Vidlákův barometr sucha

Autor
Štítky

Nechci mluvit za situaci se suchem v celé republice, protože ji neznám. Ale pokud bych měl shrnout  poslední rok diskuse o suchu, řekl bych, že sucho loni dorazilo i do Prahy a okolí a tak si toho všimli i ti, kteří donedávna měli vody dost a díky tomu to vypadá, jako by sucho přišlo až teď, nikdy předtím žádné nebylo a všichni jsme žili ve vodním dostatku. To až teď -  to globální oteplování, emise CO2 a Greta... 

Ve skutečnosti se období sucha celkem pravidelně opakují. Například u nás ve Vidlákově máme sucho prakticky každý druhý rok, co paměť sahá. A co paměť sahá, míváme tu i několik suchých roků za sebou, ale jen zcela výjimečně máme po sobě dva roky s průměrnými či nadprůměrnými srážkami. 

Jenže... ono to slvné sucho není tak jednoduché. Za posledního čtvrt století jsme sice měli patnáct suchých roků, ale "jen" sedm let podprůměrné úrody a k tomu ta podprůměrná úroda byla i dvakrát v letech na vodu relativně bohatých. Každý druhý suchý rok se na zemědělství prakticky nepodepsal. A naopak, i přes průměrné a nadprůměrné srážky, stejně se neurodilo z důvodu nedostatku vody. 

Je strašně snadné říci, že málo prší, ale srážky se na suchu podepisují jen z větší půlky. Existuje spousta drobných faktorů, které hrají svoji roli a mohou ji hrát i tehdy, kdy prší naprosto dostatečně. 

Například nejhorší sucho zažil Vidlákov v roce 1947. Srážkově to ovšem byl rok naprosto průměrný, ba nadprůměrný. Ale zjara dlouho a intenzívně mrzlo. Zem byla zamrzlá do 60ti cm. Pak přišly jarní srážky, které celoplošně takřka bez výjimky odtekly po zmrzlém povrchu. Do podzimu se to už nenapravilo a bylo to znát ještě dva další roky. Nejdeštivější měsíce jsou červen a červenec, ale to prší v intenzívních bouřkách a ze čtyřiceti spadlých milimetrů se jich vsákne tak deset. Tehdy to nenapravily ani meze, ani malá rozdělená políčka, ani pěstovaná mnohem pestřejší skladby plodin. 

Dalším suché roky byly koncem šedesátých let. To zase nešlo o mráz, ale o intezívní dlouhodobé větrné počasí. Vanulo ze stepí na sibiři, vzduch byl horký a suchý a vytáhl všechnu vodu z půdy i když - světe div se - opět pršelo nadprůměrně. 

Loni ve Vidlákově opět pršelo průměrně. Ale - koncem května a začátkem června, když se nalévají klasy, tak tři týdny nepršelo. Pouhé tři týdny. Rozdíl mezi dobrou a mizernou úrodou představovala jedna jediná bouřka, která nespadla. Deset milimetrů deště by bývalo zajistilo rekordní úrodu. 

Letos ve Vidlákově nezapršelo prakticky dva měsíce i když průměrné měsíční srážky byly splněny. Akorát že v březnu napršelo na začátku a v dubnu až na konci. Oba měsíce byly lehce podprůměrné,  ale kdyby se ten déšť jen trochu rozdělil pravidelněji, nebylo by po suchu ani památky. Květen už má déšť splněný teď a doplnil i předchozí stav. 

K tomu bylo v březnu teplo a v dubnu zima. Osení rychle vzešlo a schovalo zem před sluníčkem. Navíc nijak extrémně nefoukalo a tak i když déšť přišel pozdě, na většině půd nebyla zem vysušená. Kořínky ještě měly nějakou tu vláhu. Ovšem to, co se selo až na jaře, to vzchází až teď. Ale vzchází to dobře, protože když už nepršelo, tak nepršelo ani trochu a tak si semínka jen tak poležely. Nestalo se, že by vyklíčily a pak zašly. 

Kupodivu sucho prospělo i bramborám. Ty se objevují také až teď. Ale brzy zjara se už probudily mandelinky a protože brambory ne a ne vzejít, tak zašly hladem. Letos bude o dost méně postřiků na bramborách. 

