Socanské dluhy

Autor

Včera se objevilo několik komentářů na téma Kalousek a jeho bačování na ministerstvu financí. Přetřásalo se tam, jak mu to jako ministrovi vlastně šlo. Byla krize, zdědil ministerstvo po socanech (nebyl to náhodou Sobotka?), dělal to dobře nebo špatně? Zazněly argumenty z obou stran a nvrhuji, abychom v tom dnes pokračovali. Vidlák zatím přinese kůži na trh tímto článkem. 

Nejprve začnu svými vzpomínkami, protože se finančně vážou právě do uvedeného období.  První dítě se mi narodilo v roce 2007. Další v roce 2009, pak 2012, 2015 a 2018. Mohu tedy porovnávat situaci z pohledu rodiče. 

Dcerka ještě stihla paroubkovskou "rozhazovačnost".  Dostali jsme dvacet tisíc porodného a z toho koupili skoro celou potřebnou výbavičku. Fungovaly plošné přídavky na děti, ale ta (tuším) pětistovka to nevytrhla. Manželka dostávala 7.200,- Kč rodičovského příspěvku, který by dostávala po tři roky, nenarodit se nám další dítě. Při vyúčtování daní mi tenkrát vrátili asi třicet tisíc korun. 

Po narození prvního syna to šlo rapidně dolů. Do dětských přídavků jsme se nevešli, rodičovský příspěvek klesl při stejném tříletém období vyplácení na 6.000,- měsíčně. Ve stejném období začaly daňové změny, díky kterým jsem měl asi o třicet korun víc na výplatě. Vyúčtování daně hodilo asi osm tisíc. 

Třetí dítě se mi už narodilo po přestěhování do Vidlákova a tehdy se objevily daňové bonusy za dítě. Můj plat stoupl měsíčně o zhruba osm stovek a v podstatě se mi vynulovaly daně. Stále jsme se nevešli do přídavků na děti, ale v daňovém vyúčtování se objevila položka za manželku na mateřské, což od té doby dělalo při vyúčtování zhruba 25.000,- Kč. Rodičovský příspěvek zůstal stejný, ale bylo možné ho vybrat rychleji, tedy měsíčně mít víc, čehož jsme využili a než se nám narodilo čtvrté dítě, měli jsme kompletní příspěvěk už vybraný. 

U čtvrtého dítěte jsme se stále nevešli do dětských přídavků, ale to už se začal vyskytovat Babiš a jeho Bude líp. Skoro každý rok se kosmeticky upravila výše daňových bonusů. 

Když se nám narodilo páté vidláče, konečně jsme dosáhli na přídavky na děti, které díky tomu, že jsem pracoval, vzrostly na cca 900,- Kč měsíčně za každé dítě. Rodičovský příspěvek se nezměnil, ale zřejmě se změní příští rok a při trošce štěstí a blízkosti voleb na něj také dosáhneme. 

Troufám si tvrdit, že paroubkovská doba byla překonána až v roce 2017 - 2018. Kalousek někdy kolem roku 2008 škrtnul předchozí výhody a trvalo v podstatě deset let, než jsme se vrátili tam, kde jsme začínali. Jen to má jinou strukturu.  V dnešní době nám stát dává měsíčně deset tisíc do rodinného rozpočtu, což dělá zhruba čtvrtinu našich příjmů. Zbytek vydělám já, manželka je na mateřské a ještě dlouho bude. 

Pamatuju si, jak tehdy Nečas tvrdil, že u něj doma jim stačil jeden kočárek na všechny děti a nevidí důvod, proč by porodné mělo být i na další děti, bohatě to přece stačí na to první a jen pro sociálně slabé. Jak to pak s jeho rodinou dopadlo, to všichni víme. 

Fakt nevím, co musel Kalousek lepit a jak moc musel řešit krizi. Netuším, kolik si přihrál do kapsy (no asi tuším) a asi bych se mohl dlouho bezvýsledně bavit o tom, zda jeho politika škrtů byla dobrá nebo nebyla. Osobně si ale myslím, že byla katastrofální. Ani ne tak tím, jak strukturoval rozpočet nebo jak se v tom vyznal nebo nevyznal. Ale rozhodně tím, jak jsem minimálně až do roku 2013 měl pocit, že jsem jako rodič s dítětem zase na řadě, jakmile bude zapotřebí někde něco škrtnout. 

