Henderson připlouvá

Autor
Štítky

Někdy před patnácti lety jsem od jednoho kamaráda dostal poměrně podrobný návod, jak založit neziskovou organizaci. Tenkrát jsem se pokoušel o historický šerm a chtěl jsem na to dostat nějaké dotace. Návod jsem prostudoval, napsal podle něj stanovy, ty jsem zaregistroval na ministerstvu vnitra a ejhle... měl jsem s kamarádem Ekonomickým migrantem vlastní neziskovku na kterou jsem jednou dostal od města dotaci pět tisíc korun a pak se mi narodilo první dítě, pak druhé a pak už nebyl na nějaké mávání mečem čas. 

Na druhou stranu jsem se naučil psát stanovy, které prošly ministerskou kontrolou a protože jsem tehdy měl i další romantické touhy, podlehl jsem pokušení založit si další neziskovku, tentokrát mnohem více recesistickou ve snaze zjistit, co úřední šiml ještě snese. 

I zrodilo se Sdružení pro osídlení ostrova Henderson. Sdružení dodnes existuje, jsem stále jeho předsedou a i když nikdy nevyvinulo jinou činnost než ustavující členskou schůzi, nikdy se nerozpustilo. Na tehdejší romantickou dobu pozdního mládí s dojetím vzpomínám. 

Pro ty z vás, kdo nevite vo co gou... V jižním pacifiku existuje soustroví Pitcarinových ostrovů patřících Velké Británii. Na ostrově Pitcairn dodnes žijí potomci vzbouřenců z lodi Bounty. Je jich tam asi padesát, jsou trochu šáhlí a před časem tam měli kauzu zneužívání mladých holčiček. Asi mysleli, že jsou od Londýna dost daleko, aby si mohli vyhodit z kopejtka. Nevím jak to dopadlo, každopádně nad osídlením se už mnoho let vznáší otazník. 

Zhruba 300 km od ostrova Pitcairn se nachází největší ostrov soustroví - Henderson. Je to prastarý vápencový útes ovšem zdvižený horotvornými procesy asi třicet metrů nad hladinu moře, přičemž tvoří nepravidelný čtyřúhelník o rozměrech cca 5x 10 km. Ostrov byl kdysi osídlen polynésany, ale před objevením bělochy byl zase opuštěn zřejmě proto, že se na něm nenachází přirozená nádrž sladké vody. Na ostrově sice často a vydatně prší, ale porézní vápenec nezajistil žádné jezírko. 

Ostrov je neobydlený, je na něm vyhlášená přírodní rezervace, je málo zasažen lidskou činností a pro novodobého robinsona je zaslíbenou zemí. Stejně zaslíbenou zemí je i pro novodobého kolonistu odkojeného Verneovým Tajuplným ostrovem. Je dostatečně veliký, aby stál za to, roste na něm santálové dřevo, což je základ pro průmysl s vysokou přidanou hodnotou, nedá se k němu připlout velkou lodí kvůli podmořským útesům. Je mimo oblast tajfunů, rozdíl mezi létem a zimou je minimální. Ostrov má dost kokosovníků i jiných rostlin k jídlu, umožňuje snadný rybolov a má nádherné písečné pláže i drsné útesy. 

Proč to všechno píšu...

Kdysi jsem se vážně zamýšlel nad situaci, kdy by bylo nutné utéci. Nad Evropou se stahují mračn a vlastně i globálně to moc pozitivně nevypadá. Napravo rakety, nalevo rakety, multipolární svět především znamená že místo jednoho nebo dvou velkých hajzlů jich ted máme víc a jejich ambice jsou násobně větší než jejich reálný vliv. Lidi jsou stále rozeštvanější a jednoho dne může být Česká republika dost hnusné místo k životu. 

A tak jsem začal přemýšlet, jaké jsou možnosti a jaké vlastnosti by muselo mít místo, které by mohlo být relativně bezpečné. Došel jsem k následujícímu: 

1. Mělo by být na jižní polokouli. Tam je všobecně míň lidí a tím pádem míň míst kam poletí atomovky. 

2. Mělo by být na periferii. Žádný strategický průliv, žádná místa v centru dění. Někde, kam se nevyplatí vést královská tažení. 