Kolem Vidlákova letošní sucho schytali jen ti, co zachytávají moderní trendy a neořou Ti mají smůlu a počítají značné ztráty. Ostatní jsou celkem v klidu. Samozřejmě do žní je daleko a klidně se může zase stát, že o úrodě rozhodne jedna jediná fronta, která přidá v pravou chvíli nezbytných pět milimetrů vody. Ale zatím se nám plní pranostika - studený máj, v stodole ráj. Všimněte si, že nikdo tam neřeší velikost srážek. Už naši předci věděli, že studený květen zajistí nějakou tu vodu a všechno nevyschne na žhavém sluníčku. 

Já osobně mám jednoduchý vidlácký barometr sucha. Asi nepřekvapí, když řeknu, že je to moje hnojiště. Jen se nesmějte, správně udělané hnojiště je základ všeho zemědělství a já ho mám jako ze žurnálu. Má nepropustné dno, abych nezamořoval spodní vodu dusíkem. Má poměrně vysoké neprodyšné stěny, aby hnůj zbytečně nevysychal. A kromě toho je hnojiště propojené s vedle ležící jímkou do které se stahuje nadbytečná voda.  

Touto vodou já hnůj pravidelně polévám. Jednak tím urychluju rozklad - voda je hodně dusíkatá a jednak zajišťuju hnoji to nejlepší prostředí pro působení hnilobných procesů. Voda prostě prosákne hnojem, něco tam zůstane, něco se vypaří a zbytek se stáhne zase do jímky. Na hnojiště samozřejmě také prší. V suchých měsících vody v jímce postupně ubývá, v mokrých přibývá. 

Opravdové sucho je tehdy, když mi v jímce dojde voda a já musím hnůj vlhčit hadicí. V té chvíli je už opravdu zle, úroda hyne, osení vstřebává vlastní odnože, stromy odhazují plody, myši na polích hynou žízní. Ale dokud slunce a vítr nevytáhnou všechnu vodu z hnojiště, nic  se neděje. Dokud déšť přináší byť jen trochu nové vody, vše je v pořádku. 

A tak hlásím, že špatný rok byl loni, to mi voda došla dvakrát. Ale prozatím ani jednou předtím a letos jsem dokonce musel hnůj přikrývat proti dešti, protože jímka je zatím pořád plná a mám té vody dokonce nadbytek.  

Zkrátka, sucho je kategorie o dost složitější, než se vejde do článku průměrného bojovníka za životní prostředí. A současná hysterie je podle mě mnohem víc jen marketing než odraz skutečnosti. Ano, někomu vyschla studna. Dokonce tam, kde se to nestalo už padesát let. Ale v předchozích letech vyschly studny zase jinde, jen se o tom tak nenakecalo. A pak se zase naplnily. 

Dokonce začínám mít pocit, že pokud současné studené květnové počasí vydrží ještě dva týdny, tak články o suchu na dlouhou dobu skončí a začne se psát o prvních, druhých i třetích povodňových stupních. 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

hromy divo bijú
pozri, kde je ryska
všeci tuná pijú.
Všeci kradnú, jebú
všade samý bobok
od Aśa do Chebu
chcejú dvojnásobok.

Zatím bez slepic

Od Aše do Chebu je to asi 20 km. Kolem 60000 lidí. To by vyšlo levně, ten dvojnásobek.

Zatím bez slepic

směrem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Někdo úmyslně poškodil saúdské ropné tankery. My ne, hájí se Írán

13. května 2019 15:29

Dva ropné tankery Saúdské Arábie utrpěly „rozsáhlé škody“ při pondělní plavbě podél pobřeží Spojených arabských emirátů. Podle saúdských úřadů tankery úmyslně poškodil sabotér. O den dříve se oběťmi „sabotérských operací“ staly čtyři obchodní lodě Spojených arabských emirátů. Pachatel je dosud neznámý, státy však mlčky ukazují na Írán.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/tankery-persky-zaliv-sabotaz-sau…

