Odložená platba

Autor

Včerejší diskusí zarezonovalo naše poměrně časté téma přírody tentokrát ve vztahu k australským požárům a samozřejmě došlo na našeho kůrovce. Proto se chci omluvit Targusovi - jeho článek posuneme o pár dnů, protože kromě přírody, která by nás měla zajímat z podstaty věci, tak navíc pokračuje íránská story, tentokrát plná demonstrantů a britských velvyslanců, aby středověcí ajatoláhové odstoupili. Během dne se dozvíme další informace a zítra to prodebatujeme. Dneska si dáme přírodu... 

Začnu osobní vzpomínkou... V roce 1993 naší tehdejší třídní učitelku navštívila její vyemigrovaná rodina z Austrálie. Vnuk paní učitelky byl v našem věku a ona ho vzala do školy, aby popovídal o tom, jaká ta Austrálie vlastně je. Utkvěla mi jedna věc - v Austrálii je v létě takévé horko, že se nesmí běhat, protože člověk po chvíli znenadání omdlí horkem z přehřátí, což je nebezpečné především pro člověka který je sám- pokud by omdlel přímo na sluníčku a nikdo  mu nepomohl, nemusí to přežít... 

Austrálie je horký a suchý kontinent. Po antarktidě je nejsušší. V létě tam teploty běžně dosahují čtyřiceti stupňů, všechno vyschne do naprostého suchopáru. Australský buš pak snadno zahoří... Doteď je to asi všechno jasné... Když je někde horko a sucho, tak tam prostě hoří. Na to nepotřebujete australské teploty, stačí žně u nás, kdy máte suché ještě neposečené pole a pak stačí jedna jiskřička od žací lišty, když křísne o kámen a pole hoří jak fík. Australské teploty jsou vyšší, vše je sušší, požáry jsou častější. 

Když teď sleduju ty komentáře k australským požárům, nemohu uvěřit, k čemu jsme za poslední roky dospěli. Prý je to globálním oteplováním, rekordní vedra... přemnožené lidstvo, miliarda mrtvých zvířat... Komentář stíhá komentář, každý trousí moudra, prokádá se to drastickými záběry, běžný divák a čtenář to hltá a ve víru keců zanikne to podstatné... 

Víte, ono v Austrálii hoří od nepaměti, protože sucho tam není od letoška, ale bylo vždycky. A je tak nějak jedno, jestli požár začal kvůli teplotě 45° nebo 39°. V létě je buš suchý a hoří... 

Problém je v něčem jiném - od jisté doby se člověk vzmohl, začal se starat o přírodu a k tomu patří i velká letadla na hašení, výkonná hasičská technika, systém varování před požáry, zpracované požádní plány. A najednou buš hoří mnohem méně často. Respektive většina požárů je rychle odhalena, včas ohraničena a zlikvidována. Nechceme přece, aby lidem hořely domy že? 

Jenže... když nepřijde požár, tak nám jaksi na zemi přibývá palivo... V zimě naroste tráva, keře shodí nějaké větve a tak se to hromadí a hromadí. Protože na hasičskou techniku peníze jsou, ale těžko někdo bude uklízet tisíce čtverečních kilometrů divočiny. To ani nejde. A tak kdysi přicházely požáry pravidelně a často, jen tak prolétly rychle krajinou, shořela při nich trocha suché trávy a sem tam větev, větším stromům to neublížilo, zvířata to víc vyhnalo než zabilo a vyčistilo to buš od bordelu, od jisté doby se hasí. Díky tomu máme v buši místa, kde nehořelo celá dlouhá desetiletí, ale příroda pěkně ukládala palivo. 

A teď se prostě jen zadařilo... místo malého požáru trochy trávy máme požár jako z pekla, protože je tam dost materiálu na hoření. je ho tam tolik , že ten oheň umí zapálit i stromy, kterým to dřív nijak neuškodilo. A tak to hoří a hoří a najednou to hasiči nezvládají, protože svými předchozími zásahy v podstatě připravovali tuto situaci. 

