Půlnoční expres

Autor
Štítky

Viděli jste film Midnight Express?

Je to film o klukovi něco přes dvacet, kterej si v nejmenované blízkovýchodní zemi, koupí trochu drog, chce si je vzít sebou a skončí tam ve vězení. Vidíte jak to tam chodí, jak je to bezútěšné.

Samozřejmě kontaktuje rodinu přes ně advokáty, ambasádu, snad i nějaké organizace. Pořád dokola nějaký naděje a zklamání. Trochu nucenej optimismus a povzbuzování. Vleče se tom. Pak tam za ním přijede jeho holka. Mluví s ním přes sklo. Přivezla mu knížku a pochopíte, že v deskách jsou peníze. On je z toho vedle, že po takové době vidí normálního člověka a ještě holku, jeho holku. Pak jí tam nějakejma posunkama ukáže, že chce vidět její prsa, ona si spíš z lítosti rozepne blůzku a on si tam vyhoní péro. Je z toho na nervy. Jí je ho líto, že je na tom tak uboze, zároveň už ho začíná vnímat jako trosku a zoufalce, se kterou za malou chvíli nebude chtít mít nic ani ona sama a zrovna na té hraně, kdy je ještě solidární a už začíná ztrácet ohledy mu s brutální upřímností říká 'Ať se na sebe podívá, co s nim je a ať přestane doufat, že mu někdo pomůže, protože na něj každej sere, úřady a všichni a že si musí pomoct sám. Nikdo jinej, že mu nepomůže.'

Ten kluk žil v nějakým světě a i když z něj už byl dávno pryč, tak ho měl ve svý hlavě a podle toho se choval i v úplně jiným světě. To ho vedlo do záhuby.

Doktoři v podobným duchu vysvětlujou rodinám feťáků, že je prostě musej nechat dopadnout na samo dno, nechat je v zimě na ulici, protože jinak feťáci vědí, že je z toho rodina bude tahat a nevěděj, že si musej pomoct sami. Pak se pořád spoléhaj na pomoct rodiny a prostě nejsou donucený si vybrat mezi fetem a normálním (nijak zábavným životem). Prostě ta nepříjemná realita musí feťáky dohnat naplno. Je samotný.

Když za vrcholu migrační krize Martin Koller vypisoval, co by se mělo dělat - hlídky, ploty na hranicích, kontroly, záseky, pohotovost armády a kdo ví, co ještě - tak, se vší úctou, k tomu jak rozumně jinak píše, to se ještě neprobudil do reality, že ten šašek na ministerstvů obrany nic takovýho neudělá a žádnej další taky ne.

Když mladá neomarxistka od uhlošabatů psala v reportáži o tom, že ty chudáčci v no-go zónách na západě, kde si dala ochutnávku tak na měsíc-dva, se maj špatně a proto zapalujou auta a obřas někoho zmlátěj a zabijou, proto jsou chudinky celý našponovaný proti policii, tak to se právě nechtěla probudit do reality, protože tohle žádní chudáci nejsou. Chudáci jsou ti, kdo tam bydleli před tím a museli táhnout (někdy o pár ulic dál a někdy až do Izraele) a nechali v tom klidně i životní úspory. Litovat pachatele a vinit oběť je obrannej mechanismus, protože VY (zde uhlošabatová) se tímto vyhejbáte konfliktu, na kterej si netroufáte ani myslet. Stejně nakonec bude muset utíkat, jak už se z Francie utíká. Jestli se neprobudí do reality a dojde na ni, nezvládne to.

Když se Ringo Čech bil v prsa, že sem přijde rus a zachrání nás zase, to se zase jen nechce probudit do reality. Rusko má dost problémů samo se sebou. Se svojí muslimskou menšinou a samozřejmě s NATO a US-deep state. Navíc se poučilo, co to obnáší jít někomu pomáhat. Co Rusko stála pomoc srbům 14-18, Francii a Británii, jakej nevděk sklidilo a sklízí právě dnes i přesto, že zachránilo Evropu od nácků. Pochybuju, že nás budou zachraňovat dotřetice, navíc před naší vlastní blbostí. Nijak se nehnali zachraňovat Jugoslávii, neženou ani teď zachraňovat Novorusko i když pomáhaj Sýrii.

Když někdo vymejšlí v Norsku, že daj cizincům kus Norska, tak nechce vnímat realitu, že budou chtít víc, protože je přeci norové musí živit. Bez norů to bude jen další Pakistán, Maroko či Afgánistán. Když někdo vymejšlí, že by se Evropa předělala na otomanský model, kde si každá populace pojede podle svých zákonů, tak jednak zapomíná, že to všichni neturci královsky nenáviděli a radši chcípnou, než by se pod to ještě vrátili a za druhé zapomíná, že na západě máme nejakou univerzálnost a rovnost občanů a není možní si být aspoň v principu rovni a zároveň mít každý jiná pravidla.

Když někdo špekuluje, že se muslimové z Evropy nijak nedostanou, tak to si jen lže do kapsy. Je to jen zbabělost vydávající se za osudovost. Samozřejmě, že to jde. Dostali je z Portugalska, ze Španělska, z Malorky, ze Sicílie a skoro celého Balkánu. Kdyby západ nepodporoval muslimy, tak je sami Srbové dostali z celý Bosny a Kosova. Jde to, ale nic hezkýho to není. Musíte si přestat hrát na hodný, což ovšem nakonec přestanete nakonec tak i tak, protože nakonec se po vás ty ošklivý věci budou chtít tak i tak.

