Socanské dluhy

Autor

Včera se objevilo několik komentářů na téma Kalousek a jeho bačování na ministerstvu financí. Přetřásalo se tam, jak mu to jako ministrovi vlastně šlo. Byla krize, zdědil ministerstvo po socanech (nebyl to náhodou Sobotka?), dělal to dobře nebo špatně? Zazněly argumenty z obou stran a nvrhuji, abychom v tom dnes pokračovali. Vidlák zatím přinese kůži na trh tímto článkem. 

Nejprve začnu svými vzpomínkami, protože se finančně vážou právě do uvedeného období.  První dítě se mi narodilo v roce 2007. Další v roce 2009, pak 2012, 2015 a 2018. Mohu tedy porovnávat situaci z pohledu rodiče. 

Dcerka ještě stihla paroubkovskou "rozhazovačnost".  Dostali jsme dvacet tisíc porodného a z toho koupili skoro celou potřebnou výbavičku. Fungovaly plošné přídavky na děti, ale ta (tuším) pětistovka to nevytrhla. Manželka dostávala 7.200,- Kč rodičovského příspěvku, který by dostávala po tři roky, nenarodit se nám další dítě. Při vyúčtování daní mi tenkrát vrátili asi třicet tisíc korun. 

Po narození prvního syna to šlo rapidně dolů. Do dětských přídavků jsme se nevešli, rodičovský příspěvek klesl při stejném tříletém období vyplácení na 6.000,- měsíčně. Ve stejném období začaly daňové změny, díky kterým jsem měl asi o třicet korun víc na výplatě. Vyúčtování daně hodilo asi osm tisíc. 

Třetí dítě se mi už narodilo po přestěhování do Vidlákova a tehdy se objevily daňové bonusy za dítě. Můj plat stoupl měsíčně o zhruba osm stovek a v podstatě se mi vynulovaly daně. Stále jsme se nevešli do přídavků na děti, ale v daňovém vyúčtování se objevila položka za manželku na mateřské, což od té doby dělalo při vyúčtování zhruba 25.000,- Kč. Rodičovský příspěvek zůstal stejný, ale bylo možné ho vybrat rychleji, tedy měsíčně mít víc, čehož jsme využili a než se nám narodilo čtvrté dítě, měli jsme kompletní příspěvěk už vybraný. 

U čtvrtého dítěte jsme se stále nevešli do dětských přídavků, ale to už se začal vyskytovat Babiš a jeho Bude líp. Skoro každý rok se kosmeticky upravila výše daňových bonusů. 

Když se nám narodilo páté vidláče, konečně jsme dosáhli na přídavky na děti, které díky tomu, že jsem pracoval, vzrostly na cca 900,- Kč měsíčně za každé dítě. Rodičovský příspěvek se nezměnil, ale zřejmě se změní příští rok a při trošce štěstí a blízkosti voleb na něj také dosáhneme. 

Troufám si tvrdit, že paroubkovská doba byla překonána až v roce 2017 - 2018. Kalousek někdy kolem roku 2008 škrtnul předchozí výhody a trvalo v podstatě deset let, než jsme se vrátili tam, kde jsme začínali. Jen to má jinou strukturu.  V dnešní době nám stát dává měsíčně deset tisíc do rodinného rozpočtu, což dělá zhruba čtvrtinu našich příjmů. Zbytek vydělám já, manželka je na mateřské a ještě dlouho bude. 

Pamatuju si, jak tehdy Nečas tvrdil, že u něj doma jim stačil jeden kočárek na všechny děti a nevidí důvod, proč by porodné mělo být i na další děti, bohatě to přece stačí na to první a jen pro sociálně slabé. Jak to pak s jeho rodinou dopadlo, to všichni víme. 

Fakt nevím, co musel Kalousek lepit a jak moc musel řešit krizi. Netuším, kolik si přihrál do kapsy (no asi tuším) a asi bych se mohl dlouho bezvýsledně bavit o tom, zda jeho politika škrtů byla dobrá nebo nebyla. Osobně si ale myslím, že byla katastrofální. Ani ne tak tím, jak strukturoval rozpočet nebo jak se v tom vyznal nebo nevyznal. Ale rozhodně tím, jak jsem minimálně až do roku 2013 měl pocit, že jsem jako rodič s dítětem zase na řadě, jakmile bude zapotřebí někde něco škrtnout. 

