Koronavirus

Autor
Štítky

Pomalu nám odeznívá klimatická krize, protože "zlý skřítek" Greta se nám začíná opakovat. Dokolečka dokola mluví o tom, jak je dům v plamenech a jak nikdo nic nedělá. A protože o tom mele už dlouho, začínají se i tam na Západě lidi ptát, co by se tak asi mělo dělat... Oni ani ti vědci jaksi nevědí. Ti správní a hojně citovaní samozřejmě vědí, že je zle, ale ani ten největší meteorologický vědec, co je na obrazovce a internetu 24 hodin denně a 7 dní v týdnu neví, co s tím. Lidi už si na celou tu klimatickou ptákovinu zvykli, přestává jim to zvedat krevní tlak, ale nevadí, máme tu v záloze hned něco nového... 

Takový pěkný čínský koronavirus. Dvacet mrtvých, stovky nakažených... Uzavřená čínská města větší než Česká republika dvakrát... Zrušené veřejné oslavy, hlídkování na letištích... do toho se všichni urychleně přeškolili na epidemiology a každý novinář i bloger (Vidláka nevyjímaje) nám fedruje informace horem dolem a samozřejmě čím víc alarmující, tím lépe. Otevřete si kterýkoliv zpravodajský portál a zjistíte, že nějaké zákony ohledně šíření poplašné zprávy platí jen pro někoho a jen někdy. 

Každopádně ty fotky vypadají velmi působivě - všichni roušky, do toho zakuklení doktoři provádějící prohlídky. Rozhovory s českými studenty, kteří jsou přímo uprostřed toho, nesmějí ven a mají patřičně strach. Velmi pěkné byly záběry na desítky bagrů, které ve Wu-chanu urovnávají plochu pro polní nemocnici, která má být hotová během několika dní. 

Samozřejmě se doslechneme spoustu informací o tom, jak to Čína nezvládá a to proto, že je to komunistická totalita... 

Když si pak přečtete komentáře pod všemi těmi články, zjistíte, že minimálně u nás jsou skoro všichni skeptičtí... Alternativní média už přetřásají to, že v tom Wu-chanu je velké a tajemné zařízení zabývající se biologií (zbraněmi), situace se srovnává s předchozími velkými epidemiemi, kdy se nestalo vůbec nic, jen vlády nakoupily od farmaceutických firem miliony dávek antivirotik, které pak zase likvidovaly, protože to nikdo nepotřeboval. 

Všímáte si, že už se pomalu nedá věřit ani katastrofám? 

Měl bych proto pár vidláckých otázek, které jak doufám nějaký veřejnoprávní hlídací pes demokracie urychleně vypátrá... 

1. Jak moc se liší čínská situace třeba od loňských epidemií? Komunistická diktatura se přece nikdy nestarala o lidi, bo jich mají jako sraček a nemocnice jsou jen pro lepší lidi... Jak vypadají nemocnice tam někde uprostřed Číny, když se ochladí, lidi nastydnou a dostanou normální chřipku? Jak vypadá situace, kdy miliony dělníků dřou čtrnáct hodin denně v nevyhovujících podmínkách a přecházejí nějakou angínu, protože výplatu potřebují a zdravotní pojištění nemají... Kolik lidí umře běžně v lednu na chřipku ve městě, které je dvakrát větší než Česká republika? 

2. Co je to ten koronavirus? Název je moc hezký, zní to děsivě, ale mohl by mi někdo odborný vysvětlit skutečná rizika? Nechcete někdo napsat Kubáčovi? Třeba by nám k tomu pár řádek na blogu věnoval. Zatím je to jen hodně keců a hodně tanečků kolem, ale průměrný volič občan je zoufale neinformovaný a naše-vaše ČT tomu moc nepomáhá. 

3. Jednou za čas skutečně nějaká pořádná chřipajzna přijde. Například na Španělská zabila víc lidí než První světová válka.  Možná je to teď. Možná se to doopravdy někomu hodí, aby lidi dostali nový důvod se bát. Možná se fakt někomu něco vymklo z rukou. Skutečné katastofy totiž zpravidla přijdou odkud je nikdo nečeká. 

Já mám dnes zabijačku... doufám, že diskuse bude plná odkazů, ať se poučíme ze všech ohledů a ze všech stran. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.9 (43 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Ve WuChanu je analogicky 200 nemocnic na 12M lidí. A nyní potřebují do 6 dnů nemocnici č. 201, bo jinak jsou v prdeli. Na chodbách leží 26 tuhých a kdo je má furt překračovat.

