí v USA spustit jaderný Armagedon, pokud někdo nebude brát jejich zelené papírky. Jednoho dne Čína přestane přijímat USD za své zboží. Pokud budou lidé v USA ochotni se uskromnit a srazit svou životní úroveň na polovinu, bude mít Čína velký problém s umístěním svých výrobků. Ale spíše to dopadne tak, že USA a Evropa budou postupně ustupovat ze slávy a předají těžiště hospodářské moci do Asie, především Číny. I Čína jednou narazí na své limity růstu jako na ně narazilo Japonsko a Jižní Korea. Zatím ještě ne.
Změny se dějí pozvolně natolik pomalu, že je ani nevnímáme.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud se Čína nevzdá výroby, resp. celého řetězce vzdělání-konstrukce-technologie-výroba a "rozumným" plánováním mezi produktivitou práce a množstvím a umístění peněz v oběhu, tak žádný problém mít nemusí a může většinu zboží uplatnit i na vnitřním trhu.

Zatím bez slepic

Ano, Čína je natolik velká ekonomika, že vyjma potravin dokáže fungovat i v uzavřeném trhu. Čína ale bude mít demografické problémy (náhlý úbytek lidí kvůli politice jednoho dítěte) a už má také problémy v zahraničí, kdy se proti čínské koloniální politice začínají bouřit asijské a africké státy (poslední Malajsie, Maledivy).
Ze svého hlediska ale Čína podniká celkem rozumné kroky, tak může skutečně fungovat zcela sama nebo s pár partnery v zahraničí.
To mohou teoreticky i jiné státy, ale za cenu drastického propadu životní úrovně.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Životní úroveň je daná hlavně produktivitou práce, pokud nezblbnou do ekonomiky "finančních služeb" či jiného šílenství (zeleného) tak mají velmi dobrou šanci si udržet jak produktivitu práce, tak životní úroveň. Běžné problémy jsou řešitelné, při rozumném plánování.

Zatím bez slepic

Ta měna pro obchodování mezi bankami a vlastně v celém MMF se nazývá "Zvláštní práva čerpání (Special Drawing Rights, SDR)" a kód této měny podle normy ISO 4217 je XDR.

Zatím bez slepic

Uvedená "měna" se pokud vím používá v kontaktu s MMF pro půjčování si, nikoli obchodování.
Co se oběživa jako takového týče, v rámci monetární politiky tisk banovek národní měny zajišťuje nezávislá centrální banka (ČNB, FED, .... ECB), která je následně půjčuje komerčním bankám a nastavuje pro ně centrální úrokovou sazbu.

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zvedavce,
věřitelé vůbec nestojí o splátku jistiny dluhu, ale o pravidelné splácení úroků. Proto je ten státní dluhový kapitalismus tak prosperující a proto státům stále někdo půjčuje. Dokud ekonomický růst stačí na splátky dluhu, dotud systém zadlužování státu funguje.
Jakmile dojde ke zvýšení úrokových sazeb, stát už je nestíhá splácet, což je případ Řecka.
Všichni se nejvíce bojí nárůstu úrokových sazeb, takže počítejme nadále s tiskem nekrytých peněz (quantitative easing) a inflací postupně požírající úspory - i ty na důchody. kdo si odpovědně spoří na důchod v penzijním fondu, při odchodu do důchodu se bude divit, jak málo jeho úspory znamenají.
Právě peníze v penzijních fondech mají umožnit další existenci dluhového systému. Dokud se splácí úroky, to se nám to hoduje, když nám jiní půjčují!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Reprezentant lůzy" a podívám se na autora dnes, jsem zmatený. Je ta lůza dnes kavárna?

"Nejšťasnější jsem byl v řadách Pionýra,
dostal jsem svou první bílou košili,
mám ji pořád doma, už je samá díra,
rukávy maj' roztřepaný okraje.
Vraťte mi nepřítele a jděte do háje, a jděte do háje! "

Zatím bez slepic

Soudruh dedecek nejak zapomina, ze byl clenem dua Burian-Dedecek, kde Burian byl synem komunistickeho divadelnika, tk zazraneho, ze se o nem za socika ucilo ve skolach.

Po revoluci neprekvapive zustal v TV a zivil se poradama, kde sikanoval zensky.

