Legální život

Autor

Ještě než začnu s dnešním tématem, musím se omluvit katalánskému premiérovi Puigdemontovi. Dobrovolně se vydal belgické policii a zdá se, že má větší smysl pro realitu, než jsem si myslel a zdá se, že v tom nechce svoje kamarády nechat samotné. Tím pádem začíná mít morální převahu a morální převaha je víc než tanky, policajti i jakákoliv státní či soukromá moc. Odvolávám všechna silná slova, která jsem na jeho adresu řekl a nadále si myslím, že blbec je jenom Rachoj a španělský král. A teď už k dnešnímu tématu. 

O víkendu jsem měl první letošní zabijačku. Ještě budou následovat dvě další. Byla to příjemná vydařená společenská událost. Nepršelo, nefoukalo, nebyla vlezlá zima, byla dobrá parta a rozšířil jsem svůj okruh známých o dva Brňáky a jednoho maďarského Slováka. Vlastně obráceně - slovenského Maďara. Byla to moje první zkušenost s ugrofinským jazykem, což já vždycky sleduju do hloubky, protože jakým jazykem mluvíme, takovým jazykem myslíme. Myslíme jen v rámci slov a pojmů, které jsme schopni jazykově vyjádřit.  Pro co nemáme slovo, o tom nepřemýšlíme. A i když nejsem nadaný na jazyky, vztahy mezi slovy a jejich významy hodně rozebírám. 

Tak samozřejmě, hned jak jsme trochu popili, začali jsme rozborem maďarských vulgarismů, to musí být, pak jsme plynule přešli k rozboru výrazů označujících opakovaný pohyb sem a tam, který se po staletí užíval pro označení pohybu pily, zjistili jsme, že termín přeříznout se do sexuality nedostal náhodou a ukázalo se, že v maďarštině je to zrovna tak. Z vlastneneckých důvodů jsme ovšem nedokázali rozlousknout, zda jsme to my převzali z maďarštiny a nebo oni od nás.  Ale dost srandy. 

Měli jsme tam také jednu místní známou. Je zhruba v mém věku, drobnější podnikatelka, která ve Vidlákově koupila kus průmyslového areálu, nastěhovala se tam s manželem, pořídili si několik dětí a snaží se živit pronájmem prostor v uvedeném areálu. A tak tak se drží v černých číslech. Snaží se totiž podnikat poctivě. Má takovou nějakou ambici splnit všechny předpisy, které jí shora nařizují. Nechce mít černé příjmy ani černé výdaje, nechce zaměstnávat načerno, zkrátka všechno co dělá má být tip ťop. Hovoří o své podnikatelské poctivosti se zápalem a je skutečně ochotná pro tuto elementární poctivost udělat hodně. 

Například zaměstnávala moji kamarádku a když už to pro ni nebylo udržitelné, tak jí dala výpověď s normálním dvouměsíčním termínem a vyplatila jí příslušné odstupné. Nepokoušela se to nějak přechytračit, nesnažila se jí vyštípat nebo jí vyhrožovat vyhazovem za hrubé porušení pracovní kázně. Prostě kamarádka se ukázala nadbytečnou a tak ji propustila se vším co k tomu patří. Málokdy člověk vidí takový přístup. 

Jen... podnikání jí moc nejde. Neoptimalizuje daně. Investice píše do investic a náklady do nákladů. Nepřehazuje to mezi sebou podle okamžité potřeby. Nesnaží se na konci roku posunout zdanitelné plnění faktur do nového období nebo naopak vyfakturovat dopředu. Dělá to tak, jak to doopravdy je. Když včera odcházela, pochvalovala si, jak si po desíti hodinách na nohou skvěle odpočinula, bylo to prý jako dovolená. Běžně to tak jednoduché nemá. 

