Klimababička

Autor

Když jsme s rodiči v devadesátých letech jezdit do Německa za příbuzenstvem, bylo to jako jezdit do jiného světa. Silnice nedrncaly, jezdilo se po nich rychle, všude samá nablejskaná mašina s výkonným motorem, na benzínkách byl kromě Superu i Bleifrei, tedy bezolovnatý benzín, auta skoro nekouřila, z továrních komínů stoupal lehký bílý obláček. Kolem dálnic odpočívadla s koši na odpadky, i ty stromy tam rostly tak nějak rovněji, pole byla řádně obdělána, louky pokosené, krávy dobře živené. 

Města byla čisťounká jako vymydlená, dlážděná náměstí jako ze škatulky, řidiči ohleduplní, leckteré okresní město mělo tramvajovou linku. Domy jako malované, zahrádky jako dlaň, ale s posekanou trávou, nějakým tím stromem, dětskou prolejzačkou v koutě... 

A maličké popelnice. Pamatuju si, jak mě to jako desetiletého pobavilo. My měli doma pořádnou popelnici a strejda v Augsburgu jen takový větší kýbl. Prý svoz odpadu je velmi drahý. Tehdy ještě nebyly PET lahve tak rozšířenné, ale pamatuju si u nich doma těch několik košů do kterých se pečlivě třídilo a vše recyklovatelné se nosilo do kontejneru. Papír i sklo. Do popelnice se nedávalo skoro nic. Na zahrádce jako dlaň byl v koutě maličký kompost (kompostéry se ještě nědělaly ani v Dojčlandu), aby se do popelnice nedával ani bioodpad. 

Strejda také vždycky koulel očima, když jsme vylezli ze sprcháče - doma jsme měli jen vanu a tak nás sprchování ohromně bavilo. Táta nám pak dával dlouhé kázání, že v Německu je drahá voda i drahé teplo. On vůbec ten strejdův domeček byl hrozně maličký. My proti tomu měli chalupu jako statek. Měl to tam všechno účelné, pěkné, dobře udělané, ale malinkaté, protože i pozemek byl brutálně drahý, dům byl hodně drahý a i když měl strejda na naše poměry nevídaný plat a mohl svým dětem i mně koupit neuvěřitelné množství lega, stačilo mu to jen na ten krcálek v Stadtbergen.

Postupně jsem pochopil, co bylo tak drahé -  přišlo to totiž i k nám. Když stavěl, tak mu nemohli jen tak dovézt písek a vysypat na chodník. To se musel udělat zábor, zaplatit nájemné, zaplatit výjimku na vjezd náklaďáku, musel se zaplatit kontejner na suť, muselo se prokázat uložení veškerého odpadu na skládku. Napojení vodovodu stálo majlant, napojení kanalizace také a barák ještě nestál, ale platilo se pěkně i stočné. Zedníci museli mít toitoiku i maringotku na převlékání. Žádné balancování na žebříku při stavbě nepřicházelo v úvahu. Stavělo se lešení a stavěla ho firma s příslušným oprávněním za příslušné peníze. Źádný soused nic podobného na půjčení neměl. Dodržoval se nedělní klid, nesmělo se pracovat po šesté večer... Dodnes u nás není tolik omezení, kolik jich musel dodržet strejda v Augsburgu při stavbě domečku v roce 1985. Stejně tak u nás ještě zdaleka nejsou tak drahé stavební parcely, jako to bylo tam a zdaleka nemáme taková omezení od městekého urbanisty. 

Ale měli tam už tenkrát čisto, pořádek a vzduch který není vidět. Za deště jste na dálnici pouhou jízdou umyli auto. Nikde nebyl na obzoru sloup černého dýmu z elektrárny, na  loužích se neleskla olejová duha. Mají to tam takhle dodnes.

Proč to všechno píšu.... 

