Smlouva s ďáblem

Autor
Štítky

Chci svým dnešním příspěvkem zareagovat na včerejší Čmoudův článek o špinavé revoluci a nastínit Vidlákův pohled na tuto  problematiku. Koneckonců máme třicetileté výročí od sametovky, což je po třicte let pro leckterého politika, aktivistu či pražáka stále zdrojem obživy i myšlenkové legitimity. 

Mně tenkrát bylo osm let... Všechno jsem měl zprostředkované přes rodiče a jediné, čeho jsem si tehdy všimnul bezprostředně bylo, že ze dne na den byla naše soudružka učitelka paní učitelka. Ale jinak to byla úplně stejná kráva jako předtím. Jak nás předtím trestala za neznalost Leninova boje za proletáře, tak nás trestala potom, že jsme n to nedosatečně rychle zapomněli. A také dala pokoj mým rodičům a přestala mě nutit, abych vstoupil do pionýra. 

Takže... 

Všeobecně se v tom osmdesátém devátém ten vládnoucí režim zajídal. Myslím, že problém nebyl ani tak v nedodstatku spotřebního zboží, to je jen dnešní evergreen, ale zkrátka a dobře na všech úrovních už těm komunistickým kecům nikdo nevěřil. Ani komunisti ne. Bylo samozřejmě pár uvědomělých úderníků, ale nebylo jich víc než je dneska bojovníků za demokracii, Havla a EU. Na všech úrovních, od vlády nahoře, přes okresní tajemníky až k řadovým členům a domovním důvěrníkům, všichni kázali vodu a pili víno, každý si chtěl na mršině ještě něco urvat a hlavně... z Gorbiho nešel žádný strach ani respekt a tak se naši papaláši neměli o co opřít. 

Možná to dobově nikdo tak nepojmenoval, ale když si čtete tehdejší paměti zpětně, neubráníte se dojmu, že se každý prostě jen po svém snažil udělat pro sebe. Základ našeho divokého kapitalismu byl položen už několik let před plyšákem.  Úvahy o tom, jak se protlouci, ty spřádal leckdo ať byl straník nebo nebyl. 

Někteří dokonce měli nastudováno i v zahraničí... Že Andreji i Klausi? Některé dirigoval vrchní STBák Lorenc v Prognosťáku, jiní vekslovali a další prostě jen plnili prasátko i sklepy. Početná skupina s kontakty na zahraničí v čele s Venoušem se už pomaloučku polehoučku dávala do holportu s budoucími novými protektory, nechávala si od nich posílat marky, dolary i marllbora. 

V té době to ještě v podstatě nebylo ani spiknutí STBáků či bývalých komunistických papalášů, ani spiknutí zahraničního disentu. Prostě už několik let všichni viděli, cos e děje a někdo vědomně a někdo nevědomky činil postupně opatření. Jen někteří to odhadli líp než jiní. 

Pak, když se to stalo, prostě jen došlo naplnění to, co už se dlouho chystalo. Přišla maturita. 

A tak jedni rozbili prasátka a začali podnikat, živnostničit, jiní použili staré kontakty a začali privatizovat a krást, jiní se pomocí zahraničních peněz nechali zvolit, úspěšní byli Lorencovi hoši s Prognosťáku, kteří do toho těm zahraničním docela úspěšně dodnes házejí vidle. Ukázalo se, že nejlépe byli připraveni ti, co věděli, jak to chodí na Západě a hned za nimi byli dobře připraveni ti, kteří odnikud nic dobrého nečekali a zcela cynicky využili období kdy nic nebylo zakázáno. 

Těch neúspěšných bylo samozřejmě víc. Někteří přišli jen o peníze, jiní i o zdraví, tu a tam někdo ztratil i život a všichni dohromady přišli o iluze. Zkrátka a dobře, ti co si mysleli, že nás má někdo tam v těch zavedených demokraciích doopravdy rád, jak to tvrdila ta Svobodná Evropa, ti zpravidla dopadli nejhůř. 

Ti, co se nechali zvolit za pomoci amerického a německého zahraničí, ti si sepsali svoji smlouvu s ďáblem a teď zjišťují, že z ní nemohou ven. I jim jejich kamarádi tam venku tvrdili, jak se blíží jejich dějinná chvíle, jak tu budou vládnout, jak zavedou svoje pořádky a ještě tomu budou moci říkat demokracie a jen trošku za tuto podporu zaplatí nepatrnými smlouvami, které nic neznamenají.  A oni podepisovali a podepisovali každým dalším podpisem i výrokem jim ubývalo voličů ve prospěch jincýb skupin, až už se teď musejí uchylovat k mediální masáži a ovlivňování justice a zbyl jim jen stále pochybnější étos listopadu  89.

Ti z Prognosťáku zase kecali o tom, co se naučili na Harvardu, jak funguje kapitalismus a dostali se do stejného klinče. Jejich autoritu jim postupně zničili tuneláři, krize a i když hoši své průsery hasili, bylo to za cenu dnešních odlivů dividend a rozprodaného zlatého pokladu. Tihle se neohánějí ani tak plyšákem, ale těmi "zlatými časy" těsně potom. Nutno podotknout, že na to slyší o dost více lidí než na sametovku. 

Dneska jsme na tom dost podobně jako tenkrát v časech Perestrojky. Kážou nám vodu, pijí víno, propaganda je stále očividnější a ti co nejvíc mluví o morálce v ní sami nevěří a dvojí metr ve všem je tak zřetelný, že už i Česká televize to vzdala a snaží se to nějak zachránit pořady o fake news. Všechno se pomalu rozpadá,  například německá armáda nemá náhradní díly pro bojovou techniku, já mám na silech se sháněním dílů i pracovníků stále větší problémy, balkanizace dopravy, silnic i státní správy nabírá na obrátkách. Vláda, to už je jen jedna hádka za druhou, čím víc keců o dobru, tím více cynického smíchu z publika. 

Diskuse na Kydech je přímo zahlcena tím, jak se všichni snažíme nějak udělat pro sebe, nějak se připravit na to co přijde. Až se to stane, bude to další maturita a těžko říct, jaká strategie bude úspěšná.  Jedna věc ale bude jiná... dneska už nikdo nevěří a neočekává, že by to s nám někdo myslel dobře. V roce 89 nikdo doma nehromadil zbraně a nečekal konflikt... 

