Kasínový kapitalismus

Autor
Štítky

Tento termín razil svého času Jan Keller. To ještě nebyl europoslanec a myslel si, že to nejhorší jsou právě ty hedgeové fondy a futures. Pak si šel sednout do Bruselu a zjistil, že Hydra má i další hlavy a od té doby se jeho ironické komentáře týkají téměř výhradně fungování naší skvělé sjednocené Ojrópy. 

Přidám osobní vzpomínku:

 Byl rok 2013, já byl zelenáč v Babišově firmě a byl zrovna suchý rok. Seděl jsem na poradě vedení a  o přestávce se nesměle zeptal našeho generálního ředitele, zda nás jako zemědělskou firmu, závislou na úrodě farmářů, něco podobného neohrozí. Zasmál se mé naivitě a řekl, že letošní úrodu jsme prodali už v roce 2009. 

Pak mi vysvětlil, že pořádná velká firma počítající v miliardách zásadně obchoduje ve futures a jinými slovy umí prodávat mléko krávy, která se ještě nenarodila. Dále pak umí prodávat nejen obilí, ale hlavně svůj skladovací potenciál. Opět jsem ještě nesměleji namítl, že přece naše práce musí mít nějaou vazbu na realitu a letošní sucho. Znovu se zasmál a řekl, že má... ale ta je vyčíslena ve zdražení potravin a zaplatí to koncový spotřebitel. 

Od té doby jsem ohledně své práce klidný a nějaké jihomoravské sucho se mně týká nikoliv v rámci práce, ale pouze na mé domácí zahrádce. Tam musím dělat nějakou tu závlahu a vymýšlet, jak využít potenciálu slunce a překonat nedostatek vláhy.  Velké nadnárodní korporace už tento problém vyřešily dávno. Přesunuly problém na spotřebitele a na výrobce. Obchod přátelé, tam se dělají prachy. Něco vyrábět, produkovat a válčit s přírodou, tuhle blbost dělají jen chudáci. 

V dalších letech jsem se postupně otrkal. Pochopil jsem, jak se pracuje se zástavami majetku, kdy úplně všechno co Babiš vlastní, je pod zástavním právem nějaké banky. Z porad jsem zjistil, kde banky na provozní úvěry berou peníze - z centrální banky. A kde je bere centrální banka? Natiskne je. Zjistil jsem, jak obchodují kolegové na komoditní burze, uvědomil jsem si, jak právě díky burze lítají ve vteřinových intervalech sem a tam miliardy peněz a díky těmto superrychlým transakcím mnohokrát denně můžete vydělat i když je váš zisk jen 0,01%. 

Mezitím se objevilo kvantitativní uvolňování, což laicky znamená, že budeme tisknout peníze (tedy tisknout - budeme na počítačích generovat miliardy) a čekat, dokud nezačne inflace a pak toho necháme. Objevují se první vlaštovky záporných úrokových sazeb - což v praxi znamená že za ušetřené peníze budete bance ještě platit - mimochodem - tohle je možné jen díky tomu, že se skoro nepoužívá hotovost. Až budou vaše peníze jen jedničky a nuly na počítači a nebudou to ani mince ani bankovky, tak si je nemůžte uložit doma do štrozoku a musíte je nechat v bance, protože vám nikdo nedovolí mít je doma na vlastním hard disku. Já osobně dostanu výplatu a vzápětí ji celou vyberu a žádný počítač ani google neví, za co jsem je utratil. 

K tomu si připočtěte dotace z EU i našich ministerstev na které někteří dosáhnou a jiní nedosáhnou (ale říká se tomu konkurenční tržní prostředí), různé pomoci a daňové úlevy pro vybrané jedince. Vzpomeňte si na daňové ráje, kdy firma v Číně levně vyrábí, v Německu draze prodává a na Kypru to prakticky nemusí zdanit. Pak si ještě uvědomte, že zásoby zlata jsou někde ve Fort Knoxu, ale nikdo je už dlouho neviděl a já vlastně ani nevím, jestli má Rusko ty svoje zlaté rezervy někde v Moskvě nebo také v USA. 

A abych nezapomněl... mezinárodní smlouvy o ochraně investic. Aneb jak americká CME obrala stát o deset miliard  za TV NOVA a byly jí vyplaceny v podstatě ihned. Nebo spor o 300 miliard s Nomurou. Přidejme skoro sto miliard za církevní restituce, které se určily hausnumerem vycucaným z prstu a hlasem poslance, který pak hned putoval do basy. 

Když si tohle všechno uvědomíte... opravdu hraje roli, jak stát pracuje s penězi? opravdu hraje roli, jak moc se zadluží nebo nezadluží? Opravdu by nám jako ČR prospělo, kdybychom si nepůjčovali, ale utáhli si opasky a posledních třicet let žili z toho co jsme si vyrobili, zatímco všude kolem nás si všichni půjčovali až do výše svého HDP a klidně si mohou půjčovat dál? Fakt bychom mohli žít se zdravými financemi ať už pod Kalouskem, Klausem nebo Sobotkou a neutopili bychom se v konkurenci jiných států, které by stavěly dálnice a dotovaly podniky za půjčené peníze? 

A nebo myslíte, že z okolních států neutíkají dividendy? Že tam nemají nepovedené zmařené investice? Nebo když vidíte Žluté vesty, myslíte, že obyčejný bílý Francouz na tom není stejně jako my?  Jak to dokázala ta aglo-německo-francouzská panská rasa, že je zadlužená ještě víc než my a přitom nikdy neměli ten komunismus? Takže problém nebude v tom, že jsme před třiceti roky měli čtyřicet let totality... 

Fakt by to šlo dělat jinak, než jsme to dělali, když všechny státy okolo jsou zadlužené ještě mnohem víc? Fakt bychom mohli nějak uspět bez zadlužení, když podle pravidel světové obchodní organizace musíme umožnit ten zdravý a konkurenční trh, který nesmíme zavřít i když se na něm potkává polské vepřové zdaněné třemi procenty DPH a naše vepřové zdaněné patnácti procenty?   

