Tak už i ISO....

Autor

K narozeninám jsem včera dostal další milý dárek. Poslední dny své existence začíná odpočítávat i největší nepřítel dnešní doby - byrokrati. Včera jsme se dozvěděli, že máme kupu kapacit na testování koroňáčku, ale ty nemají ISO. A ty co mají ISO, ty dělají dlouho, pomalu, liknavě a blbě.  Ó díky Koronavire, konečně si všichni všimli, že nejhorší mor je v  byrokracii, kterou nikdo nepotřebuje a certifikátech o ničem. 

A tak volám... jen houšť a větší kapky. 

Takhle nějak to muselo vypadat v roce 89. Také si v létě ještě nikdo nedovedl představit, že se všechno sesype a když to začalo, hodně lidí si myslelo, že je to jen nějaká anomálie, která se brzy vrátí zase do starých kolejí. A ono se to už nevrátilo. A tak všichni antichartisté zalezli, zhodnotili situaci a přizpůsobili se.  

Ještě před měsícem jsem v koroňáku viděl víc hoax než realitu. Trvalo mi, než jsem změnil názor. Nejprve musela Čína realizovat velmi drastická opatření, musel jsem si toho dost přečíst. Ještě před týdnem byl Koroňáček poměrně daleko - někde v Itálii mezi zazobanými lyžaři. Všechno se zdálo být pod kontrolou. Není to ještě ani čtrnáct dní, co běžně vycházely články rozhovorů s epidemiology, kteří tvrdili, že se s koroňákem nic neděje a všechno je v Itálii pod kontrolou. Ve čtvrtek to bude teprve čtrnáct dní, co ještě vyšel článek na Novinkách, že strach před lyžováním v Itálii je zbytečný. 

Nebudu na Andreje nakládat víc než na sebe... Mně samotnému to všechno opravdu docvaklo až ve chvíli, kdy Andrej nechal zavřít školy. A myslím, že takových byla většina. Až tehdy - když začaly růst čísla nakažených, děcka zůstala doma, až tehdy všem (včetně mě) začalo docházet, co se děje. Andrej dal na Prymulu a další profíky o pár dní dřív a vsadím se, že to nebylo jednoduché rozhodování. 

Před čtrnácti dny se lidi na plesech a koštech chlubili, jak přijeli z Itálie a na nějaou opatrnost se mohou vykašlat. A jejich kamarádi je za to plácali po zádech. O pár dní později jim začali nadávat za nezodpovědnost. Ne, nepřipouštěli jsme si nic. Měli jsme z toho legraci, jak se to Italům vymyká z rukou a teď čekáme, jak moc se to bude vymykat z rukou i u nás. 

Andrejovi odpůrci mu teď vyčítají roušky, ale před čtrnácti dny by mu vyčítali zavřené hranice. Teď mu vyčítají, že nezvládá... ale on celkem zvládá. A co nezvládá on, to zvládá ta normální část veřejnosti - ta která si ušila roušky místo aby nadávala, ta co má zásoby, aby zvládla podobný výpadek jako v Litovli, ta co teď obvolává sousedy a ptá se jich, jestli něco nepotřebují.  A (nemyslel jsem si, že to někdy řeknu) dokonce máme i spoustu normálních zaměstnavatelů - kapitalistů nenasytů, kteří svoje lidi poslali na home office za plný plat. Nechci nic říkat, ale naše Agrofertí firma tohle bez keců udělala. 

Teď si říkám, jestli nám dochází, co se vlastně stalo. Hodně lidí kolem mně má pocit, že za čtrnáct dní to skončí. Prostě budeme chvíli doma, nakaženým se to rozjede, pak se vyléčí a vše se vrátí do starých kolejí, jen budeme hudrat na vyčerpanou dovolenou. Možná jsem zase mimo (není to nic divného stává se mi to často), ale mám pocit, že tohle už se do starých kolejí nevrátí. Když vidím jak lidi v Rakousku obléhají bankomaty a v Itálii z ekonomiky funguje jen zdravotnictví a to z posledních sil, tak bych si myslel, že koroňák nepřijde sám. Bude mít souputníky.  

Máme tu totiž tak trochu válku.... mimochodem, velmi příjemnou válku. Místo aby vás nutili rukovat a nechat se rozstřílet, chtějí po vás, abyste seděli doma a trochu spolupracovali. 

