EET a věci z toho plynoucí

Autor
Štítky

Dnes začnu příhodou, která se mi stala minulý týden. Volal mi kolega na kterého přišla Hygiena... Páni úředníci změnili svůj právní názor (výklad zákonů a vyhlášek jednotlivými úřady, to je na několik článků samo o sobě) a obilné silo které má  v péči ze dne na den emituje nadlimitní množství prachu. Silo samozřejmě emituje prach pořád stejně už ode dne, kdy ho postavili. Navíc je velký zájem co nejvíc prachu zachytit, protože se dá dobře prodat a je z něj větší marže než z obchodování s obilím. 

Každopádně příslušná hygiena s životním prostředím si podali ruce, překvalifikovali si výklad zákona a pic ho, množství je nadlimitní a pokud nechceme platit tučné pokuty, je třeba silo urychleně vybavit účinnými prachovými filtry. Že nám silo stojí takřka uprostřed lesa v liduprázdné končině a nejbližší barák je tři kilometry daleko, samozřejmě  na pravidlech vůbec nic nemění. 

Kolega mi volal v časové tísni - je třeba urychleně projektovat a vzápětí urychleně budovat, ale na sile chyběl jeden z nejdůležitějších výkresů - technologické schéma. Naštěstí si vzpomněl na mě - já mám v péči prakticky stejné silo a protože se jedná o poslední silo, které postavily TMS Pardubice než byly zprivatizovány a zničeny, mám kupodivu i kompletní dokumentaci. 

Tož jsem vytáhl z příslušného šanonu dva  výkresy o formátu A0 a šupky dupky vyrazil jsem do Znojma do architektonické kanceláře, kde mají dostatečně velké scannery a kopírky, aby mi výkresy o velikosti "lodní plachty" zkopírovali a zdigitalizovali. 

Přijedu tam a... nic. Žádné kopírování nebude. Páni architekti nemají zavednou EET a proto nemohou přebírat hotovost. A aby mi na dva výkresy vystavovali fakturu, na to se mohou vykašlat, kromě toho nemají v předmětu činnosti kopírování výkresů. Nehnul jsem ani brvou a říkám, že mi to nevadí, vytahuju stovku, že jim jí dám na ruku, že se bez dokladu obejdu, prostě jen potřebuju kopii výkresu. Pan architekt také nehnul ani brvou, ale počastoval mě několika hrubými slovy, že už měl agenta provokatéra a platili pokutu dvacet tisíc přesně za to samé, co po nich chci já. Navíc ten provokatér byl člověk, kterého architekt znal a ani ve snu ho nenapadlo, že by se mohlo stát něco takového.

Čili mám smůlu. Ať se nezlobím, ale prostě mi nevyhoví, nestojí jim to za to. Nashle, zajeďte si do Brna do reprocentra, tam vám to udělají. 

Udělali... za tisícovku.

Velký formát pane je drahý. Máme tu příslušný stroj, ale ten tiskne běžně plakáty a ty nám vydělají víc, musíte zapalatit příslušnou sazbu. Navíc velký scaner se používá málokdy a tak jsou na něj napočítané velké režie. Berte nebo nechte být. 

Říkal jsem si, že za tisícovku bych si vzal pauzák, oprášil bych rýsovací pera, původní výkres bych strčil pod to a normálně bych to obkreslil... za tisícovku by to nebyl špatný kšeft...

Víte EET pokladna není nijak drahá. Za pár tisíc ji máte i s účetním programem a pokud máte stánek, hospodu nebo něco podobného, není problém si to pořídit a používat. Ale hromada firem to prostě nepotřebuje. Svůj byznys si dělají normálně převody na účet, normálně vystavují faktury a hotovost dělali jen výjimečně a pokladnu měli jen na drobné výdaje a tím pádem dělali i drobné příjmy. 

Ti si žádnou pokladnu nekoupili a jen přestali dělat to, co byla drobná služba veřejnosti, která je mnohdy vlastně spíš otravovala, ale dělala se, aby lidi nepsali špatné recenze. Drobné službičky.

Není to jen kopírování velkých formátů, ale před rokem jsem ještě jezdil do jednoho zámečnictví, když jsme potřebovali nějaký jednoduchý úkon - stočit kus plechu, vyvrtat díru, vykroužit větší díru... oleštit hřídel a podobně. Byly to položky do sta korun, bez problémů mi vycházeli vstříc, ale teď toho nechali ze stejných důvodů. Nepřijímají hotovost a dělat kolem toho větší účetní hogo fogo jim za to už nestojí.

Vsadím se, že kdybych si o tom popovídal s Andrejem, tak by mi řekl, že to takhle nechtěl. Ale že zákon se nějak napsal a musí platit pro všechny a na úřadech sedí kupa aktivních blbců, všichni se bojí udělat chybu a proto buzerují co mohou a vypichují hnidy, protože kdyby to nedělali, rychle by se někdo tlačil na jejich místo.

A tak jsme se dopracovali k tomu, že není možné udělat soutěž ve vaření guláše, protože hygiena. Není možné na náměstí grilovat prase, protože veterina. Není možné udělat zabíjačkové hody pro celou vesnici ze stejných důvodů. Není možné vařit a prodávat vlastní marmeládu, protože nikdo doma nemá kuchyň vyhovující potravinářským standartům. Není možná celá škála drobných služeb, protože ve znění dnešních předpisů se nedají dělat levně. 

Posedlost dostat všechno pod kontrolu., to už tady bylo. Kdysi byly spočítané a sečtené všechny slepice, králíci i prasata. Ze všeho se odváděla daň. Platilo se za všechno. Prakticky každý aspekt lidské činnosti odevzdával něco berňáku. Nemluvím o komunistech. Mluvím o První republice a o Rakousku. 

Tehdá erár sice všechno hlídal, ale hlídal to proto, aby z toho něco měl. Proto se z prasete odevzdával krupon, z hus se odevzdávaly křídelní brky, odevzdávaly se králičí kožky, platilo se za trhy, na všechno muselo být povolení.

Ale povolení bylo vždy snadno a promtně vystaveno, protože to znamenalo prachy do státní pokladny. Chovej, pěstuj, vyráběj... hlavně když zaplatíš eráru  a to bylo také v podstatě to jediné, co stát zajímalo. Ostatní ho začalo zajímat, až když si někdo stěžoval. Když to všem vyhovovalo, stačil mu jen podíl na zisku.  

