Propadla se střecha

Autor
Štítky

Když si pořídíte nemovitost třeba do firmy, objeví se vám v účetnictví tzv. odpisy. Jednoduše řečeno nemůžete si dát do nákladů celou cenu nemovitosti, ale jen její poměrnou část, zpravidla v případě haly nebo domu se jedná o jednu padesátinu. Účetně vzato má tato nemovitost padesátiletou životnost a každý rok si dáte do nákladů jednu padesátinu.  Jinak řečeno, koupili jste si dům a on každý rok ztratí jednu padesátinu na hodnotě a pokud ho nebudete udržovat, za padesát let z něj bude zřícenina a nebude mít žádnou hodnotu. Aby zůstala hodnota domu stejná, musí se do něj investovat peníze, musí se provádět údržba a pokud se to dělá s rozmyslem a správně, za padesát let máte dům se stejnou hodnotou, stále funkční, stále použitelný. 

Rozhodně vám tu nepíšu nic nového. Tohle pochopí každý. Když se o svůj majetek nestarám, když mu nedám co potřebuje, za nějakou dobu žádný majetek nemám, protože... entropie. 

Samozřejmě v reálu neklesá hodnota nemovitosti každý rok o jednu padesátinu. Poměrně dlouho se nemusí dělat nic. Dům sice stárne, ale na kvalitě bydlení se to zatím neprojevuje. Trubky vedou vodu i když pomalu zarůstají, omítky dlouho neprasknou i když kolem po ulici denně vibrují kamiony, střešní tašky pomalu degradují, ale stále dům ochrání proti vodě. Dokonce i později, kdy už se nějaké ty závady objeví se dá pořád bydlet. Kohoutky kapou, ale pořád to jde, záchod občas blbě odteče, ale nakonec odteče, střechou prokapává, ale zase to uschne. V této chvíli už i ti méně rozumní zpravidla opravují. 

Pak už jsou závady závažné, ale pořád má dům ještě hodnotu. Koupelna je sice nepoužitelná, záchod nefunguje, střechou teče, ale zdivo ještě stále není narušené a krovy jsou pevné. Pak jednoho dne se shnilé trámy propadnou a dům, který by se ještě včera dal prodat za solidní částku je den ze dne zříceninou bez hodnoty. Naopak... bude se muset zdemolovat, aby se tam něco nového vůbec dalo postavit. 

To co ovšem chápe každý průměrný lopaťák, je daleko mimo rozlišovací schopnost většiny manažerů a dalších elit v naší státní správě i komerčním sektoru. V tomto ohledu si soukromé firmy a stání úřady nemají co vyčítat. Například u nás ve firmě už dávno v devadesátých letech došlo ke zrušení vlastních údržbářských čet. Lopaťáci se samozřejmě nerozpustili sami, to zařídili školení vysokoškolsky vzdělaní vedoucí zaměstnanci, ředitelé, podředitelé a generální ředitelé. 

Z každého střediska odešla parta lidí a..... nic se nedělo, jen se ušetřila hromada peněz. Velká hromada peněz o kterou se manažeři podělili v prémiích. Externí firmy opravy zvládly také, náklady na údržbářskou partu a na externí firmu byly neporovnatelné, externí firma vyšla na pár šupů a všichni se bili v prsa, jak to skvěle vyřešili. 

Pak prodali náhradní díly, protože sklady se daly výhodně pronajmout, pak stejným způsobem zredukovali i obsluhy a pak uplynulo deset let a ejhle. Začaly se objevovat závady, které nikdo už deset let neřešil, ale nevadilo to, fungovalo to také. Předtím údržbáři ložiska pravidelně mazali, pokud kapal olej z převodovky, rovnou ji přetěsnili, pokud někde plandal plech na střeše, tak ho přidělali, ale tyhle prkotiny samozřejmě externí firma neřešila, protože ji nikdo neupozornil, nikdo ty závady neviděl a vlastně tam nebyl nikdo, kdo by vůbec věděl, na co se má dbát. 

A pak náklady na údržbu rapidně skočily. A jak se daly do pohybu vzůru, už se nezastavily. Závady byly stále větší, znalosti o starých technologiích stále menší a náklady na zakoupení nových strojů za ty staré rozbité( které ale mohly při dobré údržbě ještě padesát let fungovat) enormní. Dneska jsme v situaci, kdy je údržba externími firmami příšerně drahá a znovu se zvolna zavádí to, co už bylo. Vlastní údržbáři, protože jsou levnější. 

Nikdo samozřejmě nehledá chybu v těch tam nahoře, kteří nejprve prodali dílny a teď je za draho zase pomalu musejí vybavit. Že sice přijali lidi, ale ti se nejprve budou dlouhá léta s tou technologií učit, než jejich opravy budou za něco stát. 