Měli jsme z ní docela legraci. To víte, když se potká parta cyniků, kteří už jsou životem protřelí a každý byl jednou nohou v kriminále za šéfy posvěcené daňové delikty, kteří mají k dispozici prakticky neomezené množství kořalky, to se nad tou chudobnou poctivostí fakt nasmějete. A když ještě spustila, jak za to může Babiš, protože od té doby co nastoupil na ministerstvo, tak úředníci musejí do puntíku plnit předpisy a nikdo si netroufne nad ničím zamhouřit oko, bo na všechno se přijde a Velký šéf nikdy nespí, to jsme se usmívali do prejtu jako málokdy. 

"Kdybys nebyla tak poctivá, mohlo se ti normálně dařit," řekl jí nakonec náš nový maďarský kamarád. "Takhle dosáhneš jedině bankrotu a tvoje podnikání koupí někdo, kdo si nebude dělat takové problémy. Ten využije všech pák na hraně zákona a nebo půjde i přes hranu, ale bude ziskovej." Má pravdu, přesně tohle se stane. A neplatí to jen pro ni. Každý malý zemědělec je na tom vlastně stejně. Buď bude cpát do půdy chemii, protože je to levné a nebo zkrachuje a jeho půdu koupí někdo, kdo si s takovými ohledy nedělá hlavu. Vlastně skoro každý malý podnikatel je na tom stejně. Pokud člověk nepodniká v nějakém exkluzívním a velmi dobře honorovaném oboru, pořád je jednou nohou v průseru.

Není naprosto reálné splnit všechny ty nesmysly, ke kterým jsme nuceni. Žádný nový předpis ještě nikdy nic nezjednodušil. Ve své současné profesi jsem šest let a za tu dobu zůstala moje pracovní realita úplně stejná prakticky nachlup. Ale papíry, které kolem toho vyplňuju jsou rok od roku složitější a je jich víc. Každý rok mám po auditu delší a delší seznam nesplněných předpisů. Každý rok doháním delší a delší seznam nesmyslů. Každý rok je víc a víc sankcí a dostat pokutu je pořád jednodušší. a každý rok musí úředník kontrolor něco najít, protože jinak by měl problémy zase on, že špatně pracuje.  

A světe div se, ani deset zvolených Babišů nebo Okamurů, nebo Zeman, nebo drahoš, nebo kdokoliv jiný s tím nic neudělá. Tohle jsou věci,které nás doopravdy ubíjejí. Tohle jsou doopravdy brzdy jakéhokoliv rozvoje. Auditoři auditorů, kontroloři kontrol, hnidopichové s velkou mocí a předpisy které vznikají tak rychle, že jim nerozumějí ani ti, co je školí. Zítra půjdu do práce a bude tam na mě čekat hromada zbytečných papírů, kterým budu muset věnovat několik hodin pracovního dne, které vyplním, zpracuju, pak je zaarchivuju a za rok se na ně přijde podívat náš firemní auditor a po něm možná ještě nějaký úředník. Pak to bude deset let ještě ležet a pak se to vyhodí. 

A jak to bude probíhat v praxi? Zkusím si to maximálně zjednodušit. V papírech umím chodit a je nás tam takových víc. Prostě to nějak zakamuflujeme, k něčemu se vůbec nepřiznáme, krátka uděláme totéž co miliony našich zaměstnaných spoluobčanů. Prostě ten stát se všemi kontrolami ochčijeme jak to jen půjde. Máme instinkty vytrénované a přesně víme, kde je ta hrana. A také víme, že když na tu hradbu budeme dost dlouho močit, nakonec spadne.  Jsou nás miliony co to tak dělají každý den. 

