Henderson připlouvá

Autor
Štítky

Někdy před patnácti lety jsem od jednoho kamaráda dostal poměrně podrobný návod, jak založit neziskovou organizaci. Tenkrát jsem se pokoušel o historický šerm a chtěl jsem na to dostat nějaké dotace. Návod jsem prostudoval, napsal podle něj stanovy, ty jsem zaregistroval na ministerstvu vnitra a ejhle... měl jsem s kamarádem Ekonomickým migrantem vlastní neziskovku na kterou jsem jednou dostal od města dotaci pět tisíc korun a pak se mi narodilo první dítě, pak druhé a pak už nebyl na nějaké mávání mečem čas. 

Na druhou stranu jsem se naučil psát stanovy, které prošly ministerskou kontrolou a protože jsem tehdy měl i další romantické touhy, podlehl jsem pokušení založit si další neziskovku, tentokrát mnohem více recesistickou ve snaze zjistit, co úřední šiml ještě snese. 

I zrodilo se Sdružení pro osídlení ostrova Henderson. Sdružení dodnes existuje, jsem stále jeho předsedou a i když nikdy nevyvinulo jinou činnost než ustavující členskou schůzi, nikdy se nerozpustilo. Na tehdejší romantickou dobu pozdního mládí s dojetím vzpomínám. 

Pro ty z vás, kdo nevite vo co gou... V jižním pacifiku existuje soustroví Pitcarinových ostrovů patřících Velké Británii. Na ostrově Pitcairn dodnes žijí potomci vzbouřenců z lodi Bounty. Je jich tam asi padesát, jsou trochu šáhlí a před časem tam měli kauzu zneužívání mladých holčiček. Asi mysleli, že jsou od Londýna dost daleko, aby si mohli vyhodit z kopejtka. Nevím jak to dopadlo, každopádně nad osídlením se už mnoho let vznáší otazník. 

Zhruba 300 km od ostrova Pitcairn se nachází největší ostrov soustroví - Henderson. Je to prastarý vápencový útes ovšem zdvižený horotvornými procesy asi třicet metrů nad hladinu moře, přičemž tvoří nepravidelný čtyřúhelník o rozměrech cca 5x 10 km. Ostrov byl kdysi osídlen polynésany, ale před objevením bělochy byl zase opuštěn zřejmě proto, že se na něm nenachází přirozená nádrž sladké vody. Na ostrově sice často a vydatně prší, ale porézní vápenec nezajistil žádné jezírko. 

Ostrov je neobydlený, je na něm vyhlášená přírodní rezervace, je málo zasažen lidskou činností a pro novodobého robinsona je zaslíbenou zemí. Stejně zaslíbenou zemí je i pro novodobého kolonistu odkojeného Verneovým Tajuplným ostrovem. Je dostatečně veliký, aby stál za to, roste na něm santálové dřevo, což je základ pro průmysl s vysokou přidanou hodnotou, nedá se k němu připlout velkou lodí kvůli podmořským útesům. Je mimo oblast tajfunů, rozdíl mezi létem a zimou je minimální. Ostrov má dost kokosovníků i jiných rostlin k jídlu, umožňuje snadný rybolov a má nádherné písečné pláže i drsné útesy. 

Proč to všechno píšu...

Kdysi jsem se vážně zamýšlel nad situaci, kdy by bylo nutné utéci. Nad Evropou se stahují mračn a vlastně i globálně to moc pozitivně nevypadá. Napravo rakety, nalevo rakety, multipolární svět především znamená že místo jednoho nebo dvou velkých hajzlů jich ted máme víc a jejich ambice jsou násobně větší než jejich reálný vliv. Lidi jsou stále rozeštvanější a jednoho dne může být Česká republika dost hnusné místo k životu. 

A tak jsem začal přemýšlet, jaké jsou možnosti a jaké vlastnosti by muselo mít místo, které by mohlo být relativně bezpečné. Došel jsem k následujícímu: 

1. Mělo by být na jižní polokouli. Tam je všobecně míň lidí a tím pádem míň míst kam poletí atomovky. 

2. Mělo by být na periferii. Žádný strategický průliv, žádná místa v centru dění. Někde, kam se nevyplatí vést královská tažení. 

3. Mělo by být bez surovin. Žádná ropa, žádné diamanty ani fosfáty. Nic o co by mohly mít velmoci a korporace zájem. 

4. Mělo by být pod rozlišovací schopnost. 

Vsadím se, že podobných míst je na svět víc. Ale ostrov Henderson z toho vylezl skoro automaticky. Mimo lodní trasy, žádné suroviny, žádný průmysl, daleko k nejbližšímu velkoměstu. Pokud budete jednoho dne utíkat a nebudete vědět kam, zkuste to. Mohlo by se vám tam líbit. 