Člověk si pořídil dítě a měl tehdy fakt hluboko do kapsy. Každá koruna se obracela v dlani. Nikdy jsem ale nevěděl, jestli ten státní příspěvek budu mít ještě i za půl roku. Každá ohlášená reforma byla noční můra. Pak se přidaly S karty - kdy jsme byli pořád na úřadech něco vyřizovat, pořád něco nefungovalo... a Drábek vypadal, že brzy státní podporu pro rodiny seškrtá k nule a ještě přidá další poplatky za to běhání s dětmi po doktorech. 

Na tohle Kalousek dojel. V době krize, kdy byla nejdůležitější především nějaká jistota a jiskřička naděje, tak on, jakmile vylezl před kamery, tak deptal jakoukoliv trochu radostnější vyhlídku. Posílal složenky s dluhy, vykřikoval, že líp už bylo. Samozřejmě za všechno mohl Paroubek a hrozila nám řecká cesta. 

Pak přišel Babiš a na bilbórdech měl bílou košili a hesla se obracela k budoucnosti, k dětem a k tomu, že opravdu bude líp. A promiňte mi... já se mám o dost líp. Sice trvalo léta letoucí, než jsme se dostali tam, kde už kdysi byl Paroubek, ale každý rok to kousek poskočilo. A nikdo mi nevyhrožoval z naší vaší ČT, že si na mě zase došlápne, protože rozhodně své sociální dávky zneužívám. 

A k tomu, světe div se, rozpočet je už několik let v podstatě vyrovnaný. 

Ne, nevidím do struktury rozpočtu. Nevím, kde Andrej ubral, aby mně přidal. Každopádně mu já ty peníze neodnesu ze země a neotočím je do daňového ráje. Ani z nich nebudu nikoho korumpovat. A ti důchodci, kterým přidal, také ne. 

Z Kalouska jsem měl vždycky pocit, že jsem mu přivedl na svět jen další dlužníky. Babiš působí dojmem, že se těší na nové daňové poplatníky. 

Tož tak... 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

1. Podpora rodiny (dětí) je jediná podpora, kterou jsem schopen respektovat i v současné podobě s jedinou výhradou, a tou je podmínění té podpory tak, aby se sociální dávky na podporu dětí nedostaly k těm, kteří toho využívají jen pro vlastní rozmar a ne pro ty děti

2. V letech 2008-2013 škrtaly všechny země světa. Nikoli jen Kalousek. Škrtalo se co škrtnout šlo. Tady bych se jen vrátil ke konstatování z minulého článku, že když se ekonomice daří, každý, kdo má - s prominutím - díru do peristaltického systému, křičí po participaci na uvedeném "daření se". Jakmile se ekonomice nedaří, ještě jsem nikdy nikoho kromě pravice neslyšel třeba ani ne řvát, ale jen mluvit o participaci na tom poklesu. Čím to asi je ... ?

3. Kompletovat Nečasův názor na podporu dětí s jeho rodinným osudem mi nepřijde relevantní. Notabene když tehdy vláda váhala nad tou podporou rodin s dětmi právě z důvodu uvedeného zneužívání těch dávek, což trvá dodnes. A když jim to chtěli dávat v naturáliích nebo poukázkách na potraviny, tak se zleva strhl obstojný řev o neústavnosti a nedůstojnosti takového řešení.

4. Kalousek se musel vypořádat s ČSSD nastavenými mandatorními (zákonem danými, tedy nezrušitelnými - pouze zase zákonem s klasickým odkladem do platnosti 6-12 a více měsíců) výdaji. Kdy samotná ČSSD už ve svých rozpočtech plánovala rok předem schodky, tedy věděla, že na ty náklady, co si dobrovolně, záměrně navymýšlela jako politickou korupci pro své voliče, nebude mít anio za normálního běhu ekonomiky, natož když se příjmy ještě o 100 mld sníží díky krizi. Jenže ta krize přišla až za jiné vlády, ale ty náklady po ČSSD zůstaly, i když ten rozpor mezi příjmy a výdaji Kalousek až do krize úspěšně likvidoval.