Člověk si pořídil dítě a měl tehdy fakt hluboko do kapsy. Každá koruna se obracela v dlani. Nikdy jsem ale nevěděl, jestli ten státní příspěvek budu mít ještě i za půl roku. Každá ohlášená reforma byla noční můra. Pak se přidaly S karty - kdy jsme byli pořád na úřadech něco vyřizovat, pořád něco nefungovalo... a Drábek vypadal, že brzy státní podporu pro rodiny seškrtá k nule a ještě přidá další poplatky za to běhání s dětmi po doktorech. 

Na tohle Kalousek dojel. V době krize, kdy byla nejdůležitější především nějaká jistota a jiskřička naděje, tak on, jakmile vylezl před kamery, tak deptal jakoukoliv trochu radostnější vyhlídku. Posílal složenky s dluhy, vykřikoval, že líp už bylo. Samozřejmě za všechno mohl Paroubek a hrozila nám řecká cesta. 

Pak přišel Babiš a na bilbórdech měl bílou košili a hesla se obracela k budoucnosti, k dětem a k tomu, že opravdu bude líp. A promiňte mi... já se mám o dost líp. Sice trvalo léta letoucí, než jsme se dostali tam, kde už kdysi byl Paroubek, ale každý rok to kousek poskočilo. A nikdo mi nevyhrožoval z naší vaší ČT, že si na mě zase došlápne, protože rozhodně své sociální dávky zneužívám. 

A k tomu, světe div se, rozpočet je už několik let v podstatě vyrovnaný. 

Ne, nevidím do struktury rozpočtu. Nevím, kde Andrej ubral, aby mně přidal. Každopádně mu já ty peníze neodnesu ze země a neotočím je do daňového ráje. Ani z nich nebudu nikoho korumpovat. A ti důchodci, kterým přidal, také ne. 

Z Kalouska jsem měl vždycky pocit, že jsem mu přivedl na svět jen další dlužníky. Babiš působí dojmem, že se těší na nové daňové poplatníky. 

Tož tak... 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

1. Platit daně.
2. Platit daně.
3. Platit daně.
4. Zaplatit daně.

To je celé. Když vláda zaklekne na takto jednajícího poplatníka, končí. Poplatník přestane platit a zvedne se mu životní úroveň. Rozevírají se nůžky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vašnostové - že není peněz??? je jich jako smetele, jen tečou kamsi do p....e
Ejhle jak se to rýmuje :)

Takže netlučte nám klíny do hlavy - a pusťte žilou strýčkovi Skrblíkovi co v daňových rájích sídlí - a bude na všechno - i na těch cca 50 000 bytů co se stavělo kdysi, i na to porodný .....

Zatím bez slepic

proč se nejde vypořádat s těmi co tady podnikají a daní v daňových rájích tak, že tady zaplatí daň ve výši rozdílu mezi daní v zemi svého sídla a v zemi kde podnikají? Smlouvy o zamezení dvojího zdanění měly za cíl ulehčit firmám podnikání v cizině, což lze pochopit. Jenže to mělo vedlejší efekt. Některé, hlavně malé státy napadlo na tomto systému parazitovat a snížily daně natolik, že vyžírkové k nim přesunuli svá sídla. Takže na daních, i když nízkých, vybírají tyto státy více než by vybrali od firem, které jsou původem od nich.
Smlouvy o zamezení dvojího zdanění jsou jenom smlouvy. Jistě je lze vypovědět. Kdo toto téma otevře v EP a vytrvá, bude mít moje sympatie a hlas.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dáme tuto zemi opět do pořádku !
Včera v tomto duchu mluvil Fiala, Kalousek zatím dává přednost kritice, asi proto, že dávat zemi opět do pořádku se mu nepodaří, vzhledem k mizerným preferencím.
Tak to vezmeme postupně. Je Klaus pravičák ? Jistě !
A tak, kde ukryl dluhy, které nasekal ? No přece do konsolidační agentury, kterou musel likvidovat až socialista Zeman.
Je Kalousek pravičák ? Jistě !
Za jeho vlády vznikl zhruba stejný dluh, jako za fungování celého demokratického režimu (asi 800 mld). Ten se ukrýt nedal a půjde s námi na věky věkův.

Babiš je asi ten správný řízek. Myslí pravičácky a koná levičácky, A kupodivu mu to vychází.