Včera večer jsem si tak nějak uvědomil, že možná nebude nutné nikam zdrhat. Takový Henderson začínáme mít i tady u nás. Počítejte se mnou... 

1. Nejsme sice na jižní polokouli, ale jinak jsme v místě, které už není ničím zajímavé. Naše pohraniční hory ve věku dronů už nehrají takovou roli. Navíc každá rozvojová země má lepí dálnice než my. Pokud by chtěl Putin do Berlína nebo Merkelová do Moskvy, mají mnohem lepší trasy které nás spolehlivě obcházejí. Sice to máme blízko k atomovým cílům, ale není holt nebe bez mráčku. 

2. Plynovody jdou po dně Baltu. Ropovody také pomaloučku polehoučku mají i jiné trasy. Není tu nic, kvůli čemu by nás velmoci potřebovaly. Ostatně i ten slavný americký radar tu nevznikl nikoliv díky odporu veřejnosti, ale prostě ho potřebovali umístit blíž k Rusku a my jsme moc daleko. 

Nemáme žádnou armádu, která by stála za řeč. Může si nás zabrat kdykoliv kdokoliv... ale proč by to dělal že? 

3. Nemáme už žádné suroviny... kromě trochy uhlí, které ale těžíme draho a navíc od uhlí se ustupuje. Jsme montovna, která kdykoliv může být odstěhována kamkoliv na planetě. Nic cenného už tu nevlastníme, půdu jsme si nechali vydrancovat a to co je ještě pořád naše, to nám jaksi nemá kdo ohlídat. Takže jako bychom to neměli. 

4. Jsme pod rozlišovací schopnost. Dokonce i pod rozlišovací schopnost afghánských uprchlíků. 

Prostě začínám být zase vidlácky optimistický (v každém průseru vidím nějakou drobnou perličku), že to možná celé není špatně. Třeba si nás prostě nevšimnou. Třeba jim nebudeme připadat důležití. Prostě nás nechají být, protože tu není nic, co by se jim v jejich globálních snahách o nový světový řád hodilo. 

Možná budeme jednou děkovat všem Klausům a Babišům, jak bylo dobře že to tu nechali rozkrást... že jen díky tomu jsme zase jednou přežili. 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (65 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

jako na Te Pito O Te Henua.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Nemusí být člověk za vodou - stačí, když je za lesem.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

Budeme za cizími lesy.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

"Ale věk temna, který má přijít, zakryje černým příkrovem celý svět. Nebude úniku, nezbudou žádná útočiště, až na ta, která jsou tak skrytá, že je nelze najít, nebo tak skromná, že nestojí za povšimnutí. A Šangri-la smí doufat, že na ně budou platit oba tyto předpoklady. Letec, který ponese náklad smrti pro velká města, nepoletí nad námi, a i kdyby tudy náhodou letěl, usoudí snad, že mu nestojíme za bombu."
(James Hilton, "Ztracený obzor", Melantrich 1991, str.170. Z anglického originálu "Lost Horizont", vydaného nakladatelstvím Macmillan v Londýně 1980, přeložil J.Z.Novák. Poprvé vyšlo 1933)

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)

než být smetištěm nebo černou kuchyní Říše.

Průměrný počet slepic: 3 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Lepší než Pitcairn je Svatá Helena, postavili tam i letiště a tak se člověk nemusí trmácet lodí. Je tam sice hodně větrno, ale jinak je přiměřené deštivé počasí, žádné vedro. A komu by to bylo málo, může na Tristan da Cunha. Pár stovek lidí, internet, vlastní noviny. Jen lidé jsou tam jaksi málo promíšení. Možná by to chtělo čerstvou krev.
Moje maminka, která zažila dvě války, měla velké přání. Kdyby přišla další, třetí, tak si přála, aby ji první bomba zlikvidovala. Moudrá to žena.
Jinak jste mně Vidláku tím Wernem dostal do kolen.

Průměrný počet slepic: 3.2 (12 hlasů)

Tím, že se píše Verne? Vy si pamatujete správné psaní jmen všech autorů, jejichž knihy jste někdy dávno četl?