Nemá cenu si namlouvat, že vyjdete s každým. Nevyjdete. Nejde to. Proto jsou věznice, proto jsou blázince. Proto je policie a proto jsou armády. Protože se s každým nedá vyjít.

 Na západě jsou no-go zóny, protože se s každým vyjít nedá. Nikdo nic hezkýho nevymyslel v Saint Denis. Nikdo nic nevymyslel v Marseille. Nikdo nic nevymyslel v Malmo. Nikdo nic nevymyslel v Lumíku. Nikdo nic nevymyslel v městečkách, o kterejch jste ani neslyšeli.
 Ve Francii shořela katedrála, symbolické srdce Francie. Ještě plápolala a úchylný a zbabělý president už věděl, že to není žhářství ale nehoda. Kdyby den předem přečetl v TV, že "Nás zítra postihne tragická nehoda, která nebude mít vůbec nic kriminálního" tak to nemohlo bejt jasnější. Místo aby hledali a vyšetřovali dva rozesmátý araby, tak řvali, že to je fake news, aby po půl roce pípli, že nebyla. Nic o tom, čemu se kluci smáli a co s nima dál.
 To jen prezident radši popřel realitu o jednou víc, než aby vymejšlel, jak řešit situaci. Ani nemaj nic připravenýho, protože to byl ideální čas to spustit.
 Jak psal Vidlák o průseru, kderej dovolí řešení, tak tohle byl jeden z nich. Zmařená šance. Francouzská realita je jak ksich jeho manželky, hrůza pod tunou make-upu, ale dělá se že o nic nejde. - Jak přesně vyjdete s člověkem, co se směje, když hoří jeden ze symbolů země a celé Evropy.

Jak přesně vyjdete s dealerem, co u školy nabízí drogy vašim dětem?

Je to stejně jako s komunistama v padesátejch letech. Nedalo se s nima vyjít a bylo po jejich. Ti kdo byli nepřátele (pro ně, ne že si to vybrali sami) ti to odsrali natvrdo, ostatní se přikrčili nebo kolaborovali. Většina lidí potřebovala cizí tanky v ulicích, aby si uvědomila, že se to týká i jich, jenže to už bylo pozdě. Když to za dalších 20 let padlo, tak země byla o krok zruinovanější a nová cháska přišla rozkrást, co ještě zbylo k rozkradení. Zase jste s nima nijak nevyšli. Prostě si to ukradli, na vás srali a vy jste jim nic neudělali.
 Plácat se po ramenou, že nebylo tak zle... ale bylo. Jen ne pro dotyčné. Až bude zle pro ně, tak se maj na co těšit. Budou se divit, že se jim nepomáhá.

Když začal řádit Havel a vypustil na lidi vrahy, kdo se zastal obětí? Kdo šel manifestovat? Nikdo! Soros nedodal ani noty ani Toi-Toi hajzliky ani influencery, novináři neštěkali do útoku, tak nic nebylo. - Kučiak i ta jeho štětka byli jen dva a ne stovky, nebyli mučený, nebyli znásilněný, nebyli ani nezletilí, ani mimina, ale když je kdosi zastřelil, po Ficovi se chtělo ať odstoupí a nakonec odstoupil. - To není o lidech jako Kalousek, Veškrnová, Klus nebo Minář. - To je o té slušné, milé paní vedle vás, co nechce vidět souvislosti a lže si do kapsy. Ve skutečnosti je Křeček horší než Šabatová, protože ona je profláklá svině, který se nevěří, kdežto on je slušně vypadající svině, který se to ještě žere. Křeček není malej fakan, kterej se o tom jen učil ve škole. On to všechno prožil jako ostatní. Viděl to na vlastní oči a stejně to popírá.

Že se normálních lidí každodenně národní vztahy se západem netýkaj? Ale ano. Platí se za to dnes a denně. Žrádlo plný sraček. Nízké platy. Předražený bydlení. Zrušené podniky. Béčková kvalita kam se člověk podívá. - Že si máte najít svýho sedláka pro kvalitní jídlo? Prima, když máte auto, kterým si to jídlo dovézt, když máte prostor, jak ho skladovat. Potřebujete peníze do začátku. - Znamená to, že z normálního žrádla je luxus. Nakoupit na trhu kvalitně jako v Polsku tu neexistuje. Ty trhy tady jsou jen sranda a předražený luxus. - Stejně tak s bydlením. V reality show o lasvegaský zastavárně byl jeden z nich u finančního poradce. Ten mu radil, že by měl dávat 20 % přímů na bydlení (nájem nebo hypotéku), 20 PROCENT takže tady by mělo stát normální bydlení 3-5-7 000 Kč.


Jak vycházíme se západem? - Okrádaj nás. Dividendy odcházející na západ dělají ročně snad 10% rozpočtu ne-li HDP, to znamená, že by každej měl na kontě nejmíň tak jeden a půl ročního platu.. To nepočítáme to, co zůstalo tady, ale stejně nám to nepatří. To nepočítáme všechny tunely. To nepočítáme, že by tu místo cizích korporací měli vlastní. Za to máme nadávky, že nechceme jejích lidskej odpad, kterýho se chtějí zbavit a taky dál koukaj, co by nám ukradli ještě, aby si za naše prachy mohli ještě chvíli hrát na ty morálně nadřazený.
 Jak s nima vyšlo Řecko? Nijak. Sedřeli ho na kost, ukradli jim všecko i jejich přístavy a ještě řekové žijící v Německu jsou obětmi útoků nasranejch němců. EU proti Řecku vede v podstatě ekonomickou genocídu.