Žádné spiknutí k tomu nepotřebujeme. Nepochybuji o tom, že někteří vidí budoucnost v Rusku nebo v Číně, další doufají že USA budouo na věčné časy, Německé želízko je také ještě v ohni. Já řeším všechno zabíjačkami, tedy dělám si kontakty na různé lidi, že by se to mohlo hodit. Určitě tu bude i nějaký fírer co si piluje projevy a čeká na svojí příležitost. Stejně tak nějakcí klerici pošilhávají po polských vzorech, další mají doma hroudu zlata nebo věří ve svojí halu se soustruhy a fotovoltaikou. Jiní se opájejí vizemi světa, kde se nelétá, neyvrábí, ale je čistý vzduch a bude se to dělat metodou Pol Pota, když to jinak nepůjde. Na západ od nás si leckdo chystá chalífát. 

Zkrátka až to přijde, ukáže se, kdo viděl nejdál dopředu... 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Vidláku, na to, že Vám tehdy bylo pouhých 8 let je to vynikající psaní. Jak vidno dá se i nedávná historie pochopit a poznat.
Snad jen jemně dodám, že mnoho lidí si splnilo svůj sen a poznalo co zvládnou a dokáží v životě. Já jsem jedním z nich a proto jsem rád za to co bylo. Jenže začátky, nejen mé snahy, začínají tak v létě 1989, kdy ledy již tály. V roce 1989 to šlo jen rychleji, mnohem rychleji. Nezbohatnul jsem, to ne, ale dokázal jsem si co umím a dokázalo si to mnoho mých kamarádů.
Víte, že když jsme v lednu 1989 začali vydávat v muzejním spolku časopis, byl pro "vnitřní potřebu" 200 kusů, tak nám ho tisknul soukromý tiskař. A nikdy jsme v redakci nezažili ani stín cenzury. Jestli ji dělal ten tiskař, nevím. Po roce 1990 časopis zaniknul, nebyl čas.
Kolo dějin se nedalo zastavit tehdy a ani nejde zastavit nyní. Jen nevíme kam pojede a musíme věřit, že se nezpronevěří nenásilné tradici.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

👍

Zatím bez slepic

Přidám i svůj podpis.
Asfaltový holub

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, nevím s tou balkanizaci cest, nejak za posledni 4-8 let mám pocit, ze sice sama uzavirka, ale tak nejak se ty cesty opravuji a fakt zlepsuji. V ramci prace nenajezdim to co kamionak, ale projizdim o to vic i prdelakovy a nerikam, ze je to ideal, ale oproti tomu co sem znal z let 2000-2010 je to zlepseni velky. Me to spise dava otazku co se deje, ze se zacalil opravovat cesty a tak rychle, kdbych byl paranoik, tak bych si rekl, nekdo potrebuje fakt dobrou silnicni sit. I kdyz nekdy ty opravy jsou divny, kdyz most v krpoli se opravuje po ctvrty :D

Jinak ty vzpominky, no kdyz vezmu co pamatovala rodina na slovensku co u nas, tak nejak to cekani zmeny jako vasi rodice jaksi necekali, cekali uvolneni v tom smyslu, ze melo byt volne cestovani, smenitelnost apod. Jak se ukazalo, uz soudruzi meli prebytek cizich men, a melo se uvolnit cestovani po sjezdu 90nebo mel byt 91? Takze zmen ase cekala, ale narozdil od tebe to spise vidim, ze melo byt neco na zpusob ciny nez to co nakonec bylo, ale souhlasim z duvodem, proste Gorbi byl takovej ruskej Sobotka/Fiala.

Zatím bez slepic

zrychleně.
Výkon českých dopravních firem, které se zabývají silniční dopravou, poklesl vloni (2018) POD úroveň roku 2004, tedy rok před vstupem do EU. Přitom objemy přeprav kupodivu rostou a rostou a rostou...
Každý, kdo má hlavu na krku, si udělá obrázek, jak se soudruzi v Práglu starají o konkurenceschopnost českých firem.

Tak, a teď ty cesty.
Balkán je v podstatě synonymum pro úplatky, všimné, bakšiše, pozornosti, a tak dále.
Kdo si dá práci, rozklikne nynější články o zavádění mýtného systému v ČR, v pořadí již druhého od r. 2006, udělá si sám obrázek.
Průser nad průser, soudci neustále nechtějí pochopit, jak mají soudit, zavádí se mýto na silnice, kde vůbec nemělo být, protože se vybere částka pod provozní náklady, po stále platné směrnici z Bruselu, kde se píše, že mají být zpoplatněny pouze dálnice, neštěkne ani pes.
Pro ty, kteří si tu práci nedají.
Brutto výběr za celé období - cca 90 mld. Kč (nemám čas zdrojovat, ale čísla jsou nalezitelná)
Finální cena pořízení současné mýtné srandy - 60 mld. Kč.
Odhad služeb, které musí stát platit a který se úspěšně tají (datové přenosy - Eurotel a jeho dcery, správa sítě - Kapsch), - 15 - 20 mld. Kč
Čistý výnos pro stát snad zvládnou P. T. čtenáři sami.
A ti osvícenější si snad i udělají obrázek...

Zatím bez slepic

Kapsch inkasoval za instalaci mýtných bran souhrnně 30 mld. nikoli 60.
Na 60 mld. se odhadují celkové náklady pořízení systému a jeho provozu do dneška. Tedy cena pořízení plus obsluha a údržba. Já tvrdím, že to je daleko více, ale budiž.
Stát tedy za 13 let inkasuje cca 30 mld. Kč (chachacha).
Srovnej příjem z prodeje dálničních známek do r. 2006, kdy stát inkasoval po odečtení nákladů na výrobu a distribuci cca 2 mld. Kč z nákladní dopravy. Ovšem KAŽDOROČNĚ!!!

Myslím, že každého napadne pouze jediný pojem - turecké hospodářství.

Zatím bez slepic

Pokud balkanizaci je mysleno rozkradani, tak to je po 89. Ja pod pojmem balkanizace, vnimam znicene cesty. Takze proto rozdil v nazorech ;)
To rozkradani atd., co na to říci, řekl bych, to jinak uplatky existuji vsude, jak "ve svédsku, i Kongu", ale rozdil je v efektivite, kdy za uplatek 100dolaru dostanes ve svedsku do same, jako za uplatek v kongu za mega... Tedy, nechci se toho zastavat, znevazovat, jenom bych chtel upozornit, ze upaltky jsou vsude, jde pouze o efektivitu...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Výstižný článek, chápu naše novodobé dějiny taky takhle.
Na podporu tvrzení, že to v děvětaosmdesátém praskalo postupně (asi i pod vlivem okolních soc.zemí, kde už to většinou prasklo), drobná vlastní zkušenost: Byl jsem na vojně podzim 88 - podzim 89, a postupná změna byla patrná i za plotem v kasárnách - v 88-tém nás ještě honili povinně večer sledovat televizní noviny na pš-ku, pojaru 89 se to docela uvolnilo - nikdo nás už nikam nehonil. A koncem léta 89 jsme ještě s jedním kolegou začali chodit na jinak prázdnou pš-ku dobrovolně, neb jsme cítili, že se něco "mele", a četli/odhadovali mezi řádky co asi. No a těsně před odchodem do civilu na podzim nám začali někteří aktivní, stále ještě kovaní lampasáci (kteří nechápali, že se doba láme) televize zakazovat a odnášet, že se prý asi děje něco "protistátního"...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nedá mi to, přečtěte si, prosím, včerejší zásadní a podle mého výbornou večerní reakci a názor Immanuela Kanta.
Úzce se toho dnešního dotýká - koneckonců dnešní Vidlákův článek splňuje s přestihem Immanuelovu výzvu k reakci na Čmouda.

