Ve prospěch epidemiologů...

Autor
Štítky

Master přidal ještě jeden zajímavý graf. Můžete se podívat. A tím je porovnání průběhu epidemie mezi námi a státy okolo nás. průběh u nás je rovná čára a průběh epidemie v druhém státě je křivka, která stoupá, když se to tam rozjíždělo víc než u nás a nebo klesá, když se to tam utlumovalo víc než u nás. 

Křivky jsou takřka rovné. 

Ve všech státech okolo nás měla epidemie takřka shodný průběh. Lišíme se jen startovacími čísly. V Německu je průběh stejný jak u nás, jen těch nakažených mají cca 20x tolik. Podobné je to u Itálie, Španělska. Vlastně se začínáme lehce rozcházet až okolo velikonoc. Markantněji se to liší až u Británie a USA. 

Master zde už psal o jiných vnějších faktorech, které ovlivňují epidemii víc než státní opatření o různých omezeních pohybu, ale já bych se na to chtěl dneska podívat obráceně. Podívam se na to přes svoji oblíbenou mantru - průměrný novinář je nedostudovaný idiot bez jakéhokoliv rozhledu, technického vzdělání, pozorující svět z rychlíku, píšící na objednávku svého chlebodárce, který musí při přijímacím pohovoru projevit vlastnosti, které by ho z novinařiny měly automaticky diskvalifikovat. Čest výjimkám. 

A tak jsem si řekl... co já vlastně vím o přijatých opatřeních v okolních zemích? Skoro nic. Jen to, co o nich napsali naši novináři.  Pokud napsali, že Německo nedělá opatření, věřil jsem tomu. Pokud napsali něco jiného, věřil jsem tomu. Neměl jsem moc možnosti si to ověřit. 

Například se sáhodlouze psalo, že v Jižní Koreji zvládli koroňáka bez velkých opatření a uzavírek, ale pak se ukázalo, že to není pravda. Jednak měli zpracované epidemiologické plány, takže vláda vystoupila v televizi, oznámila, že mají epidemii a všechno ostatní se odehrálo samo. Stadiony zavřely, restaurace uklidily polovinu stolů a daly je dál od sebe, sáhlo se do skladů pro dezinfekce a rukavice, všichni vytáhli roušky, začaly se řádně dezifikovat vlaky i autobusy, trasovalo se podle mobilů a nikdo se občanstva neptal, jestli chtějí být sledováni velkým bratrem. 

A ještě bych přidal druhý poznatek... nejde o to, co vláda zavede, ale co občanstvo dodržuje. A obráceně - jde o to, co se dodržuje a ne o to, jak se to pojmenuje. 

Proto bych si dovolil tvrdit, že všichni premiéři  a jejich náměstci, ouředníci a různí telefonisté si od desátého března navzájem neustále telefonovali, doptávali se, co se kde zavádí a různá opatření kopírovali od sebe navzájem. Svým způsobem se všude v kontinentální evropě víceméně zavedlo to samé víceméně ve stejnou dobu. 

U nás to v televizi vyhlásil Babiš s Prymulou, v Německu to dělaly zemské vlády, jinde zase oblastní prefekti, někde raději ani nelezli do televize, ale jen "přilepili vyhlášku na vrata".  

Velmi obdobně dlouho také veřejnosti trvalo, než to akceptovala. Tomu už pomohly obrázky z italských nemocnic a márnic. 

Pak si to převzali novináři, jako obvykle nic neprověřovali a začali si cucat z prstu nějaké dojmy, jak Německo nezavádí žádná opatření a naopak jak je Babiš drakonický. 

Samozřejmě ne všechny země zavedly úplně všechny opatření. Různé je to s rouškami, otevřením škol, omezení pohybu na veřejnosti. Ale všude se zavřely stadiony, zakázalo větší shromažďování, zakázaly se koncerty a jiné masové akce, což budou zřejmě ty nejdominantnější faktory. 

Nevím, jak je to v Praze, ale tady ve Vidlákově se vlastně skoro nic nezměnilo. Lidi se přestali tolik navštěvovat, zavřely se hospody, ale pokud jste podtřebovali šroubek nebo pytel cementu, stačilo zavolat a ze stavebnin vám to přivezli až za vrata. Místní vysokozdvižné vozíky tu byly poměrně dominantní druh dopravy. Na záhumencích ale byli všichni a všichni si museli pomáhat jako v uplynulých letech. Taktoristi objeli všechny polnosti, stejně tak se hromadně sázelo i hmojilo. Svým způsobem průměrný venkovský vidlák měl život úplně stejný, jen pivo si dal doma. 

