Odložená platba

Autor

Včerejší diskusí zarezonovalo naše poměrně časté téma přírody tentokrát ve vztahu k australským požárům a samozřejmě došlo na našeho kůrovce. Proto se chci omluvit Targusovi - jeho článek posuneme o pár dnů, protože kromě přírody, která by nás měla zajímat z podstaty věci, tak navíc pokračuje íránská story, tentokrát plná demonstrantů a britských velvyslanců, aby středověcí ajatoláhové odstoupili. Během dne se dozvíme další informace a zítra to prodebatujeme. Dneska si dáme přírodu... 

Začnu osobní vzpomínkou... V roce 1993 naší tehdejší třídní učitelku navštívila její vyemigrovaná rodina z Austrálie. Vnuk paní učitelky byl v našem věku a ona ho vzala do školy, aby popovídal o tom, jaká ta Austrálie vlastně je. Utkvěla mi jedna věc - v Austrálii je v létě takévé horko, že se nesmí běhat, protože člověk po chvíli znenadání omdlí horkem z přehřátí, což je nebezpečné především pro člověka který je sám- pokud by omdlel přímo na sluníčku a nikdo  mu nepomohl, nemusí to přežít... 

Austrálie je horký a suchý kontinent. Po antarktidě je nejsušší. V létě tam teploty běžně dosahují čtyřiceti stupňů, všechno vyschne do naprostého suchopáru. Australský buš pak snadno zahoří... Doteď je to asi všechno jasné... Když je někde horko a sucho, tak tam prostě hoří. Na to nepotřebujete australské teploty, stačí žně u nás, kdy máte suché ještě neposečené pole a pak stačí jedna jiskřička od žací lišty, když křísne o kámen a pole hoří jak fík. Australské teploty jsou vyšší, vše je sušší, požáry jsou častější. 

Když teď sleduju ty komentáře k australským požárům, nemohu uvěřit, k čemu jsme za poslední roky dospěli. Prý je to globálním oteplováním, rekordní vedra... přemnožené lidstvo, miliarda mrtvých zvířat... Komentář stíhá komentář, každý trousí moudra, prokádá se to drastickými záběry, běžný divák a čtenář to hltá a ve víru keců zanikne to podstatné... 

Víte, ono v Austrálii hoří od nepaměti, protože sucho tam není od letoška, ale bylo vždycky. A je tak nějak jedno, jestli požár začal kvůli teplotě 45° nebo 39°. V létě je buš suchý a hoří... 

Problém je v něčem jiném - od jisté doby se člověk vzmohl, začal se starat o přírodu a k tomu patří i velká letadla na hašení, výkonná hasičská technika, systém varování před požáry, zpracované požádní plány. A najednou buš hoří mnohem méně často. Respektive většina požárů je rychle odhalena, včas ohraničena a zlikvidována. Nechceme přece, aby lidem hořely domy že? 

Jenže... když nepřijde požár, tak nám jaksi na zemi přibývá palivo... V zimě naroste tráva, keře shodí nějaké větve a tak se to hromadí a hromadí. Protože na hasičskou techniku peníze jsou, ale těžko někdo bude uklízet tisíce čtverečních kilometrů divočiny. To ani nejde. A tak kdysi přicházely požáry pravidelně a často, jen tak prolétly rychle krajinou, shořela při nich trocha suché trávy a sem tam větev, větším stromům to neublížilo, zvířata to víc vyhnalo než zabilo a vyčistilo to buš od bordelu, od jisté doby se hasí. Díky tomu máme v buši místa, kde nehořelo celá dlouhá desetiletí, ale příroda pěkně ukládala palivo. 

A teď se prostě jen zadařilo... místo malého požáru trochy trávy máme požár jako z pekla, protože je tam dost materiálu na hoření. je ho tam tolik , že ten oheň umí zapálit i stromy, kterým to dřív nijak neuškodilo. A tak to hoří a hoří a najednou to hasiči nezvládají, protože svými předchozími zásahy v podstatě připravovali tuto situaci. 

Není náhoda, že ty požáry hoří v obydlených oblastech - ano přesně tam, kde hasiči celá desetiletí pracují a zachraňují životy i majetek. V neobydlených částech Austrálie mezitím hoří každý rok, ale nikdo si toho nevšimne, protože požár trochy trávy není ničím zajímavý...

