Jak by si Vidlák hledal svého vidláka

Autor

Představme si, že jednoho rána si Vladimír putin přečetl můj blog a usoudil, že jsem pro rozvrácení nepřítele a pomoc Ruské federaci udělal záslužný kus práce a měl bych za to být dobře placen, tutíž vydává rozkaz, aby mi pražské velvyslanectví platilo královský honorář za každý článek. Jen je v tom podmínka, že se každé ráno musím hlásit tam u velvyslance v jeho KGB sekci, aby mi když tak dali správné instrukce nebo mě nechali zmizet. Já vím, že Putin to nemá zapotřebí, potřebné články mu zadarmo píše Jaub Janda a jemu podobní, ale řekněme, že bych se musel přestěhovat na dohled Prahy musel bych si najít svého vidláka, protože dneska už si nedovedu představit, že bych znovu chodil nakupovat do Tesca. Uděláme si tedy malý návod, co by Vidlák očekával od svého vidláka.

Řekněme, že jsem se poptal po okolí, zkouknul jsem internet i fejsbůk a našel jsem v okolí několik mlaých farem i jednotlivců, kde bych mohl mít štěstí. V první řadě bych koukal na toto: 

1. Všechna zvířata jsou ustájena na podestýlce. Chlív, kde prase leží ve vlastních hovnech na betoně, od toho bych šel hodně rychle pryč. Stejně tak bych nechtěl mít nic společného s chlívem, kde nejsou okna a nedá se tam pořádně větrat. Nejlepším etalonem jsou vlaštovky. Pokud je někde v chlívě uvnitř vlaštovčí hnízdo a pod ním naděláno, je to nejlepší štempl kvality ustájení. Vlaštovky si jen tak někam nevlezou. Nepotřebuju vidět moderní superchlív kde je všechno v nerezu. Ale všude na zemi musí ležet sláma a zápach musí být teplý a sladký. 

2. Chovatel v malochovu nepotřebuje selatům kupírovat ocásky. To se dělá jen ve velkovýrobě, protože zvířata jsou tam ve stresu a pod tlakem a jeden způsob, jak si to kompenzujou, je uhryzávání ocásků a uší. Proto se to preventivně šmiká hned po narození. V domácím chovu jsou selata v pohodě, nechávají se drbat, přijdou k mřížím, jsou zvědavá hravá. Nepotřebují se hryzat. Jeden pohled do kotce s více selaty a pokud vidíte rány, podlitiny a krátké ocásky, je jasné, že to chovatel dělá blbě. Dále bych chtěl, aby si selata kastroval sám, postaru pěkně skalpelem. Chemicky kastrovaného masa bych se nedotkl ani bidlem. 

3. Podobné je to s kuřaty a slepicemi. Pokud vidím na hnoji tlusté opeřené slepice, kterak hrabou a zobají, je nejspíš všechno v pořádku.  Pokud vidím hubené opelichané kury někde na cihlách, kde nemají možnost dělat to co dělají pořád dokola - hrabat, nebudu si brát vajíčka. 

4. Na stromech musí být tu a tam shnilé ovoce. Pokud je všechno velké, zdravé a bez poskvrny, tak nám pěstitel běhá s agrochemií jak o závod a stříká preventivně.  Rozumný vidlák používá chemii až když není vyhnutí a to zjistí zpravidla tak, že na nějakém plodu objeví padlí nebo hnilobu. 

5. Stejné je to se záhonky. Na normální vidlácké zahradě bude tu a tam nějaká ta lebeda, tedy pokud vidlákovi není sedmdesát a není v důchodu. Takový už zpravidla v boji s plevelem vítězí i pomocí motyky a ručního vytrhávání. Mladší vidlák chodící do práce už tolik času nemá a musí to být vidět. Pokud je vidlák rozverně opřen o rýč, zahrada je bez poskvrnky a nikde žádná laciná pracovní síla, tak to zvládl díky roundupu a dalším herbicidům. 

