Vidlákova teorie politického úpadku

Autor
Štítky

V poslední době jsem měl pocit, že se nám všichni úplně totálně zvencli. Možná začnu říkat že zhavlovatěli. Novým dominantně určujícím prvkem je nenávist, nikdo se s nikým už nemůže bavit, všichni jsou zlí, oligarchičtí, zkorumpovaní, chtějí zničit demokracii, naše svoboda je ohrožená jako nikdy dřív atd, atd. 

Že něco podobného říká mladý zrzavý klouček, který ještě ani jeden den nežil za vlastní výplatu a za vlastní peníze, to bych považoval za normální. Mladí lidé tohle dělají, rozhodují se srdcem, chtějí mít všechno hned, mají pocit, že všemu rozumí a nemohou se dočkat, až to vezmou do rukou a všem ukážou.

Pak nastoupí do korporátu, zjistí že jejich mzda je vlastně směšná, ve svých ambicích narazí na zabetonované pozice starých zkušených matadorů, zjistí že toho ještě hodně nevěděli, že nic nemá jednoduché, přímočaré a levné řešení... a postupně se z nich stanou stejní maloměšťáci jako ti starší, které tak vehementně kritizovali.

Tohle není nic nového. O tom psali politici, sociologové, filozofové i Churchilll... "Kdo není ve dvacet komunista, ten nemá srdce... kdo je komunista ještě ve třiceti, ten nemá rozum..."

Mě překvapuje spíš jiná dříve nevídaná věc, jak moc se někteří politici snaží naskočit na tuto vlnu mladické euforie, nerozvážnosti a přímočarosti. Jak mají pocit, že mládí se dá přivlastnit a použít pro vlastní cíle a jak snadno zapomínají, že dnešní dvousettisícoví Minářové budou za deset let chovat děti a splácet předraženou hypotéku a na politiku nebudou mít čas.

Mám na to takovou teorii...

Představte si, že jste ta velká široce rozkročená tradiční strana, která ve volbách sbíra třicet i více procent hlasů. Občas ve vládě, občas v opozici, ale stále se silnými pozicemi v krajích, radnicích, všude máte své náměstky a i když nemáte většinu, stejně se vás druhá strana bojí, protože jste silní a volby budou zase co nevidět.

Tohoto úspěchu jste dosáhli po kontaktní kampani, kdy se lídři ještě neeklovali jezdit do zakouřených hospod a podbízet se plebsu. Vaši lidi měli nenaplněné politické ambice a tvrdě na tom úspěchu makali. Pak nastala vysoká politika. Tu a tam se umazat, tu a tam někomu něco slíbit, něco někomu dát, mít kupu práce na konferencích i v cizině. Zjistili jste že existují nejen tlaky od voličů, ale i tlaky od jiných států, že existují vysoké zájmy i nízké cíle.

A postupně se díky tomu vzdalujete voličům. Už neslibujete, protože víte že ledacos je nereálné. Kamarádi z parlamentu a vlády nechtějí jen bojovat za stranu a ideje... chtějí z té trvalé práce něco mít. Někdo pracuje ne ojroparlamentu, jiný se chce zašít v dozorčí radě ČEZu, všichni chtějí zůstat u zdroje, ale nemají čas, chuť ani energii znova jezdit po dědinách. 

Původní kontaktní kampaň se tak mění v kampaň mediální, protože peníze jsou a volič už váš ksicht vidí jen v televizi ale ne naživo. Něco také poděláte, něco se nepovede, někdo se blbě ukecne, někdo zradí, jiný selže, preference klesají. 

A vedení to nechápe... vždyť hlásají pořád to samé. Vždyť je to pořád ta stejná strana... Nevšimli si toho, ale jak přestali jezdit po hospodách, tak jim postupně uniklo, co se kde děje a najednou tu máme stranického dinosaura plného Petříčků a podobných, kteří mají pocit mistrů světa, ale nevědí která bije. 

Co teď? V politice se pohybuje nový ambiciózní technokrat, který dělá to, co jste před deseti lety dělali vy - jezdí za lidmi, rozdává koblihy, mluví o jejich problémech jejich jazykem. A světe div se - ovládne pole. Pomocí vašich myšlenek a vašich voličů. 