Pokud bychom se podívali na skutečně zavedená, kontrolovaná a dodržovaná opatření, která má celá kontinentální Evropa a zavedla je víceméně ve stejnou dobu, tak si můžeme snadno říci, co je na koroňáka zřejmě nejúčinnější. Stejně tak, pokud se podíváme na opatření, která Evropa zavedla v různou dobu a s různou intenzitou, můžeme říci, že přenos viru ovlivňují jen minimálně. 

Jako příklad dám Rakousko. Když se podíváte na rakouskou křivku, tak jsme úplně rovně shodní až to bolí. To je v podstatě úplná dokonalá přímka. Až na přelomu března a dubna začal počet případů oproti nám klesat. Co tam v Esterajchu kolem toho konce března udělali, že to tak zabralo? Nemáme tu nějakého rakouského insidera? Zvládli rychleji a lépe testovat? Spustili nějakou jejich verzi chytré karantény? Zavedli roušky a hned to šlo dolů? (Ty roušky jsou jediné, co jsem na přelom března a dubna zachytil) Pokud je to těmi rouškami, tak jsme to my Češi světu jednou po dlouhé době nandali o několik koňských délek.

Teď se opatření rozvolňují. A pokud mohu soudit, je to všude v Evropě pod tlakem byznysu a ekonomiky, protože sitace je opravdu špatná. Takže zase to vypadá tak, že všichni opisují jeden od druhého a uvolňují stejné věci ve stejnou dobu. Zřejmě se tedy i nadále bude virus na kontinentě chovat jak přes kopírák. 

Evropská komise by z toho měla mít radost... přece jenom jsme se nějak integrovali. Přece jenom existují celokontinentální přesahy. Sice existují spíše navzdory ojrokomisařům, ale existují. Premiéři si telefonují a nemusejí zjišťovat, co dělá ten druhý pomocí tajných služeb.  Koordinace neprobíhá přes Brusel, ale probíhá. I s tím Orbánem si všichni volají. 

Lidi jsou pak v různých státech různí a tak se jim stejná opatření vyhlašují různým způsobem. Různí jsou také novináři a aktivisti a tak se musí různým způsobem brát ohled na formu sdělení, aby neřvali. Obsah sdělení je ale stejný. Svým způsobem je to ta Evropa, kterou všichni chceme. Otevřené hranice, ale různé národy s různou politikou. Premiéři si volají místo aby si škodili. Do takové Jůnie jsme vlezli a takovou si zvolili v referendu. Možná by stačilo škrtnout ten Brusel a zbytek si ponechat... 

Nevylučoval bych tedy, že nám Masterovy grafy ukázaly banální zjištění, že bez ohledu na zprávy v tisku i televizi, kontinentální Evropa zavedla víceméně ve stejnou dobu víceméně stejně účinná opatření. Liší se jen v prvotním počtu nakažených před zavedením opatření. A je dost možné, že roušky pomáhají víc než by člověk řekl. 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (51 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

ale já jsem si dnes udělala koronapauzu. Generálkou ve videokazetách, jsem si obnovila historii stavby dvojčat. Ona to opravdu byla experimentálka - jak u nás první výškáč u vody, co se potom musel stejně jako Grand stáhnout ocelovými pásy aby se nerozsypal , což ale zřejmě u dvojčat nešlo. No a návdavkem jsem si obnovila výrobu těch kulatých doláčů v prastaré Pensylvánské mincovně - včetně výroby eura. Jo oddychový den... docela fajn.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

malé děcko nejde...
Co se týká technického stavu budov, resp. posílení jejich odolnosti vůči zemské přitažlivosti, vše je pouze otázkou peněz.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

to zpevnění nebylo kam dát. Leda nějak vyzdít, což by asi neunesly základy při té výšce, a taky ten balanc při větru. Ony ty klasické staré mrakodrapy , když se tak koukám, mají podstatně bytelnější základy. Ale já znám jen to co jsem odposlechla od exkolegů -mladých ing. stavařů.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