 Jugoslávie byla miláčkem západu, když vedle strašil SSSR, dokonce je nechali udělat olympiádu, ale ještě se ani nerozpadl východní blok a už jim tam chystali občanskou válku, dodávali tajně zbraně muslimům a Hans Dietrich Gencher veřejně už dopředu hlásil, že uzná každou následnickou republiku.
 Pak tu deset let lhali o tom, že to byly etnické války a ne náboženské, protože by tolerance populace k podpoře muslimů rázem poklesly k nule a lidi na západě by stranili srbům. Etnicky jsou v Jugošce všichni stejní. Když se do toho západ opřel naplno za Kosovské války, tak to a) úchyl Clinton ani nebyl schopen pořádně zdůvodnit b) tejdny ani nechtěli přiznat, že to je válka c) západoevropská populace s tím mentálně zápolila, někdo manifestoval proti a někdo se chystal každýho zdání argumentů, jen aby mohl uvěřit, že srbové jsou ti špatní d) když ty halasně oznamované statisíce mrtvol v hromadnejch hrobech nikde nenašli, přestože právě kvůli nim rozpoutali válku, tak ticho po pěšině a vlastně stejně dobře udělali.
 Pak ještě pochytali všechny srbské vůdce a v monstrprocesech je dali k odsouzení poslušnejm sranda soudcům z kolonií nebo je rovnou povraždili. - Jak srbové z Kosova mohli vycházet se svejma albánskejma sousedama? Mohli zemřít, utýct nebo se opevnit v Mitrovici. 

 Když to západ udělal srbům, udělaj to vám, udělaj to komukoliv. Když na tom vydělaj, tak klidně. To jsou oni.

 Jsme jakoby spojeneckej stát, ale zkoušej nám tu majdan za majdanem. Zatím je Zeman vždycky přehrál. Kdybysme měli místo Zemana nějakýho Fica, tak už je pryč. Kdybysme měli místo Zemana Drahoše, tak už jim nastaví naši řiť a ještě přidá pomádu (jak to dělá pí. Čaputová).

Ja to dopadlo v Midnight Express? Dobře. Vzal ty prachy z knihy a nabídl je vrchnímu dozorci jako úplatek. Ten si peníze vzal a za trest ho chtěl análně oblažit. Kluk se vzepřel, strčil do něj vší silou a jak ho přirazil ke zdi, tyč věšáku se zarazila dotyčnému do hlavy a bylo po něm. Kluk se oblíkl do jeho dozorcovský uniformy a tak se dostal ven. Není to moc věrohodné, ale i divný věci se dějou.
 Ve filmech vězněm v cizině ovšem vidíte, že si dotyčný v Thajsku odpykal dvacet let v něčem, co připomínalo dantovo Peklo - vlhko, špína, hmyz, výkaly a strava na úrovni předchozího. 

Když angláni vtrhli poprvé, podruhé do Afgánistánu, afgánci je tam partizánsky zmasakrovali. Potřetí je zmasakrovali tak, že se z těch traumat Major Hopfire vykecával kadetúm ještě na začátku druhé světové. Stejně tak se chovali k sovětům. Když ti odtáhli, tak se masakrovali mezi sebou a dnes už to je nějakejch osmnáct let, co je porazili američani. Porazit afgánce ovšem znamená teprve začátek vašich problémů a tak válčej s američanama a konce to nemá. Trump jen čeká na příležitost, jak se stáhnout a vyhlásit to za vítězství. Afgánci nečekaj na pomoc a pomíhaj si sami.

Němci neodtáhli ze SSSR protože by se spolu nějak po sousedsku domluvili a Stalin obětoval syna, aby udržel morálku Rudé armády. Je to až biblické, ale možná ho syn jen sral. Ne každej má rád svý děti.

Když litevští židi zjistili, že jejich rodiny jsou mrtvý, tak konečně začali zabíjet všechny, co jim šli po krku ať to byli litevci nebo němci. Kdyby se do toho dali dřív, tak by alespoň některý členy svých rodin zachránili.

Dokonce i ve vyhlazovacích koncentrákách se vzepřeli ti židi, co věděli, že jdou na smrt, ale ne ti, co si mysleli či chtěli myslet, že to nějak zvládnou a zatím se jsou jen osprchovat.

Nikdo jim nepomohl a nikdo je ani nevaroval. Ze strachu o svůj vlastní život je tam nechali ostatní židi jít a pak párali jejich oblečení a hledali tam ulitý peníze, zlato a diamanty. Kdyby je varovali, stejně by jim nechtěli uvěřit, i to se totiž dělo.

Půlnoční expres si jede svojí cestou, ať si myslíte, že v něm jste nebo ne.

