Klimababička

Autor

Když jsme s rodiči v devadesátých letech jezdit do Německa za příbuzenstvem, bylo to jako jezdit do jiného světa. Silnice nedrncaly, jezdilo se po nich rychle, všude samá nablejskaná mašina s výkonným motorem, na benzínkách byl kromě Superu i Bleifrei, tedy bezolovnatý benzín, auta skoro nekouřila, z továrních komínů stoupal lehký bílý obláček. Kolem dálnic odpočívadla s koši na odpadky, i ty stromy tam rostly tak nějak rovněji, pole byla řádně obdělána, louky pokosené, krávy dobře živené. 

Města byla čisťounká jako vymydlená, dlážděná náměstí jako ze škatulky, řidiči ohleduplní, leckteré okresní město mělo tramvajovou linku. Domy jako malované, zahrádky jako dlaň, ale s posekanou trávou, nějakým tím stromem, dětskou prolejzačkou v koutě... 

A maličké popelnice. Pamatuju si, jak mě to jako desetiletého pobavilo. My měli doma pořádnou popelnici a strejda v Augsburgu jen takový větší kýbl. Prý svoz odpadu je velmi drahý. Tehdy ještě nebyly PET lahve tak rozšířenné, ale pamatuju si u nich doma těch několik košů do kterých se pečlivě třídilo a vše recyklovatelné se nosilo do kontejneru. Papír i sklo. Do popelnice se nedávalo skoro nic. Na zahrádce jako dlaň byl v koutě maličký kompost (kompostéry se ještě nědělaly ani v Dojčlandu), aby se do popelnice nedával ani bioodpad. 

Strejda také vždycky koulel očima, když jsme vylezli ze sprcháče - doma jsme měli jen vanu a tak nás sprchování ohromně bavilo. Táta nám pak dával dlouhé kázání, že v Německu je drahá voda i drahé teplo. On vůbec ten strejdův domeček byl hrozně maličký. My proti tomu měli chalupu jako statek. Měl to tam všechno účelné, pěkné, dobře udělané, ale malinkaté, protože i pozemek byl brutálně drahý, dům byl hodně drahý a i když měl strejda na naše poměry nevídaný plat a mohl svým dětem i mně koupit neuvěřitelné množství lega, stačilo mu to jen na ten krcálek v Stadtbergen.

Postupně jsem pochopil, co bylo tak drahé -  přišlo to totiž i k nám. Když stavěl, tak mu nemohli jen tak dovézt písek a vysypat na chodník. To se musel udělat zábor, zaplatit nájemné, zaplatit výjimku na vjezd náklaďáku, musel se zaplatit kontejner na suť, muselo se prokázat uložení veškerého odpadu na skládku. Napojení vodovodu stálo majlant, napojení kanalizace také a barák ještě nestál, ale platilo se pěkně i stočné. Zedníci museli mít toitoiku i maringotku na převlékání. Žádné balancování na žebříku při stavbě nepřicházelo v úvahu. Stavělo se lešení a stavěla ho firma s příslušným oprávněním za příslušné peníze. Źádný soused nic podobného na půjčení neměl. Dodržoval se nedělní klid, nesmělo se pracovat po šesté večer... Dodnes u nás není tolik omezení, kolik jich musel dodržet strejda v Augsburgu při stavbě domečku v roce 1985. Stejně tak u nás ještě zdaleka nejsou tak drahé stavební parcely, jako to bylo tam a zdaleka nemáme taková omezení od městekého urbanisty. 

Ale měli tam už tenkrát čisto, pořádek a vzduch který není vidět. Za deště jste na dálnici pouhou jízdou umyli auto. Nikde nebyl na obzoru sloup černého dýmu z elektrárny, na  loužích se neleskla olejová duha. Mají to tam takhle dodnes.

Proč to všechno píšu.... 

Jako vy všichni jsem i já zaznamenal, jak v Německu pustili do éteru písničku, kde dětičky zpívají, jak je jejich babička ekologická svině...  Oni tam mají čisto už nejmíň čtyřicet let. Dvě generace se stihly narodit a teď najednou mají pocit, že té čistoty je málo. Řeší tam uhlíkovou stopu, mají klimatickou tíseň. Mají čistou zemi a nemelou o ničem jiném, než že jsou svině, protože si dají flákotu masa a jezdí autem.  Přitom i kdyby planeta šla do kopru, tak na ně to přijde nejspíš až úplně nakonec. Spolu se Švédskem a Švýcarskem.