Zkrátka údržba se zanedbala, závady se objevovaly, ale pořád všechno jelo, pořád se dalo fungovat a problém nastal, až když se "propadla střecha". Pak začali všichni koukat. 

Co myslíte, že je dnešní kůrovcová kalamita?  Kdysi bylo lesníků hodně. Tak moc, že na to bylo několik škol. Každý revír měl svoje lesní dělníky. Ti se tam sice nepředřeli, ale udělali všechno. Nejen těžbu, ale hlavně vyřezávali prakticky okamžitě kůrovcové stromy. Hajní se také nepředřeli, ale bylo jich dost, aby polesí znali jak své boty a tak kůrovce objevili prakticky ihned a stejně ihned to mohli řešit. 

Pak je propustili a dlouho se nic nedělo. Těžbu levně zvládla externí firma, všechno fungovalo, jen nikdo už neprocházel zákoutí a neviděl množící se závady. Opravy se dělaly až při velkých zakázkách, protože nějaké vyřezávání jednotlivých stromů je od externí firmy extrémně drahé a už to jelo.  Všechno se to projevilo, až se "propadla střecha".  

Podobné to máme na polích, kde se také zrušilo hnojení mrvou a kejdou, neoralo se, zrušily se větrolamy a dlouho se nic nedělo jen to ušetřilo miliony peněz, které se někomu v kešeni hodily. A teď máme zase propadlou střechu a co je na vině? Zanedbaná údržba. 

Tenhle přístup máme v naší republice všude. Vyučoval se na vysokých školách, už třicet let odcházejí do praxe budoucí manažeři a vedoucí pracovníci, kteří se naučili, že byznys = zanedbaná údržba.  Úplně se děsím, že to stejné je v elektrárnách, i těch jaderných a samozřejmě dělají to tak i na železnicích, silnicích, mostech, lávkách, vozovnách...každá firma má nadbytek pracovníků, kteří vidí svojí budoucnost v šetření na údržbě. 

Před pár lety měly naše lesy obrovskou hodnotu. Teď dost podstatě poklesla. Stejné je to s půdou na polích  a nebude to jiné ani kdekoliv jinde. 

Ano, já osobně si vysokoškolského vzdělání moc nevážím. Právě z těchto důvodů. Vážím si vzdělání, vážím si vzdělaných lidí, ale jak si mám vážit systému, který produkuje takové idioty?  Znám spoustu lidí od soustruhu a lopaty, kteří si za velmi obtížných podmínek postavili domy nebo si drží auto. Nemají tituly, ale údržbu nikdy nezanedbali. A protože to tak dělají průběžně, náklady jsou nízké, vše funguje a jednou svůj majetek předají dědicům se slušnou hodnotou. 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Připomíná mi to smutný vtip, který jsem kdesi slyšel.
V tramvaji se baví dva kluci. Jeden říká druhému - "Já mám docela strach jít k doktorovi, když vím, jaký jsem inženýr."
Toliko ku vzdělávání.

Zatím bez slepic

No, je to stejne demagogicke jako to od vidlaka...

Ani jeden si nechete priznat, ze kdyz vylezete ze tsredni skoly umite 10procent toho co inzernyr s VUT, ALE mate jedno spolecne, vase znalosti jsou stejne pouzitelne, jsou teoreticke. Je zde orzdil, Vidlak 5 let je v praxi, leze mu dovednost nabehla prave praxi, a najednou potka VS co zrovna vylezl je stejne starej a ma pocit, ze kdyz na te skole byl 5let tak by mel umet to co vidlak dostal praxi a on to prekvapive nema ;) Ale uz to jede, Vidlak ma kecy< ze nic neumi, pak napise takovejto clanek, ALE jenom ukazuje pochopeni poloviny problemu a dava velkou lez, proc?

Vidlak ani ty nechapete, jednu vec, co byla za Bate, byla distribuci za komancu a je napr. i ve skode auto, ze vysokosloka prvni rok delal kolecko po podniku a delal praxu "stredoskolaku", v distribuci tak byl clenem cety a makal jako "delnas". Dostal prehled a teprve pak ho dali na pozicu co by odpovidala "je to VS".

Takze Vidlaku, PU zareagoval prakticky jako ty, ALE ani jeden z vas protoze nikdy neprosel jako VS systeme predtim nez ho po 89 rozesrali ne VS, ale "kindermanagery vyuceni zapadnakama", kde se uz 20 let jelo systemem VS primo na pizici VS, jelo ze stylem outsourcing atd. a zavedli to u nas.