Az nekde potkate soudruha Dedecka, tak at se k tomu vyjadri.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://prima.iprima.cz/novinky/komentar-terezy-spencerove-dlouhe-stiny…

Podle shrnutí Terezy Spencerové je a byla americká (tj. především Clintonové) politika v Libyi ještě obludnější, než jsme se obávali.
Článek, který by neměl zapadnout.

Zatím bez slepic

To je teda pecka. - Kdyz v USA zvolili Trumpa, tak pri zemekouli stali vsichni svati. Ta zenska je silena.

Zatím bez slepic

není šílená, jen krutě racionální. Kdo podstatnou měrou financoval její volební kampaně, včetně prezidentské? Kdo podstatnou měrou přispívá na její fond? Ten, kdo podporuje wahhábismus po celém světě, včetně Evropy, staví zde mešity, financuje kazatele, podporuje migraci... Toky peněz hovoří jasně. K tomuto strategickému spojenectví rodiny Clintonů s Antikristem (myšleno obrazně) došlo nejpozději během US-islámského tažení na Jugoslávii. Pán i pacholci na špinavou práci měli a mají společné zájmy...
Kdyby byla zvolena, islamizace Evropy a i USA by nabrala jiné grády. Měla na své straně mainstreamová sdělovala, bohaté sponzory, "demokraty" a deep state. A jednu směšnou trpasličí ČT k tomu .) Že nebyla zvolena, stáli při nás všichni svatí...

Zatím bez slepic

Asi na radu OSN i USA. Otázkou je jejich regulérnost, pokud by toto řešení uspělo. A otázkou je, co Haftár, pokud by prohrál.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Otroctví dluhu je maskováno svobodou slova a pohybu. Když se podívám na své vrstevníky před důchodem, kterak splácí celoživotní hypotéky, teda pokud už jim banka barák dávno nesebrala, je mi z toho smutno. Svoboda slova je iluzorní. Tady můžeme plkat co chceme, ale na finančním úřadě nebo u šéfa na pohovoru už to tak docela neplatí. A svoboda pohybu je jen pro vyvolené, tak jako za minulého režimu. Našinec se musí pořádně zamyslet, jestli dá přednost cestování nebo školnému pro děti, například. Nebo si půjčí a zaplatí všechno a cítí se chvíli happy...

Jedna věc je jistá. Současný systém západních demokracií je neudržitelný bude transformován. Páč nejsem věštec, neodvažuji se předpovídat, co přijde.

Zatím bez slepic

Banga uspěl u Ústavního soudu: Ústavní soud přiznal zpěvákovi Radkovi Bangovi statut poškozeného. Banga se domáhal toho, aby byl v postavení poškozeného v trestním řízení proti muži, který napsal nenávistný příspěvek na jeho facebookový profil.

Slobodne sa mozes teda vyjavit, ale slobodne za to dostanes aj paragraf 😀😀😀😀😀

Zatím bez slepic

Bangu zastupuje Klára Kalibová z neziskovky In IUSTITIA, obdoba Čaputové z VIA IURIS. Na své stránce psali po vynesení předcházejícího rozsudku, že nemíní ustupovat zlu. Jsou všichni jak přes kopírák. V 2017 jen od MPSV na rok dostali 4 768 200 Kč. Kalibová od americké ambasády dostala Cenu Alice Masarykové. Že by také budoucí kandidátka na prezidentku? Celkově by se mohly zrušit politické strany a ve volbách by lidé volili rovnou neziskovky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

jake jsou extremni pohledy na jednu vec ?

pohled na neschopnost, kdyz je moc statu

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2019/04/08/neschopnost/

Neschopnost
Rob Grant
Napínavý román z blízké budoucnosti, kdy celá Evropa bude pěkně spojená dokonalými zákony a neprůstřelnou ústavou, jejíž článek 13 199 říká: „Nikdo
nesmí být omezen ve svém právu zastávat jakékoli pracovní místo, a důvodem odmítnutí nesmí být ani věk uchazeče, ani barva pleti, ani jeho názor či schopnosti.“

nebo odstraneni 80 procent statu na uplne spatnych mistech ?
Roman Kříž z Libertariánského institutu
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/EU-je-brutalne-rozjeta-…

Zatím bez slepic

Proboha, nezabývejte se scifi, když realita je takováto:

https://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2F%2FEP%2F%2FTE…

Přečtěte si konečně, co DNESKA na nás Europarlament ušil! Pro zajímavost: z českých europoslanců byl proti jediný (Mach za Svobodné)! Hnus, co? A nač tam ty velezrádce platíme?

