Zase jsem přišel o iluze, ale už mě to nepřekvapilo

Autor
Štítky

Já vím, že Zeman napíná strunu s tím, že prozatím neodvolá ministra Staňka. Už několik týdnů totiž vysílá signály, že by se mu líbilo, kdyby  mu parlament a vláda zase předaly moc. A ĆSSD mu sama naběhla na vidle svým ultimátem a Zeman si je s chutí vychutnal. Když povolí a zůstanou ve vládě, budou za posery. Když odejdou z vlády, budou to  právě oni, kdo rozbijí koalici a kdyby došlo na předčasné volby, tohle volič neodpouští.  A mezi pádem vlády a novými volbami je poměrně dlouhé mezidoví,  kdy je prezident v podstatě vládou i parlamentem a díky svým pravomocem ohledně jmenování, může cokoliv, protože pokud kdokoliv v tomto státě něco bude politicky chtít, musí za prezidentem. A tak se nedivím, že by mu vyhovoval vládní restart a proto nechává ČSSD vydusit. Vrátím se k tomuto tématu v příštích dnech, až bude jasněji. 

Dneska se chci ještě jednou vrátit novým střípkem k problematice sucha. Před několika dny jsem totiž zase přišel o veškeré iluze. Ale začnu od začátku:

Teď je právě čas, kdy se k nám na střediska začíná navážet DAM. To je tekuté průmyslové hnojivo. Dusičnan amonný smíchaný s močovinou v tekuté podobě. Používá se na rychlé povzbuzení rostlin a zde na jižní moravě je vhodnější než sypké hnojivo, protože teče a tak se vždycky vstřebá. Sypké hnojivo se rozhodí a pak se čeká na déšť. Pokud déšť nepřijde, časem se dusík odpaří a  nehnojí to. Hnojiva jsou pěkně drahá záležitost a tak je náš kraj zemí zaslíbenou kapalných hnojiv a jejich králem je právě ten DAM. 

Vozí se v kamionových cisternách po třiceti tunách a za sezónu ho prodáme asi deset tisíc tun. To je zhruba 400 kamionů. V tuto dobu proto každý den přijede takových kamionů nejméně pět každý den. Dispečeři jsou rok od roku blbější a tak se často stává, že na jeden den nadirigují naráz deset kamionů. Ty dojedou během noci a ráno pak postupně jednoho po druhém načerpáváme do našich zásobníků. Trvá to. Jeden kamion skoro hodinu a tak se stojí vedle kabin, klábosí se, protože je čas. 

V pondělí jsem se přitočil k jednomu hloučku, kde právě jeden řidič mluvil o kšeftu, který dělal posledních pár týdnů než došlo na DAM. Jezdil s vodou. Vozil cisternu za cisternou plnou vody z řeky a lil ji.... do rybníka. 

To jsem se zapojil do rozhovoru, protože jsem byl zvědavý.  O plnění rybníka z cisteren jsem ještě neslyšel. A tak jsem si vyslechl celý příběh, který se teď v našich luzích a hájích mnohokrát opakuje s drobnými obměnami. 

Přijde takhle majitel středně velkého zemědělského podniku na poradu a vyhlásí tam boj proti suchu. Jednak je to dobře hodnoceno na zemědělském intervenčním fondu a jednak je třeba se odlišit od Babiše a jeho Agrofertu, který je v nemilosti . Odlišování se v posledních letech dělá tak, že dáváte rozhovory o tom, jak zachraňujete krajinu a maskujete, že ji vlastně drancujete uplně stejně jako předtím. A když potřebujete dělat kvůli snižování nákladů velké lány, potřebujete rušit větrolamy a hlavně nedělat žádné meze, ani pěstovat prodělečné plodiny, tak po pár poradách zjistíte, že vlastníte někde kus mizerné půdy u lesa, kde je bažina, mokro a nebo úhor tvrdý jako mlat, kde stejně nikdy nic nevyroste a tak si požádáte o dotaci na stavbu rybníka. 

Přijede odborník hydrolog a vysvětlí vám, že rybník je na tomto místě blbost. Je to tam moc suché, propustné vrstvy, chybí protitlak spodní vody, déšť na tom místě nikdy rybník nenaplní, protože odpar bude převyšovat přítok. Ale pokud se budete tvářit dostatečně zklamaně, dá vám číslo na kamaráda ze specializované firmy, že ten by možná věděl. Vy  pak tomu kamarádovi zavoláte a on vše zařídí. 

Zařídí vám velmi výhodnou dotaci, postaví hráz, udělá úpravy okolí, trojnásobně přešvihne náklady, ale to nevadí, protože se to zaplatí z prostředků EU a pak... pak se rybník zaveze vodou pomocí kamionů. Je zapotřebí stovek a stovek cisteren, aby se rybník naplnil, ale stejně se to vyplatí. Cisterny navážejí vodu, výpočty pro úřady potvrzují, že to zařídila příroda sama i bez deště, přítoku a spodní vody, úředník přijde na kontrolu, vidí, že rybník je plný a plní svůj účel a proplatí dotaci. 

Pak nastoupí opravdová příroda, rybník postupně vyschne, ale to nevadí, protože naštěstí máme to globální oteplování a díky tomu je sucho jaké nikdy nebylo a proto rybník vyschnul.  Všichni jsou spokojení. Firma má v portfóliu velkou starost o přírodu, realizační firma si přišla na své, peníze se podojily a majitel pozemku má nové BMW. 

