Trvalo to jen chvíli

Autor

Dnes navážu na své texty z předchozích dvou dní, protože právě tyto články jsou jakýmsi otvírákem pro mé dnešní přemýšlení o budoucnosti. Zároveň je na čase také napsat pár slov o sedmnáctém listopadu před třiceti roky a ono se to tak nějak protne dohromady. Základem dnešního textu budiž včerejší provolání Povidláka v diskusi, že nám vymírají voliči Miloše Zemana a těžko říci co bude dál. Targus mu velmi trefně odpověděl a já to jen maličko rozšířím. 

V roce 89 jsem byl ještě příliš malý než abych z toho měl rozum, ale můj táta tehdy byl přesně v mém současném věku. Na vrcholu sil i tvůrčích možností. Pracoval od ranné dospělosti a tak měl za sebou už dvacet let zkušeností ve své elektrikářké praxi, měl rodinu, děti, dům, žádné dluhy, naspořené vkladní knížky a stejně jako většina lidí z jeho okolí viděl i on v eufórii nové doby kus příležitosti udělat se pro sebe. A udělal to. Dnes zní velmi vesele, že největší překážka jeho podnikání se tehdy jmenovala telefon. My ho prostě neměli zavedený a bez telefonu by táta těžko mohl něco dělat. Živnosťák, provozovnu, povolení a tak, to bylo za týden hotové. Táta to jen podepsal, všechno vypsal úředník. Ale donutit tehdejší telekom, aby nám zavedl pevnou linku, i když dráty na sloupu před barákem byly, to byla akce na půl roku a nakonec musela zasáhnout maminka, která nakráčela do kanceláře okresního ředitele a svým ukrajinským přízvukem mu vysvětlila, že z kanceláře neodejde dokud nedostane bumážku že se to zavede. Vytáhla si pletení a po čtyřech hodinách ředitel kapituloval. 

Dneska by táta pro stejnou provozovnu potřeboval nové kolaudační rozhodnutí s množstvím dalších lejster z životního prostředí, emisí, nakládání s nebezpečnými odpady, posouzením požárního nebezpečí  a nejspíš i se studií vlivu na životní prostředí. Dneska má k podnikání zcela demokraticky a svobodně tolik překážek, jako před rokem 89, protože i tehdy existovali živnostníci. Například náš známý z vedlejší vesnice byl autolakýrník i s dílnou a měl svoje IČO už v roce 1975.

Takových lidí jako můj táta bylo hodně. Mladších i starších. Své řemeslo měli v malíku, měli dost kuráže, zacinkali klíčema, uvěřili v novou dobu, pak vzali budoucnost do svých rukou a... po třiceti letech houfně volili Zemana za prezidenta. Tohle jsou totiž ti starší padesátníci, šedesátníci a důchodci, kteří mají to nižší vzdělání. 

Krátká vsuvka... S tím nižším vzděláním bych byl opatrný. Můj táta dodnes umí spočítat motor v podstatě z hlavy. Znám soustružníky, kteří na papíře spočítají modul ozubení pro převodovku a znám spoustu středoškolských průmyslováků, kteří dovedou spočítat most, průtoky potrubím a dělají inženýrskou práci za své nadřízené, kteří sice mají před jménem ing. ale jinak jsou na úrovni středoškolského druhého ročníku. Můj dobrý kamarád Ekonomický migrant jako středoškolák šéfuje několika vysokoškolákům, kteří nikdy nedojdou do úrovně, aby ho na jeho postu ohrozili. Ti vysokoškolsky vzdělaní dneska, ti mají titul z evropských studií. Samozřejmě ne všichni, chytří lidé se najdou v každé generaci. Stejně jako i tenkrát existovali blbci. Ale ti měli zedníka na nějakém okresním UDH. 

Co se stalo, že euforičtí občané na vrcholu svých sil se dopracovali od Havla k Zemanovi? Nebo ještě lépe -  Tihle lidé nejprve adorovali Havla, pak Klause a dneska Zemana. Tato tři jména jsou zkratkou pro politický vývoj tehdejších živnostnických a zaměstnaneckých motorů svobody a demokracie. Od Havla ke Klausovi a od něj k Zemanovi. 

Odpověď už nastínil Targus. Ta eufórie trvala totiž jen krátce. Původní bezvládí kdy se hodně ukradlo, ale i hodně udělalo brzy skončilo. Původní dojem, jak jsou všichni na jedné lodi vzal za své, jak se začaly oddělovat luxusní jachty, které vyrazily napřed a nechaly po sobě pěkné díry v trupu. Karel Kryl raději po čtyřech letech svobody umřel, než aby se na to díval. Není divu - dvacet let bojovat za něco, co pak se svobodou a demokracií mělo společného stále méně.