3. Mělo by být bez surovin. Žádná ropa, žádné diamanty ani fosfáty. Nic o co by mohly mít velmoci a korporace zájem. 

4. Mělo by být pod rozlišovací schopnost. 

Vsadím se, že podobných míst je na svět víc. Ale ostrov Henderson z toho vylezl skoro automaticky. Mimo lodní trasy, žádné suroviny, žádný průmysl, daleko k nejbližšímu velkoměstu. Pokud budete jednoho dne utíkat a nebudete vědět kam, zkuste to. Mohlo by se vám tam líbit. 

Včera večer jsem si tak nějak uvědomil, že možná nebude nutné nikam zdrhat. Takový Henderson začínáme mít i tady u nás. Počítejte se mnou... 

1. Nejsme sice na jižní polokouli, ale jinak jsme v místě, které už není ničím zajímavé. Naše pohraniční hory ve věku dronů už nehrají takovou roli. Navíc každá rozvojová země má lepí dálnice než my. Pokud by chtěl Putin do Berlína nebo Merkelová do Moskvy, mají mnohem lepší trasy které nás spolehlivě obcházejí. Sice to máme blízko k atomovým cílům, ale není holt nebe bez mráčku. 

2. Plynovody jdou po dně Baltu. Ropovody také pomaloučku polehoučku mají i jiné trasy. Není tu nic, kvůli čemu by nás velmoci potřebovaly. Ostatně i ten slavný americký radar tu nevznikl nikoliv díky odporu veřejnosti, ale prostě ho potřebovali umístit blíž k Rusku a my jsme moc daleko. 

Nemáme žádnou armádu, která by stála za řeč. Může si nás zabrat kdykoliv kdokoliv... ale proč by to dělal že? 

3. Nemáme už žádné suroviny... kromě trochy uhlí, které ale těžíme draho a navíc od uhlí se ustupuje. Jsme montovna, která kdykoliv může být odstěhována kamkoliv na planetě. Nic cenného už tu nevlastníme, půdu jsme si nechali vydrancovat a to co je ještě pořád naše, to nám jaksi nemá kdo ohlídat. Takže jako bychom to neměli. 

4. Jsme pod rozlišovací schopnost. Dokonce i pod rozlišovací schopnost afghánských uprchlíků. 

Prostě začínám být zase vidlácky optimistický (v každém průseru vidím nějakou drobnou perličku), že to možná celé není špatně. Třeba si nás prostě nevšimnou. Třeba jim nebudeme připadat důležití. Prostě nás nechají být, protože tu není nic, co by se jim v jejich globálních snahách o nový světový řád hodilo. 

Možná budeme jednou děkovat všem Klausům a Babišům, jak bylo dobře že to tu nechali rozkrást... že jen díky tomu jsme zase jednou přežili. 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (65 hlasů)

Komentáře

Není strategická???
Že kvůli tomuto bezvýznamnému kusu země začala málem 3světová se bojím zeptat co je podle tebe země co má význam ;)

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Není strategická - až do okamžiku, dokud tam nechce umístit rakety cizí znepřátelená velmoc. Jinak je to periferie.

S Českou republikou je to stejné. Jsme periferie. Strategicku významní začneme v případě, že se u nás etabluje někdo nepříjemný Německu.

Ostatně ta tím účelem jsme v roce 1918 vznikli. A Němci to tak cítí. Přečtěte si Heydrichův projev. Od té doby se nic nezměnilo. Logika zůstává stejná.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

Tahiti bylo ráj. Ale jen pro britské námořníky, kteří byli hájeni jako cizinci, přinášející moc zajímavých věcí a slib v budoucnu s Tahiti obchodovat. Zároveň se jako exoti líbili ženským. Je to evoluce, u nás jsou taky některé ženské na cizince a pak, měli pušky, ocelové nástroje, obrovské lodě a rádi dalších věcí. Tedy zdroje.

