Jediná jistota je budoucnost

Autor
Štítky

Následující tezi jsem si dovolil vymyslet sám, ale nijak nezpochybňuji, že někdo druhý si toho všimnul už dřív a také se o to podělil s veřejností. Nicméně já to nikde nezkopíroval, nepřevzal, prostě mě to napadlo, když jsem ochutnával letošní mladé víno a do toho řešil strasti místní komunální politiky. 

Všímáte si, jak se v poslední době rozebíhá ve velkém přepisování minulosti? Druhou světovou válku začal Stalin přepadením Polska, Rudá armáda se dopouštěla v Německu zvěrstev, kdežto ta německá byla vzorem ctností od Brestu po Moskvu. Komunisti byli výhradně špatní, Mašínové výhradně dobří, národní identita je umělý konstrukt a chyba našich obrozenců, Rakousko bylo skvělé, Havel byl skvělý, Amerika jedná jedině správně, tedy až do Trumpa. Pak jedná jedině špatně. 

Naší republiku osvobodili američané a Vlasovci, Rudá armáda nás tehdy okupovala. Církve byly výlučně okradeny a musí jim to být vráceno. Husité byli zločinci a vrazi, Jan Žižka byl terorista, Hus byl vzorný katolík. Migrační vlnu spustilo Rusko. Ukrajinský majdan byl vtělená demokracie a do demonstrantů stříleli Berkuti, protože Štětina to viděl. 

Zatímco toto píšu, vyšel v našich veřejnoprávních a bakalomédiích nejméně jeden další článek, který se rapidně odlišuje od našich učebnic dějepisu i osobních zkušeností. 

Naproti tomu naše budoucnost je   neuvěřitelně jistá... čeká nás klimatická nouze, musíme se omezit a chránit životní prostředí. EU na věčné časy. Migrace je jednou provždy daná a nedá se s tím nic dělat. Vše vyřeší zelená energie a elektroauta. Ledovce roztají (už měly být roztáté), moře stoupne o celé metry (Kiribati už měla být komplet pod vodou). Ropa a plyn dojdou (před třiceti roky mě učili, že měl dojít někdy teď).  Rodina nebude, jen individuality. A taky nebude na důchody.

Je potřeba nějaký jiný důkaz turbulentních časů? 

Já samozřejmě vím, že historie je složitější a kdybychom mohli do minulosti nahlédnout, asi by nás to překvapilo. Ale vyprávění a učení se o ní bylo zdrojem poučení, sloužilo k budování identity a uvědomělosti. Na příkladech z minulosti se stavěla přítomnost. Minulost byla určitou jistotou - filozofií pro normální lidi a nejen intelektuály. Dějepis byl moderní formou národních mýtů  a spojoval Karlovy Vary se Znojmem, Volyňského čecha s pražákem, Targuse s Vidlákem. To proto, že jsme se oba učili, že máme společné kořeny, společnou historii a společnou tradici. 

Budoucnost naproti tomu byla vždycky nejistá, počítalo se s mnoha variantami a zpravidla žádná se nenaplnila. Můj táta před líčením jakéhokliv plánu pro budoucnost nezapomněl dodat: "když Bůh dá". Odhadnout budoucnost třeba v tom jakému se vyučit oboru, to byl kumšt. Ani stabilnější časy nikdy neskýtaly takovou jistotu předpovědí, které si můžeme denně přečíst. 

Vždycky v dějinách, kdy přepisování minulosti nabíralo na obrátkách a budoucnost naopak byla jasná a zářivá stejně jako Tisíciletá říše, se Sovětským svazem na věčné časy, tak se to pak otočilo směrem, který nikdo nečekal. Nesplnil se ani komunismus, ani Velké Německo. Nesplní se ani věčná EU, nesplní se ani mýliti se s Bushem než mít pravdu s Putinem. 

Každý další pokus přepsat historii a upevnit budoucnost skončil nakonec zcela obráceně.  I teď to tak bude. 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Na rozdíl od Vidláka já tohle nevymyslel, ale líbí se ni to:
"Kdy se bohové nejvíc baví? Když sledují naše plány do budoucna."
Je též známo, že všechny předpovědi jsou ošidné, zejména týkají-li se budoucnosti.

Nejsem si tím úplně jist, ale asi ve svém oblíbeném monumentálním díle prof. Urbánka "Věk poděbradský" jsem zaregistroval poučku, že dějiny se valí svým korytem/řečištěm a naše schopnost tento tok nějak ovlivnit je minimální. Snad jen, jestli za cenu značného úsilí zakormidlujeme víc k levému nebo pravému břehu před nějakou zátočinou, za níž netušíme zda peřeje nebo klidnější tok.