Jenom pro srandu, proc fakt velky podnik a outsourcing je neco smesne blbe, co napadne primitiva a ne skutecneho manazera/reditele/majitele, je priklad z 88 prijeli zapadaci instalovat obrabeci stroj, tak chybela soucast (nesedla, protoze nekdo u nich neprecetl zadani...), tak se pomalu hroutili, ze to musi zadat u nich na zapade firme a ze to nebude driv jak za mesic, kdyz se nasi zeptali co to ma byt, tak rekli dejte plany, jeste ten den obrobili, dali na kalirnu a druhej den odpoledne jim ten dil dali a cumeli jako puci...

Ale vse je to o tom co psal Vidlak, ale jaksi protoze nema rad VS, nehce si uvedomit, ze z VS zamestnanci bylo udelano to stejne jako "z udrzbou", protoze rok kolecka platis VS a nic z nej nemas, tak je ot moc drahy a vysledekem je neco co vidlak nechce ocenit, tedy ze VS nekamaradi z vidlakem a vidlak je nema rad, tak nikdy nepujdou spolecne proti vedeni, tedy ve vysledku Vidlaka sere neco co je mozna neco co vedeni chce i zacenu zvysecnych nakladu...

Zatím bez slepic

domnivat, ze jsem tim systemem neprosel? To je mi zahadou..

Zatím bez slepic

Jaké?

Dám ti reálný příklad, kamoš střední škola, když vyšel ze školy věděl úplné prd "fakticky elektrika kope", za 5 let se z něho stal slušnej projektant, když byl v praxi 7 let, dostal to týmu VŠ co zrovna vyšel, ty keci jako přes kopírak co čtu od Vidláka o VŠ, ale že to kamoš říká u piva, tak jsou barvitější.
Co můžu říci, jasně když vemu pouze informaci "on neví jaké jsou sloupy a kdy se můžou podle předpisu umístit", tak bych mu dal za pravdu, "jasně je to dacan co nic neumí", ale jaksi, když vím co uměl od po škole, když začal, tak bych musel říci "ale ty jsi věděl ještě míň"...

Takže, já se právě v praxi setkávám s tím co říká Vidlák, ale má smůlu že mám díky delšímu časovými úseku možnost porovnávat, kdy vím co uměl ten kdo mluví jako vidlák sám když přišel do firmy, takže když zaslechnuá/čtu podobné řeči co jsou doslova stejné jako kdyby to někde učili, tak mě to sejří, protože až na výjimky jsou to jenom kecy...

Zatím bez slepic

Já jsem byl na VŠ taky a taky bych za vysokoškoláky nedával ruku do ohně. Za tehdejší, to už nemluvím o tom, co z VŠ leze teď.

Zatím bez slepic

A já dávám? Mezi VŠ protože statistika a gausova křivka je stejné procento blbů jako mezi SŠ, rozdíl je že já tvrdím, že VŠ nerovná se automaticky nechschopnej člověk jako Vidlák, já tvrdím, že je to systémovej problém, kdy by měl VŠ udělat kolečko po podniku aby věděl A zaroven tvrdím, že když má jinej obsah práce jako Vidlák, tak prostě neví co vidlák, ale neznamená to, že je neschopnej...

P.S. Dodělávám si správné číslo oboru, protože razítko, tak vidím co je dnes na SŠ a nějak nevidím, že by to tam bylo nějak lepší, když píšeš pouze o VŠ... Je hezké jako Vidlák tvrdit, že se nemá paušalizovat, ale nějak oba dva teď paušalizujete, ale Vidlák což mu přiznávám našel i "systémové proč", jenm si nechce uvědomit, že se nemá použít jenom na "údržbu", ale i na ˇVS i SŠ, vlastně obecně na cokoliv v řízení dnes...

Zatím bez slepic

To kdybyste viděl kupříkladu naše zdravotnické zařízení, jehož jedno oddělení jsem si soukromě pojmenoval jako "Pobočka pohřebního ústavu Mukačevo", tak byste zůstal stát v němém úžasu (ano, slovo úžasný znamenalo původně děsivý) a vlasy by Vám vypadaly hrůzou.
Nedávno jsem se bavil s jedním známým, kam bych šel, kdyby mi nedej Bože něco vážnějšího bylo a řekl jsem mu: "Já Ti, kamaráde, vůbec nevím, za kým bych tam šel a to tam pracuju".

