Vidlákovské fámy

Autor
Štítky

Začalo to už předevčírem večer, kdy se na fejsbučku začaly objevovat "zaručené zprávy". Včera už na plné obrátky fungoval obecní tetkagraf a nebylo ještě ani deset dopoledne a už se ke mně doneslo, jak jistá dáma byla v Itálii, stihla se vrátit z lyžovačky těsně před vyhlášením karantény, minulou sobotu byla na Vidlákovském koštu, kde se protočila půlka města (jo, minulý týden, to se ještě nikdo nebál a všichni z toho měli srandu) a pak v pondělí šla k doktorovi. Ten nechal vyklidit čekárnu a teď už "všichni vědí, že to má". 

A jako když střelíš do vrabců - nikomu se včera už nechtělo do sámošky nakupovat. Máme tu ještě hodně pamětníků, kteří vědí že rozdíl mezi fámou a pravdou je několik dní. 

Starosta mě zatím uklidňoval, že se nic neděje, že se jedná skutečně o fámu, byť s pravdivým základem. Zmíněná paní skutečně byla na lyžovačce a skutečně po návratu obtrajdala všechny víkendové společenské akce. To se ještě nikdo nebál a udělal by to tak každý. Pak vláda přitvrdila a tak milá paní dostává už několik dní čočku za své nezodpovědné chování Mezitím už tetkagraf svojí fámu rozšířil na dobrou desítku dalších "zaručených případů". 

Ještě před týdnem si všichni ve Vidlákově korzovali na Koštu a z nějakého koroňáčka měli srandu. Nikdo tam naše vidlákovské přeshraniční lyžaře nepeskoval za nezodpovědné chování.  Prostě to nikomu ještě nedocvaklo, o koroňáčku mluvili jen ti, co čtou fejk ňůs a nějaká čínská chřipečka nemůže nikoho rozhodit. 

Pak přišlo to zavírání hranic a umírání Italů po stovkách. 

V úterý jsem volal našemu faráři, že vláda zakazuje větší shluky lidí a že já s rodinou to budu dodržovat a v neděli mě v kostele nemají čekat. Kromě toho se v neděli stejně nic konat nebude, protože to už bude také zakázané. Odpovědí mi byl úsměšek, že přeháním. Inu nepřeháněl jsem. 

Mezitím začalo všem docházet, co to tam v Itálii doopravdy mají a ti stejní, kteří v sobotu na Koštu plácali po zádech lyžaře za občanský vzdor, jim teď spílají za neodpovědné chování. 

Jo, není z té itálie nějak málo záběrů? Neohrožení novináři jezdí  klidně dělat rozhovory s Islámským státem, ale ke koroňáčku se jim nechce. Virus nepotřebuje ani propagandu, ani publicitu a ve své nakažlivosti je neuvěřitelně spravedlivý. Mluví se o tom, že i Donald Trump je nakažený... (Prosím tímto našeho Donalda, který nás už nečte, kdyby byl tak hodný a dal vědět, že je v pořádku). 

Předevšírem jsem proháněl najatou firmu, která mi má na dvoře dělat novou dešťovou kanalizaci - budu mít nádrž na dešťovou vodu na zálivku - a donutil jsem je, aby co nejdřív přivezli trubky, co kdyby se zavřely i všechny zbytné obchody... Ještě ve čtvrtek se tomu všichni smáli, ale přece jenom mě mají rádi a tak včera trubky přivezli. Jestli to takhle půjde dál, tak budu mít zase pravdu... Vůbec mě to netěší. 