6. vidlák má zpravidla něco rozděláno. Pořád někde bourá, přistavuje, zlepšuje, překopává... Pokud má dvorek i zahradu dokonale uklizenou, tak je mu zase nejspíš sedmdesát a jeho grunt je dokonalý a nebo nedělá nic, dvorek je jeho reklama a pak se dá čekat, že jeho plodiny budou z Polska za tu nejlevnější cenu nakoupené a draze prodané. 

7. Pracovitý vidlák se rád pochlubí, Když místo flákání se u vody celé léto dělá na zahrádce, je rád, když to někoho zajímá. Vidlák, který vás nepustí dál než do průjezdu bude mít také s polskými potravinami společného víc než je zdrávo. 

8. Pokud mi vidlák řekne, že začal dělat zeleninu, protože si spočítal, že údržba trávníku spotřebuje sekačku, křovinořez, vertikutátor, sypač hnojiv a další stroje, což je v konečném důsledku stejně drahé a náročné na čas jako dělat zeleninu, tak mám vyhráno. Přesně někoho takového chci. Pokud mi bude vykládat o záchraně planety, nezbytnosti omezit svojí uhlíkovou stopu, bude mi vnucovat chia semínka a pohankové sušenky, tak to nejsem u vidláka na gruntě, ale u zeleného kněze v jeho chrámu a to  si raději odpustím. Rozumný vidlák je si vědom svých nákladů, má je spočítané a také ví, jakou cenu si může nasadit.  

9. Dobrý vidlák se pozná také tak, že s vámi vleze do sklípku, ukrojí vám kus klobásy, nakrájí trochu svého sýra, nechá vás utrhnout si meruňku na chuť přímo ze stromu a dá si s vámi. To zpravidla ukazuje, že se to dá jíst. Vidlák, co má všechno naskládané v bedýnkách a jeho údajně skvělou kravku neuvidíte, ten nemá čisté svědomí. 

A ještě jedna rada na závěr - pokud se rozhodnete sami stát vidláky, velmi brzy narazíte na bodré sousedy a vzdálenější známé, kteří vám začnou radit. Naslouchejte jen těm, kteří vám radí to, co mají sami vyzkoušené. Dnešní vesnice jsou plné lidí, kteří si něco přečetli na internetu, sami o tom nemají ánung, ale budou vám radit, abyste to tak udělali. Nejlepší jsou ti, co vám vnucují permakulturu. Neznám nikoho, komu by to fungovalo. Stejně tak neznám nikoho, komu by fungovala skladba rostlin, která odpuzuje škůdce a podobně. Ale znám dost těch, kteří o tom přednáší, chtějí za to peníze, ale v konečném důsledku vám nic neřeknou, protože je to tajné a mají to patentované. 

Znám člověka, který mi vnucuje obdělávání půdy měděnými nástroji, které jsou strašně drahé, ale prý mi to zvětší výnos. Motal se mi tu chlap, co mi nabízel termosolární úly, kde se pomocí tepla zbavíte varoázy. Ale nechtěl mi říct, jak to funguje, protože bych mu to mohl ukrást. Stejně tak mi neřekl, jak se takový úl obsluhuje. Mám tu jednoho permakulturistu, který má doma dvoumetrovou lebedu, ale mě chce učit, jak mám pěstovat trvalé rostliny, které nepotřebují rubání do půdy. A také je tu jeden, který mi nabízí jakousi živou vodu chytanou za úplňku, že je to skvělé na vinohrad. 

V našich krajích vás omezuje buďto množství slunce a tam kde je slunce dost, tam vás omezuje množství vody. Pokud své zahrádce dokážete dát dostatek vody i slunce, vyrostou vám i zapíchnuté hrábě a nikdy nebudete mít nedostatek.   

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Komentáře

Nu, tak to abyste si tam zalozil cihelnicku (nejakou na slunecni svetlo) nebo alespon hrnirskou dilnu.