Uplynulo pár let a byli tu první nezaměstnaní, které před důchodem nikdo nechtěl. Inu bylo ještě hodně vzdělaných, schopných a mladších. Pak tu byli první skutečně okradení až na kost, kteří přišli úplně zcela o všechno. Objevili se neúspěšní pod mosty. Vězňů začalo zase rapidně přibývat a jistot ubývat. Nájmy šly nahoru, ceny také. 

Pak přišli na řadu další. Začalo přibývat byrokracie a buzerace. Stát postupně outsourcoval všechno čeho byl garantem. A jako první bylo školství. Začalo se učit experimentálně a úroveň jde stále přes všechna opatření dolů. Titul se dal koupit a i to nestačilo, tak se začal dávat v podstatě zdarma každému, kdo alespoň pět let chodil na vysokou. 

Začalo přibývat neúspěšných a ukázalo se, že žádná zářná budoucnost nebude. Jen tvrdá dřina, obezřetnost hraničící s paranoiou, škudlení a nejistá budoucnost. A nebo strategie nemít děti, která celkem slušně poskytuje pocit luxusu  a dobrého zajištění. Ti, kteří byli tenkrát čtyřicetiletí a zůstali v zaměstnaneckém poměru, ti dneska mají nejnižší platy, protože se báli o místo, nedělali problémy, makali a byli za to po zásluze potrestáni koukáním na mladší, blbější, ba přímo dementnější, kteří měli vyšší nástupák než oni  plat po čtyřiceti letech praxe. 

Dnešní demonstranti na Letné - ať jim je patnáct nebo čtyřicet - jsou na tom podobně jako jejich otcové o třicet let dřív. Mají pocit, že tvoří dějiny. Mají před sebou svoji chvilku euforie a pocitu že mohou všechno, že stačí jen trochu chtít a sesadit toho Babiše a bude dobře. Ale pak se dostanou na pracák, zjistí, že po Erasmech zapomněli platit zdravotní pojištění a mají na něm dluhy. Zjistí že místo Babiše nastoupil jiný parchant nebo se jejich pobabišovský idol v parchanta pomalu ale spolehlivě proměnil. Pak z nich bude leckdo neúspěšný a jednou, až jim bude kolem padesáti, šedesáti, bude v televizi nějaký jejich bývalý kamarád z mládí moudře mluvit o tom, že nechápe, co ti dnešní důchodci chtějí, když přece před třiceti lety sesadili tyrana Babiše. Tento novodobý Halík pak bude zase vkládat svou naději v mladé, aby ho zbavili šmejda, kterého si svou činností v podstatě vypěstoval v předchozích letech. Ano i mezi dnešními mladými bude leckdo úspěšný. Jen to bude nejspíš díky přisátí na neziskovkový cecík, případně bude na výplatní listině amerického, ruského nebo čínského velvyslanectví. 

Tihle Halíci nechápou jednu věc... oni si myslí, že lidi porovnávají dnešek s komunismem a diví se, jak to někdo takhle může vidět. Ale lidi neporovnájí dnešek s komunismem. Ale porovnávají dnešní situaci s těmi sliby před třiceti roky. Komunisti jsou už dávno každému ukradení. Babišovy STBácké domělé či skutečné hříchy nikoho nezajímají. Tohle vám řekne lecjaký politolog. Ale jakmile dojde na porovnávání dneska vs. tenkrát, pořád dokolečka tvrdošíjně porovnávají neporovnatelné, což všichni vědí. Ale nikdo z nich se ani náznakem nepokouší srovnat tehdejší sliby s dnešní realitou. 

Bývalí méně úspěšní a neúspěšní kamarádi z letenské demonstrace  jednou uslyší svého politologického idiota a bývalého kamaráda a řeknou si, že ty kecy se nedají poslouchat.  A s chutí to ve volbách hodí svému Zemanovi, který už se někde v politice pohybuje, jen o něm ještě nevíme. 

Voliči Zemana nevymírají, ale dorůstají. Protože chvilka euforie trvá jen krátce. Pak je zapotřebí tvrdě dřít, hodně si odpírat a ještě to stejně nemít v životě jisté.  