Pravici se to, samozřejmě, nelíbí a už se těší, jak bude dávat zemi do pořádku. Já se naopak bojím, co natropí Fiala s piráty až vyhraje. :)

Zatím bez slepic

Fiala zapomíná, že ODS už dávala zemi dohromady třikrát, a pokaždé to dopadlo katastrofálně. Pak to po nich musel vždy dávat do pořádku někdo jiný, obvykle ČSSD. Ale pak přišla éra Bohuslava Sobotky a ČSSD uhynula úplně.

Piráti se už předvádí jako nová pohroma, jejich nápady jsou asi zrozeny v opiovém doupěti. Jestli se k vládě někdy dostane ODS s Piráty, bude to zde už k nežití.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je ovšem důkaz, že žádná vláda dosud neuměla vládnout. Nebyli v ní odborníci na řízení státu. Nejdříve tam byli disidenti, pak tuneláři, pak korytáři a ti se střídají podle politického klíče, odbornost v řízení jde stranou. Že někdo dělal 8 let předsedu národního výboru, jako v Opavě Staňura? Je to kvalifikace? Co tam napáchal? Jaké struktury po něm zbytněly? A jak je to jinde? Úplně stejně. Vylezli "z komunální politiky" a to je celé. Chlastali spolu, objížděli rauty, exotické destinace a plácali se po ramenou, až se doplácali do vlád.
Vláda musí vědět co řídí, proč to řídí, jak se to řídí a musí mít stanovenou odpovědnost, která je v rovnováze s pravomocemi. Jinak je to diletantismus. Naše vlády klidně přejímají povely z venku a porušují tím základní principy řízení. Proto jsme jako stát tam, kde jsme. Do toho zfetovaní piráti, policejně vyšetřovaní mafiáni a jiná verbež, trhající poslední kusy masa.

Zatím bez slepic

Možná Stanjurovi radí v řízení instituce jeho manželka, Podnikatelka roku, která úspěšně řídí, jako jediný vlastník, firmu, kterou Stanjura založil.

Zatím bez slepic

pak raději odešel, protože to na něj bylo moc. A to se do politiky vrhl přímo, nebral si servítky - "končím s prací, nechám se zvolit!" - vlezl do ODA v době, kdy Kolek privatizoval Bredu a všechno se dařilo. Staňura vydržel a zvedl svůj level.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ilona Švihlíková a její čerstvý komentář k rozložení zdejšího politického spektra.
Jakož i k tuzemskému vnímání pravice a levice.
Podle mne stojí za přečtení.
http://casopisargument.cz/2019/04/10/vlevo-volno-vpravo-narvano/

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pan Vidlák si pořídil dětičky, pěkně po třech letech a už má schůdky do nebe.
K těm dluhům : nabízím pěkně zpracovanou tabulku a pod ní je výčet z jakých relevantních zdrojů onen dobrodinec vycházel, včetně odkazů.

https://www.spisovatelskelisty.cz/stanislav-hudsky/ktery-ministr-financ…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Miroslav Kalousek je prokazatelně druhý nejhorší ministr financí ČR. Ihned za jeho vlády došlo k nárůstu spotřebitelských cen o 6% (2008) a nárůstu státního dluhu za jeho bačování. Rok 2006 končil se státním dluhem ČR 802,5 mld. Kč. Rok 2013, kdy M. Kalousek skončil jako ministr financí, byl státní dluh 1 683,3 mld. Kč.
V roce 2009 došlo k poklesu HDP ve všech státech. Ale vyjma Slovenska ani v jednom tak hluboko jako v ČR, a příčinou jsou pouze činy Miroslava Kalouska. Prostě v ČR poklesl HDP o 4,8% oproti 4,4% průměru EU. ČR byla horší než průměr.
Miroslav Kalousek byl ministrem financí ČR od 9. ledna 2007 do 10. července 20013 vyjma období Fischerovy úřednické vlády (8.5.2009 - 13.7.2010).
Tím úplně nejhorším ministrem financí ČR byl Ivan Pilip v roce 1997, kdy došlo k nárůstu cen o 8% v 1997 a o 10% v 1998. Samozřejmě za ním stojí Václav Klaus st.