A čím víc to budeme očurávat, tím víc nových předpisů vznikne, aby se tomu zabránilo a čím víc se tomu bude bránit, tím víc bude nutné to nějak obejít, až už to nebude mít s reálným světem vůbec nic společného. Vlastně ne, to už se stalo. Většina vyplňovaných papírů už opravdu s realitou nic společného nemá. Přijďte do kterékoliv firmy a najdete tam v účetnictví záměny v investicích a nákladech oběma směry. Najdete faktury vystavené dopředu za neodvedenou službu před koncem roku, najdete vyplňované ISO normy vycucané z prstu jen pro nezbytnost toho kulatého razítka. Najdete faktury za služby, ale které zaplatily ve skutečnosti zboží a obráceně. Najdete soukromé jízdy manažerů daněné jako služební. Najdete výhradně služební auta, kterými jezdí jenom ženušky majitelů. Najdete byty vykazované jako kanceláře. A běžně uslyšíte, že jen Babiš krade.  

Ostatně co si budeme povídat... Já také nesmím nikomu dávat ze zabijačky výslužku. A měl bych splnit celou řadu předpisů, protože zákon předpokládá, že lidi nepoznají na vlastní oči špinavou kuchyň a nehygienickou práci. To musí veterinář. Normální návštěvník totiž nepozná čistý stůl a pracovní návyk který ho čistý udrží. Na to musíte mít kulaté razítko. Tož tedy hlásím, že všichni návštěvníci u mě byli jen tak na čumendu, všichni pracovali (taky vlastně načerno), ale nikdo nedostal ani maličký kousilínek masa. Všechno si sežeru sám. 

Zkrátka už se to vymklo kontrole, džin je z lahve venku a žije si vlastním životem. Jen je to teď nějak líp vidět. Kvůli Čapímu hnízdu u kterého to najednou vadí. Kdyby Babišův přínos byl jen v tom, že si snad konečně někdo uvědomí, že se v tomhle státě vlastně vůbec nedá žít legálně a podle zákonů, tak je to víc než dost. 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

od 1.11.2017:

"Výslužku ze zabijačky si nově mohou odnést příbuzní. Sousedi mají i dál smůlu"
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/zabijacky-nova-pravidla/r~b5f7ca76…

a od 2.11.2017:

"Veterináři změnili názor. Výslužku ze zabijačky si bude moci odnést skoro každý"
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/veterinari-zmenili-nazor-vysluzku-…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Když vaše auto bude zastavovat násilně vypadající arab v uniformě německého policisty, tak to bude nejspíš úplně legální. Co uděláte?

http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/Nova-cesko-nemecka-…

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Delaji-bordel-neumi-mluvit…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Výborně napsané,životně doloženo.
Říkávalo se s poctivostí nejdál dojdeš a toho by se měl každý držet,pak nedochází k takovým situacím,že podvodné jednání má navrch.
Jen bych neochraňoval Babiše,nezjednodušil nic kolem daní,kontrol,předpisů,spíš to ještě zkomplikoval,ztížil,aby se vtom laik nevyznal a na každou blbost si zjednával odborníky..

Zatím bez slepic

Sice se říká, že s poctivostí nejdál dojdeš, ale hospodského dcera s ní nedošla ani na kraj lesa.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přesné. Krátce po sametu jsem se hodlal živit jako účetní pro nově vznikající podnikatelské subjekty. Ovšem již tak kolem roku 1993 mi začalo být jasné, že know-how účetního nespočívá ani tak v tom, vědět, jak se co má správně zaúčtovat, ale znát, které podvody na berňáku běžně procházejí. To byla doba, kdy jsem profesně přešel od zpracování účetnictví na počítači raději přímo k programování těch počítačů :)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Sorry, že to nijak nesouvisí s článkem

Tohle je dnes na netu. Běžná informační fotka:
https://www.expres.cz/praha-alkohol-kluby-diskoteky-nocni-zivot-mladez-…

A takhle to tak vypadá doopravdy:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Karlovy_l%C3%A1zn%C4%9B.jpg

Zatím bez slepic

Che, tak to je neuvěřitelný. I když v tomhle případě bych byl ochoten i uvěřit, že to není žumpa úmyslná, nýbrž jen obyčejně hloupá a neznalá. Každopádně to ale žumpa je.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jsem postižen prací jen s papíry, tudíž s vámi cítím Vidláku, leč není to tak hrozné. Časem se každý z nás naučí v to "chodit" a ojebávat to jak se jen dá.