Já osobně věřím v to, že nejprve musí být opravdu hodně neúspěšných, hladových a bezprizorních a ti se musejí dlouho učit, jak se organizovat, jak mít disciplínu, jak si k sobě budovat důvěru, jak bojovat za cíle kterých se nedožijí, jak se obětovat pro celek. Ti pak budou mít skutečně sílu něco změnit. A nebude to o věku ani o voličích Zemana. Dnešní zpovykaná a vysokoškolsky nevzdělaná mladá generace dojde ke svému voličství Zemana ještě o deset let dříve než jejich otcové. Ti z roku 89 ještě měli peníze, klíče od domů chat a bytů a znalosti uplatnitelné v celém světě. Ti dnešní mají dluhy, hypotéky a jsou negramotní v čemkoliv použitelném. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

na nás, Vidláky a lopaty, chystá.
Asi jeho poskoci zavítali sem na kydy a zjistili, že se Vidlák opájí představou, jak jednou myslivci založí domobranu a vyčistí tenhle středoevropský Augiášův chlív od všech mrv a veškeré svoloče.
Takže jak to bylo v tom vtipu, o zlaté rybce bez vody. Hovno, hovno, zlatá rybko, akvárium nebude.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Za-clenstvi-v-domobrane-o…

Oni si nás soudruzi z Práglu pohlídají, abychom nevyvedli něco, co by se bruselským chlastáčkům nemuselo tak úplně líbit.

Zatím bez slepic

To si kluk čučkařská troufá takhle omezovat práva migrantů.

Bejt jím, tak bych nejezdil ani do Brna, ani tunelama a do Dallasu už vůbec.

Zatím bez slepic

To si kluk čučkařská troufá takhle omezovat práva migrantů.

Bejt jím, tak bych nejezdil ani do Brna, ani tunelama a do Dallasu už vůbec.

Zatím bez slepic

Hamáček a BIS opět jednou dokázali, že jsou čučkaři. Domobrany se stanou kluby vojenské historie, myslivci, sportovní střelby nebo něco podobného a zbraně budou mít obstarožní nebo doma ve skříni. Taktiku lze cvičit i na air softu. S tímhle fakt nikoho nevyděsí. Hamáček se chce evidentně zavděčit v Bruselu, aby mu za odměnu nechali pěkné místečko, až za pár let v ČR vyfičí z parlamentu. No, je nepoučitelný, protože podobnou strategii před ním měl jakýsi Bohuslav Sobotka. A kde je mu konec! Žádná oslnivá funkce s platem se nekoná a bruselští kamarádi jsou fuč.
Vždy, když si myslím, že ČSSD už provedla úplně vše, aby odradila i poslední voliče, tak její předseda provede něco nového ještě hloupějšího.
No tak jo, když přijdou s nápadem odzbrojit populaci, asi čekají lidové bouře a povstání. Nic tím ale nezmění, protože nejdříve je ekonomická situace a až pak revoluce. A ta ekonomická situace sama od sebe jen tak nezmizí.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gerde, ty, já vidlák a ostatní kteří nežijí v bublině ví, že od bílé hory je v českých zemích hlavní znalost/schopnost/umění obyvatelstva obcházet zákony/nařízení což působí někdy tak, kdy člověk jako Hajdrich má pocit důležitosti a řekne "oni se ohnout a otočíš se a švihnou" (nebo jak to řekl) :D Jinak řečeno, mi máme staletí v kultuře vypěstováno obcházení zákona.

Problém je, že já začínám věřit, že tomu ten Hamáček a BISka fakt věří, že tím něco omezí. Oni podle mě fakt nechápou, ani je nenapadne, že co vždy=obejití zákona. Já taky nechápal roky, jak něco může být v práci, ale i na obci apod. a pak nastla situace, kdy jsem měl debatu (odbornou) z tajemníkem obce, měl jsem jindy debatu z "šéfem šéfa" (opět odbornou). Gerde, jako nečekal, jsem že lidi jako tajemník co není odborník na elektriku bude excelovat, ale ta blbost a neznalost základních postupů pro životní situace, jak se připojuje odběrné místo nebo u toho šéfa šéfa, kdy nevěděl vůbec nic, ale vůbec nic, jel a měl představu, rámcovou pouze o tom co bylo v práci "živé" a to obkecával, že by Moravec v neděli záviděl rétoriku, ale když jsem opakoval, ale "já mluvím o tomto a pka zopakoval, ale to je něco jiné, já mluvím o tomto" najednou ho to vykolejilo a začal chápat, že ten na druhé straně ví, že je úplně mimo odborně/znalostně a najednou se zmenil pohled jeho očí...

Hele, Gerde, věř tomu, že oni tomu fakt věří a když jim někdo jako Zeman/Babiš apod. začnou vykládat, že co blbnou, to tak není a ukážou jim to na příákladu co pochopí i oni, tak najednou prozřou (a to teĎ určitě není), ale pak se buď složí nebo začnou dělat naschváli...