na vnějším plášti domu, a pokud by to neumožňovaly vnější prostorové poměry, zcela běžně se zpevňující konstrukce šroubují do vnitřních prostor, pochopitelně za cenu zmenšení obytné plochy. Zpevňovací konstrukce lze pochopitelně kombinovat (vnitřní a vnější), je ovšem nutno upozornit na vznik tepelných mostů při propojování jednotlivých prvků skrz zdivo.
Stran zpevnění základů není nic jednoduššího, než vyvrtat a následně zabetonovat patřičně dlouhé pilíře a propojit je se základy stávajícími.
Jak jsem již napsal, vše je pouze otázkou financí, pokud samozřejmě nedělá pakárnu úřednický šiml.
Pokud nevěříte, mrkněte na šikmý kostel v Karviné, co všechno se dá vykouzlit a zároveň schovat před očima zvědavců.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak moc nevěřím médiím (však jsem býval novinář), spoléhám se stále více na vlastní pozorování.
Projížděl jsem v pátek z našeho statutárního městyse k nám na šumavské podhůří, cca 90 kilometrů. A protože jako starobní důchodce nemám žádný kvalt, motal jsem se po vedlejších silničkách jihozápadními Čechami vesnicemi mnohdy skutečně zapadlými (slyšeli jste někdy třeba o Veřechově nebo Kejnicích?)
Asi tam žijí (zapadlí) vlastenci - člověka bez roušky jsem prakticky nezahlédl.
Stará babka (tak asi v mém věku 65 + :-))) ) kráčí s taškou na kolečkách středem vesnice, kolem ní na stovky metrů vidět ni živáčka. A ona má roušku!
Hospodář (ve věku produktivním) kátruje před chalupou písek - a má roušku! Kolem dokola nikdo.
Mladá maminka tlačí kočárek, nikde nikdo k vidění široko daleko - a ona s rouškou...
A tak dále a tak dále, skoro jako přes kopírák.
Vrcholem mého poznání v této věci bylo, když jsem po asi šesti hodinách v lesích (skutečně mocně zapadlých a opuštěných) potkal dvojici - oni vidouce mě z dálky odbočili z lesní cesty asi pět metrů a nasadili si roušky. Abych si nepřipadal bezohledně, když jsem je míjel, nasadil jsem si ji také (a zahuhlal jsem do ní pozdrav.... a připadal si trošku jako idiot).
To jen jako poznatek co lidé akceptovali, pro mě prokazatelně.
P.S.: V tom lese bylo nádherně. Hmyz ještě neobtěžuje, horko také ještě není, větřík byl osvěžující a hlavně - nečuměl jsem na zem (po houbách), ale kolem na stromy. Jo - a připálil jsem si pleš.....

Průměrný počet slepic: 4.9 (41 hlas)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Protože nasadit si ten hadr na čumák je fakt jedna z mála věcí, kterou udělat můžeme. I kdyby jen symbolicky.

Průměrný počet slepic: 5 (21 hlas)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

taky tam u vás řádí lýkožrout? Těch lesů by mi bylo líto. Můj milý nebožtík tchán Chod byl vždy Podřipskem znechucen. Jenom pole a všude plno vran, říkal. To u nás je to samý les, samý strom a potok.
No a pokud jde o tu disciplínu obyvatel Česka, já jsem jí také mile překvapen. Dnes jsem chodil horem dolem po městysu na soutoku Ohře a Labe a výsledek podobný jako u Vás, jenom někteří cyklisté jezdili nahoře bez. Když se dívám na telku do Německa, tam teprve začínají a to ještě ne zdaleka všichni. Více méně ale všichni v bývalé DDR. Tam dokonce i premiér Kretchmer si vzal Schutzmaku včera do TV.
Musím říct, že jsem na naši zemičku a její lidi po dlouhé době hrdý. No, jaké vedení, takový lid.):

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

Vyrubané jsou celé hektary a všude kolem lesních cest naskládané klády. Tam kam chodívám většinou na houby je hodně borovic, tak zatím (relativně) dobrý.
Jeden vrch tam u nás (620 m.n.m.) se jmenuje Holý vrch a co pamatuji (chodívám tam od svých pěti let), byl porostlý mohutnými smrky, což mi vždy přišlo legrační/paradoxní. Tak teď už je "nomen omen".

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já se zase o Velikonocích šel projít po hřebenech Orlických hor a tam, kde jsem si ze začátku devadesátých let pamatoval emisní holiny, z poloviny devadesátých plantáže čerstvě vysázených smrčků, je nyní hustý, zelený čtvrt století starý les :)

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hezké jméno má také vrch Bloudím 685 m.n.m. A vesničky Strašice a Ohrazenice mají dvojčata v Brdech.Milčice mají dvojče pod Nepomukem, zato Štěchovice jsou proslulé pokladem. :-)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Aha, vidím, že jste domácí....

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ne tak úplně, ale nejsem scallop. :-)

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

je umění. To jste spadl do ohně?

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

Za to může brouk. Samá mýtina. Viz výše odpověď Lacovi G. Mlynářovi.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Obě dědinky znám, coby vzorný vymetač místních rybníků v období služby vlasti. V té době jsem měl zmapovány všechny louže, u kterých se dalo beztrestně zaparkovat s Pragou V3S, případně s autobusem ŠL 11.
Tedy beztrestně v tom smyslu, že auťák nebyl z cesty moc vidět a bylo blízko k pivu.