Dneska už jsme dál. Lecos se už dělat prostě nedá, protože to za to nestojí. Je možné získat povolení, ale předpisy které je pro to nutné splnit, se prostě nevyplatí.  Proč? Protože v automobilce to přece funguje. Protože ve velkém pivovaru to tak mají. A mezi automobilkou a malou dílnou přece není žádný rozdíl že? Stejně jako přece není rozdíl mezi velkokapacitními jatky a sedláckou kuchyní. A tak každá EET zachytí nějaké ty švindlíře, ale zničí spoustu drobných služeb, které se nemusely kupovat draho. Docela by mě zajímalo nějaké porovnání, zda jsme jako společnost opravdu zbohatli na tom, že restauratéři méně kradou, ale kopírování výkresů a jiné služby stojí desetkrát tolik co dřív. 

Až se jednou stanu tím samozvaným diktátorem, slibuji, že mě bude zajímat především podíl na vašem zisku. Také vás budu kontrolovat a budu chtít mít o všem přehled. Ale postačí mi, když vypláznete příslušný obolus a nebudete se tomu vyhýbat.

Další aspekty vašich živností mě budou zajímat až tehdy, když si vaši zaměstanci začnou stěžovat na nelidské zacházení a sousedé si začnou stěžovat na hustý kouř. Pokud nebudete vaší činností nikomu vadit, nebudete nikomu otravovat půdu a vzduch, nebudete lidem brát čtyřicetihodinový pracovní týden, nebudete obtěžovat hlukem a budete si po sobě uklízet bordel, ponesete si odpovědnost za své chyby...  a budete ze své činnosti platit patřičné výpalné, dělejte si co je libo. 

Sakra... stává se ze mě pravičák. 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4 (70 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Tak on ten krupon byl chovateli prasete k prdu.
Co s ním?
Ale zajímavé je, si přečíst celou vyhlášku ministerstva potravinářského průmyslu a výkupu zemědělských výrobků
ze dne 26. března 1958
o domácích porážkách prasat a o výkupu sádla a kůží.
Jak byla sestavena a srovnat ji s dnešními právními normami.
Nebe a dudy!
Té vyhlášce rozuměl i analfabet Pepek Vyskoč, když mu ten glejt někdo přerecitoval

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)

Jak to udělat, když musíte kůži odevzdat ? Nelze ! Máte o jednu pochoutku z prasete méně.

Průměrný počet slepic: 2.6 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Proč hned pravičák? Zkuste tvůrčí terminologii - což třeba "asociální demokrat"?
A vůbec - co je špatného na tom, být pravičák?
Mám to dnes samý otazník, ještě že stručně....

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslím, že onu větu "Sakra... stává se ze mě pravičák." použil Vidlák v souvislosti s tím, že kritika EET je vedena především zprava, jakože otravuje poctivé podnikatele a EET zejména drobné živnostníky. Česká pravice holt má ten dar, že stojí na primitivních mantrách z 19 století a nějak se to nelepší, ani u EET. Omyl, jehož se Vidlák dopouští spočívá jinde. V tom, že se domnívá, že ta pravice v té "kritice" EET má pravdu.

Průměrný počet slepic: 3.4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

EET bylo zavedeno, aby se zvětšil podíl na zisku.

Andrej Babiš zavedl EET s vědomým a výslovným cílem, aby zničil drobné podnikání, drobné služby a drobné podnikatele. Protože když namísto drobných služeb za 100 Kč totéž musíte zadat Agrofertu za 3000 Kč - tak jste právě astronomicky zvětšil svůj podíl na zisku.

Skutečným účelme EET bylo zvýšit podíl na zisku a všech penězích a transakcích. A to plní do puntíku.

Právě proto mohly supermarkety výrazně letos zdražit základní věci. Právě proto jste dal za výkres tisícovku. Právě proto EET dělá to, co vás jako potenciálního samozvaného diktátora zajímá - zvětšuje podíl na vašem zisku.

Průměrný počet slepic: 2.8 (25 hlasů)

svého blonďatého jmenovce a jste schopen říci s elegantním výrazem ve tváři úplný nesmysl.

" Andrej Babiš zavedl EET s vědomým a výslovným cílem, aby zničil drobné podnikání, drobné služby a drobné podnikatele." - proč by to proboha dělal, když z něj plynou do státní kasy peníze a lidi se uživí sami a neotravují na pracáku? Vy si myslíte, že Andrej potřebuje ještě zbohatnout? Roztočená inflace přináší krátkodobě do státní kasy další peníze a tedy je pro Andyho celkem sympatická, ale ceny v hypersuper s cenami za služby a drobné podnikání souvisí hodně okrajově.

Jediným důvodem pro zavedení EET je ten, že OSVČ kradly jak straky, nepřiznávaly výkony, zcela v souladu s národní povahou, a protože Babiš se Schillerkou umějí docela dobře počítat, došlo jim, že na zlodějně OSVČ ztrácí stát na daních a odvodech zhruba padesát a více miliard korun ročně. Což je významný peníz i pro stát. Samozřejmě, ve velkém podnikání se ztrácelo zhruba třikrát tolik, což je hloupá výmluva všech hokynářů, ale to je také v hledáčku ušatce, proto ten ryk okolo kontrolních hlášeních a dalšího.

Průměrný počet slepic: 4.2 (35 hlasů)

proč mi jméno z titulku vypadlo, ale už jsem s tímhle bebíčkem známej.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Pane Tarasi, myslím, že to co jste napsal vám nezbodne ani naivní nezkušená šestnáctka.

---

"Andrej Babiš zavedl EET s vědomým a výslovným cílem, aby zničil drobné podnikání, drobné služby a drobné podnikatele." - proč by to proboha dělal, když z něj plynou do státní kasy peníze a lidi se uživí sami a neotravují na pracáku?"

Proč by to asi dělal? Protože Agrofert převezme zákazníky těch drobných podnikatelů, že ano. To dojde každému s IQ nad 10.

Andrej Babiš potřebuje v první řadě peníze do své kasy. Až ve druhé řadě do státní kasy.

---

"Vy si myslíte, že Andrej potřebuje ještě zbohatnout?"

Nepotřebuje ani nechce. Včera jsem četl v novinách, že se Andrej Babiš stal poustevníkem, dal se na buddhismus. Tím pádem veškerý svůj majetek rozdává chudým. Včera dal miliard Kč na sirotky a vdovy, zítra se chystá pomáhat bezdomovcům, a pozítří se rozdělí o svůj majetek se žebráky a nemocnými.

---

"Jediným důvodem pro zavedení EET je ten, že OSVČ kradly jak straky..."

A já jsem čínský papež a filipínský bůh srandy. To je stejně jasné, kvalitní a objektivní faktum jako uvádíte vy.

---

"Samozřejmě, ve velkém podnikání se ztrácelo zhruba třikrát tolik, což je hloupá výmluva všech hokynářů, ale to je také v hledáčku ušatce, proto ten ryk okolo kontrolních hlášeních a dalšího."

Zatím si Andrej Babiš došplápl na babičky prodávající nasbírané borůvky v lese, hospodské v Horní dolní potácející se na hranici krachu, a drobné obchodníky.