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2812988-saudske-tankery-plujici-pobl…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ano Iránu to určitě prospěje,
asi chtějí naší soudruzi spojenci "osvobodit" Hormuzský průliv od vlivu Iránu a přimět tak humanitární západní cestou občany Iránu k tomu, aby majdanskou cestou zase přiměli představitele Iránu, aby se zase ti chovali tak, jak si USA a Izrael přeje.....SANKCE jsou vhodnou cestou, ale je třeba přitlačit....
A tak na to jdeme jako s chlorem na Asada.
Taky už starší odkaz, ale k zamyšlení dobré:
https://www.armadninoviny.cz/podoba-valek-v-21-stoleti-ovladnuti-klicov…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Už to tu bylo alespoň 2x, ale je to tak pěkně zpracované, že je to třeba opakovat:
http://petr-kubac.blog.cz/1903/rostliny-nas-jednou-zabiji
Z pohledu miliard let je to tady co se potřeb člověka týče docela selanka.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dovolte mi malý obrněný transportér, tedy OT: Jančury je sakra dost a člověk by měl chuť se zasmát, že kdo jinému jámu kopá, ale...
Je-li výzva k ježdění za nákladové ceny výzvou ke kartelové dohodě, skoro se bojím, co naše orgány dokáží učinit s výzvou "Miluj bližního svého"... https://www.novinky.cz/ekonomika/504692-regiojet-vyzval-flixbus-ke-kart…

Zvlášť zajímavé je to právě vzhledem k Jančurové žalobě na Flexibus. Protože věří-li, že jsou ceny Flexibusu nezákonné (což dává najevo onou žalobou), pak vyzývá k dodržování zákonů (a to i kdyby se mýlil) a ÚOHS mu říká, že taková výzva je nelegální a chválí Flexibus, že na ni nijak nereflektoval... Jsem z toho nějaký jelen...

Zatím bez slepic

Němec podlézá všecko, co se dá. Jelikož to není tatrman s jedním auťákem, bude mít nějaké slevy na naftě, na servisu, na nákupu aut. A jelikož asi bude o něco větší, než Žlutobus, vede na body. Jančurovi se začíná špatně dýchat.
ÚOHS převlíkl smradlavou a špinavou fusekli takřka bezhlavého srážení nákladů naruby a žalobu Jančury vtipně "prekabátil" na nezákonnou výzvu ke kartelové dohodě. Němec mu za to dá lízátko. Třeba nějaký rekondiční pobyt, nebo studijní cestu, postel s malým polštářkem narvaným pětistovkami v eurech, a tak všelijak podobně.
Kdyby byl Jančura kurva, přehodí aktiva na nějakou sestru nebo dceru (myslím firemní s. nebo d.) a řekl by, že bankrot mu přikázal ÚOHS, což je v podstatě pravda.

Zatím bez slepic

Ale rozumím, Targusi... Jen mě prostě nepřestává fascinovat, že už se ani nikdo nepokouší ani věci zaobalit do nějakého chundelatějšíhu ňuňu balíčku...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak nevím, na Kydy se koukám rád, ale ne moc dlouho. Svým způsobem mě fascinuje nick Sartre, v podstatě univerzální všeznalec, sedící u kompu, jak se tomu dneska říká, furt. Nevím, jak to dnes nazvat, pokud se matně pamatuji, tak se těm, co kdysi psali perem, říkalo tak nějak jako.... grafomani

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jo jo, ty komedie a kolotoče lží USA a západu kolem Bašára Asada v Syrii jako o tyranovi a jeho údajných chemických útocích

https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/504687-znasil…

https://www.lidovky.cz/svet/divadlo-tajnych-sluzeb-jak-tvrdilo-rusko-a-…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kdo se dostal na pobřeží Atlantiku, zvláště pak na severu Nemecka, nad Hamburgem a v meklenbursku pak vidí vic větráků, než stromů. Každý větrák má minimálně 6 MW! Ta energie se musí někde brát. Pak tedy není to správné proudění vzduchu a voda spadne jinde, než když nebyly větráky. Vadí nám komíny polské elektrárny u Bogatyně, ale proti větrákům nikdo ani nešpitne. Asi proto, že vyrábí "zelenou" energii, podobně jako když auta na baterie nečoudí....svět, díky všeobecné hysterii, přestal myslet.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Podívejte se sem https://www.biofitos.eu Kromě jiného to pomáhá rostlinám zvládnout i stres ze sucha. Používám už třetí sezónu na vše zelené, nemusím používat organické pesticidy. Jak to funguje, Vám vysvětlí P. Pazdera, vizte odkaz. Děkovat netřeba.

Zatím bez slepic