Je v jejich zaujetí ještě něco jiného než choroba? 

Mimochodem... pokud se podíváte na to videjko, kde prvňáčci radostně zpívají o babičce svini, všimněte si, že tam není jediný černoch ani arab, ba asi ani žluťák. Árijci se to tam jen hemží. Tu a tam je některé dítě krásně tmavší, ale rozhodně je to potomek lidí, kteří se vyšvihli a i když možná přišli z Bosny, stali se z nich Němci jako polena a zřejmě jsou na to i hrdí. Dětičkám ten zpěv jde moc pěkně, mají to dobře nacvičené, jsou nadstandartně pěkně ustrojené. Tohle se nenatáčelo někde na předměstí v pošahané škole plné syrských imigrantů. Tohle zpívají děti, které jsou ze spořádaných rodin, které rodiče mnohokrát dovezli na zkoušku. 

Vidlácky se zamýšlím, jestli je absence černochů i jiných minorit jen kouzlo nechtěného nebo záměr... Takové indické babičky, které veškeré plasty hází do Gangy, to je poněkud jiné kafe než ženská, co si dojede autem k doktorovi. Nebo černošský děda, který těží zlato pomocí rtuti a kyanidu a pak to lije normálně kolem sebe do pralesa... Nebo čínský strýček, který nabere loď plastů a pak je vyklopí do oceánu.

Zdá se, že nějvětší škůdci životního prostředí jsou lidi, co mají domeček na předměstí, kolem zahrádku jako dlaň, v koutě kompostér, třídí odpad, topí Putinovým plynem, barák mají obitý polystyrenem a v oknech mají trojitá skla. Jejich auto má motor s obsahem kousek nad litr, nemají skoro žádné děti a jedináčka vždy řádně přivezou na zkoušku pěveckého sboru. 

Tohle jsem viděl já... nebetyčnou olbřímí hloupost. Sebemrskačství kombinované s kvalitním PR, ale s nulovými znalostmi a hlavně s nulovým přehledem. Viděl jsem umíněnost tak velikou, že skutečně zastaví německý průmysl i energetiku a nastolí jim opět cestu do středověku. Už s tím začalil dávno... už se nesnaží dělat rychleji, výš, dál, kvalitněji, přehledněji, ale jen ohleduplněji. Ale už ne ohleduplně k přírodě, ale k dětičkám zpívajícím si radostně o tom, jak bude skvělý život bez aut, bez masa a bez elektriky... že to bude mít i spoustu nevýhod, to si samozřejmě dětičky ani jejich dirigent nedovedou představit. A zřejmě nemají ani představu o tom, že jinde klimatickou tíseň necítí a zatímco oni si zpívají o svinské babičce, jiní makají na udělátkách, co pojedou rychleji, dál, výš a efektivněji.  

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.2 (61 hlas)

Komentáře

Vaše první a (před)poslední věta jsou v dokonalém rozporu. Docela by mě zajímalo, proč je tak super-mega-cool používat slovo marxistický (případně ještě větší kravina neomarxistický) na děje, které marxistické nejsou ani náhodou. V posledním odstavci naznačujete že je za tím "něco" jiného, což bych také tak chápal a viděl bych za tím spíše kapitalismus nekrytých peněz než marxismus, který je alespoň ve své proklamaci v knize "Kapitál" navýsost kritikou (a popisem) kapitalismu.
Dle mého názoru by se do většiny vět používající slovo (neo)marxismus spíše hodilo slovo fašismus (ve smyslu násilného vynucování bez společenského konsensu).

Průměrný počet slepic: 4.3 (21 hlas)

Přesně to mě napadá, nemá to s marxismem nic společného, ale vytrvalí propagandisté to slovo - neomarxismus- používají stále. Jinak bych s příspěvkem DT souhlasila, ale pořád mně není jasné, proč to to vydávají za levicové chování. Nemá to s tím nic společného, ale musí si asi nějak omluvit a zastřít že je to kapoušská věc. Kapaoušské chování.

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

In reply to by kočka šklíba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vidím to stejně. Až na slovo kapoušský, to vidím poprvé :-).

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

to mám od jednoho diskutujícího na blogu Janiky :D .

Průměrný počet slepic: 3 (5 hlasů)

In reply to by kočka šklíba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Od kapouni.

Zatím bez slepic

In reply to by kočka šklíba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ma to s marxismem spolecnou strukturu a sponzory.