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

ale ty kozy soudružky utěšitelky mě zajímaj. To zas jo.
A prachy by mi mohla přinést taky...
... bych nemusel na šichtu...
... a mohl bych slopat pívo a "žít" na Kydech...
... no neber to...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane čmoud.
Perfektní.
Sice tvrdím,že jedeme z kopce od toho roku 1989 a nikdo nebrzdí.
Sice toho komunisté tolik nerozkradli a neznám ani jediného mld. v té době,jako teď po sametová
.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

to je, o tom žádná. Že člověku nikdo nepomůže a ještě se ho každý snaží přisrat, to ví každá OSVČ. Nejlepší je žádnou pomoc ani nepřijmout, bo není jisté, co se za tím skrývá za hajzlárnu. Zlatý středověk s mečem.

Zatím bez slepic

Ano, tak to je. To je podobné jako se slevami. Jak někdo nabízí "slevu", pryč od něj, nic dobrého z toho nekouká, jen problémy.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

nic není zadarmo - zadarmo ani kuře nehrabe. To je jeden ze základních zákonů. A pak je ještě pár dalších ... kdo se ptá, nerad dá ... kdo rychle dává, dvakrát dává ... a každé zboží má svého kupce.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Když já pořád nevím koho se bát víc. Připrchlíků nebo čmoudů? Neměl by někdo nějakou třetí variantu?

Zatím bez slepic

Sám sebe.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

To nejde Ládiku. Já se totiž mám rád.

Zatím bez slepic

Hamilbare, kdyz nevidite nebezpeci, tak se bat nebudete. S tim, ze se mate rad to nesouvisi.

Zatím bez slepic

Právě že to nebezpečí vidím. A nejen jedno. Hned dvě. A tak se bojím. Jenom nevím kterého se bát víc. A jak to vypadá, funkční třetí variantu nedokáže vymyslet ani takový borec jako je Ládik. Ovšem čím dál, tím to víc a víc vypadá, že si budeme muset projit čmoudem.

Zatím bez slepic

Poslední pokus o likvidaci národa jsme asi přežili díky tomu, že jsme ohnuli hřbet.
Přesto dnešní hrdinové tvrdí, že jsme se měli bránit.
A opravdu sami, bez cizí pomoci, všichni okolo se na nás vykašlali. Kolik by nás asi zbylo ?

Zatím bez slepic

Mylite se Pucku. Prezili jsme ho, protoze SSSR ten hrbet neohnul. Jinak bychom to neprezili.

A byli taci, co to ohybani hrbetu neprezili. Slysel jste nekdy o odboji?

Taky ohybaci hrbetu jako Curda neprezili.

Zatím bez slepic

Ono to rozhodnutí nebránit se Němcům v Mnichově by dopadlo úplně stejně jako bychom se rozhodli bránit. Jako příklad vezměme Poláky, ti se bránili a dopadli úplně stejně. Němci by naprosto stejným způsobem zlikvidovali důstojníky, jenže ti by si raději vybrali padnout v bitvě než být zastřelen u zdi.
Že Češi, Moravané a Slezané přežili, bylo dílem náhody. K.H. Frank přesvědčil Hitlera, že se nemůže jen tak zbavit 7 milionů lidí, aby to nemělo dopad na hospodářský výkon. A tak nacisté utěšovali ostatní lidi, že jdou jen po té jedné skupině a jich se to netýká. Přesně podle Martina Niemöllera:

Když přišli nacisté pro komunisty, mlčel jsem – nebyl jsem přece komunista.
Když zavírali sociální demokraty, mlčel jsem – nebyl jsem přece sociální demokrat.
Když přišli pro odboráře, mlčel jsem – nebyl jsem přece odborář.
Když přišli pro mě, nebyl už nikdo, kdo by se mohl ozvat.

Nacisté pro obyvatele Čech, Moravy a Slezska chystali v lepším případě odsun na Sibiř, v horším likvidaci. Plán na koupi území v Patagonii se nepovedl jen z důvodu, že Říšská banka neměla dost deviz. Jinak už dávno lodě s Čechy pluly směr Patagonie do pustiny, kde nic kolem nebylo.

Ohledně Mnichova se na nacisty stále nahlíží pohledem polského tažení. Ale to byl úplně jiný Wehrmacht, který se poučil ze 3 cvičení - obsazení Rakouska, obsazení Sudet a obsazení zbytku ČSR. V době 29.9.1938 zdaleka nebyl v té síle, kterou měl o rok později (také díky kořisti čs. zbraní), neměl dost paliva, náhradních dílů a většina jeho později úspěšných tanků Pzkw. III a IV byla teprve v počátečních sériích. Totéž letectvo, Bf-109 měla smysl až od verze E a Němci tu v době Mnichova ještě neměli.
Boj na podzim 1938 mohl klidně dopadnout pro Němce katastrofou. Počítalo se jen to, co obě strany měly zrovna k dispozici.
Porovnání ztrát Poláků a Čechů ukázalo, že by to na ztráty obyvatel dopadlo zhruba stejně, ať bychom se bránili, nebo nebránili.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gerde, ty pohadky, kdy existuje jenom neco je super pro lidi co se jeste neucili historii, ale pouze nadpisy jako dnes ;)

Co říci, že když bychom se branili, tak nam slibovala britanie a francie, ze budeme viniky valky a tak na nas budou pohliuzet, co rici, ze utoku na nas by se ucastnilo polsko a madarsko? A mnoh dalsich "drobnosti", ktere nechces videt nebo si zapomnel?
Ano lze psat "ubranili by jsme se", ale pohadky jsou pro deti ne pro dospele ;)

Zatím bez slepic

Ass - vase tvrzeni jsou uplne na stejny urovni.