Najednou vám nezbývá nic jiného, než se poohlédnout po jiných voličích. A jediní kteří jsou, jsou ti mladí. Ti jsou ještě nevyhranění. A tak začnete jezdit na jejich demonstrace i jiná setkání, začnete se jim podbízet , začnete si myslet, že můžete mít trvale jejich přízeň. 

Mezitím vám utečou i poslední voliči a je po všem. 

Nemusí vám to být líto. Ambiciózní technokrat s koblihami se usadil pevně v sedle a má stejné problémy jako vy - s Merkelovou, Putinem, Trumpem, Macronem, s mafiány i kapitány průmyslu. Má problémy s vlastními ambiciózními lidmi a už se mu také nechce objíždět hospody, protože má jiné starosti a plebs ho přece miluje navždycky... 

Po hospodách už ale chodí další ambiciózní borec - tentokrát s křivou hubou, to bude nový nepřítel...  a až koblihovému králi dojdou voliči, poohlédne se po mladých... Minářové už budou na mateřské, ale ti dnešní desetiletí už budou na Babiše zvyklí... znají ho v podstatě od malička a nic hrozného se za něj nestalo. Ti budou mít za bubáka mladého Klause a Babiš bude mít svojí Letnou o kterou se bude zkoušet opírat. Možná jim ty demonstrace sám zaplatí 

A zpětně to vychází také.... První kontaktní kampaň udělal Zeman a vyhrál. Stejně se dopředu dostaly Veverky, Zelení i Piráti. Vlastně i Kalousek. A všichni prošli stejným stádiem úpadku ve kterém se pokoušejí stále dokola opírat se o mladé, protože ti mají ještě drajv a vypadají, že těm dinosaurům něco třeba vybojují. Kdysi různé demonstrace inspirovala ODS či čtyřkoalice, když to v volbách nevyšlo a Paroubek vypadal nezničitelně. Pak totéž dělal Kalousek, KDU a další. Nedávno se přidala ČSSD a za pár let to bude dělat Babiš. 

A já budu sedět, usmívat se pod vousy a tušit, že mladý Klaus také nevydrží věčně...  Demokracie funguje. Všechno funguje. I mechanismus který z mladých dělá maloměšťáky... 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

v telce na pořad o Hitlerjungen.
A tam padlo od pamětníka, člena HJ:
Až my se dostaneme na frontu, tak "jim" to ukážeme.
Furt to samý, nic se v tomhle ranku nezměnilo a nezmění, dokud bude platit - Mládí vpřed -
Je to prostě výborný trik, nebo tah.
Tak proč ho měnit?

Zatím bez slepic

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Souhlasím, jen malá poznámečka: Ta organizace se jmenovala Hitlerjugend - v překladu Hitlerova mládež.
A taky se říkalo: Mládí vpřed - staří na svá místa :D

Zatím bez slepic

In reply to by shisho (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jsem vosel.!

Zatím bez slepic

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Neni hanba delat chyby v nemcine.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dobře to působí v titulcích: - studenti stávkovali, - mladí protestovali proti těžbě uhlí, - už zase bijou naše děti, - studenti v Hongkongu opět v protestech, - mladý Minář přivedl statisíce demonstrantů na Letnou, - Greta proti klimatu ...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Budou už zvyklí cca dnešní desetiletí na Babiše, píše Vidlák.....
No kdo ví, viz strana 46 v příloze u ROZŠÍŘENÉ verze aneb výchova nejmladších demonstrantů v Čechách, jak to asi vnímají takové malé děti? No alespoň tam netrpěly (snad tedy) hlukem.....
https://drive.google.com/drive/folders/1ZkPN7zbTOo4O8Okahi_qQAoc0paXz5nR

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Životnost politika si můžeme ukázat na příkladu Merkelové. První tři volební období ve funkci premiérky úspěšná. Čtvrté je už její derniérou. Totéž v českých podmínkách. AB možná vyhraje ještě jedny volby, ale budou to už jeho poslední úspěšné.

Zatím bez slepic

Protoze v tech prvnich trech jen jela podle zdedene rutiny a ve ctvrte musela neco resit.

Zatím bez slepic

Jistě, všechny problémy vyseděla, ale měla štěstí, že nemusela nic řešit vyjma migrační krize ve 2015 a tu důkladně zkazila.