Zopakuji to, co jsem psal už v článcích o hospodaření s vodou i s lesy... vysokoškolsky vzdělaní inženýři a doktoři si udělali celé fakulty, které zcela dle zákona a vyhlášek vychovaly tisíce projektantů i pracovníků, aby se voda trubkami odvedla z krajiny rovnou do řek. Proč? Protože nikdo nechce mít na botičkách od Gucciho bláto. Celá desetiletí odváděli v souladu s přáním lidu vodu pryč a tď se diví, že se jim to povedlo. 

Jiní inženýři zase zcela podle zákona v souladu s vědeckými poznatky vychovali tisíce pracovníků, kteří v lesích dokolečka dokola sázeli smrky, protože to dobře rostlo a dalo se to použít. Zároveň dobře placení kindermanažeři zredukovali péči řádného hospodáře na zisk. Zrušili hájovny, zrušili dřevorubecké party, které ještě před třiceti lety byly v každém polesí.  Ano, kdysi skoro celý zisk ze dřeva padl na plat hajného a dřevorubců. Dneska peníze odcházejí z lesa kamsi do Prahy a tak není divu, že Praha vzkvétá a lesy chřadnou. Tisíce ekologů si přáli a přivazováním ke stromům to zdůrazňovali, že les se má ponechat přirozeně. Lesy ČR jim to splnily... o lesy se už dávno nikdo nestará, jen se v nich kácí.  A teď se všichni diví, že se jim to splnilo.  Les byl kdysi pojištěním pro majitele. Nechal se růst a až jednou přišla pohroma, les se pokácel, dřevo se prodalo, majitel se zahojil z pohromy a nechalo se to růst znovu. A v mezičase se les chránil - především vyřezáváním nemocného dřeva na otop. Ale to ještě byla lidská práce levná - pacholek mohl za den přivézt jeden vůz dřeva a stejně se to sedlákovi vyplatilo. 

V té Austrálii je to přesně totéž. Kvalifikovaní inženýři a doktoři přes požární ochranu vychovali tisíce následníků, kteří zcela v souladu s přáními obyvatel vytvořili systém, který zachránil tisíce životů a miliardy peněz v majetku. Ale příroda se o svoje připravit nenechá. Teď jen jednorázově udělala přesně to, co by v jiných podmínkách dělala pozvolna každý rok. Na ty požáry se tam schylovalo dlouhá léta. Kdyby to nebylo letos, stalo by se to za rok nebo dva. Teď tam lidi čekají na evakuaci na plážích a viní ze svého neštěstí premiéra. Zbytečně... příroda jede podle svého, stejně jako to dělá v případě našich vyschlých studní a zničených lesů. 

Ano, je možné udělat monokultury, je možné mít les produkující dřevo, je možné mít chovný rybník.  Je možné zabrat buš pro stavbu baráků. Je možné vyměřit pole a pěstovat řepku.  Ale je nutné se o to řádně starat a dát tomu co to potřebuje. T ynáklady stejně jednou budou zaplaceny. Je možné platbu odložit a doufat, že to zasáhne někoho jiného. Ale jednoho dne nás neřádná péče dožene. 

 Nebo je možné to nechat na přírodě a nezasahovat jí do toho. Příroda si vždycky vytvoří co potřebuje. Má dost času. Ona si zavede rovnováhu. Ale nebudeme mít les, ale prales. Nebudeme mít louky, ale savanu. Nebudeme mít rovnou řeku, ale meandrující tok. 

Hlavně ale nejde to dělat napůl. Není možné vnést do krajiny člověčinu a pak chtít po přírodě, aby to respektovala a starala se o to. Pokud přírodě něco zabereme, musíme se starat my. Příroda to umí jen po svém. Pokud to zanedbáme, přijdeme o všechno a ještě to bude katastrofa nevídaných rozměrů. Přitom ale tohle všechno je jen odložená platba za špatnou péči. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (86 hlasů)

Komentáře

má Kundera pravdu - opravuji - stejný náhled na věc, jako vy, anebo z toho, že se posral a vyžvanil to na sebe? Nebo dokonce, že to udělal tak pozdě?
Co to je za zkur.... systém, se dozvěděli ti, kteří si dělali srandu z keců soc prc soudruhů v občanské nauce, poměrně brzy po hadráku. Druhá věc je, že to mnozí nejsou ochotni dodnes přiznat.