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

Ty počty nakažených a mrtvých vzhledem k panice naprosto nesedí.

Jenže, dnes je nás na jedné straně moc, na druhé je hygiena a medicína jinde.
V Evropě byla panika ze západonilské horečky, na Moravě máme malárii; nosí to sem ptáci z Afriky. A další horečnatá onemocnění. Není to tak dávno, kdy byla panika z Eboly...

Stát se může všechno, ale zatím bych se tím nezalamoval...

Průměrný počet slepic: 4 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Zamysli se přece trochu:
30 bagrů rovná plochu
lžíce se jim kříží,
výsledek se blíží.
Grejdry skrejpry stojí bokem
v číňanovi šikmookém
kolečko se polámalo,
není tu těch bagrů málo?
Do šesti dnů bude špitál
výtahy prý dodá Mittal
zateplení Dektrade,
jde to, když se nekrade.
Dívejte se, inženýři
jak se konec stavby blíží.
Ve středu je kolaudace
nemocnice na mutace
viru typu korona,
sanitková kolona
mezi koly mocně troubí.
Chytrost se tu s umem snoubí.

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

že nikdo nic neví:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/summary.html
Odkaz na čínský virologický institut jsem dával včera. Bude-li třeba, dám ho znovu.

PRAVDĚPODOBNĚ se to přenáší kapénkami z člověka na člověka.
PRAVDĚPODOBNĚ se to prvotně nějak dostalo z nějakého živočicha na člověka. Je to PODOBNÉ jiné viróze, přenositelné z netopýra na člověka (tuším SARS), ale není to identické.
Někteří infikovaní na to zemřeli, ale většina se poměrně rychle zotavuje.
ASI to mutuje, protože nemocní zachycení mimo Čínu mají trošičku jiný virový genom, než je ten původní wuchanský.
NEVÍ se zdroj infekce, ani způsob přenosu, ani rychlost mutace. Na kategorická tvrzení je ještě příliš brzy a příliš málo informací o infekci.

Nebezpečím podobných infekcí je přelidnění. V Číně je přelidněný i venkov, o městech ani nemluvě.
Dtto velkoměsta "vyspělého západu".
Méně obydlené venkovy nejspíš vůbec zasaženy nebudou.
Napadá mě v té souvislosti, kolik polních nemocnic by asi tak dala dohromady ČR a za jak dlouhou dobu. Nebo Německo. Nebo Polsko. Nebo USA. Nebo kdokoli jiný.

Již zmíněná španělská chřipka měla tak katastrofální průběh proto, že tehdejší populace byla vyhladovělá světovou válkou a všeobecnou bídou, takže měla oslabený imunitní systém.
A pochopitelně také proto, že nebyla antibiotika na léčení průvodních infekcí (zápal a zánět plic, střev, srdce, ledvin...).
Jen mě tak napadlo - je to pár let, co nějací dovedové našli v permafrostu snad v Grónsku hrob nějakého vojáka, zemřelého právě na ni. A jali se dolovat virus. Kdoví, co z toho vzešlo...

Takže zatím víme kulový. Což ovšem nebrání presstitutům v šíření poplašných zpráv; bohužel. Čest novinářského řemesla je stále víc vepsí.

A jdu do háku...

Průměrný počet slepic: 4.4 (25 hlasů)

K té španělské chřipce - kdysi jsem kdesi četl tvrzní, že paradoxně zabíjela nejvíc mezi skupinou těch nejzdravějších. Vyvozovali z toho, že se umíralo především na přehnanou reakci imunitního systému - vlastně alergii. Ti s oslabenou imunitou podobně silnou reakci neměli, a tak měli větší šanci se z toho vypytlíkovat. Prodávám, jak jsem koupil. Berte to jako doplnění, ne oponenturu. Zdroj už neznám, tak třeba jde o hoax...

Průměrný počet slepic: 3.1 (11 hlasů)

Španělská chřipka napadala především čtyřicátníky, tzn. lidi s nejvyšší odolností.

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

In reply to by Sims. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jenže v době kdy byla tato chřipka bylo obyvatelstvo těsně po válce a odolnost neměl prakticky nikdo. Navíc průměrný věk byl tehdy někde mezi 45 -50, takže to čtyřicátníci byli skoro staříci.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

je ze sa im to vykutalalo z toho ich ustavu na breberky.