Šokovaně jsem prohlásil, že něco takového bych nečekal. Obstoupili mě ostatní řidiči cisteren, pokyvovali hlavou a pronášeli něco o tom, jak jsem blbej, že tohle nevím, protože tohle je v posledních pěti letech byznys jako prase a díky tomu mají práci blízko u domova, jednoduchou a dobře placenou. Ke mzdě ještě dostávají držhubné. 

A teď ještě pár informací. Český hydrometeorologický ústav svoje informace o suchu zjišťuje  nejen s vlastních měření, ale i z dotazů právě u zemědělců a rybníkářů. Není divu, že je v posledích letech takové sucho, protože rybníky rostou jako houby po dešti, především ty malé, voda v nich není ani nemůže být, ale je třeba to svádět na sucho, protože jinak by bylo po dotacích. 

Pokud zdejší Kydy čte nějaký investigativec nebo vyšetřovatel či státní zástupce, doporučuji mu zaměřit se na to... nejspíš bude mít sólokapra jako nikdy.  

Je to jako s těmi americkými vrtulníky. Nejde o to s nimi lítat nebo bojovat. Jde o to je koupit. A teď už víte, jak se dá vydělat na rybníku bez vody. 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Vyslechl jsem skoro celý čtvrteční rozhovor Soukupa se Zemanem na TV Barrandov a tak ten problém
kolem výměny ministra kultury vnímám jinak. Ale neovlivnil mně jenom ten rozhovor. Jenom mně
v tom mém vnímání utvrdil. Já vím, že prezident by měl podle ústavy na pokyn předsedy vlády konat. Ale když je do očí bijící, že Staněk se někomu znelíbil hlavně proto, že řešil personálně některé lumpárny, že má přitom vysokoškolské vzdělání a titul docent a má také za sebou praxi ve výkonu primátora města Olomouce, tak se tomu Zemanovi nedivím a jeho jednání v této záležitosti neberu
jenom jako nějaký naschvál. Navíc pan Šmarda má jenom středoškolské vzdělání a v oblasti kultury
nikdy nepůsobil. Celé si to podle mého názoru zavinil Hamáček tím, že zbaběle ustoupil naší kulturní frontě a rozhodl se hodit Staňka přes palubu. Zeman se svým jednáním jenom snaží tuto chybu napravit v naději, že to časem nějak vyšumí a ta výměna se ukáže jako nespravedlivá a nesprávná.
A není to poprvé, kdy má Zeman velmi pádné důvody ke svému jednání, které je bez znalosti souvislostí nebo přímo při jejich ignorování prostě hodnoceno jako neústavní a basta... Kdyby pan Hamáček, nebo
v jiných případech jiní navrhovatelé postupovali zodpovědněji a uvážlivěji, pak by prezidenta do podobných situací nevystavovali. Osobně bych byl pro posílení prezidentských pravomocí, což však
v současné době není reálné. Ale věřím, že se názor demobloku nebo spíš demagobloku na otázku posílení prezidentských pravomocí radikálně změní, až bude (nedej Bože) prezidentem pan Drahoš
nebo pan Pavel.
A s těma rybníkama, to je teda gól! Tak nějak mi to připomíná Potěmkynovy vesnice, jenom to asi
bude dražší...

Zatím bez slepic

pár slov k tomu přidal exprezident Klaus o Fajtově "hospodaření" kdysi na Hradě, kdy po něm zbyly milionové dluhy - viz poslední rozhovor Klause pro tv Prima. Nicméně můžeme zase čekat šílený řev kavárny a kulturní fronty proti Staňkovi. Klaus rověž uvádí znění ústavy - "prezident jmenuje" "prezident odvolává" kde není přesně stanoveno "musí" a ani temín. Něco takového jako "plnění rybníků" by mne ani ve snu nenapadlo, je vidět, použiju termíny Targuse - stará, blbá, ošklivá /to je pravda/, málo vzdělaná a z menšího města, taková osoba by fakt neměla ani volit

Zatím bez slepic

Povidláku, Povidláku, včera jsem poslal Vidlákovi textík do Kydů. No, když už jste mne předběhl, tak ho sem prdnu rovnou.

