Turci a Turkmeni

Autor

Tak nám Erdogan v Sýrii dostal co chtěl.  Kurdové se stáhli třicet kilometrů od hranic a ti, kteří tak ještě neučinili, ti budou promtně odejíti pomocí kulometů. Zdá se ovšem, že Kurdové to chápou a hodlají dnes bojovat tak, aby mohli bojovat i zítra. Což je chvályhodná taktika, kterou budeme nejspíše brzy muset zkusit také.  Většina kurdských sil tak odpochodovala z dosahu turecké armády. 

Samozřejmě to neplatí pro kurdské civilisty, kterým se teď stane přesně to, co se stalo sudetským němcům. Několik let se radovali, jací jsou gerojové mezi místnimi araby, byli na koni, tu a tam si zaudávali, tu a tam se obohatili, tu a tam dělali nevhodná gesta a nenapadlo je, že se situace může otočit. V tureckém předvoji teď přicházejí arabští džihádisté a provádějí něco jako divoký odsun říznutý blízkým východem, to znamená že je to méně organizované, ale více krvavé. Vzhledem k tomu, jak muslimové postupují všude, kde se jim podaří zvítězit, zřejmě bude ono třicetikilometrové území zcela Kurdenrein. 

Jinak je informací kupodivu pomálu. Opět je nutné číst konspirační média, aby se člověk vůbec ozvěděl, jaké vraždění se tam vlastně odehrává. Tu a tam vlastně potěší pár fotek, jak kurdové házejí kamení na odjíždějící americké vojáky. 

Svým způsobem je ale dobojováno, bylo to rychlé a jednoznačné. Navíc mě docela překvapilo, kolik veřejnoprávních a bakalomédií přetřásá myšlenku amerických jaderných hlavic v Incirkliku. Dokonce jsme se dozvědeděli, jak málo mají amíci tuto základnu pod kontrolou. Vsadím se, že hodně se změnilo díky systémům S 400 díky kterým už americké leetadlové lodě nemohou přijít svým kamarádům na základně na pomoc. Letecké krytí je poněkud v háji. A na zemi je Erdogan mnohem mnohem silnější. Tanky, vojáci... elektrické vedení, voda... 

Zdá se, že Trump neměl ohledně Kurdů moc na výběr. Turecký sultán ho měl jak přitlačit ke zdi. 

Co teď bude dál? 

1. Obsadí syrská armáda ono odkurděné pohraničí? Převezme od Turků hranici, demilitarizuje ji a pod dohledem ruských mírotvorců se situace časem uklidní? Vydají Turci i Idlíb a další obsazené oblasti? 

2. Nebo tam budou usazeni ti syrští uprchlíci, kteří vůbec nejsou syřané, ale turkmeni a jiní podobní turečtí bratranci? Těch v Sýrii také žilo před válkou hodně. A ti všichni utekli do Turecka, kde mají příbuzné... a mají syrský pas. Docela by mi to na Erdogana sedělo. Syřané jsou zpátky, ale jsou to takoví sudetští syřané, kteří se jednou zase budou hodit...

3. Ti ostatní syrští syřané, ti mohou do Evropy... nebo alespoň Evropu strašit. Mezi ně bude vhodné přimíchat všechny nepohodlé džihádisty - v Londýně, Paříži a Malmo je pro ně místa dost. 

Všimněte si také, jak moc se čeká na jednání Erdogana s Putinem. A pokud sultána ten největší světový zloduch trochu zklidní, to si všichni oddechnou... 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak už neplatí, že bundeswehr nesmí působit mimo území Německa?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

→ zásahy proti akcím ekoradikálů z Extinct Rebellion už letos přišly londýnskou policii na 37 milionů liber, přičemž jen za poslední dva týdny suma dosáhla
21 milionů… a podle všeho poroste
… a boj s bující násilnou zločinností přitom londýnská policie vynakládá
15 milionů
… fascinující…
-----
Vítězný boj našich řetězových stromových připoutávačů za celorepublikové vítězství šumavského kůrovce má následovníky!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Chtěla bych zde připomenout rozhovor našeho redaktora Michala Kubala s Bašárem Assadem v prosinci 2015.

I v současnosti nebo možná právě v těchto dnech je ten rozhovor zajímavý. A také je možné si osvěžit představu o vyjadřování "krvavého diktátora".

https://www.youtube.com/watch?v=-HFXJH9oWZ4
------------------------------------

No a před Michalem Kubalem dělala rozhovor s Bašárem Assadem i Tereza Spencerová:

Tereza Spencerová exluzivně s Bašárem Asadem
http://www.novarepublika.cz/2015/10/tereza-spencerova-exluzivne-s-basar…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dík Manece za ten rozhovor s Assadem!