Naprostým ideálem byl jeden soudruh důstojník, se kterým jsme dělali kontroly vagónování jednotek směřujících na Dobrou Vodu a Slučí Tah. V noci jsme pendlovali mezi nádražními rampami a VVP, přes den jsme chrápali u vody. Ten pán mi dokonce nosil pivo, já jsem zase občas něco uvařil. Prostě bezchybná dovolená.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, pokud jde o povinnost nosit roušky, u nás platí od 19. 3. 2020. V Německu bude platit téměř ve všech spolkových zemích až od začátku května. Do té doby postupně od města Jena, Frei Staatu Sachsen, Bayern a postupně dalších, především v hromadné dopravě a při nakupování. Takže Německo má v nošení roušek proti nám zpoždění asi měsíc. Také celkem od začátku nařízení na jejich plnění Němci celkem dost kašlali, na rozdíl od nás.
Hlavní rozdíl je ale v počtu zemřelých na 1 M obyvatel. Umí nějak Master pomocí těch svých grafů, když jsme všichni tak stejní vysvětlit, proč má Itálie 441, Španělsko 496, Francie 350, ale sousední Německo jen 71 a ještě sousední Česko jen 21 zemřelých na 1 M obyvatel? Něco může dělat metodika, ale nebude to gró.

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Existuje teorie o vlivu Y chromozomů na koronavir.
Haploskupina R1b, románsko-keltská je na koronavir hodně chytlavá. A kde ji najdete? Severní Itálie, Španělsko, západní Francie a Británie s Irskem. Také Nová Anglie v USA s New Yorkem. Stačí si porovnat mapu rozšíření R1b a koronaviru. Vřele doporučuji. Je to velice zajímavé. U nás je ve skupině R1b asi 22%, v Německu asi 48%, v Británii až 80% populace. A na východ od nás to prudce klesá až na Ukrajině a Dalmácii skoro na nulu. Takže dovolená Chorvatsko a Krym.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

že korona nemá ráda kuřáky. Údajně mezi jí navštívenými je jen 10% kuřáků, zatím co polovina populace
kouří. Ale samozřejmě rejpalové se okamžitě ozvali, takže kdo ví.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ta vysoká čísla jsou dána hlavně zpožděním při zavádění opatření. Když máte na náměstí jednoho střelce z kalacha nebo deset, mají po nějakou dobu stejnou maximální rychlost vraždění. Jenom ta čísla se liší. Protože je z každého zavražděných se stane také střelec, začne to číslo klesat ve chvíli, kdy na náměstí zbude méně obětí, než kolik je vražedné číslo všech střelců celkem. Jenomže my hodně lidí z náměstí vyhnali - nedokážeme však zabránit tomu, aby se někteří z nich nevraceli zpět. Záleží však na té rychlosti a počtu vracení se. Pokud se budou lidé vracet dostatečným tempem, bude vražedné číslo každého střelce stejně stále klesat, protože jich bude na navrátilce čekat stále víc. Odpovídá to té situaci, kdy lidé na náměstí zůstali a dostali jsme se do fáze, kdy je střelců víc než obětí a stále narůstají, byť pomalejším vraždícím číslem.

V podstatě mi na téhle analogii přijde, že je vlastně zákonité, aby se ty křivky jednoho vraždícího střelce u rychlého - brutálního masakru bez možnosti úniku obětí - a masakru řízeného, kdy se lidé pomalu vracejí zpět - ve svém průběhu víceméně podobaly. (Asi by bylo dobré je nastavit na stejný výchozí bod, mám tak nějak tušení, že konkrétní den v kalendáři není optimálním kritériem, neboť je v danou chvíli každá země v trochu jiné fázi. Ideální by bylo samozřejmě od Pacienta 0, ale to půjde dost těžko). Už proto, že žádný ze států nakonec nevydržel, aby nějaká opatření nepřijal. (Mrzí mě, že jsem si nenascreenoval ten odkaz na grafy se zanesenými opatřeními v Deníku N - převedli to do placené sekce a je platit nehodlám). A pokud ne stát, v každém se našla významná část populace, která se snažila sama. Méně chodit ven, nechodit na akce... Prostě utekli z náměstí a teď se vracejí pomalu.