Zástupce ČSSD ve vládě ministr kultury Staněk odvolává ředitele Národní galerie, jenž si ze sponzorského daru NG odloupne milionek jako odměnu pro sebe a jenž vykazuje velice podivné hospodaření. Alespoň ministru kultury se Fajtovo hospodaření jeví tak, že nemá jinou možnost než okamžitě zasáhnout, odvolat ho a podat trestní oznámení.
Příslušná kulturní fronta protestuje, jak je možné odvolat tak fundovaného odborníka. Hamáček a ČSSD Staňka donutí podat demisi na základě stranické disciplíny. Prezident demisi Staňka nepřijímá. Hamáček a ČSSD se obrací na premiéra, aby na základě koaliční dohody Staňka jako ministra odvolal. Babiš Hamáčkovi a ČSSD na základě koaliční smlouvy vyhoví a návrh na odvolání podává k prezidentovým rukám. Prezident vyvolává jednání s aktéry s tím, že jaksi trestat odvoláním ministra za to, že odvolal někoho, kdo řekněme hospodaří poněkud svérázně s penězi daňových poplatníků, je poněkud podivné. Hamáček a ČSSD žádá Babiše, aby jako premiér podal na Zemana kompetenční žalobu s tím, že pokud tak neučiní, odejde ČSSD z vlády. Babiš jako premiér dí, že nevidí důvod k podání kompetenční žaloby, že věc lze projednat a že lze nalézt dohodu. A prezident říká, že se rozhodne až jak dopadne trestní oznámení Staňka s tím, že se pokusí Hamáčka se Staňkem usmířit.
Vidím kterak jakýsi Kysela – ústavní právník s deseti tituly před a s deseti tituky za jménem dupe před televizní kamerou nožičkou – prezident musí odvolat, prezident musí odvolat.
Já teda nevím, jsem jenom hlúpy vidlák jako nevzdělaný vesničánek coby hovado volící Zemana. Ale socani na mně působí podle toho, co činí tak, že už jsou zralí na to jmenovat fakt ministrem i koně – či vola.
A ta ústava neříká musí odvolat, musí jmenovat, ona říká na návrh premiéra jmenuje, na návrh premiéra odvolá. Chce mi snad ten Kysela sdělit, že když ti socani budou chtít za ministra skutečně koně či vola, prezident jim opravdu musí vyhovět?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

... a kurva ... a pak že se na kydech nic nového nedozvím o čem by se jinde nepsalo, alespoň já jsem o dotačně-kamionových rybnících zatím nikde nečetl, ani neslyšel. Zato jsem zaznamenal toho Brabce, co maká na MŽP ČR jako ďas (tedy skoro jako jeho šéf), že prý každý den = jeden nový rybník. Tak si chlapec představuje to Babišovo „makáme“ na tom globálním suchu. A ono je to přitom tak jednoduché a prosté, zase jen a pouze rozkrádání!
P.S.
Ale hlavně, že se řeší Staněk, co jako kurví tu kulturu ... fakt neuvěřitelný!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

chytrý, mladý a krásný, namísto pitomého chlívka se chcípajícím ošmekem (prasetem) už by měl vykopaný rybník, který zrovna právě vysychá, protože je "sucho jak sfiňa".
Takhle bude do kostela furt chodit pěškobusem.
Technický dotaz Vidlákovi a ostatním primitivům a naivům:
Už jste viděli, že by někdo někdy v EU řešil dotace na 3,14-vinu zvanou golfové hřiště?
Vidíte, neřešil.
Proto mě nemůže nějaká dotace na rybník vůbec ohúriť.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

K těm rybníkům.
Kdysi dávno coby jinoch jsem to v hloubi minulého století nechápal. V Hlavě XXII je popisován člověk, který náramně zbohatl tím, že nepěstoval kukuřici a za peníze takto vydělané nakupoval další a další akry a také na nich nepěstoval kukuřici a dále bohatl a bylo z něho velmi vážený muž.
Pochopil jsem to až ze systému dotací za třeskutého kapitalismu.
S těmi rybníky je to vlastně variace na stejné téma. Když se někde něco rozdává zdarma, hned je tam fronta, neb na výsledku nezáleží.
Když byly na Moravě povodně (1998 tuším), byl jsem tam na takové "záchranné misi". A u kamionů s balenou vodou a nějakými dalším i věcmi, které se k té balené vodě přidávaly (deky a spacáky a tak všelijak). A dokola se tam točili stále stejní nepřizpůsobiví, za nejbližším rohem balík vody odhodili (byl moc těžký a vlastně bezcenný) a šup znovu do fronty pro další dávku.
Trochu v negativu a v malém, ale vlastně totéž, ne? Využili příležitosti, když se něco rozdává....

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

U nás čeští "rybníkáři" dovedli umění "jak nepěstovat vojtěšku" k dokonalosti.

Kdyby se člověk zřejmě zahloubal i do jiných oblastí, kudy tečou dotace, zjistil by asi podobné.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

to nebyla Hlava 22, ale 'Gold za vsechny penize', taky od Hellera.

Zatím bez slepic

In reply to by xp (neověřeno)

Trvalý odkaz

Možná to nebyla kukuřice, ale vojtěška, ale určitě v Hlavě. Gold jsem ještě nikdy nečetl, tak kde bych k tomu přišel?

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

to byla, byl to otec toho majora, co měl dvě stejná jména (napadá mne Meyer Meyer, ale to je detektiv 87. revíru Ed Mc Baina).

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Major, Major, Major.

Zatím bez slepic

Ano, major Major Major. Nikdy se nemohl dočkat povýšení, protože která divize má něco takového?