Zatím bez slepic

A co zkusit osít zahradu vojtěškou? Má hluboké kořeny a na stanovišti může růst až 12 let. Sice je vhodná do teplejších oblastí, na střední až lehčí propustné půdy s dostatkem vápníku a neutrální pH půdy. Má vysoké nároky na světlo a vláhu, dobře snáší nízké a střídavé teploty. Vysévá se od jara do 15. srpna do hloubky 1-2 cm v množství 1,5 g/m2. Dá se koupit běžně na internetu jako vojtěška setá v balení po 5 kg, což stačí na 3 250 m2.
Má hodně hluboký a rozvětvený kořenový systém, takže vysít, nechat na místě, sekat až příští rok, a nechat její kořeny provzdušnit tu jílovitou půdu. Nebo poradí Vidlák, zemědělec nebo mirek58.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale jeden soused je místní vidlák, má cca 50h, dělá za plat vedoucího na jedné technické zemědělské stanici (nemá nouzi o traktory a nádobíčko) a mimo svou pracovní dobu obhospodařuje své polnosti, které mu dávají úrodu pro chov rohatého dobytka a pro chov dobytka v panelácích (snaží se dodat třeba zelí do obchodních řetězců). Ten se v půdě dokonale vyzná, jeho otec zemřel v traktoru na poli. Orá, hnojí ... momentálně je v E512 a sklízí oves. Jeho pás půdy kolem našeho pozemku neobhospodařuje, nechává ho jako trvalý travní porost. Říkal, že je to marné. I jeho předkové se to pokoušeli zkulturnit orbou a hnojem, leč marně... Mi to v podstatě nevadí, mám 2 ha jen proto, abych měl svoje údolí, ze 2 stran mám les a ze 2 stran obzor (sever = obloha, východ = Slezské Beskydy). Daří se tady švestkám a jabloním (letos ale bez ovoce) a nejvíce modřínům. Podle google-historické mapy tady byl před 200 lety les.

Zatím bez slepic

Šlo především o to, rozrušit tu jílovitou půdu, a to kořeny vojtěšky dovedou. Tím by došlo k uvolnění struktury půdy, proražení jílovité zátky a voda by se pak měla šanci objevit ve studni. Nebo jak radí Targus, sem tam pohodit směs jetele a vojtěšky, a nechat růst.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale ono platí jedno pravidlo, přes které nejede vlak.
Když příroda něco někde nechce, tak se jeden může i pos... a kýženého výsledku nedosáhne.
Prostě, aby něco rostlo pořádně, musí být voda, půda a světlo.
Já mám obdobný problém,
Koupil jsem, tedy dcerka si koupila 60ha a v tom i půlku kopečku ( bývalá sopka). Jsou tam vzrostlé douglasky.
Tak jsem šel po tom co s nimi a co potom. a skončilo to tak, že kamarád starý lesák ( přes 70let) mi vysvětlil, že na tom prokletém kopci on osobně sázel minimálně desetkrát, všechny stromky do pěti let uschly.
Prostě sopečný jíl a skalní podkoží bez vodotečí.
Tak jsem el do historických záznamů a zjistil jsem, že kopeček se historicky nazývá - Viničný vrch - byla tam snad od 15. stol klášterní vinice, tedy na příslunné straně kopce. Zbytek byl náletový bordel.

Zatím bez slepic

prohrábnout, aby se narušily mechy a lišejníky, přisypat něco málo semínek jetele a vojtěšky. A samozřejmě lehce přivápnit, bo u nas sum kisle dešče.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

a hadicí to přemísťují do záhonů. Podle mě ale zasolují půdu, bo chloridy jdou do hoven.

Zatím bez slepic

Jo a drive se nedavaly lidke vykaly na zahonky, kvuli parazitum. U zvirecich je sance, ze vam tak neublizej.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, platí, že králíci umí rozlišit kvalitní a zachemizované žrádlo?

