V rámci možností čisté

Autor
Štítky

Muj článek o obilné sněti celkem zabodoval a v diskusi několikrát došlo na otázku, co tedy má člověk vlastně dělat, když na výběr jen mezi jídlem kontaminovaným jedy chemickými nebo přírodními. Jak se postavit ke světu ve kterém se bezohledně drancuje pomocí Roundupu a nebo se biologicky nedrancuje, ale dá se to použít jen do bioplynové stanice, aby se z toho udělal metan a z něj "ekologická" elektřina. K bioplynkám se ještě dostanu v některém z dalších článků. 

Majka mi diskusi vyčetla mou bohorovnost se kterou o tom mluvím, protože v podstatě jde o čiré neštěstí. Svým způsobem má pravdu. Já si ale nemohu pomoci, protože své vidlácké řešení už dávno používám. Dokonce ho otevřeně hlásám a i když je použitelné a relativně jednoduché, málokomu se do nej chce. Ano je to můj evergreen - najděte si svého vesnického vidláka a kupujte od něj. 

Ale začnu trochu zeširoka:

 Jak připraví moudrý rodič své děti do života? Dá jim celou řadu dobrých rad. Třeba takhle: "Najdi si pořádného chlapa, nespi s každým, kdo se ti zamane, buď věrná, poctivá a bude se ti dobře žít". Pak přidají druhou podmíněnou radu:  "A když teda nebudeš schopná počkat jako panna až do svatby a s někým do postele vlezeš, alespoň ať je to pořádný člověk. A když už to nebude pořádný člověk, vemte si alespoň kondom. A když už si nevezmete kondom, dejte si alespoň pozor ať neotěhotníš."

V téměř každém konání existuje nějaký ideál, který je ale v praxi obtížně dosažitelný nebo naprosto nereálný. Moudrý člověk pak podmínečně z ideálu o krok ustoupí. A když to nestačí, ustoupí ještě o další krok. Blbec si řekne, že ideál je nedosažitelný, utrhne se z řetězu a začne blbnout, protože když nedokážu vydržet až do svatby jako panna, můžu být už rovnou kurva že jo? 

Zemědělství je na tom stejně. Průměrný vesnický vidlák nechce kupovat postřiky, protože to stojí peníze a nechce jíst kontaminované produkty. Nota bene, když si je sám vyrobil za dráž než kdyby je koupil v Bille a ještě do toho dal kupu práce. A tak prostě dělá to, co se na velkém stohektarovém poli, sadě, vinohradu nebo zeleninové plantáži nedá udělat. Hlídá si to. Má přehled a tak nemusí preventivně stříkat. Dva metráky pšenice na ten jeden hektar si dokáže namořit doma - třeba sírou. (Sulka) Stejně to udělá i s česnekem a dalšími osivy, které to potřebují. Nemusí používat nějaký průmyslový jed ze kterého se dalším postupem vyrábí Sarin. 

Nemusí víno stříkat preventivně, protože ta obrovská plocha je nezkontrolovatelná a ti velcí stříkají protože co kdyby, Když přijde plíseň, nebo padlí, použije postřik, ale proč by jinak utrácel... Mandelinku je schopen chvíli sbírat, to zase ubere postřik, plevel je schopen vyplet a nepotřebuje to dělat "tekutou motykou" Roundupem. 

Nemusí svoje slepice a prasata krmit antibiotiky, protože nemá takovou koncentraci dobytka, má je rozdělené a nějaká nákaza mu prakticky nehrozí. Ale samozřejmě, pokud mu prase začne kašlat, zavolá veterináře. A zjistí to včas, protože se k němu prasátka přijdou podrbat, slepice přiběhnou na zavolání, všechny zná jménem a ví, jak se každý jednotlivý kus drůbeže, bravu i skotu chová. Nezjistí nákazu ve chvíli, kdy to někde v hale masově chcípá, ale zpravidla na to přijde dostatečně včas, aby se to dalo léčit. 

Ale hlavně - vesnický vidlák nedodržuje žádné směrnice. Ani pro normální zemědělství ani pro biozemědělství. Proto nemusí dělat kraviny, aby dostal dotace, nemusí dodržovat debilní postupy, které odhlasoval parlament a vymyslel je někdo, kdo pole neviděl ani z rychlíku. Nekecá mu do toho ani zemědělký intervenční fond, ani veterina, ani lesní hospodář, ani podnikový ekonom. Vesnický vidlák je trvale v červených číslech, protože to nedělá pro peníze a neživí ho to. 

Já také používám postřiky. Ale o dost méně, než jakýkoliv zemědělec v okolí. Také už jsem léčil prase antibiotiky. Ale ne preventivně. Bez chemie to také nezvládnu, ale přistupuju k ní jako k poslední možnosti, ne k první.  Také musím tu a tam zaplynovat své zásoby obilí, aby mi to nesežrali brouci. Ale dělám to jen tehdy, když není jiná možnost. Předtím ještě obilí provětrám, přetáhnu a až když to nepomůže, pak dojde na chemii.  A navíc škůdce zjistím prakticky ihned, tak stačí minimální dávka, která okamžitě zabere. 