Ale jinak je to válečný stav jak šitý. Úplně si představuju, jak vedení nemocnic začíná tlačit na ty vrchní sestry, které nikdy neutřely ničí podělanej zadek, ale rajtovaly na tom, že teploty nejsou zapsané červenou propiskou, jak je teď nutí navléknout mundůr a jít ošetřovat, protože to bude zapotřebí. Jak si berou roušky a respirátory a po dlouhém pobytu v kanceláři, kde kontrolovaly papíry, najednou zase musejí dělat skutečnou práci.  A vedle sebe mají mladší holky, které to umějí stokrát lépe než ony a dostávají horší plat. 

Úplně vidím, jak najednou umíme v republice testovat třikrát i pětkrát rychleji, stejně kvalitně i bez ISO laboratoří, ba naopak právě ty laboratoře plné ISO předpisů jsou brzdou provozu. 

Když jsme dneska chodil venku, tak už v podstatě všichni mají nějakou roušku i když je stát nemá.  Lidi si poradili, ušili, zavedli výrobu, prodávají a představte si... nezkoušela to žádná akreditovaná laboratoř, nikdo tomu nedal požehnání, žádná obchodní inspekce to nezkoumala a ono to funguje. Tahle zkušenost zůstane. Vpálí se. 

Být majitelem certifikační firmy, tak si hledám jiný obor na zlodějny, protože doba certifikátů skončila. A co si nevezme do hrobu vir, to si vezme do hrobu následná krize, která se ale bude řešit přesně stejným způsobem jako Koroňáček - válečným stavem. 

Babišovi teď vyčítají, že nezařídil roušky, že málo testují, že nezvládají opatření. To není jeho vina. Možná to na začátku podcenil, ale on není epidemiolog, on je premiér a tak má právo nerozumět doktorským pindům. Já mu budu vyčítat, pokud se bude snažit celé ISO udržet. Pokud se bude brát za byrokraty, pokud se bude snažit zachránit papírožrouty. Naopak mu zatleskám, až všechny ty Lloydové a podobní certifikátoři půjdou na smětiště dějin.  

Babiš není u moci třicet let. Na tristním stavu se podílely elity rukou společnou a nerozbornou. Teď jim bude vystaveno vysvědčení a účet.  Ano, možná kus účtu půjde i za Andrejem. Ale teď v době krize si ho tam národ nechá... nikdo jiný není k mání. A po krizi už budou úplně jiní hoši. Ti co se v době krize osvědčili. Co něco odpracovali a uměli. Kecálkové se teď odvařují tak rychle, že je to neuvěřitelné. 

Pokud Babiš dneska zajistí, aby všechny laborky ISO neISO od zítřka testovaly jako o život, tak bude mít moji podporu. Protože to stejné půjde udělat leckde a v lecčem. Půjde to i s výrobou aut, protože když teď VW zavře provozy a pak bude krize, bude muset přijít s úplně jiným modelem než drahé, neefektivní a nepoužitelné elektrohračky. Lidi budou mít jiné starosti než zelenou energii. Bude se řešit, aby vůbec měli nějakou energii. 

Sakra, já se na tu budoucnost snad začínám i těšit. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (107 hlasů)

Komentáře

v Havu je mrtvo... jenom u Kývača byla rota cigánů bez roušek, asi 20 kusů, a rozestupy moc neměli.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Člověče, vy vypadáte jako příbuzný Bin Ladina, vy by jste se měl jmenovat Bin Ládik!!!

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

koupený v Dobříši u rákosníka v době, kdy žil. Projel jsem s ním Dobříš i Hořovice..

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

...onemocněly. Nějak se zcvoklo počítadlo a stránkování diskuse...

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

přelidněné.

Průměrný počet slepic: 2.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Francie:
Lyon, okres Duchère:
V noci z 15. na 16. března byli policisté a hasiči dvakrát zbiti cca 50 lidmi a kdosi na ně střílel ze střech.
Podle hasičů kdosi před půlnocí nahlásil hořící odpadky v La Duchère. Když hasiči s policejním doprovodem přijeli na místo, napadlo je cca 50 lidí. Na jejich auta se střílelo za střech.
Okolo druhé hodiny raní oznámil kdosi hořící auto ve stejném okrese. Opět to byla lest.
Hasiči a policisté, kteří na místo přijeli, byli opět napadeni a opět se střílelo na jejich auta.
Od hořícího auta chytly další čtyři - celkem shoželo 5 aut.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Až dosud se v Itálii nakazilo koronavirem 23.073 lidí. 2.158 jich na nákazu zemřelo.
Poté, co Itálie zrušila kontakty z Čínou, dostala se do ní nákaza z Německa, tvrdí profesor Massim Galli, ředitel infekčního oddělení nemocnice Sacco v Miláně.
Galli provedl rozbor viru a zjistil, že jeho struktura odpovídá viru, jehož nákaza propukla 20.-24. 1. v Bavorsku v Mnichově po kontaktu s Číňankou, která přiletěla ze Šanghaje.
Nějaká nešťastná osoba z Německa sem pak přijela dělat byznys a přinesla nákazu do Itálie, tvrdí profesor.
Virus se nepozorován rozšiřoval 4 týdny. Nákaza naplno propukla 20. února u italského pacienta č. 1 v Codogno v Lombardii.
Stejný patogen se mezitím rychle rozšířil do oblastí Veneto, Piedmont, Liguria, Emilia-Romagna a pravděpodobně i Marche.
Profesor tvrdí, že molekulární analýza dokazuje, že v Itálii koluje vir úzce příbuzný tomu, který byl izolován v Mnichově.
Označil německý virus za „přímého předchůdce dalších virů, které se objevily později a které jsou spojeny s určitou frakcí epidemie cirkulující v Evropě".
_____
Je pravdou, že se Německo ohledně pandemie dlouho chovalo velmi laxně. A ani nyní nereaguje tak, jako ostatní státy Evropy.