viz vývoj spotřebitelských cen graf 16 na st. 5 a graf č. 22 meziroční změny HDP na str. 12 https://www.czso.cz/documents/10180/38519150/32029016a03.pdf/3a1c1b23-6… (stojí celé za přečtení, je zde vidět krásná ukázka, že vlády ostatních zemí bývalého sovětského bloku měly sice horší startovní pozici oproti ČR, ale díky lepším vládám dosáhly vyšších růstů HDP oproti výsledkům vlád ČR - všech, nejen M. Kalouska).

vývoj státního dluhu ČR https://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/rizeni-statniho-dluhu/dluhova-sta…

Někteří se neustále snaží Kalouska omlouvat mandatorními výdaji předchozích vlád a poklesem v roce 2009, ale všichni zapomínají na fakt, že Kalousek byl ministrem financí už od 9.ledna 2007! Čili neúspěchy roků 2009 a dalších už jdou plně na jeho vrub a to stihl zdvojnásobit státní dluh ČR!
Na základě výše uvedených faktů mohu prohlásit, že Miroslav Kalousek nebyl jen špatným ministrem financí ČR, ale byl doslova ministrem mizerným a nejhorším z možných té doby.

Zatím bez slepic

naprosto souhlasím, takto to doopravdy bylo. A pan Vidlák zase popsal, jako kalousko-drábkovské reformy dopadaly na nás, tzv. střední třídu, která to všechno zaplatila. Promítla se "rovná daň" tedy daň vyměřovaná rovnou sazbou, u zaměstnanců ze superhrubé mzdy a dále zastropování základu pro vyměřování pojistného u příjmů měsíčně tuším přesahujících sto tisíc. Osoba pobírající hrubý příjem přes sto tisíc tak ročně ušetřila částku dosahující až sto padesáti tisíc, dnes nemám k disposici sazby tehdy používané, ale bylo to dokládáno přesnými výpočty. Už se mi ježily vlasy z keců jako "necháme peníze lidem, aby si mohli platit ve zvýšené míře například zdravotnické služby sami" - no pro můj učitelský plat byl rozdíl proti dřívějšímu zdanění měsíčně asi 30,- Kč plus, to jsem si mohla koupit asi jeden acylpyrin. Ovšem lidi na jejich kecy nalítávali, aniž si dokázali spočítat, co jim to bude dělat v peněžence a že většina z nich do té kategorie "šťastnýchˇ- tedy s příjmy přesahující statisícové položky nepatří. Hrůza, aby nás něco podobného potkalo zase znova. A my, s jedním či dvěma dětmi, bychom měli děkovat těm širokým rodinám, jako Vidlákova, že nehledí na peníze, kariéru manželky a obrovské množství práce a snaží se, aby národ nevymřel. Tak asi tolik

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rovná daň je kapitola sama pro sebe. Paradoxní je, že rovnou daň má jen "Východ", nikoliv "Západ".Kalousek ji okoukal v Rusku. Dnes uplatňují rovnou daň takové země, jako je Bělorusko, Rusko, Albánie apod. Žádná západní země ji nemá. Důvod je jasný, protože to je v rozporu se "západními hodnotami". Mimochodem, daň z příjmu zavedli prvně v Anglii. Také jedna z prvních věcí, které udělala konzervativí vlády po pádu "Nové levice", že zavedla další pásmo progresivní daně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak už někdo napsal výše, státní podpora rodin s dětmi je ta si jediná, která mi vůbec nevadí. Naopak ji považuji za rozumnou a žádoucí a oprávněnou atd.
U všech ostatních podpor je to vždycky trochu diskutabilní - proč se dává právě těm a ne nějakým jiným, a hlavně - proč se vůbec dává.
Andrej se rozběhl a rozhazuje plnými hrstmi, jenže už i on (blbej není) ví, že ten penězovod k voličům je třeba něčím plnit. Sliboval, že nebude zvyšovat daně, ale už je to tady. Jistě, zatím to "lidskoprávně" u chlastu a cigaret zdůvodní, ale to je jen začátek. Bude to (muset) pokračovat.
Moje životní zkušenost mi říká, že když lidem jednou něco začnete dávat navíc, zvyknou si na to a postupně to považují za samozřejmost a ještě víc postupně za svoje nezadatelné právo. To platilo v malém kolektivu a ve velkém o to víc. To bude Andrejův problém.

