Krize

Autor

V diskusích se teď rozhořela docela velká bitva ohledně krize. Zda už nastal nebo nenastala, zda ji máme za dveřmi, nebo je to celé nesmysl. Tož jsem si řekl, že je to takové pěkné nedělní téma. Navrhuji to dnes udělat následovně: 

Řekneme si, jak to kdo vidí, uvedeme argumenty a nebudeme se přetlačovat, kdo to vidí líp. I když jsme malá republika, neděláme všichni v Praze ani ve stejném oboru a tak můžeme ve stejné republice mít dosti značné rozdíly. Stejně tak budou značné rozdíly i mezi profesemi. Přesto bychom si mohli přečíst popis ostatních a udělat i představu, jak to kdo vidí. 

Já začnu: 

Jižní Morava, okres Znojmo. Zaměstnavatelem je dceřinka Agrofertu, firma je roztažená po celé moravě a dělá zemědělské zásobování a nákup. Já mám na starosti na celém Znojemsku všechna obilná sila a hnojivářské areály. Investice a údržba. 

V posledních třech letech byla z mého hlediska situace stále extrémnější. Platy v našich provozech nejsou vysoké a tak nám postupně utekli všichni mladí, kteří se nebojí změnit místo. Zůstali jen pracovníci před důchodem, kteří už to chtějí hlavně doklepat. Odborník, ať už zámečník nebo elektrikář - nesehnatelní. 

Dodavatelské firmy měly termíny daleko přes půl roku a jejich služby naprosto úděsné. Nejsou lidi, není čas. Chvílemi to vypadalo tak, že jsem si sám vyměřil a nakreslil co potřebuju, pak jsem s tím odjel k dodavateli, tam jsem dlouze ukecával majitele, aby mi dovolil se angažovat. Pak jsem si sám oběhl technology i projektanty a pomocí vína, pálenky a pytlů slunečnicových semínek jsem je přesvědčil, aby mi z toho udělali technický výkres. S tím jsem pak sám oběhl dílnu a stejným doprošováním jsem to nechal vyrobit. Pak jsem si to sám zabalil, odvezl, namontoval a majiteli jsem nahlásil hodiny, aby mi to vyfakturoval. A ještě jsem byl rád, že to tak šlo. 

Naše firma má na větší zakázky systém elektronického výběrového řízení. Před třemi roky se mi do zakázky za milion hlásilo šest sedm firem. Pak už jen tři, pak jen dvě a letos už žádná. Práce je dost, nemají zájem se podhazovat s cenou. Prostě mi poslali nabídku písemně a ber nebo nech být... 

Většina zakázek se dělala tak, že přijeli montéři, rozebrali to a pak odjeli dělat jinam. Zakázka jim už nemohla utéct a běhali od čerta k ďáblu a překročené termíny o několik měsíců byly zcela běžné.  A pokud bych nekývnul, prostě by to nedělali. Jednou bych jim napařil smluvní pokutu a už by pro mě nikdo v oboru nehnul prstem. Taková byla situace. 

Ale zhruba od půlky srpna se situace mění. Najednou mi začali volat majitelé firem, prý co mám v plánu na příští rok, jestli by se mohli něčeho zůčastnit, do výběrového řízení určitě půjdou.  Některé nasmlouvané zakázky se nedělají těsně před koncem roku, ale montéři najíždějí  v předstihu. Měl jsem domluveny nějaké zakázky na prosinec a montéři prý najedou příští týden.  A protože jsou to většinou živnostníci, prý nemají nasmlouvaného nic na zimu, tak jestli nebudu mít nějaké opravy pod střechou případně v teple. To už tři roky neznám. 

Bez problémů mi začali znovu akceptovat dlouhé splatnosti. Začali opět vozit drobné dárky -  trička, čepice, tašky se salámem a vínem. Propisky, bloky, klíčenky. 