Mezi Immanuelem a Vidlákem je rozdíl generace, nepřenositelných zkušeností (v obou směrech!) a typu (Nikoli výše-ta je méně podstatná) formálního i neformálního(vlastnoručně i vlastnohlavně získaného) vzdělání

Zatím bez slepic

zato v právním státě lze beztrestně zapálit dům, zakázat výkon povolání a neposkytnout zdravotní pomoc. Mám vlastní zkušenosti a mnozí mohou mít mnohem horší. Před sametem i po něm byli a jsou mnozí lidé svině. Obyčejně disponují mocí, zákony si píší a schvalují sami. Howgh.

Zatím bez slepic

psala jsem ke včerejšímu článku ještě několik komentářů.
Je to tak, jako chtít nám nakecat, že ten policajt se zapchl na zádech sám - jako sorry, po první ráně, i kdyby to mohla ovlivnit agonie v cukrovce, by si rozhodně do těla nikdo sám znova nepíchal. Navíc ten člověk nebyl žádný hubeňoučký tintítko, který by si jakýmkoliv způsobem takto dokázalo nůž vrazit do zad. Jó, jestli to dokáže nějaký hubeňour, tak smekám.
Co tím chci říci - jak jsem psala - válka tu stejně je, jen jinými zbraněmi a zavírají se nad tím oči.
A omlouvat ty násilníky, kteří útočí na samou podstatu člověka, na jeho pudy, stádní instinkt,... tím, že neví, co činí? Ale ví. Jsou si toho velmi dobře vědomi. Mnozí mají obrovskou praxi v ovládání davů lidí, třeba s tím, že jim žehnají. Nebo spíše berou energii?
Ano, nepřenositelné zkušenosti. Jenže vždy zbývá zrnko pochybnosti - co když ten proti mě má pravdu? Jenže tak to nejde, to by člověk přišel o svobodu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Také pochválím.
Naprosto to sedí,sametová byla připravována hodně dlouho před tím,snad hned po nezdařené revoluci v roce 1968.
Proto některým bylo dovoleno studovat v zahraničí,aby pak věděli jak řídit děj,jenže to ještě ani Vidlák nenapsal,celou režii vedli poradci z USA,proto to doposud vypadá jak v USA.Někde to bylo napsáno,mnoho žraloků v zahraničí čekalo na kořist i třeba pomoci úvěrů,jak tvrdí Babiš,že měl půjčku u Švýcarské banky,co asi pokračuje,když jeho Agrofert dluží přes 40 mld.takže musí být moc hodný na banky a EU.Také je zajímavé,jak vlastně celý prognostický ústav,ovládl politickou scénu,různě se rozlezli po všech nastupujících stranách a Klaus si raději založil svoji stranu,která to tady pohnojila úplně.
Také nesmíme zapomenout na PZO,odkud se rekrutuje hodně kapitalistů.
Jen dodatek,že ti co prováděli revoluci,místo sametu,nosí jarmulku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Už žádnou nemá. Musí tasit meč.

Zatím bez slepic

Zkusili to mnohokrát, byla z toho stoletá válka a když po staletích zmoudřeli jen třicetiletá. A tak vydržela jen vendeta. Oko za oko, zub za zub, chlap za chlapa. Všechny tyto záležitosti měly kladný efekt, lidstvo se nepřemnožilo. byly vesnice jak za vály stoleté, třicetileté i vendety, které byly vyhubeny komplet. Nikdo už nemusel nastavovat druhou tvář. Byl klid a mír ba i spravedlnost si přišla na své.

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Po vendetě se sahá, když neexistuje právní stát.

Tam kde fungují soudy a justiční systém, není vendeta. Když to řeší stát, tak je pro totální většinu lidí výhodné to nechat na státu. Chráníte sám sebe, před další vendetou.

Když justice nefunguje, nemáte na výběr. I malý ptáček vás klovne, když si bude myslet, že ho ohrožujete. Nic lepšího než příroda nikdy nevymyslíte.

Kdyby byl po roce 89 něco jako norimberský a následné procesy, tak nemáme co řešit. Komu by na tom nezáleželo, ten by se nesoudil, komu by na tom záleželo by to dal k soudu. Soudy by rozhodly tak jako tak. Obnovilo by se právo.

To samé pro vaše milované Španělsko. Problém dnes není v občanské válce, ty 80 let staré křivdy jsou tam proto, že se po smrti Franka neobnovila zákonnost. Jejich 89 a špinavé dohody.

Neodpověděl jste mi ani na tu Barborku F, znásilněnou pedofilem. Proč ona musela zemřít a nevadí to a ne radši nějaký ten Vaš a už ta myšlenka vás tak děsí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

přisolím.
Skuhrání, že nic nefunjguje, jak by mělo a že furt nic není (tím vůbec nemyslím banány a hajzlák, nýbrž prostředky pro výrobu) jsem pozoroval už od poč. 80. let.
Když jsem vyfičel ze školy do terénu, všecko sice ještě zdánlivě šlapalo, nicméně každý už mohl vidět jisté disproporce. A kdo je neviděl v praxi, ten si je mohl přečíst mezi řádky v kecech tehdejších hlavounů v Rudém právu.
Když jsem chvíli okouněl v Brně, tuším r. 84, tam se v alespoň trochu vzdělaných kruzích už otevřeně mluvilo, že ekonomický krach je neodvratný. Přiznám se, že se tam operovalo čísly a pojmy, které mi tehdy nic moc neříkaly, páč jsem se ekonomiku neučil.
Následná vojna (nedostatek náhradních dílů, ojebávání výcviku ze strany velitelského sboru pro nedostatek přiděleného paliva a munice) bylo jasným signálem, že se krutě šetří, a že to nebude všechno tak růžové, jak tehdejší soudruzi tvrdili.
Následný civil byl sice príma, peněz jak šlupek, samá pozitiva a sociální jistoty, nicméně po pár měsících, když se člověk dostal do hloubi, zjistil, že krásné jablíčko není od jádra nahnilé, ale že hniloba zachvátila vše co není ta zdánlivě hezká slupka. Ekonomika podniku byla v podstatě zoufalá, jelo se - tak jak na vojně - z podstaty podstaty, tzv. plány výkonu jednotlivých hospodářských jednotek vůbec nereflektovaly realitu. Všem bylo jasné, že se něco stane, nicméně všichni jen čekali a čuměli, jak ten příslovečný hovězí skot na nová vrata, protože nikdo nevěděl, co se asi tak může stát.

