Inkluze v praxi

Autor
Štítky

Mám tři děti školou povinné a dvě další to ještě čeká. Všechny chodí no naší vidlákovské základky, která je spádovou školou pro všechny malé dědiny v okolí. On Vidlákov je vůbec spádovou obcí pro okolí a tak máme víc vymožeností (a víc problémů) než by se zdálo z prostého součtu obyvatel. 

Samozřejmě i naší školy se dotýká inkluze se vším co k tomu patří. Pamatuji si jak se to za Valachové zavádělo, to bylo i po Vidlákově křiku od všech možných pokrokových matek, které hřímaly na třídních schůzkách, jak je důležité a nezbytné tuto inkluzi zavést, aby se i znevýhodněným dětem dostalo lepší šance. Argumenty takového Zemana, který tvrdil, jak se těm znevýhodněným dětem budou ty zdravé smát, to odbyvaly jako pokrytecké. 

Vidlákovský ředitel se pokoušel k inkluzi přistoupit čtením mezi řádky zákona a vyhlášek. On vůbec měl takové ty české tendence zkoušet dělat věci tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Proto sice škola vždycky slušně šlapala, ale on nebyl nijak zvlášť oblíbený. Nakonec to dopadlo tak, že vznikla inkluzní třída. Neberte mě za slovo, určitě se to oficiálně jmenuje jinak, honosnějí, protože takhle to zní skoro rasisticky. Ale reálně to znamenalo, že původní speciální škola se přesunula do budovy běžné základky, máme tu i speciální pedagogy a změnila se vlastně jedna jediná věc - na chodbách se potkávají děti z běžných tříd s těmi ze speciálky. 

Asi nemusím zdůrazňovat, že k žádnému většímu bratření mezi dětmi nedošlo. Ani přes snahu pedagogů, ani přes snahu zřizovatele. Nechci tím říci, že se nestalo vůbec nic, to ne, ale kontakty dětí mezi sebou dopadly přesně jak říkal Zeman. Ty zdravé děti se jim smějí, nebo zneužívají jejich důvěřivosti a hlouposti a ty ze speciálek to časem prokouknou a když neumějí argumentovat, umějí se alespoň bít. 

Celá věc samozřejmě ani zdaleka není tak jednoduchá, jak ji líčím. V praxi mohouo do školství dneska rodiče mluvit takřka ve všem  a pokud se objeví dítě s nějakým tím dnes oblíbeným ADHD nebo nějakou jinou diagnózou a rodiče trvají na tom, že bude v běžné třídě s asistentem, tak to tak prostě je a i ten nejdrsnější ředitel kapituluje, protože se za něj nikdo nahoře nepostaví, ale každý ho rád pošle do háje. 

Jeden můj kluk má jednoho takového ve třídě. Je úplně normální. Nevycválaný fracek. Nic jiného na něm není. Má asistenta. Ten asistent samozřejmě není speciální pedagog. Má jen krátký kurz na kterém ho nenaučili nic ohledně jeho práce, jen mu udělali takové školení z "bezpečnosti práce". V podstatě mu jen řekli, jak to chodí ve škole, co tam smí a co tam nesmí. Navíc dělt asistenta je práce tak mizerně placená, že se asistenti střídají jak na běžícím pásu. U nás ve Vidlákově, kde je ještě jakás takás kultura práce a být na pracáku je trochu sprosté slovo, tak nejjednodušší řešení při ztrátě zaměstnání je dělat inkluzního asistenta a hledat si jinou práci. 

Jistě už tušíte, jak to pak vypadá v praxi... Ano, učitel speciální pedagog se věnuje jednomu problémovému žákovi, protože to umí a ví jak na to a jeho asistent se zatím věnuje těm ostatním neinkluzním žákům. Problémový žák má samozřejmě příslušné posudky a diagnózy a tak je vše v pořádku i když v reálu není v pořádku vůbec nic.  

De facto inkluze źařídila jedinou věc - všechny pedagogy a i speciální pedagogy zapojila do pomoci znevýhodněným dětem a zdravé děti jsou vyučovány neumětely se čtrnácti dny školení, kteří myslí na to, jak půjdou odpoledne na pohovor a od příštího měsíce budou dělat někde v automotive u vstřikolisu. 