Díky tomu všemu mám všechny své potraviny mnohem čistší než kterýkoliv supermarket. Ať už chemicky nebo bio. Neničím si zdraví žádnou průmyslově vyráběnou potravinou. Vím, jak jsem co vypěstoval i odchoval. Nejsem na tom závislý, moje výplata bude stejná ať se mi to doma povede nebo ne, tak také nemusím vymýšlet nějaké finty, abych přimíchával zkažené obilí nebo namlel do klobás nemocnou slepici. 

Vesnický vidlák je v současném světě asi to nejčistší, co můžete dostat.  Zapomeňte na farmářské trhy, zapomeňte na biokrámky, zapomeňte na Penam a Billu. Jezděte na vesnici a plaťte za mrkev prvnímu dědovi, kterého uvidíte ohnutého nad řádkem. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

všechny tyhle pojmy mají něco společného.
Jsou vždy v prospěch někoho velice konkretního.
Vezměte si např poslední výblitek ekoBursíka - Praha bez spalovacích motorů -
.Co předcházelo?
VW oznámil, že se soustřejuje na výrobu elektroaut.
VW oznámil, že někde u Chrastavy hodlá stavět další obr fabriku na tyhle paskvily.
Co následovalo?
Ejhle ekoBursík náhle zajišťuje budoucí zákazníky přes nějakou nikým nevolenou, neodbornou, zbytečnou, komisi. A sice komise na dvě věci, díky svému obsazení, ale dám krk na to, že s jejími výstupy se bude natvrdo pracovat!

( Dneska jsem si prohlídnul svou milovanou v páně odejitou špindíru/plechovku, zbyly nepoškozené jen páté dveře.
A byl jsem nemile překvapen, že objednací lhůta na novou RAV4 se protáhla ze čtyř na šest měsíců, sakra to je nějakej kapitalismus?)
(

Zatím bez slepic

Mirku,
tak zkuste nějakou hodně zachovalou ojetinu, třeba z AAA!
Třeba by se našla i nějaká s mírně naťuklými pátými dveřmi, takže byste její hodnotu ihned zvedl montáží svého jediného zachovalého dílu z nebožky.

Mohl byste jezdit hnede po rekonvalescenci, bez čekání a případná příští přestavba na kabriolet by Vás přišla levněji. V AAA mají i spoustu RAW4 hybridů, třeba byste na tu perestrojku na kabriolet zlákal i ekobursíka.... Možná by se mu po několika kotrmelcích rozsvítilo.

Zatím bez slepic

a kupte Hilux, poslouží lépe, i když nemá dobrý losí test.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Když nám hřeje moderátor
není třeba radiátor
to je přece jasná zpráva
jako že je přednost zprava.
Co s ním ale v létě?
Přiložit ke grétě?
Studené to švédici?
Studují to medici
na klinice v semináři
tak ať se jim dílo daří.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

černou kůži má Sněhurka
černá je i Zlatovláska
černý je poslanec Láska
černý býval horník, sníh
teď je černý humor, smích.
Bílá už je jenom hůl
optimista - ten je vůl,
Bílá byla hora v Praze
bílá byla liška v mraze
v bílém plášti pekl pekař
v tom samém tě léčil lékař.
Teď je bílý jenom turban
pod ním černý Honza Urban
černá bude barva naše
jak je černá žitná kaše.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kol dokola lány řepky
jedu zrovna ze služebky
do berlína, do říše
z konopiště, z dobříše.
Mám studii srovnávací
kdo se v práci víc vyplácí;
studuji tam čechy, indy
kdo má k říši větší pindy.
Přivezu tam pakistance
to pak budou teprv tance!
Češi půjdou za Ural
preferují natural
někteří i naftu mají
celé sudy v sklepech tají.
Tady bude prostor čistý
v motoru už žádné písty
stator rotor komutátor
ještě řekni karburátor
a půjdeš až k Jeniseji,
kde naši teď ohně sejí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kozího mi dejte unci
usuším ho v přímém slunci
ještě pintu mléka prosím
do vaku, co teďka nosím.
Ujdu sotva deset stop
vypadám jak lidoop
a z mešity haleká
muezzin na člověka.
Klekám si na malý tepich
abych se o osten nepích;
ten alách je mohutný
vypadá jak od Putny
M.C. tak na něj bacha
je to jeho starší brácha.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Gratuluji Vidláku!!
Už velice dlouhodobě jezdím jako vedoucí na tábory a pozoruji proměnu dětí rok za rokem.
Kluci mají vývoj v dnešní době složitý - to by bylo na článek, ALE to co jste napsal jako radu rodičovskou mě dostalo.
Celou dobu co vidím vývoj dívek a jejich proměnu asi nejzásadnější - 15 - 17 -tý rok života (praktikantky), tak tuto radu opakuji dokola a dokola a dokola.
Někdy se zadaří, někdy se do toho vrhnou a spálí se, některé letí životem jak raketa. No a pak je otázka co si z toho odnesou dál ...
Lituji všechny zdejší diskutující (bohužel i sebe), kteří mají mladé dcery, protože veškerá výchova, předané zkušenosti a zažité situace dokáže vymazat docela malá partička, která Vaši dceru vcucne a Vy se pak budete jen divit...

Co s tím kromě těchto rad?
- aktivně žijte život se svým dítětem
- buďte mu oporou a rodičem na kterého se může kdykoliv obrátit
- nemějte výchovu moc utaženou
- nemějte výchovu moc povolenou
- 2 roky (nebo i déle) se modlete :)

Zatím bez slepic