Zatím bez slepic

No, protoze otec ac "jenom záložak", tak ten +-84prisel domu a rekl, bude se prezbrojovat zvednou se ceny. Takze otazka tvojich nahradnich dilu na stare herky, jeslti spise nebyla "ekonomicky správna volba", když byl plán totální modernizace armády...
Jinak, u nás, se přiznám je zkreslené operovaly "Slušovice", takže nějakej nedostatek, že bych měl brečet sem neviděl a rodiče nikdá nic neříkali, nebo jenom nepotřebovali každý rok kupovat vše nové :D

Jinakminulý týden jsem začal něco schánět na odpad pod dřezem, kdy jsem nakonec našel po týdnu hledání obchod v Brně, kde jsem vše koupil až na hadicu, protože za nu chtěli 900stovek, tak jsem musel do Bauhausu, kde jsem koupil "hadicu na zahradu" :D
Nějak nemám pocit, jako všichni, že se něco změnilo po roce 89, po 30 letech mám pocit, že zase je nedostatek, teda když nechci přeplatit x-násobně.

Zatím bez slepic

Já jsem četl knížky ze 60 let a už tehdy nefungovalo nic jak mělo, jen tehdy o tom byla i literatura.

Jenže jak si myslíte, že fungují dnešní korporace?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

8 let? No o něco méně měla tehdy má dcerka a byla tu dobu v lázních. A já měla hrůzu z toho, že doktoři a sestřičky, které je měli na starosti, se přidají k davu a pojedou do Prahy dělat sametovku a co bude s děckem? Po té jsem jeli pro ni a stavili se na Václaváku, všude samé plakátky, ale zrovna se tam začali hádat lidé o to: "Proč jste pálili archivy...?"
No, šli jsme po svých, ani v osmašedesátem žádný plakátky nic nezmohly. Běh dějin šel jinak, než si lidé přáli, protože jiní lidé si to přáli jinak. Jestli ve prospěch státu? No rozdělení Československa bylo asi také ve prospěch státu....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tvoru spořivému jako jsem já je líto, kvůli součástce za korunu, vyhazovat jinak funkční věci. Jenže sehnat ty za socialismu běžné kraviny za pár halířů je dneska v běžném, byť na danou věc specializovaném, obchodě takřka nemožné. Po větě unuděné pipinky za pultem "tohle nedostáváme" (bodejť by to dostali, když to neobjednají) mám vždy chuť vraždit. Jo, na internetu se to nakonec vždycky nějak sehnat dá, ale nechat si poslat kravinu za pětikorunu se 120 korunovým poplatkem za balné a poštovné mě dost s...štve.
Všechno se vyrábí záměrně nerozebíratelné a tak výrobci nemají potřebu zásobovat trh náhradními díly. Když se vám to rozbije kupte si náš nový, lepší, krásnější a ekologičtější výrobek.
Jestli tohle není náhodou ten zásadní ekologický problém. To by byly úspory elektřiny, kdyby se vyráběly opravitelné výrobky s dlouhou životností.
Já vím, jsem jouda. Tohle je naprosto nerealizovatelný sen, páč tím pádem by celý ten slavný kapitálizmus byl v pérdeli.

Zatím bez slepic

Vyrábělo se tzv. na sklad. Sklady byly natřískané zbožim, které nikdo nechtěl. Zboží, o které zájem byl, nebylo k dostání. Opravovat staré, někdy morálně i technicky zastaralé výrobky, bylo nutností.

Zatím bez slepic

Pane Puck.
Snad si pamatujete na sankce od západu,nesměli jsme vyvážet,nesměli jsme dovážet a už vůbec ne dovážet nějaké strategické zboží.Jako stát jsme měli výrobu,zboží na vysoké úrovni,které se nedalo všude v soc.táboře uplatnit,tak se to různě přes PZO nabízelo,prodávalo,ale teď zjišťujeme,že máme několik boháčů z řad vrcholných osob z PZO.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

na ASSe v 8:16

Zatím bez slepic

a nebo mi blbne odpovídání

Zatím bez slepic

čtu celou diskusu, takže v poho, adresáta si našel ;)

Ja bych ti jenom doplnil, žed ta hadice co mi ukazovali za 900, byla prakticky stejná jenom povrch šedej, jak ta zahradní. Protože, ale "speciálka" odpadní, tak taxa navíc :D

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Současná doba je taková, že stejně jako před 89 už nestačí pouhá rekonstrukce státu, ale je nutná totální modernizace. Není se co divit, oba systémy, socialismus i kapitalismus se udržovaly v ostražitosti a nutily navzájem k lepším výkonům. Kapitalismus se musel krotit ve vztahu k dělníkům, socialismus zase musel neustále dohánět ekonomický výkon kapitalismu. Ani jednomu systému se to nepovedlo plně, oba byly v té zaostávající oblasti výrazně horší. A pak jeden systém zmizel, což mělo negativní dopad na systém druhý, protože se navzájem potřebovaly.
Před 30 lety jsme byli svědkem konce socialismu. Dnes jsme svědky konce kapitalismu.
Můžeme jen doufat, že vypjatý greténismus nenahradí kapitalismus, ale vznikne něco normálního. Nevíme, kdy systém úplně padne, ale společně s kapitalismem se zhroutí i EU a různé nadnárodní spolky. Napřed se zhroutí režim všude okolo a až pak v ČR. Je zbytečné se stresovat, uvidíme ten pád v jiných zemích v zahraničí, a to bude signál, že se máme i v ČR připravit na pád režimu.

Zatím bez slepic

V 89 bylo jasné co přijde po socialismu. Kapitalismus. Ale co přijde po kapitalismu jasné není. Po každé revoluci (převratu, předání moci) vždy zvítězila agresivní menšina, které jde o její dobro a ne o dobro všech. Pokud šlo někomu o prospěch všech, dopadl špatně. Proč by tomu mělo být nyní jinak.

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

demokratická junta.