Tato neutěšená situace samozřejmě nezůstala utajena ani těm pokrokovým matkám, které se tak nesmlouvavě bily za inkluzi a její zavedení. Jejich internetové diskuse se proměnily v nářky nad tím, jak škola ztratila úroveň, objevila se tam šikana a odpovědná matka v ní nemůže svoje děti nechat. A tak je poslaly do Znojma na Gympl. Tam žádná inkluze není, to je vysloveně výběrová škola, která ale přijme kohokoliv a vyhodí ho až u maturity. 

A takhle je to vždycky přátelé. Rozhodovali ti, kteří za to nenesli žádnou odpovědnost a když se stalo přesně to, co říkal ten starý zapšklý nepedagog Zeman, tak to mladí krásní a úspěšní vyřešili tak, že SVOJE VLASTNÍ děti vzdálili od inkluze co možná nejdál, ale inkluze je samozřejmě to správné a jedině dobré - tedy pro ostatní plebs. ve Vidlákově to platí takřka bez výjimky  všichni co toužili po inkluzi, tak po setkání s její praxí svoje děti okamžitě přemístili někam, kde žádná inkluze není. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (74 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

... a bohužel běžné. Z příběhů celostátního rozsahu mě napadají volby 2006, které k remíze a možnosti nákupu poslanců dotáhly hlasy voličů žijících mimo republiku a tudíž mimo dosah důsledků jejich volby. Topolánko-bursíkovské následky si vyžrali ti, kteří byli většinově proti - a to i přes příšernou masáž od "zase bijou naše děti" přes tradičně angažované "umělce" a velkou řeckou lež až po Íčko-Kubiceho blábol, když už nezabíralo nic.

Průměrný počet slepic: 4.1 (11 hlasů)

Protože kopírujeme USA a britské záležitosti. Jestli USA má něco skutečně extrémně špatně, tak je to školství a zdravotnictví. USA to už 100 let kamufluje imigrací odborníků z jiných částí světa, proto mohou mít tak extrémně špatné školy.

USA školy jsou dále, a také to zkopírujeme. Po nějaké době začalo být hloupé, že školy nic neučí, a tak USA vynalézavost vymyslela tři vynálezy, které to zakryjí: Žáci a studenti se učí "kriticky myslet" (= žvatlat kraviny, které mají smrští slovní vaty zakrýt, že hlava je prázdná a znalosti nejsou. Dále se učí "měkké dovednosti" (= jak v kolektivu co nejlépe uspět, užitečnou práci udělají druzí). A pak "prezentovat se" (dtto, PowerPoint a padnoucí oblek je základ).

U nás už naši pedagogičtí psychologové udělali první kroky. Škoda už nemá "učit znalosti", ale má "vychovávat". Tedy, aby člověk byl ideologicky na výši, sledoval Českou televizi a Deník N - a ostatní považoval za "fake news" a "proruské dezinformace". Má celý život zpochybňovat své pohlaví, a neustále sledovat, kterým ze 120 pohlaví je. Má se považovat za hovado nezalouživší si žít, protože muslim, černoch, cikán, Němec a Žid jsou oproti němu civilizované bytosti. Má milovat EU a Brusel více než sex. Musí plivat na Babiše a Zemana, a za andělsky čisté bytosti považovat Kalouska, Fialu, a řeporyjského starostu. Doma se klanět před Havlem. A neustále se křižovat, aby ho neovlivňoval nějaký prokremeslký agent. To jsou hlavní působení, co dávají školy - od ZŠ po VŠ. A hlavně budou dávat.

Průměrný počet slepic: 4.6 (32 hlasů)