Zatím bez slepic

VKM má mnohé sympatické názory, byť je mi ideově cizí. To ovšem není důvod, abych mu přál neúspěch. Není však nositelem žádné ideologie chytlavé pro masy, aby mohl sbírat voliče nejen od jiných pravicových stran, ale i od levice. Ani pravici ideově nesjednotí, možná polarizuje. Nezbývá mu, než jít cestou AB a hledat známé osobnosti pro více méně stranu jednoho muže. To se mu může zpočátku i dařit a v celostátních volbách možná dobře uspěje. Pak se na něj začnou lepit další, kteří se chtějí přidat na stranu úspěšných. Jakmile ale vytvoří organizační strukturu do krajů a obcí, bude mít neukočírovatelný politický subjekt, jako se to už děje AB. Situace horší o to, že nemá Andrejovy peníze ani pověst úspěšného manažera. Pokud nezíská vlivného zastánce, tak to vidím jako s VV. Pokud získá vlivného zastánce, pak nemáme důvod jeho stranu vítat.

Zatím bez slepic

Tak jako vždy platí, bez peněz do hospody nelez. V politice to asi platí násobně více. Tudíž první otázka není zdali VKm stranu založí, s vynaložením drobného úsilí ji může založit skoro každý, ale kdo ji v prvopočátku vyfutruje penězi. Ony i ty známé osobnosti, které by dodali straně lesk, budou asi chtít nějakou finanční kompenzaci. Ale jak se VKm svěřil, ani těch známých tváří, jež by dokonce byli ochotni i tu kru táhnou, nějak není.
V každém případě je třeba mu přát úspěch.

Zatím bez slepic

Možná mu vypomůže VK st z těch peněz, které údajně vybral od všech, kterým pomohla jeho amnestie poslední den ve funkci prezidenta. Údajně má jít o tolik, že by si za to mohl koupit ČSSD.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Problém je, že Klaus st. je ve své podstatě celý život v politice, tudíž je jeho majetek velice lehce dohledatelný. Jelikož nepůjde o sto tisíc, ale několik milionů, kana to nemá. Není nikde napsáno, že ti co jsou mu vděčni to nezatáhnou.
Ale je třeba končit tak, jak končí každá politologická úvaha; uvidíme!!!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Nemáme alternativu !" Z toho, že by někdo zavedl pořádek, máme strach.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V každém systému diktatury je jistá malá šance, že diktátor bude osvícený a jeho vláda bude přínosem pro lid.
Něco takového je u domokracie nemožné. K moci se vždy dostane ten nejhorší odpad, který v dané komunitě existuje. A i kdyby se snad nějakou nepravděpodobnou shodou náhod dostal na vrchol slušný jedinec, má pouze dvě možnosti. Přizpůsobit se, nebo odejít (správněji: nebo je odejit).
Jednoho xindla je možné odstranit a nahradit jiným, s trochou kliky o něco lepším.
Kolektivní vláda xindlů je prakticky neodstranitelná. Při volbách jich můžete odstranit kolik chcete, okamžitě jsou nahraženi stejným xindlem z jinak pojmenované party. A tak je to pořád dokola.
Už mě nebaví neustále hledat menší zlo, když vím, že po nástupu ke korytu si jen prohodí role.

Zatím bez slepic

In reply to by Franta Jouda (neověřeno)