V našem současném světě létají jakési virtuální peníze i virtuální hodnoty, které s realitou nemají nic společného. Vlastně je to jako když se ve sklípku po desáté sklínce všichni obdarovávají něčím, co nikdo nemá.  Jednoho dne ten mejdan samozřejmě skončí. Ale odejít z něj, to se jaksi nedá. Teď to zkouší USA s Trumpem, ale zdá se, že jim to moc nejde. Ani tak silná země se nedokáže ohradit hradbami a zkusit si doma za svým plotem nastavit jiná pravidla. 

Já vím, že se opakuji, ale podle mě jediná cesta je nastavit si nová pravidla v malém okruhu kolem sebe. Začít znovu dělat reálnou směnu statků -  vajíčka za med, med za kořalku, kořalka za obložení koupelny. Znovu si udělat měřítko, které ocení skutečnou reálnou cenu obilí, masa i práce.  Velký svět toho už zřejmě není schopen. 

Do té doby platí jadrný hlas mého táty: Nemají peníze na důchody? Ať si natisknou... 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Gerde, má poznámka se samozřejmě nevztahuje na vás.

Zatím bez slepic

Fito, bez obav, nejsem zcela nechápavý. :-) A vím, že jste psala o Vencovi Veškrnovi.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já se nechci a nemíním zastávat a nezastávám se Kalouska ani Junckera. Mně spíš přijde trochu ubohé vytahovat tohle v uvedených souvislostech.

Zatím bez slepic

Nevím jak souvisí nesprávnost obsahu textu s "procesy a jevy Vidlákem popsané se pohybují rychlostí střízlivění"

Zatím bez slepic

Není to náhodou pohádkový vzdušný zámek?

Zatím bez slepic

nenabral poněkud na rychlosti. Nerad bych byl falešným prorokem, ale už dlouho pozoruji, že nás čeká celkem solidní průser. Jen si nejsem jistý, ze které strany se to posere nejdříve. Všechny ty strany totiž stojí za pendrek a tím pádem ani ten průser není jen jeden. Aby to nakonec nešlo "Zu Grund" komplet.
Za celou historii lidstva žijeme v nejzranitelnější době a mám dojem, že stačí jen tak zlehka šťouchnout.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Včerejší diskuzi jsem si přečetl až dnes. Odfiltrovávat toho spambota pod různými nicky už bylo časově neúnosné.
Prosím, prosím pěkně koukám, nešlo by, aby spamfiltr reagoval daleko dříve. Například na základě chování i z předchozích dnů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Virtuální peníze nevytváří dluh, nebo možná jen trošku. Přece i vytištěné peníze se na něco použijí, například na investice. Takže z nich vznikne majetek, I když se takový dluh nesplatí, tak tu je majetek. Tištění peněz začalo v 60.letech. Dluh USA je obrovský, nikdy nejde splatit. Co by s tolika penězi na Volstrýtu dělali? Nemám strach.

Zatím bez slepic

To je konec, Zilvare, už i já přestávám rozlišovat, jestli to snad náhodou nemyslíte vážně..... :-(

Zatím bez slepic

Omyl, Zilvare, reálný majetek k virtuálnímu vztah nemá. Na světě má být údajně 10x více peněz než je reálná hodnota majetku. A ta reálná hodnota majetku je konečnou sumou. Čas od času dojde k restartu systému díky velkému potlači spojenému s ničením hodnot - válce, měnové reformě, znárodnění. Jen se to zatím odehrává v jiných zemích.
Pokud nevěříte, projděte si něco o množství fyzického zlata uloženého ve Fort Knoxu (údajně uloženého) a množství papírů na trhu o tom, že je ve Fort Knoxu to jejich zlato uloženo v depozitu. Těch papírů je mnohonásobně více (asi 100x). Kdyby se všichni najednou rozhodli zlato vybrat, na někoho se nedostane. Virtuální měna nemá s reálnými statky vůbec nic společného.

Zatím bez slepic

Virtuální měna (kryptoměna) jsou bitcoiny ap., prostě elektronické peníze. Ne ty papírky s potiskem USD nebo Kč ap. Vy spíš píšete o tom, že jen max 10 % těch papírků má nějaký reálný, fyzická podklad. No na tom se svět dohodl po zrušení brettonwoodu, že banky smějí půjčit max 9 imaginárních jednotek na 1 reálnou (na každý uložený fyzický USD půjčit max 9 imaginárních)

Zatím bez slepic

Každá měna bez vztahu k reálné hodnotě je virtuální. To, že se používá i pro kryptoměny, není ještě důvodem se domnívat, že kromě elektronických peněz typu bitcoin neexistují další měny nepodložené reálnou hodnotou. Všechny papírové měny jsou virtuální, protože jsou podložené jen důvěrou lidí, kteří je používají, že za ně dostanou nějakou reálnou hodnotu. Virtuální ale nerovná se jen elektronická měna, která je jen částí virtuálních měn.

Zatím bez slepic

Uvědomujete si rozdíl mezi kryptoměnou a nekrytými penězi?
Obě jsou nekryté, to se shodneme. A dál?
Nebo mezi nimi už žádný rozdíl není a jsou opravdu jedno a totéž?