5. Kolik si přihrál do kapsy neřeším jako určité zoufalství. Notabene když to chcete řešit za vlády Babiše v permanentním střetu zájmů, kdy jsou i veřejně dostupná čísla, kolikrát od vstupu babiše do politiky stouply státní dotace Agreofertu a jeho dcerám (dceřiným firmám, i když v Čapím hnízdě třeba jede rozhodně i jeho dcera naprosto reálně, nejen jako "krycí vlastník).

6. No o tom, nakolik musel nebo ne škrtat se nikdo dlouho bavit nemusí, protože to nelze vymyslet. Dělaly to všechny země, a i když na konci krize koncem 2012 MMF vydal vyjádření, že už není třeba škrtat (podle MMF, berme to jako závazné), nebylo to vyjádření jen ke Kalouskovi ale i pár dalším zemím EU, které dělaly totéž. Ale zatímco třeba Řecko, Protugalsko, Itálie - fakticky zbankrotovaly (což se ale na úrovni států neprojevuje jako u občana nebo firmy), tak ČR z krize ve skutečnosti vyšla celkem naprosto v pohodě a silnější. A jiné země, třeba Polsko a Slovensko, sice ve 2. vlně recese měly rostoucí HDP (cca +1 % proti ČR s -0,8 % (Německo asi +0,1 %), jenže za cenu zadlužení ku HDP o 10 %. Zatímco ČR zadlužení zvýšila jen asi o 4,5 % - co je lepší?

7, Kalousek neškrtal jen rodinám s dětmi přeci. Jeho finanční politika byla v souladu s ekonomickými doporučeními MMF a WB, tedy 2/3 škrtů a 1/3 zvýšení daní (na vyrovnání deficitu). Škrtal i politikům a ústavním/soudním úředníkům (ti si to ale "vysoudili" hned zpět) - zdanění náhrad, zmrazení platů. Zmrzil výdaje ministerstev (a asi 3 % si musely navrch vytvořit rezervy), propustil nějakého toho úředníka. Snížil palty ve státní správě v nenárokové složce. Zpomalil valorizaci důchodů. Zdanil FTV (také kostlivec ČSSD a pořádný). Spolu s dalšími ministry snížil výdaje v jejich resortech (Bárta - doprava, asi nejvíc a až moc). Prostě "bral všem". Stejně jako zvýšením HDP o 1 % bral také všema ne jen někomu. (Pikantnost - to +1 % on sám (Kalousek) plánoval jen do 2015. Je zajímavé, že ho DODNES nikdo nezrušil, a to už je tam 6 let vláda jiná. Regulační poplatky a II. důchodový pilíř zrušili hned - protože to bylo mnohem víc vidět a stát to "obíralo" o příjmy. Zatímco +1 % DPH - když si na to obyčejný občan zvykne - už nikdo nevnímá).

8, No a teď si představte, že já jsem měl 1. dítě v 1990 a současně jsem začínal podnikat. Tehdy byly ty příspěvky mnohem živelnější a nejistější (vzhledme k turbulenci cen při liberalizaci), a to jsme kolikrát žili půl roku jen z mateřské, protože ačínající podnikatel potřeboval peníze na investice a navíc mnohdy ani investoři neplatili "učebnicově" (viz. druhotná platební neschopnost, známý to pojem z 90. let). To jsme kolikrát obraceli v dlani vzduch, co bychom dali za možnost obracet pětikorunu.

9, Víte, já si myslím, že je dobře, když člověk žije v nějaké nejistotě. Je to hnací motor. Komunisté sice slibovali sociální jistoty, ale snad oba víme, co to znamenalo a jak se jim to dařilo. Každopádně na žádnou "sociální jistotu" z mého pohledu a přirozeného běhu světa nemá (a nemá mít) člověk nárok.

10, No ano, na to Kalousek dojel. Protože chtějte po někom, kdo vyžaduje jistoty pro sebe od jiných, aby se smížil s tím, že musí primárně on sám, protože v té době to NIKDO neměl lehké, nikoli jen dotyčný. Prostě levicový světonázor. S tím souhlasím a sám jsem to psal.