Trvalý odkaz

už v podstatě není rozhodující, jak bude sestavena rozhodovací grupa. Důležité je, aby byla pořád stejná, aby mezi ně nevlezl někdo nový, neznalý. Jde pouze o peníze, o rozdělování veřejných zakázek. Protočí se všichni. 4 roky je starostou (primátorem) ten, 4 roky onen. Firem je taky konečný počet a protočí se taky. Je to taková 1 velká rodina, v zákulisí si všichni tykají a mnohdy spolu jezdí (lítají) na dovolenou. Když se mezi ně dorve nějaký ambiciózní novic, je rychle otesán a poučen. Když se šprajcuje, nedopadne dobře.
Tohle je popis funkční zastupitelské a parlamentní demokracie. Dejž jí pánbu věčného trvání, až do skonání věků.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Demokracie je společenství občanů, kteří společně vykonávají správu věcí veřejných. Nejedná se tedy o vládu jedince či omezené skupiny.
Základem je Ústava (lidská práva pro všechny), svobodné volby zastupitelských orgánů a 3pilíře státní moci (zákonodárná, výkonná, soudní)....
Ústavu máme pofidrení (základy od komunisty Jičínského), volby upevňují moc mafiánských struktur a 3pilíře jsou provázány penězi. Demoška je tedy v rukách mafie.

Kapitalismus je systém, sloužící k dosažení zisku soukromými výrobními prostředky. Vyškrtl bych slovo výrobními, o výrobu už mnohdy nejde. Je snaha vydávat stát za soukromý prostředek (řídit ho jako firmu). Svobodná hospodářská soutěž také nefunguje - třeba naše kolonie produkuje polotovary pro kolonistu s předem zadanou cenou za třetinové mzdy a proto je zde pouze 3% nezaměstnanost (kdo by nevyužíval takovou levnou pracovní sílu?).

Demokratické limity byly už tedy dávno dosaženy a nyní se nacházíme za nimi. O demokracii se hovoří, není to ovšem fíkový list na přirození, ale hajzlpapír u řitního otvoru. Co s ním, když stolice pořád teče?

Zatím bez slepic

No to neni pravda... Ono jde o tom, že co se přisuzuje demokracii je vlastně republika... Jinak řečeno čistá demokracie je něco jiného než demokratická republika=to co jsio +-autobus napsal ty...

krásný pospis na příběhu je zde:
dfens-cz.com/republika-vs-demokracie/

Proč příběh než definici? Už talmudu ukázali, že jednoduchá pravidla musí mít u sebe i příběhy na kterých se vyvěstlí, aby nemohl přijít nějakej demagogok=neomylní soudce co si to může vykládat po svém, myslím obsah/výklad zákonu, a pouze soudil na základě toho zákona, ani omylem soudce nemá mít právo (když nebudeme soudní/právní republika) vykládat zákony, má právo jenom podle nich soudit...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Demokracie je produktem společensko ekonomických vztahů. Kapitalizmus, jak už tu bylo napsáno, konstituoval demokracii, protože ji pro své fungování potřeboval. Skrze ní umožňoval oligarchické menšině vládnout.

Dnes se změnila situace. Globalizace, oligarchové se stali globálními, internet přinesl změnu přenosu informací a tudíž demokracie začíná vadit. Je to vidět z každého kroku "liberálních demokratů".

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Peníze tedy vznikají tak, že jdou nějakým způsobem „ven“ z obchodní banky, přičemž největší objem vzniku peněz připadá na poskytování úvěrů. Z výše uvedeného vyplývá, že obchodní banky k tvorbě peněz nepotřebují žádné zdroje (vklady klientů). Banky totiž poskytnutím úvěru účetně vytvoří aktivum v podobě pohledávky za klientem. Zároveň z logiky financování a podvojného účetnictví, tyto peníze připíší na účet klienta, čímž vytvoří pasivum (zdroj) v podobě závazku za klientem, že mu tyto peníze za dohodnutých podmínek vyplatí. Z logiky této myšlenky je jasné, že banky nemohou nejprve sbírat vklady, protože ty vzniknou až jako následek poskytnutí úvěru – úvěry tak vytvářejí vklady, nikoliv naopak.