A Kalousek. Jeho bačování na financích jsem nesledoval, nás živnostníky snad nějak míjel nebo co. Ale intenzivní zkušenost s ním mám z let devadesátých, kdy finančně řídil Ministerstvo obrany. To bylo v časech snů o modernizaci tanku T72. Veřejná (ale trochu neveřejná) soutěž. Vítěz vybrán zcela v rozporu s českými zákony (dokumentaci mám v archivu), zvítězila izraelská firma NIMDA. Tou rekonstruovaný tak T72 nikdy nevyjel, natož aby vystřelil, což, myslím si, bylo zadání.
Zda tak činil Kalousek z přesvědčení nebo pro prachy, to netuším (ale spíš tuším, jako tuší Vidlák v něčem jiném). rekonstrukce se pak nějak vlekla, dělalo se to vlastně na koleně a výsledek tomu odpovídal... a já to přestal sledovat. Každopádně je pro mě Kalousek cinknutý ve všem, co činí.
Kladu si otázku, zda se vůbec jmenuje Kalousek? Ani to mu tak úplně nevěřím.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Sartre riskujete... 

I když si dáváte různé nicky, začínáte mít zase naplněno. Doporučuji zvolnit. odhaduji to tak na další tři příspěvky a bude to v háji. Nechte si něco i na zítra. Nicméně tabulkově už pro program nejste škůdce... tak se nepokoušejte tím škůdcem znovu stát. Program stejně ví, z jaké píšete IP adresy. 

Zvolněte. 

Zatím bez slepic

Mluvíš mi z duše, Vidláku. Kvůli tomu dementovi jsem četl diskusi jen k tomu, než jsem si podle zkomolených nicků uvědomil, že nejen dobří holubi se vracejí ... :-(
Doufám, že to Master vychytaný a zas mu zatne tipec.

Zatím bez slepic

Oprava: Doufám, že to -> MÁ <- Master vychytaný a zas mu zatne tipec.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tohle by nemělo zapadnout.
Proč nedávám jen odkaz? Podle obecných statistik otevírá odkazy každý pětačtyřicátý.

Jak souvisí Šebestíkovo téma s dnešním článkem?
Mimo jiné tak, že dorůžova propečné radioaktivní děti už nepotřebují přídavky .

***********

PODLE PŘÁTEL POZNÁTE JEJ. NEBO JI.

11.4.2019 Ivo Šebestík

Ivo Šebestík dnes komentuje návštěvu nově zvolené prezidentky Slovenska Zuzany Čaputové v Praze.

"Už celá staletí v Evropě platí, že pocit nadřazenosti postupuje ve směru od západu na východ. Opačným směrem nikoliv. Tak Francouzi vždy hleděli z výše své latinské kultury na Němce, kteří jim připadali hrubí a neotesaní. No a Němci zase shlíželi shora na Čechy, které měli (a mají stále) za národ doposud nedospělý, jenž potřebuje nechat se vést odjinud.

Ovšem ani Češi v pocitu neoprávněné nadřazenosti nezůstávali pozadu a vše na východ od Prahy vnímali jako prostě Východ. Včetně Moravy. „Východ“ je zkrátka slovo obtížené negativními asociacemi. Co se nachází na východ, nachází se takto na „východ od civilizace“. A civilizace, to jsme MY! Ono dávné „Ex Oriente lux“ se tak proměnilo v pravý opak. Již nějaký čas vychází Slunce na západě.

Ačkoliv s tímto náhledem, poněkud povýšeným a lehce arogantním, zásadně nesouhlasím, přesto jsem si na něj vzpomněl v souvislosti s doposud privátní návštěvou nově zvolené slovenské prezidentky Zuzany Čaputové v Praze. Navštívila zde osoby velmi těsně spřízněné s bývalým českým prezidentem Václavem Havlem, zejména Karla Schwarzenberga a Michaela Žantovského, tedy významnou část nedávné minulosti českého státu, jež se ale postarala o to, aby české země byly hospodářsky kolonizovány nadnárodními korporacemi s domovskými adresami v západních zemích a aby Česká republika již stoprocentně rezignovala na vlastní autonomní zahraniční politiku, tedy na vlastní zájmy. Vzhledem k moderní geopolitické situaci se jedná o škody téměř již nenapravitelné.