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jo, ale on se neměl dočkat ani povýšení na majora, protože na to neměl vojenský vzdělání ani schopnosti. Takže své podřízené vedl asi jako Havel nás.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak jsem si nějak zvykla, že když se začne řešit, jako nyní sucho, půjde o velké prachy pro vybrané lidi, ale musí se to nějak zabalit, aby to vypadalo, že si urvat trochu může každý. Místo abychom naše zemědělství podrželi v konkurenci a dbali hlavně na potravinovou samostatnost, moudré hlavy rozhodují jinak. Greténi křičí o klimatu , ale kamiony s různým potřebným i nepotřebným zbožím jezdí vesele dál. Kácí se deštné pralesy, plíce země, musíme lítat jak blbí po celé planetě na dovolené. které nám o skutečném životě v dané destinaci nic neřekne. A je to toho hodně, co se děje a je to proti zdravému rozumu.
A jak to skončí? Příroda je mnohem chytřejší než homo sapiens.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Obstoupili mě ostatní řidiči cisteren, pokyvovali hlavou a pronášeli něco o tom, jak jsem blbej, že tohle nevím ....

ze ses blbej. Uz ked si si tu placol foto. Zacinas chodit po tenkom lade, a... ako sa u nas hovori... aby si sa nedostal do situacie, ked si budes zbierat vlastne zuby zo zeme zlomenymi prstami :) ...
Ak hodlas niekomu kazit milionove ksefty, par 100-tisic sa na umravnenie neziaduceho whisterblowera najde

Zatím bez slepic

Já se tedy fakt divím, že okolo dotací má někdo ještě vůbec nějaké ty iluze,
jde přece o to čerpat, slovy Zvědavce o kšeft a ne o nějaké DORBO, či řešení problémů a ještě pro všechny........

Bohužel je vidět, že i zde to hodně lidí ještě i překvapilo, já se divím, že se tam s tou vodou vozili(museli přece dopravcůn platit), asi byla viditelná voda v podmínkách dotace (nebo bylo třeba víc nákladů) či tak nějak, takže bude prostě v krajině hodně Potěmkinovských rybníků s cedulí EU!
Nakonec ona celá ta EU je něco takového...........Lid s iluzemi projektu EU věří, a zatím jim rozebírají i státní suverenity pod zadkem.....
Já totiž díky své práci už nemám iluze o lidech žádné, a mohu tak být překvapována už jedině příjemně,,,,,ty dotace vymyslel někdo se znalostí lidské povahy a ví moc dobře, co dělá!

No a co tak asi myslíte, že je ta klimatická nouze a BOJ s uhlíkovou stopou za AKCI?
Fakt ještě v době internetu a 30 let v systému někdo i ze zdejších věří , že jde vrchnosti o klima?!

Vidláku, jo kdyby ty dotace na rybníky ...bral JEN někdo od Babiše tak teď možná se šetřit i začnou..

No tak nakonec "užitečných idiotů" s iluzemi je vždy třeba a budou vhodně využiti .....chvilkaři to ukazují přece v plné nahotě..

A trošku od našich rybníčků k evropským, co si tak myslíte, že asi čeká Babiše, když kazí ty klimatické VELKOkšefty....

Včera to sem dával už jednou Admirál, ale k dnešnímu článku to sedí jako prdel na hrnec....
AB dělá velikou chybu (sice pro oči svých voličů v ČR, možná i pro stávající status quo našeho-JEHO průmyslu), ale kazit kšefty větším klukům beztrestně určitě NEBUDE!

"Češi ve čtvrtek zničili snahu evropských států napsat si závazek, že sníží do roku 2050 evropskou uhlíkovou bilanci na nulu."
https://nazory.aktualne.cz/komentare/ceska-vlada-nechava-obcany-napospa…

PS:
Ta hra Socanů se Staňkem je asi trošku košatější, než nám ji na první dobrou nastavují a vidíme.
Možná jde opravdu o snahu shodit prezidenta a dodat nějakou munici slabé žalobě senátu..

Navíc to ukazuje, jak je AB skutečně vnitropoliticky slabý premiér bez koaličního potenciálu, aby si mohl zavládnout, musel dát 5 křesel (třetinu vlády ) socanům, kteří volby prohráli.
Když si Hamajda dupnul, navrhl AB hned odvolání Staňka, ačkoliv se mu Šmarda nezdál, no a nyní mu ukazuje prezident, že jeho poslušný návrh na povel Hamáčka sice vnímá, ALE......

Největší nepřítel=koaliční partner........

A o to, kdo má pravdu, jak píše dnešní první komentující v politice už vůbec nejde, fakt lidi nechte už ty iluze být.
Jde o to, kdo má na koho jaké páky a mocnější krytí za zády, kdo koho přečůrá a kdo si prosadí svou!
Vy furt s tou vaší pravdou...
Proč myslíte, že se třesoucí Angela drží koryta, proč Zeman, proč koneckonců i ten Babiš....a proč Hamáček ještě drží vládu, tedy spíše svoje křeslo ministra...........
Moc či prachy, či oboje, to je afrodisiakum z nejsilnějších!

Zatím bez slepic

To Vase strasenie by som na Vasom mieste uz nechal. Myslite si, ze kazdy je celkom priposraty? Namet p. Vidlak dal, a ako napisal, ak je tu niekto investigativec, nech sa toho chyti. neviem, co urobil, co by nemal.

Ja ked nahlasim nieco mestskej, ci statnej policii, tak sa predstavim, uvediem i svoje bydlisko. Keď stihnu prist (napr. ked niekto nici zastavku autobusov, parkuje krizom cez chodnik, alebo na travniku, atd.), tak im to aj osobne dosvedcim. V MHD upozornim vystrajajucu mladez, ci niekoho ineho, kto uz prekracuje hranice slusneho spravania, na zastavkach upozornujem, ked tam niekto fajci.... Tiez mi mnohi hovoria, ze si koledujem o riadnu nakladacku. Netvrdim, ze nemam obcas obavy z buducej moznej reakcie. Ale ked by sme boli vsetci taki, ako radite (drzat hubu a krok, ked sa ma to akoze priamo netyka), tak potom ake pravo mame sa vobec ozyvat na nesvary spoza pocitaca, ci mobilu?

