Řešení průserem

Autor
Štítky

Všímáte si, že si pomalu všichni volení vrcholní představitelé státu mohou dát do životopisu nějaké to trestní oznámení, obvinění, žalobu  a soud? Leckdo je pak osvobozen, ale leckdo pokračuje rovnou do tepláků. Je dost těch, kteří seděli ve vyšetřovací vazbě.... například naše ojrokomisařka Jourová, Jana Nagyová Nečasová, Drábkův náměstek Šiška, Marek Dalík... a další a další. 

Teď čerstvě navrhuje parlamentní komise obvinit Sobotku a Urbana z prodeje minoritního podílu v OKD. Babiše vyšetřují intenzívně od chvíle, kdy si dovoli vyhrát volby, trestní oznámení na Zemana se nedají ani spočítat. Namátkou budu chrlit další jména... Rath, Čunek, Vít Bárta, Martin Půta, Evžen Tošenovský, ten frajer, co odhlasoval církevní restituce a pak šel rovnou do basy, Faltýnek, Parkanová...  a další a další na všech úrovních. 

Jak jsem začal fušovat do komunální politiky ve Vidlákově, poslechl jsem si celou řadu příběhů o trestních oznámeních kvůli každé zmizelé kupce písku, ucpané kanalizaci a podobně. Jakmile starosta podepsal nějaký prodej obecních pozemků, hnde se vyrojila celá smršť obvinění o korupci a obálkách naditých penězi. 

Jiné to není ani v komerční sféře. Celá moje pracovní kariéra je v podstatě jedno dlouhé vysvětlování různým šéfům, majitelům a manažerům. Každá podepsaná objednávka vždycky hned přinesla dotazy, proč právě tento dodavatel, v jakém jsem s ním vztahu, čí je to kamarád a příbuzný... U nás ve firmě máme desítky a stovky stránek směrnic o tom, jak dělat transparentní výběrové řízení a máme to stejné jako s veřejnými zakázkami... nic se nedá dělat, nic se nedá vybrat, o všem jsou pochybnosti a vysocí manažeři s telefonním číslem na Babiše mají velký problém cokoliv podepsat. 

Přečtěte si zákon o veřejných zakázkách. To se prostě nedá dodržet. Ať uděláte cokoliv, vždycky vás za to mohou obvinit. Všechny žádosti o dotace (Babiš by mohl povídat), nové kotle, nádrže na dešťovou vodu, všechno je buďto cinknuté a nebo tak složité, že se v tom nevyznáte a když se v tom nevyznáte, vždycky v tom uděláte chybu po které se jednou někdo povozí. 

Stejné je to v jakékoliv diskusi o čemkoliv. Přílišná husotota dopravy, emise v průmyslových oblastech, globální oteplování... racionální diskuse v podstatě neexistuje, protože diskuse je tak všeobecná a pro každého, že v ní skuteční odborníci tvoří nepatrnou a zanedbatelnou menšinu. Navíc, pokud je někdo odborník třeba přes lesnictví, tak nemusí být zároveň i řečník a jeho příspěvěk v diskusi zcela zanikne, byť jeho znalosti by byly pro pochopení zcela zásadní. 

A tak jsme se zcela demokraticky dobrali do situace, kdy už předem nejde nic. Každý podnikatel něco porušuje, každý politik něco porušuje, každý mistr, nákupčí i manažer něco porušuje a diskuse se stále více ujímají ti, kteří za ni nemají žádnou odpovědnost.  Každý odpovědný je jednou nohou v kriminále a už dávno nepřemýšlí o tom, co je nejlepší pro jeho obor, ale jak to udělat, aby si pro něj nepřišli uniformovaní muži a neposadili ho do tepláků. Protože i kdyby ho soud osvobodil, bude to trvat roky a přijde o spoustu peněz i o zdraví. 

Vlastně ani nemluvím o domácím násilí, rozvodech a naschválech z toho plynoucích, sousedském soužití a dalších a dalších příkladech, kdy jsme zničili v podstatě jakoukoliv schopnost diskuse a domluvy. A pozor... tohle neudělala ani Amerika, ani EU, ani Rusko, ani komunisti. Tohle jsme zvolna krok za krokem dopustili sami za vydatné pomoci novinářů a neziskovek. Všechno je skandál, všechno je žalovatelné a nikdo na zodpovědném místě není bezúhonný. 