Na to, aby si došplápl výše, Andrej Babiš nemá odvahu. Za mnoho let svého působení neudělal jediný krok k tomu, aby velké subjekty kontrolovat či jakkoli nutil nepodvádět a platit tu daně. A ani se k tomu, pokud vím, nijak nechystá.

Průměrný počet slepic: 3.2 (31 hlas)

Myslim, ze EET pro vsechny nebyl zrovna dobrej napad, ale OSVC svindlovali jak mohli. Ze vam daj v kavarne ucet by melo bejt automaticky, ze budou svindlovat u svejch znamejch jeste pochopim, ale ze se nebudou obtezovat vam ho dat, kdyz tam jste poprve, to je trochu moc.

babicka co prodava boruvky ktere sama nasbirala je jedna vec, babicka, co prodava, co cela familie narvala v lese, kterej pri tom zdevastovala je druha. - Jak je rozeznate.

ja bych to resil jinak, ale problem tu byl.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Vidláku, tohle není dobrý článek. Vyplývá z neinformovanosti. Bohužel prakticky ve všem, čeho jste se dotkl. Od té problematiky hygieny (jakkoli okrajově), přes problematiku té architektonické kanceláře, až po EET a její jakýkoli vztah k čemukoli, k čemu jste ji tady vztáhl. Vysvětlování by opravdu bylo snad na několik článků.
Cena, kterou jste zaplatil za 2 výkresy A0 je naprosto v pořádku a nemá s EET vůbec žádnou spojitost ani s jakoukoli režií tak, jak jste ji pojal. Váš předpoklad stran té stovky je opravdu úsměvný. Pro představu nejlevnější velkoformátová kopírka pro A0 a jen černobílá stojí kolem 1/2 milionu Kč.
S cenami u scannerů to bude obdobné.
Jen snad, jak jste si mohl poradit, pokud šlo o kopii technologického schématu dotčeného sila pro Vašeho kolegu jako podkladu pro projektanta (rozumím-li dobře účelu proč ony kopie). Kopírku pro formát A4 jistě máte. Pak stačí onu A0 nakopírovat po A4-ách a slepit. Jako podklad pro projektanta bohatě stačí. Stejně tak pro event. trvalou potřebu kolegy.
Druhá možnost, o níž nevíte je, že jste si ty výkresy mohl zkopírovat u mne, velkoformátové OCÉ-čko pro A0 mám doma – a zadarmo. Jsem v důchodu a nemám potřebu vydělávat. Pravda jsem trochu z ruky.
A EET je v naprostém pořádku obecně, i u malých firem. Ten opravdu malý segment, kde je zbytečný je MF akceptován a vyjmut. Ono jde v podstatě o to, že EET umožňuje počítačově spárovat platbu v účetnictví odběratele a dodavatele. Jen z toho vyplývají podvody stran DPH.

Průměrný počet slepic: 4.3 (31 hlas)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen tohle umožňuje odhalovat mnohé podvody stran DPH prakticky obratem.

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

Pokud je tak strašně důležitou věcí ve vesmíru kontrolovat podvody v malých výších obratem - pak je EET nejlepší věc ve vesmíru co kdy byla vynalezeno, a to včetně velkého třesku. Potom ty kolaterální škody stojí za to. I kdyby to mělo zabít celou vesnici a babičku věšeli.

Zatím EET neomylně vede k tomu nejhoršímu - diktatuře korporací. Každá komplikace, kterou uděláte malému a střednímu podnikateli, vede k výhodám velkých firem a nadnárodních korporací. Stokrát nic umořilo osla. Náklady na byrokratické, technické a další komplikace - EET nevyjímaje - má úplně jiné náklady a rozměry, pokud je jako náklady umoříte u malopodnikatele, nebo u korporace.

Právě proto se EET tolik líbí Andrejovi Babišovi. Umožňuje mu kosit jako smrtka ve velkém malé a střední firmy. Po zavedení EET to vzdává čím dál více podnikatelů, například různé prodejny a hospody na malých obcích a vesnicích už musejí dotovat přímo radnice, a i tak je jich většina po zavedení EET kaput.

Komplikace podnikání jsou výhrou pro korporace, a prohrou pro malé a střední podnikatele. Je veřejným tajemstvím, o kterém se celosvětově ví, že korporace lobují za další a další regulace. Pro ně to nákladově je jako plivnutí do moře - pro malé podnikatele je to likvidační.

***

Ono je to tak s tím čínským jin a jang. Když přeženete a zvětšujete jin, nakonec se samo promění v jang a vice versa. Je to jeden ze základů čínské filozofie a medicíny. Když budete tak dlouho honit haléřové podvody u hostinských v Horní dolní, a likvidovat podnikatele - až buď vyrobíte národ žebráků, bezdomovců čekajících na konec světa, nebo národ, kde 99 % obchodu půjde v šedé a černé ekonomice. Následně budou právo tvořit korporace, protože ty jediné budou mít legální moc i peníze - jak už se postupně stává.

Zničit fungující věci a udělat škody je velice snadná věc. Náprava škod je pak na desetiletí, a stojí to mnoho peněz a bolesti.

Ale jak jsem psal na začátku, pokud je nejvyšším poselstvím a nejvyšším dobrem ve vesmíru honit haléřové a korunové daně - pak EET je nejlepší věcí ve vesmíru. Ať všichni třeba pochcípají, ať český národ padne do bídy. Je třeba vydřít i z poslední 90leté babičky a posledního hostinského co natočí dvě piva denně z toho jedno sobě - třeba jen jednu kačku na dani. Ať klidně třeba pochcípají.

Průměrný počet slepic: 3.1 (30 hlasů)

To, co píšete, je jisté.

Průměrný počet slepic: 3 (13 hlasů)

To, co píšete je správně, ale zdá se mi, že je to jen jakýsi bonus navíc k hlavnímu cíli - šmírovat všechny a všechno, mít vše pod kontrolou.
Vzpomeňme (koneckonců to není tak dlouho) na "aféru" kolem eshopu na dálniční výpalné.
Nevěřím tomu, že o tom Bába nevěděl, zejména když má v "popisu práce" jako premiér úkolování tajných služeb.
Ale svedlo se to na nějakého poblázněného Kremroli na ministerstvu.
Ale osobně si myslím, že ta agenda jede dál, jen na ni není tolik vidět.

Průměrný počet slepic: 3.5 (14 hlasů)

In reply to by PivoJ (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bingo!