Drobná zkušenost s EET. Kamarádka mé ženy drobně podniká a byla nucena podřídit se EET. Příjmu pokladních nemnoho, tak ji evidence tržeb pro EET nedělá problémy. Pojala touhu porovnat své podklady s Úřadem a zjistila, že toho mají dost víc, což ji zděsilo a jaly se s manželkou dobrat po důvodu k rozdílu. Je nutné požádat FU o podklady jež nají oni, což na žádost vcelku rychle i vyhotovily. Kupodivu toho bylo několik stran s tím, že ony její tržby tam byli i několikrát. Shodou okolností jsem s manželkou šel na FU i já a hodlal se doptat na podrobnosti, neb nejlépe je dobře znát taktiku nepřítele.

Na otázku jak to budou kontrolovat, byla odpověď: to my neděláme.
Na dotaz proč jsou ty údaje zmnoženy: úřednice nevěděla.
Jak to napravit: nevěděla.

V ten okamžik jsem již odešel na chodbu a děvčata si ještě dlouho povídala.

Nedovedu si představit zkontrolovat onu evidenci nějakého supermarketu.

Závěr: je to jen a jen nástroj jak někoho "dostat" kdyby zlobil. Takový drobný krůček k fašismu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Chválím, že jste se zabývali kořeny českých vulgarismů (dokonce na mezinárodní úrovni). Ono to bývá občas zajímavé, z čeho všeho to vzešlo. Třeba ta různá roztomilá zvířátka, co v tom figurují -- třeba anglické slovo "tit" (sýkorka), ale i další. Přece jen mi přijdou angláni nějak poetičtější, se smyslem pro větší titěrnosti. No, a k čemu že to může být dobré? Hmmm, tak třeba se dá obejít přes všechna ta různá zvířátka googlí filtr na hambaté stránky, ale musí se to umět ;). Pro mne to má samozřejmě význam čistě vědecký, ukazující jak se dají najít zadní vrátka.

Zatím bez slepic

In reply to by češtinář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zvířátka a malá? Tit je původně "hanlivé označní" malého koně, což není malé roztomilé zvířátko, abych označil anglány, že mají extra smysl pro titěrnost, spíše že humor mají spíše podobný našemu ;)
Mě se nejvíc líbilo jejich posměch kdy u nás je vztyčenej prostředník u nich vzdytčené dva prsty (prostředník a ukazovák, dlaně směrem k tělu), které provokačně skrčují. Což je původem když měli lučišníky a francouzi jim při chycení sekali tyto prsty a od té doby ukazují posměšně "svůj fakáč".
Já bych tedy hodnotil, že angláni jsou stejně přízemní jako my středoevropani.

Zatím bez slepic

In reply to by češtinář (neověřeno)

Trvalý odkaz

tit (n.1)

"breast," Old English titt "teat, nipple, breast" (a variant of teat). But the modern slang tits (plural), attested from 1928, seems to be a recent reinvention, used without awareness of the original form, from teat or from dialectal and nursery diminutive variant titties (pl.).

tit (n.2)

1540s, a word used for any small animal or object (as in compound forms such as titmouse, tomtit, etc.); also used of small horses. Similar words in related senses are found in Scandinavian (Icelandic tittr, Norwegian tita "a little bird"), but the connection and origin are obscure; perhaps, as OED suggests, the word is merely suggestive of something small. Used figuratively of persons after 1734, but earlier for "a girl or young woman" (1590s), often in deprecatory sense of "a hussy, minx."

--------

Je to přesně, jako když jste mi v příspěvku plném cizích slov vyčítal použití cizího slova. Ani jste pak neodpověděl - asi jste neměl čas si to přečíst, ale působil jste fakt komicky. Bylo to jak číst "Fucking wanker, don't be vulgar! Shit!"