Jako vy všichni jsem i já zaznamenal, jak v Německu pustili do éteru písničku, kde dětičky zpívají, jak je jejich babička ekologická svině...  Oni tam mají čisto už nejmíň čtyřicet let. Dvě generace se stihly narodit a teď najednou mají pocit, že té čistoty je málo. Řeší tam uhlíkovou stopu, mají klimatickou tíseň. Mají čistou zemi a nemelou o ničem jiném, než že jsou svině, protože si dají flákotu masa a jezdí autem.  Přitom i kdyby planeta šla do kopru, tak na ně to přijde nejspíš až úplně nakonec. Spolu se Švédskem a Švýcarskem.

Je v jejich zaujetí ještě něco jiného než choroba? 

Mimochodem... pokud se podíváte na to videjko, kde prvňáčci radostně zpívají o babičce svini, všimněte si, že tam není jediný černoch ani arab, ba asi ani žluťák. Árijci se to tam jen hemží. Tu a tam je některé dítě krásně tmavší, ale rozhodně je to potomek lidí, kteří se vyšvihli a i když možná přišli z Bosny, stali se z nich Němci jako polena a zřejmě jsou na to i hrdí. Dětičkám ten zpěv jde moc pěkně, mají to dobře nacvičené, jsou nadstandartně pěkně ustrojené. Tohle se nenatáčelo někde na předměstí v pošahané škole plné syrských imigrantů. Tohle zpívají děti, které jsou ze spořádaných rodin, které rodiče mnohokrát dovezli na zkoušku. 

Vidlácky se zamýšlím, jestli je absence černochů i jiných minorit jen kouzlo nechtěného nebo záměr... Takové indické babičky, které veškeré plasty hází do Gangy, to je poněkud jiné kafe než ženská, co si dojede autem k doktorovi. Nebo černošský děda, který těží zlato pomocí rtuti a kyanidu a pak to lije normálně kolem sebe do pralesa... Nebo čínský strýček, který nabere loď plastů a pak je vyklopí do oceánu.

Zdá se, že nějvětší škůdci životního prostředí jsou lidi, co mají domeček na předměstí, kolem zahrádku jako dlaň, v koutě kompostér, třídí odpad, topí Putinovým plynem, barák mají obitý polystyrenem a v oknech mají trojitá skla. Jejich auto má motor s obsahem kousek nad litr, nemají skoro žádné děti a jedináčka vždy řádně přivezou na zkoušku pěveckého sboru. 

Tohle jsem viděl já... nebetyčnou olbřímí hloupost. Sebemrskačství kombinované s kvalitním PR, ale s nulovými znalostmi a hlavně s nulovým přehledem. Viděl jsem umíněnost tak velikou, že skutečně zastaví německý průmysl i energetiku a nastolí jim opět cestu do středověku. Už s tím začalil dávno... už se nesnaží dělat rychleji, výš, dál, kvalitněji, přehledněji, ale jen ohleduplněji. Ale už ne ohleduplně k přírodě, ale k dětičkám zpívajícím si radostně o tom, jak bude skvělý život bez aut, bez masa a bez elektriky... že to bude mít i spoustu nevýhod, to si samozřejmě dětičky ani jejich dirigent nedovedou představit. A zřejmě nemají ani představu o tom, že jinde klimatickou tíseň necítí a zatímco oni si zpívají o svinské babičce, jiní makají na udělátkách, co pojedou rychleji, dál, výš a efektivněji.  

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.2 (61 hlas)

Komentáře

Upřímně, poslanec ČR, by měl mít noty zejména od parlamentu ČR, ale ty zájmy....

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Na naší vísce se po 14 hodině nedá dýchat. Jsme v menším dolíku a přičinliví spoluobčané topí vším co najdou. Černé smradlavé kouře se táhnou vsí a odporné, černé svinstvo leze z komínů. Na českých vsích zřejmě standart. V noci, pod rouškou tmy je vše zahaleno černým smogem. Dle volebních výsledků - voliči ANO, SPD. Žádní chudáci. Dvě, tři auta standard.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

Ty 2-3 auta jsou co? Jaguary, mercedesy, 4x4?