Zatím bez slepic

Ale já nepsal vůbec o kryptoměnách, jen o fyzickém zlatě a futures kontraktech na zlato (papíru, že je někde uloženo). Někdo dá slib, který je evidentně falešný. Je to hra na Černého Petra (pro elfy" hra na Petra afrického původu). Vždy někomu zůstane nekrytý slib.
Dejme tomu, že Čína bude chtít zrušit USD úplně. Sice nemají důvod to dělat, jim vyhovuje strategie postupného úpadku USD, ale v případě války by to šlo provést.
V případě zlata postačí Číňanům kupovat zlato uložené v Šanghaji na jejich vlastní burze. Ale to jim bude vázat dost finančních zdrojů, takže jim vše půjde pomalu. V případě futures kontraktů na zlato stačí nakupovat v době poklesu cen způsobeným prodejem vlastních zásob zlata, nakoupit v panice klesajících cen futures kontrakty a trvat na jejich fyzickém dodání, když po dobu futures budou trvale udržovat vysokou cenu zlata nákupy. Na konci by jen nachytali pár obchodníků futures zlata na švestkách.
To se nestane, Čína ani Rusko si nezlikvidují své zákazníky, nebudou-li smrtelně ohroženi.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vy jste psal o virtuálních měnách. Tak jsou označovány kryptoměny. Ještě se dá snést, kdybyste napsal, že papírky ničím nekryté jsou virtální. Ale nikoli "virtuální měna".
Jak jsme se shodli, zprostředkovaný směnný obchod je VŽDY o důvěře v směnnou jednotku. Tedy i zlato. Pouze u barterového obchodu toto není v takové míře, i když i u toho "musíte důvěřovat", že dostáváte to, na čem jste se skutečně dohodli (kvalita, ne přímo viditelné vlastnoti ap.)
Prostě v obchodě je to o důvěře úplně vždy. Zlato jen určitým způsobem těží z historické role, která ale také není nijak "přikázána" a je to, stejně jako u bretonwoodské dohody, jen o dohodě a jejím dodržování.
Čína může zrušit USD maximálně na svém území, a dopadne jako každý bývalý socialistický stát. Který valuty také odmítal a reguloval. Právě proto, že to Čína neudělala, je kde je.
V případě jaké války a jak?
Včera jsme na posledním článku poslal link a ozlatě a ČNB. Zkoukněte ho. Dozvíte se tam i jak strašně nás okradl Tošovský a že by za to měl dostat 100 let galejí.
O obchodu na burze píšete jako kdyby tam byla jen jedna strana obchodu. A navíc jste se zřejmě nepodíval na to, na co jsme se vás ptal, jestli víte, co je "vypořádaví centrum burzy". Které právě jistí vešekré obchody s futures. Čili zjednodušeně : pokud by někdo odmítl dodat, vypořádací centrum kupci vrátí zaplacené a ten, co nedodal, si na žádné burze už ani neškrtne.
Čína budiž, ale Rusko tolik zákazníků zase nemá.

Zatím bez slepic

PS : jak jsem už zmínil, 10 % oběživa jtvoří reálné peníze v bankách. Každá banka smí půjčit jen 9 jedotek na 1, co má fyzicky v sejfu.

Jinak všechno za co se směňuej musí být podloženo důvěrou v i budoucí přínos. To neplatí jen o papírcích, ale i o zlatě. I vy se zlatem musíte věřit, že ho s vámi v budoucnu někdo případně smění a za tolik a tolik. Zlatý standard byl o něčem úplně jiném, pokud "všude okolo" ve vašich zmínkách o zlatě myslíte na tohle.
Důvěru musíte mít V KAŽDÉ SMĚNIDLO. Mnohdy můžete mít větší v papírek než valoun. Např. státní dluhopis.

Zatím bez slepic

Taky jsem si jako kluk myslel, že peníze MUSÍ být něčím podložené. Nejdříve zlatem, pak aktivy banky, pak prací, dnes už ničím. Převody se se dělají bez těch papírků. A jestli je jich 100x víc podle uloženého zlata je právě o tom co píšu. Ale přesto to funguje už 50 let. Je skoro lepší si půjčit než o úspory přicházet. Kdyby se všichni najednou rozhodli zlato vybrat, na někoho se nedostane. Kdyby se všichni rozhodli zaplatit dluhy, co by se stalo? Nic. K tomu nedojde. A Paroubek měl pravdu: Velké dluhy se nesplácí. A ještě co je to ta reálná hodnota. Něco podle Směrnic, podle nabídky a poptávky, podle stáří majetku, podle majitele, podle zájemce,podle potřeby atd....? Nebojím se, protože jsem přežil
vázaný vklad po protektorátu, kterým mě tata chtěl zajistit a nevyšlo to, rodinný domek, který byl za bolševiků zbourán pro potřebu státu za tzv. tržní tehdy velmi malou cenu, měnovou reformu 1:10, 1:100, úžasné snížení úspor po demokratizaci společnosti, stálou inflaci...... A furt ještě žiju s jakýmsi reálným majetkem a jen se divím na co "ekonomové" přicházejí.

Zatím bez slepic

Všechny dnešní měny jsou virtuální a jsou podložené dvěma věcmi:
1. důvěrou uživatele měny (obyvatele), že za ten potištěný papír dostane nějakou hodnotu - věří tomu slibu
2. organizovaným násilím státu, který vymáhá poplatky zásadně ve své měně a tak nutí obyvatele si je obstarat
I kdyby někdo přešel na samozásobitelský systém a na svém statku si vypěstoval dostatek potravin a nic dalšího nepotřeboval, stát vždy přijde s daněmi a bude požadovat svou měnu. Tak stát lidi nutí, aby si jeho měnu obstarali a užívali.
Funguje to i mezinárodně. Saddám Husajn se rozhodl ropu obchodovat za EUR. Muammar Kaddáfí zase chtěl ropu obchodovat za zlato (chtěl zavést nějaký zlatý dinár). Dva měsíce po invazi do Iráku se irácká ropa zase obchodovala za USD. A Saúdi obchodují svou ropu především za USD, výjimku udělali jen poměrně nedávno u Číny.

Zatím bez slepic

1, Částečně viz kousek výš. Snad ještě

2, pokud byste si koupil pozemek a postavil dům a pak už se živil jen z vlastní zahrádky a nic jiného nekupoval (vůbec nic jiného), a nepracoval byste jinde než na zahrádce - jaké daně byste platil, kromě z nemovitosti?

Saddám, Irán a další mohli a mohou ropu prodávat za jakou měnu chtějí. A vždy si vyberou tu pro sebe výhodnější (kurz). Udělal by to každý.

Zatím bez slepic

Ne, potřebujete peníze státu na daně z nemovitosti. Takže musíte nějak legálně ty peníze na daň z nemovitosti získat. Prací, prodejem svých výpěstků - a už jste v tom kolečku státu, kdy vás nutí používat jeho peníze.

Saddám prodával ropu za EUR jen chvíli. Kam by USA přišly, kdyby nikdo nepotřeboval jejich měnu v mezinárodních transakcích? Nějaké menší obchody tomu dodají zdání nezávislosti, ale kdyby už nikdo nepotřeboval USD v mezinárodních transakcích, čím by Američané platili za dovážené zboží? Buď by museli omezit svůj životní styl na polovinu, nebo by museli ostatní donutit přijímat jejich sliby. Co je více pravděpodobné?

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

"2, pokud byste si koupil pozemek a postavil dům a pak už se živil jen z vlastní zahrádky a nic jiného nekupoval (vůbec nic jiného), a nepracoval byste jinde než na zahrádce - jaké daně byste platil, kromě z nemovitosti?"