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)

1) "Socialistický tábor" zavedl prorodinná a další sociální opatření, umožňující "lidem práce" žít jako lidi.
2) Tím konkuroval "svobodnému západu", který - se skřípěním zubů - musel zavést také alespoň nějaký sociální stát.
3) Likvidací socíku zmizela konkurence.
4) "Svobodný západ" začal postupně likvidovat sociální stát.
5) Kundera žije ve Francii, kde je likvidace sociálna momentálně nejbrutálnější a zdaleka nejvíc to odsírají důchodci (plus zemědělci; před třemi lety jsme francouzský venkov procestovali a není to hezké pokoukání).
6) Kundera je důchodce a konečně naplno pochopil, jakou zhůvěřilost pomáhal obnovit.

Budiž mu čest a sláva za to, že si to dokázal přiznat a zveřejnit to!

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mám určité pochybnosti.
Nevím, jestli je ten Kunderův dopis autentický.
Vymyká se jeho stylu.
Věřím tomu, že si Kundera opravdu myslí to, co v dopise tvrdí (je na tom mnoho pravdy), ale pravost dopisu beru tak půl na půl.

Proč není ozdrojován pramen?
Mám obavu, že si Stwora naběhl, ale třeba se mýlím. Ostatně coby pesimista se mýlím rád.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Hmm. Může být.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

s těmi pochybnostmi. V nadpisu už je změněno jméno "Kundery" na "Kohouta"

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

V případě, že jde o Kohouta, tak je to o řád slabší - Kohout je člověk, který se mýlil opakovaně a s vždy s velkým zaujetím, poslouchal jsme ho na ČR a podle mého je mimo, žije v jiném světě.

Nic to nemění na mém hodnocení (náš) socík versus dnešní kapík. A asi to nic nemění i na hodnocení omluvy: Musela bolet. U Kohouta již ale po několikáté.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Vzdy lhal za ty co platili nejlip.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Kundera má stejný názor v tom směru, že reálný socializmus, který jsme zažili, byl z dlouhodobého hlediska k životnímu prostředí díky plánování a pomalejší obrátce šetrnější. Byl ten systém při koexistenci s kapíkem schopný přežít? Toť další otázka.

Dnes se nám snaží prodat záchranu kapitalizmu pod pláštíkem ekologie, záchrany planety před oteplováním. Prodávají se ekologické šunty, které jsou sice provozně možní ekologičtější, ale mají mnohem menší životnost, takže tak moc ekologické nejsou. Holt je potřeba PRODÁVAT, aby byl neustále hentý oný RŮST.

Mrazí mě z toho, že Kundera, za kterým je nezpochybnitelné dílo, které ho přežije, se odhodlal ke sklonku k takové veřejné omluvě, kterou vlastně negoval část svého života. To ho to muselo sakra tlačit.

Už jsem tu psal. Jsme odsouzeni opakovat chyby předchozích generací, i když jsme byli před těmi chybami varováni. Slovy, písmem předávané zkušenosti nejsou předávány zároveň s osobním prožitkem provázejícím informaci. Závažnost informace je podceněna, přehlédnuta a my se v nových kulisách s lehkostí opakujeme chyby, před kterými jsme byli varováni. Stejně tak to dopadne i s Kunderovo omluvou. Zůstane nepochopena, za těmi několika větami je ukryt osobní prožitek, jehož pochopení je mimo naše možnosti.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

K vašemu poslednímu odstavci bych si dovolil krátký citát pana Yngvara Brenny: "Říká se, že kniha zkušeností je psána všemi a čtena málokým."

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

Oprava nadpisu: Jen upozorňuji, že na dnešek došlo k opravě v nadpisu odkazovaného článku na: "Omluva Milana Kohouta" (Kunderovo příjmení je škrtnuto).

Zatím bez slepic

Ha, tak koukám, že už je vyřešeno. Omluva za bezpředmětné posty.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V Austrálii hoří hlavně lesy. Eukaliptové lesy, zejména eukaliptové plantáže. Eukaliptové silice mají teplotu vzplanutí velice nízkou, takže občas dojde
k samovzplanutí
Australané buš vypalují sami, protože znají rizika. Eukaliptové plantáže vypálit nemohou.
V Portugalsku hoří plantáže eukaliptů a borovic černých. Je to ten samý případ. V Kalfornii hoří plantáže borovic. Vždy jsou na viné hrabiví majitelé lesa, kteří dělají z lesa továrnu na dřevo.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Neustále si kladu otázku, proč EU nemá síly rychlé odezvy záchranného systému? Evropa, včetně Ruska, + Kanada má hromadu hasicí techniky, včetně velké flotily hasicích letadel, ale nevšiml jsem si, že by něco z toho bylo v Austrálii nasazeno.
Když můžeme mít síly rychlého nasazení proti Rusku, proč nemáme síly rychlého nasazení proti požárům?