Takže si tak nějak kolem a kolem říkám, jestli není ono R sice významné a zajímavé číslo, ale zda je jeho interpretace a užití vždycky vypovídající... Zda je vůbec metodologicky správné předestřít úvahu: "Nemuseli bychom dělat nic a vidíte, stejně by to nakonec odeznělo stejně". No, nechám to chytřejším koňům co maj větší hlavu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)

Nakonec, snažil jsem se (lituji že z voleje a je to na textu poznat, snad bude trochu k pochopení) vlastně jen jinak popsat neřízený průběh pandemie (Ohromný masakr v krátkém čase, kdy každý virus dosáhne svého reprodukčního čísla a od určitého momentu toto začne klesat, protože nezbyde tolik obětí, aby naplnili reprodukční číslo každého jednoho viráka) a zpomalený průběh pandemie (kdy mám těch nakažených na začátku málo, také dosáhly svého reprodukčního čísla, ale pro změnu jim odeberu počet potenciálních obětí, takže každý jeden virák bude prožívat totéž co každý jeden u neřízené - jen v menším měřítku - protože jsem zmenšil i prostor pro šíření šíření a počet potenciálních obětí). Reprodukční číslo viru u jednoho jak druhého případu tak prochází vlastně podobnou křivkou - jen v prvním případě bude obětí hodně v krátkém čase, v případě druhém bude nakažených (nenastane-li zásah v podobě vakcíny) stejně, jenom v delším čase. Proto váhám, zda je to vhodný ukazatel porovnání chodu pandemie a přístupu k ní, protože nás zajímají hlavně důsledky v momentálním čase, které ta která rychlost šíření má.

A když nad tím ještě dumám, vychází mi z logiky věci, že pokud nezblbneme a nepůjdeme na statisícové demonstrace a desetitisícové fotbalové zápasy či koncerty, vlastně by nás rozumné uvolňování v tomto směru fakt jako celek z hlediska reprodukčního čísla ohrozit nemělo - ale to bychom se dostali k té otázce řízeného promořování.