11, Ano. Občas slýchám/čtu výroky, že KAŽDÝ politik slibuje lidem jen to, že se budou mít lépe. Jsem rád, že sám přicházíte s tím, že to není pravda. Že Kalousek (a před ním Klaus - utahování opasků) a Topolánek (reformní batoh) a Nečas (-ova síťovka) říkali lidem pravdu o tom, co je nutné, pokud se chceme chovat zodpovědně. nebo prostě rozhodně jen neslibovali lepší zítřky.

12, Složenka byla jen proto, aby si lidé uvědomili, kolik svým způsobem dluží. Podobně jako superhrubá mzda lidem ukázala, kolik jim stát SKUTEČNĚ bere vč. těch latentních položek "za zaměstnavatele", které se dřív na výplatnici neobjevovaly.

13, Paroubek a Sobotka jako jeho minfin mohli skutečně za naprostou většinu. Vzpomenete, jak ještě v 2006 na začátku, před volbama, v reakci na volební rovnou daň ODS exekutivně snížili daň v 1. daňovém pásmu z 15 na 12 %? Případně jak ještě s KDU prohlasovali zvýšení mandatorních výdajů (pastelkovné a podobné úchylárny, a to naštěstí neprošlo jeho šrotovné, protože se ukázalo, že by posloužilo především německu, to byla jeho přímo rána na komoru rozumu)

14. No jo, tak vy se máte lépe. Je to možné. Že vám s růstem těch příjmů nerostou i náklady ve vašem spotřebním koši. I když je to divné. Tady snad jen maličkost : nelze srovnávat období krize -5,8 % a období celkem slušné konjunktury +4,5 %. Věřte, že v posledních 5 letech by vám přidala JAKÁKOLI vláda, i když asi ne s takovou rozšafností, s jakou rozdává "dávkomat" Maláčová. S ekonomkou (školou) z Londýna.
A ještě jeden podotek - viz můj předchozí link.

15, Vám nikdo nevyhrožoval ani teď s došlápnutím. To pouze těm, co dávky opravdu zneužívali a že tací byli a jsou, to nepopírá vůbec nikdo z politiků. Ale dneska jsme se pro změnu dožili došlápnutí, tzv "zakleknutí", na podnikatele, že? A sugerování názoru, že každý podnikatel krade a je třeba mu minimálně nacpat do lednice EET.

16, Tomu rozpočtu se nikdo divit nemusí. I tady na jiném článku jsme už psal, že v tomto případě jsem za babiše rád, protože drží ČSSD u huby. Kdyby měla většinu ve vládě ČSSD, to by byl jinej mejdan. Ale jedno podotknu rozhodně : za prvé babiš permanentně nadstřeloval výdaje (tedy špatná příprava rozpočtu, buď neznalost nebo úmysl, ani jedno není dobré). Je logické, že když plánoval schodek třeba 60 mld, i když věděl, že bude dočerpávat 55 mld z eurodotací, které nemohly čerpat předchozí pravicové vlády, protože jejich čerpání bylo v Bruselu pozastaveno kvůli totálně zpraseným eurodotačním projektům (ČR jich měla asi 28, jiné země, jako i německo, Francie ap. třeba jen 4, a navíc u nás byla kontrola těch projektů delegována nikoli na nezávislou instituci, ale na zainteresované) a kvůli podvodům s eurodotacemi, opět v době, když všem ROPům předsedal zástupce ČSSD, tak díky tomuhle a zbrždění investic pod krizový rok 2012 se mu to dělaly vyrovnané rozpočty. To by zvládl i blb, si myslím. Prostě všechno tohle za Babiše vyřešila světová hospodářská konjunktura a zvýšený přísun eurodotací, nemusel pohnout ani maličkém, jen neplánovat vyložené kraviny. Což zvládl. Pravice by státní dluh umořila nejméně 20x víc. Ale viz můj link - těm vyrovnaným rozpočtům už je asi konec a pro Babiše.

17, Andrej neubíral. Nemusel - viz 16 - vyšší eurodotace, růsty HDP 4,5 % (čili zvýšený příjem všech daní a pojištění díky vyšším platům a nižší nezaměstnanosti), +1 % DPH po Kalouskovi .... nic z toho ale není cílená zásluha Babiše. Vše je důsledek světové ekonomiky.

