Pražský pohled na zemědělství mě fakt bere

Autor
Štítky

Nejprve dám jeden odkaz: 

https://www.youtube.com/watch?v=7fA6fJg2WQY

Píseň i klip jsou od Jana Pokorného, alias Pokáče - pokud jsem to dobře pochopil, tak se jedná o písničkáře, který využívá moderní sociální sítě díky vymoženostem nahrávání v domácích podmínkách a to mu umožnilo přeskočit zdlouhavou fázi obcházení vydavatelství, dneska je už celkem známý a když přijde někam do Pantonu, tak ho vítají s otevřenou náručí i šrajtoflí. Reklamu si už udělal sám. 

Nechci tady pana muzikanta nijak tepat, prostě jen nejsme hudebně na stejné lodi, veršování mu celkem jde, tu a tam vymyslí i něco štěpného a v dnešní době šedivého průměru není těžké vyniknout. Ale uvedená píseň o farmáři Tondovi mě tedy skutečně chytla za játra. Ona totiž docela přesně ilustruje, jak si pražák představuje, že to vypadá na té lokální farmě. Pustili jsme si to s kolegy v práci a když jsme se dosyta nasmáli, dostal jsem úkol zde na Kydech vypovědět, jak se to má doopravdy. 

Takže. Žádný takový pěkný farmář Tonda, co vozí svoje jablíčka na kárce neexistuje. Poté, co vyplní všechna lejstra veterinou počínaje a zemědělským intervenčním fondem konče, už nebude mít na žádné přátelské usmívání sílu. Představa farmáře, který se láskyplně stará o svůj sad, večer načeše plnou kárku (nebo třeba třítunku) jablek a ráno to plný radosti veze na farmářské trhy, ta je tak zoufale nereálná, že ani já ani nikdo kolem (a to děláme do zemědělství dlouhá léta) jsme nikoho podobného ještě neviděli. 

Pokud někdy nějaký takový existoval, zřejmě dneska pracuje u pásu v automotive a splácí dluhy, které mu vznikly na pokutách, když přijel na farmářské trhy a neměl cejchovanou váhu, EET, cejchovaný půllitr a další papíry, které si musíte vyvěsit na stánek, protože z pohledu úředníka jsou zákazníci blbí a mohou si splést mrkev s kyanidem. 

Aby se farmář Tonda uživil jablky, má těch sadů pěkných pár hektarů a když jablíčka zrají, tak rozhodně nikde přátelsky nekyne od kárky, ale prohání mizerné brigádníky a kontroluje každou vydanou korunu, aby mu to vyšlo. Ony plodiny mají tu vzácnou vlastnost, že dozrávají skoro všechny v jeden čas. A tak je od slunka do slunka v sadě a odváží ve velkém ty tuny jablek. 

Pak má samozřejmě problém co s tím. V malém se špatně prodává, jablíčka mezitím hrozí zahníváním a tak se jich musí zbavit co nejdřív jak na sviňu v období nejnižších cen, kdy jsou jablka všude od Polska po Maďarsko. Nakonec je rád, když se jich zbaví za pět korun kilo. Po zbytek roku pak sází nové stromy, prořezává, okopává, opravuje ploty, zajišťuje proti okousání a také hlídá před nenechavými spoluobčany. 

Několikrát během roku se pak farmář Tonda dostane do pěkného dilematu. Má-li odrůdy, které dávají výnos, jsou tyto odrůdy spolehlivě zhýčkané, náchylné k chorobám i mrazíkům. A tak má Tonda na výběr, jestli bude aplikovat postřiky proti strupovitosti, mšicím a dalším škůdcům. Kdyby totiž přivezl odolná jablka, spolehlivě by je nikdo nechtěl ani na džusy. Ta jsou ošklivá, pokroucená a z venku vůbec nekorespondují s tím, co je pod slupkou. Tonda to samozřejmě řeší po česku - o postřicích cudně mlčí. 