Zatím bez slepic

Tak nějak a možný způsob převzetí moci popisuje v rozhovoru Veronika Holcnerová, mluvčí spolku Rebélie proti vyhynutí.
https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/97406/planujeme-v-praze-blokady-…

Říká, že není adekvátní reakce na klim. změny, proto musí přinutit vlády, aby začaly jednat. Mají tři základní požadavky, - vláda a média musí říkat pravdu, - vláda musí jednat, aby do 2025 byla u nás uhlíková neutralita, - vláda musí vyhlásit shromáždění občanů, protože už politikům nedůvěřují.
Podle Holcnerové se jedná stále o demokracii, tzv. deliberátní demokracii, kde rozhodovacím nástrojem jsou přímé akce občanské neposlušnosti (co mi to jen připomíná...). Chtějí narušit chod společnosti, i když souhlasí s akcemi Chvilkařů, tak to není tak efektivní. "Neptáme se, co je možné, ale co je nutné." Každý bude muset změnit svůj životní styl, nutností je snížit svou potřebu, ale "Rebélie" se neobrací na jednotlivce, nýbrž tlačí shora přímo na vládu, protože politici potřebují občanský tlak.
12. 10. plánuje globální "Rebélie" (zatím jen asi milion členů) v jednotlivých zemích přímé akce, tedy i v Praze.
Vím, že "je důležité co, ne kdo, to říká", že "kádrování je fuj", ale já prostě prodejci hrnce nevěřím, že jen to jeho zboží je nejlepší. Důvěru si nechávám pro své blízké. V. Holcnerová se pomamila, mamka Hana byla taky na mateřské (jako je teď Veronika) občanská aktivistka, pak v politice, v kanceláří ombudsmana, píše se o ní, že je obhájkyně lidských práv a je ve správní radě Nadačního fondu Nezávislosti Deníku Referendum...
http://denikreferendum.cz/nadacni-fond/spravni-rada-nadacniho-fondu-nez…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Protože Vidlák o víkendu články nevydává, rád bych v předstihu upozornil na památné datum 29. září 1938, jehož výročí si připomeneme v neděli. Šlo o završení činnosti sudetoněmecké strany Konráda Henleina rozbít ČSR. Ta měla sice mnohé nedostatky z hlediska demokracie, ale v porovnání se sousedními režimy šlo o nejdemokratičtější režim široko daleko. Takže přes veškeré stesky sudetských Němců se neměli v ČSR zdaleka tak špatně, a veškerá omezení byla tehdy dána jejich snahou v 1919 odtrhnout části země a připojit je k Německu nebo Rakousku.
Jde také o den, kdy se ukázal vztah demokratů z Velké Británie a Francie k ČSR. Posloužili jsme jako rohožka, o kterou si pánové demokrati otřeli své špinavé boty při jednání s nacistou Hitlerem a fašistou Musollinim. Je to také den, který začal události, které v důsledcích znamenaly nástup komunistů k moci v 1948, protože po Mnichovu 1938 už Francouzům a Angličanům nikdo soudný nevěřil. Na procitnutí z lásky ke všemu ruskému pak stačil 21. srpen 1968. Na procitnutí z lásky k EU by mělo stačit chování E-15 v době přílivu ekonomických imigrantů.
Jediní, na které můžeme spoléhat, jsme my sami.

Zatím bez slepic

vidím to taky tak!

Zatím bez slepic

Není co dodat, pak už by to nemělo tu sílu.

Zatím bez slepic

Ano, tak !

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nepřehlédněte!
Můžeme jen doufat, že vypjatý greténismus nenahradí kapitalismus, ale vznikne něco normálního.
Potěší mne, že jsou lidé, kteří mají radost ze stejných věcí, jako já.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nejdříve jsem ráda, že se A.Holub vyspal a je zase lépe a na dvorek nezanevřel....
Držím mu pěsti a ač jej znám jen virtuálně, lidsky jsem na jeho straně, (vzkaz pro něj, umím být i "vrbou"....)

Všimla jsem si zde pozorováním průběžně, že Vidlák záměrně dává provokační text a pak sám na něj i komentáře reaguje a to následně svým vlastním pak článkem..

Dnes napsal třeba Targus:
"Všem bylo jasné, že se něco stane, nicméně všichni jen čekali a čuměli, jak ten příslovečný hovězí skot na nová vrata, protože nikdo nevěděl, co se asi tak může stát."

Vidlák (viz dnešní článek) zase vidí i zde v komentářích, jak se každý z nás snaží "udělat se pro sebe".

Dle mé životní zkušenosti "vyhraje" zase ten, komu se podaří na svoji stranu naklonit nejviditelnější "většinu", i kdyby to byla proti mlčící skutečné většině menšina.

Když se nás dolních milionu udělá "každý jen pro sebe", nebude to nakonec republice ani nám všem NIC platné.

Zase jako vždy v minulosti si ji (ČR) prostě někdo "vezme". Ti, co přímo uzavřeli "smlouvu s ďáblem", tomu budou ze všech sil napomáhat a je pak úplně jedno, zda z přesvědčení, za prachy, nebo ze strachu i o holý život.....

Pro mne je nejhorší to rozdělení až téměř na každého jednoho, co se dělá jen a pouze "pro sebe". Je třeba usilovně hledat a hýčkat to, co nás všechny pro společný stát a jeho trvání spojuje, bz ohledu na víru, politické názory.......
Pro mne to je lidskost, spolupráce a hrdost a sounáležitost národa, kde jen to je možné, ale zejména uvnitř a dovnitř společnosti, ne okázale, či zase ze strachu a pouze navenek. (viz to pomáhání v Africe...., co je jen vyhazování peněz bez efektu, jako alibi či úlitba mocnějším, ti stejně nedají pokoj a NIKDY to nebude DOST....)

Asfaltový Holub to včera před půlnocí u minulého článku napsal všem srozumitelně, Kant uhlazeně a s poezií......

Já (za sebe) jsem ráda za ten nadpis Ládíka dnes v 6:55, že by Čmoud "kuřeti neublížil", doufám v to.
Obrana je jiná věc, proti té nemám nic ani já....On Čmoud, když se ale rozjede, tak to na první pohled může vypadat i jinak.....Jeho nekompromisní články až na dřeň, ale čtu ráda, nikam neuhýbá a je o čem přemýšlet.... Samozřejmě i to, co Ládík píše pod tím nadpisem, je tak. A je třeba "sviňské" činy lidí nenechat být, či dokonce je omlouvat, ale za mne nikdy ne vyzývat k násilí, či si násilí přát, někdo by to mohl i špatně pochopit a pak bychom si nestačili ani "hvězdy přišívat"....