Svrhli by nemecti generalove Hitlera nebo ne jak to planovali? Nikdo nevi.

Nema cenu, abyste si nadavali.

Zatím bez slepic

Anonyme, mas jeden problem, "kdybychyby" je jedna vec, ALE to, ze Britanie poslala notu CSR, ze kdyz neprijme diuktat z Mnichova bude na CSR pohlizeno jako na toho, kdo zacal válku je prostý fakt, na jehoz zaklade se rozhodovala vlada tehdejsi republiky.
Zatimco tvuj priklad je ono kdyb chyb co vycitas me, tedy, kdyby neco nastalo, bylo by to...

Jestli nechapes rozdil v zarazeni informaci co pisu ja a co jsi dal priklad ty, pak tezo diskutovat. A jenom dodám, já nenapsal zadný "názor, jak by neco dopadlo", já napsal, proč jeho nazor že něco mohlo být je super, až do chvíle, když přidám další a další informace co nenappsal a na ákladě kterých vláda rozhodovala, ne na kdbychyby jak nepravdivě píšeš, ale že existovalo x dalších co gerd nenapsl aco ty lživě klasifikuješ "kdybychyb" ;)

Zatím bez slepic

Ja bych vam to upresnil. Britanie neni osoba, osoba u moci se vymeni a hned je vsechno jinaka "Britanie" si mysli neco jinyho.

Nikdo nevi co by se stalo. Dumejte o tomhle.

Ovšem svoji nejslavnější sněmovní řeč přednesl ve středu 5. října tehdy řadový poslanec za Konzervativní stranu Winston Churchill, ve kterém vládu tvrdě zkritizoval za zradu československé demokracie a politickou naivitu. „Vy, že jste zachránil mír, zradil jste maličké Československo. Anglie si mohla vybrat mezi hanbou a válkou, vybrala si hanbu a stejně bude mít i válku,“ křičel mimo jiné na Chamberlaina.

Zatím bez slepic

No, ona to "Co by kdyby" Británie s Francií předvedly o rok později. Ano, konečně už válku Německu vyhlásily... přestoi jim to nebránilo v tom, aby nechali Poláky chcípnout. Proč si jako myslíte, že by o rok dřív tragédie ČSSR Británií pohnula nějak silněji?

Zatím bez slepic

Osoba neosoba co se muze rozhhodnout jinak.

Poenta je, ja mluvim o jednání Británie a Francie, na základě kterého rozhodovala vláda a nějak rozhodla, vy mluvíte o tom co by mohla udělat ve stylu kdyby chyby. Ano lze se bavit/diskutovat o kdyby chyby, ale muselo by se to rici dopredu, proto opet neprijimam odpoved, a znovu budu opakovat, jak mluvim o faktech na zaklade kterych se rozhodovallo a vy na teoretizujete, co by mohlo byt kdyby se stalo něco jiného...

P.S. Chápete, že moje odpovědi na Vás jsou o tom, že jste nesouhlasil z mou odpovědi na gerda, a toto vlakno není od začátku ani omylem teoretizováním, kam jste to opakovaně chtěl změnit...

Zatím bez slepic

Assi,
národ, který nebrání své území, je určen k zotročení nebo vyhlazení. Naši společní předci také stáli mnohokrát před volbou, zda válčit nebo ne. Proti husitům také stála celá Evropa. Každá volba má svá ale. Poláci o své volbě vůbec nediskutovali a bránili se s horším vybavením, přesto dokázali Němcům způsobit ztráty.
Vše ostatní jsou tabulkové počty, ale příčí se mně to černobílé vidění, jak byl Wehrmacht skvělý a čs. armáda k ničemu, jak byl Wehrmacht automobilní a čs. armáda ne (přitom na tom byl wehrmacht podstatně hůře). Wehrmacht roku 1938 bylo možné porazit vojensky, a tím, že Britové a Francouzi předhodili ČSR Hitlerovi, mu věnovali výzbroj pro 40 divizí a několik zbrojovek. Drobný rozdíl, který přispěl k rychlému pádu Francie.
Jenže co se týká poruchovosti strojů wehrmachtu, to je fakt. A chybějící náhradní díly, střelivo a palivo na dlouhé boje, to také. V tom je bránící se armáda ve výhodě.
Maďarsko v předstihu napadlo Zakarpatskou Ukrajinu o den dříve a bylo odraženo. Pohádky o mohutném maďarském úderu ponechme dětem. Poláci by maximálně zabrali Těšínsko, a to zabrali stejně.
Chtěl jsem především poukázat na fakt, že rozhodnutí na to, zda jsme se měli nebo neměli bránit nemělo vliv na výši ztrát. Důstojníci by padli ve válce místo aby byli popraveni u zdi nacisty jednotlivě. Ztratili bychom stejně obyvatel a národ by byl v případě vítězství nacistů vyhlazen ať by se bránil nebo nebránil. Celkové plány nacistů byly určovány ideologií a přístupem k podřadné rase a nějaké rozhodnutí, zda bychom se bránili nebo ne by na to nemělo vliv. Jen by Hitler nemohl rozpoutat WWII tak snadno.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Válku jsme vyhráli, po sedmi letech, jako ostatní vítězné národy..