V takové atmosféře už existuje jediný recept... Řešení průserem. Diskuse o kůrovci se vede už několik let, ale prostě není jakkoliv průchodná. Ať uděláte cokoliv, vždycky bude existovat dost velká skupina, která bude křičet, jak je to špatné a dávat trestní oznámení. Lesníci samozřejmě už dávno věděli, že to přijde. Dokonce si myslím, že to věděla i velká většina manažerů  Lesů ČR. Ale prostě to nešlo nijak udělat. Museli dodržovat mraky směrnic o transparetním výběru firem, museli snášet odvolávání, protože kdyby to neudělali, tak o jejich nevině rozhodoval soud. A tak prostě čekali, až ten průser nastane. 

Stejné je to s hraboši, postupujícím suchem, totéž je ve veřejných zakázkách všeho druhu... prostě se nedá nic dělat, jen čekat, až nastane to nejhorší. Ve větších firmách už se také manažeruje tak, že se nechá problém pořádně projevit. Až pak to všichni pochopí a může se s tím skutečně něco udělat. 

Až když opravdu na ten průser dojde, pak se najednou nikdo na nic neptá. Pak se prostě musí konat a to rychle. Směrnice jdou stranou, každé řešení je dobré, hlavně jednat rychle. Proto se většina silnic rozkopává na podzim, až už vážně hrozí, že se peníze nevyčerpají. Pak to najednou jde. 

Samozřejmě většina odborníků ví přesně, co se děje a kam to vede. A po mnoha letech současných poměrů už se dávno naučili, kdy přijde jejich chvíle. Prostě si počkají na katastrofu, počkají si, až se jim bude naslouchat a pak celou věc za drahé peníze vyřeší. A protože jde o průser a vlastně se hasí požár, je to chvíle, kdy se dá i dobře a beztrestně nakrást, protože v té chvíli mají všichni jiné starosti. 

Vlastně si už dopředu můžete celkem snadno spočítat, kdy se zase něco vyhrotí.... Když kolem začnou kroužit profesionální průseráři, aby si nakřečkovali, až to přijde... 

Asi si dovedete představit, jak to vypadá, když se kůrovcové dřevo musí těžit za každou cenu... vsadím se, že za pár let zjistí NKÚ, že se na těžbě dokonce prodělávalo, ale nedalo se nic dělat, protože bylo zle. 

V době, kdy lehce kapal olej z pohonu, tak bylo v podstatě nemožné udělat výběrové řízení na firmu, co by to za pár korun přetěsnila. Ale až se pohon rozletěl bez oleje na kusy, koupit za drahé peníze nový pohon nebyl problém... muselo se to přece rychle spravit.... 

Přesně proto v této republice nejsou peníze na nic. Proto máme drahé silnice, drahé zdravotnictví, mizerné školství a nefunkční státní správu. Protože dělat se dá něco jen tehdy, když je průser. Když je normální stav, je všechno tak rizikové, že raději nikdo nic nedělá. 

Možná proto jde za války pokrok tak rychle... prostě je to průser nad průsery, je třeba ho řešit a nikdo nediskutuje, zda to bylo transparetní, demokratické, zda se k tomu vyjádřila veřejnost, neziskovky i novináři a zda náhodou nedošlo k postupu, kdy se dalo něco ukrást. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

To je opravdu těžká obžaloba soudobé demokracie. Smutné na tom je, že Vidlák má pravdu, tak to chodí. Vidíme to všichni.
Proniklo to do celého systému. Vzpomínám si, že nám před 30 lety říkali, že doba jistot odešla do věčných lovišť a nahradila ji doba peněz a příležitostí. Ti nejbystřejší z nás měli již nažhavené motory a vyrazili dříve než jsme si to uvědomili. Tehdy nebyly žádné zábrany, naopak, razilo se heslo urvi co můžeš a právo přijde někdy později. A po takových zkušenostech právo vypadá podle toho.
Spravit se to asi tako jako spravit rozbitou porcelánovou mísu. Jde to, ale jak to vypadá! Třeba to bude poučení pro příští změnu.