Zatím bez slepic

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Laco,
chovám doma (stejně jako dvě osoby mně blízké) "pokojového" králíka.. Když je hezky, volně se potuluje po zahradě, vyhrabává nory a s neomylným instinktem likviduje čerstvě zakoupené a co nejdražší květiny, zčásti jedovaté.
Jinak leží na koberci či na gauči, číhá, kdy mi na zem spadne jakýkoliv kabel vedoucí k počátači, což je jeho nejoblíbenější potravina, izolační pásku, cín a trafopájku už ani nenosím do dílny.
Bezpečně rozliší biobanány, které zhnusen odmítá, přestože chemizované banány z nejzprofanovanějších zemí žere stejně náruživě jako kabely.

Na třetím místě oblíbenosti jsou suché nudle z čínských (či našich) nudlových polévek pytlíkajd.. Kdykoli můj organismus zatouží po doplnění nebezpečných éček, nasycených kyselin, soli a cholesterolu, přiřítí se už při prvním zašustění pytlíku, byť spal kakkoli tvrdě.Dupe mi na palec, hlasitě frká a tahá mě za nohavici, abych na něj nezapomněl.

Zvláště doporučuji králíka pro rozlišení hub jedovatých a nejedovatých. Je obecně známo, že se může utlouct po smrtelně jedovaté muchomůrce hlízovité (zelené). Ostatně jeho játra se používají jako tuším jediné známé antidotum proti smrtelné otravě.

Jestli králičí játra fungují i proti potravinám z hypermarketů jsem nezkoušel. Králik je přítel člověka a kamarády nežeru!!!

Zatím bez slepic

nechová Vás.

Zatím bez slepic

Ládiku, jednoznačně ano! Králik si nás pořídil jako pokusného člověka.

Zatím bez slepic

Je obecně rozšířené, že pokud králik sežere mokrý jetel, nadme se a chcípne.
Ale být vámi, nedám se od konzumaci mokrého jetele odradit. Moje někdejší kolegyně vybíhala každý den před pracoviště, narhala něco jetele, pečlivě ho vyprala a posvačila. Přestože se dodnes stravuje přísně bio, pěstuje jógu a kromě jetele polyká i několikametrové kusy gázy, které poté (kupodivu opět ústy) vytahuje, vypere a druhý den opět použije, dodnes přežila a je jí hodně přes osmdesát.

Náš v pořadí třetí králík má sice rád seno, ale pokud si může vybrat, ještě raději žere noviny. Musí to ovšem být dneník Právo, které kupuji dílem kvůli němu coby podestýlku, dílem pro ukojení své masochistické orientace. Jiné noviny odmítá. Přitom je jednoznačně pravicově založený!
Ve zdravé přírodě se králíci dožívají v průměru dvou let, v zajetí v průměru čtyř let, pokud nejsou zkonzumováni. Šest králiků chovaných mnou a osobou blízkou se (po odečtení jednoho tragického úmrtí vlivem úrazu) dožilo průměrného věku sedmi a půl roku.
Osobní zvěrolékař našich králiků však tvrdí, že měl pacienta ve věku dvanácti let. Zemřel ovšem na rakovinu, což dokazuje, že neštěstí ve formě civilizačních chorob nechodí jen po lidech, ale i po králicích!

V přírodě by onen odolný jedinec chcípl nejspíš jako tříletý, ale zato zcela zdráv.

Zatím bez slepic

Dovolím si upozornit na jedno zvíře, a to prase, které má chuťových buněk zdaleka nejvíce. Ostatně i jakýkoliv domácí papoušek dokáže chuťově rozlišit kvalitní a chemické ovoce. Když mu dáte bio jablko vlastní, bez chemie, může se utlouct. Když teď v době nedostatku dostane kupované a oloupané, už je tolik nemusí. A na pohled krásná jablka odmítá. Pozná, co není dobré.

Zatím bez slepic

Má osobní zkušenost říká, že králík jako první sežere to, co ho zabije. Dejte králíkovi suché kvalitní seno, bude ho žrát až dostane opravdu hlad. Dejte mu zapařené seno, pustí se do něj a druhý den má nafouklé břicho. Dejte mu suchý ječmen a bude trvat, než usoudí, že nic jiného nedostane a pustí se do toho. Dejte mu zapařený a za hodinu je po všem...  Stejné je to se slupkami. Tak tak jsem králíky zachránil, když jim  děti přinesly slupky a mezi nimi i banánové, které jsou kvalitně napuštěné, aby banán přežil cestu. Samozřejmě že si z hrsti všeho možného neomylně vybrali ten banán. 

