Znamení doby

Autor
Štítky

Katedrála Notre Dame v Paříži vyhořela... Naštěstí se ukazuje, že dávní kamarádi Petra Parléře fakt uměli stavět. a tak zůstalo obvodové zdivo, opěrný systém a většina kleneb. Čelní věže zůstaly. Ale škoda je to samozřejmě fatální. Seznam toho, co při požáru navždy opustilo tento svět, bude pěkně dlouhý. 

Jak jsem psal v první upoutávce předevčírem... hořící symbol Francie, to je takové dnešní znamení doby. Myslím že i tam ve Francii měli místní podobné pocity, když po třicetiletém odhořívání životních jistot a svobody teď hoří i kamenné srdce jejich země. Když přicházejí o stavbu, která přežila stoletou válku, přežila Bartolomějskou noc, Revoluci, Napoleona, obléhání Paříže, ostřelování pařížským dělem za První světové i Stuky od Junkerse za Druhé světové, aby nakonec shořela v předvečer všeobecného pokroku, blaha, multikulti lidstva, ekonomiky 4,0 a posedlosti bezpečnostími opatřeními. 

Vyjmenuji, co zaujalo Vidláka z prvních zpráv: 

1. Nějak se nechce věřit, že to chytlo samo po nějaké neúmyslné hlouposti dělníků při opravě. Celé věci rozhodně nepřispělo brzké prohlášení úřadů, že šlo o nehodu. Titulky  o nehodě už brázdily světový tisk a střecha ještě stále hořela jasným plamenem. První ohledávání bude trvat celé týdny, ale sotva přijeli první hasiči, už jsme věděli, že to byla nehoda. 

2. Fake News servery nás hned zásobily daty o dalších žhářských útocích na francouzské kostely (a synagogy) , přičemž v příštích dnech toto bude poměrně hodně citované téma. Vidíte to, snažíte se tutlat situaci, pak máte jeden pořádný požár a všechno utajování je úplně k ničemu. 

3. První se vyrojili miliardáři, že dají také nějakou tu almužničku na opravy. Ostatně podobné informace následují po všech tragických obrázcích v médiích. Realita pak bývá podstatně syrovější. Můžeme se vsadit, zda Notre Dame povstane z popela jako Fénix rychle, pomalu, nebo už nikdy. Proč mám nutkání si myslet, že C je správně? 

4. Když jsem byl předloni v Paříži, byl jsem právě i u Notre Dame. Troufám si po mé zběžné francouzské zkušenosti tvrdit, že na tom lešení tam vysoko nad zemí kolem střechy katedrály pracovalo 60% černochů, 35% arabů a popohánělo je pár bílých francouzů, kterým se určitě po žebřících kamsi nahoru moc lézt nechtělo.  

5. Pokud k požáru došlo z nedbalosti, vůbec se tomu nedivím. Dnešní bezpečnostní předpisy se dělají především vyplňováním lejster, absolvováním školení a vyplňováním rozsáhlých směrnic. Samozřejmě žádná směrnice za vás neudělá tu práci někde vysoko na lešení. Kontroly se určitě nedělaly skoro žádné a pokud ano, listovalo se protipožární dokumentací. 

6. Pokud to bylo schválně, budou mít úřady stovky podezřelých, protože bílý francouz nedělá. Dělají tam jen ti Ghaňané, Nigerijci a Alžířané. Určitě se někdo hodně lekne, až teď budou prošetřovat pracovníky na stavbě a zjistí se, že jedni lajkují videa Islámského státu, druzí se zase účastní hulicích párty a další měli rozsáhlou kriminální minulost. 

7. Celkem bych věřil, že se to vyšetří, protože tentokrát nejde jen o jednoho napoleonského prezidenta, ale jde o miliardy peněz. Dodavatelské firmy, které si na takové zakázce určitě nakradly, bude v tom i mnohamiliardová pojistka  a bude se muset určit nějaký viník. Myslím že to tak jako tak padne na nějakého Ahmeda ať už to udělal nebo neudělal. Jinak by totiž padaly manažerské hlavy, které mají peníze na právníky. 

8. Čím víc se to bude tutlat, tím víc si lidi budou myslet svoje. 