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Trochu jsem to včera nadhodil v dobrém úmyslu,vědět o tom více a co se Vidlákem podařilo.
Jen snad to,nějak je toho letos více,než jiné roky a nedaří se to zlikvidovat.
Co to všechno udělá z populací,snad nebudou bez obživy,bydlení,práce,nebo dokonce migrace.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

I v případě velkých katastrof. Nejmenším státem v Austrálii je Viktoria na jihu. Přesto je asi třikrát větší, než Česká republika. Žije tam asi 6 miliónů lidí, což je o 1/4 méně, než třeba v Londýně. Austrálie není přelidněná, a hlídá si to.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Dnes jsou vy Sydney súdánské, somálské va arabské čtvrtě.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

gubernie, ale její obdělavatelnost.
Takže sice mají velké "státy", ale ty jsou z větší či menší části neobyvatelné a hlavně zemědělsky nevyužitelné. Nemajíť vodních zdrojů.
Austrálie uživila s přehledem skromné původní obyvatelstvo, ale nemá šanci uživit současnou konzumní hordu čítající skoro 24 mio obyvatel.

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

Podíl australského zemědělství na tvorbě australského HDP představuje 2,4%. I když z hlediska tvorby HDP nepatří zemědělská produkce k hlavním odvětvím místní ekonomiky, zachovává si významnou úlohu zejména na světovém trhu vlny, hovězího a jehněčího masa, cukru a obilovin. Je schopno uživit 60 mil. lidí. 53% celkové půdy v Austrálii se využívá k zemědělství, nejvíce pak v Queenslandu (79%) a New South Wales (76%).
60% veškeré zemědělské produkce směřuje za hranice země. Hodnota zemědělského exportu 2011-12 byla 30,5 mld. AUD, což znamená 12% nárůst v ročním srovnání. Téměř 30% vývozu je obilí a 24% masa. Dařilo se exportu olejnin, vína a mléčných produktů. V roce 2011-12 se vyprodukovalo rekordní množství bavlny (973 tis. tun) a řepky olejky (3,4mil.tun). Australské zemědělství zůstává mezinárodně konkurenceschopné díky rostoucí produktivitě. ...

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Odpovídám na obavu, že se Australané neuživí.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Kdyz vyvazi suroviny, tak se uzivi snadno tim. Jako Saudska Arabie.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

Pane Puck.
Snad to Austrálie zvládne sama s obživou i postižených požárem.

Zatím bez slepic

Máte pravdu, ale jde o to, že australské zemědělství není trvale udržitelné. Zatím se zvyšují vstupy. Ono to potrvá 5, 10, třeba 15, možná 20 let. Ale pak už ne
A tou dobou bude Austrálců víc a celosvětové populace také a potraviny o to dražší.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Australští ornitologové doložili, že jedněmi z největších žhářů na jejich kontinentu překvapivě nejsou lidé, ale draví ptáci. Sami cíleně roznáší doutnající stvoly a větve, aby podpálili buš o kousek dál.
Dravci se nejprve přiblíží těsně za plamennou stěnu hlavního požáru, který postupuje krajinou. A tady si do zobáků či pařátů nasbírají doutnající větvičky. S nimi pak zamíří před hlavní požár (o 300-1200 metrů dopředu), kde na příhodném suchém místě svůj zápalný náklad upustí. Žhářské dílo jim je naservíruje jako na stříbrném podnose. Zvířata hnaná plameny a do plamenů se prakticky nekryjí a jsou velmi snadnou kořistí dravců. A po každém požáru zůstane na spáleništi bezpočet ohořelých mršin, které mohou draví ptáci dále konzumovat.

Oheň, kterému trochu pomohou, jim nachystá skutečné hody. Tato pozorování později potvrdil ornitolog Bob Gosford. „Je v tom jasný záměr. Na šíření ohně se současně podílí stovky dravců, protože každý z nich má díky tomu zajištěn dostatek potravy,“ říká Gosford.
https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/vedci-prisli-na-to-co-…

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

To nebylo za nabídky k sexu, ale za vyšilování a za to, že se prala s posádkou a s pasažéry.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

http://www.msn.com/cs-cz/finance/zpr%c3%a1vy/jak%c3%bd-je-rozd%c3%adl-m…

Proc se nepisou clanky, jake jsou v Cesku rozdily v prijmech linych a pracovitych nebo sikovnych a nesikovnych, hloupych a inteligentnich. nezkusenych a zkusenych.

