Co teď? - doplněno

Autor
Štítky

Chtěl jsem původně psát o Druhé světové - máme osmdesát let od jejího začátku, ale příslušný článek bude muset počkat, neb tu máme téma aktuálnější a také slušně výbušné. Státní zástupce zastavil stíhání Andreje Babiše... 

Začnu maličkým příběhem. Je to asi tak dva měsíce zpátky, kdy se na nástěnce u našeho kostela objevil krátký pamflet od našich vrcholných církevních představitelů vybízející nás, abychom napsali státnímu zástupci Šarochovi dopis ve kterém mu vyjádříme podporu v jeho těžkém a zodpovědném úkole. Měli jsme tam i vzor toho dopisu, že zkrátka věříme panu státnímu zástupci, že rozhodne moudře a spravedlivě. 

Jsem zvědavý, jestli ti stejní církevní představitelé tak nerozeznatelní od Pražské kavárny věří v moudrost a spravedlnost pana Šarocha i teď. Článek píšu v pondělí ráno, dnes, kdy vyšel už určitě bude internet plný komentářů a chytrých výšplechtů, takže si určitě počtete nejen na Kydech. Já přidám jen pár poznámek: 

1. Vidlácky bych řekl, že Šaroch měl vlastně na výběr...  buď se pustí do křížku s premiérem, boháčem s nejlepšími právníky a nebo se pustí do křížku s pražskou kavárnou. Teď vážně neřeším premiérovu vinu nebo nevinu... Šaroch, bez ohledu na důkazy, mohl začít obžalobu a počkat, až nedostatečné důkazy rozmetá obhajoba u soudu. Vysloužil by si tím babišovu pomstu a slávu u všech premiérových odpůrců. Nakonec se ale rozhodl, že bude lepší dostat nakládačku od pravdy a lásky než od Babiše, protože to v konečném důsledku bude mnohem méně bolet. 

Jinými slovy, jeden pražský státní zástupce usoudil, že pražská kavárna, její novináři a apologeti jsou mu ve světle důkazů proti Babišovi méně nebezpeční než justiční mašinérie s nebezpečím žaloby za křivé obvinění a tak. O ledačemž to vypovídá. 

2. Tak nějak bych předpokládal, že se teď dozvíme od Pravdy a lásky, že je náš justiční systém a státní zástupci už dávno prolezlý korupcí (což všichni víme) kdy je možné si objednat a zaplatit zastavení trestního stíhání, což premiér určitě udělal že jo? Ale kvůli odporu té stejné kavárny a kvůli masovým demonstracím na podporu právě této justice a státních zástupců ještě Babiš nestihl nadělat žádné škody. Sice dával nějaké zákony, které byly tak strašlivě kritizovány a propírány, že mají vejít v platnost až příští volební období. Tím pádem zde máme ještě předbabišovskou justici a předbabišovské státní zástupce, kterým Pravda a láska opakovaně vyjádřila podporu. Co ted? Lidi u nás nejsou blbí a uvidí každý případný názorový obrat. Úplně vidím, jak skvěle se Minářovi demonstruje proti premiérovi bez obvinění. 

3. Jak dál? Inu Kavárna a Pravda a láska si budou muset najít nové téma a nové obvinění. Nemělo by to být tak těžké. Navrhuji jim přesunout zraky na zprávu Olafu a pokusit se ještě více žalovat u Evropské unie. Do listopadu není daleko, tak aby to vůbec do té velké demonstrace po třiceti letech od plyšáku stihli.

 

Doplněno: 12.30

1. Podle novinových titulků to vypadá vpravdě cimrmanovsky. Prvek očekávání byl vystřídán prvkem zklamání. A tak se všichni předhánějí v ujišťování, že to vlastně nic neznamená, že Šaroch sice rozhodl, ale všechno jede dál. Jeden si skoro až říká, jestli ten Šaroch vůbec k něčemu byl, když stejně teď přijdou na řadu nadřízení, jacísi aprobátoři a kdo ví jaké nástroje jsou ještě k dispozici. 