A také se v té moudré knize konstatuje cosi ve smyslu (zjednodušuji), že princip balancování moci je jako váhy, na něž přihazujeme na tu stranu, která je momentálně lehčí a stoupá - právě proto, abychom vyrovnali, vybalancovali. Nesmíme prý ale přitom zapomenout, že váha visí na řetězu, jenž je upevněn na trámu. Aby nám pro to stále taktizování a přihazování na tu či onu stranu nespadl na hlavu celý strop. Jako se před stovkou a dvěma lety právě v tento den zřítil dost znenadání na celou ruskou buržoazii, šlechtu i samotného báťušku. Jakou ti asi předpovídali budoucnost?

Dobrou noc. Snad. Bolí mě koleno a nemůžu spát, tak píšu moudra....

Zatím bez slepic

štauferky?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

měla moje už prý prababička recept, Francovka a do ní narvat (co pokryje dno lahvičky) hřebíčky(koření), macerovat do hnědé barvy a nechat tam do spotřeby, je to silnější a silnější...klidně i druhák a jednu lahvindu do zásoby, nebo kostival u bylinkáře si sežeňte kořen a obdoba a pak mazat, mazat, mazat. Když to nepomůže tak to neuškodí...
Mně to hřebíčkové funguje v rodině na bolavé zuby...,,ale bez záruky☺

Budu cynikem:
Jediná budoucí jistota jsou daně a smrt a tak raději žijme dnes a teď. Já v noci ráda pracuji, je úžasný klid...

Tak trochu srandy neškodí nikdy, projděte si i ty další vtipy:
https://kreslenyvtip.cz/vladimir-jiranek/nedekujte-mi-jako-danovy-popla…

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen k tomu kostivalu - není potřeba žádného bylinkáře, protože je to hodně nápadná kytka a roste většinou někde u vody

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

s kolenem teď taky trpím jak pes, tak to hned vyzkouším.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

jeho větičkou - Když Bůh dá.

Stavební veletrh, banda chodí a čumí na ty zázračné mašiny, které už stavějí skoro samy, protože jsou chytré, krásné a mladé,skoro jako já.
A stojí tam Švýcar u razicího štítu a machruje, jaké mají bombové řízení té chytré mašiny, protože oni nasadí dvě takové mašiny proti sobě a ony vyvrtají jeden tunel za poloviční čas s přesností na jeden jediný centimetr.
Rakušák stojí, poslouchá kydy švejcarskýho plemene a když se mluvka nadechuje, skočí mu do řeči - hele, mám tu kámoše ze Slovenska, který se mnou makal na tunelu pod Glocknerem a my to tam zmákli se dvěma rakouskými razicími štíty nasazenými proti sobě s přesností 2 milimimetry. To je co? Kam se na nás hrabete!
Slovenský kolega se drbe na hlavě a říká Rakušákovi - víš, být tebou, tak se moc nechlubím. My když nasadíme slovenské razicí štíty a jedem proti sobě, tak je naprosto jasné, že když Bůh dá, potkáme se s naprosto neměřitelnou odchylkou.
Rakušák se úplně zavzdušní, protože takový podraz nečekal, ale Švýcar je pohotový a chce Slováka sejmout - Keď Boh dá, keď Boh dá, a co když Boh nedá? Tak jste v prdeli!
A Slovák opáčí - keď Boh nedá, tak budeme mať na Slovensku tunely dva.

Zatím bez slepic

In reply to by PU (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ja to znam jako historku, co anglican privezl z Indie. (Vytisteno)

Zatím bez slepic

stejný Bůh. V minulosti nám nabulíkovali, že prý je jenom 1, ale od nepaměti jich bylo několik. Radegast, Perun, Svantovít a další. Ten globální, to bude nějaký konstrukt nějaké dávné ůnyje.

Zatím bez slepic

Ládik!!!
Bůh je jen jeden,ale mnozí by ho chtěli zastupovat na zemi.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kterej to je? Allah, Kristus, Kali, Jehova, Ra, Visna... ?

Jedinejch bohu je.

Zatím bez slepic

Kdo tady řekl Jehova? Ukamenovat! :D (Viz Monthy Python: Život Briana)

Zatím bez slepic

Obávám se, že jste na scestí, jediný bůh je Havel, akorát nemá Mohameda jako proroka, ale zcela inflační až komické pluky vykladačů "božího" slova.
Nemá cenu je vyjmenovávat, všichni je známe, dovolil bych si připomenout jen jednoho poněkud opomenutého, Karla Hvížďalu, znalce všech teorií (nezaměňovat, prosím, s teorií všeho).