A co by asi tak nejaky ten "mafian" uz teraz dosiahol tym, ze by sa Vidlakovi vyhrazal? Alebo, ze by pouzil Vase predstavy (ci skusenosti, mozno ste nieco take zazil?) o rieseni Vidlaka?
Ze by donutil Vidlaka odstranit ten clanok? Zeby ho donutil doplnit prehlasenim, ze si to vsetko len vymyslel, lebo nemal pripraveny na dnes nejaky "privet"? Noze, ponuknite nieco, mna nenapada nic, co by uz ten fakt, ze o tom Vidlak napisal, zmenilo...

Zatím bez slepic

lebo ich bude kralovstvo nebeske....

Cim menej toho vies..tym si stastnejsi. Uzivaj si svoju stastnu bublinu.

Zatím bez slepic

To ste mozno Vy, v zmysle Vasho chapania.

Lebo asi doteraz ste nepochopili, co je zmyslom tejto vety, ktoru opakujete ako ostatni papagaji, ktori nerozumia vyznamu. Pritom uz presli roky od cias, ked sa nedokonole preklady z latinciny upresnili ludmi, ktori studovali pismo v roznych zachovanych jazykoch.

Chudobni duchom (lepsie v duchu) znamena, ze su to ti, ktori nebazia po bohatstve, majetku...I keby ho mali neviem kolko, nelipnu na nom, nie je zmyslom ich zivota, nie je u nich na prvom mieste. Preto su blahoslaveni. Maju ine priority...A NEblahoslaveny moze byt i zobrak, bezdomovec, robotnik, rolnik...ktory inym zavidi majetok, mysli len na to, ako sa k nemu nejako dostat, je u neho to prve...teda v duchu nie je SLOBODNY od majetku.

A uz som Vam raz napisal, ze som si s Vami nepotykal, tak to respektujte.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Takovýhle rybníček (velikostně pro vodníka Volšovečka) letos z jara vyrostl ve vedlejší vesnici jako zakončení polovyschlé strouhy vedoucí z lesa.
Sice někde hluboko v dutině hlodala myšlenka, že v těch místech nikdy voda nebyla a z té strouhy něco málo vytéká jen na jaře, ale ...
Něco tak úžasného jako je rybník musel přece vymyslel někdo mnohem chytřejší a krásnější než jsem já a určitě to měl všechno dobře propočítaný o ověřený. Proč by tam taky jinak ten rybník stavěl, no né? Vždyť co je lepším důkazem jeho chytrosti než fakt, že když jsem kolem po měsíci jel, byl do poloviny plný vody.
Jsem prostě naivní jouda. Propočítaný to měl určitě důkladně, ale úplně jinak než by mě kdy napadlo.
Asi místo čtení kydů koupím soudružce spolubydlící televizi. Při sledování vyváženého zpravodajství naší demokratické havlovize se takovéhle dezinformace nedozvím a bude mi krásně.

Zatím bez slepic

"Něco tak úžasného jako je rybník musel přece vymyslel někdo mnohem chytřejší a krásnější než jsem já a určitě to měl všechno dobře propočítaný o ověřený. "

Hlavně propočítaný.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jo,
takové nové suché jezírko poblíž také je.
Myslel jsem, že to má být protipovodňové opatření, zdůvodněné viděním nějaké zbožné prepuberťačky, že zde Hospodin chystá lokální potopu okolních luk.
Myslím, že menší archa by přišla levněji.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Voda? Ne, tam se vozí thér. :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já když slyším dotace, sahám po revolveru. (i když ten teda v jinak slušném arzenálu chybí)

Zatím bez slepic

Když slyším - reforma !

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Voda je, nikam se neztratila, jen ji máme ve formě páry ve vzduchu. Čím teplejší vzduch, tím je schopen pojmout více vodní páry na m3. Jednou za čas se ochladí, a voda spadne v jedné velké průtrži. Odteče do moře, a sucho se opakuje. Vodní páry mohou za globální oteplování z 70 - 75%, protože jde o výborný skleníkový plyn.
Za mizející hmyz si můžeme sami, v tropech prý nemizí. Mohou za to chemické postřiky v zemědělství. Řešením prý je ponechat část půdy bez postřiků, kde by se hmyz množil bez chemie, a na části půdy dál hospodařit intenzivně a klidně i s chemií. Druhá varianta, omezit plošně postřiky všude, prý hmyz nezachrání. Až hmyz zmizí úplně nebo ještě trochu více než dosud, náš ekosystém se rychle zhroutí.
Píši to ale, protože čím větší sucho bude, tím více budeme dotovat výstavbu rybníků. A nakonec budou dotace i na zádrž dešťové vody suchými poldry. Tím dovedeme dotace k dokonalosti, už ani ta voda nebude třeba.
Jenže i ty rybníky, co se naplní jen občas, jsou potřeba, aby nám všechna voda neodtekla prč z ČR. Dešťů je pořád dostatek a pokud změníme hospodaření s půdou situace se dá pořád ještě zvládnout. Až tu vznikne polopoušť, už zvládnout nepůjde.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Teď něco napíšu, ale je to tak nějak jako s tím článkem od Peroutky"Hitler je gentleman" tedy myslím tím, že podle mě existuje, ale nevím kde se nachází. Ale k věci, není to tak dlouho snad jeden nebo dva měsíce , kdy jsem četl článek týkající se tohoto problému. Nějaká výprava navštívila místo (nejspíše tropy) kde byla naposledy před třiceti lety. Ihned je zarazilo nezvyklé ticho. Vzápětí si uvědomili členové výpravy, že to ticho je zapřičiněné chybějícím životem . Zmizely především ptáci, ale i další obyvatelé tohoto kousku světa. příčinou byl chybějící hmyz. Území o kterém mluvím se nacházelo v chráněné oblasti, nebylo tedy možno svalit závěr na postřiky, prostě chybí hmyz, chybí ptáci a také další fauna jenž je závislá na potravinovém řetězci. Závěr není, nejspíše se stále radí čím to je. Já to vím , Putin.