A tak se stalo už někdy před patnácti roky, že místo farmáře Tondy tu máme Tondu a Frantu a.s., kteří mají smlouvy s velkoodběrateli typu Kaufland, mají svého účetního, agronoma, sekretářku, strojníka i mechanika a k tomu nějakou tu stovečku hektarů sadů a dalších polností, ti využívají plně moderní techniky i moderní chemie a produkují přesně ta jablka, které se Pokáčovi v písničce hnusí. Franta a Tonda a.s. pak dodávají i obchodníkům z farmářských trhů, neb už dávno se byznys rozdělil na ty, co pěstují umějí zemědělský intervenční fond a na ty, co prodávají  a umějí ČOIku veterinu. A stejně jsou oba subjekty pořád jednou nohou v kriminále. 

Rozumějte, oni existují takoví farmáři Tondové. Ti mají svůj maličký sad, vinohrad či záhumenek, jsou už dávno v důchodu, nebo mají fešácké zaměstnání, které to umožňuje. Ti se obejdou bez státního dohledu, bez cejchovaných vah, bez EET, bez vylepených seznamů alergenů, obejdou se bez státu a bez daní. Ale dá se to dělat jen v malém maličkém. Příspěvek na dovolenou, výplata se z toho neudělá. Ale i tihle stojí před rozhodnutím, zda nechat molici nebo plíseň sežrat úrodu, nebo postříkat. A hádejte, co si vyberou. 

Tito skuteční farmáři Tondové na své kárce nic nikam nevozí. Něco odprodají doma ze dvora, něco pošlou dceři do Brna a synátorovi do Prahy, něco si odvezou známí, nadělá se marmeláda, mošt, pálenka a pokud ještě něco zbude, odveze se to do výkupu. Ti tam platí sice málo, ale postarají se o papíry. 

Když to shrnu, Pražáci mají smůlu, na jejich farmářské trhy se nic bio ani poctivě udělané nedostane.  To skutečná domácí produkce, ta dneska zůstává na vesnici v rodině. Ta se musí hledat. Ale pokud ji najdete, nestojí toto bio o nic víc než Kaufland. Jen se tam musí dojet a respektovat přírodu, že ona si volí čas, kdy se sklízí. 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

se právě teď stříká jedem v noci. Prý aby nepostříkali včely.

Zatím bez slepic

Zdravím, Ládiku, poezii transportuji do Nory, přeji další silné zážitky z dovolené ve studených krajích Vám i okouzlené čtvrtrodině! J.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlák vidí podstatu problému jako většinou přesně.

Není až takový problém, že prostí nafoukaní Pražáci, vědomi si toho, že patří k nadřazené rase samotným faktem místa narození, vidí zaostalý devadesátiprocentní venkov tak jako písničkář.

Problém je, že jej podobně vidí i lidé, kteří nám určují pravidla.
Není to pouze problém zemědělství a potravin.
Předpisy a pravidla tvoří převážně lidé, kteří znají problém daného oboru jen a pouze zvenčí.
Předpisy a pravidla jsou tvořena tak, aby znemožňovala jakoukoli změnu (sebevražedného) směru vývoje. Je jedno, zda se jedná o školství, makroekonomii, zemědělství ekologii nebo politiku.
*************

Dnes má zajímavý souhrnný pohled na nedávné dějiny i současnost LeoK. Jeden ze dvou autorů Kosy, které Vlk respektoval natolik, že jim nabídl publikovat i ve dnech a týdnech, kdy byl jinak ochoten publikovat jen a výhradně svou Jedinou Vlčí Pravdu.

Ten druhý autor byl náš Vidlák...

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2019/07/02/volby-bez-alternativ-jso…

Zatím bez slepic

Mudr petr Kubac jim rika mury.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

na partičku pionýrek, jak vždycky na nějaké schůzi vyběhly a zapěly tu mou milovanou schůzovací

"Hali hola, od lodi k lodi,
od fabriky k fabrice jdem..."

Anebo tuhle:

"Bez chleba nejde jíst,
a bez vody nejde pít,
bez ...."
blablabla, dál mi to teď nenaskočí

Tohle snad nemohl vypotit žádný příčetný člověk.