http://www.zvedavec.org/vezkratce/16899/

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

babičkou z našeho městečka.
Šel jsem z obchodu, ona proti mně, já slušně pozdravil ... a ona servala z úst cosi bílého a strčila to do kapsy.
Tak jsem ji pochválil, že má roušku a ona na to, že je hrozná a že se v ní stydí.
Tak jsem pochválil i roušku (ušitá ze správně naskládaného přeloženého bílého pánského kapesníku s gumičkami za uši, nažehlená jak prkénko), která se jí opravdu povedla. Pak jsem ji musel ještě dvakrát ujistit, že je fakt perfektní a ona si ji nakonec zase nasadila. A strašně mi děkovala, že jsem jí pomohl překonat ostych.

Nevím proč, ale bylo mi skoro do breku...
Asi by současná situace chtěla krom lékařů, sester, záchranářů atd. také psychology. Je dost lidí, kteří asi mají mnohem větší problém, než by se mohlo na první pohled zdát.

Průměrný počet slepic: 4.8 (10 hlasů)

Určitě máte pravdu a upřímně řečeno, tohle domácí šití roušek je skvělý lék. Lidé se zabaví, jsou solidární, určitě mnohem lepší, než je jen rozdávat státem (i když i na to dojde a budou třeba kvalitnější).

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Závidím vám vaši zkušenost. Protože jsem začala šít roušky už více jak před týdnem pro širokou rodinu a něco mi zbylo, tak jsem dnes volala známým jestli nepotřebují. Potřebují a jako bonus jsem si vyslechla jak Babiš všechno podělal, jaký je to jájínek, jak všechno dělá stejně pozdě a pro sebe....prostě obvyklé škebloviny, které tady denně trousí ta kreatura. Ještě jsem to pořádně nevydýchala. Zítra si prý přijdou a děkují.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak to vypadá u nás - nemocné, mladé, nevyšetřené....než se domohly vyšetření, mohly nakazit stovky lidí. Lékařka NEDOPORUČILA karanténu, nošení roušky prohlásila za zbytečné.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-nakaza-divky-video-zdrav…

Přečtěte si to, abyste věděli, co je možné očekávat v současnosti od našich některých zdravotníků.
Lékaři jsou mnohde laxnější než průměrný občan.Chápu, že neměly testy. ale posílatje do ulic šířit koronavirus?

Lékárníci v pondělí neměli na sobě ani rukavice, ani nejobyčejnější roušku.
Prodavači malých obchodů s potravinami se chovali vzorně, roušky, dvoje rukavice - na zboží a na peníze,
pečivo prodávaly mezi dveřmi, ve druhé prodejně písemné pokyny, omezení počtu osob na pět.

V Lidlu v pondělí žádné roušky ani rukavice u prodavačů.
Dnes se mi nakupovat nechtělo, takže nevím.

Dneska jsme rozdali pár roušek sousedům a známým - bavlněné, ušité ze starého povlečení.
pouze nemáme gumy ani tkalouny, ty si snad zvládnou přidělat sami.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

https://www.idnes.cz/technet/veda/koronavirus-testovani-exponenty-cesko…

Konecne skvely clanok - odporucam sirit medzi ludmi....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je asi více otázek, než odpovědí...

https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/kvuli-koronaviru-u…
Z článku:
***********
"Na dveřích transfúzního oddělení visí nařízení, že dovnitř nemají vstupovat lidé, kteří mají teplotu nebo ti, kteří pobývali poslední dva týdny v Itálii. Na dalším letáku stojí informace, že na transfúzním oddělení netestují na Covid-19."
***********

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

I aids se na zacatku dostaval i pres doktory, zubare a transfuzi.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

moji ženu, že její neteř, bydlící v Praze, jí řekla, že Čína proti nám začala válku prostřednictvím koronavirusu. Jsem z toho volajaký zmetěný, podle EU se naši soudržnost a evropské hodnoty snaží rozložit Rusko, podle pražáků s námi válčí Čína, na Kydech se o naleptání soudržnosti snaží scallop a koronáč k nám prokazatelně dotáhli lyžaři z Itálie, případně z Rakouzska.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Chyba. Scallop nas vsechny stmeluje.