Nově zvolená slovenská prezidentka touto návštěvou spřízněných duší v Praze dala docela srozumitelně najevo, že hodlá vést Slovensko podobnými cestami, jakými lidé v okolí Václava Havla vedli české země. To ale znamená, že Slovensko dost možná přijde o svoji opatrnost vzhledem k nebezpečnému precedentu, jakým bylo mezinárodní uznání takzvaně nezávislého Kosova. Slovensko tehdy moudře a velice obezřetně svůj podpis pod krádež srbského území nepřipojilo, věda, že někdy v budoucnu by albánského příkladu (opsaného jen s malými „inovacemi“ z návodu daného sudetskými Němci v Československu) mohli využít Maďaři na jižním a východním Slovensku. Nehledě na to, že Slovensko pod Čaputovou může docela brzy hostit nějakou americkou vojenskou základnu, takovou, po jaké touží Polsko, a jaká se nachází na ukradeném Kosovu. Což se rovná nabídce otevření bojové fronty na vlastním území v případě války s Ruskem. No, kdo by si nepřál mít doma pořádné bitevní pole a Černobyl od Váhu až do Prešova, že ano?

A jelikož přání USA bylo pro Václava Havla a jeho spolupracovníky vždy víc než svaté, může se stát, že jakékoliv další nebezpečné přání této velmoci a dalších mocných (nepochybně již teď) příznivců mladé slovenské designované prezidentky, jednoho dne připraví Slovensko o polovinu jeho území. A třeba i o celé. Podle přátel poznáte jej, nebo ji. Vane-li západní vítr ke Slovensku a na své trase počechrá vlasy Karla Schwarzenberga a Michaela Žantovského, měli by bratři Slováci docela určitě alespoň zpozornět."

Zatím bez slepic

Ládiku,
3 duby budou na letišti jen před dopadem těch několika málo odvetných jaderných střel.
Pak už na letišti budou jen 3 hromádky dřevěného a 3 sta hromádek živočišného uhlí.

Zatím bez slepic

Šebestík řekl mnoha slovy, co se dá říct větou: "Čaputová je stejná kurva, jako Havel"

To už dávno každej ví.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nejdříve si ujasněme termíny, o kterých tu diskutujeme. Nejdůležitější jsou:
1.
Vládní dluh (někdy také méně správně státní dluh, government debt)
je dluh vlády a vládních institucí.
2.
Národní dluh (někdy také veřejný dluh, national debt)
zahrnuje celkové zadlužení vlády, nižších správních celků (v Česku krajů a obcí), mimorozpočtových fondů a fondů sociálního zabezpečení (např. zdravotních pojišťoven).

Vývoj a výše vládního, státního dluhu za léta 1993 až 2018 uvádí Ministerstvo financí na svých webových stránkách zde: https://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/rizeni-statniho-dluhu/dluhova-sta…

Z výše uvedených čísel je jasné, že vládní dluh po roce 1996 jen rostl bez ohledu na vlády, které v jednotlivých letech vládly a také bez ohledu na to, zda ekonomika státu byla v recesi, nebo v konjunktuře. Viz, tabulka meziročního růstu, poklesu HDP.
V letech 2004 – 2007 rostlo HDP o +5% ročně a vlády se přesto zadlužovaly. Podle současné mantry pravičáků, když ekonomika rostla, měl se vládní dluh umazávat. NEUMAZÁVAL SE.

TEPRVE OD ROKU 2014, KDY SE UJAL ŘÍZENÍ VLÁDNÍCH FINANCÍ pan Babiš, klesl vládní dluh ze 1.683 miliard v roce 2013 o 61 miliard na 1.622 miliard v roce 2018. To, že snížení deficitu pomohly peníze z EU je irelevantní, ty chodily i před tím a chodí i nyní. Za roky 2004 až 2018 jsme z EU dostali o 741 miliard více, než jsme do EU zaplatili.

Zajímavý je rovněž údaj o zaplacených úrocích z vládního dluhu. Neboli jak šikovně si vláda půjčovala. A zde opět jsme na tom lépe začali být až za ministra financí pana Babiše (https://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/rizeni-statniho-dluhu/dluhova-sta…).
Zajímavá byla rovněž zmínka premiéra pana Babiše, že veřejné rozpočty jsou v plusu a že v balíku jsou kraje a obce, zatímco vláda je zadlužená.