Ale to uz nik nezisti a ani neprizna. Ukazu na nejaku zenstinu, povedia odbornym jazykom, ze to ona, bo jedla hady. Odoberu vzorku a daju ju ako vejicku pre ostatnych.

Kto dokaze ze to bolo inak?? Nik :D :D :D

A ak to prezijeme, ostane o tomto polutovania hodnom incidente len nejaky odborny clanok v Science a zopar melko nasranych cinanov, pac nemohli zurovat na ich novy rok. :D :D :D

Průměrný počet slepic: 3.6 (10 hlasů)

Co mne fascinuje je ta schopnost a rychlost diagnostiky viru neznámého původu a to dokonce už napříč světem.
Jak svižně jde vypracovat prý důvěryhodné a nefalešně a nezkříženě pozitivní testování na nový a prý i mutující vir.
Jak se ti čínští vědci ...také hned podělili o "vše" k viru neznámého původu s celým světem.
A ty příznaky podobné chřipce v Evropě v době běžné chřipkové epidemie, taková shoda náhod....
Do toho v Ženevě nečekaně zemřel na infarkt v 51 prý přední virolog Peter Salama..

Prostě fascinující!

Průměrný počet slepic: 4.3 (14 hlasů)

Smrt virologa v souvislosti s epidemií v Číně, to by muselo být spiknutí jako hrom, nevím nevím....

Rychlost diagnostiky je, Majko, snadno vysvětlitelná. Viry ze skupiny virů, ze které je nás čínský virus, jsou známy už dlouho. Není to úplně nový virus z neznámé skupiny.

Pro představu: zmutuje vám žloutenka. Bude nebezpečnější, ale detekovatelná, jako každá jiná žloutenka.

Kurňa!, teď jsem si uvědomil, že tady píšu o žloutence, nahoře o všem možném, epidemiemi a nemocemi promořené Evropě, včetně nástupu té francouzské a africké, u té o její genialitě boje proti moderní medicíně... to normální člověk čte s odporem. Zaujetí časovým vývojem mechanismů, regulujících populaci a zpětným ovlivněním prostředí od nezúčastněného pozorovatele. Všem, které tato fakta pohoršila, se omlouvám 🙊🤦

..

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

Jen to má být z Aljašky nějaký zlatokop. Virus našli. Ti dovedové pracovali pro US Army. Ta to financovala z čiré filantropie. "Je zapotřebí virus znát, abychom mohli dnes virům předcházet." Dnes je virus zavřený ve vojenských laboratořích.

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Mrazík minus 20 stupňů.
Tabáku si trochu šňupnu
zapiju to arakem
bo tady za barákem
se prý virus rychle šíří.
V hubě křídlo netopýří
z prdele mi čouhá had
zvířata, ty já mám rád.
Virus se prý vymknul z ruky
když měl jeden v hubě struky
genetické kozy,
jsou to neznabozi.
Zrovna v roku prasete
mrtvou kozu načnete
dyť smrděla na sto honů
už měla být na záhonu.
Po tom mlíka doušku
nasaďte si roušku.

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Dalo se to čekat, lidí je prostě moc a i u zvířat se v případě příliš velké koncentrace na příliš malé ploše rozšíří virus, který ty počty omezí. Ale těch 25 mrtvých dosud, to je totéž jak jeden autobus zřícený ze srázu v Alpách nebo Andách. Jediné, co nás na té katastrofě děsí, je, že proti ní nemáme obranu. Vzhledem k rychlosti mutace viru ani žádná nebude.
Možná se ten zmutovaný virus stane součástí naší genetické výbavy, jak se už stalo v mnoha případech v minulosti. Ale je hezké, že si novináři všimli, že nám hrozí zrovna takové nebezpečí. Evropskou civilizaci ohrožují 3 nebezpečí:
1. Invaze kulturně odlišných lidí s nepřizpůsobivou a netolerantní náboženskou ideologií - tím ty evropské hodnoty mizí a nahrazují je hodnoty šariátu
2. Epidemie, pandemie nebo jiné velké katastrofy virového nebo bakteriálního původu hrozí zredukovat přemnoženou lidskou populaci - nastupuje vlna izolacionismu a ochrany hranic
3. Ekologické katastrofy spočívající v lokální likvidaci zdrojů a životního prostředí - na to zašlo už mnoho civilizací, ne na globální změny počasí, proti kterým bojuje klimaGréta.