Kopírujeme v tomto velmi hloupě finský model, který je vskutku nejúspěšnější na světě ve vzdělávání dětí. Jen jsme zanedbali několik kroků - prvý v aplikaci u nás je zrušit koeficient ekonomické náročnosti VŠ studia a dávat na všechny VŠ studenty stejně, protože ve státě, který říká, že inženýr mostař je pro něj dva a půl krát důležitější než učitel, o osminásobných zubařích ani nemluvě, se na pedagogické fakulty vskutku nehrne špička studentů, krok dva omezit tabulkování ve školách a dát větší pravomoc ředitelům, které ovšem následně také důsledně škrtit ze strany zřizovatele, pokud jim škola nefunguje. A vykašlat se na vzdělávání pro abíčkové testy, ale hodnotit pedagogy osobně dle jejich vlastních vzdělávacích plánů, které obsáhnou základní společné minimum, které se má proškrtat velmi intenzivně. Další průšvih je, že si lidé myslí, že vnitřně nediferencovaná jednotná základní škola je ta správná cesta, která funguje, ale ona nefungovala uspokojivě nikdy, vždy měla potřebu alternativních doplnění (nezvládne nad i pod průměr, likviduje schopnost myslet samostatně atd.),
čili úplně správné řešení ze strany státu, je říct - rodičové budou dostávat voucher na vzdělání dětí, mají povinnost se postarat, aby děti měly možnost se vzdělávat (zrušit povinnou školní docházku a místo ní zavést povinnost zajistit vzdělání), a za vzdělaného považujeme toho, kdo dokáže - číst, psát, počítat, vypsat daňové přiznání, složenku, atp. Pitomosti o škodlivosti techniky za druhé světové války, a další cíle z RVP ať si stát strčí za klobouk. Vouchery si bude moct na peníze proměnit organizace (firma), která bude mít jasnou vlastnickou strukturu, a bude mít ve svém předmětu podnikání vzdělávání.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Nevím jak aby to nezapadlo, tak to dávám sem.
Potichu u nás probíhá inkluze naruby - na určitích školách - potažmo státních - co vím ve velkých městech vznikají programy výuky pro nadprůměrně inteligentní děti, tato dítka mají jakoby navíc další výukový program zaměřený např. na rozvýjení logického myšlení atp. - něco co třeba pamětníci znají v podobě ne příliš oblíbených slovních úloh v matematice - dokonce jsou pro to speciální učebnice. Sám vidím problém v tom že zařazení do těchto tříd je na základě iniciativy rodičů - rekrutuje se to ze střední třídy - Sociálně hendikepovaní s předpoklady nemají šanci.
Dál. On je tu jiný fenomen - ti zlotřilí komunisti odbourali sociální bariery ve vzdělání - prostě každý kdo měl předpoklady (vyjimky sem netahejte, byly a je nutné ale taky pojmenovat příčinu která nebyla v systému ale jinde - osobnostních rysech žáka, srážky s blbcem v mnoha podobách (i rodičů), atp.) takže vymizelo to že nadané děcko nemělo ze sociálních důvosů možnost studovat a jaksi došlo k selkci podle schopností a ne podle sociálního statusu. To přestává fungovat a jaksi se nám to celé křiví - kam to povede nedokážu posoudit - vlivů je moc - včetně debilizace vlivem "výpočetní" techniky - prostě rostou rozpory které nejsou řešené a o nich se ani moc neví - a pokud se rozpory neřeší vede to k maléru (kdysi i v podobě sekání hlav).
Moje poznání je to že současní loutkovodiči spustili cosi co se vymklo z kontroly a jede to svým vlastním vývojem což si původci neuvědomují - nakonec bude všechno jinak (dialektický materialismus) a i současná věrchuška nechápe o co jde a kam tem jejich vlak jede.

Trochu nesourodé, jak mi letí hlavou - ale to je na dlouhou debatu - ne jen tyhle střípky.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Vynikající text.

1) Komunisté měli školy, protože chtěli vzdělané lidi. Protože potřebovali výsledek, potřebovali rozvoj a nezaostat. Výstupem komunistických škol byl tedy znalý a kvalifikovaný člověk. A dát každému maximum na co má schopnosti a motivaci.

2) Dnešní Západ má školy jako podnikatelské subjekty. Výstupem škol je účetní zisk školy. Dostat ze státu, žáků a dalších co nejvíce peněz pro maximalizaci účetní bilance. Proto potřebují co nejvíce žáků na školách (zejména univerzity), to znamená co nejméně požadavků na klienty.