Kvalitu od nekvality ale spolehlivě pozná prase  to ve všech ohledech. Vzhledem k tomu, že krmník musí žrát hodně (4 - 8 kg potravy denně), tak prakticky nikdy nemá hlad a k žrádlu se staví jako degenerovaný šlechtic. Musí mu to chutnat...  Před několika roky jsem v tuto dobu vybíral brambory a nechtělo se mi s těmi krmnými chodit do sklepa, že jim to dám rovnou. Moc toho nebylo. Dal jsem jim to a oni pak dlouho nechtěli ty loňské, co jsme pro ně přebírali. 

Jinak prase pozná, že je obilí čerstvě po plynování, po mých meruňkách se mohou utlouct (hlavně po peckách) ale kdo meruňky stříká, ten má smůlu - nežerou to. 

 

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Soudě podle svého blízkého okolí, běžní lidé na nějaké bio celkem kašlou.
Hledat svého vidláka se mi jeví jako poměrně pracná záležitost s dosti nejistým výsledkem. Navíc si myslím, že když 65 let žiju bez něj, holt už to těch pár let nějak doklepu.
Myslím si, že stačí chovat se rozumně, tedy nenakupovat potraviny "v akci", neřku-li "ve slevě". Maso nakupuju v Makru a nedělám si o něm velké iluze. Leč myslím, že je tam solidně ošetřené alespoň z hygienické stránky. Ryby také tak.
S uzeninami je to snazší, mám svých pár uzenářů u nichž nakupuji.
Zajímavé je to se zeleninou na zdejších farmářských trzích. Je tam jeden spíš už velkovýrobce/prodejce, který má zeleninu jako malovanou, a druhý, poněkud menší, jenž má produkty takového trochu "domáckého vzhledu". To je ten "můj".
Potíž je samozřejmě s ovocem, to bezchybné láká. Což teď v létě, to se ještě dá vybrat, ale v zimě je to problém.
Nu, do vína taky člověk nevidí, jak se hrozny pěstovaly....
Trochu fatalismu, nic jiného nezbývá.... když to šlo tak dlouho půlku mého věku se socialistickou zemědělskou produkcí a už skoro stejně dlouho s kapitalistickou, tak (jak řečeno v úvodu) to už nějak doklepu.
P.S.: Ale vidlákům všeho druhu držím palce, to zas jo. Myslím si ale, že je to musí bavit, jinak by se na to vykašlali.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

K bodu 3, slepice. Pani tchyne je pestuje a asi pred rokem zacaly pelichat, az to vypadalo, ze se daly na nudismus. Samozrejme o ne pecuje jako o mimina, zadne experimenty. Pritom ale porad slusne nesly. Ted uz obrostly, nesou ovsem o neco mene :-). Prijit Vidlak v tom nahem obdobi, asi by prchal.

Zatím bez slepic

Nemusel by prchat, kdyby mu bylo na místě vysvětleno, že aj slepice si někdy chce obnovit šatník.

Zatím bez slepic

Snášková slepice roste 5 ař 8 měsíců,podle druhu plemen,pak začíná snášet vejce.
Každá slepice snáší 11 měsíců,pak opelichá,to trvá 6 týdnů,kdy si obnoví peří i vejcevody.
Druhé snáškové období,už není tak vydatné,co se v domácnostech tak neřeší,jako velké drůbežárny,kdy s jim nevyplatí krmit je dál a snáška bude slabší,tak buď je prodávají malým chovatelům,nebo jdou na porážku. Není to tak dlouho,když tak dost zdražili vejce,že to až dávala telka,jak lidi nakupují slepice v drůbežárnách.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://www.fridaysforfuture.cz/o-nas/
Tady je odtud věta vět!

"Není nám jedno, že generace našich rodičů a prarodičů NIČÍ naši zemi a naši budoucnost."