Kolik činí daň z nemovistosti? Základní 2 Kč/m2 u stavby i pozemku. Samozřejmě jsou tam pak navýšení podle lokality, účelu atd atp. Když budet mít domek 120 m2 a pozemek 880 m2 někde v zapadákově, zaplatíte kolem 2000,- Kč ročně. Pošlete děti do města, za den ty peníze najdou na zemi.

Čím by Američané platili? Eurem, remninbi, rublem, českou korunou .... čímkoli, co i pro ně bude nejvýhodnější. I každý americký obchodník je především obchodník. Vůbec nic by nemuseli kvůli změně platidla omezit. proboha proč by? Vy, když půjdete dělat do Německa za Rura, a budete mít jen tolik Eur, že to po přepočtu dá Váš stejný plat v Kč, tak budete muset něco omezit na půl? Jen proto, že jste změnil platidlo????
USD se drží jako světová měna právě proto, že je stále ještě nejdůvěryhodnější nejdůvěryhodnější země světěa co se týče plnění závazků (a vidíte, přesto se ostatní měny začínají pomalu ale jistě prosazovat).

Zatím bez slepic

Zlatem dolar podložejný není od doby, kdy se odposlocuval hotel v hlavnim mesta USA...
Jo násladující president, chtel alespon dolar podepreny stribrem, ktery vydává vláda jak říká zákon, ne centralni soukroma banka, jak zakon zakazuje, ale nekdo v texasu zaridil, ze neee...

Zatím bez slepic

Zlatem dolar podložejný není od doby, kdy se odposlocuval hotel v hlavnim mesta USA...
Jo násladující president, chtel alespon dolar podepreny stribrem, ktery vydává vláda jak říká zákon, ne centralni soukroma banka, jak zakon zakazuje, ale nekdo v texasu zaridil, ze neee...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pod tímto titulem napsal profesor Václav Hořejší blogový článek na Aktualne.cz, před tím 10.4.19 mu vyšel text v LN s titulkem "Přestaňte strašit s říší zla". Okamžitě se do něj pustili ti praví, jakýsi redaktor Zídek a lampasák Petr Pavel. Pavel prý chce napsat článek o imunologii, oboru profesora. Neskutečná drzá arogance zelené gumy. I diskuse pod blogem stojí za to.

Zatím bez slepic

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

U PP je to možná v rámci přípravy na kandidaturu na prezidenta. Měl by se vyfotit v uniformě na bílém koni à la Masaryk, fešák a státník v jednom, to na mladé voličky zapůsobí víc než tyhle jeho fráze, které stejně nečtou. Určitá část lidí volí hlavně vizuálně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kdyby jen to ! Jak píše vidlák, i ty papírky se jeví jako přepych. Docela stačí úprava čisílek v těch správných počítačích, tedy v bankách.
Proč tak soudím ?
Měli jsme zlatý poklad. Opravdu fyzický poklad, mnoho tun zlata, které si zčásti národ dal dohromady, aby bylo na horší časy.
Kde je ?
Asi v německých bankách. Naši moudří bankéři prý ho vyměnili za německé papírky. Kdo by se také o tuny zlata pořád staral, že ?
Co překvapuje nejvíc ? Nikdo neprotestoval ! Nikdo nežádal solidní vysvětlení ! Nikdo neřekl, že zlatý poklad je součástí české státnosti.
A co se z toho dá usoudit ?
Důvěra národa v papírky je úžasná ! Protože národ se necítí ošizen !

Zatím bez slepic

Někde jsem četla, že jeden z požadavků Žlutých vest je, aby jejich centrální banka vrátila zlato do rukou lidu. Tak jsem se koukla, jak je to u nás. Stejně jako ve Francii je české zlato v držení ČNB, je jejím majetkem. Tedy ČNB nemusí odpovídat na otázku, komu, kam a za kolik hlavně v letech 97 a 98 zlato, patřící českému lidu, prodala.
https://www.novinky.cz/ekonomika/428919-cnb-rozpousti-zlaty-poklad.htm

Státní rezervy zlata podle množství - USA, Německo, MMF, Itálie, Francie, Rusko, Čína, Švýcarsko, Japonsko, Nizozemí... 27. Polsko, 52. Slovensko, 72. Česká republika
https://infografiky.ihned.cz/extra-zlato/r~1a36f49e2df411e9aaa70cc47ab5…

Zatím bez slepic

Němci zdvořile požádali USA o vydání cca 10% zlata, které mají "v úschově" ve Fort Knox. (Celkem ho měli cca 3000 tun). Američané jim odpověděli, že to zlato tam zcela jistě leží, ale vydat to Německu nemohou. Němci srazili kufry a pochopili, že tam "zcela jistě" není ani zlatá náušnice. Jak se mohlo 3000 tun zlata vypařit? (Vietnam, Sýrie, Libye, Afghánistán, Irák, Ukrajina... doplňte si sami...)

Zatím bez slepic

Tak pak by mne teda zajímalo, proč se kvůli IQ a AFG USA zadlužily 700 mld USD a víc, když to platily německým zlatem (které tam není už od 1968)

Zatím bez slepic

Zkusil bych si tipnout, že většina toho zlata bude v rukou majitelů nadnárodních korporací a majitelů farmaceutických a zbrojařských firem (což je nejspíše jedno a totéž). Mám dojem, že jich nebude zase až tak mnoho.