Jen to chudak nevi.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

fest

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

elektrokoloběžku a fičte do Práglu.
Tam si DOBŘE prohlédněte ženinu neteř.
Určo zjistíte, že je krásná. mladá a chytrá.
Pak se podívejte do "špigla" (špigjel je po našem zrcadlo).
Co uvidíte, to uhodnete.

Zatím bez slepic

Je vidět, že Švihlíková vedla Středulovi ruku, když to psal. A to je dobře!

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Ahoj všem. Nedaří se mi otevřít 4. stránku komentářů, zkoušel jsem to několikrát. Nevíte někdo v čem je problém?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

v 21.45 jsem několikrát zkusila, prý "unexpected error". Ostatní stránky se normálně zobrazují.

Zatím bez slepic

In reply to by veverka (neověřeno)

Trvalý odkaz

i ve 22:18.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kolik se nadavalo Klasovi, ze ukradl propisku.

Merkelova ukradla tolik rousek a nic.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Oba kradli a nigdo z nich nevisel. Okradeš jednoho a deš do basy nebo exekuce, okradeš miliony blboňů, to je statistika. Proto se psychopati a zloději hrnou ke korytům s mocí. Heh

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Právě skončilo vysílání ARD Extra věnované koronavirové epidemii. Začalo 15ti minutovým proslovem Angely Merkel, která v zásadě řekla, že situace v Německu je vážná, nejhorší od roku 1945. Apelovala na rozum , pochopení a respektování nařízení. Jenže ze záběrů z ulic je vidět, že roušky nosí tak 10% obyvatel. Záběry z jednání ukazují lidi shluklé bez roušek. Němci se prostě chovají jako že ještě není zle.
V Německu opatření jsou závislá hodně na rozhodnutí zemských vlád a jednotlivých municipalit. Centrální vláda sice uvažuje o pomoci firmám, repatriuje občany ze zahraničí, ale není tam žádná figura, která by rázně udeřila do stolu a řekla a dost, skončil pokojný přepychový německý život.

Poděkujme za Andreje Babiše, který řídí náš stát jako firmu. Proti Německu velký rozdíl, jsme tak 10 dní před Německem a to jak v opatřeních, tak ve vnímání vážnosti situace.

Situace v Německu se děsivě zhoršuje, za dnešek +2.960/(přepočet na Česko) 370 nových nakažených, celkem 12.327/(přepočet na Česko)1.541, zemřelých 28 (přepočet na Česko) 3,5. Excelentní německé zdravotnictví přispělo k tomu, že vážné případy jsou zatím jenom 2. Němců je 8 x víc, než obyvatel Česka, tak jsem ještě německá čísla pod lomítko podělil 8mi. V Německu začala epidemie o 4 dny dříve, než v Česku.
Čísla pro dnešek z Česka jsou infikovaných 522 přírůstek za dnešek +88, vážných pacientů je 5, zemřelých zatím 0. Velmi hrubě řečeno, jsme na tom 3 x lépe než Německo v přepočtu na počet obyvatel.
Zu spät Deutschland, zu spät. Příliš pozdě Německo, příliš pozdě. Zdá se, že náš největší soused se dostává na italskou trajektorii a většina obyvatelstva si stále žije neodpovědný život.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

O Nemecko se nebojim.