2. Opozice je nějak podezřele zaražena. Asi byli přesvědčeni, že dojde na obžalobu a soud a ono nic... Ještě se vyjadřují velmi krotce. Zatím Šarochovo rozhodnutí respektují a zatím jen mluví o tom, že by se k tomu měl vyjádřit a vysvětlit to. Ale dejte tomu pár dní. Oni se rozjedou...

3. Víte o nějakém rozhovoru, článku či tiskovce, kde by se Šaroch v minulosti vyjádřil, jaký na celou kauzu má právní názor? Celá Pravda a láska už mluví, jak je podezřelé, že Šaroch na poslední chvíli změnil právní názor na celou věc. Bez mučení se přiznávám, že nevím. Ale mám pocit, že přání bylo otcem myšlenky, jeden novinář opisoval od druhého a nakonec se ukáže, že to bylo klasické fake news a Šaroch nic nikdy neřekl. Pokud se mýlím, prosím hoďte do komentářů odkaz.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Průvod Pirátů do Bruselu, kde budou žalovat na Babiše, bude hodně dlouhý. Ta parta udavačů, kteří si říkají elfové, by měla zřídit zvláštní linku do Bruselu, aby tam nemuseli všichni pořád cestovat. Brusle na druhém konci zřídí automatickou odpověď. Mohla by vypadat následovně:
"Dovolali jste se na protikorupční linku EU pro občany ČR v Bruselu. Dovolujeme si upozornit, že je Váš hovor nahráván pro zkvalitnění služeb. Pokud si chcete stěžovat na Miloše Zemana, stiskněte 1. Pokud si chcete stěžovat na Andreje Babiše, stiskněte 2. Pokud si chcete stěžovat na někoho jiného, opakujte prosím volání. Pokud si chcete stěžovat na Miloše Zemana, ..."

Zatím bez slepic

Pokud si chcete poslechnout zvukovou stopu z nejakeho videa Jakuba Jandy, stisknete 3. Pokud si chcete poslechnout zvukovou stopu z videa piratky Krausove stisknete 4. Pokud jste Kalousek, flaska je ve druhem supliku, jako vzdy.

Zatím bez slepic

Tady máte jeden kurník, pane!

Zatím bez slepic

:-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak už jsem psal,bude to zameteno pod koberec.
Podobných případů je více a mohlo by to spustit lavinu obviňování z čeho by měli i soudci těžkou hlavu.
Možná si někdo vzpomene,na Akt cz,psal nick novinář,všichni se drží pod krkem,hlavně to nespustit,mohlo by to mnohé ohrozit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je to jako v tom známém židovském vtipu. Přijde Khón za rabínem a říká:
"Tak rabbi, prý se ty ukradené stříbrné příbory, z jejichž krádeže jste mne obvinil, našli."
A rabín na to:
"Jo našli, ale podezření zůstává."

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kontroverzni Evropska Unie, kontroverzni pravda a laska, kontroverzni CT a kontroverzni Milion chvilek jiste budou mit kontroverzni pocity ohledne kontroverzniho rozhodnuti kontroverzniho statniho zastupce o kontroverznim pripadu, kontroverzniho miliardare a kontroverzniho politika.

Timto je mi to kontroverzne sumak.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

až přijdou noty.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Za prvé : Babiš o žádnou dotaci nežádal. Nemůže tedy být obviněn z podvodu.
Za druhé : Žádost podali Babišovi příbuzní, kteří si vytvořili vlastní firmu. Samozřejmě, že tu existuje spojení, dokonce příbuzenské, ale to není nic protizákonného.
Za třetí : Pokud někdo udělal chybu, tak je to úřad, který dotaci firmě přiklepl. Jeho povinností bylo zjistit, zda nebyla firma zřízená účelově, právě proto, aby získala dotaci. Pokud to neudělala, je vina na ní.
Za čtvrté : Podat žádost nemůže být trestné. Na úřadu je, aby posoudil, zda je oprávněná, anebo ne.