Bez ohledu na koroňáčka... přesně tohle bude součástí příštích dnů. Zaručené zprávy, snahy o uklidnění paniky, které budou fungovat přesně obráceně a z toho vyplývající další ekonomické ztráty proti kterým bude jedno zavřené divadlo na Jezerce ještě pohoda. Tady totiž vidím hlavní slabinu českého přístupu. Nikdo nic neví, nikdo nic nesmí říct, hlavně nědělat paniku na což je prý nejlepší recept neinformovat. Testování má zpoždění, nic nefunguje bez internetu, na všechno jsou zbytečné papíry a pak stačí kyberůtok a nefunguje nic.  K tomu laxnost a vlažnost byrokratů na všech úrovních... Arogantní úředník se díky koroňáčku nepromění na milého skvěle fungujícího člena státní správy. Třicet let míru a pohody na všechna důležitá místa státní správy dosadilo neschopné imbecily, kteří vládnou pomocí lejster.

Prymula je podobná výjimka jako Žukov - při čistkách na něj prostě zapomněli. 

Mimochodem - všimněte si rozdílu mezi Andrejem a Hamajdou. Andrej vyhlašuje opatření, snaží se působit pozitivně a pak si vezme slovo náš policejní ministr a začne mluvit o tom, že budou pořádně fízlovat a dávat pokuty. A říká to tónem, že přesně na tohle se těší - že bude mít svoje gestapo. Ano, asi je zapotřebí udržet pořádek, ale říkat to takhle... To opravdu všichni chtějí, aby Andy po příštích volbách vládl jako Seehofer v Bavorsku? 

Kdo to včera psal? EU už vlastně neexistuje. Cosi tam v Bruseli pindají, ale nikoho to nezajímá. Vlády jednají samy po svém. Když to funguje s koroňáčkem, bude to stejné i s migrací a dalšími tématy. 

A ještě poslední poznámka... v pátek večer byl počet nakažených necelých 150. Dynamika šíření se podle mě slušně snížila. Pokud to nebyl jen nádech nákazy před dalším kolem,  Případně protože došly testovací sady a udělalo se méně testů. Případně nás prostě nechtejí strašit realitou. Ale pokud nám říkají čistočistou pravdu, chtěl bych být velmi opatrným optimistou, že opatření začínají zabírat. Už se nám to jednou podařilo s africkým morem prasat. Kdyby se to teď povedlo znova i s koroňáčkem, budeme světový unikát a Andrej nám povládne hodně hodně dlouho. 

A závěrečná práce pro Scallopa. Nějak jsem si nevšiml, že by někdy nějaký komediant v televizi projevoval účast s dělníky, kterým zavřeli továrnu. Že by ho zajímalo, co budou dělat, kam se obrátí, kdo jim pomůže a z čeho zaplatí hypotéku. Teď by se neměli divit, že dělníky zase nezajímá jejich úděl. Ostravští horníci chodili na rekvalifikační kurzy v programování. Herci mohou také. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (105 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

1. Jak je všeobecně známo, všechny prognózy jsou ošidné, zejména týkají-li se budoucnosti. Teď to platí dvojnásob.
2. Pochvala Vidlákovi za poslední odstavec. Trefa přímo na komoru.

Průměrný počet slepic: 4.6 (35 hlasů)

3.
Prymula je podobná výjimka jako Žukov - při čistkách na něj prostě zapomněli.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

ale i po domácí opozici se slehla zem.
Čekal jsem nějako akci a ono nic, ticho, pusto, prázdno.
A to chtějí svrhnout Andrejka?
Očekávají volební výsledek, který jim to umožní?
Čekat můžou leda tak mokrej hadr na hlavu.
Prostě Andrejko po počátečním váhání a školáckých chybách boj s breberou pojal jako válku. A bude vítěz.
Dement Hrušinskejch a další, by sakra měli zpozornět. A dobře zaměřit příští díru do které se budou snažit vlízt. Volby jsou už příští rok!
To samé platí o špičkách EU.
Ty mluvicí hlavy jsou nyní neviditelné.
Tak, jak je daleko k myšlence, že když je kontinent v maléru, tak jeho vedení vysublimovalo, ergo, proč je tedy potřebujeme, živíme?
Poslouchat nefungující žvanění o kuličce?
Tenhle jejich přístup si lidi budou pamatovat.