9. Když nacisté zapálili Reichstag, tak to byla budova se stovkami pokojů, které byly plné dřevěného nábytku, dřevěného obložení, záclon, plyše, dubových stolů a podobného materiálu. Potřebovali k tomu sudy benzínu, celou rotu SS a ještě se jim to moc nepovedlo. Tady hladce chytla střecha na obrovské kamenné budově v místech, kde jsou staleté trámy a kamení, kamení a zase kamení.  Ostatně ani to naše Národní divadlo nemělo teoreticky shořet, protože při rekonstrukci práce páječů mědi, kteří uhlí vysypali do okapu a ulili vodou se dřevo kolem okapu ani neohřálo. Ale nacionalistické vášně už byly... 

Zkrátka a dobře, příští dny budou přinášet spoustu nového a o Francii hodně vypoví, jak to s jejich nejslavnější památkou dopadne. 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

a jiné už to nebude. Jen ať se nevrhnou na východ.

Zatím bez slepic

Na to se muzete spolehnout jako na smrt, ze vrhnou.

Je jich tu porad vic a i na Kydy lezou.

Zatím bez slepic

Dokaž, že jsi nevinen
12.4.2019 / marian.kechlibar / 0 Comments
Do poslanecké sněmovny jde návrh zpřísnění antidiskriminačního zákona. Převracel by kompletně důkazní břemeno a umožňoval neziskovkám hromadné žaloby bez konkrétních poškozených.
= ČLÁNEK U VLKA

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Už jsem viděl názor že katedrálu opraví ze státních peněz a potom bude za velké slávy otevřená jako multikulturní modlitebna.
Tímto se z ní stane ...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Když to psali na Seznamu, tak to potom jooo...
Macron klidně zkrátí opravu i na dva roky, ba co dím, na dva měsíce, bo slibem nezarmoutíš. No a ten konec tohohle "borce" se taky pomalu ale jistě blíží. Aby nedopadl jako Ludvík blahé paměti...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tady máte trochu realistický odhad délky obnovy katedrály od odborníka, ne od politického "kecala".
Notre Dame rebuilding costs
Reconstruction of Notre Dame will take around "40 years, if we're very fast maybe 20 years, but it will be a generation. This is going to be a huge communal effort. The cost will be exorbitant," Guerry said.
https://www.cbsnews.com/news/notre-dame-cathedral-rebuild-in-paris-coul…

Zatím bez slepic

In reply to by Shisho (neověřeno)

Trvalý odkaz

S tou opravou to bude jako s válkou proti terorismu a bojem s fake news. Nikdy nekončící...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No tak, kluci! Nehádejte se! Děláte, jako byste to měli platit ze svého. Podstata problému
je úplně někde jinde. Všichni to víme. Jenom se o tom v zájmu korektnosti nemá psát
a mluvit. Tady (zatím) můžeme. Znovu vyjadřuji naději, o které jsem se zmínil ve svém včerejším komentáři, že to Francouzi tak nenechají a že je to konečně probudí k vlasteneckým činům. Hnutí Žlutých vest na to ale stačit nebude. Budou se muset přidat další. Ale Francouzi revoluce dělat umějí. Myslím si, že situace k tomu dozrála.
A co my, Moravané a Češi? Zase nepůjdeme v květnu volit a necháme to těm "eurohujerům"? Zůstat doma není řešení, i když si o EU myslíme své. Uvědomte si, jak
se to projevilo u posledních senátních voleb. Lidi na ně kašlali, protože senát nechtějí,
a tak se prosadily strany a hnutí, která si v parlamentních volbách málem ani neškrtla.
A vo,vo,vo tom to je... Omlouvám se za tu agitaci, ale ono to nějak vyplynulo, a tak
jsem si to nedokázal nechat pro sebe. Zdarec a příjemné sny...

Zatím bez slepic

Následující řádky obsahují prohlášení mimořádně defétistického a depresivního charakteru. Čtěte pouze na vlastní odpovědnost.