Zatím bez slepic

Údajně se většina zlata vypařila po ropné krizi v letech 1973. Od listopadu 1973 do dubna 1974 prý USA přes švýcarské banky prodávaly zlato, které jim nepatří, za tři čtvrtiny jeho ceny, a financovaly tak příliš vysokou cenu ropy. mělo jít o prodej 7000 tun zlata. Pak to mělo pokračovat až do roku 1987.
Zlato bylo nahrazováno wolframem pokoveným zlatem. Audit zásob zlata ve Fort Knoxu není povolen, jde podle všeho zásadně jen o kontrolu papírů. Fotka nebo svědectví pár lidí, že tam to zlato opravdu někdo fyzicky viděl, neexistují.
Co se v té době stalo? Na podzim roku 1973 vyhlásila Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) embargo na vývoz ropy do Spojených států a dalších zemí, které podporovaly Izrael během Jomkipurské války, což vyvolalo ve světě ropný šok. 16. října 1973 skokově stoupla cena americké ropy (druh Crude Light) ze tří dolarů za Barel na více než 5 dolarů. Embargo bylo odvoláno v březnu 1974, po vyjednáváních ve Washingtonu.
Kam zmizelo? Většinu použil asi Ríša Nixon na financování zvýšené ceny ropy, aby se mu nezhroutilo hospodářství. Zbytek pak Roník Reagan na své zbrojení. Za Nixona zlato prostě ukradli. Mají v úmyslu je někdy vrátit? Ne, až za nějakých 100 let někdo zapomene, že tam vůbec je, nebo se podepíší nějaké tajné smlouvy, o kterých nebude nikdo nic vědět.
Ve Fort Knoxu už asi opravdu nic není, ale nemyslím si, že by za tím byla CIA nebo války po 1988. To už ve Fort Knoxu byly jen prázdné sklady. Možná jde o nejděsivější tajemství USA a kam se hrabe 11. září, vražda JFK, Watergate nebo nějaké směšné vyšetřování Trumpa!
ČR připravil o zlato Josef Tošovský nevýhodným prodejem v 1997 v době, kdy zlato bylo na minimu dlouhodobé ceny.Na jeho obranu lze říci, že všichni ekonomičtí analytici, a experti tehdy psali (tedy výrazná většina), že zlato je za zenitem a jeho hodnota bude už jen klesat. Jak se ukázalo, pak cena zlata vyskočila na trojnásobek. Josef Tošovský se spletl a s ním celá tehdejší rada ČNB (Luděk Niedermayer, Pavel Kysilka, Jan Vít, Ota Kaftan, Jiří Pospíšil - ekonom, ne ten obrýlený předseda TOP 09, Miroslav Hrnčíř). Zatímco Miroslav Singer byl vyloženě špatným guvernérem ČNB, Josef Tošovský byl ještě horší!
Že se spletli? To se zde děje nějak pořád.
V současné době je Tošovský předsedou Institutu pro finanční stabilitu v Basileji. O důvod víc nevěřit bankám!

Zatím bez slepic

Ti "správní" se vždy jen spletou nebo naivně uvěří (R. Joch o akci USA v Iráku) a všechny činny nebo děje jsou podivuhodná souhra náhod. A ten, kdo tomu nevěří, je buď zmanipulovaný nebo nevzdělanec.

Zatím bez slepic

Je vždy jednoduché odrovnat námitky oponenta slovem konspirace. Zlato (má ho být 4577 tun) ve Fort Knoxu vlastně nikdo neviděl už od roku 1953, kdy se zkontrolovala jen část zlata a audit potvrdil, že je zlata mnohem méně. Někdo tvrdí, že ve Fort Knoxu zlato pořád je. Někdo o tom tvrzení pochybuje. Odpovědí je Schrödingerova kočka. Komu ale vyhovuje stav, že zlato ve Fort Knoxu ještě je?
Audit by prý stál 600 milionů USD. Takže jen USA by měly náklady, zlato tam už dávno žádné není. Až si všichni zvyknou na ten stav, možná USA přijdou s odhalením, že o stavu zlata lžou. Co se stane pak? Asi všichni přestanou věřit i měně USD. Takže USA budou držet bobříka mlčení tak dlouho, jak jen bude možné.
ČR si zlato uložila v Newyorské federální rezervní bance. Takže je už nikdy neuvidíme, a časem nějaký politik vydá výzvu, aby se celý národ složil na zlatý poklad. Pár lidí pro dobrý pocit věnuje rodinný šperk, Tošovský a jeho spoluguvernéři se budou jen smát. Zlato ČR je definitivně pryč a nikdy je už neuvidíme.
Ty německé dluhopisy nikdy nevydělají tolik, o kolik vzrostla hodnota zlata na trzích. Bohužel prezident Václav Havel jmenoval do funkcí guvernérů ČNB několik neschopných bankéřů, kteří by neměli vést ani trafiku.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ha, vidím, že už jste můj link ze včerejška na poslední debatě četl .-)))
Takže jste se tam jistě dočetl i to, že nás prodejem toho zlata Tošovský "strašlivě okradl" o asi 38 mld k dnešku, přičemž se ta strašlivá krádež den ze dne mění díky ceně zlata.
Také jste se jistě dočetl, od odborníků, že v dané době to asi bylo to nejlepší, co mohl udělat (i jen kvůli takové "drobnosti", že nemáme (ČR) lidi, kteří by zlato uměli obchodovat a že všechny naše obchody se zlatem před tím prodejem byly ztrátové

Ten Tošovský, to je úplně první Kalousek ....

Krom toho jste se tam jistě dočetl, kolik zlata která země má, a že Nizozemsko nebo kdo a další své zlato uložené i v USA (ale nejen, mají ho leckde) stahují a potvrzují i jeho staření i z USA.
Takže : "konspirace"? Nebo jen nevědomost zdrojů, ze kterých čerpáte?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

že dluhy se neplatí a vzápětí byl sepsut jako největší vyvrhel lidstva.

Kamarád kdysi pracoval v žumpě AGB. To jest v instituci, kam se nasypaly všechny nedobytné pohledávky, které zbyly po prodeji té zdravé části AGB emerikáncům.
Zaměstnanci téhle žumpy měli jedinný úkol. Vytlouct z dlužníků co největší objem peněz.
Pokud jste si jako fyzická osoba půjčili částku řekněme do miliónu vytloukli to z vás do koruny naprosto bez problémů
Pokud jste si jako právnická osoba půjčili částku v řádech desítek či stovek miliónů nedostali z vás povětšinou nic.
A pak ještě existovala třetí, ne zrovna malá, skupina. Pod hlavičkou jiné firmy si přišli odkoupit za setinu původní částky svůj dluh (pardon, té cizí firmy se kterou neměli naprosto nic společného). A vzhledem k tomu, že i ta setina byla stále víc než by se dalo dostat ze zkrachovalé, vytunelované firmy jejíž fiktivní ukrajinský vlastník se koupal v sudu pod Žďákovem, tak si ten svůj dluh naprosto legálně odkoupili.

A nyní je čas na akademickou otázku. Jestliže stát nedokáže vytlouct dluhy z "jednoho" podvodníka, kdo to dokáže na úrovni států?