Zatím bez slepic

Z občasné návštěvy kydů jsem nabyl dojmu, že úhlavní nepřátelé většiny zdejších diskutujících jsou Havel, havlojdi, pražská kavárna (kdo to mimo umělců vlastně je, je to taky Kalousek) a PaL(ta je asi totožná s kavárnou). Za včera vyjmenované potíže však nikdo z nich asi nemůže, ty mají na triku ministerstva financí a spravedlnosti. Kdo je již dlouhou dobu vede, jistě víte. A vzpomenete si, kdy naposled je vedl nějaký havloid. Není čas změnit nepřítele?

Zatím bez slepic

Považujete vy zdejší diskutující za své své nepřátele?

Zatím bez slepic

zdejšího "diskutérstva" (to jsem vymyslel teď a tady, heč!), o úhlavních nepřátelích se mluví jinak.
A kecá se tu v podstatě o všem, nejen o humanitárním bombarďákovi a rozeštvávačích lidí z Práglu.
A ano, samozřejmě mě sere, že udělají nějaký pseudoprůzkum, v němž onálepkují ty skupiny obyvatelstva, které tak dalece nepodléhají psychologické masáži z Bruselu a přilehlého okolí.
Pokud vás to zajímá, je to první a druhý stupeň šikany podle Koláře. V případě krystalizace tzv. tvrdého jádra jsme dokonce už na stupni č. 3.
Zdroj pro vaši orientaci třeba zde:
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ikana

Zatím bez slepic

projekce! Naprosto dokonalé odkopání! (Projekce tomu odborně říkáme my mladí, chytří a krásní. Těm ostatním svitne pří nápovědě úslovím "podle sebe soudím tebe".)
1) Ti, kdo s entitou "rk" nesdílejí naprosto přesně jeho názorovou bublinu, jsou "úhlavní nepřátelé". To jen aby pan domácí a většina přispívajících (ti jen bedlivě sledující se nepočítají) návštěvníků přesněji věděli, jaký mají status.
2) Entita "rk" považuje tyto "nepřátele" za příčinu svých potíží. (Jistě jen shodou okolností tím souzní s místním scallojzarem, který na místní návštěvníky opakovaně prská, že mu "určují budoucnost", když ve volbách opovážlivě nehlasují podle "určeného úhlu pohledu" z brusele.)
3) Entita "rk" prožívá období krajní nejistoty a obav, zda není na čase potichu převléknout kabát. Jeho hrdinové se pomalu stahují a on se v tom pomalu ztraceném "boji s nepřáteli" začíná cítit osamělý.

Zatím bez slepic

Hlavně entita rk odvádí diskusi od tématu k diskusi o nás diskutujících - z pozice vnějšího pozorovatele. Předpokládaná reakce je buď obhajování se (tedy akceptace podsunutého tématu, v němž jsme hodnoceni my), nebo agrese vůči němu - tedy utvrzení se v podsunutém tématu.

Zatím bez slepic

Ale fůůj - o projekci - tý svini co všechno vykecá mluvím já, skoro osmdesátiletej ošklivej bezzubej dementní dědek :) :) :)

Zatím bez slepic

Člověče, jak jste přišel na to, jaký je můj názor? Copak já jsem o svém názoru tady někdy psal? Koukám, že školství je opravdu v řiti, když mladí nerozumí psanému textu.

Zatím bez slepic

rk 08:32 - "Z občasné návštěvy jsem nabyl dojmu..."
rk 18:46 - "Copak já jsem o svém názoru tady někde psal?"

S tím školství s vámi plně souhlasím.

Zatím bez slepic

Oprava - školstvím

Zatím bez slepic

jedno jest?

Zatím bez slepic

Fajn, trváte-li na tom, že zde píšete pouze své dojmy a ne názory, beru na vědomí, že jste dojmolog.