A věta Targuse v minulém čase napsaná, je platná nakonec i dnes...

Vzkaz obyčejné Majky tedy nám všem i chvilkařům:
Hlavně u těch manipulovaných převratů v cizím zájmu nikomu svou účastí na jejích hrách aktivně NEPOMÁHAT....

Zatím bez slepic

to mi nedělejte, budu muset na dvorku odchovat více slepic, abych je mohla rozdat.

a možná mimo téma si dovolím :

Všichni jsme hvězdičkami na společném rouchu Otcově.
Jenže některé hvězdičky září,
jiné kecají s měsíčkem,
další se vrtí, aby nespadly dolů, mezi lidi,....
:-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No tak mě bylo v době samotové revoluce o 11 let víc než Vidlákovi, takže jsem toho prožil za socíku víc než on i jsem období revoluce a po ní vnímal dospěleji. Především bych řekl, že v osmdesátých letech byly pravidla fungování taková, že stačilo v případě, že jste dostali nějaký formulář, kde byl dotaz, zda máte kladný vztah k socialistickému zřízení, tak tam zaškrtnout Ano, být v pionýru (což aspoň u nás byl normální naprosto nepolitický kroužek volnočasových aktivit s totožnou náplní jako je dnes), na výročí VŘSR zastrčit do držáků u oken praporky a na výročí osvobození jsme si jako děti nandali červené šátky a šli na hodinu stát k pomníčkům padlých, což koneckonců nebylo špatně, protože oni tam za nás opravdu padli. Nikoho jste nemuseli udávat, nikoho kvůli vám nevěšeli, režim tím dostal svoje zadostiučinění a vy, pokud jste prospívali s vyznamenáním a naučili se na přijímačky, jste neměli problém dostat se na technickou školu a bez jakékoliv další kolaborace s režimem mít i slušné zaměstnání. Doktor na velmi slušné úrovni zadarmo, zubař zadarmo (to už většinou na úrovni horší). V podstatě lidem vadila nemožnost cestovat na západ, nedostatek cenově přijatelného spotřebního zboží a pro meloucháře nutnost tuto činnost skrývat. Rozdíl mezi tehdejšími chudými a bohatými byl zhruba v tom, jak hezké měl kdo obkládačky v koupelně. V humanitních oborech a uměleckých sférách to asi bylo jiné, ale v tomto prostředí se množná právě z tohoto důvodu nikdo z rodiny nepohyboval. Na sametovou revoluci jsme se dívali jako na příležitost nemuset už nadále dělat ty nesmyslné úlitby režimu a příležitost cestovat. Jakešovi jsme se smáli, ale o Havlovi jsem skoro nic nevěděl, spíš jsme tehdy žrali Waltra Komárka. Hlavní problém tehdy asi byl, že se rozpadlo RVHP a tím veškeré dodavatelko-odběratelské vztahy a tím krachla ekonomika. Kde není platící odběratel, není ani dodavatel. To byl zřejmě hlavní motor ekonomické transformace. No a ta revoluce mi přišla potom divná, protože v prostředí usedlé normalizace, kdy mimo hrstky pošuků proti režimu, který v zásadě neobtěžoval, nikdo zásadně neprotestoval, se najednou objevily na ulicích hromady svíček a hesel na papírech nalepených všude možně. Město jimi bylo úplně otapetované a na nich hesla často úplně hloupoučká až nesmyslná. Jako nedovedl jsem si představit, že by někdo z lidí z mého okolí takhle doma večer sednul, začal psát tyhle blbosti na papíry a lepit po průjezdech okolo. Až mi přišlo, že opravdu to nějaká centrála organizovala, aby tady vytvořila tu pravou kulisu revolučních událostí. Nebyla to ani vzpoura běžných lidí proti vedení, zažil jsem to u nás v práci, kde jsem v době listopadu 1989 byl. Bylo to převýhybkování samotných vedoucích, do té doby okázalých komunistů, na nový směr. Sami komunisté se tehdy museli na těch svých schůzích domluvit, že „se to otočilo“ a začali okázale bojovat proti „komunismu“. Většina lidí se k tomuto nadšení přidala, ale ani ve snu je nenapadlo, že to je konec socialismu. To se začalo ukazovat až tak v průběhu roku 1990. No a že se za zločiny privatizace a „podnikání“ bez pravidel nepůjde sedět si myslím začalo být jasné až tak po roce 1995, do té doby se lidé pořád ještě báli, že „se to otočí“ a nevěřili, že je možné, aby takové sviňárny a rozkrádačky prošly. A taky si moc dobře pamatuju, že ani tehdy nebylo jasné, co potom přijde. Každopádně si pamatuji, že rodiče vymýšleli, jak na chalupě rozoráme trávník a vysázíme brambory, abychom měli co jíst. Ve hře byly i jiné scénáře včetně okupace, občanské války a hladomoru. Takže ten výsledek, kterým jsou lidé dnes často zklamáni, byl ještě velmi v pohodě a dopadlo to vlastně báječně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ostatně je to k tématu:
Autor mi tam dal odpověď, z níž bylo vidno, že buď nechápe nebo pochopit nechce, takže úplně polopatě:
Ten francouzskej velitel, co rozkázal pobijte je všechny, Bůh si je přebere - to jsou čmoudovy ideje v praxi, kdyby se dostal k jejich realizaci.
Balkánská řeznice a jejích půl mega iráckých dětí, jejichž smrt "za to stála", to jsou čmoudovy ideje v praxi.
Rasistická sběř v JAR, vraždící bílé farmáře, to jsou čmoudovy ideje v praxi.
Zmasakrované svatby střelami z dronu, to jsou čmoudovy ideje v praxi.
Každá, každičká akce typu "a teď jim konečně ukážeme, vinnej, nevinnej, na nějakej ten hektolitr krve nekoukáme" je vedená nějakým takovým praktickým čmoudíkem, kterej svoji touhu po pořádný revoluci přenesl z keců do činů.
Za sebe zopakuju: Je lepší jeden přeživší nevinnej i s deseti hajzly než deset houpajících se hajzlů i s jedním nevinným. A je dobře, že se v listopadu nelynčovalo, zvlášť jestli by žalobce, soudce i kata měl dělat nějaký takový čmoud, který si naprosto přesně pamatuje, co se dělo před 35 roky a má k tomu dozajista plnej sklep důkazů.
A ještě k tomu chcípání jako prase: ono nejde tolik o způsob, jako spíš o to vědomí, že následné účty už nepůjdou uplatit ani jinak oprcat a že nebudou na rok ani na deset ani na padesát, ale na furt. Ale tohle nečekám, že by i teoretičtí čmoudi pochopili, už proto, že prostě nechtějí.