Pište jenom o tom, co znáte. Pak se vyhnete takovým nemotorným výrazům jako "zadní vrátka" v článku o anglických vulgarismech. Pro vaše poučení - zadní vrátka - v originále "back door," se používá v angličtině jako opis pro anál.

https://www.urbandictionary.com/define.php?term=backdoor

Nechtěl jste přeci říci, že čistě vědecky, hledáte způsoby jak obejít filtry a najít něčí anus (myšleno k sexuálnímu obveselení obou jazykovědců). - Představa dvou vědců v bílých pláštích někde v laboratoři, kde jeden klečí na stole mezi zkumavkami a stojany, se staženýma kalhotama a druhý mu čistě vědecky zkoumá "zadní vrátka," je prostě neodolatelně komická.

Pro ty, co milují anglický humor inspirovaný cizinci odkaz na Fawlty Towers. Je jedno, kolikrát jste to viděli, je to stále k popukání:

https://www.youtube.com/watch?v=5035TY5RSpg

Zatím bez slepic

Copak tím chcete říct pane Trolíku, jestli něco.

Zatím bez slepic

A co já jako s tím, když Ortel jsem nikdy pořádně neslyšel a z toho, co jsem slyšel, jsem nadčenej nebyl. Zato Kryla jo, toho můžu. Nejlepší by asi bylo, kdyby si klucí cenu pojmenovali nějak jinak, pokud už nějakou cenu potřebují dát/dostat.

Zatím bez slepic

Prostě matení pojmy. Já už toho mám dost, všech těch zmetků: od Literárních novin co už nejsou literární až po Křesťanskou a demokratickou unii, která je dnes už spíš Stranou rodinnou. Já trvám na přesném dodržování významů slov! Nazdar!

Zatím bez slepic

... jesti pisatel neměl na mysli "formu Italsko-sicilslé rodinné firmy" ...
zdravím L.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Češtináři, Vámi příkladně uvedené oxymóron jsou už výsledkem pokrmu připraveného z polotovaru zhotoveném právě z kurvizace významu slov. Změň význam slova a už se nedomluvíš, jak prosté je dosáhnout zmatení jazyka.
Přes pouhé gymnasiální základy a šedesátiletou četbu češtinu miluji a žárlím na ni, a stačil kousek (aby tenkrát kdesi vedle zařval jelen, srnec nebo vlk či parta dřevorubců) a nebyla mým mateřským jazykem. Fandím češtinářům všech zemí! Nespokojme se!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Češtináři, já už ji (je?) tam vidím

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I truly wanted to send a brief note to be able to say thanks to you for these fantastic facts you are sharing on this site. My extensive internet lookup has now been honored with excellent points to exchange with my friends and family. I would suppose that most of us readers are unquestionably endowed to live in a really good network with many special people with interesting plans. I feel pretty happy to have seen your entire website and look forward to many more exciting moments reading here. Thanks again for a lot of things.
under armour curry 3 http://www.curry3.in.net

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Thanks so much for giving everyone an exceptionally wonderful chance to read in detail from this blog. It's always so pleasing and also jam-packed with a good time for me and my office friends to visit your website at the least three times in one week to see the latest tips you will have. And indeed, I am also actually amazed considering the staggering knowledge you serve. Some 4 points in this posting are certainly the finest I've had.
patriots jersey http://www.patriotsjerseys.us.com

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I precisely wished to say thanks all over again. I'm not certain what I would have undertaken in the absence of the type of tips discussed by you over my concern. Previously it was a real alarming condition in my view, but being able to view a specialised technique you processed it made me to cry over contentment. I am happier for this assistance and as well , pray you realize what a powerful job your are providing educating other individuals through your websites. Most likely you have never met all of us.
dior glasses http://www.diorsunglasses.in.net