Průměrný počet slepic: 3 (9 hlasů)

In reply to by Donald Trump (neověřeno)

Trvalý odkaz

svou opravovanou větu pro Vás upřesním. "Jen tohle umožňuje odhalovat mnohé podvody stran DPH prakticky on-line.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Donalde, kontrolovat daňové podvody obecně je prostě oprávněným důvodem pro MF, a ve Vašem zájmu. V mnoha podvodech těch velkých figurují i OSVČ. Viz bílí koníčci v někdejších aférách, jak co se týkalo pohonných hmot, tak i v aféře lihové. Rozdílná sazba DPH umožňuje hodně způsobů daňových podvodů. S EET to možné není. Pokud by byla tehdy EET, obě aféry by nebyly. Je to jen snad srozumitelný příklad. Jeden z mnoha typů. Mimochodem obě aféry se bytostně dotýkaly OSVČ (bílí koníčci). Vulgární primitivní pravice vše "zjednodušovala" a pořád chce vulgárně a primitivně zjednodušovat. Nejradši by "jednotnou daň". No a ona rozdílná i DPH je žádoucí z mnoha důvodů. Umožňuje smysluplnou regulaci či regulace v mnoha směrech. Spravedlivější daňové zatížení, kupodivu usnadnění podnikání, zlevnění služeb pro spotřebitele, atd, atd. Bohužel pro porozumění by to bylo na velkou a obsáhlou přednášku. Já nejsem odborník na daňové podvody, a tak znám jen vzorky. Nicméně ty mi stačí k tomu, abych se mohl domnívat, že EET dělá MF naprosto kompetentně, mj i u toho piva v současnosti. Moje služby projektanta byly pro spotřebitele levnější, ceny staveb byly při rozdílné sazbě nižší pro toho spotřebitele. Vulgární pravice Vám to jako objednateli projektu i stavy oboje zdražila. A nemálo. Mj i právě pro EET Babiše beru jako kompetentního pro ty nejvyšší politické funkce. A skuečný pravičák ví, že Babiš je vskutku autentický pravicový politik a asi na politické scéně jediný. A není to jen můj názor, jakkoliv Vám zcela jistě bude připadat padlý na hlavu. -usmívající se smajlík

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

BUDU „dlouhá“, možná tam budou i překlepy, ale nemohu mlčet, když tak můj komentář prosím přeskočte!

Lidi, Alex a další se katastrofálně pletou.
Děsí mne, že lidi obhajují něco, o čem zase ani moc neví a dokonce k tomu veřejně hlásají spíše pohádky...

Musíte mi zkusit věřit, protože o tom profesně na rozdíl od mnohých zde opravdu, ale opravdu NĚCO vím.

"Jen tohle umožňuje odhalovat mnohé podvody stran DPH prakticky on-line." vypálí k EET Alex!

Ale EET NIC takového PROBOHA vůbec neumí, nedělá a nemá ani za CÍL!

EET podléhají nakonec i neplátci DPH a ti tam ani žádné DPH u tržeb vůbec mít tedy nemohou a ani nesmí!
EET nemá s DPH společného celkem nic, snad jen víceméně okrajově pomůže ohlídat, kdo by se tím dalším plátcem DPH nově případně mohl (díky i výši tržeb hotově) stát.
I ten, kdo je, byl a bude nadále legálně neplátcem DPH, může mít povinnost EET a nikde žádné DPH u něj ani evidováno a hlášeno státu NEBUDE.

V EET prostě každý "parazit" a zde asi dle některých z vás dokonce i jasná "straka" JEN musí ohlásit státu okamžitě a střelhbitě každý svůj jeden (i korunový), zákonem o EET definovaný příjem hotovosti (sumu) do "centrálního mozku".
Tam mu software zaplacený „státem“, na technice zaplacené také námi všemi přidělí k té každičké jedné hlášené tržbě hotově on-line unikátní KOD a pošle ho do té EET pokladny "parazita a straky".(Pokud vše funguje i ten internet..)
A tím je tomuto „parazitovi a strace“ povoleno například legální přijetí 10 Kč hotově za prodaný koláček, možná bez sankce financů. (Ještě je v Zákoně o EET pár povinností, o kterých kdo neví či nedbá, tak na to také doplatí...)
Je pro mne smutné s jakou lehkostí mluví lidé o povinnostech, či třeba vyvolaných výdajích jiných. (viz lehkost slov Vidláka - ta EET pokladna NESTOJÍ MOC…).
Uvidíme až ji (či cokoliv jiného) bude muset třeba i Vidlák a další z vás hypoteticky si pořídit na svůj drobný, co já vím třeba prodej ze dvorku… ☺
Může totiž dojít nakonec na šmírování on-line u každého z nás, každého vás zde...
(Proč to nerozšířit i na nepodnikající občany, proč nezačít sledovat nakonec nejen příjmy ale i hotové VÝDAJE každého jednoho občana, důvod se už vždy najde třeba to párování..výdaj občan-příjem "straka"!)
Navíc "parazit a straka" chybovat nesmí ani omylem a dokonce to odnese i za svoje (klidně i snad neúmyslně chybující) zaměstnance, asi taky "spolu-straky".....
Jak by asi tleskal zaměstnanec při následném předepsání i zákonných limitů těchto sankcí k náhradě ze své mzdy?! A tím zaměstnancem může být raz dva i někdo z vás, či z vašich blízkých..
Jistě i pak budete spravedlivě souhlasit, že za chyby se prostě musí platit, padni komu padni!

EET neřeší ani nějaké párování faktur křížem..
Neřeší zatím ani OD koho ty peníze nahlášené jako tržba on-line jsou.
EET jen sleduje kdy a kolik a s povolením (ne zabíjet) a zaevidováním on-line u státu bylo možné legálně přijmout v hotovosti u „parazitů a strak“ ZATÍM. Informace o výši DPH z každé tržby hotově sice v EET uvedeno je, ALE JEN u toho Plátce DPH jako informace.
Znovu opakuje není to prostě primární úkol a cíl EET sledovat DPH, na to je jiný instrument a tím je Kontrolní hlášení (KH) k přiznání k DPH.
Nějakému "párování" se u EET podobá snad jen ta hezká hazardní hra, provozovaná k EET státem. Každý občan si může u "parazita a straky" brát ty účtenky domů a zapsat po večerech ten FIK KOD
do herní tomboly "berňáku". A tím pomáhá státu i kontrolovat ty "parazity a straky" a ještě za to může vyhrát CENU a to se vyplatí! (Některé kusy to dokonce začaly dělat ve velkém, až to i Álu samotnou vyděsilo...)