Anebo jedině za hromadu prachů..., to jo...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

rádo kope pražským soudruhům do báboviček.

Jinak já jsem si už nahlásil v práci týden dovolené a jdu hledat nějakého soudruha farmáře.
Stejně jako onen skoro milion kokotů, kteří video shlédli a běží pro vajíčka zabalená do slámy.

Zatím bez slepic

inspirovat společenskou hrou "Superfarmář".
Chodíš světem, sbíráš ovce.
A myslíš si, že jednáš ekologicky a moudře.
No neber to.

Zatím bez slepic

si tak kracas krajinou, tu i tam si popri ceste ci dialnici odrhnes jablcko?? :D
Trpis nedostatkom olova?? :D :D :D

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

ten jakože umělec zpívá o tom, že soudruh farmář balí vejce do slámy.
To dělala kdysi moje prateta, když chodila 30 km pěšky na trh do okresního města a dalších 30 km zpátky, aby prodala máslo a vajíčka. Sláma byla jako izolant a tlumila nárazy. Něco jako dnešní polystyrén.

Btw. Pro mě je sci-fi už jen ta vzdálenost, kterou ušla za jeden den.

Já trhat jabĺčka u cesty nebudu, páč nejsem kokot. Za prvé je to krádež, za druhé jsou jabĺčka špinavá jak prase, páč u cesty se práší.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ale - kde je na videjku farmar Tonda na farmarskych trhoch?? :D
Zjavne k pesnicke pasuju len posledne tri odseky clanku. Zvysok clanku by som zhrnul ze farmarske trhy su len ina forma Kauflandu :D :D :D

Co sa tyka odrod - ja mam take co ani nejde postriekat (potreboval by som hasicsku cisternu na tie vysokokmene :D ) a nic mi to nezerie (okrem mrazu) kuceracost nevidim (pac je to vysoko a mam slaby zrak :D) a len na svojom zahumenku som mal 1.5 tony jablk. A to co som uskladnil a nezuslachtil do tekuteho stavu mi vydrzalo do konca maja.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

zřejmě nikdy neviděli nestříkaný jablka ... ty se dají použít tak akorát do bečky, k jídlu fakt nejsou.

Zatím bez slepic

Franta Jouda.
Jste mladý,krásný a nezkušený.
To jako myslíte,že dříve nebyly hezké jablka,ale jen po postřiku?
Tak jako se zvedá nemocnost lidí,tak i přírodních produktů,kdo vymyslí postřik lidí.aby také vypadali zdravě.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

to že se dřív jablka nestříkaly s tím by se i dalo souhlasit. Jenže pokrok nezastavíš :-(
Švára který zdědil sad na Lounsku a nestříká má jablka malý, hnusný, červavý a strupatý. Nikdo to od něj nechce. Možná by se pár slušnejch na stromě našlo, ale kdo by je hledal když je chceme ve velkém na uskladnění a ve vedlejším sadu mají nádherný (stříkaný a to tak, že hodně).
Bratránek ten to nežere, nestříká a všechno co mu na zahradě vyroste rovnou sype do bečky.
Tolik k mému názoru na ekologické pěstitelství.

Zatím bez slepic

To, že máte "moderní opdrůdy" a s toho vyvozujete absolutní paltnost, pro zbytek této republiky je pouze názor, který nedokazuje, že ostatní mají bez postřiku hnusná červyvá jablka ;)

Je to podobné, jak mi spolupracovník vysvětloval, že šárka požírá vše a že není možné, abych ju neměl :D Rozdíl byl, že u nás se nevyrubalo to co rostlo za první republiky hlavně nové stromy šli z pecek, tedy žádná jedna genetická linie ;) A je fakt, že jsem s dědiny skoro jedinej co neměl žádnou šárku, když pominu jeden strom co koupil otec na koci devadesátek jako odrůdu co hooodně rodí, krásné švestky s vysokou dodolností proti šárce, a za 3 roky ju měl :D