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdysi se cinkalo za vládu odborníků. Dnes potentáti diskutují, zda je nezbytné aby ministr měl alespoň nějaké vzdělání. S úrovní všeho to jde dolů. Bohužel...

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když žádná faktická demokracie není, není co obžalovat...

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://buylasixshop.com/ - buy moduretic

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://prednisonebuyon.com/ - buy nosipren prednisone 20mg

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=http://astromectoli.com/>buy stromectol online uk</a>

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Viagra Ragazzi <a href="https://ocialisshop.com/ ">cialis for sale</a>

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="http://buyneurontinis.com/ ">neurontin dosage</a>

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://abuyzithromi.com ">azithromycin zithromax price</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

jdou karastrofě naproti nebo ji vyvolají a pak se dělá bez výběrového řízení.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

da zhrnut do jedneho slova:
Koproracia
- problemy sa neriesia
- kazdy ma kopec kecov a napadov
- nik sa vsak nechce pod nic podpisat ...a ani zaboha :D
- caka sa na pruser, ked sa nebudu musiet dodrziavat korporatne pravidla
- na nic nie su v korporacii peniaze a uz vobec nie na bezne opravy
- kazda korporacia ma kopec prachov na eliminaciu tazkych havarii :D :D

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Spíš to začalo průserem a už to nejde zastavit.
Jedno navazuje na druhé a když si ještě můžou k tomu prosadit potřebné zákony,tak se z toho průseru nedostaneme.
Ono tomu napomáhá i to,že jsme předali veškerou moc nad státem Bruselu,takže i ti odborníci vědí co se děje,ale čekají,jaké nařízení přijde z Bruselu a také je to jejich obezlička,nemůžeme bez jejich svolení nic dělat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mám jistý pocit, že byznys "záchranářů" se občas na té devastaci podílí víc, než nějaká legislativní přešněrovanost. Jednoduše si ten průser sami vyrobí. Ještě dokonalejší pak je moment, kdy funkční označí za průser, aby z toho pak ten průser v důsledku jejich oprav teprve udělali...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Omlouvám se Vidlákovi, že sem ještě házím něco ke Kosovu, přijel jsem včera pozdě domu, začal číst a pak jsem nemohl usnout a ráno jsem zase nemohl dospat a tak mě to nedá a musím něco ještě napsat. Reaguji hlavně na odkaz Fita, tu diplomovou práci by si měl každý přečíst. Je to tvrdá obžaloba tehdejšího bombardování Srbska, obžaloba na základě faktů. Trochu mě mrzelo, že diskuze k tomuto tématu měla tak málo příspěvků. Je to tak děsné, že se s tím stále nemohu vyrovnat. Jsem rád, že máme Zemana. taky mám rád Srbsko a nemám rád Kosovo.

Zatím bez slepic

ta diplomka mi nešla otevřít. Ale kdysi jsem k tomu viděla řadu snímků.
Co k tomu chcete říkat?
Člověk, jak hrdě to zní.
Lidé ?
Smečka dravců, leckdy nejen vraždící, ale i mučením hrající si se svými oběťmi.
A "naši" potentáti si demokraticky schvalovali "demokratické" bombardování.
Taková demokracie je zrůdná.

Zatím bez slepic

Děkuji za reakci, ta diplomka po kliknutí na odkaz se objeví dole pod lištou a znovu na ní kliknout a už to jede, tedy včera to šlo. Pokud se Vám to podaří, budete mít ale po náladě, takže varuji. Dejte si pak ještě k tomu "Ukradené Kosovo" na Nové republice a důvod k tomu, aby se člověk zbláznil je zde.
Jo a ještě něco, byl jsem zvědav jak si s oduznáním Kosova po slovech Zemana s tímto tématem poradí Vlk. No tak mě opět nezklamal, nijak. Prostě to přešel. Nemohl by napsat, že Zeman nesouhlasil s bombardováním a že jej za jeho iniciativu chválí a smeká. Prostě Vlk je Chvilkař a nepřekročil svůj vlastní stín.