OK, pokud máte mnozí pocit, že je to prostě dobrá věc, zejména je-li zavedena u druhých a stačí vám, že "paraziti a straky" už nemohou tajit ani jednu přijatou Kč hotově, tak za sebe já tento pocit sdílet prostě nemohu:
-Vadí mi, že to celé, všechny ty náklady musím platit dokonce při každém nákupu v ceně jakéhokoliv zboží či služby i já.
-Vadí mi, že šmírování se stalo normou a lid tomu jako dobru tleská /zejména u druhých).
-Vadí mi, že sankce za drobné, lidské a možné neúmyslné pochybení i zaměstnanců jsou šíleně a zase lid je namnoze spokojen, že skřípnou "parazita a straku" .
-Vadí mi provokatéři, což i Vidlák popisuje. (Nikdy jste nikomu sami nechtěli dát, či nedali pro úsporu NIC ani Kč či "nepeněžitý příjem" jen tak bez dokladu? Pokud ano, tak jste "spolustraky" a farizejové!)
-Vadí mi, že je každá podnikající osoba, považovaná za "parazita či straku" nebo rovnou obojí....nebo alespoň vždy ten, kdo je proti on-line EET u každého a to i z racionálních důvodů.
-Vadí mi, že o čem nic moc nevíte, tak to přesto vychvalujete …
-Vadí mi, že důkaz o tom bla bla výběru daní právě pro EET nelze poctivě ani dát...
-Vadí mi, že stát něco chce a náklady přenáší s lehkostí na jiné…
-Vadí mi, že pro někoho může být i pár tisíc („nestojí moc“) skutečně překážkou pro „svobodné“ podnikání. (nemusí být každý takový hned i pravou „strakou“)
-Vadí mi to cílené chování státu "mít vše" pod kontrolou a vyskakovat si pak zejména na ty malé…
-Vadí mi to koncentrování dat o kde čem a kde kom ještě ve virtuálním prostoru, kde může data vždy sledovat nebo i ukrást kde kdo...(Ochráněná ve virtualitě jsou jen data, co ve virtualitě nejsou).
-Vadí mi, že je třeba mít internet všude i platit ho tam) a být stále on-line a ještě dokazovat, že je tržba zaevidována, když kontrolu nad systémem státu ten evidující skutečně ale NIJAK nemá, ale odpovědnost ano.
-Vadí mi, že stát chce, aby to státní šmírování platil podnikající kus i nejdříve a hned a průběžně si sám.
(sleva na dani 5000 v roce zavedení EET také není dosažitelná hned každému, ale to se moc neříká a stejně je to až po i u toho kdo na to dosáhne...)
-Vadí mi, že ten papírový „Zvláštní režim“ evidence tržeb, (podávaný zase jako pomoc nejmenším) je dělaný někým, kdo NIKDY v praxi zřejmě nežil....

My všichni to vše platíme a zaplatíme v dražších cenách, každou korunu nákladu i na toto EET, ale mnozí tomu ani nechcete uvěřit, pro vás je to JEN svaté narovnání podnikatelského prostředí.

Tak až dojde na vás a budete MUSET pod sankcí jako Brno hlásit státu (Velký Bratr nespí) povinně ihned i každý zde hezky pěkně KDE CO a také třeba stát vymyslí něco on-line a na zařízení, co si budete muset možná jednou také pořídit a náklady dál hradit(nebude to jistě stát moc☺) a důvod a co se jistě najde, pak se nedivte.......

Sami jste „dobří lidé“ tleskali, když se to týkalo jiných!

Howgh k EET!

Průměrný počet slepic: 3.3 (29 hlasů)

MAJKA.
Nejen poděkuji,přidávám deset slepic a aby chov fungoval,tak i kohouta.

Průměrný počet slepic: 3.4 (9 hlasů)

Majko jen stručně - nesouhlasím. Jen obecně. Jistě vše je zneužitelné. Program být nastaven nemusí, aby spároval, přesto je spárování a zase elektronicky pomocí jednoduchého softwaru doslova zřejmý. Stran šmírování - v dálničních známkách nebylo žádné šmírování, jak také mnozí psali. Tam je zcela jiný problém - dával jsem tu odkaz na Václava Žáka. Ten ho postihl. Vždycky se mohu mýlit. Ale od toho jsu diskuse a argumentace. Nechť si to každý čtenář přebere z hlediska svého způsobu uvažování. Rozhodně se nehodlám rvát o své názory do krve. Nevidím v tom smysl. Mimochodem - demokracie funguje na takovémto předložení různých názorů - jen by to mělo být na slovo vzatými odborníky a měl by být vybrán na základě politického zadání ten většinově optimální. A může bý chybný a mohl ho třeba jedinec předvídat. Demoravie umožňuje na základě praxe změnu. Tak chápu demokracii. Nezdá se to, ale vše souvisí se vším. Ani tady to myslím není mimo souvislost stran tématu. Fakt se mohu a fatálně mýlit. Ale tak věci v tuto chvíli chápu stran informací, kterými disponuji. Že ne všemi není jen možné, ale i velice pravděpodobné. Nejsem z oboru, jen jsem se daného oboru musel i osobně dotknut a leccos musel pochopit. Plus, co jsem si kde přečetl.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Alex.
MAJKA to napsalo,ještě dost rezervovaně,dalo by se kolem toho diskutovat ještě více.
Už v začátcích zavádění EET se psalo o úplné kontrole toku peněz,kde se shromažďují,kde odtékají.
Všechno na faktury a včetně DPH,jak nákup,tak prodej i tímto došlo k většímu výběru DPH.
Sám asi vidíte na účtence položku DPH zvlášť.Když dochází k zdražování tak pochopitelně roste i DPH.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vždycky je zemědělče možné, že plkám kraviny. Nicméně můj způsob uvažování je takový jaký je. Možná v něm někde dělám chybku, která mne odvedla na nesprávnou kolej, ale tak jak argumentuje Majka by znamenalo, že celé EET je naprosto k ničemu. Pro mne ne. Kdyby ho zaváděl jen ten Babiš, ale ono ho má dost států. Z toho ,i plyne, že nějaký rozumný důvod tu je. Když na to půjdu opačně. Znovu, mohu se fatálně mýlit, ale informace, které mám k dispozici mne vedou k nějakému uvažování a k těm argumentům, jež používám.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Podpořím MAJKU a sdělím jednoduše: EET neumí nic jiného, než oznámit, že proběhla peněžní transakce u toho kterého podnikatelského subjektu. To, co popisuje Alex a další, je kontrola pomocí kontrolního hlášení, které se týká výhradně dvou plátců DPH, a to v obchodních případech (NIKOLI platbách!!!) podložených daňovým dokladem. Párují se pouze DD nad 10 000,- Kč. Zrovna včera jsem řešil jedno "následné".

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by kulajda (neověřeno)

Trvalý odkaz

kulajdo, fakt s tím problém nemám a přesto ...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by kulajda (neověřeno)

Trvalý odkaz

nad 10 tis tuším jen v případě, že se jedná o dva plátce DPH. Jinak není co párovat.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Plkáte kraviny nebo používáte brilantní argumenty?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Oboje. Na otázku zda jsem hovado či génius odpovídám poctivě s Jiřím Suchým - jako génius jsem hovado a jako hovado jsem génius.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

:-))))))))))

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pro občany to k ničemu JE,
tedy vlastně úplně není, udavači se mohou také vyřádit, či někdo i něco vyhrát díky EET.☺
Ale většině to škodí, zdražilo a zdraží nám to všechno!