Už z tohoto výčtu je jasné, že obvinění z podvodu je nesmysl od samého začátku.

Zatím bez slepic

O dotace nežádal ani pan Babiš, ani jeho příbuzní, ale statutární zástupci firmy. A to byli najatí manažeři.
Na začátku kauzy před třemi lety napsal na net jeden renomovaný právník, že při znalosti faktů by nechtěl být soudcem této kauzy, protože dokazování bude velmi složité.

Zatím bez slepic

Ale se souhlasem, nebo spíše z příkazu majitelů. To by ale na posouzení žádosti nemělo mít vliv. Podat žádost nemůže být trestné.

Zatím bez slepic

právně a tudíž i trestně zodpovědný konat za firmu je STATUTÁRNÍ ZÁSTUPCE, nikoliv majitel! Pan Babiš statutárem firmy Čapí hnízdo nebyl.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Šarochovi nadřízení nyní musí podle Deníku N projít celý spis, který má přes 20 000 stran, a rozhodnout, zda s jeho rozhodnutím souhlasí. Je tedy na nich, jestli skutečně stíhání Babiše a dalších obviněných zastaví, nebo s případem naloží jinak,..."
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/babis-capi-hnizdo-zastaveni-trestni-…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Za prvé : Babiš o žádnou dotaci nežádal. Nemůže tedy být obviněn z podvodu.
Za druhé : Žádost podali Babišovi příbuzní, kteří si vytvořili vlastní firmu. Samozřejmě, že tu existuje spojení, dokonce příbuzenské, ale to není nic protizákonného.
Za třetí : Pokud někdo udělal chybu, tak je to úřad, který dotaci firmě přiklepl. Jeho povinností bylo zjistit, zda nebyla firma zřízená účelově, právě proto, aby získala dotaci. Pokud to neudělal, je vina na něm.
Za čtvrté : Podat žádost nemůže být trestné. Na úřadu je, aby posoudil, zda je oprávněná, anebo ne.

Už z tohoto výčtu je jasné, že obvinění z podvodu je nesmysl od samého začátku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Poslouchat a dívat se na ČT 24.
Dlouho jsem se tak nebavil. Střídají se jako na orloji, jeden chytřejší, než druhý.

Buďto jsou fakt omezení, anebo kardinálně podceňují inteligenci diváků. Jiné vysvětlení nemám.

Zatím bez slepic

Otázky objektivní a nezávislé ČT opozičním politikům
Nezastrašoval AB justici?
Budete mít nyní důvěru v AB?
Má nyní ČR nezávislou justici?
Není to jediná kauza AB, zatěžuje tím premiér ČR?
Máte důvěru v český právní stát?

Souhrn odpovědí
Je to otočka (obrat) o 180 stupňů Šarocha; záleží hlavně na zdůvodnění; důvěra veřejnosti v právní stát je narušena; AB je stále v obrovském střetu zájmů; pochybnosti, zda se mu měří stejným metrem jako ostatním zůstávají.

Tipla bych si, že občanská společnost (čti PAL-Minář) tímto krokem ztrácí důvěru v právní stát a koněčně se může začít pořádně bát, že o právní stát pŕichází. Stejně jako se to již stalo v Polsku, Maďarsku a částečně na Slovenku, kde se nyní bojí ztráty právního státu i samotná prezidentka. Holt naše demokracie je stále ještě mladá, starší generace (ti chudí a blbí samozřejmě) je pořád ještě zatížena minulostí a EU nám budeme muset s právním státem pomáhat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je fakt, že ještě není konec, Na Šarocha byl vyvíjen tak troch nátlak už před dvěma měsíci jak ze strany Pavla Zemana, tak ze strany Bradáčové.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sef-zalobcu-o-capim-hnizdu-statni-za…
To, že nejsou obžalovaní ani Babišovi příbuzní spíše ukazuje na to, že obžaloba by byla tak slabá, že Šaroch ze sebe nechce udělat blbce. Možná, že mu přece jen milejší profesionální čest než potlesk PAL.