To jste nikdy neslysel o kapitalistovi Engelsovi co sponzoroval Marxe a mozna za nej i naco psal? Marx snad v zivote doopravdy nepracoval a nechal se vydrzovat.

Jak se to jen podoba nasim Minarum, Havlum, Gretam, dalajlamum, Pankum, Rozumkum, Sabatovejm, Tvaruzkovejm, Geislerovejm, piratum, zelenejm, top09 a dalsim a dalsim.

to marxismus je, ze je to stejnej typ lidi a neo, ze maj novou omacku.

takhle se to ustavilo lidi chapou o cem je rec.

Průměrný počet slepic: 2.8 (11 hlasů)

To by jste mohl stejně říci i o Einsteinovi, ten taky nikdy nepracoval a jeho nástrojem byl stejně jako u Marxe jen pero a papír (a knihy). A nebo je třeba srovnávat podle velikosti a tvaru fousů.............
Marxismus jako typ lidí..... no to je tedy nová definice, nová doba, no.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

V čem je to v rozporu? Marxismus byla ideologie rozšířená shora, nikoli zdola. Marxističtí byli jak bolševici, tak současné klimatické hnutí. Rád bych slyšel, v čem není současné klimatické hnutí marxistické - rád se poučím.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

To je ono - onálepkovaný marxismus aniž se ví co to vlastně je.

Průměrný počet slepic: 2.7 (6 hlasů)

Prdlajz. Je to presne to same. Hromada kecu s cilem vztahat/ukrast s prachy z cizich kapes do vlastnich.

Kdyz se bavite s cikanskou kapsarkou, tak se taky nemusite zabyvat tim co rika, protoze stejne vsechno znamena jen "ukradla jsem to a budu zatloukat, zatloukat, zatloukat."

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

Nejde o to, odkud se šíří, ale o co se opírá.
Doufám si tvrdit, že nevychází z Marxova díla, i když používá praktiky jeho vyznavačů.
Marx tvrdí, že důležitá je ekonomická základna a o ni se teprve opírá nadstavba.
U Greténistů (Thungbergistů?) je to spíš naopak- nadstavba se snaží zničit základ.

Průměrný počet slepic: 3.8 (9 hlasů)

Škoda, že vaše úvahy jdou mimo.

Gretenisti jsou pouze ten plebs, který jen dělá špinavou práci. Ti skuteční tvůrci gretenistického hnutí naopak ekonomicky přesměrovávají peníze k sobě, tedy získávají ekonomickou základnu. Jejich cílem je čím dál více peněz směrovat na své projekty pod taktovkou záchrany planety.

Někdy si připadám jako v mateřské školce. Není to poprvé, co na VK musím vysvětlovat, že něčí škoda může být někoho jiného výdělek. A že to dává ekonomický smysl.

Marxismus byl na zač. 20. století použit ke zničení síly Ruska. Marxismus-klimatismus je použi ke zničení síly Evropy. Rusko tehdy mělo dobře našlápnuto, a kdyby tam Západ tehdy nenainstaloval marxismus, tak by ohrozilo tehdejší Francii, Německo, Velkou Británii, a USA.

Evropa, kdyby ji neničila EU a neomarxismus, tak je vážným konkurentem zejména USA. Proto USA ničí Evropu kde může. Mimo jiné je zde projekt marxismu-klimatismu.

Byl jsem nemile překvapen na VK, že si někdo stěžuje, že klimaalarmismus prý není marxismus. Ovšem nikdo nedokázal vysvětlit proč. Protože klimahnutí je marxismus jako řemen podle všech kritérií. A má i stejný nástup, průběh, cíl, i motivace elit i pěšáků, jako tehdejší marxismus o století dříve.

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)

Mimochodem, každý, kdo tu nechápu, že něčí škoda je jiného výdělek - by se tu neměl ohánět tím, že ví co je marxismus. Protože toto je jedna z ústředním myšlenek Marxova kapitálu, z čehož komunisti udělali vykořisťování dělníků par excelance.

Je mi proto divné, když mě někdo kritizuje za používání slova marxismus/neomarxismus, když zároveň je úplně mimo.

Průměrný počet slepic: 2.3 (7 hlasů)

Ne tak docela. To bychom jeste zili v praveku a kradli si pazourky.

Kdyz si dva sousedi navzaem zapalej nepojisteny stodoly, tak oba tratej.