Zatím bez slepic

dalekosáhlé debaty.
Resp. o její úspěšnosti či neúspěšnosti budou mluvit vnukové Makrelčiných voličů. Tedy pokud si budou moci dovolit o něčem takovém mluvit, či jen na něco takového v skrytu duše pomyslet.

Zatím bez slepic

Merkelová minimálně dokázala nakecat voličům, že je pro ně nejlepší možností.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

špatnou.

Zatím bez slepic

nemá žádné kvality, je to tesilová bába.
To korporátní TV a tisk zaplnily veřejný prostor jejím vychvalováním na jedné straně a zároveň strašením, že když nebude zvolena, stane se něco strašného. Jako u nás.

Kdyby volič dostával pravdivé informace např. o Kalouskově a Trautenbergově TOP, neměli by ani procento. Proto také např občané nikdy nedostanou informace, jak migrace ničí Německo. Ani němečtí, ani čeští.

Zatím bez slepic

Jak píše dexx. Merkelová je "teflonová". Má dobré PR, dobré vztahy s hlavními médii, jejich vlastníky, dokáže využít aktuálních trendů a prezentovat se (právě s mediální pomocí) jako jejich vůdce. Hradba nájemných pisálků dle potřeby vychvaluje její vůdcovskou rozhodnost (když udělá uspěchané rozhodnutí), strategickou rozvahu (když neřeší stávající problémy) ... a hlavně se neptá jaké že to KONKRÉTNÍ úspěchy za dobu svého kancléřství (od 2005) vlastně dosáhla.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já to napíši jinak a proč se to tak děje.
To rčení,lež má krátké nohy,pořád platí a ukazuje to naplno.
Spíš je snaha,udržet tu lež co nejdéle a už tu sametovou.
Proto i ty sliby po sametové dobře procházeli,teď i voliči vystřízlivěli ze slibů,protože skutečnost je jiná.
I Klaus může slibovat hory,doly,jenže musí plnit nařízení EU,nařízení z USA a to je v rozporu ze zájmy naších občanů.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

jenže musí plnit nařízení EU,nařízení z USA -jenze je muze plnit jako Kalousek nebo jako Zeman.

Zatím bez slepic

akorát že prezident si může s bruselí vytřít i oficiálně, kdežto i zdánlivě vzpurný jedinec v exekutivě, nadto příjemce dotací, se musí čas od času ohnout... Samozřejmě některý nevzpurný se ohýbá radostně už dopředu, hlásá jak je to skvělé a hlavu v indulónové krustičce trvale, ale na faktickém výsledku to téměř nic nemění. Nadto lze pozorovat jistý rozdíl mezi Zemanem premiérem a Zemanem prezidentem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mladí lidé tohle dělají, rozhodují se srdcem - NE. Srdce by vam nedovolilo premlouvat babu ani ji mlatit. Zaprve byste ji nerekli baba a za druhy byste respektovali jeji nazor a ne, ze ji budete manipulovat kvuli tom, co na vas sypou pravicaci z TV.

Srdce by vam nedovolilo volit TOP09 ani bejt v Hitlerjugend.

Zatím bez slepic

Kolem dvacítky jsou ti mladí obecně nejvíc nepřátelští vůči starým, kteří jim "zabírají místo" a "nechápou součsný svět". Má to biologický základ - mládě se musí odpoutat od rodiče, aby mu následně mohlo porozumět (až bude třeba babička na hlídání dětí atp.). K tomu přidejme kult mládí ("Jste naše budoucnost") a je vymalováno.
Nejvtipnější na tom je, že ten kult mládí souvisel vždy s manipulací - ať už politickou (náckové, komanči), tak komerční (zálazník iPhonů atp.)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

žádná demokracie, neboli vláda lidu, nebyla, není a nebude. Poslední výkřik demošky byl asi tak v roce 1946 a to platí jen pro Čechy a Moravu, protože Slováci si v tomto roce navolili černoprdelníky.
To, co se děje dnes, není nic jiného, než dlouhodobá a pečlivá příprava na válku. Nejlépe občanskou, protože drahých raket, Pandurů a dalšího šrotu by byla škoda. Stejnou práci zastanou nože, láhve s ředidly a benzínem, v nejhorším případě čtyři kila lisovaných plechů do podoby AK-47.
Samozřejmě, že tento scénář není směřován výlučně na ČR, nýbrž je uplatňován celounijně, resp. celoevropsky, resp. celosvětově.
Kdo se mnou nesouhlasí, nechť mi laskavě sdělí, kdy naposledy byla společnost v ČR, v EU, v Evropě, na všech obydlených kontinentech, tak rozštípená, rozeštvána.
Jinak řečeno - pokud si Vidlák myslí, že onen nejmenovaný rezoun je vynesen klasickou přílivovou vlnou mladých, nechť mi sdělí, kteří mladí jeho bohulibou činnost financují. Pokud se nepletu, ten zmetek žije z grantu Čolka v plísni, nebo tak něco. A funguje pouze na základě něčí potřeby naši společnost rozštípnout, nikoli vytěsnit "nevhodné kusy".