Na většině ostrovů byla populace přelidněná a byl chronický hlad. Většina půdy a to, co na ní rostlo, patřila náčelnickým rodům. Každý kokosovník měl svého vlastníka. V Polynésii probíhala kontrola populace válkami. I Tahiti válčilo. Od Havaje po Nový Zéland se přes horské hřebeny kradly armády přepadnout sousední kmen a ten organizoval protiútoky. Nebo vyplouvaly lodě napadnout sousedy a připlouvali nájezdníci. Používat luk bylo nečestné. Rozbíjeli si navzájem hlavy palicemi. Cílem bylo povraždit co nejvíce příslušníků cizího kmene, shrábnout zásoby a pochytat co nejvíc lidí. Část šla do otroctví. Větší část byla snědena odleželá v jámě nebo čerstvá pečená, se zkvašeným chlebovníkem.
Otroci sloužili často jen jako živé konzervy. Efektivní kontrola populace a řešilo to nedostatek bílkovin. A zvůle náčelníků... Hodně lidí to jako ráj tehdy nebralo.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

O tehdejších poměrech na Tahiti i v Anglii mluví historie Pitcairnu. Všechno možné, jen ne idyla. Dodnes.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Fatuhiva, Aku-Aku Thor Heyerdahl
Rajský ostrov, Bengt Danielson
Cesta kolem světa, Charles Darwin

kromě dalšího...

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

ale Švejk to umí líp.

Průměrný počet slepic: 1.4 (13 hlasů)

Se vám to nelíbí, no. Ale co konkrétně? Nenapsal jste.

Pořád jen kritizujte. Zvládl byste, třeba na toto téma, ale i třeba na jiné téma, napsat něco sám? Co bude aspoň na úrovni vašeho Švejka nebo ho dokonce překoná? Kritizovat umí každé mé dítě. Ukažte, že máte na víc.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by desx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Každé malé dítě

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

In reply to by desx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jako příslušník nejnižší vrstvy čučkařů-operativců se zaměřením troll-rozesírač (mají normálně volno na víkendy a svátky) dostal včera podle zákona padajícího hovna strašlivou čočku od svého řídícího svobodníka (který ji zase dostal od svého řídícího a ten zase od svého) po tom průseru s fízlovacími kamerami. Bylo to na něm dost znát, ke konci směny už to trochu flákal a dost sekal i překlepy. Dnes na tom není o moc líp a nějakou činnost vykázat musí.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Škebloň je s vámi nespokojen. Máte 1 slepici. Kdo do něj ryl, dostal po jedné slepici.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Ukažte.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Jak tam chcete dostat Českou populaci,nepěstuje se tam chmel,viná réva a nevím jestli tam jdou chovat vepři.
To musíte hledat jiné v hodné místo.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

Jsou v Tichomoří základním zdrojem pevninského masa!
Z jednoduchého důvodu, kráva se blbě nakládá na pirogu.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

I velbloud se na ni blbe naklada.

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Za vhodné místo k životu považuji Afriku. Všichni obyvatelé Afriky se přesunou do Evropy pobírat bohaté sociální dávky. V Evropě zůstanou všichni příznivci migrace a Bruselu, ostatní se přesunou do Afriky. Sice začnou od nuly, ale jistě si poradí. 3-4 úrody ročně, spousta volné orné půdy (asi 60% celého světa), hodně surovin. Jen ty nemoci to kazí.
ale vážně, prohoďme se s Afričany, co chtějí do Evropy.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Gerde, dobré nápad, pokud by to mělo být tímto stylem, že "sluníčka+všichni afričani" do evropy a všichni "odpůrci" migrace do afriky, tedy výměna když už, tak už, tak bych řekl, že není problém :D Sice bychom museli makat při "obnově" afriky, kde jsou ony nemoci a ti chudáci namají jak a co vybudovat, ale osobně bych fakt do toho šel :D Nakonec by se ukázala, že to je jako vždy o lidech, kdy nefakčenka budou v zádeli i v té evropě, protože hdnoty se netvoří mletím hubou, ale zašpiněním rukou...