Kdyz se v kraji postavi tovarna, co snizi vyrobni naklady na desetinu, tak na tom v kraji vydela banker, majitel tovarny i pracujici. Zvlast kdyz to je hi-tech vyrobek.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Já mám dojem, že diskuse na VK je k ničemu. Jsem tu chytán za slovíčka, a to přestože to napíši přesně jak do vědecké práce nebo právnické smlouvy. Asi lidi neumějí číst.

V příspěvku výše jsem napsal, že něcí škoda MŮŽE BÝT jiného výdělek. Podívejte se laskavě, pane anonyme, do slovníku cizích slov co znamená "může být". Nemám sílu vysvětlovat, že "může být" neznamená "pokaždé je".

Další příspěvek jsem napsal proto, že řada lidí mě tu kritizuje, že klimaalarmismus podle nich není marxismus. Ačkoli je to marxismus jako Brno. Proto jsem citoval Marxe. Je totiž poměrně příznačné pro marxistické ideologie, že jejich ekonomické pojetí je v zásadě parazitismus. Jejich ekonomika znamená, že je potřeba někde někomu něco ukrást. Spousta lidí se tu diví, že jim marxismus-klimatismus nedává ekonomický smysl, ale on v tomto pojetí smysl dává.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

neomarxismu, klimatoalarmismu atd neodpovídají realitě v nejvyspělejších a nejdynamičtějších oblastech zeměkoule, jako např. Kalifornie, východní pobřeží Číny, střední porýní, ...
Jediný high tech způsob bezpečné, bezodpadové, čisté elektřiny je fotovoltaika a kvalitní je též mnoho staletí užívaný princip větrné energetiky, přivedený současnými off shore elektrárnami k technické dokonalosti. Oba principy jsou modulární a tím využívajíci všech positivních důsledků hromadné výroby a vědeckého pokroku.
To že někdo zůstal technicky v minulém století je vidět z diskusí zde.
Ale na světě to nic nezmění.
Samozřejmě vedle technického pokroku solárních a větrných elektráren probíhají ve všech zemích světa boje o to kdo urve co nejvíce peněz: zda ropná a plynová lobby, kolik ještě a jak dlouho uhájí ta uhelná, kolik stagnující a extrémně drahá jaderná a kolik urvou obnovitelné zdroje.
Ale z technického hlediska už energetický přechod probíhá a bude pokračovat. Politický boj je především o rychlost změn, kdo to zaplatí a kdo na tom nejvíc vydělá. Zatím ČR je čistý looser.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

A jinak si myslim, ze Kartago musi byt zniceno.

Zatím bez slepic

stejně tak fotovoltaika zvítězila a v roce 2023 dosáhl instalovaný celosvětový výkon fotovoltaických elektráren 1000 GW (budeme číst v 2024 v novinách).

Zatím bez slepic

tak do prdele.
Devadesátiprocentní analfabetismus, ožralí mužici a minimum obdělané půdy. Ani průmysl, ani zemědělství, přehlídka feudálního zoufalství.

Průměrný počet slepic: 3.2 (6 hlasů)

Asi tak jako třeba kdysi Japonsko nebo Čína.

Ony západní barevné čučavé obaly od žvejkaček nejsou zrovna spolehlivý ukazatel budoucího rozvoje.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Targus. Ne, ze by to nebylo dost jak to popisujete, ale nezapomente, ze komunisti predchozi rezim dost pomlouvali.

Zabery z predrevolucniho Petrohradu ukazujou mesto na urovni Parize. V Rusku nebyly jen Rusove, ale taky cizinci. Ropny prumysl byl v Rusku a USA. Patril z casti Nobelum.

Ze Rusko zaostavalo - OK, ale zas ne tolik. Ciolkovsky delal sve prace jiz pred prvni svetovou. Na to potrebujete zazemi.

Wikipedia
Starting in 1896, Tsiolkovsky systematically studied the theory of motion of rocket apparatus. Thoughts on the use of the rocket principle in the cosmos were expressed by him as early as 1883, and a rigorous theory of rocket propulsion was developed in 1896.

Kdy se prestalo v Anglii veset za kradez jidla? Kdy se tam prestali deti posilat do tkalcoven a pradelen a dolu. Kdy v USA? Videl jste fotky detskych delniku v USA?

Kdy v Britanii skoncili s detskou prostituci? (Blba poznamka, jeste to tam bezi).