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nedávno byl v Č. rozhlase Jakub Vágner -fish warrior, vyprávěl že dnes by nedokázal v amazonii natočit tý samé záběry co před 20lety, některé tý rybí druhy prostě zmizely...celkově z jeho hodnocení narazilo v zádech. Stojí za to si to poslechnout...

https://radiozurnal.rozhlas.cz/co-prirode-udelame-nam-vrati-dalsim-gene…

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hmyz sice ubývá všude na světě, ale katastrofa se děje jen v člověkem obhospodařovaných oblastech. Doporučuji k přečtení https://denikn.cz/121890/hmyz-vymira-biodiverzita-mizi-globalni-zmeny-k…

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen malý dodatek.....my vodní páru do ovzduší ještě navíc dodáváme....díky spalovacím procesům! Spalování je oxidace a vodík s kyslíkem z ní vytvoří co? No přece vodu, navíc je hmota nezničitelná...podle jednoho z hlavních fyzikálních zákonů. Jenže...nejen, že na zákony kašleme, ani o nich radši s ohledem na pokrok nemluvíme a (ne)hledáme příčinu, ale obligátně řešíme následky a většinou blbě. Kdo by se zabýval tím, že všechno souvisí se vším, že? A o tomhle se nemluví vůbec, asi proč, když spalování je jedním z převratných vynálezů lidstva? Takže všechen vodík a kyslík, mimo jiné, který se po staletí a víc ukládal ve formě fosilních paliv, jde fofrem odpovídajícím splašenému pokroku do ovzduší a padá nám v roztomilém extrému odpovídajícímu globálním klimatickým projevům na naše duté hamižné hlavy...množné číslo protože kvůli tomu se na Letné těžko někdo sejde. Stejně se jednou utopíme, tak jako kdysi. Archa ale bude jen pro vyvolené, takže si nechte narůst žábry, žrádla bude ve vodě dost -:)

Zatím bez slepic

In reply to by Robertík (neověřeno)

Trvalý odkaz

Utopí se Holanďané, v nejhorším případě by voda mohla stoupnout o přibližně 65 metrů (podle National Geographic o 216 stop). https://www.volty.cz/2017/09/02/roztani-vsech-ledovcu-zpusobi-vzestup-h…

Katastrofický scénář: Zvýšení mořské hladiny o 5 až 80 metrů
zvýšení hladiny (m) zasažená populace
5 670 milionů (11 %)
10 870 milionů (14 %)
20 1,2 miliardy (19 %)
30 1,4 miliardy (23 %)
40 1,6 miliardy (26 %)
50 1,8 miliardy (29 %)
60 1,9 miliardy (31 %)
70 2,1 miliardy (34 %)
80 2,2 miliardy (34,5 %)
https://21stoleti.cz/2011/07/21/kam-az-stoupne-hladina-mori/

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Soudím, že voda s rostoucí teplotou zvyšuje svůj objem. Může to mít v opravdu masovém měřítku (oceány) nějaký vliv na vzestup hladiny? Možná víc než tání ledovců?
P.S.: Já jsem fyzik na prdel, proto se ptám.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Voda s rostoucí teplotou zvyšuje svůj objem, ale mnohem více se jí vlivem teploty odpaří než zvýší objem. On ten vliv tajících ledovců nelze přesně spočítat. Sladká voda zvětší svůj objem coby led o 10%. Slaná voda má díky větší hustotě zase menší objem. Můžete udělat pokus se sklenicí slané vody a dát do ní led. Půlka slané voda a půlka ledu. Až led roztaje, zjistíte, že se hladina zvedne jen nepatrně, protože led vytlačil něco vody.
Ledovec má 90% hmoty pod vodou a jen 10% je nad vodou. Ve výsledku ke zvýšení hladiny přispěje jen ta nadvodní část a vysokohorské ledovce. A aby to nebylo tak jednoduché, teplejší vzduch absorbuje větší množství vodních par než vzduch chladnější. Současně se teplejší moře více odpařuje a zvyšuje svoji slanost.
Takže hladiny moří se zvednou, ale nikoliv o všechnu tu vodu vázanou v ledu. Část bude ve vzduchu jako vodní pára a část jednoduše zaujme objem po roztátém ledu.
Teď voda stoupá prý o 1,3 mm za rok, a ještě ne všude stejně rovnoměrně, v teplejších mořích i klesá díky většímu odparu. Kdyby pokračoval dosavadní trend a do 100 let roztály všechny ledovce, zvýšila by se hladina moří o 130 mm.
Pravdou, je, že nikdo to neví přesně a všechny klimatické modely se nevyrovnají empirickému měření, které je zdaleka nejpřesnější. Něco se stane, ale jde spíše o strašení, protože na pouhý nárůst CO2 o tak nepatrnou část, že ani nejde změřit, moc lidí nenalákají. A díry po těžbě ropy nebo plynu pak zaplňuje - voda.
Většina vody pak bude ve vzduchu a budou častější průtrže velkých bouřek a povodně, mezitím sucho. Zaplaveny budou jen velmi nízko položené oblasti - Holanďané.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mě by zajímalo jak to počítají, protože pouze objem vs hladina nejde, když je rotace země, takže kde k těm číslům jak voda stoupne přišli?