Za mě říkám, že situace se obrací. Velcí hráči omezují zakázky, malí hráči začínají vysloveně škudlit. Zaregistroval jsem i nějaké zrušené kontrktakty těsně před podpisem smlouvy.

Navíc se projevují věci, které nepamatuje nikdo desítky let. Zakázaly se postřiky na řepku, díky kterým řepka prostě nedá výnos. Francie s řepkou přestává, Německo také, my je budeme následovat. Řepka byla dlouhá léta spolehlivou ziskovou komoditou se stabilní a spolehlivou cenou.

Pšenice začala skákat... Ne na Rotterdammské nebo Hamburské burze. Tam je situace normální. Ale začalo se mnohem víc hrát o skladování, státní hmotné rezervy, místo aby pšenice jela na západ nebo  východ, jezdí na jih. To je věc zcela nevídaná. Největším zájemcem není ani Čína, ani Německo, ale Itálie.  

Říkejte si co chcete, ale nakrmit obyvatelstvo, to je zcela základní politická nutnost. Revoluce mohou být a nemusejí, ale pokud nebude dostupný chleba, bude revoluce během pár dní. Žádný kapitalista, ekoterorista, havloid či pravdoláskař  nikdy ani trochu nesáhl na základní zásobování. Keců měli hodně, ale v mletí a pečení vždycky dali na odborníky. Chleba musí být. To věděl i Lenin a Hitler. 

Obchod s pšenicí byl v tomto ohledu vždycky zcela apolitický, nikdo do něj nerejpal. Pokud se pšenice drží doma, není zájem ji prodávat i když je zájem kupovat a každý sklad se snaží alespoň část zásob převést na státní hmotné rezervy, protože to je placené... zkrátka se něco chystá. 

Osobně bych řekl, že uplyne demonstrační listopad a tenhle národ bude mít úplně jiné starosti než Havlův odkaz. 

A pevně doufám, že se mýlím. Že jde jen o dočasný jev, který souvisí více s počasím a výnosy v Evropě než s celkovou ekonomickou situací. 7

Teď vy... 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Krize v železářství je už několik let a zvětšuje se.
Začalo to čínskými dovozy za dumpingové - čti - státem dotované - ceny na korejská auta (KIA, Hyundai). Ocelářské firmy několikrát skuhraly:
dokonce i v Bruseli,
že jsou pěkně v prdeli.
Nezájem.
Trump vyhlásil dovozní cla, Čajna hodila na eurounijní železo vražedných 50 %. Nahoru letí "ekologické" dovozy z Afriky do Německé unie. Asi proto, že do Bruselu smog z afrických továren nedoletí. A dětská práce bruselské panáky taky nesere.
Za to je sere, že máme moc emisních povolenek. Zelení pošuci se radují, že jejich cena letí dramaticky nahoru, a že firmy omezují výrobu, protože na to prostě nemají. Pro ilustraci (už jsem to tu psal), TŽ vykázaly loni 3 mld Kč zisku, za jednu miliardu si musely "dokoupit" emisní povolenky.
Ty kretény nahože vůbec nenapadne, aby ty prachy aspoň vrátili do provozu a umožnili železárnám další investice do odprášení, odsíření, proč taky, když už ty prachy mají na "svém" účtu...
Další odstřel má na svědomí zelené náboženství a elektromobilita. Tvrdě prosazovaný proces útlumu výroby spalovacích motorů jde ruku v ruce s nedůvěrou zákazníků, že svými auty budou vůbec moci jezdit. Viz Říše a Východní Marka, kde se ve městech zavádí princip kolektivní viny - máš nafťáka, nepojedeš. A proto se další nákupy odkládají. Tzv. skvělá čísla Škodovky dělá pouze Rusko a Čína. A pochopitelně machinace s "jako" prodejem a přihlášením aut, která pak končí v cizině. Láska je mocná čarodějka a prodejní čísla oficiálních statistik ještě větší. Toho, Boh dá, nebude, aby Škodovka nebyla první...
S tím souvisí i krize v silniční dopravě. Čísla padají už od loňska, zejména v mezinárodní dopravě, naopak čísla na vnitru posilují, i když ne tak, aby ekonomicky vyrovnala propad ze zahraničky. To ovšem souvisí s totálním nedostatkem řidičů a totálním nezájmem mladých o tuto kdysi prestižní práci.
Perlička:
Abyste věděli, co vás čeká na silnicích.
Dcera tento týden vyfičela od zaměstnavatele, Pinocchia vykopli elegantním obloukem z internátu. Namísto něj tam bude osazenstvo ze tří autobusů firmy Duvenbeck. Více tato ilustrace:
https://rokycansky.denik.cz/zpravy_region/ridici-firmy-duvenbeck-se-bou…
V Ostravě se nyní budou soudruzi s běloruskými pasy, kteří umějí bělorusky s bídou pozdravit, UČIT ŘÍDIT KAMIONOVÉ SOUPRAVY!!!
Bez komentáře s dodatkem, že kdysi byla podmíněna možnost pilotovat soupravu prokázanou dvouletou praxí. Dnes do toho půjdou soudruzi naostro hned po oschnutí razítek. Se těším...
O oborech, které jsou v laufu - ajťáci, nanotech, robotika a spol. jen slyším žvanit bez konkrétních ekonomických dat. Počítám, že to je stejné, jako s e-mobilitou. Spousta keců, mletí hoven a skutek utek. Pak se dozvíme od Ládika, že on sám topí kamny a větrá dveřmi.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Situace na silnicích, kde na významnějších tazích často převažují kamióny nad osobními auty, mi připadá v rozporu s nastupující krizí v dopravě. Nárůstem podílu zahraničních vozidel to asi nebude.