Když jsem potřeboval sehnat jedny specifické léky, tak jsem musel ukecat jednoho kamaráda doktora, aby mi napsal recept a poprosit známou v Polsku, aby mi je tam vyzvedla. U nás nemá daný lék registraci. Je prý spousta modernějších a lepších. Nojo, jenže po těch modernějších a lepších je mi většinou, jako kdyby měla udeřit má poslední hodina.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dřív měly lesní podniky pěstování i těžbu dohromady. Náklady i zisk. Za Klause si šíbři ODS zprivatizovali těžební část a LČR dnes dělají pouze těžebním firmám servis. Lesy nemají peníze a tak šetří na hajných, kterých je málo a nestíhají. Těžební firmy zaměstnávají cizince, aby ušetřily náklady, shrábnou lví podíl ze zisku a z Práskačky nad Černými lesy se stěhují lidé do města, protože se na místě neuživí. Vylidňuje se venkov.
Těžební firmy nemají žádnou odpovědnost. A další práce, jako např. se zalesňováním a výchovou, přijdou také externími firmami dráž než ve vlastní režii. Ale peníze tečou do správných kapes a wo to go v první řadě. Souhlas s Vidlákem. Mechanismus popsal dobře. Globální změna klimatu vše urychlila, ale došlo by k tomu tak jako tak.

Ovšem slušní lidé VŠ to vědí a znají, ne, že ne. Jenže proti tunelářům v parlamentu a v podnicích jsou často bezmocní. Ti mají moc, peníze, často z tunelů 90tých let a dokáží se spojit a podporovat. Vědí, zač bojují...
Teď v září se má projednávat novela ohledně lesního hospodářství v parlamentu. Stav je neudržitelný. Jenže jde o peníze a tuneláři to nepustí.

Pozn.
Vidláku, uhodil jste hřebík na hlavičku. Smekám. Objevil jste jeden ze základních hospodářských postupů kapitalismu v demokracii.
A nic to nemění na tom, že tento mechanismus na Západě ve velkém probíhal už v 70 tvých letech. (A i později, v např. USA svým podílem pomohl nastartovat minulou hosp. krizi.) Opravdu moc krásně to popsal Roger Taylor v knize Veterinářem v ZOO, ze 70 tvých let. Nečetl jste ji? 🙃 Pokud ne, tak doporučuji. Dokument doby a místa, psaný zábavnou čtivou formou.

Zatím bez slepic

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale největší zakázky na těžbu od českých lesů dostává Babišova firma

Zatím bez slepic

tak využívá systém, stejně jako ostatní. Který ale nastavili jiní. Nevím, kolik dostává Babišova firma, neuvedl jste zdroj. Samozřejmě, dovede chodit.
Ostrakizovat někoho za podnikání je hloupé. Pokud jsou námitky, nutno změnit pravidla.
Babiš mne nevadí, i když s jeho činností často nesouhlasím.

Ergo kladívko: u schválení privatizace těžební divize LČR nebyl. To se stalo za vlády ODS. A taky neprivatizoval a neměl z toho okamžitý prospěch, což hovoří za vše.

PS: zkuste se věnovat skutečným tunelářům. Vzpomínáte na vládu s knížetem a Kalouskem?

Zatím bez slepic

Hele ja taky využívám na IČO systém zakázek, protože to systém umožnuje a vidím, že to dělaj všichni dokola, nesouhlasím s tím, kdybch měl pravomoc tak to změním, takže firma by měla zase divizi výstavby, ALE tak nějak nevidím důvod si předraženou zakázku nevzít taky... JAsně já jedu v "desítkách tisíc" za zakázku, což jsou ty co nechtěj ti velcí co jedou v "desítkáchmilionů", nevidím důvod si nevzít za práci peníze.

Pro mě je otázka kdo to zavedl? Kdo tam seděl? Prakticky tio co řvou, že Babiš má firmu, a jako budu vinit babiše a tleskat těm co mu napsali zákon co mu to umožnuje? Viz biopaliva co byli schváleny za Kalouska a ted rve "babis je vyrabi" :D

Sorry RK, ale jaksi muj pohled je, že kámen se má hodit na Kalouska...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

zahyne. U nás se to dá ještě napravit, ale nevidím vůli. Piráti nejdou sadit, piráti jdou bořit a mají u mladých preference. Míří do záhuby. Chytré piráty napadne zadržovat vodu v krajině, porostou rybníky. Ale bez lesů žádná voda nebude a ta co zbyla, pořádně zdráhne. A její francouzský majitel odveze poslední české penízky k makrounovi.

Zatím bez slepic

Bojím se, že piráti budou zachraňovat lesy tak, že zapálí města.