Zatím bez slepic

naprosto souhlasím, hlavně v tom posledním odstavci jste trefil hřebík na hlavičku, vždyť ten nedostudovaný teolog "vyhrál konkurs" na to místo "vůdce" - pořádaný Člověkem v tísni

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

jak může tak obskurní organizace, jako je ČvT požadovat po státu nějaké peníze. A samozřejmě dokonce je dostat. Jestli chce dělat politická školení a výběrovky na nové Leniny a Gottwaldy, tak, pouze za soukromé peníze.

Zatím bez slepic

Co já vím, tak Minář se zúčastnil studentského projektu s Milionem chvilek. Ale nic nevyhrál. Ale moc to nesleduju. A najednou se zčista jasna stal profesionálním revolucionářem na plný pracovní úvazek.

Proč ne? V ČT nám tak říkali, že Majdan v Kyjevě platily babičky důchodkyně, které protestujícím nosily z domu jídlo a tak ;)

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano Targus je pravdě o hodně blíž, než nadšený Vidlák (jak nám ta demokracie nakonec funguje...).
Rozdělování dolních i celých zemí je cílené, to už musí vidět i slepý.

Jen to "hledá se leader" MM tehdy nevyhrál, ať nešíříme fake, ale to neznamená, že nemá tento odněkud podporu......
BIS by měla mít přehled, ale do veřejné zprávy o politických "neziskovkách" to asi nebude, či to vnímá jako "spřátelené" zasahování.....či to Babišova vláda po ní ani nechtěla.....kdo ví?!

A nyní už tedy začínáme sklízet plody rozeštvávání a poslušného označování a peskování i zahraničního "nepřítele".
A už se kde kdo zase diví jak to, že si to země jako Čína, či Rusko nenechají líbit.
Ještě pojede "statečný" Kubera v 2020 na Tchaj-wan a pak už "bude líp".....
A pak i kde jaký poděs si klidně a "svobodně" dělá "zahraniční politiku" proti "nepříteli" a to i na obecní úrovni.
O "demokratickém" majdanu "dětí a studentů" v Hongkongu nemluvě......

EU schvaluje Jourovou předložené šílenosti k přepisování dějin a ty navíc schválí i všichni europoslanci od nás, kromě komunistky. (Davida a Blaška prý včetně, co na toto jejich voliči?!)

Naposledy se prý vrátil ministr Toman (byl vrácen) z cesty s podnikateli po Rusku.
A kšefty, co neuděláme my, přinesou zisk někomu jinému, nám jen a jen ztráty........

A to se vyplatí!

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

pro demogracyji, pravdu a lásku se holt musí přinášet oběti, to my rádi zapatíme

Zatím bez slepic

že jsou v tom Hong Kongu silně namačkáni. A nejen tam.
Byla sranda za Reagana. Na jeho kritiku, že Čína nedodržuje lidská práva, čínský velvyslanec prohlásil : "Tak kolik jich chcete ? Milión ? Sto miliónů ?"

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já bych řekl, že se blížíme plnou parou do velmi rozbouřených vod. Vsadil bych se, že díky tomu politikům nebude dopřán Vidlákem popsaný luxus přirozeného vzestupu, stagnace a úpadku. V EU jsou u moci klima multikulti gender šílenci, v USA to vypadá, že tam Poslední bitva UŽ vzplála, v NATO se vrší rozpory znevěrohodňující jeho existenci i pro lidi ze samot.

Přijdou otřesy. Přiznám se, že ač mám k Babišovi hodně vážných výhrad, docela bych bral, pokud by v rozbouřených vodách kormidloval on.