Zatím bez slepic

Assi,
Češi, Moravané a Slezané jsou velmi specifičtí v pasivní rezistenci, která se osvědčila jako strategie přežití ve středoevropském prostoru. Tedy všechno odkývou a udělají si něco jiného. Nebo předpisy splní ad absurdum a la Josef Švejk. Někdo záměrně, někdo s upřímnou snahou být papežtější než papež. A to je případ Hamáčka a Koudelky z BIS. Oni si vážně myslí, že něco změní. Jak kdyby se snažili zastavit povodeň. Za tím vším je snaha kompletně ovládat, co nedovedou vést příkladem. Nikdy to nefungovalo a nikdy fungovat nebude. Místo vysvětlení důvodů a co tím chtějí dosáhnout a diskuze, zda jde o správnou cestu k dosažení cíle, rovnou direktivně nařídí hloupost. Typický Hamáček.
Je to kvůli tomu, že nejen chtějí ovládat, ale také se domnívají, že jsou nejchytřejší na světě a chtějí své názory vnutit všem. Buď s dobrými úmysly lepších zítřků jako Chvilkaři nebo se sobeckým záměrem zbohatnutí na naivitě jako šmejdi.
Za vším je ale stejně jako u některých šéfů a tajemníků obce přesvědčení o vlastní nadřazenosti a skvělých nápadech, protože funkce přeci znamená, že je dotyčný vyvolený. Pokud se nejedná rovnou o eugeniku jako v případě šlechty, která je přesvědčená o svých lepších genech a předurčené schopnosti vést masy.
No nic, ve světě chybí pokora a respekt k názorům jiných. A bude chybět. Na světě je nedostatek všeho kromě rozumu. Každý je přesvědčen, že jej má dostatek.

Zatím bez slepic

Ale tož tak snad jednou poznají i oni krásní a mladí, budoucí majitelé dědových mís, kdo je tlučhuba a maže jim med kolem pusy,
Pokud sami nezůstanou mazači medu nastálo, pro prebendy, jak jinak.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

treba je to jen proste navod, ukryjte zbrane, schovejte se at nemusite do vezeni

tesne pred valkou take nebudete na facebooku zverejnovat seznamy vsech co se chteji branit invazi, aby je mohl okupant jen prijit sebrat

treba proste jen rikaji, budte jen myslivci s vice zbranemi, poridte si nejakou neregistrovanou (D) a proboha mlcte o tom ze budete neco organizovat proti statni moci(sami se branit), jinak budeme muset jednat

Zatím bez slepic

a prodame zasoby hmotnych rezerv abychom se nemohli branit, rozdame patron a dokoupime zasoby hajzlpapiru a lubrikantu

Olovo, měď nebo hliník. Stát chce prodat část hmotných rezerv, peníze půjdou přímo do rozpočtu

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/olovo-med-nebo-hlinik-stat-chce-prod…

Správa nejenže nebude mít peníze na obnovu, zároveň je také nucena se části zásob zbavit. Konkrétně barevných kovů. Ministerstvo průmyslu a obchodu hodlá prodat zásoby hliníku, mědi či olova. Ministr Karel Havlíček je toho názoru, že jsou to zastaralé zásoby a pro krizový chod státu už nejsou potřeba. „Z mého pohledu dává kybernetická bezpečnost větší smysl než tady schraňovat olovo pro případ, že by nedej bože někdy něco nastalo a my z toho půl roku vyráběli patrony,“ vysvětluje ministr.

---
Státní hmotné rezervy jsou ovšem dlouhodobě podfinancované. Jejich hodnota se pohybuje okolo 30 miliard korun. Nejvíc je ropy a ropných produktů, které vystačí na 83 dní krizového fungování státu. Česká republika tak neplní stanovisko Evropské unie, podle kterého by měly mít členské země zásoby na 90 dní. Vůbec nejhůře je na tom zásoba potravin. V případě krize by lidem vystačila na pouhý jeden den, připomíná šéf hmotných rezerv Pavel Švagr.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

mohl nějak zpochybňovat a rozkopávat. Neské to vidím na pět slépek, jak by řekl můj zeťák...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Stačí nám pouze a jen sledovat, oni se odrovnávají sami.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

jak nám pronesl kdysi v jasnozřivých dobách Bill Clinton. Tedy, že o všem rozhoduje nakonec ekonomie a situace voličů, jak vidí svoji šanci mít se ekonomicky lépe v nových podmínkách, které jim kandidát na politickou funkci slibuje.
Polistopadoví hlasatelé lepších zítřků zapomněli na Maslowovu pyramidu potřeb. Tedy, že napřed musí mít lidi co jíst, kde bydlet, bezpečí, práci a příjem, a až pak nastupují řeči o svobodě cestování a dalších stupních pyramidy. https://zrcadlo.blogspot.com/2008/06/maslowova-pyramida.html Když nejsou uspokojeny základní potřeby dle stupňů pyramidy, pak dominují a žádná další motivace vyššími stupni potřeb nemůže fungovat.
Divím se, že tak jednoduchou věc všichni ti Halíci, Svěráci, Jandové, Minářové, Rychetčtí, Fischerové a další nechápou a nevnímají. Asi nejsou tak inteligentní, jak o sobě prohlašují. Spíše naopak nebo by o nich Němci mohli prohlásit, že jde o fachidioty. Schopné v úzce vymezeném oboru a naprosto nepoužitelní všude jinde. Zaměřili se na špičku Maslowovy pyramidy, aniž by měli hotovou základnu.
Proto prohrávají všichni ti kandidáti PAL, hlasatelé vyššího dobra, a dominují Zeman s Babišem, kteří se zaměřují na přízemnější přání voličů. Tedy minimálně sliby.
Člověk na pracáku chce získat placenou práci a ne být hrdý na evropské hodnoty.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dnes za celé hejno. Stručný, logický a výstižný popis polistopadového vývoje i prognóza dalších let. Opět smekám.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