Není náhoda, že ty požáry hoří v obydlených oblastech - ano přesně tam, kde hasiči celá desetiletí pracují a zachraňují životy i majetek. V neobydlených částech Austrálie mezitím hoří každý rok, ale nikdo si toho nevšimne, protože požár trochy trávy není ničím zajímavý...

Zopakuji to, co jsem psal už v článcích o hospodaření s vodou i s lesy... vysokoškolsky vzdělaní inženýři a doktoři si udělali celé fakulty, které zcela dle zákona a vyhlášek vychovaly tisíce projektantů i pracovníků, aby se voda trubkami odvedla z krajiny rovnou do řek. Proč? Protože nikdo nechce mít na botičkách od Gucciho bláto. Celá desetiletí odváděli v souladu s přáním lidu vodu pryč a tď se diví, že se jim to povedlo. 

Jiní inženýři zase zcela podle zákona v souladu s vědeckými poznatky vychovali tisíce pracovníků, kteří v lesích dokolečka dokola sázeli smrky, protože to dobře rostlo a dalo se to použít. Zároveň dobře placení kindermanažeři zredukovali péči řádného hospodáře na zisk. Zrušili hájovny, zrušili dřevorubecké party, které ještě před třiceti lety byly v každém polesí.  Ano, kdysi skoro celý zisk ze dřeva padl na plat hajného a dřevorubců. Dneska peníze odcházejí z lesa kamsi do Prahy a tak není divu, že Praha vzkvétá a lesy chřadnou. Tisíce ekologů si přáli a přivazováním ke stromům to zdůrazňovali, že les se má ponechat přirozeně. Lesy ČR jim to splnily... o lesy se už dávno nikdo nestará, jen se v nich kácí.  A teď se všichni diví, že se jim to splnilo.  Les byl kdysi pojištěním pro majitele. Nechal se růst a až jednou přišla pohroma, les se pokácel, dřevo se prodalo, majitel se zahojil z pohromy a nechalo se to růst znovu. A v mezičase se les chránil - především vyřezáváním nemocného dřeva na otop. Ale to ještě byla lidská práce levná - pacholek mohl za den přivézt jeden vůz dřeva a stejně se to sedlákovi vyplatilo. 

V té Austrálii je to přesně totéž. Kvalifikovaní inženýři a doktoři přes požární ochranu vychovali tisíce následníků, kteří zcela v souladu s přáními obyvatel vytvořili systém, který zachránil tisíce životů a miliardy peněz v majetku. Ale příroda se o svoje připravit nenechá. Teď jen jednorázově udělala přesně to, co by v jiných podmínkách dělala pozvolna každý rok. Na ty požáry se tam schylovalo dlouhá léta. Kdyby to nebylo letos, stalo by se to za rok nebo dva. Teď tam lidi čekají na evakuaci na plážích a viní ze svého neštěstí premiéra. Zbytečně... příroda jede podle svého, stejně jako to dělá v případě našich vyschlých studní a zničených lesů. 

Ano, je možné udělat monokultury, je možné mít les produkující dřevo, je možné mít chovný rybník.  Je možné zabrat buš pro stavbu baráků. Je možné vyměřit pole a pěstovat řepku.  Ale je nutné se o to řádně starat a dát tomu co to potřebuje. T ynáklady stejně jednou budou zaplaceny. Je možné platbu odložit a doufat, že to zasáhne někoho jiného. Ale jednoho dne nás neřádná péče dožene. 

 Nebo je možné to nechat na přírodě a nezasahovat jí do toho. Příroda si vždycky vytvoří co potřebuje. Má dost času. Ona si zavede rovnováhu. Ale nebudeme mít les, ale prales. Nebudeme mít louky, ale savanu. Nebudeme mít rovnou řeku, ale meandrující tok. 