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)

Myslím si, že tematika tzv. nižších platů žen je součástí výzbroje progres aktivistů. Já jsem za skoro 30 let dospělého života nezažil, že by za STEJNOU práci žena dostala míň, než muž. Jako že jsou dva přijímáni na stejnou práci a zaměstnavatel jim řekne: ty dostaneš výplatu X a ty, protože nemáš šulina, dostaneš X mínus 5977Kč? A proč by ten zaměstnavatel nezaměstnával jenom ženy, když by jim za stejnou práci platil o dost míň?

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

ženy prostě a jednoduše dělají méně přesčasů, což se při tzv. zkoumání jednoduše nezohledňuje. To je aspoň má zkušenost.
Naopak moje manželka tvrdí, že chlapi ve školství mají VŽDY vyšší platy, než ženy, protože mají onoho šulína. A to formou nadstandardních složek platu, nikoli základ samotný, protože ten je dán striktními platovými tabulkami. Doložit důkazy mi to ale samozřejmě nemohla, při delším rozhovoru na toto téma připustila, že to je zpráva kategorie JPP (jedna paní povídala). Načež se na mě nasrala a šla žvanit jinam.
stran výdělků žen se například já podivuji, proč se nehlásí žádná z žen na skvěle placené místo operátora/-ky aglomerační linky ("skoro vůbec" se tam nepráší, "skoro vůbec" tam není kravál a vedro), anebo na neméně skvělou pozici automechanika/-čky nákladních vozidel, bagrů a rypadel. Na zdejší poměry bomba prachy, skoro vůbec žádná špína a ženská žádná...

Průměrný počet slepic: 3.3 (8 hlasů)

Modelky a pornoherecky maji dlouhodobe vyssi platy nez jejich muzske protejsky. - Tam ta nevyvazenost nikomu nevadi.

Průměrný počet slepic: 2.7 (6 hlasů)

jako byl na vítkovické aglomeraci? Co se na něj žhavý aglomerát zespodu lepí a otlouká se železnými tyčemi nad hlavou? Tam jsem dělal měsíc.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

Targus Ženy asi mají méně přesčasů a zcela jistě jsou více doma s harantama. O té situaci ve školství z kategorie JPP jsem taky slyšel. Řekl bych, že nějak to souvisí se současným individualistickým vnímáním. Kdysi byla základní jednotkou rodina, resp. domácnost. byly jasně rozdělené role, muž uživit + ochránit rodinu, žena distribuce úlovku, peněz atd. uvnitř + chod domácnosti. Toto s platy se řeší až poté, co ženy expandovaly do původně mužových rolí. Taky by bylo zajímavé podívat se na to, jaká je korelace mezi tzv. emancipací žen a mírou porodnosti, tj. kolik dětí se rodí ve státech s tzv. emancipovanými a kolik s neemancipovanými ženami. Já to nevím, ale nedivil bych se, kdyby se zjistilo, že kde je tzv. emancipace žen, je porodnost pod 2 děti. Zatím je to jen spekulace, ale pokud by se potvrdila, platilo by, že emancipace žen koreluje s vymíráním populace... Jinak emancipaci obecně vidím ne jako narovnání, ale spíše jako rozklad společnosti. Srdce si řeklo, nebudu už makat na ten línej mozek a udělám se pro sebe. A tělo (společnosti) se rozpadlo... Jinak se omlouvám, že rozvíjím off topic a děkuji Vidlákovi za velmi zajímavý úhel pohledu.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

In reply to by Perlín (neověřeno)

Trvalý odkaz

Po rozehnání rodin do roboty, zbyly po nich siroty. Oh, matrice se jich ujala, ó my se máme, a vychovala z nich bioroboty.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Perlín (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já se přiznám, že jsem o této situaci ve školství neslyšel. Zato jsem slyšel o: "Tam nemůžu dát ženskou, tu by rozebrali." (Tím rozhodně nechci tvrdit, že neexistují učitelky, u nichž dítě ani nepípne... a učitelé, jimž děcka lezou po hlavě - obojí jsem zažil, nejenom slyšel.)