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vtip je právě v tom Mnichově. Poláci jednoduše neměli o čem diskutovat, protože před žádnou volbu postaveni nebyli. Vtrhnout k nám Hitler v květnu, byla válka tak, jak ji měli Poláci.

Zatím bez slepic

Anglie a Francie poněkud procitly ze svých snů o míru, když Hitler zabral 15. března 1939 zbytek ČSR, i když v Mnichově sliboval, že to neudělá. A proto už s Polskem neprovedli totéž, co s ČSR.
Pro nás z toho plyne poučení, že jakákoliv mocnost ČR kdykoliv obětuje.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pozor, on se Britů ani Francouzů nikdo na Poláky neptal. A ano, jak píši výše, válku sice Německu vyhlásili... Ale nějak zapomněli pro to Polsko reálně hnout prstem.
S poslední větou ovšem plně souhlasím. Proto tvrdím, že slepé upínání se k "velkým ochranitelům" je cest do pekel.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Národ se má bránit? Vždy a všude? Hmm, když má šanci tak ano, ale když ta nudle měla bojovat proti VŠEM sousedům a navíc pak dostat vyhlášení války od Británie a Francie , jinak řečeno ne 80 ku 10 z 5 miliony zradců (=němců) v zádech, ale 80+madari+polaci ku 10 milionům? :D

Ve výsledku není kdyby, ale počításe vždy výsledek, kde jak to skončilo v roce 1945 a myslím, že to skončilo docela slušně, když Beneš místo jednání a spolehnutí na zrádce šel k někomu, kdo sice nebyl super člověk, ale držel slovo... Jasně ztratilo jsme podkarpatskou rus, ale nabízené Lužicko s podmínkou, ž enesmíme s lužicka odsunout němce, by po roce 1989 byl nepříjemnej zážitek...

Takže můžu říci, že je super se bavit o jednotlivých situacích, které když vytrhnu z celku a budu hodnotit samostatně vypadají hnusně, ale v celku nevypadají tak hnusně a to "nebojování" kdy se to líbí tobě? Gerde, když se na jedné frontě zaútočí a vlastně se nachávaj zabíjet vojáci "zbytečně", protože potřebují pozornost jinam, nežkde bude hlavní útok, je to hnusné jednání, že si nechal pozabíjet mladé kluky nebo se pak počítá výsledek?

Zatím bez slepic

Obrana vychází z toho, že útok bude útočníka bolet a bude mít velké ztráty. Příště si útok raději rozmyslí. V září 1938 byla reálná šance Hitlera poškodit, aby nerozpoutal WWII. Beneš se rozhodl, že tedy vyhoví přání Francie a Anglie, a díky Chamberleinovi a Daladierovi došlo k vyzbrojení Hitlera výzbrojí pro 40 divizí.
Pro mě patří Neville Chamberlein a Edouard Daladier před Norimberský tribunál hned vedle Hitlera. Měli významný podíl na rozpoutání WWII. Nebo nejméně vedle Mussoliniho.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

tisíckrát omílaná spekulace, která není podložena vůbec ničím, leda přáním, které se jeví otcem myšlenky.
Němci neměli tanky, neměli děla, neměli PHM, neměli vojáky.
Naše mobilizace oproti stupidním chrochtům o jejím úspěchu, kterými nás krmili už komunisti a dnešní pseudoodborníci v tom pokračují, dopadla polokatasrofálně.
1/
Německých branců nastoupilo pouze asi 50 000, zbytek zdrhnul do Říše, aby pomáhal Wehrmachtu,
2/ nebyl zrekvírován dostatečný počet koní,
3/ tzv. obranná linie nebyla hotova ani náhodou,
4/ hotové pevnosti nebyly až na pár těžkých kulometů a lehkých houfnic vůbec vyzbrojeny,
5/ muniční sklady zely prázdnotou.
6/ Velení nula nic, protože v gen. štábu šéfovali Frantíci a ti se pro jistotu před tímto průserem zdekovali.
7/ Letectvo zcela a úplně o hovně, konstrukce a technicko-taktická data letadel byla o jednu generaci pozadu, nemluvě o počtech bojeschopných letounů.

Zatím bez slepic

Jeste bych dodal, ze tolik opevovane cs. tanky byly jeste ve vyrobe, tech par co armada prevzala nemela kanony.
Stihaci Avie B - 534 mely konstrukcni vadu - odtrhaval se potah horniho kridla. Nasi dedkove se chteli branit. Ale vyzbrojeni by byli prevazne nadsenim.
P.S: Avie vyhraly vyberove rizeni diky korupci. Nepripomina Vam to neco?

Zatím bez slepic

Jsou holky, co svemu vrahovi behem znasilnovani aspon poskrabaly oblicej.

Zatím bez slepic

Je otázka, co by udělaly, kdyby je k tomu vrahovi přivedla nejbližší rodina se slovy: "Buď mu dáš a budeš moci jít, nebo si tě vezme stejně a nevrch ještě zavraždí".
Záludnost v té mnichovské volbě byla právě v oné "možnosti" volby mezi špatným a ještě horším. V tom, o čem píše Čmoud.

Zatím bez slepic

Ehm ehm, všech 50 Lt-34 i 298 Lt-35 samozřejmě v září 1938 bylo vyrobeno a kanóny mělo, doporučuji si doplnit vzdělání v tomto směru. A k tomu je možné připočítat několik (desítek) tanků pro export, které armáda při mobilizaci zabavila. O konstrukční vadě Avií se vědělo a v roce 1938 se u vyrobených strojů průběžně odstraňovala... Naši dědové měli výzbroj pro 40 divizí, kterou wehrmacht a satelité používali celou II. válku.