Zajímavý je její nejčerstvější komentář.
Nakolik se její hodnocení ukáže jako přesné, záleží na úsilí (a zbraních) mnoha aktérů s několika odlišnými zájmy.
(Jediné, na co bych vsadil ,jsou brzké útoky pod falešnými vlajkami a další odhalení Bílých přileb o bombardování dalších posledních nemocnic Rusy a Assadem)
****

https://prima.iprima.cz/komentare/komentar-terezy-spencerove-rusko-ovla…

o šesti hodinách rozhovorů, během nichž Vladimir Putin s tureckým prezidentem Recepem Erdoganem jednali převážně sami, jen s tlumočníky, bylo dosaženo, Erdoganovými slovy, „historické dohody“. Jejich společné desetibodové memorandum v mnoha ohledech jen kopíruje dohodu mezi Tureckem a USA z minulého týdne, kdy Spojené státy stáhly své vojáky z „kurdského“ severovýchodu Sýrie a vpustily do oblasti tureckou armádu s džihádisty po boku. Klíčovými jsou přitom ale první dva body rusko-tureckého memoranda, které zachovávají současnou severní hranici mezi Sýrií a Tureckem, zaručují další krok k uchování syrské územní integrity a fakticky „boří“ případné Erdoganovy plány na obnovu Osmanské říše. Původní dohoda mezi Erdoganem a Trumpovým viceprezidentem Mikem Pencem totiž počítala s „bezpečnostním pásmem“ táhnoucím se 444 kilometrů na syrské straně hranice, do hloubky 30 kilometrů. Nyní ale Turecko kývlo, že svou působnost omezí jen na 120 kilometrů mezi městy Tal Abjád a Rás al Ajn, a co víc, z oblasti budou sice muset do pěti dnů odejít ozbrojenci kurdských Lidových obranných oddílů (YPG), ale nikoli například kurdští farmáři nebo civilisté obecně. Bezpečnostní záležitosti od YPG přebírá syrská vládní armáda a ruská vojenská policie, takže „etnická čistka“ syrského příhraničí, která je jedním z hlavních argumentů všech aktuálních kritiků Turecka, nebude tak rozsáhlá, jak ji Erdogan – přinejmenším svými proklamacemi o přestěhování milionů syrských uprchlíků z Turecka – plánoval.

Dohoda navíc výslovně uvádí, že Rusko a Sýrie jsou odpovědné za to, že do Turecka nebudou pronikat žádní bojovníci YPG a pomáhat na tureckém území v boji svým „bratřím“ ze Strany kurdských pracujících (PKK). Může to být samozřejmě v praxi problém, ale s výjimkou tureckých médií neexistují důvěryhodné zprávy, že by se něco takového opravdu dělo, natož ve velkém. Že by jen turecká paranoia, na jejíž „řešení“ mohlo Rusko (se Sýrií) kývnout o to snáz? Ostatně, obě strany se zavázaly „bojovat proti teroristům“. Přitom je ale jasné, že Turci proti „svým“ džihádistům, které na severovýchod Sýrie přivedli, válčit nebudou, ale Rusové a Syřané ano, z čehož pro změnu plyne, že proturecký džihád nebude mít velký prostor k dalšímu pronásledování Kurdů. Na druhu stranu platí, že syrsko-kurdská dohoda z minulého týdne mluví i o možném začlenění oddílů YPG i „amerických“ SDF do 5. brigády syrské vládní armády, a tak případně budou moci Kurdové proti džihádu bojovat dál.

Rusko-turecká dohoda v každém případě jasně ukazuje na Rusko coby na hegemona v Sýrii, ať si o tom kdokoli myslí cokoli, zatímco Turecku byla přisouzena role jednoho ze sice významných, ale přesto jen vedlejších hráčů, jemuž bylo povoleno získat jen zlomek toho, co původně chtěl. A lze takřka s jistotou předpokládat, že bude v blíže neurčeném časovém horizontu následovat oficiální obnovení turecko-syrské dohody z Adany, načež turecké jednotky odejdou ze Sýrie úplně.