A tak tu je generace nové, generace Thunbergová! Když nejde globalizace zprava, půjde zleva, aktivisticky.....ale "narovnávat" se bude jen dole.....mocní si koupí svoje gretény a jejich poskoky a hlásné trouby a mládí vpřed....
na školy není čas, je doba NEO,revolučních protestů, demonstrací a nátlakových akcí pod záštitou i OSN....

Petříček když nekritizuje zásah v Moskvě proti nepovoleným demonstracím, tak Petříček všechny jejich návrhy přijal a slibuje děckám, že bude jejich POŽADAVKY tlumočit na VS OSN už v září. Kdyby se děcka více učila kritickému myšlení, možná by poodhalila, že jsou dobrovolnými a angažovanými aktivními užitečnými idioty ve hře tak hnusné, že i generace jejich rodičů a prarodičů by zíraly.....Chvilkaři by mohli vyprávět, jenže ti mají rovněž klapky...

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/FOTO-Petricek-podporil-so…

Zatím bez slepic

Takhle nějak začínali Rudí Khmerové. Také měli dětské bojůvky, které prohledávaly chatrče a hledaly závadná díla nebo předměty. Taky chtěli Rudí Khmerové budovat lepší svět.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

No celý svět se na ně díval jak řádí, pak se nasrali komunisti s Vietnamu, a udělali přítrž, že by čínu čekala budoucnost světového policajta co bude dělat pořádky v evropě :D

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já vím, že ten odkaz je nevhodný, u určitě je za tím Putin, ale když to na ČT nedají, doporučuji kdo může v originále...
A hezky to sedí k Vidlákovu úvodu:
https://aeronet.cz/news/video-exkluzivni-preklad-vystoupeni-jakuba-kale…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Opět doporučuji četbu dnešní Kávičky.

Jak praví záhlaví, jedná se o "doplněk k hlavnímu informačnímu proudu"
Dodal bych, že se jedná o "doplněk! doplňující hlavní informační proud o SKUTEČNÉ důležité zprávy (nepočítáme-li dva-tři špeky pro hořké zasmání)

https://prima.iprima.cz/ranni-kavicka-terezy-spencerove/7-8-2019-svet-p…

Zatím bez slepic

z toho cteni my vychazi ze chce bojovat kazdy proti kazdemu

pakistan a indie o kasmir
amerika proti venezuele (sankce na vsechny firmy)
turecko a usa o syrii (kurdy)
iran versus usa (sankcemi a dohodou o jadernych zbranich)
usa proti rusku a cine s reketami
cina se zakazem zemedelskych produktu z USA

takhle nejak si to predstavuji pred velkou valkou, kazdej na kazdeho steka a vyvolava nevrazivost, ale zatim se nic nedeje a pak kruch a uz se to mydli a pak bude jedno kdo zacal, nebo kdo nechtel (ale musi se pridat)

jen same straseni zbranemi na ktere se musime divat se strachem, protoze zadne zbrane nemame (ani vojaky)