Zatím nejúspěšnější a nejefektivnější formou voleb v celé historii naší státnosti, na kterou se náš národ zmohl, byla ta, která byla prováděna cepy a sudlicemi. Vzhledem k tomu, že je evidentní, že se k podobné volbě Češi, Moravané a Slezané již nikdy nedokopou, je jasné, že už to tady půjde jenom k čertu.

S nesmírnou lítostí tedy musím napsat, že kdysi sice bývali Čechové statní jonáci, a muži jak květ, kteří válčili a zpívali, ale ta doba je již nenávratně pryč. Rytíři se svatým Václavem v čele by sice mohli zkusit vyjet z Blaníku, ale nakonec by nejspíše dospěli k názoru, že prakticky nezůstal nikdo, za koho by se ještě vyplatilo bojovat, protože národ, co si volí Schwarzenbergy, Kalousky, Bartoše, Fialy, Hamáčky a jinou podobnou kolaborantskou chamraď a svoloč, si to stejně nezaslouží.

Takže dokud nebudu mít možnost přetáhnout po zádech cepem každého, kdo v Bruselu skutečně nehájí národní zájmy, na veškeré volby z vysoka, z vysoka. A to jsou tam prakticky všichni od prvního do posledního. Čestnou výjimkou je pan Prof. Keller, který je z toho, co se tam odehrává tak zhnusen, že do toho hadího hnízda znovu nechce. Ani se mu nedivím.

Zatím bez slepic

In reply to by L.C. (z Kosy) (neověřeno)

Trvalý odkaz

On je čestnou výjimkou vždy jen doma v médiích. Při hlasování v ojrosovětu je to úplně jiný člověk. Asi dvojče nebo alter ego...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak jim (nám) shořel jeden kostel. Velký a významný. No a co? Přestane se zeměkoule točit?
Souhlasím s Vidlákem, že je v tom skryta jakási symbolika. A to je všechno.
Už jsem zaregistroval úvahu, že když Albánci vypálili spoustu kostelů a kaplí v Kosovu, tak byla ta slavná "Evropa" úplně v klidu. A tehdejší ohně byly také notně symbolické.
Mně se požáry kostelů nelíbí, i když se do nich modlit nechodím. Ale že bych kvůli tomu nespal?
Tenhle požár v Paříži se stal jen příležitostí pro PR těch, kteří o to stojí.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mily Godote. Snad si nemyslite, ze utoky na kostely nejdou ruku v ruce s vrazdenim jinovercu a bezvercu? To preci ne.

Zatím bez slepic

Jo, Godote, dík...

Větvička je borec.
Však jsem ho takyuž včera v noci přilepil k povídání o robotech.
Vřele doporučuji všem- klikněte si!

https://www.ladikvetvicka.cz/index.php/2019/04/16/kdyz-hori-symboly-pri…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

a spálená katedrála je jeho radost.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mne to zase připomnělo New York.
Jak píše Godot,bude v tom symbolika,hlavně probudit Francouze,odklidit žluté vesty,nasadit Francouzům jiného brouka do hlavy,nechat na pokoji Macrona.Také to,že fousatí,už nepotřebují katolickou cirkev.
Také si neodpustím poznámku,tyto změny ministrů,je důsledek setkání Babiše s Trumpem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ať do baráku neteče, vykludí trosky, zevnitř budou po částech na kešení vyzdívat klenby a pak po úsecích obnovovat střechu. Věž udělají menší a hotovo bude za 50 let. Realizační projekt celku bude za 5 let.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

9. Když nacisté zapálili Reichstag, tak to byla budova se stovkami pokojů, které byly plné dřevěného nábytku, dřevěného obložení, záclon, plyše, dubových stolů a podobného materiálu.

Jenze naciste Reichstag nezapalili. Hitler byl v soukromi nekonecne nasranej.

Zatím bez slepic

Anonymova sonda do Hitlerova soukromí. Zdědil deníček své babičky, která byla Hitlerovou milenkou. Demokraticky zvolenému Hitlerovi se křivdí, druhou světovou ve skutečnocti rozpoutal Beneš a Dimitov byl jeho agent. Důkazem byla krabička sirek ze Sušice s Benešovým věnováním, která byla nalezena v kapse pomateného paliče.
Heil Sartre!

Zatím bez slepic