Pro stát, dodavatele toho software, čučkaře i znepřátelené .....to může být spousta užitečných a zpeněžitelných dat, které na své náklady zajistí (musí) sami podnikatelé a ti tyto náklady pak zase přenesou na své zákazníky.. nebo přenechají trh jiným a ti si pak nastaví ceny po svém....

PRO Vás EET také je k něčemu, a nejste v tom sám, OK.
Třeba jen věříte, že narovnává to podnikatelské prostředí ...
Na víru i názor máte samozřejmě právo.

Píšete:
"Kdyby HO zaváděl jen ten Babiš, ale ono HO má dost států."

Mám prostě takový podivný pocit, že jste si Alexi zaměnil EET a TO Kontrolní Hlášení, proto i to Vaše HO.
Pak ale píšu já o koze a Vy o voze...Neřeším DPH ale evidenci tržby-peněz.

EET je TA elektronická evidence tržeb....

Registrační pokladna jinde a EET "českou cestou", není opravdu to stejné!
Na západě (kam patříme) třeba Rakousko, má spodní limit.
Kdo má do určitého obratu ročně, nemusí povinně ani tu kasu mít a ani naši "Zvláštní" cestu.
A kdo je nad limit a evidovat tržby pak musí, má v Rakousku prostě pokladnu (zašifrovanou nějakým elektronickým podpisem proti zneužití).
Ale ta kasa on-line stále být FAKT v Rakousku nemusí.
A ani nemusí mít prodejce KOD na účtenku, v podstatě "s povolením" prodat hotově jako u nás.....
Jde prostě o evidenci a evidenci, o FORMU!
Rigidní represívní byrokracie a poničení drobného, či zanedbatelného podnikání, nakonec i bez jakéhokoliv dosaženého výběru vyšších daní u spousty takto "postižených" (tou naší variantou Babišovské-Álovské verze EET), není dle mne prostě dobrá cesta a NEBUDE našim lidem ani omylem s takovou EET líp.

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

Majko, jasně. Já to beru jako celek. To je jedna věc. Zatím mi to tak pořád vychází a znovu, nemusím mít pravdu.

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

Podle EET nespárujete nic O toho je zde kontrolní hlášení. Tam to funguje naprosto přesně.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

A jestlipak byste Alexi, Vidlákovi za okopírování řádně vystavil doklad EET? Nebo byste se pokusil (ó hrůzo) "obejít" EET a udělal mu to třeba za jitrnici?
Za to jsem byl vyplísněn Vlkem v prosinci 2016, když jsem v jeho anketě k EET odpověděl, že souhlasím s EET a na jinou otázku, zda bych nahlásil takovéto "obcházení" jsem odpověděl, že ne.
Bydlím na horách a rád chodím po kopcích. Před zavedením EET se dalo i na méně frekventovaných cestách na každých 5-10 km narazit na chalupu, kde Vám poskytli čaj a domácí buchtu. To už není. Těmto "podvodníkům", kteří okrádali stát na daních se to přestalo vyplácet a tyto služby se vytratily. Možná na druhou stranu přibylo hospod dole ve Špindlu nebo v Peci a tak statisticky vlastně hospod neubylo.

Průměrný počet slepic: 3.6 (12 hlasů)

Siloši, asi takhle. Protože jsem jako projektant podnikal - jako OSVČ i jako podnikatel přes s.r.o. a tedy disponoval velkoformátovou kopírkou, zcela normálně jsem pro kamarády, kteří to věděli, že ji mám, kopíroval. Třeba plány modelů lodí. Tenkrát EET nebyla, ale vždycky jsem fakturu vydal (i na jednu jedinou plachtu), pravda ve výši režijní ceny. Já vím, reaguji opačně. Ale mne nikdo nikdy a nikde nemohl nahlašovat. Ostatně Vidlákovi nerozumím té části, kde sice nemají pokladnu EET, jakoby to bylo nutné pro účtování v hotovosti, ale fakturu na hotové mu byli jen líní vypsat.
Jinak stran těch chalup - opravdu nerozumím, co tím říkáte. Jo u nás, v našem vidlákově bývaly 3 hospody a dnes není ani jediná. Jen jedna fungovala jako jakýsi klub. Pozor, k tomu všemu došlo daleko dříve, než se objevil Babiš a EET. Kdybych byl zlomyslný - odůvodnil bych to tím EET zpětně.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Odpovídám později, tak doufám, že si toho všimnete. Totiž, my OSVČ v ubytovacích službách pracujeme běžně o víkendu. Diskuze mezitím dost narostla a stačil jsem ji přelétnout jen zhruba. Těm, kteří považují OSVČ za zloděje doporučuji, aby služby nakupovali výhradně u akciovek, maximálně u s.r.o. se zaměstnanci.
Já sám jsem OSVČ jen okrajově. Tím, že bydlím na horách a děti odešly z domova, využívám svůj dům také k tomu, aby si na sebe přivydělal a mám pár pokojů na pronájem. Jinak jsem důchodce a donedávna také zaměstnanec. Mé tržby z ubytování za rok nepřesáhnou 150 tis. Kč a vystavím do 30 příjmových dokladů. Podnikaje v ubytovacích službách jsem musel hned v první vlně přejít na EET. Ani před jeho zavedením jsem žádné příjmy nezatajoval. Jestliže nadávám na u nás panující zlodějny, nechci sám podvádět stát ani obec, jakkoli se mi zaváděná pravidla nelíbí. Tak teď se mimo státu a obce na mém podnikání trochu přiživuje ještě IT firma. Nechci v tomto příspěvku rozvádět různé možnosti, jak to dělají jiní OSVČ na mé úrovni, ale za obcházení EET bych je neudával.
No a stran těch chalup, zajímavý je jejich současný osud. V lepším případě poskytují služby jen u nich ubytovaným hostům. Další změnily majitele a nyní tyto navenek skromné horské dřevěnky ukrývají vnitřní bazény a sauny, kachlová kamna jsou na dekoraci a kolem jsou stametrové vrty pro tepelná čerpadla. Jednu z těchto horských bud údajně zakoupila z dotace jakási dobročinná organizace, mající dva zaměstnance. Dvakrát do roka je na boudě škola v přírodě pro skupinu dětí a po zbytek roku je využívána pro rodinnou rekreaci zaměstnanců.

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

Aha, takto jste to myslel. Předpokládám, že dříve nebo později se to nějak ošetří nebo ne. Ta blbá všepřítomná nedokonalost. Ale fakt tohle blíž posoudit neumím. Ale Vaši námitce jsem porozuměl a není iracionální..