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

... a při tom ještě navýšit svou populaci, tohle není to pravé ořechové (ořechovka je lepší pití, když se zadaří...). To by to tam napřed musela nějaká "bílá nemoc" všechno vyhubit. Potom by to možná šlo.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Když já nemám rád horko.... :(((((

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Co radsi dodrzovat zakony, co uz jsou a ilegaly posilat zpet.

V Nemecku se kdysi dodrzovaly zakony. Co se k tomu za vratit. Merkelova by sice musela na dozivoti, ale poradek musi bejt.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Měla by to projednat OSN !

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Afriku nebrat!
Tam vyspělé demokracie nepřestaly makat na solidaritě a spolupráci (plus Čína se tam také snaží).
A tak vzniklo Východoafrické společenství, Africká unie, dohoda z Cotonou, společná strategie Afrika-EU (JAES). V 2018 EK navrhovala vznik euro-africké aliance atd.
Např. 21. -22.1. 2020 se konalo ministerské zasedání EU - AU, při němž se ministři zahraničí věnovali hlavně třem tématům - politické (mír, bezpečnost), hospodářské (obchod, investice a hospod. integrace), multilateralismus (posílení spolupráce v zájmu podpory globálního systému).
Nebo jiné např. Západoafrická měnová unie (WAEMU), tedy bývalé francouzské kolonie,přechází letos od července na novou měnu eco. Ta bude opět navázána na euro, jen už tyto státy nemusí držet 50% svých devizových rezerv ve francouzské správě.
https://www.consilium.europa.eu/cs/meetings/international-ministerial-m…
https://www.e15.cz/byznys/finance-a-bankovnictvi/smrt-jedne-z-poslednic…

1.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Ty ostrůvky mají být za chvíli pod vodou.
Když se řádně oteplí, bude nejlepší destinaci Sibiř.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pitcairn ma horu 347 metru vysokou. Prazky Petrin ma 318m. 381 m Bila hora.

Novosibirsk - 150 m. Jakutsk - 126 m. Jakutsk 259. Tomsk 110.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Krasnojarsk 259 m

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Irkutsk má 430m, žije se tam podobně jako tady a v zimě už tam také není -40, letošní zima nepřesáhla -28.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když od Novoevropanů koupíte velblouda a zakopete ho v Irkutsku do permafrostu, pochutnají si na něm ještě vaši pravnuci a nemusej jíst nezdravé konzervy.

Ve třicátých letech tam nějací ochotníci 2) ochutnali zmrzlého mamuta, prý nic moc, nakonec to dojedli jejich psi, byl prý už za těch pár tisíc let sice jedlý, ale trochu žluklý, ale to s sebou neměli hořčici ani sojovou omáčku.

1)Vembloud je jihočesky velbloud
2) Já vím!!! Ruská kočovná lovecká divadelní společnost

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, to je samy okraj Sibire. Ale v Krkonosich bude stejne narvano.

Průměrný počet slepic: 1.7 (3 hlasů)

Ja bych ji na tu Sibir vzal. I Nemcum se tam moc libilo, kdyz je tam Stalin nechal odvezt.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Ona nejenom ty prašule cítí, ona ty papírky i vidí, zvlášť, když je vymění za zlaťáky a lesknou se. A když cinkají nebo šustí, tak je i slyší.
Kdo by to řek do té báby...

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

jen bych zkusil pro začátek přejmenovat Váš ostrov na Grétu a pak požádat o dotaci norské fjordy, pardon, fondy.
Je to ekologické jako sviňa a prostřednictvím strategického směny jablonecké bižutérie za pictarionské holčičky by se takhle dalo zachránit lidstvo!
Navíc obohacené českým genofondem.

Já tušil, že jste geniální.
Být o třicet let mladší, už dlabu monoxyl a sháním solární přívěsný motor.