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Možná, to slovo, které bych ve svém případě použil já, zní. K smrti nasral.

Včera jsem si objednal trička s Putinem. Možná je znáte, je jich plný ebay. Tak je budu nosit a provokovat tu všivou pro-banderovskou bandu tady kolem a možná se dokonce budu těšit, až jeden z těch mamlasů dá první ránu.

Zatím bez slepic

Takhle si to s námi, co máme na Kosovo, na jeho uznání a na události na Balkáně, které k tomu předcházely vyřídil p. Berger:
https://hlidacipes.org/kdo-fandi-srbsku-a-putinovi-zeman-recmi-o-kosovu…
Jsme tam v dobré společnosti. Přeji panu Bergerovi pevné nervy.

Zatím bez slepic

Tak po té diplomce od Fita i Vy Asfalťáku? To Vám to nestačí, že jsem nespal skoro celou noc.Je vám to snad ještě málo? No ne, to je hrůza , Kojzar hadr. Rudé Právo jak vyšité. To jsme snad všichni zblbli? Jak je možné, že to někdo otiskne? Věřili by jste, že i sám Mitrofanov vyzýval k zastavení bombardování Srbska a návratu k jednání? To ještě snad byl i normální, co se s ním stalo dnes? Co se to s námi děje? Kam odešel rozum?

Zatím bez slepic

odkazy jsem nerozklikával, protože bych se u toho asi znova poblil.
Kosmet jsem zhruba v té době služebně několikrát navštívil (dobré prachy) a dá se říci, že jsem nasycen na dost dlouhou dobu. Ale ono to vůbec nebylo lepší ani v předchozích válkách. Scénář byl pořád stejný, měnila se jen většina figurek, zejména těch, které měly podle scénáře umřít.
Když bych měl ještě kopnoutdo jedné bábovičky, myslím si, že většina lidí si alespoň rámcově dokáže představit, o co v Kosovu a Metochii šlo, takže nějaká diskuze postrádá smysl.

A kopnu potřetí - telku jsem neměl čas podrobně sledovat, ale mám pocit, že soudruzi z neziskovek a ze sluníčkových stran lehce pozapomněli trousit moudra o zlých Srbech, spíše se jen snažili pseudomoudře konstatovat, že "no co už..." Něco provedli a nelze udělat nic k nápravě. Pokud jsem opravdu dobře pocítil, je to významná změna. Je to šance na nápravu stavu v letech příštích alespoň v tom, že většina lidí bude o něco obtížněji polykat návnadu i s tím pověstným navijákem...

Zatím bez slepic

Tak samozřejmě, že nemá cenu příliš diskutovat o věci, která je pro ty co spolu kamarádíme takříkajíc jasná, ale například již zmíňěný odkaz od Fita byl i pro mě velice cenný a o to jde a právě v této době, budeme asi muset umět argumentovat a právě taková diplomka je dobrý průvodce. Ne všichni jsou tak skvělí, mladí a krásní jako Vy Targusi. A vlastně ani já ne.
Nejspíš máte pravdu v tom, že již netrousí moudra o zlých Srbech, ale to nestačí, já tvrdím, že když je někdo na lopatce, tak se má s ním šoupnout taky rovnou do pece, jinak seskočí a udělá to jako Jeníček spolu s Mařenkou a víte jak to dopadlo. Prostě nešetřit, nemají argumenty a tak pořádně do nich.

Zatím bez slepic

Aneb Charta2019 :-)
Poslouchala jsem včera jednání o Koněvovi na Praze 6. Od Koláře a spol. nezazněl ani kousek sebereflexe, náznak nabídky ke smíru, natož pokory nebo lidskosti. Občané měli pět minut na proslov. Mluvil tam pán, roč. 1927, mentálně svěží, jen prostě v jeho věku bylo pro něj obtížnější mluvit rychle. Zajímavě vyprávěl(ne jako někdy rozvláčné povídání), jako účastník květnových bojů v Praze, své zážitky. A oni mu sprostě v půli věty vypnuli mikrofon. Prý pět minut prostě platí pro každého (mimo zastupitele). Z části téhle generace se stala odlidštěná skupina, pro kterou platí jen pocit vítězství. Skupina, která je systémem, médii podporovaná a obávám se, že kvůli takovým lidem se generace našich dětí začne prát mezi sebou.
Jinak kdyby jste to nevěděli, tak ti z vás, kteří již žili po roce 1968, podle místopředsedy Senátu ČR, J. Růžičky z Topky (ředitel gymnázia J. Keplera v Praze) zažili nejhorší desetiletí československé historie. Kam se hrabe asi válka, dodávám já.