Průměrný počet slepic: 4.7 (37 hlasů)

zjeví v momentě, kdy bude potřeba rozdělovat prachy, potažmo obkecat slavné vítězství Německé unie na zhoubným čínským totalitním virem.
Mám na mysli Ušatou Flintu a Jouřici.
A budou nám mlátit klíny do palic, jak jsou pro nás vysoce módní a nepostradatelní.
Chtělo by to přitáhnout do Brusle nějakou loďku či vláček s připrchlíky, vysadit je u Atomia a říct jim, že pomalu začnem uvažovat o uprdlických vízech v momentě, kdy zrychtujou budovu Ojroparlamentu stejným způsobem, jako zrychtovali řecký křesťanský kostelík.

Průměrný počet slepic: 4.8 (28 hlasů)

Přímo pod Justičním palácem v Bruselu mají tu slavnou arabskou čtvrť, kam poliši nesmí a nechtějí ani vlízt.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

přesvědčit hnědé soudruhy, aby se pustili do práce a udělali z Eurochýše (podle vzoru Bílá Chýše) kůlničku na dříví. Jenom Notre Dame euroťulpasům nestačí...

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

že lidi mají krátkou paměť. Bruselská věrchuška, ne nepodobna latimérii podivné, zaleze do bahna a počká, až se virus přežene (a on se přežene, jako se i všechny předchozí pohromy přehnaly), a pak zase, až to bude bez rizika, vystrčí rypáky a začnou kafrat a slibovat dotace. A v této kritické chvíli náš geroj Andrej roztaje jak sníh.

Teď, když jde o život, jedná v zásadě správně. Ale až půjde jen o peníze, o které koneckonců jde vždycky až v první řadě, ech, škoda psát i mluvit.

Průměrný počet slepic: 4.2 (16 hlasů)

Máte zřejmě na mysli bahníka, jeho africký druh, protože latimerie ani jeden z druhů se do bahna nezavrtává. To já jen tak, aby zas nebyly kecy, že je to tady prolezlé dezinformacemi.

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)

In reply to by SavageCZ (neověřeno)

Trvalý odkaz

V zoologii nejsem nijak zvlášť kovaný, nanejvýš tak v zoologii užitné. Jistě to někdy v budoucnu bude použito proti mně :-)

Na druhou stranu, konečně se mi podařilo vypustit do světa ověřenou dezinformaci: latimérie se zavrtává do bahna. Ramena se mi rozšiřují, hruď se mi dme pýchou. Takhle opojně se necítí ani Martin Fendrych, když napíče článek.

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)

:o)))

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Myslím, že bychom jej měli akceptovat a zařadit do repertoiru ;-)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

V případě Fendrycha se snad ani nejedná o překlep.....

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

ANO. Zase máte pravdu. Takhle to dopadne a to mě štve už teď ač nevím zda mě to bude štvát i pak, neb patřím k ohroženému druhu. Já nezapomínám a jak říkám před Bohem, od teď už neřeknu pěkného slova o EU a každého kdo jí bude chválit velice rychle pošlu do zádele. Howgh, domluvil jsem.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