ZÁVĚR: za vlády ministra financí Babiše i za premiéra Babiše jsou konečně poprvé dávány vládní finance do pořádku. Nebýt Vuvuzely- Venezuely Maláčové a dalším zběsilým socanským nápadům, bylo by ještě lépe.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pamatuji si na nerovnou daň z příjmu. Takovou mělo i Rakousko-Uhersko. A bylo to dobré i pro 1. i další republiky české. Pk pněkdo, zřejmě bohatý, přišel na nápad rovné daně. Takže když rovná daň, tak i rovné porodné (název není přesný, ale jednoduchý). Skoro bych byl i pro rovný důchod. Je to totiž stejné jako daň nemocenská (není to žádné pojištění). Zdravý a bohatý jen platí a nic z toho nemá.

Zatím bez slepic

Nějakou rovnou daň má odjakživa každá země světa - např. SD, DPH, DZPPO. Nerovná (progresivní) se týkala jen DZPFO.
Ono vůbec nejde o "rovnost" (ale třeba porodné snad "rovné" je, ne?). Jde o sazby té daně a případně výši těch dávek. To musí být v souladu a celé posazené na únosné míře.
Nemocenská je dávka. Sociální a zdravotní pojištění jsou pojištění, a nikoli daně (je naprosto jasný a důleřitý rozdíl v definici uvedných pojmů), i když se to tak zjednodušuje a to pojištění se jako daně "velmi často chová".

Zatím bez slepic

Pojištění bývá dobrovolné.
Daň bývá povinná.
Proto pro mě jako živnostníka bylo nemocenské pojištění pojištěním, a tudíž jsem si ho neplatil. Pojišťoval jsem se pro případ nemoci jinde a jinak, podle vlastního rozhodnutí.
Sociální pojištění je de facto jasnou daní (povinné) a pro část populace nevýhodné. Prvek "solidarity" v něm značně hypertrofoval.
I zdravotní pojištění je (opět) de facto daní, ale v tomto případě o její výhodnosti pro drtivou většinu populace nemůže být sporu. Jestli ono to ale není (jen tak náhodou) tím, že kdyby to bylo pojištění, muselo by vyjít s tím, co si vybere na pojistném (zjednodušuji). Toto pseudopojištění ovšem celkem dramaticky dotuje stát a z toho pak vyplývá jeho obecná ekonomická výhodnost pro pojištěnce.
Myslím si, že současná oficiální terminologie je stejně zavádějící, jako u "televizního poplatku", který není de facto ničím jiným, než televizní daní. A rozhlasový jakbysmet.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Di do prdele ... už si zas hraješ na automatickej odpovídač, Sartre?

Zatím bez slepic

Jo, zas to dělá celý téma nečitelný a zase to jsou pitomosti.

Kdyby radši někde na klinice prcal místní husy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No a já Vám, když se tak hezky dohadujete o státním dluhu, hodím do pranice pěkně tučnou kost. Ať není ve hře těch pár drobných.
V době kdysi dávné dělal zisk České Národní Banky kolik penízků v poměru k rozpočtu státu? A kam zmizely?
Podniky padaly na hubu, lidi taktéž, a za rohem?
Uvědomujete si, že persony Mirda, Sobotka, a další,jsou jen zástupný problém, aby se lid obecný měl čím bavit?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Do pytle, Sartře, děláte tady z toho zase nepřehledný maglajz - copak Vám fakt není trapný se tu cpát přes různé nicky, když každý ví, že jste to Vy?

Ano, běžte do řiti nebo se běžte léčit nebo si založte svůj blog a tam si diskutujte sám se sebou pod různými nicky, když máte to obscesní nutkání odpovídat všem na všechno a mlet pořád dokola to své. To se nemůžete jako všichni ostatní vyjádřit jednou a pak snad odpovědět, až budete vyzván?

Doufám, že přide pro uklidnění nějaká Ládikova básnička.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

K dnešní ekonomické debatě - Poslouchala jsem teď na SV.sk relaci Dualog, kde se S. Novotný zmínil o skutečnosti, o které se zatím nemluví, ale která zřejmě bude měnit dnešní svět. Basilejská Banka pro mezinárodní platby (tzv. Banka všech bank) vydala 29.3. doporučení k realizaci všem centrálním světovým bankám, aby zlato jako rezerva byla přeřazeno z třetí kategorie (50% jeho ceny) do první (100%). Tedy začíná odklon od systému regulace od Bretton Woods (1944), monopol dolaru končí.
https://www.pokec24.cz/politika/basilej-3-revoluce-ktere-si-nikdo-nevsi…

Zatím bez slepic