Při minulé krizi se podařilo sehnat firmu na rekonstrukci chalupy. Teď bych potřeboval opravit stodolu a nějaké drobnosti. Snad to zase vyjde.

Zatím bez slepic

čísla, kterými se tu oháněl Laco, zjistil byste, že nemáte pravdu. Konkurence z PL, RO a BG tvrdě válcuje ostatní dopravce. Stejně jako my jsme válcovali zbytek Evropy před pětadvaceti lety.
Ano, silniční doprava pořád roste, může za to průběžné stěhování výroby na východ a následný prodej produktů starými státy EU. A samozřejmě politika českých vlád (nejen té Babišovy) vůči českým dopravcům.

Zatím bez slepic

pharmacie marissel beauvais pharmacie sikorski avignon pharmacie de garde paris , pharmacie auchan ouverture pharmacie lafayette one nation , therapie comportementale et cognitive geneve pharmacie beauvais saint jean pharmacie werquin boulogne billancourt Autodesk AutoCAD MEP 2021 donde comprar en PerГє, Autodesk AutoCAD MEP 2021 por internet [url=https://publiclab.org/notes/print/34578#]Autodesk AutoCAD MEP 2021 precio PerГє, Autodesk AutoCAD MEP 2021 donde comprar en PerГє[/url] Autodesk AutoCAD MEP 2021 precio PerГє Autodesk AutoCAD MEP 2021 donde comprar en PerГє. pharmacie angers pasteur pharmacie leclerc lamballe Comprar Autodesk Alias AutoStudio 2018, Autodesk Alias AutoStudio 2018 precio Miami [url=https://publiclab.org/notes/print/34354#]Autodesk Alias AutoStudio 2018 precio Miami[/url] Comprar Autodesk Alias AutoStudio 2018 Autodesk Alias AutoStudio 2018 por internet. pharmacie de garde jean jaures pharmacie valence , pharmacie dubois avignon pharmacie lepere beauvais PitStop Pro barato, Comprar PitStop Pro [url=https://publiclab.org/notes/print/34763#]PitStop Pro venta Venezuela[/url] PitStop Pro por internet PitStop Pro venta Venezuela. generique aerius comprime pharmacie lafayette l'union .