Zatím bez slepic

Lenka Aspen-Bradacova - No jo, tak to jde primo z eeeemeriky. Na druhou stranu byl Andy primo v centrale, tak se to tak trochu zkratuje na nizsich urovnich.

Zatím bez slepic

Právníky od nás na východ školí americká neziskovka CEELI. Škoda, že je nikdo nikdy nepozve na pokec do médií.
https://ceeliinstitute.org/poslani-ceeli-institutu/
https://rejstrik-firem.kurzy.cz/26167379/ceeli-institut-o-p-s/

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Politici a výkonná moc je u nás i na celém světě rozdělena na ty co pracují pro GP a nebo pro US státní elitu. Přestup z jedné strany na druhou se trestá smrtí nebo kariérní likvidací, takže jsou dvě možnosti.
1. Šaroch spáchá sebevraždu, nebo začne popelařit.
2. US státní elita potažmo její pohunek Pražská kavárna na Babiše nic nemají a obvinění mělo vést pouze k rozpoutání majdanu v ČR což se zatím nepovedlo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Netušíte, je-li Vlk očkován proti vzteklině??

Zatím bez slepic

In reply to by Plesnivec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kontrolní otázka, znáte nějakou politickou stranu v českém Parlamentě, kterou by veřejně Vlk volil?
Jeho stařecká žlučovitá nenávist je neočkovatelná.

Zatím bez slepic

Laco Grősslingu, prosím vůči Vlkovi o shovívavost a nadhled. Je z celé situace u nás zcela lidsky nešťastný. JD

Zatím bez slepic

Ano, ČSSD. Především Bohuslav Sobotka.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nepatřím mezi další, kteří mohou jinak rozhodnout, ale myslím si, že zastavení NEBUDE MOŽNÉ. Do té doby i po ní si přečteme a uslyšíme toho ještě mooooc. Pak se bude hlasovat, a to tak dlouho až zvítězí kdo má zvítězit.

Zatím bez slepic

Neradujte se, kdo se radujete, nebuďte smutní, pokud jste chytili vlka.
Pokud bude stíhání v této kauze zastaveno, určitě se již pracuje na několik dalších, stejně dobrých.
A na pro několik dalších se konstruují důkazy, které budou mít větší šmrnc.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kauza Čapí hnízdo vznikla na politickou objednávku a mockrát jsem tu psala, že je to nesmysl.

Pokud nadřízení Šarocha to vrátí zpět do hry, nastane tu peklo. Protože stejně jako pro PAL by zastavení kauzy zanechalo pachuť, tak znovu vrácení kauzy do hry už definitivně zanechá pachuť pro nové voliče Babiše. Ti se už rozhodli, že ho teď už volit budou.

Navíc, dodatečné obžalování Babiše nadřízenými Šarocha by znamenalo, že se budou muset obžalovat i ti úředníci, kteří o dotaci ČP rozhodli a s nimi i další tisíce podikatelů, kteří postupovali podle stejného modelu.

Zatím bez slepic

Obvinění účelové a na vodě, neudržitelné. S obžalobou by to bylo ještě více neudržitelné. Soudce, pokud by nebyl nesoudný fanatik, by jim to hodil ze stolu. A možná optimista, stále si myslím, že v naší justici s jsou JEDNOTLIVCI, kteří mají zdravý rozum a profesionální čest. Je 50 mio Čapí hnízdo >>> CEITEC v Brně (miliardy)?

Zatím bez slepic

no pane jo a pánbůh s námi, Maneco, jestli spoluobčané volí Babiše podle Čapáku. Pánbůh s námi!!!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Slovo má i (Pavel)Zeman

"Pokud šéf Městského státního zastupitelství nebude spokojen s tím, jak Šaroch rozhodl, může mu nařídit, aby rozhodl jinak. Pokud s jeho rozhodnutím bude souhlasit, zahájí mimořádný schvalovací proces, který se podle Deníku N spouští vždy, když je stíhání zastaveno v takto pokročilém stádiu případu.