Zatím bez slepic

těch neschopných před jeho panováním, on je schopný úplně všeho.
A je mu úplně jedno, co po něm zbude. Jednoduše spoléhá na to, že odletí posledním letadlem a nad letištěm pošle z noťasu platební příkazy potřebné pro převod jeho peněz do nejmenovaného daňového ráje.

Zatím bez slepic

Babis ma aj dobre napady - len ked o nich co len spitne - zide sa demoska na Letnej :D

Okresat platy sudcom?? zly napad a kopec inych, ktore by boli aspon trochu prospesne.
jeho problem je - tak ako inych "vodcov" v EU, ze sa nema o aky pevny bod opriet.

Putin, Si ... sa opreli o armadu a od toho bodu to zacali konsolidovat. Babis je v tom sam. Armada nula. Sudy -1, skolstvo -2, tu bazinu uz nik nevysusi. Ani VKml. Mozno Nemec - ale to sa vam isto pacit nebude. :D :D :D

O co by si sa oprel ty - ak by si bol premierom ?? - a cil nemyslim flasku :D :D :D

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale jen pro dav. Celá ta jeho skvadra s názvem ANO je banda kolaborantů, že by jeden pohledal. Stačí se podívat na Jourovou a co plodí za zvěrstva. A takových je tam dvanáct do tuctu a šedesát do kopy. Babiš je jen taková nálepka, která se - přesně, jak píše Targus - jednoho dne sbalí a zmizí neznámo kam, zatímco tady zůstanou jen nesplacené směnky + parta sudeťáků, co připravuje dokončení operace zvané "Endlösung der Tschechischen Frage 2.0", která je již, jen tak mimochodem, těžce v běhu (viz školství, viz. přepisování historie, viz. bratříčkování se s helmuty).

Doposud jsem nepochopil, jak je možné, že to tolik lidí neprohlédlo.

Zatím bez slepic

mysli ,ze sa Zem toci kolo nich :D

V kazdom pripade - daj mi priklad toho - co by si robil ty - ak by si mal politicku moc ako AB. A bol na mieste AB. A nieco real - nem imaginar. Ako by si zabezpecil poriadok a prosperitu v CR?

Zatím bez slepic

že já bych se tam nikdy se svým smýšlením nedostal. Nejsem navíc patologický lhář (bohužel mám tu smůlu, že když lžu, každý to na mně pozná).

ČR je mezi deseti nejbezpečnějšími zeměmi světa dle "Global Peace Index". Zatím tu tedy nic dělat netřeba. To zatím zdůrazňuji, protože to nemá naději v dlouhodobém horizontu vydržet. V žádném případě a to bych rád zdůraznil, bych nikdy nepřipustil, abych sám na veřejnosti prohlásil, že jsem proti migraci, zatímco by všichni mí ministři a další podržtaškové podepisovali globální pakty o migraci, jakoby se nechumelilo. To by zkrátka nebylo možné.

Co bych udělal, kdybych měl tu moc? Nechal bych označit všechny zahraničně financované NGO za cizí agenty (viz. Rusko a Izrael), utrhl jim veškeré zdroje domácích příjmů. A na ty, co by zbyly, bych si velmi důrazně posvítil. To by byl asi první krok.

Jinak bych nevěděl, kde začít, protože tahle země potřebuje reformu prakticky všeho, co tady máme, protože minimálně školství a zdravotnictví mám možnost pozorovat z první ruky a to se zde děje, je něco naprosto příšerného.

Zatím bez slepic

pac - akonahle by si sa dotkol NGO, mal by si demosku na Letnej, pokus o odvolavanie v PS, a nejaky sudca by to dal na US.

Nemas sa o koho opriet. Nik ti nedrzi stranu. Si v tom sam. A ked si v tom sam - si na odstrel. Abo budes robit kompromisy.
A ak nechces robit kompromisy - musis byt silny v kramflecich. A to v CR nie je nik.

A zacinat myslienkovy pokus - ze mne by sa to nestalo - to je pekna chujovina. Potom vsetko co pises a kritizujes je nekonstruktivna kritika a to nas uz za hlbokeho socializmu ucili ze to nem jo.

Zatím bez slepic

Chápu, ale je to pravda. Já bych se do politiky opravdu nikdy nedostal. Nikdy bych tam ani nechtěl. Samozřejmě jsou vše ostatní pak jen prázdné řeči. Jenže ty tady vedeme všichni, protože má kdokoli z nás šanci něco změnit? Nikdo.