Je příznačné, že Spojené státy svým odsunem ze severovýchodu Sýrie otevřely Rusku dveře k rychlému zaplnění mocenského vakua, a samy se v syrském konfliktu stávají irelevantními. Aktuálně totiž s novou dohodou mizí pro USA i většina manévrovacího prostoru, ať už se budou washingtonské diskuse o ponechání „stovek“ vojáků k „ochraně syrské ropy“ v okolí Dejrizoru, „kam syrská armáda ještě nedošla“ odvíjet jakkoli. „Můžeme si podobně fantazírovat, jak dlouho chceme,“ konstatoval pro Al Monitor šéf amerického Foreign Policy Research Institute Aaron Stein. „Ve skutečnosti už ale v Sýrii žádnou roli nemáme.“ „Američtí vojáci, kteří původně sloužili v Sýrii, připomínají Bludné Holanďany, kteří bezcílně putují světem,“ dokresluje situaci americký expert na Blízký východ Juan Cole. „Ministr obrany Mark Esper tvrdil, že budou přesunuti na základny v západním Iráku, ale Bagdád okamžitě oznámil, že žádné takové povolení nevydal.“

Rojava končí. Sýrie se o další krok vrací do svých původních hranic. Na jihu země je stále ještě americká základna Al Tanf a kolem ní „bezpečnostní pásmo“. Většina syrských Kurdů nebude zabita v bojích s tureckou armádou, druhou nejsilnější v NATO. A přežije. Mnozí z nich to nejspíš jednou i ocení jako nejlepší ze všech špatných řešení. Vesměs emocionální diskuse o plusech a minusech takové situace se samozřejmě povedou ještě dlouho, ale...

A teď může pomalu začít rusko-syrská ofenzíva proti kajdistickému Idlíbu. A více než osmiletá syrská válka může pomalu skončit.

Tereza Spencerová

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Paroubek má u mně 5 slepic:
http://vasevec.parlamentnilisty.cz/komentare/svet-je-nadherny-vladimir-…
"To, co Erdogan odmítl splnit Macronovi, Merkelové, EU, Lize arabských států, tj zastavení bojů, či alespoň prodloužení lhůt k odchodu Kurdů od tureckých hranic, bylo naplněno na 150 %. Ale pro seriózní čtenáře připojuji celý text memoranda, který dokazuje Putinovu důkladnost a snahu po jednoznačné vyváženosti.

Zcela nesporně si Putin s Erdoganem EU i NATO vychutnávají a zcela nesporně ví, že jak EU, tak NATO jsou vůči nim bezmocné. Poslanci všech Parlamentů členských zemí EU a NATO, stejně jako europoslanci mohou přijímat jakákoliv usnesení a mohou vymýšlet další sankce a to je tak všechno. Navíc je složité je vyhlašovat, když samo NATO i EU prezidenta Asada jako válečného zločince odmítá uznat a bývalí „umírnění rebelové“ se nyní přidali k Erdoganovi stali se rovněž zločinci. Evropské struktury se nemají s kým dohodnout."

Zatím bez slepic

Nikoliv Vyvadil?

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Omluva - Vyvadil.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já vám tedy nevím, ale asi jsem ještě škaredší, starší a hloupější, než všichni ostatní, ale z toho, co se děje kolem Turecka, mě jímá hrůza a děs. Dokonce i to, co dělá Vladimir Vladimirovič (a to jej již k obveselení našeho ukrajinského zaměstnanectva nosím na triku), mi nahání husí kůži.

Jistě, je to vysoká hra a strategicko-vojenské cíle chápu, ale kamarádit se s Erdoganem mi přijde stejné, jako mlátit do lahvičky nitroglycerinu kladivem (pro představu, jak citlivé a nestabilní je to svinstvo doporučuji film „Mzda strachu“ z roku 1953). Ta hra je zkrátka příliš výbušná, příliš nestabilní a příliš nebezpečná a nejsem si jistý, jestli za to, přinejmenším vzdáleně, stojí.

Zatím bez slepic

Nemám obavu ohledně Vladimíra Vladimíroviče. No a že kamarádit s Turkem je totéž jako si hrát s nitrákem(samozřejmě, že jsem film viděl a dodnes kdykoliv jedu po D1 tak si na něj vzpomenu)platí především pro Evropu. A proto se domnívám, že ta hra je pro Putina dobrá a stojí za to.Turek dělá jen to samé co Evropa a USA v bledě modrém. Nebo snad udělal Erdogan něco horšího než NATO v Kosovu, Libyi nebo Iráku? Nemyslím. No a že dovede být Turek taky vděčný, Myslím, že ano.