Zatím bez slepic

A jako paliče nabonzují Babiše a Zemana.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

je to cca 15-20 let, v Danfossu, vyrábí armatury, které sem masově dovážíme, bo svoje už neumíme udělat. U nich se mění po 30 a více letech, a jen ty, které již nejdou opravit nebo vybavit novými pohony. U nás se ty samé mění po 10-20 letech, masově, šmahem. Rozhoduje o tom hovado, které vyhrálo volby, aby dostalo provize. A Dánové si mnou ruce.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

je preferován krátkodobý zisk. Po 30 letech budování rozvinuté kapitalistické společnosti se zjišťuje, že nám západ ekonomicky pořád utíká a je proto nutno vyjít na náměstí a cinkat a řvát. A co s tím viník? Když má klíče?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ech, celá kůrovcová kalamita se chystá už 25 let. Nejvíce se na ní podepsal Martin Bursík (a na solárech a biopalivech taky). Ten člověk podle jeho výsledků snad ani nemůže být ekolog. Ovšem kůrovcová kalamita byla umožněna dílem nezájmem a dílem snahou o výprodej zbylého státního majetku, vytěžených lesů. Stát začne řvát, že na zalesnění nemá prachy, tak nabídnou pozemky za pakatel k prodeji. K tomu kvůli suchu a nedostatku peněz na obnovu lesů dojde k vymýšlení nových daní. Kolik z lidí demonstrujících na Fridays for Future půjde sázet stromky? Nikdo. A les? Obnoví se sám, jen už to nebude smrk, ale především bříza.

Zatím bez slepic

Ještě před tím, než se stal ministrem. Hledal zrovna téma, se kterým by šel do politiky. Vybral si "ekologii". Doufám, že ne kvůli mne 😀. Stýkal se s alternativou, havloidy, chtěl být origoš, oslovit lidi... Rozumí ekologii jako koza petrželi, ale je to módní. Naučit se papouškovat pár pouček nedá moc práci.

Je (v té době byl) to především bohatý držitel nemovitostí v Praze. Dědictví a nějaké privatizace. On i jeho bývalá žena byli ze starých pražských situovaných rodin, co drží při sobě. Pak se dal do holportu s rozvedenou Kačkou JauJau, její rodina má v Praze zase vliv politický, což mu pomohlo v kariéře.

Co Burš není, je "ekolog". Ekologie je vědní obor, Burš je jenom ekologický aktivista, co si přes aktivismus udělal koryto. Kačka ŽakoJauJau, co jí výstup s policajtem katapultoval do sněmovny, je taky aktivistka pro koryto. Jen o hodně blbější, viz. slavné video z pořadu s Krausem.

Zatím bez slepic

A teď se Burš přilepil na Piráty, asi jim chce srazit volební preference. Co mu jen provedli, že je oblažil svou přízní?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

to je lesní klasika.
Náletové dřeviny
ministr je bez viny.

Zatím bez slepic

Ministr, na očích má z pohodlnosti pásku,
tak nedivme se, že nevidí tu chásku,
která ničí lesy.
Oporu v zákonu mají, smrky sází, osiky vyřezávají, další tunelují, jiní se chechtají. Co s nimi -
pustit na ně běsy?

Sledovat to, jde o zdraví,
neuleví ani Pribiňácek z Posázaví,
neb při sobě drží profláknutá garda,
nedbajíce rýmů slezského barda!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

se děje jaksi paralelně ve všech oborech už 30 let a napříč obory.
Takže nevím, čemu se všichni diví.
Můžem začít správou budov ve městech a vesnicích, nehnojením a neorbou za humny, nulovou údržbou aut s předepsanými megaintervaly výměny olejů (30 000 km se čtvrtinovým filtrem oproti dřívější produkci).

Vidlák, ani Ládik!!! nepochopili jednu zásadní věc. My, tzn. obyvatelé tohoto nikoli slzavého, nýbrž zcela vyrabovaného údolí, jsme zde proto, abychom makali a makali a makali, a platili a platili a platili. Nic více a nic méně.
No kurva, snad jste nemysleli, že se budete mít dobře???

Abych hrábl do privátu, firma, ve které si nyní vydělávám na jedy vezdejší, je na tom úplně stejně, jako ty naše lesy, jako ty naše budovy, jako ta naše pole...
... pardon, já jsem zapomněl, že našeho tu už 30 let není nic...
... zlatí komunisti...
Btw. teď mne napadlo, že jsem první, kdo zde zmíní Tunalpapá Klause, jehož prvním krokem bylo významné osekání financí na údržbu silniční sítě, takže nám nyní polovina mostů hrozí pádem a D1, která sice byla hlučná a je z hlediska koceptu zastaralá, ale mohla fungovat při minimální údržbě ještě 50 let, se nyní za nekřesťanské prachy generálně opravuje. A samozřejmě i okresky se nechaly přivést do stavu, kdy připomínají vyschlé říční koryto, než asfaltovou komunikaci. Tady je ovšem významný rozdíl, protože za všechno zlo mohou kamiony, které si drze převážejí zboží tam a zpět, takže je potřeba s tím něco udělat. Škoda, že v EU je zakázán trest smrti, policajti by řidiče náklaďáků mohli rovnou střílet v příkopech...