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

To, "co najdou" bude asi uhlí. Máte ve vaší vísce zavedený plyn? Pokud ne, tak jako čistá energie přichází v úvahu elektřina. Její cena by vaše spoluobčany sežrala i s jejich 3 auťáky.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

No, Jaguar to zrovna není, ale ojetý mercedes se tu najde. Škodovky všech možných typů. Převládají dýzly, neboť hodně majitelů jsou řidiči z povolání a kradou naftu. Nájezdy do obchoďáků se konají pravidelně, starší generace vesměs obézní . Zato čekárny u doktora narvané. Psi na řetězu nebo v kotcích, většina zatím bez čipú .
Neupravené zahrady, plné harampádí a to ještě nejsme v pohraničí. Kdysi tu jedna rodina na smog upozornila a výsledek byl rozbité okno.
V létě je tu krásně, až na ty černé skládky.

Průměrný počet slepic: 3.3 (9 hlasů)

Odstěhujte se z toho hnusného místa. Nejlépe do Prahy. Mezi ekologicky odpovědné voliče TOP, Pirátů aj., co raději nedýchají, aby nevypouštěli CO2 a všichni jsou čipovaní.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

A čím že se oba lišíte od těch, co tady na Kydech kritizujete? Anonym jen napsal, že z tmou skrytých komínů stoupá dým naznačující, že se prostě pálí svinstvo a že u nich = v sevřeném údolí je to nesnesitelné, což je reakce, která je zcela v souladu s dnešním článkem pána prostoru. To jako má mlčet, čím se lišíte od těch, co hodí a roztlučou okno? Třeba anonym ani nemusí mít dvě - tři auta, třeba i on se ke koruně dostává těžce a přesto z jeho komínu ten čoud nestoupá. Ale protože se JENOM ozval, tak zdejší z kmenových rovnějších než rovných odtuší ty všude všemi utlačovaný a ihned z toho odvodí chudáky, co jezdí v ojetinách a který se nezmohou na nic jiného, než na ten omluvitelný (jak jinak) smrad stoupajících z jejich komínů a zdejší lodivod to zakormidluje až tak, že by stěžovatel měl zvednout kotvy ku pražským kotvištím, když se mu to nelíbí. Nechte si od Ládika vysvětlit (když vám anonym nevoní), že spalovat se holt nedá všechno a to ani pod rouškou tmy. Už jen mě napadá, když vás někdy čtu, jak trpíte v tom ocelářsko - uhelném kraji, proč raději tu o Budulínkovi místo abyste se taky odstěhoval do Admirálem doporučované Prahy?

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

anonym do toho zamíchal úplně nesouvisející věci jako, domnělou, volbu SPD a ANO. Tak se nemůžete, Vy ani on, divit reakcím jiných. Protože, milý anonyme, šlo nejspíše o rýpnutí, stejně jako u Vás. A domnělé znečišťování ovzduší sloužilo jako záminka.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by kočka šklíba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vaší jistotu bych chtěl mít, já třeba to od anonyma vzal jako NEPODSTATNOU popisnou zkratku skutečného volebního výsledku té údolní vesnice a víc jsem to nezkoumal, ale co mě hlava nebere, ono se jako na tom bezohledném čoudění něco mění, i když třeba tam skutečně žijí voliči ANO a SPD? To s tou záminkou jeden nevymyslí.

Zatím bez slepic

Asi spíš přecitlivělost než záminka, co říkáte, kočkošklíbo, že se Vidlák vůbec namáhá s nahazováním témat, když štiplavější záminkáři jsou hned odhalováni místní bdělobou

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Ahoj scallope. Jak je?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Myslím si, že Trump byl tím posledním, který se dozvěděl o vraždě Sulejmáního.
Byla to práce amerických jestřábů a Trumpovi nezbylo, než nějakou přijatelnou formou tento teror okecat.
Proč si to myslím ?
V USA je před prezidentskými volbami, do kterých chtěl Trump jít jako ten, který si nezačal nějakou novou válku. Takže tato provokace jasně Trumpa poškodí, i když se teď snaží tvrdit, že tímto aktem vlastně válce zabránil, což je evidentní nesmysl.
Trump musel vzít vraždu na sebe, přece nemohl před světem přiznat, že vládu v USA nemá úplně pod kontrolou.
Přestože je Trumpovo chování dost nevypočítatelné, toto chování mi k němu nepasuje. Pravdou je, že Trump nejprve vystřelí od pasu a dalším jednáním se snaží konflikt usměrnit. Ale to, co provedl teď, je z pohledu jeho volební kampaně nevysvětlitelné.