A vzdelani? - jaky ma vzdelani Greta? - A recni v OSN. Ozrali rusti muzici by se ji vysmali, ze vidi CO2 a kopli by ji do prdele az by na hnojiste drzkou padla. Taky by se smali az by se za bricho popadali, kdyby slyseli pohadky o desitkach pohlavi.

Doopravdy si nejsem jist, kdo na tom vlastne byl lip a jestli ceka neco lepsiho nas, nez cekalo je si taky nejsem jistej.

https://www.youtube.com/watch?v=k22xo6b0IiM

Jestli tu vyhraje islam, chvilkari nebo gretisti, budou vykladat, ze jsme si ani neumeli utrit prdel.

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

Ale musíte uznat, že pokud řeknu fašisto-klimatismus, tak je to to samé co Marxismus-klimatismus. Nebo se to liší? A jak?
Samozřejmě můžete za marxismem vidět co chcete, ale pokud vezmu jeho stěžejní dílo a to Kapitál, tak je tam pouze popis oběhu zboží a peněz za kapitalismu (do velkých detailů a s množstvím procvičování trojčlenek). Ani věta o převzetí moci a nastolení jiného řádu. Jen kritika kapitalistického způsobu hospodářství.

Zatím bez slepic

Slovo marxismus popř neomarxismus se používá právě proto, aby se odklonily pravé důvody, které plynou z rozporů kapitalismu, které jsou v rámci kapitalismu neřešitelné (narozdíl od socialismu/komunismu, kde tyto rozpory neexistují) a vše se podprahově svádělo na marxismus. Něco jako ve smyslu když zjoděj volá chytte zloděje.
Marxismus jako způsob převzetí moci je ptákovina, to už spíše bolševismus, ale nejřesnější by bylo fašismus. Když už se hrabeme v těch ismech.
Evropu neničí neomarxismus, ale kapitalismus nekrytých peněz, jehož představitelé jsou USA (FED). Typický konkurenční boj.
Ale jinak Vám to nechám, jestli je pro vás (neo)marxismus ekvivalent "někoho ojebat" tak pak ano. Ale jednodušší je říci USA ojebávají Evropu, než to definovat jako neomarxismus.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Rád se nechám poučit.
Se studiem marxismu, jsem se na škole minul, takže až v poslední době, když se to stál někde objevuje, se s ním snažím seznámit.
Ale popravdě, mé znalosti jsou a dlouho budou povrchní.
I tak mi to spojení ke klimaalarmismu zatím nepasuje. Dejte mi rok, dva...
To, že něčí škoda je/může být výdělek někoho jiného chápu.

Zatím bez slepic

pochází od "otců zakladatelů" https://cs.wikipedia.org/wiki/Antonio_Gramsci
https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Marcuse
Přesnější výraz by byl spíš neotrockisté. I když je to celkem jedno. Pouze proletariát byl nahrazen menšinami.
Nicméně jde o kukaččí vejce finanční oligarchie.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

https://www.euro.cz/byznys/sef-bank-of-england-varuje-byznys-pokud-neza…

Proste neni mozny, aby ekonom nevedel, jaka je gretenismus obrovska ekonomicka blbost.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gretenismus není ekonomická blbost. Bankéři mají za cíl sebrat co nejvíce peněz od ostatních lidí. S pomocí marxismu-klimatismu je to proces, který se urychlí. Je tedy pro ně smysluplný.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Jo, to je pravda. - Pro ne. Ale takhle to Greta v TV ani v OSN neprezentuje

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Když někoho chcete oškubat, tak mu to přeci nebudete říkat.

Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

se o to, jak oškubat celou populaci, protože velká válka není na obzoru, aby se všecko rozmlátilo a znova budovalo, jakmile začne mít někdo problémy a mohl by jít do krachu, prachy se přelijí přes noc na druhý konec světa.
Všecko je špatně. Tedy pro pány holiče a škubače.
Proto ten kravál a proto všecko eko a bio a neutrál.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

protože velká válka není na obzoru

- je za rohem, ale muzeme mit prece valku i ekosracky. Uz se tesim na ekotanky na baterky strilejici ochuzenej uran.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

životní úrovně. A zároveň obal prodává. Proto se v koutku krabice krčí tubička se zubní pastou, proto je na dně náprstku trocha jogurtu a proto je po rozbalení televize nebo sporáku větší hromada plastu, než když to bylo sbalené. V Hořovicích roste Matterhorn, lid se těší ba prvovýstup a přitom všichni třídí odpad jak ďábli. Asi opět ruka trhu.
U nás se lisují nebo rozklepávají vyžrané konzervy, aby nezabraly místo, sběrné dvory jsou plné bílého zboží a TV. Jenom vrakoviště aut se zmenšují, bo lid opatruje své naftové hujdy v předtuše něčeho zlého z braniborska.