Babiš měl šanci v těch kramflecích být silný, ale to by musel s těmi lidmi mluvit nejen před tím, než se dostal do politiky, ale i potom a musel by na tom velmi intenzivně pracovat prakticky neustále. A kdyby byl dobrý stratég, obsadil by důležitá místa lidmi, co za něco stojí a ne někým jako Jourová a spol. Jaký je rozdíl mezi ní a Minářem? Žádný, jen Minář není u lizu, tak řve, protože se k němu chce dostat. Škodit budou oba stejně.

Zatím bez slepic

ci Babis abo Minar mal, ma ci bude mat schopnost.

Ide o to, ze priklad tu je. Putin.
Krajina vo financnom bankrote.
Armada v rozklade.
Etnicke konflikty kade tade.
Rozkradanie v plnom prude.
Mafia vsade.
USA boli dokonca nanominovane v zavode na spracovanie uranu - ziadne statne tajomstva.
NGO v plnej sile.
Nic len chaos a bieda.

A teraz si zober, ze ten clovek to proste z toho marazmu vytiahol. Iste. Asi nejake drobne pristali na jeho sukromnom ucte na kajmanoch. Aj milenky mal. Aj sprostosti robil. Aj do neho sili NGO, novinari, kto chcel mohol. Ale i tak... oprel sa o armadu a kamienok po kamienku to upratal. A to hovorime o Rusku.

CR je ovela mensia dedina... tak by to zakonite malo ist ovela ovela lepsie.
O co by si sa oprel ty?

Zatím bez slepic

Nová aféra s dopingem.

Kontrolní komise Světové antidopingové agentury (WADA) doporučila udělit ruským sportovcům čtyřletý zákaz startu na velkých světových akcích pod národní vlajkou. Hrozí, že ruští sportovci přijdou i o olympiády v Tokiu 2020 a Pekingu 2022.

V Rusku totíž není doping záležitostí jednotlivých sportovců, ale doping nařizuje stát a Putin.

Že si ten Putin nedá pokoj !

Zatím bez slepic

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

ze uz im vela pak na Rusko nezostava. Sankcie su vyvetrane. VISA a Mastercard ich donutili mat svoj vlastny zuctovaci system, chemicke utoky a'la Assad su tak trosku cinknute.

Zostava Skripal a WADA. Skripal je malo.
WADA ma stale centrum v USA. Aby to neskoncilo tak, ze vznikne AWADA :D, a novy system sportovych organizacii. Staci sa pozriet kolko snooker akcii sa kona v Cine. Uz tam mastia i KHL. Najnovsie uz davaju aj cinsku futbalovu ligu. Zalozi sa nove centrum, a WADA skonci ako dolar - bude zbytocna a kazdy sa jej bude chciet zbavit :D :D :D
Rusko a Cina si aj v tomto vystacia. Ono je to ako s tym plotom... je otazka... kto je za plotom a kto pred :)

Zatím bez slepic

Jenže Putin, když už nic jiného, je bývalý operativec KGB. To samo o sobě je kvalifikace pro ledacos. Musí se umět rozhodovat, musí umět jednat a leckdy jednat bezohledně. V jeho případě chyba neznamená jen finanční ztrátu (třeba významnou), nebo nic (co může ztratit takový Minář?), ale i třeba smrt. Škola, kterou si prošel, je nejtvrdší, kterou člověk může absolvovat a navíc měl obrovskou výhodu. Ve spoustě kšeftů bývalého SSSR jeli právě bývalí, nebo současní agenti ruských tajných služeb. Spoustu z nich musel znát, někteří dlužili jemu, některým on. Dokázal z toho těžit a věřím, že z toho těží dodnes.

A ještě jednu výhodu má. Má Rusy. Oni se mezi sebou budou škubat a rvát jako psi, ale jen do okamžiku, než jim někdo sáhne na Rusko. To jdou vnitřní rozpory stranou a jdou klidně podřezávat krky. Tohle u nás chybí. Vlastenectví je tu skoro sprosté slovo. A o koho se může vládce opřít, když za ním nejdou jeho vlastní lidé. To je, řekl bych, odsouzen k nezdaru hned ze startu.

