Přilezou sami

Autor

Včerejší Zemanův projev jsem si vyslechl naživo. A promiňte mi, zase začínám konspirovat, ale máte z toho jiný dojem, než že mluvil proto, aby se na něj zítra sesypali všichni novináři, začali to omílat horem dolem a neměli čas všímat si, co se děje na vládě? Svým způsobem neřekl nic nového, ani převratného. Neoznámil žádná nová opatření, neoznámil žádné amnestie, jen trochu chválil vládu, trochu chválil Čínu, zepsul Hrušínského a to bylo vlastně všechno. Marně přemýšlím, co bych si z toho měl ještě zapamatovat. 

Přitom se dějí téměř dějinné okamžiky. Jen tu a tam některý zoufalec mluví o tom, že je zapotřebí nechat krachnout podniky, protože to je prostě trh. Ani v USA se o tom nemluví. Naopak, všechny vlády po celém světě každým dnem krůček po krůčku přebírají ekonomiku do svých rukou. 

A nikdo neprotestuje, naopak, všichni kapitalisti ať velcí či malí, ať globální či lokální se seřadili a žebrají o záchranu. V této chvíli vezmou cokoliv. Všechno je lepší než být ponechán silám trhu neboli silám přírody. 

Babiš už oznámil, že stát bude firmám pro lidi nahrazovat mzdy. 

Počty nakažených u nás začínáají jít nahoru po stovkách denně. Jak dlouho mylsíte bude trvat, než přijdou ještě tvrdší opatření, která ještě více zastaví ekonomiku, až zbudou jen na dřeň osekané základní potřeby? A myslíte, že to nějaká ruka trhu pak rozhýbe? 

Bude na výběr mezi hladem a Čínou...  takové rozhodnutí je pak strašně jednoduché a jsem zvedavý, kdo bude mluvit o lidských právech a totalitní velmoci i s prázdným žaludkem, vybíleným kontem a hypotékou na krku. 

Máme statisíce nadšeně souhlasících s čímkoliv, jen když je nevystěhují pod most z jejich nesplaceného domečku. Máme tisíce bankéřů a podnikatelů, kteří podepíší cokoliv, jen aby neskončili pod stejným mostem, protože jejich firma sice vypadala velkolepě, ale byly to jen úvěry. Máme miliony pracujících, kteří udělají dokoliv, jen aby jim přišla další výplata. 

Není to prostor pro neuvěřitelné změny? Není to prostor pro jakoukoliv šílenou myšlenku, jen když to trochu bude znít rozumně? Stačí ještě pár nakažených a budou Andreje prosit, aby je znárodnil, aby si ve jménu národa všechno vzal a všechno řídil, protože jinak budou všichni v pejru. 

Andrej vlastně může cokoliv. Salámovou metodou, odpovídající počtu nakažených a mrtvých. Nejprve proplácení mezd... ale tím to neskončí. Ostatně každý šilhá po tom být jako Putin... mít své samoděržaví ve kterém vám navíc fandí větší půlka obyvatelstva a všechno se dá svádět na vnější okolnosti. Že by se zrovna Andrej projevil jako ryzí demokrat a neudělal to? To bych se divil Klásek... divil bych se tak, že bych se víc ani divit nemohl. 

Kdo z vás čtenářů se takového scénáře děsí? Kdo je ochoten přinést oběti v podobě opravdu velkého propadu životní úrovně (na úroveň Ukrajiny), aby byla zachována demokracie s Fialou, Bartošem, Stanjurou, Okamurou, Milionem chvilek a ostatními? Kdo je ochoten doopravdy nést na svém hřbetě náklady za zachování současné podoby světa, která se nám teď vyjevuje v plné nahotě a stačila k tomu malá breberka? Co jste ochotní obětovat, aby byly další volby ve kterých budou kandidovat naši staří známí Kalousek, Drahoš, Kníža nebo třeba Pekarová Adamová? 

I tohle jsme už mockrát probírali... Pokládali jsme řečnické otázky, kdopak asi bude bránit naši republiku před nepřítelem ve prospěch Janoušků, Rittigů, Bakalů, Babišů, Kelnerů. odpověď byla vždycky stejná... skoro nikdo. Teď je také válka... a ve prospěch Babiše nikdo oběti nést nebude. Ale Babiš je prý pragmatik... Třeba mu to dochází - možná po jiných drahách - ale dochází. Národ přinese oběti jen tehdy, když to bude v jeho prospěch. 

Možná nebude na výběr. Možná to prostě jen bude všechno v kelu. Ale kdy naposled byla šance na totání proměnu takhle vysoká? Kdy naposled běžely dějiny tak rychlým sprintem a všechno si šlo svojí cestou kterou vlastně nikdo nemůže změnit, jen se přizpůsobit?  A kapitalismus se nebrání... on vysloveně žadoní, aby ho stát vzal pod svá křídla. Pro Babiše by to mohla být nejen otázka osobní  moci a prestiže, ale také byznysu... 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.1 (74 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

To znárodňování se zatím stále zdá nepravděpodobné, ale k žádoucímu a jistému mohou skutečně chybět jen dny. Není to tak dávno, co mnozí považovali stát za zbytečného vyžírku z našich daní a vládu za partu blbců. Dnes se zdá, že stát není zbytečný a ti ministři až tak hloupí.