Zatím bez slepic

byla oboustranná, jistě by slovo "projekce" pozornosti neuniklo ;-))

Zatím bez slepic

Jako učitelka mohu napsat, že to tak je. Mládež má tak vymyté mozky o posvátném VH a hrůzovladě před r. 89, že ti v 50. letech by mohli zelenat závistí. Všeobecný přehled dnešního studenta téměř žádný, je problém zařadit významné okamžiky světových dějin i do století, neznalost češtiny i trojčlenky u prakticky dospělých je běžný jev, dominuje zájem o sociální sítě a zábavu a nezměrné sebevědomí. Výjimek je málo, tak dva tři lidi v ročníku. Ti jsou považováni za divné, protože se na něco ptají a dokonce čtou knihy! Slovy mých žáků - sociální sítě jsou pro ně důležitější než dýchání. Každým rokem přicházejí stále sebevědomější studenti, ale také studijně stále slabší. Ani geniální učitelé by z nich nedokázali něco vykřesat, bez ohledu na mentální možnosti všichni chtějí studovat "lepší školy" a následně získat tituly. Těch dětí je mi ale líto, mám je ráda, za dnešní zvěrstva ve společnosti nemohou, ale uplatnění s titulem nebo bez bude v montovně a v Lidlu, to jim moc nedochází. Klidně podepíši, že dnešní střední škola odpovídá základní před 20 lety. A úroveň se cíleně snižuje, studijní neúspěšnost je chybou učitele, takže rok co rok snižujeme nároky, aby prošli i ti nejslabší. Nehledě na inkluzi, i ten absolutně nestudijní typ, u kterého by v minulosti žádné studium nepřipadalo vůbec v úvahu, musí projít s využitím tisíce výhod a výjimek. Nepředstavujte si, jak to vypadá v praxi. Je to horší, než si laik myslí. Školství je totálně v rozvratu, adorují se hlavně ideologické záležitosti, skutečné vzdělání šlo dávno stranou.

Zatím bez slepic

Havloid nemůže nic vést, není schopen konstruktivní činnosti, umí být pouze verbálně destruktivní. Několik příkladů:
Kroupa - pohřbil ODA a teď nám káže o morálce a o ideálech demokracie
Pithart - pohřbil OH, utekl k lidovcům, senát dostal místo věnečku "spi sladce"
Kocáb - vzpomene si někdo na fondy Trend?
No a celá ta druhá (třetí) liga z demonstrací (a různí slabomyslní umělci), Lenin jim říkal užiteční idioti...

Zatím bez slepic

Při stavbě Transsibiřské magistrály okolo jezera Bajkal, také razili tunel proti sobě. Vedoucí inženýr, Ital se ožral tak, že si myslel, že to špatně spočítal a tunel se nepotká. Kvůli hrozící ostudě se oběsil. A ejhle, tunel se potkal, ale to už byl po smrti.
Dnes trať vede jinudy a po té staré jezdí turistický vlak Krugobajkalka.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak píše MAJKA.
Jistá je jen smrt,ale k vůli daním,se ta smrt může přiblížit velice rychle.
Jak uvádí Soukup v ČR je ročně více než 1.000 sebevražd.
Budoucnost už vůbec nejde předvídat na delší dobu,snad jen jak počasí,tak na tři dni.
Proto mnozí chtějí rychle zbohatnout,co nám neustále předhazují,kolik je u nás milionářů,miliardářů.
Jen se neuvádí,kolik je u nás bezdomovců a jak rychle lze přijít i o střechu nad hlavou.
Ještě k tomu,co uvedla včera MAJKA,zrušení hotovosti,buď bude mít i bezdomovec platební terminál,jinak nedostane dvacku na pivo.
Takže,budoucnost je velice nejistá.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

vecna neistota.
Vidlak sa ma este co ucit :D

Zatím bez slepic

Vidlák nebyl asi na vojně nebo byl na nějakém mejdanu, Základní zákony vojny jsou 2:
1. Všechno je jinak.
2. Co máš v břichu, to ti nikdo nevezme.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

ad 2. Svejk zazil i to. - Vsem vypumpovat zaludky. - Ovsem, byl to sprosty simulant.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dneska je výročí revoluce
z berlína přijde rezoluce
že se vlastně nic nestalo
na bezpečnost se nedbalo
z Aurory střílel ožralec
spadla mu sklínka na palec
střelil a leh na kavalec.
Útok na palác zimní -
(dobře si toho všimni)
bylo otevření lidlu
něco levného k jídlu
si právě přála divize
tak proč se lidi diví, že
běhali lidé s ručnicí
a velitelé všelicí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I při předpovídání/prognózování budoucnosti se vyplatí poučit se z cizích chyb. Vzpomínám, kterak jsem byl v roce 1993, ještě za "bílé vlády" v JAR. Bílí už nějak tušili co je čeká, ale dost dobře, vzhledem k mezinárodním sankcím, nemohli nic moc dělat.
Možná by se z jejich osudu měli poučit i někteří naši souputníci v západní části našeho slavného Eurosajuzu.

https://www.euro.cz/politika/mesto-v-jar-je-stale-white-only-a-rozrusta…

P.S.: Mám s tím spojenou "veselou historku z natáčení". Mám tady s ní opruzovat?