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

Na Pitcairnu snad uz ani deti nejsou. Je tam asi 50 obyvatel a v roce 1950 jich tam bylo 250. Mlade rodiny odchazeji.

Ale mohl byste tam deti dovazet. Koupit je nekde u arabu a odvezt je tam.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Mne vždycky potěší Vidlákův zdravý selský rozum, se kterým hledí do budoucnosti :) Ono je to prostě jiné, když víte, že každý rok se vám pole aspoň trochu zazelená, vepříci ztloustnou, než když se nimráte ve jsoucnu, filosofujete o nesmyslech a trpíte ekologickým pesimismem a gretenismem :)

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

z Nory
Tak panu Ládikovi všechno nejlepší k narozeninám, ať je brzy zdráv a vesel a zlepší se mu přístup do Nory, jeho básní výrazně ubylo, a to je škoda...
https://www.youtube.com/watch?v=XgbBLKet14E

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

In reply to by liška (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přidávám se k (blaho)přání!

Jáchym také.
Obdiv k Ládikovu poetickému mistrovství je jednou z mála věcí, na které se s Jáchymem shodnem.

Průměrný počet slepic: 3.7 (10 hlasů)

In reply to by liška (neověřeno)

Trvalý odkaz

nebo alespoň nejméně škodlivé!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by liška (neověřeno)

Trvalý odkaz

Blahopřání

V zimní dny šeď, do výše se klene,
nad hlavou vidět nebe v barvě olověné,
den za dnem bezútěšně plynou,
lidi na ulici se beze slova minou,
slunko brzy zapadá a je diuná nálada.

Když zde však shlédnu tvoje slova,
musím je pročítat zas a znova,
dávají mne hodně síly,
zase zvládnu mířit k cíli,
slunko brzy zapadá, teď lepší je nálada.

Neb v básních máš plno citu,
víc než v sklepě plném kvitu,
a odborné erudice,
co vydá knih za tisíce.
Zas je tma, no na mou duši,
z Ládík!!!a mám slunce v duši.
Slunko brzy zapadá, teď parádní je nálada!

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

K čemu cvičí černoši střelbu na střelnici v Praze Michli???

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

pro náš pobyt, asi by se nám tam nelíbilo. Pár postřehů z Wikipedie:
Vlivem cirkulace jihopacifického mořského proudu (South Pacific Gyre) je Hendersonův ostrov systematicky zanášen tunami plastového odpadu. Na základě výzkumu, publikovaného v roce 2017, bylo zjištěno, že na pobřeží ostrova připadá až 671 kusů plastů na čtvereční metr a celková hmotnost tohoto odpadu zde k uvedenému datu dosahovala již 17,6 tuny. Celkové množství viditelných i "pohřbených" plastů (do hloubky 10 cm) bylo odhadnuto na 37 661 395 kusů, což ovšem byla jen menší část ze skutečného počtu, do něhož nebyly započítány částečky menší než 5 mm. Na sledovaném desetimetrovém úseku Severní pláže Hendersonova ostrova bylo zjištěno, že denně na pobřeží přibývá dalších 17–268 kusů plastového odpadu.[9]

Hendersonův ostrov se tak stal největším úložištěm plastového odpadu na světě mimo registrované skládky.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Mohli bychom se coby Hendersoňáci zabývat i těžbou, profukováním a čištěním zakázaných plastových brček a jejich pašováním do Evropského chalifátu!
Přece jenom budem muset pro začítek nakupovat některé základní životní potřeby, např. děvčata.
(V další generaci už budou děvčata obnovitelný zdroj ).

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

A ta děvčata někdo nesnědl! 😉😀

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Otop.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Z roztavených petflašek můžeme léta vyrábět okna svých chatrčí.
Nebo úzkoprofilovou bižutéri.
Nebo z nich odlévat sochy našich Velikánů.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud budete vařit na plastu, pak je trvalé osídlení ostrova zcela jistě trvale neudržitelné! 😀😀😀

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)