Průměrný počet slepic: 2.5 (4 hlasů)

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Divil byste se, co všechno si pamatuji. Někdy to překvapí i mně :-)
Já jsem jen a pouze popsal, co se mně stalo. Jistě, nemusel jsem to psát. Co je komu do toho co se mně děje. Ale nechápu vaši otázku, co to má společného s pamatováním správného psaní jmen všech autorů? Já psal jen o Verneovi (používám tento tvar) či Vernovi (nepoužívám tento tvar).
Jak byste se postavil k faktu, že v naší obci je Rooseweltova ulice? A aby to bylo složitější, tak na uličních tabulkách - ale jen tam, nikde jinde (výrobce to zpackal) - je napsáno Rooseveltova. Psal byste svému kamarádovi do USA, že bydlíte v Rooseweltově ulici, když ji máte v dokladech?

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Buďte v klidu, Vy i babaluba.
Asi se babaluba domnívala, třeba to ještě potvrdí, že na Vidláka útočíte a proto hrrrr na Vás.
Jo to je zde celkem snadné, podlehnout dojmu, že ten či onen myslel něco nějak...
A Vy jste chtěl zatím Vidláka nejspíš jen pochválit a tady "máte přes držku".
A nyní jste ji možná urazil osobně tím, že jste si nevšiml, že je to TA babaluba.
Lidi neskákejme po sobě na první dobrou PROSÍM!

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Svatá slova!

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proti německým zbraním jsme v roce 38 neměli šanci.

Průměrný počet slepic: 2.7 (6 hlasů)

O tom se tady uz nesmi debatovat - jen v urcene dny. Protoze od to zacinalo byt akosi privela.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Máte-li zájem o tomto tématu seriózně debatovat, je na mne u Vidláka e-mail :) Pokud ne, dovolím si tento Váš příspěvek považovat pouze za pokus o mé nastartování :) Někdo by skoro mohl být v pokušení nazvat to trollením :)

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nastartovalo tě to :) Stejně jsi nikoho nepřesvědčil. Jen jsi trollil. :)))))

Zatím bez slepic

Je osídlená. Černochy a míšenci. Navzájem příbuznými. Nerostou tam kokosy, pokud vím. Alespoň ne v zajímavém počtu. Nedá se tam moc koupat, skály padají přímo do moře. Z větší části je odlesněná. Na kopcích se dělají furt mlhy a fouká tam vítr, pobřeží je příkré.

Hledal bych něco jiného. Co třeba Island? ;) Nebo Grónsko? Je tam dnes tepleji než za Leifa Ericssona...

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

According to the CIA World Factbook, by ethnicity 50% of the population of St Helena is Black or African, 25% is Chinese, and a further 25% is White British. However, the possibility of clear-cut categorical divisions between ethnicities on present day St Helena, as reflected by these statistics, is disputed.[8] Many St Helenians today are mixed-race.

Průměrný počet slepic: 1.3 (4 hlasů)

I have written about it.

Zatím bez slepic

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Neblbněte a nepředvádějte se, že umíte i Bruselsky....to jste Češi!☺

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

dyž von se začnol!

Zatím bez slepic

Je vůbec angličtina ještě bruselský jazyk? Možná - kvůli Irsku a Maltě.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Ani v Irshu, ani na Maltě NENÍ angličtina 1. úřední jazyk!

Zatím bez slepic

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen jsem to doplnil a nemel cas to prekladat.

Zatím bez slepic

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Islanďané jsou vlastenci, mimořádně si váží svých tradic i jazyka a nedají se snadno omámit hloupými frázemi progresivistů. Na svůj jazyk jsou mimořádně citliví a důsledně používají vlastní výrazy i pro věci jako telefon a televize.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Jsou teplé prameny. Topení zadarmiko a ještě koupačka k tomu!

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když se zapomenou vymetat sopky, bývá horká až moc.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

E peklo majó za humnama! 🙂

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

A taky mají vyhřívané chodníky a cestičky k domu. No neberte to :-)

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

Ale půl roku tma - moc depresivní.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Pokud je sklep plný tekutých zásob místní borůvkovice, brusinkovice, moruškovice a březového vína. 😉

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

bez ubytování za 28000 Kč. Životní zážitek, ale už starý, z roku 95. Nejkrásnější zem. Hned za ní je Laponsko, ale nebyl jsem na Kamčatce.

Zatím bez slepic

bylo zelené.
Ukažte mi něco zeleného v dnešním Grónsku.
Tedy kromě flašky zelené, kterou jste tam propašoval.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

Zelené pastviny jsou tam pořád. Teda v létě. Kde se nepase, tam zarostly vrbovým, olšovým a březovým lesem! Dnes je tam tepleji, než za prvních Vikingů.
Ledovec je na minimu a neustálém odtává. I Grónsko zažívá teplotní rekordy.
V zimě si tam stále užijete vaše sněžnice a běžky. Když poběžíte za polární noci navštívit nejbližšího eskymáckého souseda.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

V Grónsko už dobréch 20 let chodijó na gample. Rostó tam janke.