Ještě v tom devětaosmdesátém mohli Čechoslováci táhnout za jeden provaz. Uměli to. Napsal bych to takhle, možná to vyzní blbě, ale mám dojem, že rok 1938 nám zlomil páteř a to, co se děje po 1989 nám zlomilo srdce. Co už s tím teď, to vážně netuším.

Český Putin nám tu chybí a já nevěřím, že existuje.

Zatím bez slepic

Racial surveys, conducted under the pretext of tuberculosis prevention, found the Czechs to be more Nordic than the Sudeten Germans, East Prussians, and many Austrians and Bavarians. These results were kept secret.

In 1940 Hitler agreed that around half of the Czech population were suitable for Germanization, while the "mongoloid types" and the Czech intelligentsia were not to be Germanized and were to be “deprived of its power, eliminated, and shipped out of the country by all sorts of methods.” - Mozna, ze ti mladi, krasni a ̶i̶n̶t̶e̶l̶i̶g̶e̶n̶t̶n̶i̶ hloupi intelektualove se nakonec prokolaboruji az nekam do stepi. Kdezto ̶h̶l̶o̶u̶p̶i̶ sikovni delnasove tu zustanou.

Zatím bez slepic

zkušenost, syn je v prvním ročníku SPŠ.
Předevčírem měli poslední hodinu dějepisu. Důvod ve velké zkratce - nejsou "vhodní" lidi. Hodiny dějepisu (na SPŠ je dotace 1 hodina týdně, a to pouze v 1. ročníku) se budou už jen pouze suplovat.
Suplovat nemá kdo, protože nejsou VŮBEC ŽÁDNÍ lidi.
Otázka - pochopitelně jen řečnická, neboli zbytečně vyslovená (zde vypsaná):
Kolik z historie může asi tak ovládat jinak celkem dobrý student, když měl dějepis tři roky za celou dobu školní docházky, z toho půl roku neexistující suplování?

Zatím bez slepic

tak školství mám možnost pozorovat z první ruky. Co se tam děje, je něco naprosto příšerného.

Moje maminka je učitelka češtiny a dějepisu. Sama říká, že "dějepisářka" nikdy nebyla, ale já s ní nesouhlasím, protože naučit uměla. V češtině je suverénně nepřekonatelná. V historii ji tu a tam upozorním na nějakou tu zajímavost, o které se třeba neučí (naposledy to byl např. Executive Order 6102). Je to svým způsobem z její i mé strany určitá ideologická diverze, která ovšem nedopadá na úrodnou půdu, protože ještě nikdy se nikoho nenapadlo zeptat, jak je možné, že země, která je nám kladena za vzor demokracie v podstatě ukradla zlato vlastím občanům.

Zato si naposledy přišli stěžovat rodiče (prajzáci), že prý učí historii špatně. To víte, když někdo začne upozorňovat na prasárny, co tady dělali jejich dědci, tak je hned oheň na střeše. Jenže dnes je móda učit, že za 2. sv. válku může Stalin a Sovětská vojska náš přišla v pětačtyřicátém okupovat, tak se vlastně není čemu divit.

Zatím bez slepic

vás i do vaší mamky.
Oba jste staří, hloupí a škaredí, protože soudruzi v USA pochopili, že peníze, potažmo zlato, kazí charaktery obyč lopat, tudíž jim takové vymyšlenosti do jejich špinavých a hnusných pracek nepatří. Pokud nevěříte, račte se podívat, co ti hnusáci vyváděli v dobách zlatých horeček (třeba Frisco nebo Klondike).
A jako trest za vaši hloupost navrhuji zhlédnutí všech těch nádherných, poučných a chytrých a mladých a krásných kovbojek a indiánek o zlatě a dolarech a Divokém západě, co jich Hollywood natočil.

Stran prajzáků asi tolik. Moje dosti široké příbuzenstvo rovněž pobývalo v pionýrském táboře, zvaném Wehrmacht. A někteří dokonce byli nuceni vyfičet z ČSR ještě za války nebo těsně po ní, případně se ze služby ve W. vůbec nevracet, protože návrat domů by asi moc nerozchodili. Kde a u jakých organizací za války škodili, o tom se doma pilně mlčelo, případně se jen něco meklo v náznaku, když už byla trojka v žíle.
Co tím chci sdělit. Moc dobře vím, jaká to byla pakáž. Ujec, neujec. A někteří z těch, kteří přece jen zůstali, byli taky podaření.