Zatím bez slepic

Máte pravdu s tou odlištěnou skupinou. Víte když začal Majdan na Ukrajině, tak jsem nejdříve vývoji fandil, přál jsem jim lepší budoucnost a ta se nabízela v podobě přijetí asociační dohody. Postupně jsem ale viděl ten rozdíl mezi tím co píše náš tisk a tím co se ve skutečnosti děje, že jsem změnil náhled. S tímto poznáním jsem přestoupil před své kamarády(PAL), myslel jsem že se budou seriózně zajímat o to co jim vyprávím, o tom jaké násilí používá opozice. Viděl jsem spoustu děsivých videí a tak jsem na ně poukazoval. Pro ně jsem byl ovlivněn Kremlem. To odlištění tam již bylo. Bylo již za Kosovské krize , ale i z období rozpadu bývalé Jugoslávie. Pouze jedna strana v tomto konfliktu byla ta špatná.Mrtvý Srb byl pro ně dobrý Srb. Dnes se již nestýkáme, ten intelekt je jim k prdu, jsou to chudáci a asi bych se měl za ně modlit, ale nebudu. Nakonec to stejně neumím.

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Taky to sleduji mezi známými, někteří už např. k Rusku mají až fyzických odpor, živočišnou nenávist, kterou, na rozdíl od doby před třiceti lety, co jsem je znala, neměli. Tenkrát stačilo Havlovi řict: "Nejsme jako oni" a byl mezi lidmi klid. Dnes až k něčemu dojde, tak už to samet nebude, toho se bojím.

Zatím bez slepic

O tom jednání jsem napsala, protože tam znělo to samé, co v textu Bergera. Např. hnus se vylil z Pražského hradu; srocování extrémistů před sochou; prezident je řízen ze zahraničí; my máme to štěstí, že žijeme na P. 6, kde občané svobodně rozhodli, že je budou zastupovat demokratické strany, a ne...; ruští trollové na nás útočí, jsme v hybridní válce; jsme Evropané, součást EU a NATO; vylézají zase z děr za pomoci našeho prezidenta; okolo Koněva důkladnou železnou hradbu; Koněv zahnal Čechoslováky na Dukle do první linie, pak je nechal postřílet a létal vítězně vrtulníkem nad Prahou; obligátní sovětské znásilňování a bombardování českého území; z médií zní hlasy radikálních, neonacistických, fašistických, proruských odpůrců. Historika zastupitel za Zelené soudí, že "pomník se stal ikonickým místem pro fašistické a prokremelské skupiny".A samozřejmě nechyběl Lipavský od Pirátů.
Tito hoši by potřebovali delší vojenský výcvik, jak prase drbání, aby je přešla chuť na válku.
A

Zatím bez slepic

Ani někteří bojovníci proti ruské propagandě nehodnotí Kolářovo angažmá dobře:
https://nazory.aktualne.cz/komentare/bida-ceskeho-antiputinismu-proc-je…
Celkem jim dávám zapravdu. Naběhli si na vidle, Kolář ale udělat musel, když se chce dostat do první řady karierních chvilkařů.

Pro mne dobrá zpráva: S blby a karieristy jako je Kolář přeji PAL - dobro došli.

Zatím bez slepic

Nehodnotí dobře, jen co je pravda. Ale vše je tak nějak ve smyslu" nejdřív jsi mu měl uříznout hlavu a až pak tu ruku, která tě ještě mohla říznout". No prostě takové hodnocení je k hovnu. Takže jen dodám, další zmrd a že jich teda je, jen co je pravda.

Zatím bez slepic

Omlouvám se, za těžké spaní :-)

Zatím bez slepic