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

tady mne napadlo ze za to nemuze, treba jen vydal prikaz jednat se silou

ani nebyl pritomen pri vykonani rozkazu

pri utoku na tanker to v posledni chvili stopl, mozna mu nekdo z rizeni akci dal echo a mel cas to zastavit

ted slo jen o pozorovani dronem jako vzdycky a pak se nejaka cast rozhodla vystrelit a uz to nedokazal nikdo zastavit, tak se Trump aspon prihlasil k vystrelu

nic nezni hur jako priznani ze si vase armada dela co chce a nikdo vas neposloucha

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

Spíš bych to tipoval na krytí kamaráda Bibiho.
Tentokrát mi to nesedí, ani na jestřáby.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

No a nebo SA. Tam taky Iran srdecne nenavidi, jen takovym primym, nekomplikovanym zpusobem.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

Trump se rozhoduje emotivně a ne vždy uvažuje o důsledcích svých rozhodnutí. Pořád je to myslí obchodník a počítá s tím, že se dá couvnout. To jsme zažili mnohokrát. Někdy mu to vyjde, jindy zase nevyjde a často je to v mezích přijatelnosti. Při takovém systému se občas objeví fatální chyba.
Stačí znát Gaussovu křivku četností.
Nedávno prohlásil, že US budou v odplatě ničit íránské kulturní památky. Naštěstí ještě nezačaly a tak toto prohlášení mukly státní autority anulovat. Solejmániho a ostatní již nikdo neoživí. A máme tu precedens nejméně na jednu generaci, případně do světové války. Vraždit cizí státní představitelé se smí.

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

Možná bych zkusil ještě jinou hypotézu.
Russingate nevyšlo, impeachement taky ne... Co když, správně ideologicky (demokraticky) orientovaný generál, dá povel k tomu výstřelu s poznámkou domů, že DT by na to neměl koule?
DT s jeho egem, nikdy nepřizná, že koule nemá a tak dřív, než jeho PR vymyslí něco užitečného, se k tomu přihlásí.
Viz níže Admirál s příspěvkem o neposlušnosti podřízených...

Zatím bez slepic

oprava: výše/alepro

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Zlatá slova!
"Někdy mu to vyjde, jindy zase nevyjde a často je to v mezích přijatelnosti. Při takovém systému se občas objeví fatální chyba."
Ke zmáčknutí tlačítka na jaderném kufříku (a následném zničení vyššího života na této planetě) dochází maximálně jednou za 5 až deset let.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Německo jako výkladní skříň západu končí,dokonce Trump požaduje výpalné 70 mld.dolarů.
Jak to ivčera napsal mirek58,jde v prvé ředě o prachy,zastavit dodávky plynu možná i ropy z Ruska a vše odebírat přes USA.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

USA jde v první řadě získat jakékoli peníze jakýmkoli způsobem od ostatních států - to je základní princip politiky Donalda Trumpa. Míříte příliš nízko s těmi dodávkami.

Donald Trump vnímá zbytek světa jako kolonie, které by měly platit USA, a které by měly odebírat zboží pouze z USA.

Děká to bez skrupulí, a Donaldu Trumpovi ani v nejmenším nezáleží, co si o USA či něm bude myslet zbytek světa.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

A nyní jen, co "zbytek" světa na to......

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Donald Trump po celou dobu ve své funkci nedělá žádnou politiku, ale pouze tvrdý vykořisťovatelský byznys bez jakéhokoliv respektu k těm na druhé straně.