Zatím bez slepic

therapie de couple strasbourg act therapy panic attacks pharmacie aix en provence de garde , traitement kyste poplite therapies non medicamenteuses alzheimer , pharmacie argenteuil de garde therapie cognitivo comportementale tours pharmacie de garde aujourd'hui avignon Garcinia Vegie precio Chile, Compra Garcinia Vegie a precios mГЎs bajos [url=https://publiclab.org/notes/print/34204#]Comprar Garcinia Vegie sin receta[/url] Garcinia Vegie precio sin receta Garcinia Vegie precio Chile. pharmacie lille pharmacie en ligne pour animaux GraphiSoft ArchiCAD 24 donde comprar en Guatemala, GraphiSoft ArchiCAD 24 venta Guatemala [url=https://publiclab.org/notes/print/34390#]GraphiSoft ArchiCAD 24 donde comprar en Guatemala[/url] GraphiSoft ArchiCAD 24 donde comprar en Guatemala GraphiSoft ArchiCAD 24 por internet. pharmacie cbd beauvais pharmacie ouverte ile de france , pharmacie damiens noyon revue hypnose & therapies breves n32 Adobe InDesign CS venta Chile, Comprar Adobe InDesign CS [url=https://publiclab.org/notes/print/34270#]Adobe InDesign CS venta Chile[/url] Adobe InDesign CS precio Chile Compra Adobe InDesign CS a precios mГЎs bajos. pharmacie quetigny pharmacie ouverte reims .

Zatím bez slepic

pharmacie tronche beaulieu sur dordogne pharmacie bleue angers medicaments reanimation , therapie genique avantages inconvenients traitement urticaire chronique , pharmacie aix en provence val saint andre pharmacie de garde marseille dimanche 26 mai 2019 medicaments flatulences Compra Adobe Creative Suite 5.5 Web Premium a precios mГЎs bajos, Compra Adobe Creative Suite 5.5 Web Premium a precios mГЎs bajos <a href=https://publiclab.org/notes/print/34582#>Compra Adobe Creative Suite 5.5 Web Premium a precios mГЎs bajos</a> Adobe Creative Suite 5.5 Web Premium precio Guatemala Adobe Creative Suite 5.5 Web Premium donde comprar en Guatemala. pharmacie auchan epinay villetaneuse pharmacie bailly avenue mozart paris Autodesk AutoCAD LT 2011 barato, Comprar Autodesk AutoCAD LT 2011 <a href=https://publiclab.org/notes/print/34438#>Autodesk AutoCAD LT 2011 por internet</a> Autodesk AutoCAD LT 2011 donde comprar en Chile Compra Autodesk AutoCAD LT 2011 a precios mГЎs bajos. therapie de couple week-end therapie vittoz , pharmacie leclerc gonfreville l'orcher pharmacie ouverte samedi bourges Compra MathCAD 15 a precios mГЎs bajos, MathCAD 15 donde comprar en Guatemala <a href=https://publiclab.org/notes/print/34286#>MathCAD 15 por internet, Compra MathCAD 15 a precios mГЎs bajos</a> MathCAD 15 por internet MathCAD 15 barato. pharmacie chelles therapie de couple nice .