18, No vy mu ty peníze neodnesete ze země. Třeba ne (pokud nejezdíte na zahraniční dovolenou a nekupujete zahraniční zboží - potraviny i jiné). Takže mu je neodnesete. Ale, a teď se nezlobte - vy mu je projíte a vykakáte do kanalizace. Tak já nevím, co je lepší, a hodnotit to nebudu, vím, že jíst se musí .... a dál to raději neřeším.

19, Ano, takhle zúženě skutečně platí, že jste mu na svět přivedl jen další strávníky, kvůli kterým bude muset zase o něco víc zadlužit tuhle zemi a těch 20 % pracujících, co jediní vytvářejí skutečné hodnoty (neplést s 50 % lidí v pracovním procesu). Kdežto ekonomická situace za Babiše (která ale vzešla ze základů kalouskových opatření, ostatně, i babiš dostal TO SAMÉ ocenění, co Kalusek, za nejlepšího ministra financí rozvíjejících se postkomunistických zemí - akorát že Mirek ho má 2x, Andrej jen 1x - což znamená jediné - že Babiš jel principielně v kolejích Kalouska, jen za mnohem, mnohem příznivější ekonomické situace). Kdežto Babiš skutečně může vidět spíš daňové poplatníky nebo obecně vyšší daňový příjem minimálně ze spotřeby i těch dětí. No ale jak dlouho? To je příliš krátkozraké, ale politikům to prochází a až to zase klekne, tenhle už tam nebude a z jeho nastavení systému se za hlavu bude chytat zase někdo jiný ...

Tož tak...

Zatím bez slepic

Je škoda, že jste to hodil jako komentář do diskuze. Z toho mohl být pěkný polemický článek.

Tož tak... :)

Zatím bez slepic

Asi jich ve stati bude víc, ale tato je do očí bijící : "Kalousek donutil ministerstva vytvořit si finanční rezervy."
Je to naopak. Pravice donutila vytvořit finanční rezervy socialisty, když vládli. Bylo to z toho důvodu, aby se finance neutrácely za každou cenu ke konci každého roku. Rozumné opatření.
Kalousek tyto peníze (asi 80 mld) použil pro rozpočet, když bylo před volbami, proto byl v tom roce dluh jen 29 mld. Měl správně být, jako obvykle okolo, 109 mld.
Kalousek za celé období musel udělat jedinou zkušenost :
"K prosperitě se škrty dobrat nelze !"

Zatím bez slepic

Klasik by řekl, že ta mrtvola leží ve sklepě. Problém je přece v tom, proč jsou krize, co a kdo je vyvolává a proč. Proč při obrovské produktivitě práce máme stále 8-mi hodinovou pracovní dobu už100 let. Proč totálně zadlužené USA jsou "nejlepší" ekonomikou světa. Proč je uměle udržovaná inflace, když zvyšující se produktivita práce přirozeně vede k deflaci. Proč jsou fiat money brány jako samozřejmost. A tak dále. ale tyto otázky si přece klást nesmíme.

Zatím bez slepic

Zrychleně Vám zkusím na všechno odpovědět, možná nad odpovědí budete kroutit hlavou a rozhodně nebudete věřit, ale zkuste se nad tím zamyslet :

Protože levice.

Zatím bez slepic

Tento příspěvek jsem ani nedočetl. Protože to je jen snůška nepravd.
Kalousek zkazil, na co šáhnul. Za jeho bačování jsme se posunuli z druhého místa v pomyslném pelotonu postsocialistických zemí (za Slovinskem) až na konec, do skupiny s Bulharskem a Rumunskem. Když to šlo v Polsku nebo na Slovensku, proč to nešlo u nás? Protože jsme tu měli všehoschopného Kalouska a neschopného Nečase.