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

...je měřítko mrtví/mil. obyvatel. K dnešku je Belgie podle worldsmetru druhá(!) na světě. Centrum blbosti bude patrně první v Evropě! Máme skvělé direktory...
Roušky...na Východě, podle toho, co jsem četl, je už zavedeno, že v případě podobné pandemie je buď automaticky povinné je nosit nebo přijde jako první nařízení je nosit. Z toho vyplývá, že vzhledem ke zkušenostem to mají v krizovém plánu zakotvené. A je úplně jedno, co je to za politický systém! Podstatná je účinnost ohledně populačního celku na kterém závisí fungování ekonomiky státu, jak vidno. Myslím, že na Tchaj-wanu dostává obyvatel automaticky tři za podobného stavu. Pokud je to pravda, tak místní krizový plán počítá se zásobami vzhledem k nějaké zkušenosti. Vždyť Covid 1 se objevil také v Číně, a já nevím, co zrovna na zvířecím trhu nabízeli :) Pokud je pravdou video, na kterém preventivně zatloukli obyvatele Wuchanu v domě, asi jen účel světil prostředky a bylo to asi jen za určitých podmínek, aby byl udržen i politický stav země. To by bylo řevu tady u nás, to by se ozvalo nenažraných a zkorumpovaných právníků. To by bylo "návštěv" z EK :)! Každý soudný člověk ví, že se neubrání kýchnutí nebo zakašlání, když to na něj přijde. Další kapénky jsou individuálně šířeny při mluvení. Takže je to nejjednodušší prostředek proti lavinovému šíření infekce. Protože ty kapénky pak ulpívají na površích věcí. Jestli nás na Západě ve své "velikosti" mají za podřadné idioty, co si pak musí myslet o Východě? No, oni si vždycky mysleli to, co si potřebovali myslet a vnucovali to dalším. Pokud vím, že se infekce šíří z dýchacích cest, ostatní věci z toho logicky vyplývají!
Jiná věc je logika jejich používání. Na co jí budu mít na hubě, když okolo nikdo není?! Akorát nadýchám zpátky to, co vydechuji. Pokaždé když jdu ven se dívám okolo sebe a usmívám se těm za každou cenu sportujícím. Nikdo nikde a člověk s rouškou běží podle silnice nebo jede na kole bez rozdílu věku. A přitom aplikování toho základního rozumu není žádný zázrak a asi k tomu není zapotřebí vysokého IQ. Soudím, že tenhle typ lidí si nechá nakukat kde co, protože už ten základní rozum u nich zakrněl z pohodlnosti myslet!
Ohledně toho, že jsem z Prahy, to už jsem tu před časem vyjevil. Doprava funguje, ale o nějaké původní přecpanosti ani náznak. O víkendu večer prázdné autobusy a na ulicích, aspoň v mojí čtvrti bylo liduprázdno. Přes den v autobuse max. 5 lidí. Do Metra nelezu, protože nemusím. A ani se nemusím jít cpát na farmářské trhy nebo do supermarketu. To, co potřebuji, mám čtvrt hodiny od domu a nejsem z těch, kdo měl spotřební závislost neb v invalidním důchodu jsem třel bídu z nouzí dost dlouho. Aneb jak bída naučila robertíka housti :-) Co bych uvítal je vyjet někam za Prahu a v pozdním odpoledním slunci si dát s lidmi které mám rád skleničku a "rozumnej pokec"...bez roušky! O to víc opovrhuji těmi třemi zdejšími nejmenovanými pablby, kteří se pokouší sabotovat zdejší dálkovou komunikaci. Kde vůbec jsou jejich lidské hodnoty?! Patrně "nic cizího jim není lidské" a normálně komunikovat neumí ani za normálního stavu!. Jsou tři, takže ty tři morové slepice....pokud to není bot.
Pokud se vyskytne někdo u koho cítím, že potřebuje nějak pomoct, dělal jsem to automaticky ještě před koronáčem, jelikož mám tuhle informaci v morálním základu, takže to je ohledně mně stejné a i v předseniorském věku neb jsou ještě osoby vděčné za projevený zájem a malá služba potěší...a hlavně mne. S letitým kamarádem ještě z předtotalitního skauta komunikuji maijlem, protože na slezině by bylo i teď víc lidí než deset a jelikož to jsou většinou ohrožená skupina, tak by stejně asi neriskovali. V obchodě vím, kdy bude nejmíň lidí a že se mě nebudou ptát při nákupu rumu mimo určené hodiny jestli už mě bylo 65 :) A Vietnamci fungovali stejně, jen měli roušky mezi prvními a hned potom i rukavice. A roušky na prodej bratru za 80,- a cash jako cigarety. Jinak blbost kvete v každém věku a po celé Evropě. A jak vidno, někde se jí daří víc a někde míň. Kdyby tak šla sklízet a aspoň kompostovat nebo zkvašovat :) Ale to by byla patrně západní Evropa pěkně ožralá.
Ohledně doby, kdy různé státy EU dělaly protiopatření....asi záleželo na jednom týdnu a na razanci s jakou jednotlivé státy k opatřením přistupovaly. Např. totální omezení pohybu přes hranice a omezení mezinárodní dopravy. A na pochopení obyvatelstva a to minimálně. Jestli stát vyhlásí za stavu konvenční války válečný stav pozdě, spadnou mu rakety na komunikační zařízení a letiště a pak se stát může jít tak akorát klouzat. Takže, jestliže vím že se vir rozšiřuje nadýcháním se? Etc.
Ohledně presstitutů...normální novináři už patrně neexistují bez toho aby byli na indexu, pak když umřou nedojdou u offik médií ani slova uznání. Takže se řídím tím, že pokud zjišťuji informace od "normálních" zdrojů, počítám s tím, že nepůjdou nad povolený limit daný Bruselem, jinak mají po dotacích, jako ČT. Pokud by to těm třem zdejším opicím (nevidím, neslyším, nemyslím) bylo proti srsti, tak za ukr. krize to vedení ČT při schůzce výboru koncesionářů oficálně přiznalo! Ono jen stačí číst a pamatovat si a myslet. Takže ty tři morové slepice bez problémů skousnu :))
Jako poslední si myslím, že pokud krizový výbor bude k problému přistupovat variabilně k situaci (jak bylo řečeno tím epidemiologem na té poslední parlamentní rozpravě) bez ohledu na tlak veřejnosti podporovaný korumpovanými institucemi a médii je nějaký výhled do budoucna. To tzv. rozvolňování jsou pokusy jak vir reaguje za určitých společenských podmínek, jak je ho zdravotnictví schopné zvládnout a jako společenský ventil daný společenským podmínkám. A pokud trend naslouchat odborníkům bude mít aspoň takovou úroveň jako teď.
Apropós...z jakých předpokladů vychází Merkelová ohledně druhé vlny? Aniž bych chtěl posuzovat německé zdravotnictví a eustatistiku, pak mě osobně přijde jedině počáteční laxnost v přístupu k problému anebo něco, co se ví a nemluví se o tom veřejně....omlouvám se za mysticismus :)

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)

kdo ví, jestli jí nejde hlavně o to, probrat /ještě myslící populací, aby se neudělalo víc místa pro.....
jinak mne nic jiného nenapadá. JInak u tech dederonů - potíž má asi v tom, že je bývalé velení naučilo myslet ...ale jí to v jejích výšinách nedochází

Průměrný počet slepic: 1.5 (2 hlasů)

kdo ví, jestli jí nejde hlavně o to, probrat /ještě myslící populací, aby se neudělalo víc místa pro.....
jinak mne nic jiného nenapadá. JInak u tech dederonů - potíž má asi v tom, že je bývalé velení naučilo myslet ...ale jí to v jejích výšinách nedochází

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

V tom případě by to ona měla taky umět. Myslet. Jelikož se sice narodila v Hamburku, ale je vlastně původem také dederonka, protože ještě jako mimino se s rodiči přesunula do NDR. Studovala v Lipsku a byla členkou FDJ což byla obdoba ČSM.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

umění složit své přední končetiny tak, aby výsledný tvar připomínal tu srdíčko, tu jiný nepárový orgán umístěný na zhruba 52 % živočichů.