Je to jako když ve třídě na základce vládne asociální hromotluk, který dle libosti mlátí ostatní, krade svačiny a vybírá ode všech výpalné.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Ve skupině dětí a mladistvých do 18 let, kteří mají trvalé bydliště v Německu, je cizího původu jedna ze tří osob a tento údaj vyskočí ještě výše – na 36% - u dětí do pěti let. https://jungefreiheit.de/debatte/kommentar/2016/raum-ohne-volk/

Takže Němci tvrdě pracují na tom, aby byli brzy ve své zemi menšinou. Bude k tomu asi stačit 1,5 generace, takže 30 let (2020 + 30=2050).
Idylická léta osmdesátá, která popisuje Vidlák, sind weg, jsou v nenávratnu.
Možná, že někteří imigranti převezmou mentalitu původního vymírajícího německého obyvatelstva, ale pokud porovnávám trend převzetí téhož podle Čechů, asi není v co doufat.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

Uvažovat o tom, že noví Němci převezmou zvyky, tradice, mentalitu, zásady původního německého národa, je jen nesplnitelným snem.
Němcem se musí člověk narodit. Část, a dost malá část, chování Němce, je dána výchovou, to ostatní jsou geny.
Noví Němci, kteří už žijí v Německu po několik generací, budiž vzorem. Jejich cílem je stejné uspořádání, stejný styl života, jaký vedli jejich předci v původních zemích.
Integrace do původní, německé, společnosti, je jen nesplnitelné přání.

Průměrný počet slepic: 3.2 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Paroubek rozebírá důsledky atentátu na Sulajmáního:
http://vasevec.parlamentnilisty.cz/komentare/blizi-se-vyhnani-z-raje
I z jeho pohledu vyplývá, že rozhodnutí zavraždit Sulejmáního Trumpovi velmi pravděpodobně velmi uškodí v nastávajících volbách.
Odevšad se klube otázka, PROČ.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Včera:

Praha Pražské vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu na člověka, který podle něj svými diskusními příspěvky schvaloval smrt českých vojáků v Afghánistánu. Na webu to v pondělí uvedl státní zástupce Martin Bílý. Za podporu a propagaci terorismu hrozí obviněnému pět až 15 let vězení.
Reakce politiků na smrt českých vojáků: Bojovali daleko od domova, abychom my žili v bezpečí

Případem se bude zabývat Krajský soud v Plzni.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/za-schvalovani-smrti-ceskych-vojaku-v-afgh…

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

Představitelé USA a Velké Británie před druhou válkou v Iráku fantazírovali také o tom, že nový režim v Iráku po zničení Saddáma bude demokracií západního typu. Ani to se příliš nepodařilo. Parlament a tedy i vláda a prezident vznikají v Iráku v zásadě na základě voleb, ale politická reprezentace je volena zejména podle konfesijního principu. Pokud dříve, tedy za Saddáma, byli vládnoucí silou v rámci strany Baas a státu převážně sunnité, dnes mají v rukou otěže vlády představitelé většinových šíitů. Současný irácký režim má žaludek ve Spojených státech a srdcem a hlavou je v Teheránu.

Největším hříchem Američany zcela plánovitě zabitého generála Kásima Sulejmáního ovšem nebyla jeho schopnost „pobíjet Američany“. Ale to, že byl mužem strategického uvažování, který kombinací účinných vojenských operací, podporou vhodných spojenců v regionu, disponujících vojenskou silou a za použití obratné diplomacie a finančních subsidií, dokázal téměř nemožné. USA jsou vlastně již vytlačeny z širokého pásu území (kromě Íránu se jedná o Irák, Sýrii a Libanon) od Perského zálivu až po Izrael a Středozemní moře."
-----

Za schvalování atentátu na Heydricha býval trest smrti.
Třeba bude brzy trest smrti i NESCHVALOVÁNÍ atentátu na Sulejmáního.

Drobný technický detail zrušení trestu smrti lze lehce překlenout předání zrádného neschvalovače do USA. Americká jurisdikce má celoplanetární platnost a zločinné neschvalovače amerických humanitárně-preventivních vražd je nutno vydávat do USA!

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Válka, která trvá 18 let bez viditelných výsledků, jaksi postrádá smysl !