Jaké z téhle bajky plyne poučení. No to je přece jasné. Platí se jen ty malé dluhy. Ty velké jsou nesplatitelné.
Ono v dnešní době dluhů naprosto mimo realitu existuje pouze jedinná možnost oddlužení. A vůbec se mi nelíbí.

Zatím bez slepic

Vycházíte z toho, že existuje majetek ve stejném poměru vůči státnímu dluhu. Ale žádný takový majetek není, takže není co vymáhat. Vše zaplatí ti, kdo mají nějaké úspory v bankách nebo penzijních fondech. Zodpovědné chování není odměňováno.

Zatím bez slepic

vkládaná do úst Paroubkovi je samozřejmě hoax a lež. Paroubek nikdy nic takového neřekl.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Celý svět slyšel tu zprávu TASSu
Celý svět zanechal hovorů
Celý svět vyskočil od rozhlasu
A zdvihl pohledy nahoru

Zatím bez slepic

Celý svět začučel do ajfonu
zapípal v kapse i v kabelce
u papuánců i dederonů
na prsou i na prdélce.

Nějaký pičus mi zas píše
co po mě proboha bude chtít
jen ať si zaleze do své chýše
anebo je to jenom twít.

Já už ten svinský krám asi típnu
sere mě každou noc každý den
třebaže bez něho nejspíš chcípnu
může mi dneska být ukraden.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dluh je umožněn jen důvěrou, že bude někdy splacen. Tedy lidé nejsou natolik naivní ohledně splácení dluhu (kromě guvernérů, viceguvernérů a ekonomů ČNB při prodeji národního zlata), ale nemají nějak moc možností, kam jinam prachy vložit.
Včera dávali jeden pilotní díl seriálu Iluzionista. Nechci pořadu dělat reklamu, ale je tam jedna scéna zatýkání zločince, který utekl z centrály z FBI s rukojmím iluzionistou, dal mu pásku přes oči, pistoli k hlavě a řekl: "řiď". Občas se iluzionista zeptal, zda doprava nebo doleva, padouch odpověděl a nakonec skončili v hangáru s falešnou uličkou, což byl jen obraz nalepený na stěně. Podstatou příběhu ale je, že padouch si myslel, že má na výběr, a tak jeho volby byly racionální. Prostě vybral nejlepší variantu v dané chvíli. Neprohlédl ovšem, že celá scéna byla nahrána v grandiózním měřítku a svou možnost volby měl naposledy při volbě rukojmího v té centrále. Pak už se jen náhodou objevil náklaďák, oprava silnice, nepatrný pohyb volantem iluzionisty a najednou se padouch sám divil, kde se to vlastními volbami ocitl.
Nějací podobní iluzionisté vládnou dnešním financím. Pachtíme se své životy a šetříme na horší časy a vybíráme tu nejlepší z možných variant. Např. důchodový systém typu penzijní připojištění, kdy se fondy předhání v nabídkách a v tom, jaký nabídne lepší výnos. Ovšem nikdo neřekne, že v horizontu 35 let jsou špatné úplně všechny varianty, protože při každé z nich střadatel nakonec dostane za své úspory méně, než na počátku do fondu vložil, a to včetně všech státních příspěvků. Je to díky cinknuté inflaci, která ani náhodou nepokrývá základní potřeby. Při cílové inflaci ČNB 2% p.a. to znamená, že za 35 let je původní hodnota vkladu rázem na polovině po 35 letech. Když do banky nebo na účet vložíte např. hodnotu 2 bochníků chleba, po 35 letech z nich máte jen 1. Jenže je to zkušenost nepřenosná a neopakovatelná, protože málokdo je ochoten vyjít ze svých myšlenkových schémat a připustit si, že ten podvod je mnohem větší a zaměřený na generace. Zatím vím jen o velmi málo organizacích, které na to přišly. Tou historicky první je katolická církev, která opravdu uvažuje a investuje v řádech staletí. Její slabinou je úbytek věřících. Druhou jsou rodiny Rockeffelerů a Rotschildů, které na to přišly v 19. století. Posledním je čínská vláda, která na to přišla ve století 20.
Schopnost Francie a Německa financovat svůj nákladný systém je dána jen díky bezuzdnému vysávání kolonií zvaných V4. Dělá to hrubým odhadem asi 30% jejich HDP. Takže taková Macronova Francie už v podstatě zbankrotovala a drží ji jen EU a více Evropy. Německo je na tom díky oddlužení po 2. světové válce o něco lépe. Nebudu unavovat studiemi, ale v podstatě všechny říkají, že německý a japonský zázrak je dán čistě Marshallovým plánem a nikoliv pílí jejich obyvatel, i když pilní celkem jsou. No, ne zase tolik. Mnozí mají možnost srovnávat výkonnost českých lidiček a pracovníků v německých a japonských pobočkách. Totéž v menším měřítku jinde v Evropě. Po fenomenálním růstu přišla stagnace, bobtnání sociálního státu, dočasný růstový impulz v podobě eura, úvěrová deprese typu Řecka.
Zdroj: https://www.penize.cz/ekonomika/324374-kdyz-ceskoslovensko-prijalo-mars…