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Součinitel teplotní objemové roztažnosti vody (Beta) je 0,00018/K; tzn.,že při ohřátí vody o 55K (°C) vzroste její objem o 1%.
Z toho plyne že1000 ml vody ohřáté o ( delta t!)80oC zvýší svůj objem o 14.4 ml t. j o 1,44 %
Led do toho netahejte.Ten stejně jako pára mění objem jinak i když pořád voda v jiném skupenství.
Ono u vody to není tak jednoduché . U vody existuje teplotní anomálie. Voda má nejvetší hustotu při 3,99 oC tedy také nejmenší objem.
I z těchto důvodů se voda nikdy neužívá v teploměrech

Zatím bez slepic

Tání ledovců má ještě dva aspekty.
1. výměna světlé plochy za tmavou způsobuje další oteplování, protože tmavá pohlcuje a neodráží sluneční paprsky, takže se dá předpokládat zrychlování. Tropické pralesy nejsou plíce, jak tu někdo zmínil, to je moře, které se také enormně otepluje) ale tepelný konvektor a regulátor vody. Jeden vzrostlý strom zadrží až 11 000 l vody, navíc ji vyčistí a zalesněná plocha ochlazuje okolí a reguluje odpar.
2. ředění mořské vody destilovanou vodou z ledovců opravdu při kritické hodnotě může způsobit to, že golfský proud přestane cirkulovat, jelikož "teče" vlivem větší hustoty než je okolní moře. Následné ochlazení celé oblasti, kterou ohřívá, způsobí další klimatické katastrofy v kterých bude mít slovo i voda. Film "Den poté" je postaven na reálném modelu(tuším japonském), následky jsou vymyšlené, aby to bylo divácky atraktivní, samozřejmě.
Pokud je do rovnovážného systému nějaký přebytek, v tomto případě jde o hmotu i energii, dodávána hmota-vodní pára i teplo z industriálních důvodů, systém se zpět do rovnováhy snaží dostat tím, že se zbavuje nadbytků, zákon entropie, tuším. Myslím, že příkladem industriálních vlivů je pobřeží Číny a oblast amerického pobřeží, kde jsou klimatické poruchy nejintenzivnější. Vliv El Nina vynechávám, to je dodávka tepla, kterou zatím nelze vysvětlit, natož předpovědět jeho původ, průběh natož dopad.
Mimochodem, ledovce nejsou jen na pólech, ale jsou i součástí velehor.

Zatím bez slepic

Já se zeptám jinak, proč ty cykli toho srba souhlasí s tím co vyvetali z ledu a morskeho dna (obsah CO2), presto se to oteplovani stale bere jako cinnost cloveka?

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co se týče názoru na sucho a současné bláznění ohledně zvyšování CO2 doporučuju tuhle přednášku Doc, RNDr. Pokorného CSc. z dubna 2019 uspořádanou Učenou společností ČR. Je to v součastnosti dost disidenstský názor, dle mého má ale v mnohém pravdu, což nikomu nevnucuju. odkaz níže

https://www.youtube.com/watch?v=AEtepYuvwyk

Zatím bez slepic

Poslechl a musím říci, že je to stejné jako "klimatologové", jede svoju pravdu a nevidí naprovo a nalevo.

Acbh řekl, říká, že JH nenapojí s nějaké čříčky jako kdysi, ale musí být vděčen za nějaké novej zdroj, ALE neřekne B, kolik byla spotřeba ńapř. v roce 1945 vs 2019 na osobu/den. Neříkám, tedy, že kecá, ale klimatologům něco vyčítá, ale sám dělá to samé. A to nesnáším klimatology, ale musím se jich zastat, když podobné podpásovky dělá i on.

A nekomentuju jeho náýznaky, že 1 km2 v letní den, když svítí celej den slunka má výjkon temelína a pár minut předtím, že 1litr vody nebo páry má obsah energie jako baterka a proč hledáma zázračné energie, když máme toto :D No, když by ukázal nějakou laboratorní aplikaci, aby ukázal, že to fakt máme, tak bych jásal, ale dkyby to existovalo, tak by to už někdo zkusil, takto musím napsat, že je to žvatlal jako ostatní, prostě jede "jednu svoju tabulku", ale jaksi nechce přijmout, že někdo jinej má jinou, technologové co to maj vyrobit jaksi nemaj technologiu atd., ale ví že on má pravdu a ostaatní jsou letadla...