Zvladli uprchliky, zvladnou vse. Na stejne vysi.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

v zásadě řekla, že situace v Německu je vážná, nejhorší od roku 1945

To nejspis zapomnela na migracni krizi. Kdo by na to na jejim miste rad vzpominal.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Například žádné fabriky masově nezavíraly jako nyní VW, BMW a budou další. Ta krize je podstatně horší, než finanční krize v roce 2008 - 2009.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

V Německu není žádný CEO (Chief Executive Officer), žádný capo di tutti capi, který by Německo řídil jako firmu. Za míru je německé demokratické řízení ještě úspěšné, ale za války, kterou prožíváme je efektivita státu zoufalá.
Prostě se začíná přes všechny podrážečky od opozice ukazovat, jaká cesta z krize je správná.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

1.
Aby se nerozpadl náš zdravotní systém jako v Itálii nebo Španělsku. A Německo začíná mít nakročeno, Rakouský systém, zejména sociálních služeb se rozpadne, jakmile naše vláda stáhne pendlery. O to žádají hejtmani. Pendleři zanášejí infekci.
2.
Aby zemřelo co nejméně lidí.
3.
Aby potlačení epidemie proběhlo co nejefektivněji a s co nejnižšími možnými náklady.
4.
Aby následný vstup země do stavu po epidemii byl, zejména pokud jde o ekonomiku, co nejméně komplikovaný. Stále si nemyslím, že půjde o krizi.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Krize musí být. Celé se to musí rozsypat aby to ani popelka nedokázala posbírat zpátky, jinak se nic nezmění. A gdyž se nic nezmění, co asi tak z teho bude?

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

V ČLR trvala epidemie ve Wu-chanu velikost ČR 3 měsíce. U nás první pacoš 1. 3. 20, takže konec epidemie květen +1 měsíc, protože jsme na rozdíl od ČLR liberální demokracie. O prázdninách se bude makat a učit. Fabrikám se sice budou pomalu rozjíždět prodeje, ale vláda do nich nalije masu peněz, aby zvládly vyrábět na sklad.
Některé firmy padnou, bude ráj pro toho, kdo bude mít cash a bude moci velmi levně nakupovat zbankrotované firmy, které díky insolvenci budou čisté od úvěrů.
Kalousek to řešil v roce 2009 škrcením ekonomiky, Babiš to pořeší masivní podporou. On ví co to je mikroekonomika a na rozjezdu bude mít osobní zájem.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Vrátit se zpět z temné ďůry na světlo ke svým podílům na neprodejné půdě po předcích, ke svým podílům na rozpočtu země a k vlastnímu rozhodování není totální katastrofa. To je záchrana.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

V první řadě půjde, obávám se, o nebezpečí nedostatku dostupných potravin, především pro nízkopříjmové skupiny obyvatel. A nízkopříjmovými se stane nadpoloviční většina.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

No ANO, to je přece dlouhodobým cílem EU a jejich podržtašek v ""národních"" vládách. Ebropani, čili lépeřečeno starousedlíci mají zchudnout tak aby se řadili do fronty na polívku s rouškama s nadšením, že je vlády mají rády.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Čtěte Vlka! Zásadní informace, dneska opravdu zostra! Bude se vám to brzy hodit.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-nakaza-divky-video-zdrav…

Povinné pro obvodní lékaře s IQ nižším než 80 !
Pusťte si to, kdo je připraven, není ohrožen optimismem.

Zatím bez slepic

Nějak to těm dvěma kikinám - po tom co jsem to celé shlédnul - nevěřím. Aby se z toho nakonec nevyklubalo nějaké motivační podvodné video, které jen mělo "probudit" po již motivované Praze i zbytek republiky.
Můj názor.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

Dvě influencerky skuhrají do kamery, jak je nevyšetřili, jak je neposlali - jsou dospělé, mají rozum, když se bály, že je neotestují, tak měly říci, že byly ve styku s italy nebo tak, oni by je vyšetřili hned.
Podle mne je to zase pokus o kompro.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Moje dnešní shrnutí. Fabriky v okolí zavírají. Poté, co zavřely montážní závody evropských automobilek, počítám, že to zabalí brzo i naše nástrojárna. Dnes byl první den s rouškami. v práci je mělo tak 80% lidí, zítra počítám, že u ž nikdo bez roušky (kupované, respirátory všech rácí a proveniencí, doma šité, šály aj.) se nebude vyskytovat.
To samé venku. odhadem 80% lidí už dnes nosí nějakou "roušku". Ještě před vyhlášením povinnosti.
Tomu bych nikdy nevěřil, že to je v Čechách možné.
V okolí první potvrzený případ. Zedník, necestoval, chytnul to neví kde, vedl docela bohatý společenský život, tak je hodně lidí v karanténě.

Kontroloval jsme včely, po zimně vypadají v dobré kondici. Ze 48 jsme přišel o dvoje. Hlady. Pravděpodobně mezivčelí loupež zásob na podzim. To je dobrý výsledek. Byla to nádhera, pro včelaře velký svátek. Prvně ponořit ruce do úlu. Nádherná vůně, sluníčko, včely hučely, nosily mraky pylu.

Balzám na duši.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Operátor masového hrobu.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Operátor velkoúložiště.

Zatím bez slepic