Koronavirus v Číně může udělat tečku za vnímáním lidstva jako jedné globální vesnice. Nebo nějaká další epidemie, pandemie nebo cokoliv jiného, s čím se lékaři ještě nesetkali. Až vypukne panika, nastane zavírání bran a opevňování měst jako ve středověku za morových epidemií. Nakažené izolovali v domech, nechali zemřít a po smrti je odvezli na káře do hromadných hrobů mimo město. Když se blížili nemocní, zavřeli brány a odháněli je od hradeb. První nakažení na gumovém člunu zarazí migrační toky spolehlivěji než Frontex.
Zatím jde o první případ, ale epidemie nás budou ohrožovat v budoucnu častěji, protože je hodně lidí na malé ploše - jako u výroby kuřecího masa. Včetně těch nemocí a mrtvolek.

Průměrný počet slepic: 4.6 (27 hlasů)
Trvalý odkaz

Je to zkratka nazvu,korunovaný vetřelec.
Už to leze na povrch o čem se psalo píše,že se jen čeká,kdy ta pandemie vypukne.
Vždyť se to opakuje každý rok,co je nám vyhrožováno pandemii,že je to vyvoláno výrobci vakcín.
Také už leze na světlo,že v tom mají prsty manželé Gatesovi.
Proč v Číně,Čínu jinak nejde porazit,jedině biologicky,toto je horší než obchodní válka,takže dávám velký otazník.
Proč asi mají Američané mnoho laboratoří po světě,zkoumají i imunitní systém obyvatel,další si doložte.

Průměrný počet slepic: 4.6 (23 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bill Gates vytvořil první virus už v mládí a pojmenoval jej Windows. Od té doby jej výrazně rozšířil všude po světě.

Průměrný počet slepic: 4.3 (23 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

A to tak, že si s novým koronavirem dovedou daleko lépe poradit, než s podobným virem Sars. Že vývoj léku bude potřebovat podstatně méně času.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Bylo to v době viru zika,kdy se psalo,že se manželé Gatesovi podílejí na nějakém výzkumu lidského viru.
Ty počítačové viry,to je jiná liga,to už dělá kdekdo.

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bill Gates byl ale prvním kdo vytvořil virus počítačový, protože MS Windows se v mnoha případech jako virus chová. A jak zaznělo v seriálu Teorie velkého třesku, kdyby se Bill Gates nerozptyloval dětmi v Africe, mohl lépe zabezpečit Windows.
Lidské viry (některé) už přešly do naší genetické výbavy a lehce ji pozměnily.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
Gatesovi jdou jen ve stopách velkých filantropických předchůdců.
Např. Rockefeller založil svou nadaci, aby si vylepšil pošramocenou pověst (mafiánské způsoby při vzniku Standard Oil, ochranka jeho dolu zabila při dělnickém nepokoji 66 havířů) a zaměřil se zpočátku právě na vytváření institucí veřejného zdraví, školení lékařů, ošetřovatelství, očkování atd.
Nejprve se věnoval Asii, Indie, čína, Srí Lanka nebo třeba Brazílie, Egypt. Oficiální legenda praví, že po vzniku Čskoslovenska se na RN obrátila jako předsedkyně Československého červeného kříže Alice Masaryková (T. G. Masaryk byl v 1902 hostujícím profesorem na Rockefellerem založené Chicagské univerzitě). Nadace navrhla (vedle školení lékařů v USA atd.) také vybudovat ústav veřejného zdraví, kde by se vyráběla séra, očkovací látky atd. Na výstavbu dala zhruba 60% financí, zbytek náš stát. A tak vznikl u nás Státní zdravotní ústav. Poté stejně RN pokračovala i v jiných evropských státech.
http://www.szu.cz/uploads/LB/HISTORIE_SZU.pdf

Prostě velcí filantropové rádi pečují i o globální zdraví.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

Známý filantrop Soroś taky globálně pečuje. Jen o zdraví tu asi nepůjde...Momentálně vydá (rozuměj, na podporu multikulturalismu)1 miliardu $. Propad světa do autoritářství a diktatury je horší než všechny choroby světa dohromady!