Zatím bez slepic

pharmacie deroo bailly romainvilliers centre de therapies breves venissieux grande pharmacie avignon le pontet , pharmacie leclerc vendome traitement kyste , therapie de couple est-ce que Г§a marche pharmacie saint jean aix-en-provence pharmacie henri barbusse argenteuil Microsoft Project Professional 2016 por internet, Comprar Microsoft Project Professional 2016 <a href=https://publiclab.org/notes/print/34328#>Comprar Microsoft Project Professional 2016</a> Compra Microsoft Project Professional 2016 a precios mГЎs bajos Microsoft Project Professional 2016 precio Colombia. therapies breves vaucluse produit medicamenteux pour maigrir ABest MPEG VCD DVD Video Converter precio Argentina, ABest MPEG VCD DVD Video Converter venta Argentina <a href=https://publiclab.org/notes/print/34641#>ABest MPEG VCD DVD Video Converter donde comprar en Argentina</a> ABest MPEG VCD DVD Video Converter por internet ABest MPEG VCD DVD Video Converter precio Argentina. pharmacie bourges rue louis mallet pharmacie rue victor hugo boulogne billancourt , pharmacie beauvais rue de clermont act therapy values exercises Adobe Dreamweaver CC por internet, Compra Adobe Dreamweaver CC a precios mГЎs bajos <a href=https://publiclab.org/notes/print/34458#>Adobe Dreamweaver CC barato</a> Adobe Dreamweaver CC barato Adobe Dreamweaver CC venta EspaГ±a. pharmacie bordeaux fondaudege pharmacie boulogne billancourt ouverte .

Zatím bez slepic

pharmacie annecy vieille ville pharmacie homeopathie beauvais pharmacie monge , pharmacie jolly brest pharmacie avignon place pie , therapie de couple reims pharmacie nuit amiens pharmacie lafayette horaires Acrobat Pro DC venta Argentina, Acrobat Pro DC por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34281#>Compra Acrobat Pro DC a precios mГЎs bajos, Acrobat Pro DC venta Argentina</a> Comprar Acrobat Pro DC Acrobat Pro DC precio Argentina. pharmacie grand avignon pharmacie amiens rue alexandre dumas Reaktor 6 donde comprar en Ecuador, Reaktor 6 precio Ecuador <a href=https://publiclab.org/notes/print/34377#>Comprar Reaktor 6</a> Compra Reaktor 6 a precios mГЎs bajos Comprar Reaktor 6. pharmacie auchan perols therapies breves principes et outils pratiques , pharmacie aix en provence centre ville pharmacie leclerc cernay Comprar Autodesk Advance Steel 2023, Autodesk Advance Steel 2023 donde comprar en Guatemala <a href=https://publiclab.org/notes/print/34688#>Autodesk Advance Steel 2023 venta Guatemala</a> Comprar Autodesk Advance Steel 2023 Compra Autodesk Advance Steel 2023 a precios mГЎs bajos. Compra Gabapentina a precios mas bajos, Gabapentina precio Ecuador therapies of cancer medicaments wala .

Zatím bez slepic

act therapy principles traitement impetigo pharmacie de l'europe annecy horaires , pharmacie ouverte fontainebleau pharmacie angers de garde , pharmacie leclerc dreux pharmacie auchan aubiere pharmacie de garde williamsville aujourd'hui Adobe Photoshop Lightroom 5 vente en ligne, Achetez la Adobe Photoshop Lightroom 5 moins chГЁre <a href=https://faithlife.com/adobephotoshoplightroom5prixbelgique#>Adobe Photoshop Lightroom 5 </a> Acheter Adobe Photoshop Lightroom 5 en Belgique Acheter Adobe Photoshop Lightroom 5 en ligne. pharmacie de garde firminy pharmacie lafayette histoire Compra Autodesk Alias AutoStudio 2023 a precios mГЎs bajos, Compra Autodesk Alias AutoStudio 2023 a precios mГЎs bajos <a href=https://publiclab.org/notes/print/34687#>Autodesk Alias AutoStudio 2023 donde comprar en Miami</a> Autodesk Alias AutoStudio 2023 precio Miami Comprar Autodesk Alias AutoStudio 2023. pharmacie centre commercial auchan issy les moulineaux pharmacie bourges aeroport , pharmacie de garde marseille en beauvaisis pharmacie bordeaux aeroport Adobe Acrobat DC Pro donde comprar en PerГє, Compra Adobe Acrobat DC Pro a precios mГЎs bajos <a href=https://publiclab.org/notes/print/34283#>Adobe Acrobat DC Pro donde comprar en PerГє</a> Adobe Acrobat DC Pro barato Adobe Acrobat DC Pro precio PerГє. Neurontin precio Ecuador, Gabapentina precio sin receta pharmacie leclerc allonnes inhalateur pharmacie lafayette .