Vidlák má pravdu ohledně fungování velkých firem. Nejen v zemědělství prodali produkci na roky dopředu. I v projektech automobilového průmyslu jsou projekty prodány na roky dopředu. A totéž všude jinde v průmyslu, vše umožňují banky z peněz střadatelů. Automobilky dokonce vybírají od svých dodavatelů prachy za to, že jim udělí nějaký nový projekt. Řeknou: "Zaplaťte nám 300 tisíc eur za to, že dostanete projekt na 7 let." V tom projektu mají ještě obvykle další předem domluvená procenta úspor po následující tři roky. Např. Každý rok snížit cenu ještě o 3%, oficiálně je to vydáváno za lepší organizaci práce v průběhu běhu sériové výroby. Hloupost, i kdyby dělník snížil svoji potřebu pobytu u linky z 0,8 počtu potřebných dělníků na 0,7, pořád je nutné vše zaokrouhlit na jednoho dělníka. A pak ještě několikrát automobilky přijdou, že chtějí další větší úspory nad rámec dohodnutých. Pak není divu, že občas nějaký dodavatel v automobilovém průmyslu zkrachuje. Všichni si myslí, že se vydělá až na náhrandích dílech. Ne, na těch se vydělá ještě méně než na sériové výrobě. Tak proč jsou tak drahé? Shrábnou to automobilky. A proč jsou auta tak drahá? Jsou jen dva důvody. Tím prvním jsou nařízení Evropské komise pro konstrukci aut a tím druhým je vláda kvalitářů v automobilkách. Výroba pro automobilový průmysl totiž vytváří poměrně velké množství zmetků a nic se s tím nenadělá. Např. plastové díly polepené ochrannou folií. Ujedete pár kilometrů nebo vjedete s novým autem do myčky a už na něm máte drobné škrábance, které kvalitáři v automobilce nepustí do sériového auta. Nikdo se nezeptal zákazníka nebo mu nedal na výběr, co by si přál raději a z jakých dílů by chtěl auto poskládat. Totéž mantry o drahých materiálech použitých v drahých autech. Houbeles, nejsou o moc dražší než materiály pro ta úplně obyčejná auta. Některé modely by se ani nezaplatily, tak dochází ke sdílení dílů. Porsche je postaveno na platformě Audi A8. Škoda RS používá díly z Toyoty Aygo.
Jiný příklad. Německé nářadí. Otevřete je, a jsou tam díly z Číny. Pračky - všechny jsou vyráběny v severní Itálii u Turína, jen na nich máme občas jinou značku a je to trochu jiný model.
Vše to pohání furiantství a snaha se blýsknout se před sousedy, kdy si člověk nechce připustit, že je klamán. A jakmile udělá nějaké rozhodnutí o koupi auta nebo dovolené, vždy je všechno strašně super. Stačí mrknout na ksichtbúk, tam je plno selfíček z báječné dovolené a báječných míst. Čistě jen kvůli tomu, aby nám ostatní záviděli.
Nejčastěji se k vytahování se dostanou dámy na státních úřadech, které si u kafe vykládají, jak báječnou dovolenou zažily, jak je ten jejich strašně super a jak se chystají k holiči, koupit si robotický vysavač, pochopitelně značkový, nebo značkové hadry, protože neznačkové zboží by nikdy nevzaly do ruky. Speciálně ženy skáčou snadno na tak lacinou manipulaci výrobců. Využili jejich pud předvýběru partnera, kdy u atraktivního partnera provedla předvýběr už jiná žena. Totéž u zboží. Když už někdo provedl předvýběr zboží, musí jít nutně o kvalitu.
Podobně funguje důvěra ve stát a peníze. Všichni si říkají, že přeci není možné, aby najednou oklamali tolik lidí tak v podstatě hloupým trikem, a že ta většina přeci musí být chytřejší než jedinec. Nu, je to možné díky expertům. Všichni se spolehnou na názor experta a nikdo jej kriticky nezkoumá vlastním rozumem. Další manipulací je ta se šťastnými zítřky a uskrovněním se. Příkladem je Greta Thurnberg a všechny ty demonstrace pátky pro budoucnost. Vzpomeňme si, jak se zaručené pravdy dříve propagované ukazují jako zhoubné, protože na počátku ti experti prostě nevzali v úvahu úplně všechny faktory. Vzpomínáte na margaríny? Nejdříve vrchol zdraví, nyní škodlivé. Nebo pěstování řepky a kokosových palem pro biopaliva. nejdříve záchrana planety a omezení CO2, pak hmyz otrávený chemií a vykácené pralesy na plantáže kokosových palem. Tak nějak nám končí všechny ty dobré úmysly.

A k těm dluhům firem. Ano, všechny jedou na úvěr. Totéž ti superbohatí. Jistě, mají nějaké rezervy, ale tam, kde běžná rodina má třeba 20% rezervy, má ten boháč rezervu jen 5%, protože prostě může rozjet více investic najednou a riziko neúspěchu jedné investice rozloží do většího počtu investic. Třeba při spoření na důchod. Něco do zlata, něco do nemovitostí, něco do finančních produktů, něco do podniků, semtam něco riskne. Zatímco běžná rodina musí krýt riziko ztráty, které je pro ni případně fatální. Třeba při tom spoření na důchod. A tak upřednostní jistotu investice proti výnosu.
Do toho státy lákají ty bohaté k investicím. Vyrábí v nějaké kolonii typu Čína nebo ČR, daní v daňovém ráji někde v Karibiku (jen příklad) a služby si nechá platit v Německu. Má výhody vyššího pytle peněz a vlivu, a tak je upřednostňován před obyčejným občanem. Jakmile má ten boháč platit, ohání se argumentem stejné spotřeby, že nemůže spát najednou na více než jedné posteli. Ale jakmile jde o ochranu majetku, tak přeci dává lidem práci a vyžaduje speciální zacházení.

Komunisté měli a pochopili jednu hlubokou pravdu, že vůbec nezáleží na tom, kdo majetek vlastní, ale kdo jej užívá. Pochopili to i ti bohatí, jen na to vlastnění majetku nejdou tak okatě. Zatímco komunisté těm bohatým majetek sebrali, bohatí majetek předali bance de facto jako zástavu za dluh, i když jej de iure stále vlastní. Ve skutečnosti všechen majetek těch bohatých vlastní drobní střadatelé, každý svou poměrnou částí. Ale ti jsou likvidováni takovým tempem, že nemohou stávající státní systém utáhnout.