Zatím bez slepic

...má největší brambory...i jablka. Jako dítě jsem jezdil na venkov(r.n.54) a tam jenom vápnili proti kyselosti a natírali stromy zespoda proti okusu. Tak velký jablka jsem nikdy neviděl(jíst se ale nedaly), z máslových hrušek se člověk napil i pokecal, jenže to byla zahrada pro vlastní potřebu a tam jsou jiné principy. Jako že nic nepřijde nazmar(ani kapka krve, nazdar), ale my jsme už daleko od hroudy a o tom to je. Sedlák se snažil být soběstačný a třeba EU je toho protiklad, ptz obchod a výdělek apod.

Zatím bez slepic

My jablka nestrikame a neprodavame. - Ale taky to neni primyslovy sad s jabloni vedle jablone.

Neco neni hezky, ale vetsina jo. Jen je chodej krast.

Zatím bez slepic

taky nestříkám a jaké jsem měla krásné Jonagoldy! Ale měla jsem pověšené bílé lepící pásy. Letos jsem nestihla a už vidím, že obaleč si některá jablka obsadil...
Jinak mě taky dostalo těch 970 tisíc zblblíků, co si myslí, že v Kauflandu ta ošklivá seschlá jablka jsou od Tondy. Ale třeba je skoupí, aby tam ta jablíčka netrpěla :)
No a tady je jedna reklama, co za ekokvalitu ručí svým jménem nějací seriózní Švédi: https://www.youtube.com/watch?v=EPXGWIxSj7M

Zatím bez slepic

Nechápu, já nestříkám tedy by mě to mělo něco všecko sežrat než to dozraje, nestříhám (nemám čas), takže bych měl mít malou úrodu, ty mi ještě píšeš, že to nemá být ani k jídlu :D

Co dělám špatně? Úroda je podle roku, jak říkavala prabába "každej rok je velká úroda něčeho", prakticky stejně je na tom oused u rodičů co stříhá, stříká (práce+postřiky ani omylem nezapaltí těch pár procent větší úrody).
Jablka nejsou dokonalá (mají sem tam tečky apod.), ale když se vyleští, tak nepoznáš rozdíl od toho co koupíš v globuse (když dáš velde sebe podobné druhy). Nikdo to stejnak nechce žrát, protože toho je hodně, takže se odloží něco na štrůdli zbytek se rozdělí na kalvados a mošt.
Mošt je super, palírna koupil
a moštovač+sterilizovač+plnič 5l pytle (bagy) a vydrží to rok do další úrody+je to fakt bez práce i když musím zaplatit za 5 litrů 80kč, ale mám to bez práce, vím co v tom je a vydrží to rok...

Franto co dělám špatně, že nemám takové výsledky jako ty, když na to doslova seru (když to porovnám stím co všechno bych měl dělat, podle knížek a odborníků)

Zatím bez slepic

Napíšu, že nestříkaný jablka se hodí akorát do bečky a tvůj argument, že to není pravda je ten, že to všechno naštrůdluješ, namoštuješ nebo nacpeš do bečky.

Zatím bez slepic

Čteš co je napsáno nebo pouze slova, které si vybereš?

Cituju sám sebe:
"Nikdo to stejnak nechce žrát, protože toho je hodně, takže se odloží něco na štrůdli zbytek se rozdělí na kalvados a mošt."

U nás nechcou žrát se nerovná, jsou hnusná akorát do bečky :D U nás to jde do bečky a na mošt protože se nevyhazuje zybtečně na kompost, to jsem mohl dopsat, ale i tak nechápu, jak jsi mohl vyčíst z této věty, že jsou hnusná, pokud jsi pouze v naštvání nehledal důkaz, že su blb, protože neoushlasím stím co píšeš :D
Ale já bych hádal, to naštvání, protože neosuhlasím a to zamlžilo úsudek nad psaným textem ;)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Výborně napsané,ale pak se nedivme,že tento pohled pražáků na zemědělství,ovlivňuje celkoví dojem na venkov,ale ať se pak nediví,když venkov volí úplně jinak než pražáci.Já bych jim každý den pouštěl ten film s Funesem,jak se vyrábí maso zelenina uměle.EET,tady si neodpustím poznámku,hospodaření Agrofertu,při objemu výroby 160 mld,vykáže čistý zisk 1.6 mld i při dotacích 3 mld.tak kolik odvádí Agrofert daní,ale státní rozpočet mají zachraňovat malé hospody,krámky po vesnicích a dodávám,ty pokuty jsou mastné dost.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Preci jen to neni o prazacich a ostatnich.