A každý školský systém generuje přesně to, na co je zaměřen. Oba školské systémy tedy fungují zcela správně. Slouží bezvadně svému cíli.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

to platilo o technickych skolach, ale humanitne skola za sociku boli otrasne, za vsetky spomeniem len taky VUML (alebo si pozrite Cernych baronov)
na technicke skoly isli za sociku schopni ludia ktori sa nemohli alebo nevedeli alebo nechceli presadit politicky(ritolezectvom voci KSC) a tak sa presadili aspon odborne a rezim ich nechal lebo ich potreboval

zial na taketo skoly sa aj dnes hlasi cim menej ludi, kedysi po revolucii chcel kazdy robit manazera, teraz chce kazdy spravit VS z genderovych studii a robit v neziskovke z grantov
a skutocnu robotu nechce robit nikto - a plati to aj pre nizsie kadre (nikto nechce ist na ucnovku alebo robit murara ci zvaraca - namiesto toho radsej brigaduju v Tescu ci MacDonalde)

Zatím bez slepic

venta kamagra madrid <a href="https://vskamagran.com ">comprar kamagra contrareembolso</a> dosificacion kamagra

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Cesta do pekel je dlážděná dobrými úmysly pitomců.

Člověk nemůže nepomyslet na ty dva blby, co se rozhodli zničit dost zaostávající 250 miliónovou komunistickou velmoc, tím, že udělají moderní velmoc z jejího velmi zaostalého miliardového přívěšku s nadprůměrně inteligentní populací a vyvezou tam své nejmodernější technologie, některé tak dokonale, že až za 20-30 let zjistili, že si je zapomněli ponechat doma.

Ty pokrokové matky (a samozřejmě Valachová) mi připomněly jednu postavu ze Stephana Kinga, který radil svému celkem hodnému příteli, že by jí (asi manželce) měl vrazit pár facek, aby se ji správně srovnaly myšlenky v hlavě. - Bůh ví, proč jsem si vzpomněl zrovna na tohle.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

To pěkně prosím nejsou ani dobré úmysly. To není blbost.

1) Čína plánuje na desetiletí dopředu. Kapitalismus a ekonomové vidí nejdále na přístí rok. Co je za tím, je po nás potopa. Když máte vedle sebe dva subjekty, jeden myslí dále - v dlouhodobém horizontu to vyhraje.

2) Inkluze není jen mezi dětmi. Každý nenadaný člověk - dítě, student, mladík, dospělý, senior - velice rád získá zásluhy, peníze a prýmky zadarmo. Proto drtivou většinou oborů, ministerstev, postů - řídí inkludovaní vedoucí.

Nerad to říkám, ale ženy se velice rýd věnčí cizím peřím a cizími zásluhami. Vždycky byly hrdé na to, že jsou "paní doktorová" nebo "paní profesorová" nebo "paní starostová". V zásadě je image a jejich krása hlavní zbraní v tom, jak v životě co nejlépe uspět. A tak když se pustí ženy do řízení, tak jde všechno do zadele v mnohonásobně větším procentu, než když to řídí muži.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

velice nerada to říkám, protože jsem ženská, ale DT má pravdu s ženami v řídících funkcích, za mých dlouhých čtyřicet osm let praxe jsem poznala jen dvě, které se nadhledem a určitou elegancí v rozhodování přiblížily mužům - tím neříkám nic o schopnostech a znalostech, ale mám pocit, že se jinými vlastnostmi ženskými pro top řídící funkce málokterá hodí.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

pěkně hnusná hlupačka soupeřící v datu narození s hnědým uhlím. Už běžím za soudruhy piráty a samozřejmě za soudruhem Minářem, aby vás řádně osolili v příštím dílu tragikomedie Pojďme všichni na Babiše.
A sebe nabonzuji také, páč jsem určo ještě hnusnější a starší a blbější, než vy.
Víte proč?
Šéfuje mi blondýna.
Za deset měsíců jsem ji viděl dvakrát, z toho jednou na dílně, když jsme dělali z autobusu kabriolet pro třinecké hokejisty.

https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/autobus-oslavy-trinec-titul-kabriol…

Podotýkám, že firma, v níž pracuju, se zabývá nákladní dopravou.
Blondýna...
To prostě nevymyslíš...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Měl byste přestat s poznámkama na blondýny.

Skrz blondýny se tak útočí na všechny bělochy.

Brunety ani temně černovlasé romky, černošky a arabky nejsou o nic inteligentnější než blobdýny.

Průměrný počet slepic: 2.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Pak je také potřeba popřemýšlet, proč ani tisíce teorií (jako třeba zde na kydech) nezabrání destruktivním změnám. Protože teorie jsou na nic, pokud je druhá strana akční. Vše provedou rychleji a je rychleji vykydáno, než se teoretici, akademici, a pisálci projevů rozhdonou, že je třeba něco prodiskutovat.