Zatím bez slepic

Jako sorry, ale protože jsem zpracovávala daňovou evidenci několika OSVČ,
vím, jak někteří z nich jednají.
Co jsem si nikdy osobně nedovolila, pro některé z nich nebyl absolutně žádný problém.
Do EET se dostane jen to, co tam někdo zadá. A co tam nezadá, tam zkrátka není.
Takže to kontrola nemá šanci najít.
I když - kdysi dávno jsem zažila případ, kdy finanční úřad potřeboval zkontrolovat např. doktora,
tak nejdříve důkladně zkontroloval doklady jeho dodavatele (např. vodař, nebo topenář, či co)
a pak šel teprve na kontrolu "doktora".
Ale v tom množství obchodních transakcí jde spíše o náhodu, kdy se zlodějna prokáže.
A oznamovací povinnost účetní?
Osobně jsem neměla problém s tím, tyto rizikové položky (od dodavatelů)
dávat do osobní spotřeby, vyloučit je i z DPH tak, aby nedocházelo k daňovému úniku.
Podnikatelé to ani nepostřehli.
Ale s jedním z nich jsem byla takto přímo domluvena, pokud v dokladech bude něco,
co s ním nestačím konzultovat, dát to do osobní spotřeby. A neměl problém ani s FÚ.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak si na jednu stranu myslim, ze EET jak ji vytvorili, stvorili buzeraci, tak stejne jako ty nechapu, tu nemoznost vystaveni faktury, kdyz bych byl hnusne, tak bych rekl,ze cas co venovali s Vidlakem nadavani jake je Babis blbec, tak byl x krat vetsi nez vystaveni faktury. A to rikam z pozice, kdy je vystavuju, mam to pripravene word a jenom ho vyplnim a vytisknu...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

...byl a ještě je, že původní záměr mohl být zamezení velkých úniků, tudíž z velkých firem, protože to pro mě logicky znamená největší ztráty národního hospodářství. Jde o to, jak se zákony tvoří a jakým způsobem se pak schválí. Nehodlám nikomu nadržovat. Ale pokud jsme proslulí tím, že dokážeme ukrást jalové krávě tele....vznikají takovéhle zákony. Zrovna tak bych mohl říct, že zloděj křičí "chyťte zloděje. Ale o tom nemám dostatek důkazů, vědomostí a fakta se překrucují. Jen mě to připomíná kobercový nálet :)
Největší chyba je, že je ze stran zákonodárných složek víc keců, hádek než užitku a pro občana úplně zbytečných přenosů parlamentních rozprav. Tam je největší únik! Škoda přes parlamentní a senátorské platy a pak škoda v konečném výsledku. Kdybych to měl pravidelně sledovat, musel bych mít náhradní játra a skončil bych jako notorik. Než něco odhlasují, přehlasují a smysluplně řeknou, tak si dvakrát "smysluplně"odhlasují zvýšení svých platů a to i za prohlubující se hospodářské krize. Smysl to má, samozřejmě hlavně pro ně.
A zase jsme u těch hoven! Jak známo hovno padá shora a nejvíc smrdí ti dole. Protože jsou nejméně lukrativní a potřební. Jejich společenská hodnota je patrně druhořadá věc. Kdyby ta banda idiotů dokázala o něčem KONSTRUKTIVNĚ diskutovat, asi by spousta zákonů vypadala jinak. Ale jak se kdysi na Yuotube vyjádřil F.R.Čech, je to spolek prolezlý lobováním a kdo tam nelobuje, jde od válu. Hlavně je nekonstruktivní a nerozumná opozice, protože nemá dostatek pádných argumentů a minimum nápadů, co by někam něco posunulo. Jde jí jen o záchranu vlastní reputace, získání peněz na financování další volební kampaně a v neposlední řadě nažrat se levně v parlamentní kantýně. Já to prostě jinak napsat neumím a ani nehodlám! Navíc bylo řečeno, že právnický jazyk je dnes tak složitý, že mu nerozumějí ani sami právníci. A pak se tudíž dá překroutit všechno.
Tak nějak se mi vybavuje pohádka "O kohoutkovi a slepičce". Jen konec je jiný. Kohoutek i bez reinkarnace už několikrát umřel, slepička si zoufalstvím vyplakala oči a nakonec ji zašlápl (už po několikáté) úřednický šiml. On totiž nedodělal doktorát a tak ho jako nadějného "kádra" uklidili pod svícen.

Průměrný počet slepic: 4.4 (22 hlasů)

In reply to by robertík (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já strašně "miluji", asi tak jako osinu v zadeli to sebemrskačství o Češích. Všem vřele doporučuji se odébrat do zahraničí a strávit tam řadu let. Zjistíte, že všude je to stejné, a s tím kradením je to na Západě ještě mnohem horší než ve střední Evropě. V takovém USA už to přerostlo na všech úrovních v zásadě v organizované okrádání všichni všech. Jen to navenek vypadá distinguovaně.

Jediný skutečný rozdíl mezi tvrdým západním jádrem a východem je ten, že Západ to umí okecat tak, že i smradlavý exkrement vypadá jako voňavý bobeček. Snad vám stačí jen, jak Německo natřelo na růžovo 72 miliónů obětí 2. světové války, stejně jako Terezín, Lidice, Ležáky, Osvětim a další. Ale odsun sudetských Němců prezentuje už 30 let jako nejhorší zvěrstvo ve vesmíru a ještě dále. A přesně tak je to i s kradením, zákony, pořádkem, byrokracií, atd. - versus ti špatní Češi.

***

Celý západní svět i s námi trpí jednou věcí: Korporace se vám na daně zvysoka víte co... Zkuste si dohledat, kolik daní platí třeba Google.

Kapitalistické a pravičácké teorie se sypou jako domeček z karet. Volný trh neexistuje, pokud ho zabetonují a ovládají nadnárodní korporace. Jenomže pravičácké myšlení si nedokáže představit, že korporace je třeba regulovat, a to tisícinásobně přísněji než malé a střední subjekty. Jinak vám převezmou moc, pomocí lobistů a korupce vám nadělají v parlamentech zákony sobě na míru, a postupně nastolují diktaturu, kdy vše určují ony. Toto vše v rozvinuté poloze je problém dnešního světa.

Korporace a velké firmy daně neplatí. Na to mají prolobované zákony. Státům tak vypadávají příjmy, a dře malé a střední z kůže. Správný postup je ovšem sedřít z kůže korporace, které využívají všech prostředků států, ale daně platí jinde. Digitální daň, co má zdanit Amazon, Google, Apple a další v Evropě je velice správný postup - ale i tam si korporace platí hysterický protiřev z médií, stejně jako si platí - za jiným účelem - třeba Mináře a demonstrace proti Babišovi či Zemanovi.