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

naopak.
Válka, která trvá 18 let bez viditelných výsledků má ten největší smysl. Za 18 let se vůbec nic nevyřešilo a "někdo" kasuje bezva penízky za dodávky zbraní.
A my - staří, hloupí a škaredí - čumíme jak puci.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Spousta dolaru je mimo USA.

Co kdyby najednou prestaly platit.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Tohle mě přijde jako šílené, co vlastně smíme říci? Kdo je to politický vězeň? Je to stejné jako za komančů, jen s obráceným znaménkem. Nelíbí se mi silácké řeči na internetu, ale tohle mě připadá jako z filmu Vyšší princip. Samozřejmě.že každé přirovnání kulhá , někdy více , někdy méně, ale minimálně pro nějakou část Afgánské společnosti je pravdivé. O jak velkou část se jedná velice brzy uvidíme, vývoj v Afgánistánu zřejmě bude nově velice silně ovlivněn Iránskou reakcí na popravu Sulejmáního(mimochodem já se velice divím, že se zde Irán již dávno nevměšoval více a jen se hovořilo o Pakistánu) A to, že pro ni jsme okupanty je samozřejmě pravda a velice brzy stejně budeme muset vypadnout. A k čemu to vše tedy bylo?

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

mohli stát hrdě po boku našich soudruhů z USA v nerozborné jednotě a na věčné časy a jako hráz míru a tak všelijak podobně, a abychom mohli sami sebe obdivovat, jak jsme chytří, mladí a krásní.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Ale vždyť já vím.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

1) Pozitivní je, že naše přátelství (s Bushem, Obamou, Doníčkem, Madlenkou, Clintonovou - neoblíbené klidně vyškrtejte, ono to vyjde nastejno) bylo konečně spečetěno krví ...a pečetit se bude i nadále.

2) Je třeba, aby naši zbylí hrdinové nějak překlenuli dobu, než budou naši čerstvě dovezení spoluobčané v Praze bojovat o Kábul.
Nejlépe nechat je čekat ve slunné do Africe pod vedením zkušených mírotvůrců z francouzské cizinecké legie.

V té době vyjde pražský imám z vězení a bude již úřadovat v mešitě svatého Víta a jím rekvalifikovaný ústavní soud revidovat rozsudky podle práva šaria.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

dlí v Íránu co uprchlíci. V počtu cca 3 000 000 kusů (plus dalších 1,5 mio z Iráku, Sýrie, Palestiny atd.).
Je i v zájmu Íránu, aby se Afghánci mohli vrátit domů, neboť kulturní a ekonomické rozdíly jsou příliš velké a sankcionovaný Írán má nejspíš plné ruce práce tu armádu uprchlíků uživit. Přínosem pro něj nejspíš nejsou.
A je docela zajímavé, že "lickoprávníci"&spol. ani neceknou o tom, že by Írán měl dostávat finanční i materiální podporu na uživení takového davu. Osmana uplácíme 3 mld eur ročně.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Z toho, co se děje a se pravděpodobně bude dít v Německu, jde strach. I kdyby mezi námi byla železná opona, tak by z toho šel strach.

Jelikož jsme na Německu ekonomicky závislí, vypadá to do budoucna na nevytápěné jeskyně.

To samé hrozí po posledních činech našich transatlantických partnerů. Nevytápěné radioaktivní jeskyně.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Ty jeskyne novonemcum i novocechum moc preju. Budu je tam chodit v noci strasit a Gretu stipat do klitorisu, jestli nejakej ma.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Trump si připravil poslední šanci,jak vládnout v USA.
Pokud budou špatné preference,špatné výsledky primárek,spustí válečnou mašinérii.
Podobnou situaci vidím i tady v republice,další státy jsou na tom podobně.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak mě tak napadá, že nejvíc by Irán potrestal a poškodil strůjce atentátu na Sulejmáního, pokud by nepodnikl NIC.

Museli by nastrojit další provokaci.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Problém arabského Východu je ten, že se v situaci tam nevyznáte. Jdou tam proti sobě různé zájmy jak států, tak různých zájmových skupin, tak často ještě různých rodů. A navíc je to schopno se měnit klidně den ode dne.