Zatím bez slepic

Nejsem blbej a znám 4 základní zákony soukromého podnikání:
1. Platit daně.
2. Platit daně.
3. Platit daně.
4. Zaplatit daně.
Soustavou těchto pravidel se řídím od 1990 a nic mi nechybí. Jenom lesy a voda, jinak si nestěžuji. Dělám někde ošibku? Do urny hážu. Olej měním po 10tis. Tak co furt chceš?

Zatím bez slepic

znám jiné zákony, které fungují mnohem lépe.
1/ ojebat, co se dá
2/ ojebat, co se dá
3/ ojebat, co se dá
4/ neplatit nikdy a nic, dokud to nehrozí megaprůserem.
Pokud jsem platil, měli mě všichni za kokota a smáli se mi, že jezdím v rezavém žigulíku za deset tisíc.

Jen taková perlička
Přijel jsem k soudu na Slovensko - vymáhání neuhrazených faktur, čili těžká klasika.
Soudce se divil(!!!), že mám už (tenkrát) 12 let jednu a tutéž firmu. Že vraj ako to finančne prežijem, splácať hen tie lízingy a poplatky.
Praxe byla taková (nejen na Slovensku), že firmy, které byly ziskové a neměly těžkou finanční podporu z jiného podnikání, vydržely max. tři roky. Pak skončily v konkurzu a titíž lidé s přestěhovali kancl o patro výš ve stejné budově a jeli znovu, jako by se nechumelilo.

A teď to někdo zkouší na přírodu a taky na fyziku a biologii (Vidlákova stať o spadlé střeše), a ty svině zasrané to ne a ne pochopit, a nechtějí se dát dobrovolně ojebat a vracejí nám to i s úroky.

A tak tu žijem...

Zatím bez slepic

likvidační částku, že ano. A já jsem takový kokot, že by mi vadilo, kdyby kvůli mně přišli o baráky lidi, kteří pro mě dělali.

Zatím bez slepic

bo jinak je na to odpověď "chuj s nima".

Zatím bez slepic

Osoba je fyzická, z masa a kostí, s emocemi, chutěmi a prdy. Osoba je osoba, jako Kosovo je Srbsko a Krym je Rusko. Osoba nikdy neriskuje zakázku, kterou by při neúspěchu mohla sama sebe usmrtit, bo život je život a mohlo by být po osobě. Proto právník vymyslel "právnickou" "osobu". Té je všecko jedno a vrhá se do boje se smrtelnou zakázkou bez obav ze smrtelné křeče, bo PO to nebolí - ba opačně - majitel právnické osoby se směje, až se za břicho popadá.

Zatím bez slepic

Ta Dana musí být přeukrutně bohatá!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Sice chválihodně napsané,ale nenapadá i Vás něco o koloniální správě.
A navíc,jak píše pan Gerd,ještě si prodáme půdu na které sedíme,nakonec budeme muset emigrovat a přenechat prostor,takovým,co si neváží ničeho,ty Bursíkove daně,tomu ještě dopomohou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vychází z předpokladu “koupili jsme si dům”. Nekoupili. Spadl nám do klína a potřeboval rekonstrukci, byly v něm chlívy a sklady a potřebovali jsme bydlet. Jenže hajzlíci z něj brali cihly a postavili si pro sebe svůj. Co teď s barákem? Už do něj chčije a mokvá spodem. Rychle do banky pro prachy, dokud se tím dá ručit. Hajzlíci zatím půjdou tančit na majdanek.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

To co tu dnes Vidlák popsal je outsourcing blbý, až tupý. On ale existuje i outsourcing chytrý, nebo spíš rozumný. Tak například BB Centrum v Praze postavil a vlastní PASSERINVEST GROUP, který budovy pronajímá celé řadě věhlasných firem. Takže takové logo GE se na jedné z budov vyjímalo skvěle, ale samotná firma žádné odpisy z vlastnictví budovy neúčtovala, účtovala nájemné, protože budovu nevlastnila. A tak se nestarala ani o její údržbu. Uvnitř budovy vlastnila snad pouze tužky zaměstnanců, už ani ne počítačový systém, nebo třeba kopírky. Všechno bylo outsourcované. A když se firma rozhodla odejít jinam, tak jenom použila několik set krabic od banánů pro soukromé věci zaměstnanců a bylo vymalováno.
To je chytrý, nebo rozumný outsourcing. Budovám BB centra se střechy nepropadají, protože údržbu dělá stále majitel. Neboli rozumný outsourcing předpokládá, že údržbu vždy dělá majitel nemovitosti, či movité věci, nikoliv uživatel.
V bleděmodrém totéž platí pro lesy. Pokud je starost o les outsourcovaná firmám, které les nevlastní (vlastní je Lesy ČR a. s.) je na katastrofu zaděláno.