Zatím bez slepic

hypnose therapies breves korzetz agnes arras act therapy nhs traitement orgelet , grande pharmacie avignon le pontet pharmacie brest recouvrance , therapie cognitivo comportementale phobie d'impulsion pharmacie beaulieu fax pharmacie en ligne zur rose PHP with MySQL Essential Training venta Ecuador, PHP with MySQL Essential Training por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34626#>PHP with MySQL Essential Training por internet</a> Comprar PHP with MySQL Essential Training PHP with MySQL Essential Training venta Ecuador. pharmacie aix en provence avenue jules ferry traitement laryngite Autodesk Advance Steel 2015 por internet, Autodesk Advance Steel 2015 barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34560#>Autodesk Advance Steel 2015 donde comprar en Ecuador</a> Compra Autodesk Advance Steel 2015 a precios más bajos Autodesk Advance Steel 2015 por internet. therapie de couple besançon pharmacie ouverte firminy , pharmacie de la gare act therapy courses CorelDRAW Graphics Suite 2019 barato, CorelDRAW Graphics Suite 2019 precio España <a href=https://publiclab.org/notes/print/34259#>CorelDRAW Graphics Suite 2019 venta España</a> CorelDRAW Graphics Suite 2019 barato CorelDRAW Graphics Suite 2019 por internet. Neurontin precio Ecuador, Gabapentina precio Ecuador raw therapies download traitement waxoyl renault .

Zatím bez slepic

pharmacie de garde marseille 13010 aujourd'hui pharmacie annecy rocade raw therapies download , traitement thermique therapie cognitivo-comportementale schizophrenie , Medicamento Naprosyn nombre generico, Naproxeno barato en la farmacia. Naproxeno precio Venezuela Naproxeno precio sin receta <a href=https://collaborate.sdms.org/network/members/profile?UserKey=cb206982-e… Naprosyn 250 mg</a> act therapy summary pharmacie annecy vieux therapies non medicamenteuses Autodesk Maya 2022 precio Argentina, Autodesk Maya 2022 por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34698#>Autodesk Maya 2022 por internet</a> Autodesk Maya 2022 barato Compra Autodesk Maya 2022 a precios mГЎs bajos. therapie cognitive et comportementale quimper therapies alternatives cancer Acheter Gabapentine en pharmacie Canada, Gabapentine bon marchГ© <a href=https://faithlife.com/achetergabapentineenpharmaciecanada#>Ou acheter du Gabapentine 800mg</a> Gabapentine achat en ligne Canada Acheter Gabapentine en Canada. pharmacie de garde marseille 13013 aujourd'hui pharmacie de la poste argenteuil numero , therapie cognitivo comportementale vaucluse pharmacie auchan roncq tel AutoCAD Civil 3D venta Miami, AutoCAD Civil 3D donde comprar en Miami <a href=https://publiclab.org/notes/print/34280#>AutoCAD Civil 3D donde comprar en Miami</a> AutoCAD Civil 3D por internet Comprar AutoCAD Civil 3D. Compra Gabapentina a precios mas bajos, Gabapentina precio sin receta therapies cognitivo-comportementales cigarette pharmacie de garde pau .