Zatím bez slepic

to je.

Zatím bez slepic

Já jsem mluvil úplně o něčem jiným.

Arnaud Amaury vedl křižáckou výpravu proti katarům, v roce 1209. Kataři byli křesťanská sekta a byli vegetariáni, aby nemuseli zabíjet zvířata, ti neměli násilí jako základní doktrínu jako komunisti.

Nevím proč mě to podstrkujete.

Arnaud Amaury byl jako komunisti, protože přišel útočit na lidi, kteří si žili svý životy.

Vy mi ho připomínáte svým dožadováním se beztrestnosti. Spáchal jste vy nebo někdo z vaší rodiny za komunismu nějaký zločiny a bojíte se trestu? Ano nebo ne?

----------------------------
Jinak se taky můžete vyjádřit k Barborce F. pořád ještě to od vás čekám. Její smrt vám moc nevadí. Podle vás byla horší než Jakeš, Čalfa nebo Lorenz?

------------------
Balkánská řeznice byla kámoška Havla, takže spíše na vaší straně, ne?
Černoši v JAR - já jsem to ale taky už několikrát kritizoval i tady tuším.

Já fakt nevím o co vám jde. Patří vaše rodina k 10 000 té nejvyšší komunistické elity a bojíte se, že co si tatínek či dědeček nakradli v padesátých letech že o to přijdete?
Zasedal váš tatínek v ÚV nebo v Chartě? - o co vám sakra jde, potrefená huso.

------------

Každá, každičká akce typu "a teď jim konečně ukážeme, vinnej, nevinnej, na nějakej ten hektolitr krve nekoukáme" je vedená nějakým takovým praktickým čmoudíkem, kterej svoji touhu po pořádný revoluci přenesl z keců do činů.

- to jsem tam někde napsal? To jste si vymyslel vy.

Hektolitry krve prolitý za komunismu snad nevadí vám.

Já jsem tam napsal třeba tohle:
Na rozdíl od něj jsem fanda principu "Zločin a trest" a ne "Zločin a nic" a "Nic a trest". Nějak se s panem Kotrbou míjíme.

Tohle mi zkritizujte. To je můj názor.

--------------------

Za sebe zopakuju: Je lepší jeden přeživší nevinnej i s deseti hajzly než deset houpajících se hajzlů i s jedním nevinným.

- a já vám do toho zase připomínám ty oběti těch hajzlů.

Vyjádřete se už sakra k tomu znásilněnýmu miminu. Vyjádřete se už konečně k popravenejm, vyjádřete se už konečně ke klukům u PTP, vyjádřete se k zastřelenejm na hranicích, umlácenejm při výsleších, vyjádřete se k těm co nemohli studovat. atd atd.

Kdyby těch deset tisíc nejvyšších komunistů umřelo při revoluci, tak by mi to fakt bylo jedno. Až do revoluce jsem prožil s tím, že jsem třídní nepřítel (a vlastně i teď) tak jo, bylo by mi to jedno. Co po mně chcete? Neprohlašujte lidi za své třídní nepřátele a budou vás mít radši.

Zatím bez slepic

Za sebe zopakuju: Je lepší jeden přeživší nevinnej i s deseti hajzly než deset houpajících se hajzlů i s jedním nevinným. A je dobře, že se v listopadu nelynčovalo, zvlášť jestli by žalobce, soudce i kata měl dělat nějaký takový čmoud, který si naprosto přesně pamatuje, co se dělo před 35 roky a má k tomu dozajista plnej sklep důkazů.
-

Ne, důkazy nemám, zametli jste po sobě dobře stopy. Proto jak vidíte, nesedím ve vězení, ale jsem na svobodě a můžu si chodit na internet.

Čeho se bojíte? Co jste sakra prováděli?

--------------
A ještě k tomu chcípání jako prase: ono nejde tolik o způsob, jako spíš o to vědomí, že následné účty už nepůjdou uplatit ani jinak oprcat a že nebudou na rok ani na deset ani na padesát, ale na furt. Ale tohle nečekám, že by i teoretičtí čmoudi pochopili, už proto, že prostě nechtějí

---
Martine - Čmoudi v tom vyrostli. Samozřejmě že to chápu. Vždyť to bylo, co jste udělali vy nám. Dá se to nějak vrátit? Nedá. Vyhráli jste.

Já za to nemůžu, že jste se chovali jako prasata.

S tím špatným, co máte na svědomí, se musíte vyrovnávat sám.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

A nepletl jsem se. Ani zbla. Balkánská řeznice je na vaší straně, čmoude, protože do písmenka realizuje vaše ideje. U ostatního bych se opakoval, což evidentně nemá cenu. Ostatně, kdybych si přečetl včerejší debatu až do konce, mohl jsem si další psaní ušetřit, moc hezky to už tam formulovali IK a asf. holub.
P.S. bez komentáře ponechávám plivací plky o mém zahlazování stop a podobně. Jakožto Vidlákova cca vrstevníka mě to jednak srdečně baví a jednak utvrzuje tom, jak moc bylo dobře, že takoví čmoudi nedělali v listopadu žalobce, soudce ani katy.

Zatím bez slepic

Neodpověděl jste Čmoudovi, jestli bylo v tý době ve Vaší rodině co žalovat, soudit, vykonávat ...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