Dalším krokem států bude povinná likvidace hotovosti. Zahaleno do líbivých hesel boje proti špinavým penězům, o zbytečných nákladech na používání papírových peněz, atd. K tomu si jen musí vychovat novou generaci zvyklou na elektronické bankovnictví a celý život v dluhu. Jakmile budou převedeny všechny úspory do bank, bude jednoduché škrtnout pár nul na bankovním účtu nebo udělat měnovou reformu. Všichni dostanou při měnové reformě nějakou částku peněz, aby okamžitě neumřeli hladem a zbytek se vymění v jiném poměru. Stejně se škrtnou i dluhy. A kdo na tom vydělá? Ti nejbohatší. Přijdou jen o své dluhy.
Globální měnou je ještě pořád USD. A nejméně 15-20 let ještě bude. Jen vliv USD a USA bude klesat každý rok. Čína a Rusko nadále prodávají zboží a suroviny za potištěné zelené papírky, ale okamžitě je mění za něco užitečnějšího. Číňané si tím skoupili ložiska surovin v Africe. Tam nyní zjišťují, že i Číňan je stejný kolonizátor jako před ním jiní. A diví se. Rusové nakupují zásoby zlata. Postupně a pomalu, aby příliš nerostla jeho cena. Ale trvale.
A i USA pracují dobře s dluhem. Dluží světu spoustu zlata, které má být údajně ve Fort Knoxu, ale nikdo jej už hodně dlouho neviděl. Má jej tam uloženo Německo, ovšem když jej chtěli zpět, nedostali nic. Číňané v roce 2009 dostali pár cihel zlata z Fort Knoxu. Navrtali do nich díry a zjistili, že se jedná jen o wolframové jádro potažené zlatem (wolfram má hodně podobnou hustotu jako zlato, jen jiný bod tání - Au 1064°C, Wo 3422 °C). A tak si všechny státy myslí, že mají v USA uložené zlato, ale nemohou si jej vyzvednout, tak obchodují papíry o tom, že je v USA zlato uloženo. V podstatě model banky. Nikdy nepřijdou všichni najednou to zlato vybrat. USA bankovnictví povýšily na novou úroveň. Všichni jim tam zlato odevzdali, ale už jej nikdy nikomu nedají. A běda, když si pro něj někdo přijde. Ten dostane přes držku, ale nikdy zlato.
Euro způsobí jen to, že pravomoc rozhodování o inflaci a úrocích předáme do ještě vzdálenějšího centra a jako chudší stát budeme vysáváni ve prospěch státu bohatšího.

Totéž nás čeká s hotovostí. Jakmile bude měna virtuální na účtech v bance, bude přijetí eura jednoduché a nejvíce odměňováno žití a užívání si života na dluh. Pokud tedy nějaký politik nebo ekonom mluví jedním dechem o odpovědném hospodaření, přijetí eura a zrušení hotovosti, pozor na něj! Buď je to ekonomický analfabet nebo podvodník.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

2 věci :
Rusko skupuje pouze zlato od svých ruských firem, a důvodem jsou sankce, díky nimž ty firmy své komerční zlato nikam neudají. Ty ruské těžařské firmy by zkrachovaly, kdyby to Putin nekupoval. Může mu to v budoucnu přinést výhodu

USA, zlato, fort knox - suvisí se zrušením brettonwoodské dohody a opravdu to není na tak jednoduché a přímočaré "odsouzení USA". To zrušení muselo přijít. Ty kumulovamné zlaté zásoby už byly dávno rozebrány zpět a dokonce už tehdy začala, hlavně Francie, za podhodnocený dolar skupovat i původně americké zlato

Řešení (skutečné) je jen jedno. -6,5 miliardy lidí. 7,5 mld lidí prostě NEMŮŽE, FYZICKY JE TO NEMOŽNÉ, žít stylem, že si na svou spotřebu každý vydělá. Nejde to.

Zatím bez slepic

Zlato ve Fort Knoxu hodně dlouho nikdo neviděl, a především nikdo důveryhodný. Že Číňané dostali v roce 2009 cihly s cejchem Fort Knoxu a ty cihly byly z wolframu potaženého zlatem, je fakt.
https://www.zastavarnauradnice.cz/fort-knox-kradeze-zlata-19731974/
http://news.e-republika.cz/article947-Zlato-Nejvy%C5%A1%C5%A1i-stupe%C5…

Souhlasím ovšem s faktem, že 6,5 až 7 mld lidí je na planetě navíc oproti udržitelnému rozvoji. Bohužel vše ukazuje na to, že obyvatelé ČR spadají do té skupiny, která je na planetě navíc. Tak je jen otázkou času, zda nás vyhladí válka, epidemie nebo nějaká ekologická katastrofa. Osobně sázím dříve na epidemii, pak na ekologickou katastrofu (viz mizící hmyz) a teprve pak na velkou válku.

Zatím bez slepic

A kde prosim odhlasovali, ze sankce plati na zlato :D
A jak vysvetlis, ze kupuje nejenom svoji produkci, ale i ze zahranici?
A kdyz to zlato v knoxu je, jaktoze cinanum chteli dat wolfram, kdyz ho tam maji a na trhu ho je tolik, ze ruske firmy ho nemyji komu prodat a tak ho musi vykupovat vlada :D
A naposledy, kdyz je zlato bezcene a je ho prebytek, proc se jeho uloha myslim z 5 mista u centralnich bank na rezervy presunulo na myslim 1, ALE hlavne zvysili jeho hodnotu o 50 procent, inak receno, 1g muze banka vydavat ne za 100 dolaru, ale 200 dolaru :D

Asi by to chtelo vice cist a min se divat na CT ;)

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gerde, píšete čím dál tím lépe, nevím jak to děláte.
Zejména první část vašeho dnešního/tohoto textu potvrzuji z osobní zkušenosti na 100 %. Ale i zbytek má, podle mě, velký průnik těch dvou množin realita/text.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děkuji

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když psal Vidlák o prodeji na burze, považoval jsem to za neochotu pochopit její principy, když se nesprávnosti opakují, je vidět, že je třeba zasáhnout.

Pokud se registruji na burze uvádím, zdali jsem spekulant, nebo obchodník jež má zájem koupit, či prodat uvedenou komoditu. Je to zásadní, a dohledový orgán to vyhodnocuje.
Je nezvratitelnou a nevyvratitelnou skutečností, že fyzický vlastník komodity stejně jak nabyvatel komodity dostane cenu takovou za kterou ji v ten okamžik nabídne bez ohledu na to, kam se trh v rozhodný den dodání, případně v jeho průběhu, dostane.
Tudíž ano, mohu prodat komoditu jež sice vyroste v nějakém vzdáleném budoucnu, ale musím ji v rozhodný den v budoucnu dodat. Pokud se v uvedeném roce nezadaří a já mám dodat nasmlouvané množství a nemám ho, pak jsem v problémech s pravidly burzy a jistě na mne dolehnou dle pravidel sankce. Přirozeně, že mohu nakoupit komoditu za ceny v termínu dodání a takto nabitou, patrně dražší komoditu, dodat.

Nepiště prosím o skutečnostech o kterých nemáte ánung.

Zatím bez slepic

jen drobná doplňující otázečka: Ty "sankce" v případě nedodání fungují na podobném principu jako např. pro neplnění maastrichtských kritérií v EU? Jen se ptám.

Zatím bez slepic