Do věci ovšem může zasáhnout nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Ten může do tří měsíců od nabytí právní moci rozhodnout, že se zasta

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/babis-capi-hnizdo-zastaveni-trestni-…

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

až se dílo podařilo.

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je zcela jasné, že Pavel Zeman je dlouhodobě příznivec PAL. Pokud nařídí, aby Šaroch rozhodl jinak, vloží se do toho Benešová a nastane justiční válka.

Zatím bez slepic

Než Pavel Zeman přelouská 20 000 stran, bude v důchodu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

20.000 stran spisu ! Není to málo ?

Zatím bez slepic

to prostuduje za 2-3 dny.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

„Na čem pracujete, doktore Čechove?” „Píši Babišův Čapák” „A není to málo, Antone Pavloviči?

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Soudci ani státní zástupci ty spisy vůbec nečtou, jen jimi listují.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Účelem celého stíhání bylo mít stále na Babiše klacek - je to sprostý podezřelý - a tento klacek plnil svoji funkci. Kdo měl zrovna chuť, ten si praštil. Bez ohledu na to, že je celé obvinění absurdní (důvody přesně vyjmenoval Puck).

Státní zástupce Šaroch asi nemohl jinak, než stíhání zastavit. Pokud teda nechtěl být úplně za vola.

Bradáčová a P. Zeman platnost toho rozhodnutí ještě nějaký čas pozdrží, aby se klacek dal ještě nějakou dobu používat a pak to odpískají.

Proti Babišovi i hodně zaujatému člověku musí být nyní jasné, že se jednalo od samého počátku o kauzu na politickou objednávku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Oč jde? Aha, o dotace. Dostala ona pražská čtvrť dotace na zakrytí Koněvovy sochy? Pokud ne, je třeba je vystávkovat, následně zažalovat nesprávné vykázání čerpání dotací,...
Tedy jestli pracují státní úředníci na různých obecních úrovních stejně jako zde ve Vidlákově, tak potěš koště, dotaci se nepodaří vůbec zjistit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pravda, Láska a Nevidítelná Ruka mezinárodního Justičního Trhu přece MUSÍ zvítězit nad lží a nenávistí!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vychází to ze znalosti funkce dozorujícího státního zástupce v trestním řízení a jeho konkrétním konání v průběhu času k této věci.

Ono se to bohužel táhne už dlouhé roky:

-V 11/2015 bylo podáno trestní oznámení. Myslím si, že to byl prostý a sprostý boj o parlamentní volby 2017, aby prostě Babiš vypadl.
To se demobloku a jejich sponzorům nepodařilo.

-Pak se jednalo o alespoň zmaření sestavení vlády a AB byl přece díky trestnímu stíhání "prašivým". Jen si vzpomeňte i na ty drtivě poražené socany...a celou třetinu vlády si proti vůli voličů díky tomu ukradli.... Ačkoliv všichni obvinění u Hnízda podali Stížnosti proti trestnímu stíhání, tak právě dozorující SZ Šaroch v 5/2018 rozhodl jak rozhodl, tedy NEZRUŠIL usnesení o zahájení trestního stíhání u Babiše,,,,,(Jako nedůvodné byly zamítnuty stížnosti Andreje Babiše a dalších šesti osob a rozhodnutí o zahájení trestního stíhání zůstalo v platnosti. Šaroch vyhověl jen stížnostem Jaroslava Faltýnka a tří dalších osob a usnesení o jejich stíhání bylo zrušeno.)
No a ani to nezabralo a AB nakonec svoji vládu 27/6/2018 měl.

A to, že stíhání AB tehdy v 5/2018 zůstalo v platnosti (nezastavil) bude meritem toho točení se prý na změně názoru Páně Šarocha - (nyní zastavil).