Tzv. vědecká kariéra této "člověkyně" se už na netu propírala nejednou a není problém to dohledat.
Jinými slovy zcela a naprosto potvrzuje mou teorii o výběru kandidátů na politické funkce.
Neboli přehlídka neschopných, občas okořeněná nějakým všehoschopným...

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

ale má to šťávu.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

ale strachu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

především tím, že upravují chování lidí. S rouškou si většina lidí dvakrát rozmyslí, jestli opravdu potřebuje někam jít a něco řešit. A pak radši zůstanou doma. Nevím jak vy, ale já to tak mám.

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)

Ano, tak nějak.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Jo, říká se, že co nosíš na sobě definuje tvé chování a často i společenské konvence. Zkuste se v módě přelomu 18. a 19. století chovat jinak, než škrobeně... ;)
K rouškám: já šel tuhle vynést odpadkový koš, zamyslel jsem se... a najednou koukám, že stojím u popelnic bez ní... Ale také jsem čekal kurýra - tak abych nezapomněl, připravím si jednu na krk... A když se s kurýrem rozloučím, zjistil jsem, že jednu mám roušky dvě - jednu volně na krku a druhou na puse...
Doporučuji k poslechu podkast Půra a Jirsy na straně jedné a Tomáše Poláčka na straně druhé. Jednak obsahuje zajímavý vhled do duše lidí, kteří by se sami zařadili do "kavárny", jenže ta "kavárna" je už tak zradikalizovaná, že je sama vyhání a tlačí k "nepříteli" ("Nenadáváš Zemanovi do Ovaru? Pak jsi jeho pátá kolona a sprosťák!"), druhak je tam uchopení roušek, které mě také donutilo zapřemýšlet. Totiž - podivují se nad těmi, kteří poslouchají i tam, kde z logiky věci nemusejí - babička s chrastím na zádech uprostřed lesa - a že by asi lidé mohli více přemýšlet: https://www.info.cz/podcasty/insider/nekteri-novinari-zahani-lidi-do-my…
A já tak nějak vnitřně cítím, že i když mají v mnohém pravdu, jako by jim trochu unikaly možné souvislosti. Ale to je opět na každém z nás jednom, jak si co vyhodnotí. Když si vytáhnete kratší sirku, je nakonec celkem jedno, zda jste roušku měli nebo ne.
Na stranu druhou zjistit, že jsem se ocitl v řetězci, na jehož konci je někdo na JIPce a vědět, že jsem neučinil ani to málo, jako je hadr před pusu a nos - to bych si asi těžko odpouštěl nějakým mudrováním.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

S tím smetím jste mi připomněl naši paní doručovatelku.
Zvonek, kouknu z okna, poštovní auto.
Tak jsem vypálil ke dveřím, protože v případě pošty rozhodují zlomky vteřin o předání zásilky nebo o jejím uložení na poště.
Otevřel jsem dveře, paní prudce uskočila, já se lekl a v tu chvíli mi došlo, že JI NEMÁM. Zakryl jsem si ústa rukou a mumlal omluvu. Paní mě poučila o tom, jak jsem nezodpovědný, dopis mi HODILA a odmítla podpis lístečku (páč bych vzal propisku do ruky, kterou jsem si zakryl ústa) :o)))
Připadal jsem si jak třeťák přistižený u rozbitého okna.
Od té doby máme jednu roušku na věšáku u dveří.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

čumíte z okna?
Kdo vám to dovolil?
Máte písemný souhlas všech okolojdoucích, že je můžete špehovat?
S ověřenými podpisy?
Okamžitě zazdít!!!
Ne vás, to okno!
Vás až někdy pozdějš, neměl bych tady komu nadávat!!!

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Díky za odkaz, ale sorry, to jsem nedoposlouchal. Takový chytrolíny, který všechno věděj líp, protože si to tak myslej, si fakt můžu odpoustit. Kdyby aspoň byli tak laskaví a doplnili nějaký argument, ale ne, musí nám stačit, že sežrali všechnu moudrost.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Obávám se, že jste nepochopil smysl mého doporučení a zbytek příspěvku je psán pod vlivem této skutečnosti.