Zatím bez slepic

Ten outsourcing IMO nevymysleli vysokoškolský vzdělání lesaci. Vycházím z toho, že alespoň moje Alma mater provozuje od dvacátých let minulého století panství jednoho vymřelého rodu, na němž vzdelava budoucí lesníky a les provozuje i s údržbáři.

Zatím bez slepic

tak to se prave vtipne pletete, majitel BB centra, pripadne CTP a spol take jede na nizke naklady

zadnou udrzbu neprovadi, protoze je konstrukce natolik levna ze jeji pronajem vydela dost na 30 let zivotnosti, pak to spadne, nebo se to chytre proda nekomu jinemu a tomu to vzapeti spadne

budova A vydrzela bez kompletni rekonstrukce jen 16 let - prominte na vlastnim domu bych provadel rekonstrukce nejdrive v 30 letem cyklu, jinak je to jen vyhazovani penez

jestli budou muset podobne opravit behem dalsich 5 let i ostatni budovy tak uvidime zda je to nepotopi
---
Budovu A jsme postavili v roce 2002 jako třetí projekt vznikajícího areálu BB Centrum. Svému účelu sloužila 16 let, nicméně technologie i trendy se mění a bylo nyní potřeba investovat do rozsáhlejších úprav.
---
https://www.passerinvest.cz/cs/tiskove-zpravy/946

Zatím bez slepic

In reply to by alepro (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rekonstrukce není údržba. Rekonstrukce je zhodnocení nemovitosti a účtuje se na vrub účtu nemovitého majetku, takže na rozvahový účet aktiv (nemá vliv na provozní zisk), hodnotu najdete ve výkaze Bilance. Údržba majetek účetně nezhodnocuje, pouze odstranuje případné poškození a tak se účtuje přímo do nákladů (snižuje zisk) a jeho výši najdete ve výkazu Zisků a ztrát. Majitel BB centra nepochybně průběžně údržbu prováděl, i když možná také pomocí nějaké najaté firmy. Dtto totéž s ICT infrastrukturou, servery, počítače, telefony, kopírky a ostatní vybavení.

Zatím bez slepic

On ten rozdil zna i zakon a lidsky se to da rozenznat takto (takze je hooodne vyhodne vzdy delat obnovu a rekonstrukci, kdyz uz nejde jinak):

1) rekonstukce je neco kdy se musi vse udelat uz podle novych aktualne platnych predpisu

2) je jenom oprava spatnych casti za nove a kdyz nejsou stare soucastky=nevyrabi se, jde nahradit nejblizsim existujicim ekvivalentem, nesmi se menit kapacita/vykon/vzhled apod.

Zatím bez slepic

existovat. Jestli někomu něco prodám, není to OS.
OS má jednu zásadní chybu. Namísto kmenových zaměstnanců, kteří si chrání svá relativně dobrá a pohodová zaměstnání, přijde boreček, který musí k ceně údržby přirazit navíc své dobré bydlo. A navíc dobře ví, že až firmu vydojí, půjde jinam.
Takže finální výsledek má - jak jsme říkali na vojně - hluboce v píč*.
Mohu-li srovnat služby OS, se kterými jsem se setkal (stravování, praní, úklid, opravy a údržba), všude je to docela katastrofa a všechny firmy, kde jsou aspoň trochu normální lidi ve vedení, pracně hledají cestu k nápravě.

Zatím bez slepic

běžně globálně používaný jako jedna z racionálních metod řízení. Díky Vaší zkušenosti bude patrně jako přiblblý opět celosvětově zakázán.