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Lt-34?
Vtipkujete?
Bojovou hodnotu měly pouze Lt-38. A teď spusťte,kolik jich bylo na útvarech bojeschopných. A obdobně,kolik bylo bojeschopných stíhacích dvouplošníků z Avie, v době mnichovské krize.

Zatím bez slepic

Proč bych vtipkoval o padesáti kusech Lt-34, tedy spolehlivých jednoduchých tancích s 15mm pancéřem (Panzerkampfwagen I 13mm), dvěma těžkými kulomety a protitankovým kanónem 37mm? V září 1938 překonávaly většinu německých. Lt-35, které podle Vás neměly bojovou hodnotu, používali Němci tři roky druhé světové války jako bojové (a dojeli na nich i k Leningradu) a Rumuni s nimi ještě v pětačtyčicátém osvobozovali Československo. Co je na tom vtipného? Počty bojeschopných Avií si jistě jste schopen dohledat na internetu, či v literatuře sám, stačí se vzdělávat :)

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

je to jasný, jste "joker".
Nebudu citovat panzernet, frontu, valku, Pejčocha, stačí Wikipedie:
" I přes některé nedostatky byly tanky přijaty oficiálně do služby v červenci roku 1935 jako LT vz. 34. Největší slabinou tanku byl 15 mm pancíř, což se stalo tanku LT vz. 34 osudným. LT vz. 34 měl sloužit jako průzkumný. Jak se však ukázalo, LT vz. 34 byl pro tyto účely pomalý. Po obsazení českého pohraničí Němci roku 1938 nabídla československá armáda všechny tanky k prodeji, avšak nenašla žádného kupce. Němci neměli o tyto zastaralé stroje zájem, a tak byly sešrotovány."
Hele, já Vás nechci zesměšňovat. Ale další diskuze s Vámi mi připadá očividně jalovou.

Zatím bez slepic

Děláte mi radost, vzděláváte se! Takže už jste zjistil, že tanky, o kterých jste psal, že byly v roce 1938 ve výrobě sloužily už od pětatřicátého, jistě Vám Wiki prozradila, že všechny měly kanóny (ona sice tetička Wiki není žádný zázrak, odborníci jsou to ostatní Vámi jmenovaní, ale pro začátek dobré). Hádejte, kdo se zesměšňuje, když sám vyvrací svá předchozí tvrzení?

Zatím bez slepic

tak to jsme na tom porad stejne, zadni vojaci, zadni branci a i kdyby tak zadna vystroj pro ne ani munice

ropiky nepouzitelne

samopaly maji kurdove i s naboji

takze jsme uplne bezbranni, neubranime se vubec nikomu

Zatím bez slepic

Teď jsme na tom hůř, než naši dědové v 38. Každý schopný chlap měl za sebou vojenskou prezenční službu. Být neodveden, byla, aspoň u nás na vesnici ostuda pro celou rodinu, ostatně to přetrvalo až do zahnívajícího socialismu. Náš ročník jel k odvodu na vyzdobeným koňským povozu a to byl rok 84.
Děda odcházel v 30-tých letech minulého století z prezenční služby jako četař aspirant-důstojnický čekatel. Za 18 měsíců vojny měl za sebou tři kurzy.
Pomineme-li zásadní otázku čím obránce vyzbrojit (když už každému padesátníkovi důvěrně známé kvéry skončili u ISIS), napadá mě starý pokřik z demonstrací před Mnichovem: "Vydejte nám zbraně, dali jsme Vám na ně!", zbývá zásadní problém, kde kurňa vzít ty obránce, co měla tehdejší RČS?
Z civilkářů?
Z těch pár jedinců, kteří absolvovali vojnu za náměstka na MNO inženýra Kalouska? Do Aeroklubu v těch letech přicházeli kluci, co sloužili v Prostějově u parašutistů a za celou vojnu si neskočili. Ostatní výcvik taky stál za prd. Nebyly na to finance.
Kde vzít lampasáky, kteří by té mase v poli veleli? Kdo byl schopný, tak z vojny zdrhl. V 93 jsem byl jako záložák na zimním cvičení na Libavě. Nikdo po nás nic nechtěl, celý dlouhý týden jsme strávili čučením na video a štípáním dřeva do kamen. To abysme nezmrzli. Ve dvacetistupňových mrazech se nerozpouštělo ani mýdlo. Viděl jsem kapitána od tankistů, který vypadal jako lampasácká karikatura, přes panděro a prdel by do tanku ani neprolezl. Fakt, takovou figurku jste neviděli. Buzeroval svoje podřízené, že po pěti dnech v mrazu nejsou předpisově oholení. Za mejch mladejch let to náčelnictvo přehlíželo, důležitější byly jiný věci.
Jasně, je jiná doba.
Máme armádu dobře vycvičenejch profesionálů. Jako expediční vojsko, v cizích koloniálních válkách snad fungují efektivně. I když ten poměr, prý na jednoho vojcla v poli prý (údajně, snad,...) až 1,5-2,0 štábní krysy.
Nevadí, jsme v NATO, armádu nepotřebujem, ochrání nás pověstný článek 5. alianční smlouvy.
Konec ironie, článek 5. nás vydává napospas agresorovi stejně, jako naši tehdejší a současní spojenci v roce 1938.
A pokud, se najdou nějací troubové, co to myslej s branným výcvikem trochu vážně, zasáhne sociálně demokratický ministr vnitra (a taky člen ASPEN institutu) Hamáček a navrhuje pro obdobné extrémisty 20 let v krimu.
Na závěr mé nesouvislé litánie musím napsat, že naši dědové a báby na tom byli alespoň v jednom ohledu líp. Byla zde masa lidí, co uměli ovládat zbraně a techniku. A byli ochotní za svou vlast prolít krev. I tu vlastní.