Zatím bez slepic

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Taky tam
Rostó, rostó, rostó, konopě za cestó,
a só pěkné, zelené...

Mimo, nedalo mi to. Už jsem ticho.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

To neznám. Jestli to znáte celé, tak to sem hoďte. :))))

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://www.youtube.com/watch?v=sZbjuECrGA8
Začíná 5.32 min.
Patří do Moravské besedy, které je na you tube nepočítaně, různé úrovně, jednotlivě se mně odkaz nedaří.
Rostó, rostó, rostó
konopě za cestó
a só pěkny zeleny.
Meze něma roste
modrooky děvče,
až veroste, bode my.

Nevím, zda se odkaz vůbec správně otevře.

Zatím bez slepic

jsem to, ten prvý se neotevře, druhý ano. Děkuji :)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Voni eště s tím výprodejem určitě nejsou hotoví a lidi co stanují v lednu to taky nebude dlouho "bavit".. Vono se to říká dobře gdyž máš nohy v teplým lavóru, pívo s uzeným na dosah a datluješ o snách jako Robinson. Von se tam, čoveče, aji naučil dělat kváskovej chleba. Byl sám sobě výrobcem, spotřebitelem, sám si počítal daně, sám si to kradl a sám se volil zas tupitelem, premiérem, panským rezidentem, ale jak to šlo, sen-timenty hodil za hlavu a zdrhl zpátky do cicvilizáce.

Průměrný počet slepic: 3.9 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

...že i navzdory bídným komunikacím by jsme v případě "Třetího selhání lidského rozumu" byli jako logistická křižovatka. Nic víc, nic míň. Jo a odpadová plocha sestřelených raket, letadel , dronů a družic. Jako odpadová plocha už máme bohaté zkušenosti. Kromě válečného odpadu ze Západu by ještě přibyl odpad z Východu. Zpátky by už stejně nikdo nejel takže zničené silnice a pár mostů vem čert....

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Dovoluji si nesouhlasit.
Máme lithium a rubidium, uranu je u nás v zemi pořád víc, než se po roce 1945 stačilo vytěžit, najde se ne nezajímavé množství zlata, woframu, nějakej ten cín a uhlí...

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

"Kdo ovládá Čechy, ovládá celou Střední Evropu."

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nemá to náhodou nějaké pokračování ve smyslu zhruba: "A proto zde musí být Češi, protože ti nemají dobyvačné úmysly?"

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

A proto v Čechách nemají Češi co pohledávat (Reinhard Heydrich)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlaku, uzemí ČR je strategické, kdo ho konktroluje, kontroluje velkou část evropy ;) A jak někdo psal výš, i to zlato, wolfram lithium a další se zde najde, ale 90procent ceny je lokace, lokace a zase lokace...

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Tak nás bude třeba kontrolovat zase někdo jiný. Naposledy jsme si to tady kontrolovali sami možná za 1. republiky. Asi tak 20 let.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Tichomořské ostrovy, Tahiti, odlehlé ráje na zemi. Když k nim připlul Cook (po něm Bounty), musel to být pro námořníky kulturní šok. Oni připluli z hladové, studené, kruté, puritánské Anglie do přátelského, přívětivého světa věčně slunečného počasí, relativního dostatku bez sexuálních předsudku.
Nedivím se, že se námořníkům, že se jim nechtělo zpět.
Bohužel jsme přetvořili tamní kulturu k obrazu svému. Gogén je svědkem.
Dnes turistická destinace pro bohaté.

K destinacím vhodným k pobytu před posledním soudem bych zařadil Kubu. Bez surovin, Bez zásadního strategického významu. Dobré místo pro skromný život.

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

Kubu plnou cernochu. To uz muzete zustat tady nebo jet s detma na zapad.

Průměrný počet slepic: 3.1 (8 hlasů)

Se chovají o hodně jinak než černoši v USA nebo černoši v Británii, Francii, Německu, Holandsku nebo Švédsku. Aspoň zatím. Nejenže nežijí ze sociálních dávek, ale jsou to dříči. Zvládnou nejtěžší práce. Prachy sice většinou vymění za rum, ale jinak jsou v pohodě a nepřivydělávají si kriminalitou. Někteří se živí výukou tance v tanečních školách.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Otazka je, jak jim to vydrzi, kdyz tam bude mit policie svazane ruce, v televizi se bude rvat o rasismu a neziskovky budou utrzeny ze retezu.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)