dokáže proud lidu volit i “menší” zlo, když dobro není. Což je systémová chyba, úmyslně zavedená.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zeman je smrtelný
volič je živý
zajde do kotelny
rostou tam hlívy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Včera jsem citoval Marxe a dnes si to opět neodpustím, řekl něco ve smyslu "prvotnost ekonomiky prvenství politiky". A právě stávající ekonomický systém - kapitalismus - je to co determinuje 17.listopad až po současnost. Pokud by v té době nepoložil Havel politické základy naprosté podřízenosti USA (potažmo Německu a EU) a Klaus neotevřel ekonomiku s naprosto podseknutým kurzem a položil tak základy aby se naše zem stala ekonomickou kolonií, tak by to udělal někdo jiný. Věci se nestávají proto, že je někdo špatný či nemorální (ať tím myslíme cokoli), ale především ze systému výrobních vztahů. Nemorální či špatný člověk to může jen urychlit, což se v našem případě stalo.

Zatím bez slepic

Ano, ten vývoj byl podobný i v jiných zemích RVHP s úplně jinými politiky a dokonce i systémy. Jen Čína se vymyká.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vláda vládu klidně střídá.
Zmizela dělnická třída.
Kdo teď kanál čistí?
Budou muset humanisti.
Denně chodí na poradu
přitom serou na hromadu
sahá jim až k prdeli,
mnozí však jsou protřelí.
Nesedí v ní jako v sedle
naserou si novou vedle.
Už je z toho síla zvyku,
sere se na republiku
je to stejně kolonie,
havlovo v ní srdce bije.
Kdysi bilo ocelové,
to v Ostravě byly love.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přiznám se, Vidláku, že mne mrzí a poněkud nechápu tu vaši depresi, kterou evidentně ventilujete v posledních článcích. Opravdu si nemyslím, že by bylo tak zle a sám za sebe jsem za tu změnu vděčný. Kromě toho bych tak úplně nesouhlasil s vaší tezí, že se mnozí (i zdejší komentátoři) nedívají nostalgicky za minulým režimem a netvrdí, jak dřív bylo lépe - přečtěte si minulou diskusi.
Co se vaší dnešní teze (srovnávání s ideály) - ano, souhlasím, asi každý vidí, že jsme tehdy měli všichni poněkud jiná očekávání. To si nebudeme nic nalhávat. Ale je velikou otázkou, nakolik ta naše tehdejší očekávání byla realistická. Nakolik mohla skutečně fungovat. Jestli to opravdu bylo možné udělat zásadně lépe. Protože ve všech postkomunistických státech se privatizace udělala různými způsoby (případně se vlastně neudělala, viz Bělorusko), no a nemám pocit, že by to na výsledek mělo nějak zásadní vliv. Mohli jsme si vyzkoušet privatizaci oligarchickou jako v Rusku či na Ukrajině, privatizaci do rukou jedné rodiny (Ázerbájdžán) či několika málo rodin (Kazachstán), privatizaci plně do rukou Západu (jako NDR) atd, ale nemyslím, že bychom si v důsledku nějak zásadně tak či onak pomohli, snad jen v tom kontextu, že ta ukrajinská metoda byla evidentně nejhorší a Rusko před takovým osudem zachránila jen tvrdá Putinova ruka.
No a co se týče volby Zemana, tak zde bych tak úplně nesouhlasil - Zeman jako jedinec je plně součástí režimu, je zodpovědný za mnohé z toho, na co dnes nadáváme. Takže až odejde, další takový “Zeman” tu nebude - což je ale dle mne spíše dobře. Souhlasil bych ale s tím, že bude zvolen jedinec, který se nebude líbit v kruzích elity, ale který aspoň verbálně bude zastávat “lidové postoje”. Je ale dost otázka, jestli vlastně něco zmůže, protože moc prezidenta je dost omezená. Také souhlasím s tím, že je to do značné míry věc věku i životních zkušeností (v mládí je každý radikální a chce zachraňovat svět, viz Greta). Když se ale podívám na Západ, kde mnozí stále ještě tak úplně nepochopili v jaké civilizační krizi se nachází a milují multikulturalismus, tak si tak úplně nejsem jist, zda ti naši dnešní mladí nebudou uvažovat podobně i jako starší a životem protřenější. Naštěstí, tady u nás jim to ještě má kdo říct a jsme za Západem pozadu, takže ten špatný příklad budou mít z první ruky. Věřím, že tohle nás nakonec má šanci zachránit. Stejně, jako nás svého času neobsadili Římané (co tady, že), Francká říše atd, tak snad to dopadne podobně.