Průměrný počet slepic: 4.7 (21 hlas)

běrné dvory jsou plné bílého zboží a TV - protoze maji zivotnost zarucni dobu plus 30 minut

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Myslím si, že němcům nerozumíme, páč voni byli zdebilizovaní dřív.
Z původní mentality jim zbyla systematičnost a naučili se puntičkářství. Gdyby přez ně neprali tuny prachů a hlavně je neslepili do teho molochu kerej se menuje dneska Germany GMBH tak by byli normální skoro jako naši blboni. A eště jakou příšernou řeč jim vymysleli, dyk to samo o sobě z nich dělá citově nedochlípné bytosti, no, jejich vrchnost se na nich opravdu vyřádila. Esli se fakt jednou stane, že se němci nějak vysmeknou saxoatlanťácké oligarchii a nějakým zázrakem si podaj ruce s Rusy tak si možná vzpomenou kolik našich slovanských starožitností u nich zbylo.
A co se týká těch dětiček co zpívají jako vypičenci, nedělám si žádné iluze, že i v Prahe by je dnes dokázali přepičovat. Heh

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

My Němcům hlavně nerozumíme, protože oni neumějí švejkovat. Když se u nich něco zavede, tak se to myslí vážně, a dělá se to. I když je to blbost. I když to zničí spoustu lidí. I kdyby to mělo zahubit vesmír. Nikdo to zabude blokovat, nikdo to nestopne.

V ČR by Adolf Hitler byl směšná figurka v hospodě pro pobavení. V Německu to byl führer, a ten se poslouchá, i kdyby měla shořet celá Evropa a babičku věšeli.

Když vrchnost řekne v Německu lidem: Skočte z okna, tak to Němci poslušně vykonají, protože vrchnost se musí poslouchat. Když to řeknou Čechům, ti se na to vykašlou.

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

Něco podobného jsem s kolegou Němcem také zažil, vyprávěl jsem mu, jak jsme byli na čundru na bývalé Italsko-Rakouské hranici, spali venku pod širákem atd. On jenom opakoval: "To by u nás něšlo". Samozřejmě, že šlo. Nedlouho na to jsem prošel podél Náby (mimochodem super). Oni to nedělají, tak je ani nenapadne, že by to bylo možné.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ale s jednou vyjímkou!
Neuměj to Pražáci zpracovat tak kulturně!!!!!!!!!!!

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Myslím, že vývoj v Německu potvrzuje starou moudrost, že Němci nedělají malé chyby. Proč se to od nich ale učí ostatní v tzv. západní Evropě, to mi hlava nebere.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

Tak to bylo vzdy. Francouzi jsou keltove s nemeckou slechtou. Anglicani keltove s nemeckou slechtou. Holandani jsou germani.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

bohuzel tato posedlost cistotou je jen zastupne vytesneni problemu a ukazani na nahradniho vinika (pripadne sebeobvineni)

my chceme mit cistotu a poradek, ale nekteri nam tady delaji neporadek
budeme jeste tvrdsi a budeme chtit vice poradku i od sebe a budeme hledat obetni beranky, kteri nejsou dost ekologicti (babicka)

a pak nam nekdo rekne kdo je tady ten plevel a ze ho muzeme vytrhat abychom meli peknou zahradku

no tak vytrhame, proc ne, prece chceme mit cisto na nasi zahradce

uz to tady jednou bylo

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

Ano, prostě obdoba hesla: "Kdo nejde s námi, jde proti nám" napříč celou společností.
Dětičky mají ekosvini, puberťáci Grétu a dospěláci třeba Holubovou, Hrzánovou nebo nově "humanistu M. J. Stránského: "Komunistická strana musí zaniknout. Tato naše, jako jediná. Voliči naštěstí klesají, musí vymřít... Měli bychom přestat být nervózní a začít být více tolerantní jeden k druhému a a mít se trošku více rádi"
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Cesi-Prohnily-narod-Komun…

No a za globální jedno procento nejbohatších mluví třeba šéf Bank of England z odkazu výše: "Od producentů skleníkových plynů se odvrátí investoři a firmy skončí v úpadku. ... Přechod na nulové emise změní hodnotu všech aktiv. Firmy, které se vzepřou, zkrachují a zaniknou."