Zatím bez slepic

Toto není myslím pravda. Po ukončení zlatého standardu se přistoupilo k jinému zajištění peněz. Horšímu, rizikovějšímu, ale flexibilnějšímu pro další vývoj světa. Komerční banky musí mít na každých 9 půjčených "virtuáních, nekrytých" Kč minimálně jednu skutečnou Kč v kase. Dá se to sice účetně částečně obcházet přes základní jmění ap., ale pořád těch 10 % musí mít v nějaké fyzické formě.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Platón považuje za nejlepší zřízení aristokracii. Ta postupně degeneruje směrem k horším formám vlády.
Podle Platóna je taková demokracie, vláda svobody, sice „nejkrásnějším“ ze všech zřízení, ale přesto je špatná, protože právo podílet se na správě věcí veřejných mají všichni bez ohledu na svůj vztah k moudrosti. Touha po svobodě pak přivede demokracii i k pádu, neboť zmizí úcta a autorita a roste anarchie. Platón říká, že „přemíra svobody vede k otroctví“. Do čela demokratické obce se postaví silný jedinec, jehož si dav vybere jako svého „ochránce“. Ten je úplným opakem ideálního krále‑filozofa. Nemá vztah k moudrosti, cti nebo statečnosti, vládne krutě, nespravedlivě a jen v prospěch svůj a svých pochlebníků. Toto zřízení se nazývá tyranie a Platón je pokládá za vůbec nejhorší.

Petr Robejšek:
"Demokracie neprodukuje pravdu, ale „pouze“ většinová rozhodnutí. Jejich první výhodou je to, že se zpětně často ukáží být správnější než rozhodnutí zasvěcené či osvícené menšiny. Ano, i demokratická rozhodnutí můžeme, ba musíme kriticky zkoumat. Ale když je kritika tak zásadní, že se rovná odmítnutí rozhodnutí samotného, tak zpochybňujeme demokracii vůbec. A pak nám zbývá pouze diktatura dobrých ve jménu dobra. Ta se však jak známo snadno ve zlé obrátí."

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

95 milionů za bouračku pandurů s fábií:
https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/pandury-tabor-srazka-skoda…
Teď si představte, že by se srazili s oktávií.
Nebo že by jeli až na Slovensko. O válce není vůbec řeč. Na to by celý rozpočet nestačil.

Zatím bez slepic

Admirále,

nedopouštíte se vlastizrady?
Nepřítel naslouchá!
Určitě už v Moskvě i Pekingu spočítali naše pandury a plánovaná bojová vozidla pěchoty, vydělili jejich počet čtyřmi a nakoupili příslušný počet bojových Oktávií na jejich likvidaci, včetně maskovacích sprejů barvy kafebraun dozelena.

To se potom našim z Afganistánu nažhavaným chlapcům bude u Moskvy a Pekingu blbě bojovat za Prahu!

Jak pak chcete nahradit diktátorské režimy v Rusku a Číně demokraticky a humanitárně vybombardovanou demokracií?
Já vím, spoléháte na bobardování pomocí Albatrosů, které prý prodělaly v minulých dvou dnech ve službách spřátelených umírněných islamistických demokratických teroristů svůj bojový křest!

Nebo spoléháte na pokoření zbabělé a permanentně vodkou nalité Putinožkovy armády za pomoci čerstvě nakoupených amerických vrtulníků (bratru miliarda korun/kousek.)

Já vím, mistrovství našich letců a jejich amerických ocelových ptáků dokáže mnohé.

Ale uvědomujete si - jak by ve světle dvouletého vyřazení vozidel pěchoty po srážce se Škodovkou dopadla srážka vrtulníků s letkou českých papírových draků polepených Alobalem?

Navrhuji OKAMŽITÝ zákaz exportu českých draků (a alobalu!) do Číny!
Bez tohoto strategického opatření se demokratrická Lhasa nikdy nestane čínským hlavním městem a Tibetočína se, tak jak po tom už tisíc let touží její ujařmený lid, nemá naději stát členem NATO a rozšířit naše euroatlantickokřesťanskožidovské ideály od Arktidy po Antarktidu!

Zatím bez slepic

na 4 pandury.
Ako asi dopadne situacia na bojovom poli??

Po nejakom strete s nepriatelom sa vyhlasia 2 rocne prazdniny (teda ak sa pokazia len 4 pandury 😀😀😀😀😀).
A ked opravove zahlasia hotovo.... da sa dalsie kolecko :D

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak Sartre už dokydal, budiž mu hnůj lehký.

Zatím bez slepic

Pořád čekám na ty konkrétní výhrady.

Jinak je skutečně pikantní - možná čtvrt roku jsem zde nenapsal ani písmeno, a přesto je zde stále v provozu "Lex Sartre" a vývojový diagram "Sartre elimination"

Tak hlavně, že je vám zde bez oponence dobře ...

Zatím bez slepic