Zatím bez slepic

pharmacie joue les tours therapie de couple tarif ecole pharmacie amiens , medicaments toxiques pour les reins pharmacie de garde marseille apres 20h , horaire pharmacie turly bourges therapies kya hota hai pharmacie auchan orvault Adobe Dreamweaver CC precio Ecuador, Adobe Dreamweaver CC por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34456#>Compra Adobe Dreamweaver CC a precios mГЎs bajos</a> Compra Adobe Dreamweaver CC a precios mГЎs bajos Adobe Dreamweaver CC donde comprar en Ecuador. therapies narratives pharmacie allonneau angers Promethazine sans ordonnance prix, Promethazine livraison rapide <a href=https://faithlife.com/promethazinesansordonnanceprix#>Promethazine vente libre</a> Promethazine sans ordonnance Canada Promethazine vente libre. pharmacie auchan nogent sur oise therapies of hope , pharmacie leclerc mareuil les meaux therapie cognitivo-comportementale casablanca Lasix prix sans ordonnance, Acheter Lasix en pharmacie France <a href=https://faithlife.com/lasixprixsansordonnance#>Lasix Furosemide comprimГ©</a> Lasix en pharmacie France Acheter Lasix en France. Neurontin precio Ecuador, Gabapentina precio sin receta pharmacie de garde marseille rue paradis pharmacie leclerc montgeron .

Zatím bez slepic

pharmacie leclerc herbignac pharmacie de garde gennevilliers pharmacie poste argenteuil , internat pharmacie amiens pharmacie bailly garancia , medicaments oxyures therapies breves nantes - stephane robin rue de la marne nantes trouver une pharmacie Г  proximite Forzest barato en la farmacia, Forzest precio Ecuador <a href=https://publiclab.org/notes/print/34170#>Compra Forzest a precios mГЎs bajos</a> Forzest barato en la farmacia Compra Forzest a precios mГЎs bajos. therapies autisme pharmacie leclerc le luc Comprar AutoCAD Design Suite Ultimate 2016, Comprar AutoCAD Design Suite Ultimate 2016 <a href=https://publiclab.org/notes/print/34659#>AutoCAD Design Suite Ultimate 2016 por internet</a> AutoCAD Design Suite Ultimate 2016 por internet AutoCAD Design Suite Ultimate 2016 barato. cas cliniques en therapies comportementales et cognitives jerГґme palazzolo therapies of adhd , therapie gestalt pharmacie dupin bordeaux Microsoft Office Professional 2021 venta Ecuador, Microsoft Office Professional 2021 precio Ecuador <a href=https://publiclab.org/notes/print/34475#>Compra Microsoft Office Professional 2021 a precios mГЎs bajos</a> Compra Microsoft Office Professional 2021 a precios mГЎs bajos Comprar Microsoft Office Professional 2021. Compra Gabapentina a precios mas bajos, Gabapentina precio sin receta konjac pharmacie lafayette pharmacie brest keredern .

Zatím bez slepic

medicaments qui font trembler pharmacie lafayette nancy therapies breves alsace , pharmacie bailly horaires therapie zen , pharmacie bourges saint bonnet act therapy explained pharmacie auchan l'ilo MS Office Professional 2019 donde comprar en PerГє, Compra MS Office Professional 2019 a precios mГЎs bajos <a href=https://publiclab.org/notes/print/34389#>MS Office Professional 2019 </a> MS Office Professional 2019 por internet MS Office Professional 2019 venta PerГє. pharmacie bordeaux belcier pharmacie leclerc furiani Ashampoo Uninstaller 8 precio PerГє, Ashampoo Uninstaller 8 barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34545#>Ashampoo Uninstaller 8 barato</a> Comprar Ashampoo Uninstaller 8 Ashampoo Uninstaller 8 donde comprar en PerГє. therapies non conventionnelles pharmacie napoleon brest , pharmacie gourmelon brest pharmacie Г  proximiteпїј Compra Autodesk Building Design Suite Ultimate a precios mГЎs bajos, Compra Autodesk Building Design Suite Ultimate a precios mГЎs bajos <a href=https://publiclab.org/notes/print/34329#>Autodesk Building Design Suite Ultimate donde comprar en Miami</a> Autodesk Building Design Suite Ultimate venta Miami Autodesk Building Design Suite Ultimate donde comprar en Miami. pharmacie de garde gard therapies alternatives psychologie .
Naproxeno barato en la farmacia, Naproxeno barato en la farmacia. Medicamento Naproxeno nombre generico Naproxeno precio sin receta <a href=https://collaborate.sdms.org/network/members/profile?UserKey=cb206982-e… Naproxeno nombre generico</a> therapies comportementales et cognitives en 37 notions pharmacie ouverte aujourd'hui .
Paroxetina precio Espana, Paroxetina barato en la farmacia. Comprar Paroxetina pastillas generico Comprar Paroxetina pastillas sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/paroxetina-precio-espa… barato en la farmacia</a> pharmacie de garde Г  marseille 15e therapie vice .
Medicamento Cefixima nombre generico, Cefixima barato en la farmacia. Cefixima precio sin receta Comprar Cefixima 100 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-cefixima-n… Suprax 100 mg</a> pharmacie bourges hopital pharmacie place richelme aix en provence .
Compra Cefixima a precios mas bajos, Suprax barato en la farmacia. Medicamento Suprax nombre generico Suprax precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/suprax-precio-sin-rece… precio Venezuela</a> pharmacie henry annecy pharmacie gourlain beauvais .