https://blisty.cz/art/98525-george-soros-se-rozhodl-venovat-miliardu-do…

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)

Paní Fito..
Jistě píšete v dobrém úmyslu.
Jenže pokaždé s těch výzkumů vyleze,ještě nebezpečnější virus.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
moje chyba, že se neumím správně vyjádřit. Vidím to stejně jako vy. Jako lidumil - filantrop mi Rockefeller nepřipadá:-)
Nadace těmhle podnikatelským dravcům slouží k ulití peněz a k prosazení svých zájmů. Ta Rockefellerova nadace propagovala výzkum léků, no a pak vlastnila část farmaceutického průmyslu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

Mimo - o Rockefellerově nadaci, hygieně, očkování, léčbě tropických nemocí a nejen o nich, píše zajímavě autor a lékař Viktor Heisser v knize Odyssea amerického lékaře. Exotika v první polovině 20. století nebylo jen dobrodružství. Nebo možná ano, záleží, co si kdo pod tím slovem představuje, nebo co očekává. Ostatně - to platí i dnes.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

Perličko,
děkuji za informaci, knihu neznám.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Koronavir si patentovali v USA v roce 2003, podrobnosti jsou dnes na AE.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Napadlo by vás pojídat vlaštovčí hnízda ?

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Pane Puck.
Když je hlad,člověk sní cokoliv a v té Číně vůbec.
Podobných chuťovek najdeme všude a také u nás.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Tato specialita se podává v luxusních Šanghajských restauracích. Výživná hodnota sídlí v ptačích slinách, které hnízdo zpevňují. Podle vědců sliny také posilují imunitní systém.
Myslím si, že to může být pravda u těch, kteří přežijí. :)

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

nápoj z odpadních produktů metabolismu kvasinek. Rorýsí hnízda jsem nikdy nejedl, ale vsadím se, že neředěný nápoj z oněch produktů metabolismu přivodí člověku větší zážitek, ve všech směrech ;-)

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Jsou civilizace, kde lidé žerou mnohem horší věci!

Například existuje zvíře, někde ceněné pro své lepkavé polotekuté fekálie. Na tyto fekálie se postupně nalepí veškerý sajrajt z okolí.
Tyto kontaminované fekálie pak sežere domácí zvíře, zvláště k tomu účelu chované. Buď žere lejna roztroušená po okolí, čistotnější jedinci přímo dráždí a olizují řitě producentů fekálií.
Po návratu do místa ustájení pak mírně natrávené fekálie vyzvrací.
S těmito vyzvracenými kontminovanými fekáliemi pak domorodé kmeny obchodují a syrové (!) je konzumují!

Je to těžko pochopitelné, já vím, ale tato špinavá, vysraná, znovu sežraná a posléze vyblitá hovna pojídám i já. Říká se jim "lesní med" a včely jej vyrábějí z nasbíraných výkalů mšic.

Průměrný počet slepic: 5 (34 hlasů)

ale je třeba ještě dodat, že po odpaření nadbytečné vody tuto fekální směs ještě kontaminují včelím jedem (konzervace) a pak teprve toto člověk sbírá a pojídá.
Takovýto jedinec je tak pak pomalu tráven.
Někdo se pak z Vašeho příspěvku může cítit i poněkud otráven.

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

přidal jsem Vám pět slepic! Naším heslem budiž Co nás nezabije, to nás posílí!

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

Kdyby jenom mšice. Představte si že v některých zemích lidé běžně požívají výměšky mikroorganismů, konkrétně odpadní produkty metabolismu kvasinek! 😉

Průměrný počet slepic: 4.4 (12 hlasů)

A ještě to leckterým moravákům nestačí!

Nahážou poloshnilé šveštičky do sudu, nechají je infikovat zběsilými divokými kvasinkami, které se postupně udusí vlastními chcankami zvanými etanol.

A moravákum to nestačí! Nezalehnou k sudu a nezačnou chlastat tuto odpudivou tekutinu!
Musej ten exkrement ještě několikanásobně koncentrovat destilací a pak to pijí jako moravskou slivovici!
******
(Pokud někdo z moravských kyďařů právě propadl doživotnímu abstinenství a má ve sklepě odpudivou tekutinu zvanou slivovice, ozvěte se mi prostřednictvím Vidláka!
Postarám se o její bezplatnou likvidaci. Musíme si pomáhat!)

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)