To je docela zásadní věc, protože bez poučení z minulých chyb se tytéž opakují pořád dokola. Proto se různé revoluce a kult mládí opakují co 20-30 let, kdy nová generace už neví a nepamatuje? Řekl bych, že ano. Ten kolotoč začal už dobytím Bastily a od té doby se promazává a vylepšuje a intervaly se zkracují. Poučení z listopadu 1989 je takové, že lidé se nemají spoléhat na nějakou darovanou svobodu. Ona to většinou žádná svoboda není. V roce 1989 se položil jeden společenský systém, který rozložil sám sebe zevnitř. Lhaním, mentorováním, poznáním rozdílů mezi hlásaným a reálným. Mládí vpřed 40. a 50 let vystřídal cynismus a konzum. Co s režimem, který lidem nabízí jen poučky, citáty a fráze?
Rozpadne se, což se stalo. To si uvědomovali hlavně ti informovaní, kteří jezdili na západ, tedy vysocí funkcionáři státu, příslušníci a vedení zahraničních rozvědek, KGB, stranických špiček. Tito lidé vynesli nahoru Gorbačova aby došlo k poklidnému přechodu na globalismus /to čemu se říká volný trh, pohyb lidí a zboží/, na kterém se rozhodli participovat a čemu zkostnatělý stranický a byrokratický aparát překážel. Předpokládám, že někteří mohli mít představu o čínském modelu postupného přechodu se zachováním vedoucí úlohy stranického aparátu. Nicméně SSSR měl mnohem víc problémů takový model udržet. Jiná mentalita obyvatelstva, tradiční rivalita jednotlivých států /Pobaltí, Střední Asie, Kavkaz/ s historicky odlišným vývojem a silným odstředivým akcentem. Proto došlo k rozpadu a následně i politické krizi, která tuto variantu pohřbila.
Celá perestrojka a následné dohody mezi Gorbačovem a Reaganem byly spíš než ideologickým bojem cestou k uvolnění globalizačních procesů. Jestli si to Reagan nebo Gorbačov představovali jinak, je docela možné, ale skuteční vládcové světa stejně neseděli v Moskvě ani v Bílém domě a ani v Pekingu, nýbrž v London City a New Yorku. Tedy v místech kde se rozhodovalo o výhybkách a dálnicích penězovodů. Bankovní kartel, vojensko průmyslový komplex - globální impérium, které vládne. Kontroluje politický systém, vlády, vedení stran, politiky. Potřebuje k tomu pouze dvě věci: Kontrolu financí a kontrolu médií. To jsou hlavní pilíře moci. Skutečné moci. Lidé si to tady v roce 1989 a následném vývoji mohli vyzkoušet na vlastní zkušenosti. A tak bez ohledu na to, co si zde přáli lidé na náměstích v listopadu a po něm došlo ke střetu s realitou. Tedy k začleňování do struktur, postupnému zbavování vlivu na směřování a chod země. Jestli tehdy měli viditelného satana ke kamenování ve formě vedoucí úlohy komunistické strany, která mohla za všechno co se od pětiletky k pětiletce událo, pak dnes už jsou plně zapojeni do systému vzájemné atomizace a nevraživosti v cyklu zhruba 4 let a méně, kdy dochází ke střídání figurek politických partají s tím rozdílem, že nyní mohou nadávat sami sobě, případně nenávidět svého souseda, který "zvolil špatně". To ostatně dnes sledujeme ve finální a konečné fázi předobčanské války, jejímž pokračováním bude úprava stávající "demokracie" na nějakou tvrdší formu totalitního typu fašistického ražení.
Takže si přiznejme, že věšení a soudy komunistů, estébáků atd. by v konečném důsledku k ničemu podstatnému nevedly. To je u těch násilných revolucí ten paradox. Něco se tím urychlí, něco oddálí, ale svět jede dál. Stejně se dá hovořit o rozdělení Československa, kdy si lidé myslí, že by k němu nedošlo kdyby.... Kdyby co? Pokud je agendou globalismu nejprve likvidace a rozklad stávajících útvarů na menší, které je snadnější ovládnout a zbavit svébytnosti a soběstačnosti, pak se tak stane. O tom se mohli přesvědčit země, které stály globalizačním procesům v cestě. Například Jugoslávie. Myslí si dnes ještě někdo, že se tam sousedé začali vraždit jen tak sami od sebe. Protože se jim najednou chtělo? Nikoli. Došlo k tomu z vnějšku, podporou radikálů, mediálním štvaním, dodávkami zbraní jednotlivým frakcím a vraždami umírněných. To je odzkoušený postup od starověku. V době moderních technologií snadnější než dříve. Do rozdělení Československa by bylo investováno podobně jako v Jugoslávii a pomocí radikálních stran a podpoře extrémních požadavků by se to nakonec utopilo v krvi. Nestalo se, protože nebylo potřeba. Rozeštvat a rozhádat lidi je snadné. Stačí, když najednou skrze vlastněná média začnete otevírat staré rány, sypat do nich sůl a dráždit a dráždit... Dnes k tomu máme menšiny, globální oteplismus, gender, migraci, sudety, romy, islám, Putina, Trumpa, Zemana, Babiše, Klause, na co si jen vzpomenete. Divide at impera dovedeno k dokonalosti. Čím mentálně a civilizačně vyzrálejší obyvatelstvo, tím méně se to obejde bez těch hrůz o kterých se píše a které se většinou hodí na vrub těm poraženým... A to tady probíhá. Přeformátovávání společnosti a světa podle potřeb a představ mocných, výše zmíněných. Každý si je bude identifikovat podle vlastní inklinace, zkušenosti, získaných informací, výchovy.... Od rotschildovsko-rockefelorovské finanční chobotnice přes globální prediktory, ilumináty, židozednáře, kabalisty, atlantické globalisty, euroatlantické globalisty... a ze všeho bude něco pravda a v něčem budete tápat, protože v tom klubu kde se to peče nejste. To není vaše chyba, že v tom děláte/me/ chyby. Chyba je podle mne jinde. Když žijete špatně: Závidíte, kradete, nenávidíte, bažíte po moci a majetku, po kariéře. Když prostě přestáváte být lidmi a stáváte se naprogramovanými humanoidy, když přestáváte používat vlastní myšlení, neučíte se od přírody, ze zkušeností otců, matek, babiček, dědů, nečerpáte z kořenů svého národa, rasy, netoužíte se dozvědět kdo jste, proč tu jste a jak to vše funguje a jaké v tom máte místo.... Když místo toho sebou necháváte vláčet propagandou v médiích, ve školách a žel i v "umění", když přebíráte módní trendy, něčí hotové názory a recepty na život, tak to už je cesta do pekel.
Čím víc lidí se tím bude řídit, respektive čím víc nás bude a budeme takto vychovávat své děti a působit na své okolí, tím zdravější bude naše okolí, společnost a země ve které žijeme. A jestli si někde jinde myslí, že to děláme blbě, nechme je ať se po blbých zkušenostech přesvědčí sami. Ale neposlouchejme je a neřiďme se podle nich. Čímž chci říct, že nemáme nikomu podlézat, poklonkovat a pochlebovat, protože tím mu nepomáháme. Já si třeba myslím, že to lidi na západě /nejen/ vedou špatným směrem, že prostě už ztratili kontakt s tím přirozeným, se svými kořeny a nechávají se zblbnout jako ty ovce. A bude je to bolet... Nechtějme to taky, byť nás budou považovat za "vidláky".
Mějme se rádi, ale mějme taky úctu sami k sobě a nenechávejme se umlčovat a "tlouct"!
Mějte všichni krásný a užitečný víkend a zase někdy, někde na shledanou!

Zatím bez slepic

Pro Vidláka.
Toto by stálo za úvahu dát jako samostatný článek k 28.9., pouze jako komentář to je snad až škoda.
A v podstatě to navazuje i na odkaz Insegnante na toho Vítka.

Zatím bez slepic