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Všechno dnes setsakra souvisí se vším, takže bude dobré alespoň koutkem oka sledovat i včerejší téma.
Pořád je tu totiž značná pravděpodobnost, že se značná část lidí a jejich domů i domečků ZASE plánovaně promění v netříděný odpad.

Pravda, Němci ve své důkladnosti chtějí před konečným řešením zelené, nikoli modré planetární otázky důkladně předtřídit alespoň lidskou biomasu v dosahu 4.říše.
Ale nesmlouvavý Doníček se rozhodl mordovat nejen neposluchy, ale přednostně měnit v neekologickou suť i tisíc let staré historické památky.

Ale to jen tak na okraj. Koncentrovaná svodka jako obvykle u Spencerové.
https://prima.iprima.cz/ranni-kavicka-terezy-spencerove/7-1-2020-svet-p…

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

1. Ze svodky Terezy mne zaujalo zejména varování Číny ( a nemusí jít jen o obavy z odplaty na "odplatu"), možná to už ani v USA přímo nemá DT a jeho "klika" pod kontrolou, protože co se stalo, je fakt úlet i na DT:

"Čína mezitím varovala své občany v USA před zvýšenými bezpečnostními riziky…"

2. NATO se sešlo a klidně nám přiznali, že také o ničem nevěděli, že žádné informace od USA asi ani dosud nedostali.

3. Generál USA v Iráku pošle dopis Irácké vládě o odcházení, asi má jen rád slohová cvičení a sám si velí sám si....
Následně to někdo nad ním dementuje, prý šlo jen o koncept- hmmmm v armádě - to jako fakt?!
To ani blboně Majku nepřesvědčí o koordinaci v rámci řízení USA, či dokonce v USA té armády samotné, o NATO a "spojencích" už vůbec nemluvě....

3. Ustrašený Petříček v jejich ČT obhajoval včera po 22 hodině neobhajitelné, že naše vojáky v Iráku hodili přes palubu, či prostě stáhnout nemůžeme, že nám to asi někdo nedovolí.... A pošlou za EU prý jiné a další z ČR ještě na mise (protiteroristické jak jinak) do Afriky....

4. U nás byl Orbán, PROČ, co přivezl za nutný osobní vzkaz a od koho?

5. Kdo všechno je a bude na nějakém seznamu "teroristů" a u koho a co nám to přinese....?

6. Státní opera (fakt ČR?) opravená za naše prachy, zahajuje "tradičně prý" Wagnerem...

7. Co nám sděluje "uklidňující" premiér? Že na zásadním jednání v EU o (spravedlivém dělení připrchlíků), kde má být ministr vnitra zastupuje ČR jen nějaký úředníček (bez urážky). A ten tam cosi podepisuje za celou ČR?! ...(jednohlasně píše německý tisk, u nás se troubí, že se prý úředníček vymezil proti ..) Ale soudní dvůr EU už dříve jasně určil ty "meze" - země EU nemá žádné právo neposlouchat...

8. A ministr vnitra zatím doma řeší zákaz (trestnost) domobrany ...

Tož tak!

Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)

Daleko větší hrůzu, než že Američané provedli perfektně promyšlenou a naplánovanou vraždu odporující všem pravidlům, úmluvám a konvencím, má z toho, že to provedla exekutivou nekontrolovaná a v podstatě proti exekutivě jednající část administrativy (deep state).

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Lidově řečeno DT šlápl nejspíše do nastraženého hovna a ještě se v něm vrtí.
Ale ať to provedl kdo provedl, on (DT) už se k tomu (důvody jsou asi také zajímavé) veřejně přiznal a on bude tedy zločincem!
Jak ale napsal zdejší DT včera, pravdu se možná stejně nedozvíme.....

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Škoda, že takto kníže "významný politik" nevystoupil, když byl napaden Irák, když se demokratizovalo v Egyptě či Lybii......, takto mi to přijde, že mu přišly noty, nebo se chce ještě zviditelnit, než odejde a to dokonce až pravdou i s tím jeho "my", to jsou věci....

https://nazory.aktualne.cz/komentare/trump-je-zlocinec-schwarzenberg-uk…

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

měly být? Z Ruska?

Zatím bez slepic