Inkluze je zcela logický krok, který souvisí s podnikáním a kapitalismem.

Školy se staly podnikatelskými subjekty, a jejich zákazníci se stali děti a rodiče. Ty si teď diktují. A školy poslouchají ty, které je (nepřímo) platí. Přímo je platí stát, ale v zásadě podle počtu dětí, takže školy mají příjmy a zisky podle rozhodnutí rodičů dětí.

Snahou dětí je získat maximum papírů (certifikátů) - maturit, titulů, ... za nulovou snahu. Snahou rodičů je totéž. A tak to školy realizují, a ministerstvo školství prosazuje. Je jasné, že snahou rodičů i dětí nenadaných či retardovaných je dosáhnou stejných papírů jako zdraví.

Školy nedávájí vzdělání, ony v první řadě vydělávají peníze. Stejně je to na univerzitách.

Pro běžné školy je inkluze krokem, jak zvýšit počet svých zákazníků. Ostatně inkluze na univerzitách probíhá už přes 20 let. Protože stav, kdy desítky procent mladých má vysokoškolský titul - toť ukázková inkluze, kdy blbí dostávají akademické tituly. Teď se to jen přelívá do středních a základních škol.

Jakmile něco vezmou do ruky ženy - tak udělají mír, pohodu a dobro pro všechny. Člověk je přeci pán tvorstva, věda a technika je dokonalá, zvládne vše - i ze středně mentálně retardovaného udělat magistra či doktora.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Bylo by pokrytecké tvrdit, že pro mnohé ze škol (a jejich zaměstnance) neznamenala inkluze jistotu pracovního místa, jež by s klesající demografickou křivkou hrozilo zaniknout. Zároveň ale není pravdivá představa, že učitelé základek o tu inkluzivní radost aktivně bojovali. Naopak se stavěli spíš proti.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Jenomže učitelé o tom vůbec nerozhodují. Rozhodují (trošičku, ne moc) ředitelé škol, a hlavně ti co platí. Ředitelé škol si to nesmí rozházet se starostou, nadřízenými, rodiči a neziskovkami.

Ale daleko podstatnější je, že zničit to šlo snadno. Ale dát to do pořádku bude záležitost 15 let. A to mluvím jenom o inkluzi, ne o dalších experimentech na školách.

Na druhé straně Šorošovci, neziskovky, politici, ale obecně celá kavárna velice dobře vědí, že škola je pro ní hlavní místo, kde mohou indoktrinovat. A nepustí ji ze spárů, naopak budou moc v ní posilovat. Různé mezinárodní smlouvy - např. Istanbulská smlouva - pokaždé posilují vliv neziskovek a aktivistů na dění ve škole, a na výuku. Nutno říci, že oni už začínají indoktrinovat i školky - a to různými akcemi na podporu homosexualistů, muslimů, pedofilů, apod.

Závěr: Je jedno, jestli mluvíme o inkluzi či o jiném zvěrstvu (i mimo škol) - podstata je v tom, že moc a instituce přebírají určité skupiny. A ty si pak po "dlouhém pochodu institucemi", ve kterém jsou vyházeni nehodní a lidé jiných názorů - prosadí cokoli. Budou prosazovat v podstatě psychopatie, protože veškeré instituce a moc v zásadě, zcela skrytě, ovládne jedna skupina - menšina. A budete čím dál více koukat jako sůva na drát, co se prosazuje a děje.

***

Podobná situace je i ve Vidlákově oblíbené církvi. Papež František, a náš místní Vlk, Halík a další - čistí, a už podstatně vyčistili všechny vyšší pozice v církvi od věřících lidí pracujících pro církev. Pouze Duka zatím odolává. Jinak od vyšších pater postupně čím dál níže a níže se v církvi usídluje více a více Jidášů, lidí ateistických, prospěchářských, spíše sluníčkářů, vítačů muslimů, apod. Můj odhad je, že katolická církev už to má spočítané. V mnoha patrech počítáno shora už není snad ani jeden bohabojný věřící, co by měl na paměti blaho církve. Jsou připraveni hájit zájmy své, muslimů, Bruselu, Němců, atd.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Jasně, já vím, že učitelé mají minimální vliv. A že se nás nikdo neptal.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)