Zatím bez slepic

Kalousek vládl na financích špatně - od totální pohromy ho zachránilo Německé šrotovné.
Pamatuji jak Kalousek s Topolánkem nejrpve tvrdili, že se nás krize nedotkne a přitom Škodovka už měla za sebou několika týdenní odstávky výroby - každému trochu chytřejšímu ekonomovi bylo jasné, že pro naši ekonomiku závislou na automobilovém průmyslu to bude trvrdý zásah.
Později Kalousek tvrdil, že krize k nám byla importována ze zahraničí - to se nejlépe pozná na zahraniční poptávce - tedy na exportu. Export přitom poklesl POUZE v roce 2009, ovšem hned následující rok se hlavně díky šrotovnému v řadě evropských zemích dostal na předkrizovou úroveň a v dalších letech rychle rostl.
Kalousek jednoduše prokázal, že je špatný národohospodář - už jenom tím, jak společně s ODS strašili Řeckem a razantně osekávali platy ve veřejném sektoru krizi u nás prohlubovali.
Hodně vypovídá i třeba vývoj nezaměstnanosti u nás a v Německu. Před krizí jsme na tom byli lépe, v průběhu krize jsme naopak měli nezaměstnanost vyšší a teprve po odchodu Topolánka a Nečase se to obrátilo a dnes máme opět nižší nezaměstnanost než v Německu.

Zatím bez slepic

Uvedené tvrdili o úplně jiné krizi - finanční z 2008 (vyloženě ji jmenovali, tu finanční). A ta se nás opravdu vůbec nedotkla. Tedy vlastně ano - ale naopak. Koruna tehdy byla asi půl roku snad nejsilnější měna světa. I když za to mohly hlavně spekulace londýnckých bankovích domů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jsem stále víc znepokojen popisovanými událostmi.
I když zde Sartre platí za otloukánka, není to blbec a v minulém komentáři byl hodně podmětný právě k dnešní stati.

Dovolím si citovat "....hlavně kvůli tomu přidávání na platech a důchodech a dávkách. Ekonomika si své prostě vezme zpět, jediné "udržitelné" přidávání na mzdách je to, které je podložené produktivitou"

Dnes nám vidlák barvitě popsal jak mu stát, tedy my všichni přispíváme na jeho kratochvíli, plození dětí. Dokonce píše: "Zbytek vydělám já, manželka je na mateřské a ještě dlouho bude". Předpokládám, že ono "a ještě dlouho bude" znamená, že bude i Vidlák č 6,7......
Na tři z pěti mých kousků dostávám i já kolem 100000,-Kč/rok na bonusech a přídavcích, tedy zhruba stejně jak Vidlák. Tyto peníze si vezme ekonomika zase zpět ve formě inflace, nejsou podloženy produktivitou. I když pět kousků nějaká produktivita je. Kdo z vás je má.

Já i Vidlák soc. dávky vítáme, ono pět hladových krků uspokojit je vcelku dost nákladné. Na rozdíl od Vidláka já vidím tu zhoubu pro ekonomiku. Je to s nimi stejné jak s dotacemi z EU. Zhouba a rozvrat jak ekonomiky, tak politiky.

Víme, že národ vymírá, s Vidlákem to trochu patami brzdíme, ale jsou další politické zvěsti jak podpořit porodnost a zase jen a jen rozhazováním peněz, tedy prohlubováním stávajících problémů. Díky Bohu, že jsem ve věku, kdy se již mohu obtížně účastnit. Nebo, že by chamtivost vzpružila mé tělo k nějakému nahodilému heroickému výkonu?

Zatím bez slepic

Porodnost se může podpořit jen penězi. Osobně platím daně na to, aby je dostali lidi jako Vidlák, aby je dostali hasiči, zdravotní sestry, ošetřovatelky, co starejm dědkům a bábám utíraj zadek ve starobincích, vojáci aby bránili vlast a policajti, aby honili zloděje a bachaře aby hlídali kriminálníky atd atd.

Doopravdy neplatím na neziskovky, neplatím na dotace EU, neplatím dotace na solární elektřinu, řepkovej olej do nafty, neplatím expediční sbory v Afgánistánu, neplatím na uprchlíky, neplatím na nepřizpůsobivý, neplatím na tahání vlajky z píči, neplatím na Kliniku, na stropnického zámek, Drábkovy ani Kalouskovy zlodějiny, zkorumpovaný soudce, nenávistné protektorátní policejní ředitele, na pomoc po který hovno na druhým konci světa a další a další neomarxistické a tunelářské sračky.

To považuju za ukradený peníze.

Samozřejmě, že jsou i jiné věci, ale lidi potřebujou vidět nějaký světlo na konci tunelu a děti potřebujou několikrát denně jíst, potřebujou oblečení, pokojíček, postele, školy, školky a univerzity.