Zatím bez slepic

Bylo nebylo, dávno, nedávno, jedno knížectví a v něm mlýn. Rukou pevnou a pracovitou tu vládl mlynář Máchal se svou ženou, Ti měli syna Petra, kluka jak má být. Takhle šťastně a spokojeně by si Máchalovi žili, nebýt toho, že …Že se jednomu knížectví zdálo, že se v druhém mají lépe a to že je příčina, proč se v prvním mají zle. A třetí knížectví počkalo, až se první dvě pobijí. Čtvrté knížectví dělalo totéž, páté se přidalo k třetímu, šesté k čtvrtému a sedmé zbrojilo a čekalo, až jak to dopadne.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Díky Vidláku za obsažnou odpověď.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ještě bych doplnila bod 10) podívat se, čímpak ten bio chovatel svoje hovádka krmí..
Sousedka chovala slepice, volně na zahradě, ve stodole měly zbudované krásné bydlení.. pro bio vejce k ní jezdili ze širokého okolí. Jednou jsem sousedce šla s něčím pomoci, na oplátku mi nabídla krmení pro mých pět slepiček.. otevřela kůlnu plnou igelitových pytlů plesnivého pečiva a pytlů s barevným obilím.. na můj dotaz, zda krmí mořeným obilím a tím plesnivým chlebem mi sdělila, že kupovat zrní by bylo drahé, toto jí vozí syn z družstva, pečivo známý z pekáren .. a pravila : těm slepičkám to nevadí, ale lidi si stěžují, že jdou špatně našlehat bílky ! Jakou měly její slepičky životnost nevím, ta „bio“ vajíčka prodávala za dvojnásobek platné ceny.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pro Mirka 58:
Prohlédněte si snímek kvalitního českého nárazuvzdorného vozidla!
Pravděpodobně zachována všechna dveře.
Okno se nevysklilo a přerazilo betonový sloup.
Motor coby deformační zóna splnil svoji funkci a při své proměně ve strouhanku pohltil kinetickou energii.
Řidič odešel po svých.
Všimněte si nesporného rozhodujícího významu střešního nosiče pro přežití řidiče (možná půjde dokonce i vyklepat. a použít pro příští havárii.
*****
A nakonec:
Přátelé, už před lety jsem se vzdal řidičáku.
Ale poté, co jsem ZDE NA KYDECH poprvé v životě včera opsal od osmapadesátky slovo Kabriolet, jsem bombardován nabídkami bazarů na ojeté kabriolety!
(Zajímavé je, že žádný není sovětský, od Putina, jak bych u Vidláka logicky čekal)

Nejen putinožka, CIa a langsádlová nás čtou!!

https://www.novinky.cz/krimi/clanek/betonovy-sloup-rozpulil-strechu-fab…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já se přiznám, že jsem hledal novou "špindíru" a do oka mi padnul Dodge Challenger R/T Scat Pack 392 Shaker.
Mě se zdá, že je to pravý vozítko pro důchodce!
Ať se kočky pudrujou!!!!!!!!!!

Zatím bez slepic

u Impexty ve Vítkovicích. Už jsem ho prohlížel.

Zatím bez slepic

Ideální volbou pro blízkou naši budoucnost by byl mírně inovovaný Ford model T.
Před pár dny jsem si o něm četl:
- Byl konstruován na tehdejší mizerné americké neasfaltované silnice plné jam.
- Měl světlou výšku, která umožńovala jízdu po čerstvě zoraném poli .
- Jeho proslulá černá barva nevyžadovala mytí, stačil občasný déšť.
- Coby terénní vozidlo nepotřeboval uzávěrku diferenciálu. poněvadž tuším žádný diferenciál neměl.
- Nebyl drahý - jeho cena byla v posledních letech výroby třista osmdesát dolarů.

Pro blízkou budoucnost bych doporučoval přidat dva bezpečnostní prvky:
-Střešní nosič a skla, které používají Škodovky (viz výše)
-Led světla a oranžový střešní LED blikač
- Další střešní nosiče stejného typu bych namontoval jako přídavný přední nárazník pro případ srážky s obrněncem naší či spřátelené armády.

- Motor bych přestavěl na dřevoplyn - paliva bude dost (vypsat vládní výzkumný úkol, nakolik ovlivňuje výkon motoru znečištění dřevoplynu kůrovcoplynem!)

- ve Světě motorů (tuším někdy v sedmdesátých letech) byl rozsáhlý článek o chlapíkovi z Rožnova pod Radhoštěm,který si vlastnotučně přestavěl na dřevoplyn dvě auta - jedno byl gazík, druhé si nepamatuji.
Jezdil na vlastnoručně vyráběné dřevoštěpky. Náklady při jízdě na smrkové dřevo 8 haléřů na STO kilometrů, ale prý se často praští přes kapsu a připlatí si za štěpky z bukového dřeva - pak prý to žere plných DVANÁCT haléřů na sto kilometrů.

Dnes by to bylo o něco více. Ale za rok-dva už by vám nejspíš ještě platili, kdybyste si dojel do lesa natankovat kůrovcem sežrané pohonné soušky.