Zatím bez slepic

Greta nechce zachranovat svět, je to řízená duševně nemocná loutka

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, jednoznačně je to loutka, ale uvnitř to určitě myslí "dobře" a chce ten svět zachránit. Že říká nesmysly, protože tomu jednoduše nerozumí a je zmanipulovaná, za to ona sama nemůže. Je mi jí v podstatě líto a je vlastně štěstí, že je duševně nemocná, protože pokud by byla zdravá a měla jednou prozřít, tak by takový náraz reality nemusela unést. V jejím stavu se to ale asi nedá očekávat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Perfektní.
Je to trochu jinak,celá sametová byla řízená z vrchu,nebyla vynucena lidem,lid jen přihlížel,proto to tak dopadlo a dopadá,že i další podpora této revoluci je řízená z vrchu.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Spíše bych řekl, že sametová revoluce všechny překvapila a zaskočila. Všude kolem se kácely režimy a tak KSČ jen čekala, kdy se to zhroutí i tady. Gorbačov ztratil zájem o bývalé sovětské satelity z důvodu, že byl přesvědčen, že do nich cpe moc peněz a nezbývá mu na doma. USA a ostatní státy NATO pořád respektovaly, že zde má vliv Moskva. Jak v 1968. Změna pak všechny překvapila.
Vliv disidentů z Charty 77 na celkový vývoj byl minimální. Za 22 let činnosti toho moc nedosáhli. Pak nastala příznivá mezinárodní situace a režim padl. Pokud měli chartisté takové zásluhy, proč jim to trvalo 22 let?
Příznivcům Ronalda Reagana a myšlenky, jak USA uzbrojily SSSR a vlivem sankcí jej zhroutily, dávám otázku: "Proč USA ani po tolika letech neuzbrojily a neusankcionovaly Kubu a KLDR?"
Některé situace se prostě stanou, a všichni účastníci k nim přijdou jako slepí k houslím. V 1989 komunisté viděli, že o moc přijdou, tak čekali na někoho, komu ji budou moci předat. Celá revoluce mohla být klidně o měsíc dříve jako v NDR (v Lipsku demonstrovali proti SED už v 1988 a 18. října 1989 byl po protestech vyměněn Erich Honecker). Kolem se už všechny režimy zhroutily a jen se čekalo, kdy padne i v ČSSR.
Ale je nutné budovat gloriolu chartistů, že měli tak skvělé zásluhy, za které musí být nadosmrti svatořečeni. O některých pravdách se nesmí pochybovat, jinak by si lidé začali pokládat nepříjemné otázky.
Nějakou roli chartisté měli, ale rozhodně nezpůsobili pád režimu, jinak by jim to netrvalo 22 let. V 1989 komunisté jen prostě čekali, kdo si k nim přijde převzít moc. A když přišel první náhodný kolemjdoucí, tak mu ji s ulehčením předali. Na což všichni koukali jako sůvy z nudlí a teprve se začali orientovat, co by měli dělat. Proto takové excesy a chyby po 1989. Žádný promyšlený plán, jen nečekaná událost. Sice chtěná, ale překvapivá.

Zatím bez slepic

No, Gerde, já sice nemám rád spiklenecké teorie, ale zde bych se celkem přikláněl k možnosti, že sice neexistoval detailní sofistikovaný revoluční plán (ono to asi ani nejde detailně naplánovat revoluci), leč minimálně střední kádry STB a KSČ měly zadní vrátka, pomocí kterých dokázaly jednak zajistit celkem hladké předání moci a především následné “porcování koláče”. Opět, nemám rád spiklenecké teorie, ale na druhé straně není s podivem, že jeden z mála lidí, kteří tomu tady ekonomicky vcelku rozuměli, mohl klidně jezdit na Západ (17.11.89 byl na přednášce na univerzitě v Linci, to bylo přece zcela běžné) a následně se dostal do čela reforem a to disidentům navzdory?
Já bych ale naprosto souhlasil s tím, že obecně revoluce překvapila. Za sebe říkám, že jsem to naprosto nečekal, maximálně jsem čekal nějaké to uvolnění a la rok 68, ale že by to KSČ absolutně pustila z ruky, to tedy ne. Ještě si dobře pamatuji, jak mě ty studentské požadavky připadly hrozně radikální, že jsem se bál, aby se to nepřestřelilo, KSČ se nezalekla a nevzal to do ruky někdo, jako Štěpán.
Co se chartistů týče, určitě měli na režim minimální vliv, ale na druhé straně, režim se jich bál, byli jistým symbolem a nedá se jim upřít (alespoň některým, především těm méně známým) osobní statečnost. Za sebe říkám, že bych do toho jít nedokázal.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