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

Já můžu potvrdit tvrzení Vaší paní - na základě vlastní zkušenosti - jednak ty proměnlivé složky - to je dost zlo samo o sobě, proměnlivě se odměňují vždy více kámoši a vlezdo.... a dále - třeba počtem přesčasových hodin - já jsem byla vdova s dvěma studujícími syny - to jsem nebyla pro vedení prostě "živitel", zatímco docela neschopnej chlápek, kterýho vždy v předchozích zaměstnáních vyhodili, až v létech hubených platů ve školství holt skončil ve škole - otec tří dětí, s vydělávající manželkou - byl "živitel" a proto potřeboval těch přesčasů více. Tak asi takhle ta rovnost žen a mužů

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

kvůli požárům.
Vždyť takhle se plní požadavek uhlíkové neutrality.
Co z klacků neshoří, je zuhelnatělé a uhlík, náš největší nepřítel, je ve zbylé hmotě pevně vázaný na stovky let!
Greta Svatá Stockholmská se může usmívat, může opustit výraz nasraného křečka!

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

Tsunami jendou pomine, ale ta uhlíková stopa sopky! Teď abychom chodili 100 let pěšky!

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Australské pastviny, pole a další zemědělsky využívané pozemky jsou doslova poddolované bambiliony králičích nor. Králičí kalamita sice snad není už tak akutní, jako byla na přelomu 70. a 80. let 20. století, nicméně trvá.
Králíci jsou kvůli svým počtům významným potravním konkurentem dobytka a nemají v Austrálii přirozené predátory. Krom toho mají velkou spotřebu vody, pro kterou si chodí k dobytčím napajedlům. A protože zdatně norují, přispívají tím k erozi už tak chudé půdy.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

plameny zatím sežehly 1,339% této plochy. 98,66% plochy je OK.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

He he. Ta prazdna poust ne a ne blafnout.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

a třeba to budou jediné formy, které nakonec příroda vybere.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Asi máte pravdu.
Chřestýš je životaschopnější než Kalousek s Minářem a Jakubem Jandou dohromady.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Jak je to v Austrálii nevím, ale když byly ty velké povodně na Moravě 1997, tak jsem ji projížděl spolu s tou zátopovou vlnou, v podstatě od severu k jihu. Nu a tam, kde tekla voda, tam bylo opravdu zle, leč kilometr vedle so normálně hrál tenis. (Mám s tím spojenou jednu mimořádně veselou historku o odhadu napáchaných škod, ale sem se to nehodí).
Třeba je to v Austrálii podobné.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Před několika dny vydal ADAC varování německých turistů před cestami do ČR v době protestů Milionu chlívků. To mne naprdlo a tak jsem ADACu mapsal e-mail, že naletěli prežské kavárně a dělají Chlívkům reklamu. Dnes jsem dostal tuto odpověd:

vielen Dank für Ihr Interesse an unseren News. Wir danken Ihnen sehr für Ihre Rückmeldung zur Reisenachricht „Tschechien-Proteste“. Derartige Hinweise sind sehr wertvoll für uns. Wir bedauern es sehr, dass unsere Meldung bzw. einzelne Aspekte der Meldung in der Öffentlichkeit einen falschen, überzogenen Eindruck erweckt hat. Das war nicht unsere Absicht. Auf gar keinen Fall wollten wir, Touristen davon abhalten, nach Tschechien zu fahren. In Rücksprache mit der Geschäftsführung haben wir uns nun dazu entschlossen, den Artikel offline zu nehmen.
Auf die Ankündigung der Großkundgebungen in Tschechien wurden wir übrigens über eine dpa-Meldung aufmerksam.

Vielen Dank noch einmal für Ihren Hinweis und viele Grüße aus München!

Ničemové. Že sem bude jezdit míň skopčáků mi nevadí, ale propagovat takto skrytě Chlívkaře ano. S ničemy je třeba stále bojovat.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Vypada to jako standartizovana odpoved s doplnenym textem aby to odpovidalo. yslim, ze jim to je jedno.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Domnívám se, že původní upozornění, kterého se jim dostalo je součástí PR reklamy akcí Milionů chvilek.

Průměrný počet slepic: 3.2 (6 hlasů)

Prý. Německé velvyslanectví v Praze ADACu vynadalo, že takové zprávy smí být rozesílány pouze po autorizaci německého zamini. Tak to vypadá, že deep state funguje i v Skopčák stánu.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)