Hlavně ale nejde to dělat napůl. Není možné vnést do krajiny člověčinu a pak chtít po přírodě, aby to respektovala a starala se o to. Pokud přírodě něco zabereme, musíme se starat my. Příroda to umí jen po svém. Pokud to zanedbáme, přijdeme o všechno a ještě to bude katastrofa nevídaných rozměrů. Přitom ale tohle všechno je jen odložená platba za špatnou péči. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (86 hlasů)

Komentáře

Jinak by nedostaly "osvědčení o euroatalntičnosti."
Zajímavé ovšem je, že deep státe sídlí nejspíš nezřídka MIMO státy, kterým vládne.
Z toho pak vznikají informační šumy...

dalčí zajímavostí je proklamovaný cíl deep státu/ů postuoně zlikvidovat VŠECHNY státy světa coby umělý konstrukt.

(Výjimkou jsou pochopitelně USA, Tibet a Izrael, chtěl bych vidět toho smělce, který i je troufl rozpustit a vypustit. Já to rozhodně nejsem, a to mám rakovinu!)

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Fiala hodnotí stav před začátkem klání o prezidentský post v USA:
http://vasevec.parlamentnilisty.cz/vip-blogy/trump-nebo-sanders
A já s ním souhlasím, že pokud by to byl nakonec duel mezi Trumpem a Sandersem tak by to bylo dobré.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

má celé východní pobřeží od středy déšť a bouřky, tak končíme.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

nekončíte, Vás to nejspíš nespláchne, bydlíte ve strategicky bezpečné lokalitě!

Zatím bez slepic

pod deštníkem NATO.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

(Napadlo mě, jak by byla nazvána potopa světa, kdyby byl Starý zákon napsán dnes.)

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

Gréta teče !

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

No tak společnost, kerá nemá společné potřeby, dokonce je nezná, nemá je společně odsouhlasený a nepěstuje si je jako nejcennější rostliny bez kerých se neobejde je stejně mrtvá. Hoří má panenko, plameny se olizují, netrpělivě a nenasytně přeskakují spotřebovat další hory a doly. Že by to lehlo popelem stejně jednou tak jako tak. Že spáleniště sou vlastně dobrá, že se urodí spousta popela ze kerého vyroste novej plodnej život. Jako názory jelit za okenou. Pálení a ničení vydělává. To se od nich naučili i naši zlo ději u koryt.

Spočítali si, že rodina se za dvacet let dokáže zajistit na podíle neprodejné půdy zdravou potravou, bydlením a vlastním kulturním vývojem, kerý zadarmo předá potomkům. Ale vrchnost a banda banditů říká, že to není žádný cicvilizační rozvoj. Že tak nende přerozdělovat a panovat a tak jim všechno podfukem ukradli. Rodiny od té doby pracují na panském. Že za celoživotní robotu můžou dosáhnout na průměrnej důchod. Někerej blboň rád robotu u ponku, druhej rád vyplňuje nařízení, třetí rád vymáhá panské právo a tak to pokračuje. Chceš jablko, tak di do roboty a až tě pustí, můžeš si za papírky zajet do konzumu a tam si koupíš jablko. Jo, panenko, pěkně nám to hoří. Pak sou eště kokoti, co lejou olej do ohňa, že jim pak z teho vynde, že sou bůh. Heh

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)

(Proslul mj. tím, že jej obdivoval Pepa Řepa z Aktuálněho)
Já od něj četl jen jednu knihu. Byl to mimořádně chytrý chlap, což říkám navzdory tomu, že jsem názorově jinde.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Jako chapu, ze mel normalni nazory, ale jsou to jen normalni nazory. Zadnej svetobornej objev. Takovy ma kdejaka babka.

Zatím bez slepic

Všichni, kdo jako já přečetli od Scrutona alespoň jednu z jeho několika desítek knih před Vámi smekají v hlubokém obdivu nad znalostí jeho díla a názorů.

Nic to ale není ve srovnání se závistí nad koncentrací geniálních babek ve Vašem okolí.

Domnívám se, že by Vám dnes záviděl i Scallop, Bůh tuzemských škeblí.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

No jo, no jo.

Jo, strejdo to vis. Budu cist filozofy, co nemaj nic na praci, jen se mezi sebou hadat za cizi penize o pitomosti.

Precetl jsem si ten odkaz.