v té tzv. Chartě bylo víc policajtů a konfidentů, než disidentů.
Mám-li popsat, jak na mne působí ten spolek s odstupem času, byla to taková pražská protokavárna, z níž někteří - vyvolení - dokázali i pumpovat prachy, a to v množství nikoli zanedbatelném.
Jenže jak je známo, je hodně povolaných, málo vyvolených.

Zatím bez slepic

Ale jo, je samozřejmě možné, že na těch vyšších funkcích to nebylo zas tak nebezpečné, ale stejně si myslím, že být chartistou někde mimo Prahu a mimo hlavní proud bylo velmi nepříjemné a těch lidí, kteří tu odvahu měli (a nebyli k tomu dotlačeni minulostí reformních komunistů kterým stejně nic nezbylo atd) si vážím.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Prágl, resp. mimo hlavní proud dění mi pouze bylo a je líto. Oni byli takové tehdejší švédské, tedy vlastně české Grety s copánky v úboru z mateřské školky. Zmanipulované psychicky nevyrovnané osůbky, které měly chátře - pardon - Chartě dodat zdání autenticity a všelidovosti.
Neboli potřební šašci k vytváření jakéhosi zdání něčeho.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Komunisté i StB asi nějaký plán na předání moci měli. Přeci jen viděli, jak se kolem hroutí režimy. Jen to předání asi neprobíhalo přesně tak, jak si naplánovali, ale nejdůležitějších cílů jistě dosáhli.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

všech cílů, které měli zadány.
1/ čistý stůl - pročištění svazků, resp. předání vybraných kousků do těch jedině správných rukou
2/ zajištění beztrestnosti za jakési hypotetické zločiny, tedy onen pověstný samet, který obvykle nebývá při takových změnách skladem
3/ předvržení U Ha Ha (Univerzální Hajzl Hanzlík), viz můj postarší článek, neboli pořízení obětního kozla pro stádo demonstrujících lopat (Štěpán, Kapek)
4/ materiální zajištění doposud vládnoucí kasty - nikdo z bývalých soudruhů nepošel hladem, ani neskončil pod mostem

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

kdo mluví o spontánnosti té listopadové taškařice vysvětlí roli studenta Šmída.
To opravdu někdo věří tomu, že si Zifčák po službě šel zablbnout na Národní třídu a říkal si "bude prča, budu předvádět mrtvýho".
Je přece jasný, že tam byl služebně a že ho tam jeho nadřízený s naprosto konkrétním úmyslem poslal.
Ostatně nemohl tam být sám. Muselo jich tam bejt hafo. Někdo musel vykřikovat "Toho znám, to je Martin Šmíd, voni ho dočista zabili". Nějaký dav ho musel odstínit, protože mrtvýho od živýho rozezná i mírně inteligentní student filozofické fakulty. Museli ho nějak uklidit mimo zraky davu.
Tohle celý byla pečlivě naplánovaná akce s cílem konečně ty Čechy nasrat, ať už se konečně k tomu převratu rozhoupají.
Ať si Mareček Bendůj vykládá co chce o tom, že průvod nikdo nevedl a že to celé bylo naprosto spontání, celá ta taškařice byla v režii StB. Ono ani příslušníci pohotovostního pluku v plné polní se v kachlikárně neshromáždili spontánně a museli tam být naveleni už během dne.

Zatím bez slepic

Česka Jouda, tobrá Jouda. Máte naprosto pravdu, vše bylo v něčí režii, vedení STB se na tom podílelo z velké části. Jinak to dopadnout nemohlo. Silnější bere vše.
Kdo ví, jak jsou na tom včerejší silní a mocní a kde vznikají jiní, noví, silnější a mocní. Co si připravují a jaké mají zájmy a kdo jim slouží aniž o tom ví.
To, co bylo, je tím co bude a není to nic nového pod sluncem. Tisíciletá moudrost nezapadla.