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I together with my guys came following the best tips and hints found on the blog while instantly I got an awful suspicion I never thanked the web blog owner for those secrets. My women happened to be as a consequence glad to see them and have now seriously been taking pleasure in them. Thanks for really being considerably considerate and also for figuring out this kind of wonderful subject matter millions of individuals are really desirous to know about. Our own sincere apologies for not saying thanks to you earlier.
ferragamo sale http://www.ferragamobelt.us

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I in addition to my pals have already been reviewing the nice guidelines on your web site and so instantly I got a horrible suspicion I never expressed respect to the website owner for those techniques. The people came absolutely glad to read through all of them and have now actually been taking advantage of them. I appreciate you for really being well kind as well as for picking out varieties of nice subject areas most people are really eager to be aware of. Our own sincere apologies for not expressing appreciation to you earlier.
curry 3 http://www.curry3.in.net

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Thanks a lot for providing individuals with a very terrific possiblity to discover important secrets from this web site. It is often very useful and as well , full of a good time for me personally and my office peers to visit your web site particularly three times weekly to find out the fresh secrets you have. And definitely, we're actually pleased for the amazing tricks served by you. Certain 1 facts on this page are particularly the finest we have had.
cartier bracelet http://www.cartierbracelet.us

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I simply wished to thank you so much again. I am not sure the things I would have gone through in the absence of the actual creative concepts contributed by you over such a question. It was actually a real fearsome scenario for me, nevertheless noticing your specialized mode you dealt with the issue forced me to weep for fulfillment. I am happy for your information and even hope that you find out what a powerful job you happen to be getting into teaching many others via your web page. Probably you have never encountered all of us.
atlanta falcons jersey http://www.atlantafalconsjerseys.us

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hi

I don't want to ruin your day,
but I have a few pictures of your employees, http://item.pictures/employees
I don't think they are doing a good job.

Yours sincerely

"Sent from my iPhone"

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hey

i like your store,
But I have a question, i see a lot of items in this webshop http://item.pictures/cheaperproducts14 that you also sell in your shop.
but there products are 40% cheaper, well my question is what is the difference between your webshop and theirs,
is it the quality or something else, i hope you can help me!

Yours truly

"Sent from my iPhone"

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Good morning

I just want to say what a magnificent website you have bild!
I am a customer of your website.
end really like your design.
I had visited your webshop last month, and I saw a very nice item i wanne buy.
But I have a question! today I wanted to order it, but can not find the item anymore in your webshop.
The product looks like this picture on this Site http://item.pictures/product
i wanne buy from you.
I'll wait.

Yours sincerely

"Sent from my iPhone"

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hey

My package was damaged for the second time.
I made a picture so that you can see what I have received. https://imgurgallery.com/45rfds2
I hope you can help me solve this problem.

Yours truly
Dann Clubbe

"Sent from my Android Phone"

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hi

My package was damaged for the second time.
I made a photo so that you can see what I mean. https://imgurgallery.com/jke4t6
I hope you can help me solve this problem.

Yours truly
Remona Swanton

"Sent from my Huawai phone"

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hello

I have a question, i see a lot of products on this site, I have made a screenshot of some products, https://screenshot.photos/product547 that you also sell in your shop. But there items are 43% cheaper, well my question is what is the difference between your shop, is it the quality or something else, I hope you can answer my question.

Sincerely
Bernie Holub

"Sent from my IPhone"

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hi

I have a question, i see a lot of products on this site I have made a screenshot of some products, https://screenshot.photos/itemproduct789 that you also sell in your shop. But there items are 15% cheaper, well my question is what is the difference between your shop ,is it the quality or something else, I hope you can answer my question.

Yours sincerely
Jordan Pereira

"Sent from my Ipad"

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hey

I have a question, i see a lot of products on this site that you also sell in your store, But there products are 44% cheaper, i have made a screenshot of the item, so you can see for your self. https://screenshot-product.photo/8975.
Well my question is what is the difference between your store.
Is it the quality or something else, i hope you can help me!

Yours sincerely
Juana Rennie

"Sent from my iPhone"

Zatím bez slepic