Kdyby Scruton vymyslel neco, co by stalo za zminku, tak to v tom clanku je.

Dost ze jsem musel cist komunisticky filozofy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/jde-o-mlade-muze-pred-dovrsenim-pl…

Podle Šojdrové by mohlo být řešením, že by Česká republika přijala celé rodiny s dětmi. „To by mohlo být bezpečné řešení,“ uvedla Šojdrová.

Zatím bez slepic

Chudáčci sirotečci. Doopravdy dobrý nápad. Sirotečky i rodinami. Už se ani neobtěžuje hrát si na jezinky.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak v Řecku jsou prá v kategorii "Děti bez doprovodu a příbuzných v Německu" jen mladíci těsně před dovršením plnoletosti. Šojdrová je z toho trochu perplex, a tak navrhuje řešení, jež by "dosáhlo původních cílů pomoci osamoceným dětem na řeckých ostrovech", tedy přivézt je i s celými rodinami... Pozoruhodné... Být to kdokoliv jiný, budu jej podezírat z finty FŃ (tedy jak nepřijmout nikoho).

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/jde-o-mlade-muze-pred-dovrsenim-pl…

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Zkuste doporučit Šojdrové dovoz fertilních párů z co nejvíce zemí, kmenů a odrůd víry.
Po namnožení se jistě pustí nejen do místního obyvatelstva, ale stejně jako např. v Afganistánu a Syrii jedni do druhých.
Tím vznikne mnohem více syrských i nesyrských sirotků bez požadavků na nákup letenek a zároveň jistota, že v druhé a třetí generaci stoupne kýžené procento radikalizovaných na několikanásobek.
Pokud se nemýlím, i ten bývalý pražský imám - organizátor džihádu, kterého nyní soudí pro terorismus , se snad narodil v Evropě, Jeho česká manželka - teroristka a psychopatka - určitě.

Tvrdím, že nejspolehlivější samonaváděcí samochodná biologická zbraň hromadného ničení je člověk.
Proč utrácet za vrtulníky a Pinďury?

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

se chce zavděčit v Bruselu, zřejmě má vyhlédnuté nějaké dobře placené místo v EK.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, je to tak.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tenhle rozbor situace by neměl uniknout nikomu, kdo se účastnil diskuze o vraždě iránského generála.

Spencerová, jak ji možná (alespoň z Káviček) neznáte.

https://prima.iprima.cz/komentare/komentar-terezy-spencerove-proc-prije…

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Bohužel bez velmocí a okolních regionálních mocností tento důležitý úkol nevyřešíme ani náhodou.
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme proti tomu protestovat - ale to je asi tak to jediné, co s tím můžeme dělat.

Osobně vidím odpor proti islamizaci našich dětí a vnuků za důležitý úkol.
V pořadí hned za úkolem nechcípnout hlady, zimou a na následky zhroucení lékařské péče,
bojem proti nastartovanému procesu proměny naší a okloních zemí v polopoušť,
bojem proti aktivní debilizaci prostřednictvím řízené destrukce školství,
bojem proti nucenému importu obyvatel za účelem vyprovokování vzájemných vyvražďovaček.
A to zcela bez ohledu na to, jakou budou mít oni importovaní přihnanci pigmentaci pokožky a jak budou říkat svému Bohu nebo bohům.Horší než kartousové, štětinové či jandové budou těžko, ale bylo by jich víc.

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)

Horší než kartousové, štětinové či jandové budou těžko, ale bylo by jich víc.

Ceka vas drsne probuzeni pane Holube. Moc drsne. Tak spete dal.

Zatím bez slepic

zajímavé čtení.
"Carnegie Moscow Center", financované z Vošinktnu, asi nebude zrovna etalonem objektivní žurnalistiky.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

mám trochu špatné svědomí, že jsme odklonili diskuzi zase jinam než k vaší otázce klimatu a špatného zacházení s přírodou.

Která přežije - v takové či onaké podobě - všechny trumpy a generály. A nás.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Loď se potápí.

Zatím bez slepic