V přírodě zvířata nedělaj nic jiného než ploděj mladý a staraj se aby jich pár dorostlo. Dál nic, protože všechno ostatní je zbytečné.

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

A pak zvolite CSSD nebo Babise a on to tem, kterym vy nechcete, da za vas.

Zatím bez slepic

No jo, dá. Jenže já to dál budu považovat za ukradený peníze a budu vybírat podle toho, kdo vypadá, že bude krást nejmíň.

Plus aspoň on má u mně mínus (jiný daleko větší) kdežto vy vypadáte, že na to ani nemáte názor.

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Porodnost se samozrejme muze podporit nejen penezi, ale klidne u nich zustaneme. Pak je ale velmi dulezity zpusob, mechanismus te podpory. Co je podle Vas lepsi pro spolecnost (pri te same vyhodnosti pro jedince) penize rodicum posilat ve forme davek a nebo formou odpoctu z dani a pojisteni?

Zatím bez slepic

To je otázka asi jako, jak budeme léčit kašel.

Každej případ je jinej a každá situace je jiná. Když chcete vyloučit lidi, co nepracujou, tak odpočtem z daní, jenže jsou lidi co vydělaj moc málo na to, aby se jim přidalo dost touhle formou.

Jádro problému je přeci boj proti rasismu, čili rasistický boj proti bělochům. Vládci si pěstujou svoje gangy a šikanujou svoje otroky. To je jádro problému. Zbytek jsou technikálie.

Zatím bez slepic

V pripade uvedeneho to neni o rasismu, ale pouze o tom, kdo pracuje a kdo ne. Pokud vyjdu z minimalni mzdy cca 13200 hrubeho, tedy cca 17000 superhrubeho to tedy je cca 7000 na poplatnika. Kolik jsou dneska detske pridavky nevim, Vidlak pise o 6000 mesicne. To je o 1000 mene nez vychazi z te minimalni mzdy. Kterou ma jen kolem 3 % pracujicich.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

plození a následnou výchovu dětí za projídání budoucnosti, patří do cvokhauzu.
Anebo na strom.
S provazem na krku.

Howgh.

Zatím bez slepic

Podpis a razítko. Snad jen s přípodotkem, že to plození a výchova musí jít ruku v ruce a že onu výchovu je záhodno dobře definovat. Pan Fagin či Bumble své hochy jistě také vychovávali...

Zatím bez slepic

Drahý Targus, předpokládám, že tím na stromě mám být já. No budiž.
Dovolím si jen jednu mou, často opakovanou příhodu.

Zastavím před křižovatkou na červenou před přechodem a lelkuji pohledem načež mne poutá snědá od pohledu hodně mlaďounká maminka jež veze kočárek, na kočárku sedí děťátko, za ručičku děťátko, v bříšku opět se rýsující děťátko. Pokud si myslíte, že toto jsou ti správní budovatelé světlých zítřků a spoléháte na ně, pak vám rezervuji na tom stromě, jistě že přede mno, místo.

Zatím bez slepic

Ne nejsou. Ale to není chyba jejich, ale systému, tudíž i vás. Oni se chovají racionálněji než vy.

Kdybyste se nebál označení za rasistu a něco proti tomu dělal, tak byste je neviděl. Maminka by někde pracovala jako každá jiná, nebo její manžel.

Je úplně dementní rušit přídavky pro vlastní děti, abyste je nemusel dávat na parazity. Obviňujte vlastní zbabělost.

Je to vrchol hlouposti, co tu hlásáte.

Zatím bez slepic

Uz od 1990 se nejaka skupina snazi odvazne s tim neco delat. Pak ale delny lid zvoli CSSD nebo Babise, a opet je vsechno marne.

Zatím bez slepic

Jde o to, kdo kontroluje mainstreamová média.

Získejte je a máte to v hrsti. Získejte je i západním světě, protože jinak na vás jejich vládci pošlou armády.

Zatím bez slepic

Vubec netusim, jak s uvedenym souvisi mainstream a cizi armady.

Zatím bez slepic

"není chyba jejich, ale systému, tudíž i vás"
Tak prosím, buď chyba systému, nebo moje.