(Co se týče pudrování amerických koček - možná ještě připíšu. Model T totiž způsobil sexuální revoluci.
Milióny dnešních Američanek a LGBT člověkyň/ů /(osob) mají předky/ně, které/ří byly/i počaty/i na jejich zadních sedadlech, kam se ochotně přemísťovaly/i/a*) ze sedadel předních na každém trochu vhodném a temnějším zákoutí.) pozn. *) - neutrum!

Zatím bez slepic

Maneco,
vidlák možná jo, ale náš domácí Vidlák s velkým V je intelektuál s nadprůměrným IQ i EQ, které mu závidím. Navíc jsem přesvědčený, že jeho neformální vzdělání (měřeno množství SKUTEČNĚ VYUŽITELNÝCH vědomostí převyšuje to mé, navzdory "nedostatku" akademických titulů.

Zatím bez slepic

Já vím, Asfaltový holube, že Vy máte neustále rozprostřené své ropné perutě nad naším Vidlákem s velkým "V" a jste oddaný obdivovatel našeho pana domácího. A zcela právem.

Ale já jsem psala s potěšením o obecném vidlákovi s malým "v" jako o vzácném vymírajícím druhu v této zemi.

Jelikož znám našeho Vidláka osobně (naposled jsem mu asi před měsícem obrala na zahradě meruňku a pak jsme v kuchyni ještě další tři hodiny klábosili), tak neváhám ani na vteřinu uvažovat o tom, že by se náš Vidlák někdy cítil povýšený svým IQ a EQ nad jakéhokoliv obecného vidláka nebo jakéhokoliv holuba.

Zatím bez slepic

Jak jistě více než tušíte, Maneco, ani okamžik jsem nepochyboval o našem souznění , co se Vidláka týče.
Můj přípodotyk byl adresován Vám jen zdánlivě, podobně jako tomu bývá u otevřených dopisů.

Ve skutečnosti jsem se snažil upozornit na rozdíl mezi malým v a Velkým V(idlákem) onu mlčící většinu, která si zde občas čte, ale mohla by upadnout v pochybnosti.

Přičemž by ani mne nenapadlo pochybovat o tom, že i vidláci s malým v vysoce převyšují většinu pražských politiků, kteří si o sobě myslí, že jsou Pražští Politici s dvěma velkými P, ačkoli jsou každému u p.
I když u jedné p se dvěma p(ůlkami).

Zatím bez slepic

Z Prahy, kde na starým městě sedávaly u vchodů babičky, dalo se tam normálně žít, je pryč. Neviditelná ruka trhu vykonala za 30 let své. Vytvořila Disneyland, město bez života.

Zatím bez slepic

Neviditelná ruka trhu mohla být snad neviditelná někdy v 19. století.
Dneska tu pazouru vidím na každém kroku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak ven z fašismu a oligarchie ?
Včera v 5:35 | Petr | Filosofování
Nejprve poznámka : - BLOG.CZ je prakticky mrtev - ani ten nejhorší počítačový systém v tom nejvíce zkrachovalém špitále s těmi nejhoršími ajťáky, který jsem kdy viděl - se nechová jako redační systém tohoto serveru. Proto se předem omlouvám za jakékoliv výpadky svého blogu. Ke cti TV NOVA - majitele toho serveru je třeba dodat : je to ( jejich ) neumětelství - nikoliv cenzura.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

a tak mě napadlo, jakou souvislost má tak velice medializované zmuchlání smlouvy INF s Ruskem, když ami hodlají umisťovat rakety v Asii?
(Kam je asi tak chtějí namontovat? Do Iránu?)
Mám sice potvrzeno, že jsem praštěnej do makovice, ale mě z toho logicky vychází, že o Rusko vlastně vůbec nešlo. Tahle hra byla a je jen mávání fanglí.
Cílovou oblastí byla a je Čína a ta žádnou takovou přece nepodepsala, nějak se na ni zapomnělo.

Zatím bez slepic