Zatím bez slepic

Nerad Vám rozkopu bábovičky, ale celý outsourcing má počátek v bankovnictví. Tedy v hodnocení výkonu firem bankou, což je obrat na kmenového zaměstnance. Zvyšovat obrat je těžké, tak snížím počet kmenových zaměstnanců! A protože jejich práci někdo dělat musí, je outsourcována. Obrat firmy na zaměstnance pak letí nahoru.
Podobně to dělají mnohé firmy na západ od nás, zvláště německé. Obrat si nechají a nezáživné činnosti náročné na zaměstnance outsourcují do ČR. Pak přijde nějaký ekonom nebo analytik, podívá se na čísla a vyvěští z toho, že Němci makají násobně více než obyvatelé ČR. Houbeles, celý ten bankovní vzorec na hodnocení firmy je chybný. I když mnozí mohou z outsourcovaných činností slušně žít.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

vo vacsich firmach... ba az korporaciach je to stejne vsade.
Manazeri su odmenovani za okamzite vysledky.
Kazdy z nich serie na dlhodobu koncepciu, udrzatelnost. Takze sa vymyslaju chujoviny, ktore na grafe vyzeraju bajecne. Este lepsie vyzeraju na odmenach pre toho, kto to vymyslel.
A ze ta ista firma to za par rokov bude musiet zacvakat?? :D :D :D Koho to serie??

Na koncepciu vsak treba okrem znalosti grafov a prace s PowerPointom vediet aj podstatu funkcionality firmy. Ale to na vysokych skolach manazmentu a genderovych studii neucia.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ten vidlák má naprostou pravdu

Zatím bez slepic

In reply to by Milan Jonáš (neověřeno)

Trvalý odkaz

az na zaver pro VS jsou blbci, kde ma nulovej prehled proc, da se souhlasit ;)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dovolím si upozornit na příspěvek od Alepro. Okopíruji úvod

Napsal uživatel alepro (neověřeno) dne St, 28. 08. 2019, 13:16
Trvalý odkaz

odlesněni
to není rozhovor pro slabší povahy
Čeká nás zkáza. Zhruba 70 procent našich současných lesů během dvou, tří let vymizí.

Alepro upozornil na 3 dílny seriál rozhovoru moderátorky Martiny Kociánové s
Ing Štroblem, který je lesní inženýr, který byl více než 30 let zaměstnán Státními lesy ČR,
či vojenskými lesy, a pracoval jako polesný nebo lesní správce. Rozhovor lze poslechnout
jako audio nahrávku v délce 1 a 2 díl asi 30 minut. 3 .díl 40 minut. Je tam i přepsaný
písemný text. Velmi přístupnou formou objasnil situaci kolem kůrovce od historických
kořenů až po současnou katastrofu. Včetně souvislosti se zemědělstvím atd. Popisuje
daný stav včetně příčin a viníků. V závěru konstatuje to co výše uvedl Gerd ":Po orkánu Kyril
ministr Bursík rozhodl, že se 270 tisíc kubíků nebude zpracovávat. Tak to už nevím, jestli je normální,
nebo člověk, který je sabotér...….A základem bylo rozhodnutí ministra Bursíka, kdy nechal namnožit brouka.
Vždyť takto se sabotovalo za 2. světové války. Toto přece není ochrana lesa, ochrana přírody."
V tomto rozhovoru je na jednom odvětví jasně rozebrán problém o kterém pojednává ve své článku
Vidlák. Škody jsou nevratné a důsledky ponese celá naše společnost ještě další generace.

Všechny tři díly naleznete zde: https://www.kupredudominulosti.cz/rubrika/priroda/

Zatím bez slepic

A několik generací Bursíka bude za vodou aneb tento systém ve zkratce...

Zatím bez slepic

za co nás trestáš 🙄

Ten člověk by se měl starat, aby to v ČR fungovalo, a on dělá tohle.
Jak praví klasik, lidská blbost je bezmezná.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V říjnu 2016 v Praze na konferenci podepsaly ČR a Německo Pražskou deklaraci o lesích, v níž uvádí, ve zkratce, že se máme rádi a budeme spolu chránit naše lesy.
http://eagri.cz/public/web/file/493350/Prazska_deklarace_o_lesich.pdf

Na základě této deklarace byla založena evropská síť INTEGRAT, která rozvíjí síť demonstračních ploch v lesích, kde se zkoumá integrace ochrany. Hledá se alternativní přístup s jednoduchým, ale účinným opatřením bez nutnosti rozšiřovat chráněná území. V březnu 2018 se uskutečnilo na Šumavě již druhé setkání, kde 50 zástupců z 10 evropských zemích zkoumalo, jak hospodařit v lesích a zároveň chránit přírodu. Účastníci se cvičili ve vyhledávání stromů s využitím moderních nástrojů, jako je mobilní softwarová aplikace.
http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/aktualne/jak-chranit-prir…

Komu a za kolik tohle asi pomůže?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Neměl jsem žaludek na to, abych ty slinty od toho ksindla četl. K nasrání úplně stačil nadpis a nahlídnutí do diskuse pod článkem... :-/

Zatím bez slepic