Zatím bez slepic

Vidíte, že jste zmínil ty indiány, tak mě hned, netuším vůbec proč, napadlo slovo genocida. Asi nějaký tik, nebo co :-).

Trest se mi zdá příliš přísný, podávám odvolání, neb nechci přijít o poslední zbytky vlastní příčetnosti ;-). Navíc jsem viděl části filmu Přelet přes kukaččí hnízdo (nikdy jsem nezvládnul shlédnout to najednou a celé) a jsem zásadně proti lobotomii. Jak proti fyzické, nebo medicnální, tak proto televizní ;-).

Víte, nerad bych házel všechny Němce do jednoho pytle, ba nerad bych tam házel i všechny Rusy, Čechy, Poláky, kohokoli. Válka má tu mizernou vlastnost, že tam většinou vyplavou ty nejhorší lidské vlastnosti. Na druhou stranu i ty nejlepší, jenže ty většinou končí u pomníku s nápisem neznámý vojín. Němci mají smůlu, protože se v nich bijí dvě relativně protichůdné vlastnosti. Tou první je poslušnost vůči autoritám, tou druhou pocit vlastní nadřazenosti. Začíná to např. tím, co je známo jako Liptaňský masakr a končí různými koncentráky a konečnými řešeními. Chci říci, i ty podařené najdete všude. V podstatě kam se podíváte. Nedávno jich byla kupříkladu plná Letná. Ti by také rádi zakazovali, přikazovali a "řešili".

Zatím bez slepic

... ak chce.
Je mi jasne ze dnes je to problem - chciet po detoch by sa ucili aj doma a aby aj citali - a to je v pripade dejepisu jednoduche - precitasa vies. Nepotrebujes metodologiu ako na to ako napr. v matike.

Za nasich cias v praveku bol v telke monoskop, internet nic. a ak vonku prsalo - zostavali len knihy (ak clovek nefajcil a nepil v nejakej garazi :D)

Cil je prilis vela zabavy - a na domace ucenie nezostava cas. Aj moje decka urobie len to co musia do skoly a ani o chp viac. Cize chybajuca ucitelka dejepisu je len jedna z viacerych pricin, preco clovek v dospelosti neovlada dejepis. Ale isto nie rozhodujuca.

Ak bude mat tvoj syn chut - nech si precita "Detstvo" od M. Gorkeho. A potom sa ho treba opytat, ako je mozne ze z takeho prostredia vyrastol niekto kto vobec vedel citat a pisat.... Odpoved je jednoducha - lebo dotycny jedinec chcel. V dnesnom blahobyte je problem ludi motivovat, aby nieco chceli, ked vsetko maju.

Chciet je zaklad. A plati aj pri ziskavani vedomosti.

Zatím bez slepic

Targusi, nebudu komentovat otázku úrovně, ale mám takové podezření, že čistě z hlediska hodinové dotace je nejnižší varianta dějepisu pro 2. stupeň 7 hodin (přesněji, s občankou mají 11 hodin). Protože to zase z jiného úhlu není možné odučit v jednom roce, znamená to, že nejnižší standardní dějepis je na druhém stupni 3x2hodiny týdně + 1hodina týdně. U rozumných škol či škol s dostatečným sborem se to pak doplňuje z disponibilních hodin na 4x2 pro dějepis.
Chci tím jednoduše říct, že výrok "když měl dějepis tři roky za celou dobu školní docházky, z toho půl roku neexistující suplování?" zavání určitou nepřesností. Jinak - to by bylo také na dlouhé a bolestivé povídání, ale "Dějiny světa v jednohodinovém předmětu v jednom ročníku", jak je na středních školách časté, je už z principu obludné. Vlastně si dovolím prohlásit, že takový dějepis je možná horší než žádný dějepis. Ale právě s tím souvisí i otázka personální - už vidím fronty učitelů dějepisu hledajících práci na SPŠ za podobných podmínek... To je jako fronta soustružníků na místo, které vám řekne: "máte šestnáctinový úvazek, občas vám vypneme proud a obrábět budete muset i prokazatelné zmetky. Jo a hodnoceni budete od kusů a chodit musíte každý den."

Každopádně popsaná situace je na podnět k ČŠI. A s určitým cynismem - pro některé děti je možná lepší, že nebudou vystaveni pravdě a lásce víc, než je nezbytně nutné...

Zatím bez slepic