Průměrný počet slepic: 4.5 (20 hlasů)

parta blbců doopravdy byla. Dejme tomu nějakých pětadvacet let ze třiceti...
A když to byxl totální neschopa, byla to vlastně výhra...

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

jakási škodolibost.

Průměrný počet slepic: 2.7 (6 hlasů)

Málo co se podaří na první dobrou. Ani Vidlákova představa o znárodnění nemůže být přesná. Znárodnila by se klíčová odvětví a podniky (energetika, vodárenství, část dopravy …). Živnostníci by určitě vcelku nerušeně mohli pokračovat. Ta škodolibost je spíš nad vývojem ideologických postojů.

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

ale je tam, jedno jaká. Soudím podle sebe - mou prací je vymýšlet realizovatelná řešení. Třeba to je špatně - měl bych jen okecávat a hledat příčiny nezdarů, to se nosí už dlouho.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

souhlasit.
Soudruzi kapitalisti doufají, že nebudou muset procedit poslední dolárek, poslední korunku, poslední éčko svého těžce nakradeného majetečku. Pokud jim Andy nechá aspoň to zdání jakési části, kývnou na všechno.

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)
Trvalý odkaz

nejdou dokupy. Každá regulovaná soustava musí mít zpětnou vazbu. Ta naše chytla vyšší harmonickou.

Průměrný počet slepic: 4.3 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

V lodi.

Průměrný počet slepic: 4.5 (26 hlasů)

...aby jí ucpal jí rozšiřuje. Vysvětluju si to nalezením práchnivého dřeva a množícího se červotoče, ovšem divím se, že dno je nadohled a on ho patrně přes zamlžené potápěčské brýle nevidí. Anebo si špatně nastavil směs a má halucinace....

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Následujíci se sice říká o ohni, ale může to platit i o státu:
Stát je (může být) dobrý sluha, ale (může být) zlý pán.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

...např. zlotřilá šlechta, nic jiného než zlý pán a gilotina nepomůže. Spousta mečů má dvojsečné ostří, jen turecká šavle má jen jedno....

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

No tak nadšenej z představ, že se zase schováme pod děravej okap teda nejsu.
čekal bych více fantazie, nějakého genu po předcích a otevřené hledí. Strkat hlavu do cizích prdelí už mnozí uměj jak gdyž bičem zamrská a nepotřebují k temu ani světlo. Stačí se zkrčit vohnout a vono to zas nějak pude, tak to už neberu ani jako ftip.

Průměrný počet slepic: 2.9 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Socialistický kapitalismus. Centrálně řízený.
Model Čína.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Dvě strany stejného děravého groše. Komu budou blboni vyvážet svoji robotu, gdyž to Čína bude dělat sama. Ale co potřebujeme ? No přece plné sklady. A jak se o to podělíme? Ha?

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

A gdyž za totky byly sklady plný, papaláši řvali, že néní odbyt a lidi to pak museli shánět. Tak v čem je problém? A gdyž všeho bude pokokot a blboni se na to budou chodit dívat do výlohy, kčemu to je?

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

státní kapitalismus, pragmatismus, model Roosevelt. Už to tady bylo, New deal, mnohem dřív než nyní v Číně.

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)

In reply to by Milan V (neověřeno)

Trvalý odkaz

nebo Uptona Sinclaira (sociolog).
"New Deal" byl POUZE pro záchranu korporací a bank.
Malé, slabé, obyčejné lidi, sedláky a firmičky nechal bez milosti padnout a zemřít (fyzicky). V USA během "New Deal" zemřelo hladem a na nemoci z podvýživy na 3 000 000 lidí (paradoxně šlo především o malé farmáře a zemědělské dělníky). A z dalších milionů se stali bezdomovci, žebráci a/nebo de facto otroci.

Ne, "New Deal" opravdu ne.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

můj pramen mluví o 4 000 000 až 5 000 000 lidí, co díky Velké krizi v USA natáhlo brka.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

...mě napadl(už zase, mrcha :D) termín kapitalizmus s lidskou tváří, ale díky tomu, že podobné zřízení se dočkalo bratrského vojenského zásahu soudím, že nic cizího nám není lidské...
Jen doufám, že pokud těch 20k us army dorazí do Evropy, nebude to bratrská pomoc, jelikož od přírody máme nějaké zkurvené příbuzenstvo....

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

dočkali pravého opaku, kapitalistického socializmu.
Neboli kapitalizace zisků a socializace ztrát...
A ty, občane - lopato, hezky zacáluj.
A když budeš kušnit, dostaneš přes hubu.

Nevěřím tomu, že by v současných ojropodmínkách prošla změna takového kalibru.

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)