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

V tropech prý nemizí? A jak si mám vysvětlit panamskou šíji a dokumnet, kde vědci brečí, že když tam byli někdy v 70 letetch hmyzu, že nevěděli co prvně pospsat a kdžy tam přišli v tomto desetiletí, tak skoro nic...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

je přírodní.

Zatím bez slepic

Neradujte se.
Určitě už se připravuje nějaká globální ekologická megafirma, která se bude zabývat postupným pomalým odsolením všech oceánů a bude vybírat od všech demokratických států příspěvek ve výši 50% HDP po dobu deseti tisíc let.
Věřím, že se v tomto smyslu už někde školí naši budoucí představitelé, které si za pár let zcela svobodně zvolíme a kteří za nás všechny závazky svobodně odhlasují.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Příbuzní taky dostali v restituci majetkový podíl na nějakém maličkém vyschlém rybníku, ve kterém je taková jako bažinka, rákosí a skoro žádná voda. Od revoluce se o ten rybník nestarali a předtím se o něj taky asi nikdo nestaral. Jakej že je ten telefon na tu firmu, co dokáže dát rybník do pořádku a ještě zbyde na BMW? Jako já bych si ani nechtěl nakrást na BMW, mě by úplně stačilo, kdyby ten rybník byl v pořádku, sloužil nějakém užitečnému účelu a hlavně mě jako potenciálnímu majiteli z toho nehrozil nějakej průser, třeba až zas jednou pořádně zaprší a začne to přetékat.

Zatím bez slepic

Vyčištění rybníku Vám provede kdejaký bagrista, ale nezapomeňte, že než ty peníze z dotací získáte, musíte nejdříve práce provést a zaplatit za bagr a uložení bahna, což Vás podle rozměru rybníku vyjde na statisíce až miliony korun.

http://www.cisteni-rybniku.cz/

A i pak můžete utratit hodně peněz, pokud rybí násadu napadne virus.

https://www.denik.cz/jihocesky-kraj/sanace-rybniku-muze-prijit-jeho-maj…

Zatím bez slepic

Tak asi bude nejlepší nechat to ladem jak to je. Já v podstatě ani nechápu, k čemu těm našim předkům tenhle brčálnáček byl a proč si ho teda kdysi koupili. Dnes užitek z toho žádný, daně nepatrné, riziko minimální. Kdybych já byl na jejich místě a měl peníze, ani ve snu by mě nenapadlo koupit si za ně rybník. Člověk by si koupil něco k užitku, třeba byt nebo jánevím třeba parkoviště nebo něco, co by generovalo nějaký příjem. Ale k čemu je člověku rybníček? Možná tak na husy a kachny, aby se měly kde cachtat, kdyby se s tím chtěl babrat. Ale to já jako ajťák asi těžko.

Zatím bez slepic

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

I ajťák si může programovat na břehu svého rybníčku. Většinou si lidé pořizovali rybník nebo jeho kousek právě kvůli chovu hus a kachena plavení a napájení zvířat - koně, krávy. Dnes přežitek. Nejlepší je nechat to, jak je.

Zatím bez slepic

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, od stolu je velký rozdíl udrzovat rybník 1 pracovním dnem co má 8 hodin + částka v řádu tisíců (obé v sumě za rok) , vs se na to od roku 1948 vybodnout a pak v roce 2019, tedy po 71 letech bez údržby najednou zjistit, že se to celé musí udělat znova.
Dobrý příklad je barák co někdo v roce 1948 opustí a dneska by se divil, jaktoze tam nikdo nebyllí, když je spadlá střecha a uprostřed seknice roste strom, jak to ti predci delali s tím domem, ze dneska by sis raděj za ti penize koupil byt :D

Rybník je stavba jako dům, ale chápu, že většina lidí si myslí, že to je v podstatě bezúdžbové jezero :D

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kadlasi možná že by šla ta "havarijní" situace rybníka Vašich příbuzných a hledat firmu, co umí dotace....ale zadarmo to tedy fakt nebude, dotace proteče k někomu v nákladech, k zařizovačům a ti mají kšeft, o tom to také je!!!
Ale při spoluvlastnictví bych se snad pak raději já na Vašem místě vzdala dědictví....

http://eagri.cz/public/web/mze/dotace/narodni-dotace/dotace-ve-vodnim-h…

Cynická část:
Proč by měl být takový vodou navezený rybník hned podvod, cílem je "zadržení vody v krajině"!
A v řece přece odteče voda raz dva.
A když vodu z řeky odvezete do rybníka, krajiny, tak ji tam přece zadržíte o chvilku déle, než v té řece, no ni?!
Při troše dobré vůle to DOBRO uvidíte.............

Prostě podstatné je, jak je dotační program nastaven a "čerpači" už způsoby najdou, vidláci čumí a přicházejí o iluze a jen některé to už prý ani nepřekvapí......

A protože dotování se lidem líbí, každý chce slevu "zadarmo", tak se v EU státy a ve státech lidé přes dotace mnohem lépe ovládají...a vo tom to je a tečka.

Zatím bez slepic