Zatím bez slepic

pharmacie ouverte quimperle therapie de couple brest pharmacie auchan gramont , pharmacie de garde marseille terrasse du port pharmacie nansouty bordeaux horaires , therapie cognitivo comportementale le mans pharmacie lafayette fidelite pharmacie amiens dimanche Compra Sketch 55 a precios mГЎs bajos, Sketch 55 barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34378#>Sketch 55 barato</a> Sketch 55 precio Argentina Compra Sketch 55 a precios mГЎs bajos. pharmacie de garde waremme aujourd'hui therapies breves principes outils pratiques Autodesk AutoCAD LT 2011 barato, Autodesk AutoCAD LT 2011 precio Chile <a href=https://publiclab.org/notes/print/34438#>Compra Autodesk AutoCAD LT 2011 a precios mГЎs bajos, Autodesk AutoCAD LT 2011 barato</a> Autodesk AutoCAD LT 2011 donde comprar en Chile Compra Autodesk AutoCAD LT 2011 a precios mГЎs bajos. therapie viceland streaming pharmacie ouverte uzemain , therapie comportementale et cognitive hyperphagie traitement sciatique Cyberlink MediaShow Deluxe 6 venta Argentina, Cyberlink MediaShow Deluxe 6 donde comprar en Argentina <a href=https://publiclab.org/notes/print/34320#>Cyberlink MediaShow Deluxe 6 donde comprar en Argentina</a> Comprar Cyberlink MediaShow Deluxe 6 Cyberlink MediaShow Deluxe 6 precio Argentina. pharmacie de garde reims therapies quantiques .
Medicamento Naprosyn nombre generico, Compra Naproxeno a precios mas bajos. Medicamento Naproxeno nombre generico Naproxeno precio sin receta <a href=https://collaborate.sdms.org/network/members/profile?UserKey=cb206982-e… barato en la farmacia</a> pharmacie de garde harhoura aujourd'hui pharmacie aix en provence petit nice .
Paroxetina precio Espana, Paroxetina barato en la farmacia. Comprar Paroxetina pastillas generico Comprar Paroxetina pastillas sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/paroxetina-precio-espa… barato en la farmacia</a> pharmacie de garde amiens xpanded therapies ventura .
Comprar Suprax 100 mg sin receta, Cefixima barato en la farmacia. Cefixima precio Ecuador Comprar Cefixima 100 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-cefixima-n… precio Ecuador</a> pharmacie angers lorette pharmacie voiles brest .
Suprax barato en la farmacia, Suprax precio Venezuela. Medicamento Suprax nombre generico Suprax precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/suprax-precio-sin-rece… barato en la farmacia</a> pharmacie bordeaux sainte catherine pharmacie bordeaux fondaudege .

Zatím bez slepic