Prazaci maj chalupy vsude po cechach (jsou uprostred) a tak to nektery znaj z vlastnich sadu, pribuznejch atd. Stejne tak lidi z malejch mest, co nevystrcej paty ze sidliste a kavaren maj ty same nazory, ac nejsou z Prahy.

Zatím bez slepic

Jinak Pokac vulgo Ing. Jan Pokorný je ze Slaneho s pouhymi 15 834 obyvateli

Zatím bez slepic

No, je z města, takže toho ví hodně o pěstěn nebo o tom ví stejně málo jako pražák, jenom když jde na procházku to má do lesa blíž?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zatímco na hudebním hodnocení Pokáče se neshodneme a o malém (rozuměj českém) hudebním průmyslu toho ví Vidlák asi tolik, co já o zemědělství, celý zbytek článku je excelentní, Vidlák zase jednou uhodil hlavičkou o hřebíček a za mě velká pochvala :-) PS: ale jako text téhle písně je opravdu kouzelně naivní, o tom žádná :-D

Zatím bez slepic

jsem ten klip jednoduše celý nedal, páč to bylo nad moje duševní síly.
A je taky pravdou, že i já mám své oblíbené žánry a interprety, mezi něž interpret opravdu nepatří.
Ale že by Pokáč vytvořil nějaké hudební veledílo, anebo v textu vyhmátl podstatu našeho žití, to bych teda fakt neřekl.

Zatím bez slepic

A já vždy hudbu hodnotil líbí/nelíbí a přitom musím nastudovat hudební scénu než řeknu, že to není můj šálek kávy :D

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vídlák má pravdu na 1000%. Mám známé, kteří již mají relativně velké hospodářství. Pěstují brambory, jablka, meruňky a švestky. Oba pracují a když jsou v práci, starají se jim o to jejich rodiče. Když přijdou z práce, tak jdou rovnou na druhou šichtu do sadu, či na pole. Když se blíží čas sklizně, berou si v práci dovolenou, aby to stihli a doma pomáhá vše, co má nohy a ruce.
Co musím vypíchnout je, že mají dokonale vymakané skladovací prostory, takže v létě i v zimě je tam příjemný chládek.
Mám obrovskou kliku, protože se jim starám o počítače a o to, aby vše po té hardwarové a softwarové stránce šlapalo, jak má. Za to mám od nich brambory, jablíčka i švestičky v prvotřídní kvalitě. Ano, musím napsat, že bez chemie by to nešlo. I když, jak kdy. Třeba předloni postřiky nepoužívali, protože třeba to ovoce byla taková bída, že na to byla škoda plýtvat prostředky. Letos, počítám, to bude podobné. Jablka a brambory mám od nich přesto každý rok a upřímně, nedokázal jsem poznat rozdíl, když postřik používali a když ne. Kamarádka mi sice říkala, že je musím omluvit, že nejsou tak pěkné, ale já to vážně nepoznal.

Musím ale také napsat, že vše od nich je neporovnatelné s tím, co se dá koupit v obchodě. Když přijdu na podzim k nim do skladu jablek, tak je tam tolik vůně, že se z toho točí hlava. Brambory od nich, to je pohádka na talíři.

Jenže je za tím tak obrovský kus lidské dřiny, že si to málokdo dovede představit.