Zatím bez slepic

Franto vím o čem píšeš, protože jsem to byl nucen sám prožít, Sám bych to asi líp nevyjádřil.
Co bychom dnes chtěli bránit, Vždyť nám tady již nic nepatří. Pomalu nám před očima mění historii.
Kdyby jsme to ještě jako pamětníci nepamatovali, tak již dávno naše děti a vnoučata byli někde jinde.
Platí mockrát opakovaná teze : " Národ, který nezná vlastní historii, bude nucen si ji prožít znovu. ".
Není to přesná citace. Ale tak to prostě je. Nic co se v životě opakuje není náhoda. Dnes nevnímám
kolem sebe ani vůli něco změnit.

Zatím bez slepic

+ nulové zálohy na naší straně. Licenčně vyráběný střední bombardér ulétl naší nejlepší stíhačce... Drnka a Žáby v mléce bych sem raději netahal...
Válka skutečně měla smysl jenom tehdy, kdyby se jí na naší straně účastnili, ti, kteří nám původně slíbili pomoc. A kdyby ti samí zakročili už v '35 po obsazení demilitarizovaného pácma, mohlo být hotovo v podstatě bez krve. Hodně se porovnává s Polském. Že jsme se měli bránit jako Poláci atp. Říkám si, jak by to asi vypadalo, kdyby a) na nás Hitler zaútočil třeba ještě v tom květnu 38 bez řečí a stejně jako na Poláky? b) Jak by se asi vyvíjely ty polské dějiny, kdyby se sešla podobná konference?Ale to je všechno coby kdyby...

Zatím bez slepic

K Polákům - ti šanci na jakoukoliv volbu nedostali. V tom je celé kouzlo. A přátelé ze západu jim alespoň formálně dopředu nesdělili, že budou-li se bránit, budou považováni za viníky války oni a i kdyby nakonec kvůli nim spojenci do války vstoupit museli, nezajišťuje jim to návrat "sporných území".

Zatím bez slepic

1) Poláci měli smlouvu o neútočení s Německem někdy od začátku roku 1934,. podobná smlouva mezi Sovětským svazem a Německem byla uzavřena v roce 1939. Dnes na tu druhou každý plive, zatímco o té první se taktně mlčí.
2) Po Mnichově 1938, kromě německého převzetí našeho pohraničí, nás přepadli i Poláci a Maďaři, o čemž se většinou taktéž taktně mlčí.
Němcům naše území připadlo na základě Mnichovské smlouvy, Poláci a Maďaři si ukradli i bez smlouvy. Poláci a Maďaři v té době byli tedy stejní hajzlové, jako Němci.
Takže to není o tom, že neměli šanci. Polsko bylo v té době považováno víceméně za fašistický stát. Jen se Hitler ukázal jako poněkud větší hajzl. A současné breky jsou spíše voláním zloděje, aby chytili zloděje, co ho okradl.

Zatím bez slepic

In reply to by PivoJ (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano. Tuto volbu opakuji také často. Jen jsem jí nechtěl rozmělňovat slova svůj přípodotek ke slovům "o jejich statečné odvaze a našem zbabělství," protože pro daný moment - totiž reakci na německou agresi, byl nepodstatný.

Zatím bez slepic

Targusi,
to jsou myšlenky po dvou litrech kvitu. Podle stejného přístupu Afgánci už dávno mnohokrát prohráli, jen o tom neví. A co teprve VietKong! Dostal od Američanů napráskáno v každé bitvě. Kdo vládne ve Vietnamu? Nebo z poslední doby Asad v Sýrii či Kim Čong un v Severní Koreji. Taky prohráli, ne? Ale zůstaňme u těch Afgánců. Jak mohou vítězit s tak mizernými zbraněmi? Každou chvíli mají nějaké ztráty, a přesto ovládají zemi i v okolí základen.
Rozhoduje ta morálka a že to nevzdali ani po letech a mnoha obětech.
Hitler by měl při útoku na ČSR přeci jen velké ztráty, a nemohl by rozpoutat WWII. Klidně se mohla stát spousta nečekaného. Pokud vím, Beneš chtěl neutralizovat Polsko tím, že by mu dal Těšínsko.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hitler praktikoval vyhlazovací válku.
Ale podívejme na Afganistán, V roce 2001, kdy začala operace Trvalá svoboda, měl Afganistán 20 miliónů obyvatel. Dnes překročil počet obyvatel v Afganistánu 35miliónů, a to ještě stačí zásobovat Evropu.
Prostě - jde o jinou válku. Já bych si nedovolil kritizovat naše předky , že se nechovali morálně. Hrdinů jsou plné hřbitovy, jak víme !

Zatím bez slepic