Spíše čekám, co se objeví za vyjasňující informace. První už jsem zachytil: Izrael a Natanjahu striktně odsuzují celý atentát na Sulejmáního, a distancují se od něho.

1) To znamená, že Izrael pochopil, že situace je vážná, a ten přeci jen ví, jaká je situace v regionu. A i Izrael má trochu naděláno v gaťatech, co celá akce způsobí.

2) Za druhé, že není od věci hypotéza, že celý atentát byl proxy akcí Izraele, kterou si ale Izrael nemohl dovolit provést vlastní packou.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

naopak ji nejdřív docela nadšeně uvítal.
Pátek (zdroj "The Times od Israel"): "“Trump is worthy of full appreciation for acting with determination, strongly and swiftly,” he told reporters before departing Greece to head back to Israel. “We stand fully by the United States in its just battle for security, peace and self-defense.”
The prime minister said “Israel has the right to defend itself. The US has the same right exactly. Soleimani is responsible for the deaths of innocent US citizens and many others. He was planning further attacks.”"

Pak ale přiletěl do Izraele a náhle změnil rétoriku.
Pondělí (Fox News): "“The killing of Soleimani is a U.S. event, not an Israeli event, and we should stay out of it," Netanyahu said (na zasedání Bezpečnostní rady ministrů), according to reports by Axios that cited two ministers who attended the meeting."

IDF má totiž z nastalé situace docela zamotanou šišku, nedostáváť se jim peněz. Psal jsem o tom dnes v jednom příspěvku pod minulým článkem.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

slusni a pokorni, nebo jak se to rikalo

citace jedne vety je tak na tech 15 let

Muslimové podle něj mají právo bojovat za to, aby v jejich zemi bylo aplikováno islámské právo.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/imam-shehadeh-praha-soud-terorismus-…

Bývalý pražský imám: Pomohl jsem bratrovi a švagrové přidat se k islamistům

7. ledna 2020 11:18, aktualizováno 12:17

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh v úterý u Městského soudu v Praze přiznal, že pomohl svému bratrovi a jeho ženě vycestovat do Sýrie a přidat se k teroristické organizaci Fronta dobytí Sýrie. Dodal, že to nepovažuje za trestné, protože neuznává syrskou vládu a organizaci nevnímá jako teroristickou.

Ve své výpovědi dále prohlásil, že pro něj rozhodnutí českých soudů není podstatné, nerozhodují podle islámského práva šaría. S vězením počítá.

Shehadeh pomoc bratrovi i jeho ženě u soudu přiznal. „Jsem na to patřičně hrdý, nemám se za co stydět,“ prohlásil. Jako muslim měl podle své výpovědi povinnost pomoci ostatním muslimům kdekoli na světě v jejich boji. „Syrská vláda není islámem považována za legitimní,“ uvedl. Nevládne podle něj na základě šaríi, vzala si za spojence „nevěřící“ a dopouští se genocidy. Muslimové podle něj mají právo bojovat za to, aby v jejich zemi bylo aplikováno islámské právo.

-----

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Muslimové podle něj mají právo bojovat za to, aby v jejich zemi bylo aplikováno islámské právo.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Až zvítězí pravda láska
přibude na soše páska.
Na té slepé soše
co soudí za groše
bude páska přes hubu.
Uděláš pár záškubů
poslední se škube noha
marně vzýváš svého Boha
nebo pannu Marii,
pak tě vápnem zakryjí
navrch přijde ornice.
Zvítězily opice.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Už jde Babiš od válu
jde mu to dost pomalu;
Minaříku, musíš tlačit
seč ti budou síly stačit
bacha dej na slabou žilku
tak tlač jenom malou chvilku...
Ze Strakovky směrem západ
to Miku nebudeš chápat
po Starých zámeckých schodech;
pak si dá 5 roků oddech.
Nejdě len tak nazdarboh
on idě po shcodoch, po schodoch
posadiť sa na hrad!
Dej mu hymnu zahrát.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)