Nešlo zde o žádnou hloubku jejich postojů a názorů (ostatně mnéhá z našich tlachání zde mají obdobné parametry), jako spíš o ilustraci světa PAL, jenž zjevně také není homogenní a v jehož biotopu najdeme jedince schopné alespoň nějaké zpětné vazby. Zatímco jedni se raději mýlí s a hledí na nebe skrz bahno rybničního dva, někteří si dokáží alespoň pro sebe samé přiznat: "Safra, tady něco nefunguje".

Každopádně se není proč omlouvat.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

nářek NĚKTERÝCH agropodnikatelů (já jim fakt nedokážu říkat zemědělci, protože jimi nejsou) po gastarbeiterech. Že je nutně potřebují na plantáže.
Což nechápu.
Podle HK ČR tu máme minimálně desítky tisíc hladovějících OSVČ, dohodářů, umělců a pod., kteří by dali jánevímco za výdělek.
Přitom ti domorodí potenciální nádeníci minimálně umějí česky a jsou zaručeně (nejen) viruprostí.
Tak kde je problém?

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

že se odnaučili pracovat, a práce jim smrdí, je pod jejich úroveń,
Jediné co umí je kecat co jim kdo napíše a slušně zaplatí -

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

Zas buďme spravedliví - asi ne všichni. Oni jsou většinou slyšet jen někteří a většina lidí svůj problém prostě nějak řeší.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Protože by se ukázalo jak vykořistují lidi. Češi umí česky a vědí kolik je minimální mzda.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

gastarbeiterů v ČR. Občas umí některý z nich dokonce i číst.

Už jsem tady uváděl příklad z Třince. Vedení uznalo, že je potřeba řešit akutní nedostatek pracovních sil, tudíž si vyběhalo dovoz dvou autobusů narvaných prácechtivými Úkáčky.
Proběhlo standardní školení, které jim dokonce vedení i zaplatilo (což u českých zájemců opravdu, ale OPRAVDU nehrozí, ať si píšou pitomci - poslanci v ZP, co chtějí), dostali firemní ubytko, montérky, průkazky na vstup do firmy a zároveň umožňující průběžné utrácení vydělaných peněz ve firemních kantýnách, prostě vše, jak má být.
Do dvou měsíců nebyl v železárnách ani jeden.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Pane Vidlák.
Víte sám,co to obnáší práce kolem ovoce zeleniny,okopanín.
Když byly družstva,tak nebyl problém,dostat lidi na brigádu,jenže teď jsou všude soukromé ZD,sdružení vlastníků půdy
Platit min mzdu,tak tam málokoho nalákají.platit královský,na to nemá ani jeden,proto to nenese patřičný zisk.
Jak to vyřešit,když stát musí podpořit mnoho nezaměstnaných,víme jak to dopadlo s pomocí obcím městům.
Když půjdu vypomoci sám,tak na své triko,když to nařídí stát,tak tam jsou jiné podmínky,od proškolení,až třeba po pracovní úraz.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

V penězích. A pak tvrdí že Čech na poli padne vysílením už po dvou hodinách, zatímco UK hákuje celých dvanáct. A Čech pak mává něčím čemu se říká zákoník práce a chce žrát a navíc chce ochranné pomůcky a ještě tvrdí že pro obsluhu techniky má být proškolen

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

SZ: (Dnes)
"Co byste měli vědět?

- Japonský severní ostrov Hokkaidó může být odstrašujícím případem pro všechny země, které se chystají příliš brzy uvolňovat přijatá opatření. Japonský ostrov po okamžitém zrušení omezení zastihla druhá vlna nákazy, TĚŽŠÍ NEŽ TA PRVNÍ. Ostrov tak byl nucen opatření zavést znovu.

- Světové země pomalu začínají uvolňovat přijatá opatření. ITÁLIE, jako jedna z nejhůře zasažených zemí v Evropě, ZAČNE S UVOLŇOVÁNÍM od 4. května. "

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

v ČR (pokud k tomu fiala babiše přinutí) by se hodil termín "fializace".

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Koncem týdne má konečně zapršet. Trochu.

Svět se snaží pomáhat Africe, ale místní zemědělci o pomoc moc nestojí. Chtějí jen uživit svou rodinu a ne vyrábět obrovská množství jedné potraviny pro trh. https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pokracovani-zelena-revoluce-… To je smrtelná rána pro všechny možné programy OSN pro pomoc Africe. Asi by bylo prospěšnější zemědělcům darovat motyky a pár peněz na nákup místního osiva jako pomoc do začátku. Pak už si docela dobře pomohou sami.

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

neznají jejich účel.... ale ... jak tak přemýšlím ... a tak by to bylo spravne, tak to ma byt.

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

motyka.

Průměrný počet slepic: 1.9 (10 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

napsala π-ča

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

taky motyka?

Průměrný počet slepic: 1.5 (8 hlasů)