...co jsem minule zmiňoval byl televizní štáb v tom Bruseli (podle toho vzoru vprdeli) napaden během dvou minut, co se ocitl v inkriminovaném prostoru. Prostě do nich najeli připrchlíci autem! Všude poliši, ale o chránění a pomáhání silně pochybuji, vzhledem k vynucené právní a bezpečnostní partituře. Hraje se kakofonie a k dokonalosti jí zbývá kousek. Ono to opravdu vypadalo horší než Paříž. Hlavně tu slavnou rezervaci pitomců chránilo hafo vojáků a nebyli to záložáci :) Vypadá to skoro tak, že kdo z bílých bruselských gádžů vleze jen tak do "Chánova", dostane pěkně po čuni. A ani nenabízeli exotické vagíny(sry), které by jim to podle jednoho džihádistického státníka mírově a sexuálně vyhrály. Nu, asi nemají dost trpělivosti, ono to zas tak rychlé není. Ale při té evropské dekadenci to může rychle přijít.
Co se týká Paříže a např. Ch. Hebda...to byl patrně taky masový podvod. Vážení státníci se tenkrát nacházeli v jiné ulici než hlavní milionový průvod a do médií šla fotomontáž, což není problém. Navíc Rotschildové nebo Rockefeleři, čert ví která finanční svoloč to byla, uklidnila situaci tak, že ten Proroka zesměšňující plátek ještě nákladově rozšířila, aby bylo větší dusno. A na zveřejněném videu byla maličkost...zásahová jednotka zabila vlastního a pak téměř dokonalý policejní aparát nechal pachatele utéci a zůstalo záhadou, jak se vůbec mohli plně ozbrojení teroristé dostat přes hranice, přes tak dokonalý policejní systém, jaký Francie tehdy měla.. Ostatně stejně jako nechal na 31.srpna Bush binládinovce odletět speciálem s veškerým příbuzenstvem. Prostě hnus, velebnosti...a tmavá zákoutí, kam demokratůrští mlži nevidí.
Mmj. pamatuji se na český dokument, dokonce snad z produkce ČT, asi z roku 2010, kde Bush sedící v jakési škole reaguje na zprávu o zkáze Dvojčat oblíbeným "Bože chraň Ameriku"...asi 1/4 hodiny. To ještě vypadalo, že by demokracie mohla znamenat svobodu projevu sdělovacích prostředků, protože "Uloupené Kosovo" vzniklo ještě před tím a kdo ho viděl, je mu už dlouho jasné, že lež má dlouhé nohy.

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)

co byste si představoval, že by měla opozice dělat? Kritizovat opatření vlády? A proč? Stát řídí vláda a vtak vážné chvíli jako je teď je třeba být jednotní. Takže opozice mlčí a to je to nejlepší (a také jediné) co může dělat.

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

kritizovat vládu. W. Churchill v roce 1942 musel ustát i pokus o vyslovení nedůvěry vládě a opozice šla tak daleko, že už měla vybraného nového premiéra. A to zuřila válka. Mlčení opozice může znamenat i to, že ona opravdu nemá s čím přijít. Na rovinu: "Dovedete si představit takového Fialu v čele vlády v dnešní situaci?" Já ano. Bylo by to asi čekání na to, co řekne Brusel. Vždyť ze začátku trdili, že máme všechno koordinovat s EU. Včerejšek potvrdil, že bychom se načekali. Američtí prezidenti končí obvykla projev slovy: "Bůh nech opatruje Ameriku." Já končím slovy: "Bože chraň nás před EK a jejími rozhodnutími."

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Tu lehce nahradí ČT09 nebo Prima ti

Zatím bez slepic

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Příklad z historie máme z Anglie.
Ale ne jenom z r. 1942, ale především z roku 1940.
Nejsem politik, ani posranec.
Tedy mohu jen odhadovat jejich tehdejší možnosti.
Mohli jako poslanci iniciovat např kontrolu a doplnění stavu ochr pomůcek, mohli iniciovat zastavení likvidace nemocnice, tím navýšit počet lůžek, mohli toho spoustu.
Namísto toho se vysmívali jak prokoukli Číňany, že lžou, nezvládají a horovali pro blbečky v Honkongu co vypalovali nemocnice.
Jenže Čína to zvládla a ta samá opozice co měla vysmáto teď čumí s otevřenou hubou do jakého průseru spadla Evropa

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

před děma dny:
- kritizovat vše, co vláda dělá
- navrhovat neufinancovatelné populistické postupy
- zlehčovat situaci
- vyzývat ke "koordinaci" s EU/EK, které však doposud zůstaly ZCELA NEČINNÉ

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Tydle kecy nejsou náš obyčej. Sou to kecy přestupníků, keří mají zaplaceno. Heh

Průměrný počet slepic: 2.8 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

nedal Vidlákovi jednu hvězdu?
Že by ho už koroňák dostal a sejmul? Nebo se mu zasekla levá lastura a on nemůže vystrčit svou smradlavou fajfku?

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)