Zatím bez slepic

Sem s ni.

Je vyroci VRSR.

Zatím bez slepic

Když už nerozesmějě, tak aspoň poučí !

Zatím bez slepic

Godote, taky jsem zvědavá.
Já slyšela přesný odhad budoucnosti na dovolené v Řecku v roce 2003. Cestou za kláštery Metheory nám v autobuse řecká průvodkyně (vyrůstající u nás) mezi povídáním o památkách pravila, že Řecko kvůli nadcházející olympiádě staví různé šílenosti a už i bez toho je strašně zadlužené, proto podle ní nebude trvat dlouho a Řecko jako stát zkrachuje. Škoda, že si průvodkyni Mirku tehdy nepozvali někam do centrály EU:-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jo, jo ... taky se přimlouvám a jsem zvědavý pane Godote. ;-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Komunisté už měli být, dle kvalifikovaných předpovědí, dávnou historií. A podívejme, stateční demokraté ani po třiceti létech neumdlévají.
Čím to, že se dále vede minulý boj ?

"Třetina Čechů nad 40 let věří, že sametová revoluce změnila jejich život k lepšímu. Ukazuje to průzkum, který si nechal zpracovat projekt Paměť národa od NSM Market Research.
Čtvrtina oslovených si pak myslí, že rok 1989 v jejich životě nic nezměnil. Pesimističtější jsou přitom lidé se základním vzděláním.
Průzkum taky ukázal, že zhruba třetina lidí nad 40 let věří, že za socialismu bylo lépe."

Odtud pramení ono zoufalství. Pořád je to 1 : 1 - u starších 40 let.
A přes veškerá předsevzetí děláme děláme to, co oni. Pitomou propagandu, které už nikdo nevěří !
Je nejvyšší čas, abychom pochopili, jaké nové nebezpečí nám hrozí. Jde o islamizaci země a jen včasnou reakcí můžeme zabránit nevratným důsledkům. Komunisté, podle všech příznaků, už ztratili touhu vládnout sami.

Jistě, je tu také jiné nebezpečí - podle vědců - oteplování. S tím, ovšem, malá Ceská republika moc nenadělá. A také vědci se nejednou mýlili ve svých závěrech.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Košíkáři v cincinety
raketoplán u planety
jak dnes hráli kojoti.
Na gumácích exoti,
hurikány v karybiku
pádlování na rybníku,
30 roků svobody
zvýšili jsme odvody.
Co anglická královna
rusák šlápl do hovna
s němci ticho po pěšině
makrolon se páří v číně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Minulost již byla, budoucnost teprve bude, takže jediné, co můžeme ovlivnit, je přítomný okamžik.
A mnozí přítomný okamžik zneužívají a v přítomnosti falšují obojí, tedy minulost i budoucnost.

Zatím bez slepic

se za tohle dává. Asi hodně.

Zatím bez slepic

A já zkusím také moudře: Minulost je jen soubor těch budoucností, které se staly.

Zatím bez slepic

ano, pokud ty situace nepochopíme a nepoučíme se, budou se i nadále opakovat.

Zatím bez slepic

Kdo ovládá přítomnost, ovládá (upravuje si) minulost. Kdo ovládá minulost, ovládá (aspoň si to tak myslí, ale je na tom hodně pravdy) budoucnost. (Who controls the past controls the future. Who controls the present controls the past.)
Minulost se upravovala vždy, podle toho kdo zde vládnul (císař pán, demokratická 1. republika s nezvládnutým národnostním problémem, Hitler, komunisti, "neo-liberální" demokracie??).
Že dnes neoslavujeme VŘSR mi ale vůbec nevadí. Takových nešťastných událostí už v dějinách lidstva bylo moc.

Zatím bez slepic

Někteří jedinci jsou manipulací druhými přímo posedlí.
Lidi pak jsou ovládáni přes emoce, touhy, víru a důvěru, proto se vždycky najde někdo "kdo ovládá" a komu lidi nakonec kde co uvěří.
Západní společnost (nás včetně), ovládá "doba dluhová"- v podstatě bubliny, iluze a také víra v peníze, které ale nejsou ničím kryty, což odporuje zdravému rozumu.
Jsme jako zhypnotizovaní z růstu (nafukování) bublin a probuzení většiny, ani ten návrat "kryté měny", nebude žádná selanka....

Takže spolu s Vidlákem jsem celá zvědavá, který bude ten směr, co "nikdo nečeká" a on bez ohledu na propagandy a lhaní stejně přijde a kteří a kolik budou zase i v naší kotlince "převlékat kabáty"......

Zatím bez slepic