Mí dva strýci jsou včelaři. Dohromady mají něco kolem pětiset včelstev. Nedělají nic jiného, protože je to živí. Med, který mají, je perfektní, ničím nenastavovaný. Sežeru jej (s odpuštěním) jen já sám tak 10 až 12 kg za rok - nesladím ničím jiným. Ale zase, je za tím obrovské množství dřiny a ještě větší množství obav. Tady u nás na severu to letos zatím nevypadá moc dobře ani s ovocem a ani s medem. Ne, že by se ani jedni a ani druzí nedokázali smát, ale v práci moc důvodů k smíchu opravdu nemají.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

nikdy jsem to nestříkal a letos není ani 1 jabko. Švestkoní je cca 40 a pár švestek visí, slivovici mám akumulovanou dostatečně. Hruškoně 3. Nemám ani ten kropicí přístroj na záda.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mám na pozemku jabloně, většinou staré odrůdy a nestříkám. Když jablka dozrají, strhám ty pěkné a uskladním pro svoji spotřebu a spotřebu širší rodiny, zbytek jde do sudu. Mám také cca 40 včelstev, tak mám i dost medoviny, tu medovinu přidávám do jablečného kvasu, výsledek je krásně vyhlazená jabkovice.

Představa, že krásná jablka jsou ta bio, je mimo. Bez chemického ošetření jsou červavá a strupovitá. A nevydrží. Vydrží staré odrůdy. Ty nejsou IN.

Zatím bez slepic

příjmení soudružky kapitánky, že ano. Karlu Raketýrovou, která bručí v lapáku, a kvůli které piští oficiální ministerstvo dojčerské vlády, to se jen tak nevidí...

Zatím bez slepic

"Hitler se dověděl, že Raketýrovou zatkli". Myslím, že to k tomu přímo vybízí, zejména po výlevu Heiko Maase ve smyslu "Itálie není běžná země, Itálie je kurva speciální země, zakládající země reicheU, ta si donrwetr nemůže dělat zákony jaký chce, ta musí skákat jak v reichu zapískají, šajse!"

Zatím bez slepic

Jestli teďka Taliáni cuknou a tu pani Raketýrovou pustěj, tak nechci vidět, co bude následovat.

Zatím bez slepic

Italské přístavy budou před pašeráckými loděmi místo policejních bárek hlídat lodě poněkud jiného výtlaku. A pak nějaký námořník při náhlém poryvu větru zavrávorá a omylem spadne na nějaký červený knoflík. Vazba pro další raketýrovou už nebude potřeba. No a skořápka civilizace a míru a humanity a lických práv a evropské vzájemnosti na věčné časy rozpraská rychleji než řeknete sturmbannführer.

Zatím bez slepic

Britské listy a Hlava XXII, to jde náramně dohromady. I Čulíkem nabízené téma.

Zatím bez slepic

A Farage a jeho strana jsou fašisti. Sice nevysvětlují proč, ale jsou. Čulík to přece musí vědět.
https://blisty.cz/art/96095-europoslanci-z-farageovy-fasisticke-brexit-…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kdysi jsem měl na hrbu "sádeček" 2 500 jabloní ( Gloster) a 1 600 broskvoní.
Stříkat se prostě muselo.
Začalo to na podzim, první postřik šel do broskvoní - kadeřavost, poté při pučení šel druhý, kadeřavost, následoval Pirimor, mšice první generace, při olistění Karate, všelijaký všežeroucí lezoucí a létající parchanti a končilo se opět Pirimorem, třetí generace mšic.
U jablek se stříkala strupovitost asi třikrát a Karate s Pririmorem dvakrát.
No a výsledek byl, že plody si ke mě chodil kupovat jeden starý Holanďan, měl doma také sad a přesto si jezdil kupovat moje strupovitý jablka. On totiž měl sice krásná jablka, ale tak jedovatá, že obaleč se na ně jen podíval a padl k zemi otrávený - 16!!! postřiků.
Přesto své plody dostal do velkoobchodu, Kaufland a spol, já ne.
On měl krásný tvar, já strupovité.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V článku mne sice zaujaly i jiné věci, ale nechci být příliš rýpavou....protože každý z nás je profesionálně deformován, nejen vidláci....