"Oni se chovají racionálněji než vy."
Nikde nepíši o tom, kdo se chová racionálněji, nic neporovnávám, pouze a jenom smutně konstatuji, že jsou zdrojem budoucích problémů nás všech.

"úplně dementní rušit přídavky pro vlastní děti"
Z mého pohledu je dementní nepochopit psaný text. Nikde nepíši, že BY se přídavky měly rušit, pouze a jenom smutně konstatuji, že jsou zdrojem budoucích problémů nás všech.

"abyste je nemusel dávat na parazity" Nikde nepíši, že BY se přídavky nemají dávat na parazity, pouze a jenom smutně konstatuji, že jsou zdrojem budoucích problémů nás všech.

Ale jo, zkrátím to. Plácáte vámi vyfabulované bludy a chcete mne nasrat. Nezdařilo se.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

jestli je krize nebo není. Musím přinést prachy. Čím víc, tím líp. A to se dařilo od 1990. Až poslední 2-3 roky pozoruju, že můžu zvolnit? Co bych za ně kupoval? Barák? Proč? Mám vzít další lízink na auto za 15/měs.? Proč? Stačí méně pracovat nebo nebrat všechno. A pořád budu v těch 20%, zmíněných sartrem.

Zatím bez slepic

středního věku, ani puberta. Stačí mít práci, o jejíž výsledky je zájem a navíc člověka baví. Cele ho chytne a drží desítky let. Chápu, když někdo chodí do otrokárny za 30 (dnes), může být nasraný a hledá viníka. Těch 30 k životu docela stačí, ale za 10 dnů práce.

Zatím bez slepic

Vyhrajte ve sportce, jako ja.

Práce o jejíž výsledky je zájem a navíc člověka baví + plus ji korektně platěj, taková práce není pro každýho.

To jste se tu dneska všichni zbláznili nebo co? (neplatí pro Sartra, ten se zbláznil už dávno)

Někdo v těch otrokárnách prostě pracovat musí z podstaty věci. I když jeany necháte vyrobit v Bangladéši a boty v Indii, tak vám je musej pořád ještě dopravit na nějaký megalodi, musí vám je dovézt Targus náklaďákem (místo aby psal knížky), musí vám je nějakej otrok rozstřídit ve skladu, musí vám je nějakej vietnamec nebo otrokyně od Bati na Václaváku vybalit, naaranžovat, zabalit vám je, případně ještě převzít reklamaci a jestli jste nervák, tak ještě na sebe nechat řvát, jak si to představuje (ona za majitele korporace v Kanadě) takovej šunt prodávat.

Vy ty otroky potřebujete a ne nebudete platit za zboží víc, aby mohli mít vyšší platy, našetřit si a jít si dělat něco, co je bude naplňovat víc. Váš svět se bez nich zhroutí.

Jediný, co můžete je uvolnit své dobře placené místo někomu jinému. Což neuděláte - teda jen tím, že umřete.

Dostal jste se k privilegované práci. Tak si to užívejte, ale neberte to jako svoji zásluhu.

Co si myslíte, že by se stalo, kdyby lidi jako vy najednou zmizeli? Že by se na jejich místa nikdo nedral? O čem jsou všechny revoluce? Právě jen o tomhle. Od koryt se odeženou násilím ti, co na to už dávno nemaj a jsou tak mimo realitu, že nemaj ani ponětí, jak moc jsou nahraditelní.

Zatím bez slepic

No, už vidím jak v inlajnu, jak onen "nějakej vietnamec nebo otrokyně od Bati na Václaváku" vyhazuje Ládik z jeho sedla. Určitě mají tu správnou kvalifikace a hlavně znalosti a na tom místě otrokyně je vlastně nedopatřením a čeká až "Od koryt se odeženou násilím ti, co na to už dávno nemaj"

Chce se mi napsat na závěr jen smutné: Pitomče. Ale ne, vlastně to nenapíši, bylo by to neuctivé.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Naváži na Sartre.
Už to zase začíná.
Babišův vyrovnaný rozpočet je fikce,kouzlení s čísly a také bylo z čeho rozhazovat.
Pokud bude pokles HDP,co tuší i Babiš,tak volají po zvýšení daní,jenže jenom těm dole,na velké cizí společnosti,banky nesáhne.To samé je s firmami co daní v daňových rájích.

Zatím bez slepic