Tedy vyčkejme si na Šarochovo zdůvodnění PROČ zastavil trestní stíhání až NYNÍ....

Šaroch je jen v práci a dělá (snad) za co je placen.

Ale vůbec nezávidím těm obviněným, bez ohledu na to o koho se jedná.
V normálním právní státě by nemělo od podání trestního oznámení do tohoto kroku utéct tolik let...(2015-2019)!
Navíc celé to řízení od počátku stojí stát (tedy nás všechny) obrovské peníze a nikdo za nic nenese odpovědnost.........

Zatím bez slepic

A ono to není konečné,
je to jen NÁVRH Šarocha a jeho nadřízení nyní dostali to jeho rozhodnutí, návrh na zastavení trestního stíhání a oni se nyní musí zase prokousat celým spisem a přezkoumat, zda je oprávněný ten jeho návrh na zastavení trestního stíhání, nebo nikoli.
Takže minimálně do listopadu budou nadřízení studovat a do té doby (právní moci konečného rozhodnutí) bude AB v režimu trestně stíhaného.
No a dokud bude v politice, nebude brát podávání trestních oznámení asi konec.
Tedy tento způsob politického boje , zdá se mi poněkud k poblití.
A když si navíc uvědomíme, že ve jménu "pravdy a lásky" se rozpalují vášně a svolávají ulice, a provokuje k protiakcím, může to nabrat nepěkné konce.........

Zatím bez slepic

Jiní jsou na tom s délkou trestního řízení ještě hůře. Třeba paní V. Parkanová, kterou nemusím.

Zatím bez slepic

Právě, to je ono chybné osobní vztahování (jiní jsou na tom ještě hůře).....je to marasmus.
Nelze přece argumentovat, že jiní jsou na tom ještě hůře, NIKDO na tom takto být nemá.
Tady nejde přece vůbec o konkrétní osoby ale o skutečnost, že to tak vůbec po 30 letech budování "skvělého právního prostředí a systému" stále je!
Tak byla míněna (ne o AB..) moje poznámky o délce řízení, kdy je KDOKOLIV v režimu trestně stíhaný člověk....to je neobhajitelná doba (roky) u kohokoliv.
V kontextu následného zrušení trestního stíhání nakonec až po létech pak už vůbec!
Byl by zřejmě třeba zahájit debatu o tom, jak dlouho lze být v režimu "sprostého trestně stíhaného", aby se dalo vůbec hovořit o obhajitelnosti spravedlivého procesu celého trestního řízení..........

Zatím bez slepic

"Jiní jsou na tom s délkou trestního řízení ještě hůře" není argument pro obhajobu stávajícího děsivého stavu v případě AB, ale konstatování otřesného faktu pro spoustu dalších lidí. Pojímám to jako psychické mučení, trýznění.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já si myslím,že to teprve začne.
Zeman kryje Babiše,proto byla dosazena Benešová a toto bude jejich hlavním heslem.
To ještě nevíme,co provedou Piráti přes EU.
Klidně to mohl Šaroch povolit a soud by začal jednat až na jaře

Zatím bez slepic

Ale co vim, je, že v Assangem zveřejněné diplomatické korespondence U S potentátů ve Wikileaks mnoho o Češích nebylo. Jednou z mála je paní Benešová.

A co wo ní psal US velvyslanec? No, že JE NEUPLATITELNÁ. 😁 To jednoho nas...naštve.😎

Občas mám takový pocit, jestli ZDE neleží ten pravý důvod, proč po ní hejvlisté a bývalí zloději z Kalouskovy vlády jedou. Je pro ně hrozba.

Zatím bez slepic

Bingo!!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Není stíhaný - tím padla zábrana, která stála v cestě stranám se s ním koalit. Teď je čistý a může obcovat se všemi, kterým stíhání dříve vadilo.

Zatím bez slepic

Už se těším, až se ODS začne hlásit o koaliční jednání, když už bude AB "čistý".

Zatím bez slepic