Šla bych tedy od pohledů "Pražáků"
na zemědělství prostřednictví odkazu na video(nepustím si ho), kde i kritik autora tomuto jen a pouze zvyšuje tímto sledovanost a tím i kšeft, raději jinam.

Takže jdu od toho:
Naši budoucnost nám jasně naznačuje další odkaz, co já vím čím to je, asi nejen vzděláním a rodinou, ale snad i tou CHEMIÍ?!
Už ta Viky, nebo jak se jmenovala a nyní zas tato....Záškoláctví bude nakonec oslavovaný revoluční čin!
Ta děcka jsou jak klonovaná.
Jsem fakt ráda, že nejsem učitelka, asi bych dopadla špatně.
Nová doba, děcko obviňuje učitelku:

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/za-stavky-pro-klima-tridni-dutka-nebo…

Zatím bez slepic

Akorát mne zaráží,
že se ta děcka a bojovníci za klima a vlastně i demokracii a justici se o to o prázdninách nebojí a klidně si dají pauzu ( bude každý pátek i v červenci a srpnu?).
Když každý pátek, tak každý, nelhat, neflákat se a pro klima makat a to nejen ve školním roce!

PS:
V EU asi nakonec zvolí šéfem (za sebe jen předpokládám) nejspíše neutrálního Barniera, když už tak krásně zmáknul tu nedohodu s Anglány, to by bylo, aby nedorazil i EU.
NO a nebo je už čas na ženu, či nějaké jiné pohlaví, (protože plíživě ale jistě nastává teror menšin..).
Holt ALDE chce být vítěz i kdyby Weber musel jít!

A nyní už jen v našem politickém rybníčku čekám, jak si poradí Hamáček, když minimálně dva kusy "jejich" nominantů asi z té vlády neodejdou i kdyby nakrásně zavelel........

Zatím bez slepic

Ja vlastne nevim proc ta divka jeste studuje.

Muze preci manifestovat 5 dni v tydnu, klidne i 7. Ucit se nemusi vubec, se svym ksichtikem se snadno uzivi prostituci. Za 12 let, kdyz uz krasa povadne a ksefty nebudou, co bejvaly, stejne skonci svet, to preci hlasa. Cina s USA a Indii tu planetu proste globalne oteplej a bude konec.

Zatím bez slepic

Protože kdyby nestudovala, tak by nemohla stávkovat, to dá rozum!

Každopádně povyk, co dokáží dneska mladí a perspektivní dělat, je neuvěřitelnej... I na to "stávkování" se cítí oprávnění čerpat výhody... Za dvanáct let si řeknou "Boha, my byli mladí a pitomí..." Ale do té doby ve své sebestřednosti někomu pěkně pokazí život. Třeba těm, kdo si budou plnit povinnosti ze zákona. Za mě prostě neomluvené hodiny se vším, co z toho vyplývá.

Zatím bez slepic

Není student jako student. Možná stávkují někteří ze škol směrů humanitních, ale na strojní průmyslovce a na elektrotechnickém lyceu, kde studují moji vnuci, prý nestávkoval nikdo, říkají. A na Fakultě zdravotnických studií ZČU, kde studuje ten nejstarší, tam prý také o nikom takovém neví.
Přijde mi to spíš jako mediální bublina, než významná realita. Bublina, kterou se ovšem sluníčkáři snaží ještě přifouknout, jasně.

Zatím bez slepic

Jo, je asi pravda, že z toho pisálci dělají větší bublinu než je. Ale na rovinu, nechtěl bych být v kůži učitele, ředitele, kterého si vyberou, jak že je fuj na ty vznešené děti, které jdou stávkovat za vznešenou budoucnost...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

na TV Barrandov

Duel Jaromíra Soukupa - SPECIÁL s ministrem kultury Antonínem Staňkem.

-------------

Tož z toho může být další počurané mraveniště....

Zatím bez slepic