Protože ovšem pravicové myšlení nebo ekonomický neumožňuje lidem korporacím dát smítko přes cestu, vše se časem zhroutí. Korporace pomocí zákonů, EET a stovek dalších prostředků zlikvidují malou a střední konkurenci, vysají a zbídačí lidi a státy. Výsledkem bude, že časem se opět ukáže jako velice lákavým komunismus a socialismus. Můj tip je, že se ještě dožijete socialistické internacionály v USA jako státního zřízení.

Průměrný počet slepic: 4.7 (30 hlasů)

...s něčím souhlasit!
"Kapitalistické a pravičácké teorie se sypou jako domeček z karet. Volný trh neexistuje, pokud ho zabetonují a ovládají nadnárodní korporace. Jenomže pravičácké myšlení si nedokáže představit, že korporace je třeba regulovat, a to tisícinásobně přísněji než malé a střední subjekty. Jinak vám převezmou moc, pomocí lobistů a korupce vám nadělají v parlamentech zákony sobě na míru, a postupně nastolují diktaturu, kdy vše určují ony. Toto vše v rozvinuté poloze je problém dnešního světa." A částečně jsem se toho i dotkl.
Největší problém je, že průmyslové korporace jsou provázané na finanční a potom by byl patrně jediným řešením globální pád měny. Patrně proto se Putin(a nejen on) snaží zbavit co nejvíce us dluhopisů. USA mají současně největší dluh u čínských bank a dolar nesmyslně podložený ropou, která podle prognózy během dvou století stejně dojde, a na uhlíkovou stopu sere pes tak jako tak. Proto ten konflikt o tu trasu tankerů podél Iránských hranic a např. snaha o blokádu Nordstreamu(úvaha nikoli fakt!). Podle Vlka je to ropný ventil, kterým proteče třetina světové ropy a hlavní odběratel je Čína. Korporační rody jsou prostě škodlivou aplikací na pozadí. Ale to neznamená, že se budu řídit heslem "po mě potopa". Koneckonců, volením stranických zlodějů škodím sám sobě. A pokud kradou všichni, tak aspoň díkybohu za to, že volit povinně nemusím!

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

Abyste mohl nějaký problém řešit, potřebujete mít sílu a moc ho řešit. Jinak řečeno, globalismus je finta, jak rozpustit moc států a občanů, a předat ji korporacím a mocným bankéřům. Celé ekonomické názory, stejně jako anarchistické či liberální - vedou pouze do zotročení běžných lidí. Nikam jinam. Vedou k ostranění moci lidí (byť chatrné skrze státy a národy) - a následně zotročení lidí skrze ekonomické a jiné oškubání.

Protože pokud budou o životě a smrti lidí - stejně jako o jejich právech a svobodách - rozhodovat a být hlavním soudcem: Lidl, Kaufland, Apple, Vodafone, O2, IBM, atd. - tak budeme se závistí vzpomínat na velice humanistické zacházení esesáků v koncentračních táborech s vězni.

Jediný, kdo se světem může něco udělat - a paradoxně i s vlivem na nás jsou tedy velmoci. Ať velmoci státní nebo korporativní. Ti se mezi sebou řežou jako koně. Jsou v zásadě 4 velmoci: USA, Rusko, EU, Čína. Velmoc zvaná EU sama sebe nadšeně vykastrovala a kastruje, takže chytří už vědí, že celá EU je projekt jiné velmoci jak zlikvidovat sílu Evropy.

Problém je, že instituce už jsou nastaveny vadně. Vadný je bankovní a finanční systém. Ten se ale nedá reformovat jinak než že velmoci prostě pošlou dolar totálně ke dnu. USA velice dobře ví, co by to pro ně znamenalo, a tak jsou připraveni klidně rozehrát jadernou válku, kdyby to rychle hrozilo. USA nevadí Nord Stream, USA vadí, že se ropa neprodává za dolary.

Protože síla USA není v ničem jiném než že kontrolují a tisknou papírky pro celý svět. Kdyby to mělo skončit, tak v historicky krátkém čase se USA dostane ekonomicky a hospodářky na úroveň Somálska. Ostatní velmoci proto jedou salámovou taktikou, kousek po kousku, jinak je odpojení se od dolarů nemožné.

Zároveň USA není jednotné. Vojenský komplex v USA jeden nezávisle na svůj prospěch. Různé korporace rovněž. A vláda USA dělá zase něco jiného. Prezident také. Občas levá ruka dělá opak pravé. Každý chce svůj prospěch. Vojensko-průmyslový komplex lobuje za války, protože na nic vydělává. Nikde nevyděláte tolik peněz, jako když vybuchují bomby, jezdí tanky, a v ulicích tečou celá moře krve, a v ulicích se znásilňuje ve velkém. To je ostatně hlavní důvod, proč války jsou a budou.

Také je třeba si uvědomit, že různé skupiny kontrolují různé instituce a důležitá místa. Je to zamotaná spletitá síť.

Průměrný počet slepic: 4.2 (18 hlasů)

Zdá se Donalde, že s Vámi dnes ve všem souhlasím. Bez ironie. IK

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Tady s Vámi Donalde mohu souhlasit, ale na rozdíl od Immanuela jen a jen u tohoto Vašeho příspěvku. Není to krása, jak každý uvažujeme ale úplně jinak?

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Neosuhlasím s hodnocením EU, protože máš málo fantasie, když ti nahoře chtějí výsledek, tak nesejde "na pár poddaných". Když chceš udělat velmoc, ale máš proti sobě hooodně národních států a ty potřebuješ jednu masu co uděláš? Zničíš je a pak dostaneš sice 10x mín výkonou ekonomiku, lidi co prošli něčím (nevím co bude) válkou/občanskou válkou/výměnou obyvatel, ale "jednotnou etnicky/politicky/nábožensky", sice je to projekt na 100-200let, ale dostaneš velmoc, odsereš si to ty, já , ale i ti nový "obyvatgelé říše", přitom ti nahoře budou v pohodě ;)

Zatím bez slepic

S tím dluhem ušáklů a hodnocením jsi trocha mimo, i to s čínou, prodel a to doslova je, že nejvíc toho (přesněji toxickeho) z USA drží evropa :D Taková dojče bank co má tolik toxických pohledávak jako je výkon celé eurozony (ne EU, ale eurozony) by ti mohla vyprávět.
čínáci a ušáci se v poho, v zádeli je EU ;)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

a velkoplošným tiskem je bohužel pravda! Čím větší a dražší zařízení a čím menší firma a náklad, tím větší cena. Pokud nemá člověk "kooperativního" známého je prostě nahranej. To je moje praxe a žádnej filozofickej výmysl.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

stačilo vyfotit mobilem.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

ať ho pošlou v dwg.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

ten projekt. Bokem.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

si ovšem schéma nakreslí sám.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)