Zatím bez slepic

To je nastavení pravidel hry a sankcí za jejich porušení. A Erdogan už ví, že Vladimír 1) umí hrát velmi tvrdě 2) hraje fér (na svoji váhovou kategorii teda). Je to lepší, než kdyby spolu nemluvili vůbec. Ostatně horkou linku měli US a CCCP prezidenti i v horkých fázích studené války.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kamion z Bulharska přivezl do Anglie 39 mrtvých těl. Zřejmě nejde o migranty, podle PAR (policie anglické republiky).

Zatím bez slepic

O migranty možná ne, ale pokud nebudou identifikováni, budou muset být přinejmenším do brexitu dočasně strpěni. Protože o azyl videntně nepožádají ...

Zatím bez slepic

:-)

Zatím bez slepic

Myslim, ze je Harry Duke of Essex objednal primo z Bulharska pro svoji chot, aby ji vypomahali s domacimi povinnostmi.

Zatím bez slepic

Ti jsou všude. Před týdnem mi na Krétě majitel olivového háje po zajímavé přednášce o oleji povídal, že olivy mu sklízejí Bulhaři. A myslím, že nejen oni. Na jihovýchodě ostrova jsem potkával pickupy s plnými korbami podivně osmahlých mladých mužů. Evidentně nikoli řeckého původu. Pickupy byly zatím naštestí bez kulometů.

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Po všeobecném a úplném odzbrojení ČR, provedeném odsunem pěchotních zbraní vz. 58 místodržícím S. je dalším logickýcm krokem zákaz pěstování dubů.

Jak prokázal již neumírněný křesťansista, řáholecký ozbrojenec Rumajs, lze i přes unijní zákaz olova úspěšnšně vzdorovat demokratickým nařízením rakouskouherácké Evropské uhnie pomocí žaludů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Myslím si,že Putin dosáhl dohodou s Erdoganem v tuto chvíli dobrého výsledku a to dává šanci do budoucna,že Assad toto území získá zpět.Teď se teprve ukazuje,kdo měl zálusk na Sýrské zdroje.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

To si si myslel, ze akoze to rusi robia z presvedcenia a zadarmo :D :D :D??

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

L.C. (z Kosy) (neověřeno) dne St, 23. 10. 2019, 14:22
Já se vám nedivím.

Ale nevylučuji, že se bývalý agent Vladimír Vladimírovič 008 pilným studiem poučil od svého kolegy Jamese 007.
Ten měl koktejlové heslo Protřepat, nemíchat!

Naproti tomu agent Putinožka 008 je typicky rozvážný pomalý ruský medvěd.
Přišel na to, že při práci s nitroglycerinovými kokteily je mnohem lepší heslo Netřepat, (ale opatrně) promíchat!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

na jižní Moravě. Teď je na řadě pivovar a potom vodárna. Už je to tady. A máme holé ruce a svobodné volby.

Zatím bez slepic

voda je vysoce nebezpečná!
Obsahuje prudce výbušný vodík.
Já bych české vodárny zakázal a vodu dovážel výhradně v nbezúečnostních lahvích a kanistrech prostřednictvím obětavé Veolie z Francie.
Mají totiž zvládnutou technologii. Důkazem je, že dosud žádná francouzská vodárna nevybouchla.

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Podle náslechu tam vodík zřejmě na vině byl.

On byl H5 z té zločinecké party C2H5OH.

Zatím bez slepic

Stejně si říkám, jak takový nicotný prvek s tak malým molekulovým číslem ve spolupráci s uhlíkem (pak že je to škodná) a kyslíkem umí zvednout náladu. A občas také střechu.

Zatím bez slepic

v Nové huti Klementa Gottwalda bývaly všude výstrahy “kyslík + mastnota = výbuch”. Podle mě bouchl namaštěný kyslík, obsažený ve vodním roztoku (víně). Někdo měl ruce od špeku, přelil sklínku a neštěstí bylo na světě.

Zatím bez slepic

v Nové huti Klementa Gottwalda bývaly všude výstrahy “kyslík + mastnota = výbuch”. Podle mě bouchl namaštěný kyslík, obsažený ve vodním roztoku (víně). Někdo měl ruce od špeku, přelil sklínku a neštěstí bylo na světě.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

asi žízní.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

proti těm 3 Turkům, které před týdnem osankcionoval.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

míru, potom to odvolal a teď, kdy je Doník nadšený z úspěchu Fontány, bude odvolávat to, co odvolal. Záleží na zisku firmy (státu), a na politice nedělitelnosti svobodného Kurdistánu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

aby zjistili jejich původ. (Info z čt24).

Zatím bez slepic