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nikdo nezmínil roli prognostického ústavu,když celé osazenstvo se rozešlo po všech stranách a chopilo se moci.
Hlavním ideologem byl Klaus a STB to podpořila svými lidmi,jak se říká v terénu.
Jedno je pro mne jasné,všechno v režii USA

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na Letné se chystá fraška
Darmošlap a Podržtaška
mají z hladu v oku tiky
vrhnou se do politiky.
Nebudou řvát na ulici
řízek mají na krajíci
ti se sejdou na náměstí
kde voličům dají pěstí.
Neposlal je Kolben, Daněk
ale přikulovač Vaněk
který vypil každou pípu,
hnojil duby, trávil lípu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

SLOVA
(J. Dědeček, 1974)
řek jsem si tuhle: dáš si práci
napíšeš pár velkejch slov
dřív než tě bafnou funebráci
a vodlifrujou na krchov

prolez jsem všecky knižní sklady
pár slov si vopsal, pár jich škrt
až zbyly tři bez větší vady
a to jsou život, láska, smrt

příšernej smutek na mě z těch slov doleh
poněvadž až je pochopím
jako zbloudilej krtek v dolech
se v tý hloubce utopím

nebo jak lačná moucha v mléčný dráze
nebo jak boxer v provazech
nebo jak saze v noční Praze
nebo jak básník v obrazech

řek jsem si tuhle: dáš si práci
a napíšeš pár velkejch slov
dřív než tě bafnou funebráci
a odlifrujou na krchov

tak jsem poslouchal, co se říká
a snažil jsem se nepropást
ty slova, kterejch se to týká
a to jsou žrádlo, ženský, chlast

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

když má někdo čas a věnuje se jedné věci, má to úroveň. Mě napadne konina a ani si to po sobě nepřečtu. Snad někdy v důchodu, když nebudu brát telefony.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přátelé, omlouvám se za odbočku, ale tohle stojí za přečtení: v Holandsku se eutanazie zřejmě vymkla společnosti z rukou a uniká etickým normám, které nám dosud připadaly pro civilizované soužití normální a nezbytné.
https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/esej-euthanasie-na-pozadan…

Zatím bez slepic

In reply to by veverka (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je hnus, velebnosti.
To už se fakt všichni úplně zbláznili?

Zatím bez slepic

In reply to by veverka (neověřeno)

Trvalý odkaz

mazec. Už jsem zažil leccos, ale tohle bych zažít nechtěl. Ani jako popravovaný, ani jako "držák končetin" popravovaného.

Zatím bez slepic

In reply to by veverka (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je tak něco strašného..., že hnus je to nejmenší, co cítím.

Zatím bez slepic

staci se podivat co pisi blisty a zaujmout spravny/opacny postoj

miluji tento radar spravne orientace, bez nej bych byl ztracen a nevedel bych co si mam myslet

https://blisty.cz/art/97692-nejlepsi-na-hokeji-je-kdyz-lidi-sjednocuje…

Zatím bez slepic

V případě BL je to jistota. + je -, stačí násobit vše -1 a jste doma. Je li od nich někdo pochválený, ani kolo bych o něj neopřel. Naopak, haní li někoho, bude to zřejmě slušný člověk.

BL jsou zářící maják v moři informační nejistoty.

Zatím bez slepic

Máte pravdu, těžko pochopitelné. Musel jsem si to opakovaně přečíst, abych snad pochopil, co ten komentátor řekl "špatně". To, že to je občas tlučhuba a nebere si servítky, je o něm známo, má na tom založenou kariéru (tedy asi měl). Ale jako středoevropan jeho slova naprosto chápu a dokážu se s nimi ztotožnit. Udělal chybu, otřel se šosem kabátu o přistěhovalce.
Mám dojem, že Kanada jde do háje.

Zatím bez slepic

ale obávám se, že pro středoevropana budou podobné věci běžné "dříve než si myslíte". Já teda zatím taky nechápu, co je na výrazu "vy lidé" rasistického, ale tam v té zemi trudného premiéra je to asi zřejmé. Již zmíněný humoristický občasník BL jako správně uvědomělé médium po vzoru anticharty (jen ať si místní scallojzaři jakož i další dozorová voka nadskočí) samozřejmě necitují Cherryho ani částečně, natož úplně, stačí jim zaujmout správně angažovaný postoj (jo, jo, "zaujímáme postoje - místo abychom stáli". Měl bys tady hodně práce, malý velký barde.) A samozřejmě už ani náhodou se tam nedá dočíst reakce "nestanu se ochočeným robotem, jen abych si udržel práci." To je velká výhoda starých (85), ošklivých a držkatých "stárnoucích bílých mužů", že jim je veřejné mínění menšiny pokrokověliberálnědemokratickykluzceohebných mlamojů u prdele, jelikož na nich naprosto nejsou existenčně závislí.

Zatím bez slepic

... a hned jsem se dozvedel, co si myslim o Britskych listech.

Vsechno tady jede ve starych kadrovackych kolejich.

Zatím bez slepic

A při nadskoku udělal: "Mééé!"

Zatím bez slepic