A co jste čekali?

Autor
Štítky

Mým dnešním článkem zareaguji na včerejší text v diskusi, který vložila Maneca. Ivan David tam dává na vědomí horkou novinku z ojroparlamentu (a ojrokomise) o tom, že v Evropě se má vyrábět méně potravin, což má být kompenzováno dovozem. Evropští zemědělci jsou určeni na odpis...

Upřímně... opět s křížkem po funuse.

Začnu jedním poučným příběhem. Sedím si takhle na sile nedaleko Vidlákova a poslouchám zemědělskou veřejnost, kterak přijeli koordinovat žně, zároveň podepisovali smlouvy na koupi jejich úrody, dělaly se dobropisy, přepočítávaly se jejich dosavadní nákupy a tak vůbec. Běžná věc... 

A tak jsem se dozvěděl, že letos dostaneme o zhruba pět tisíc tun řepky méně než loni a příští rok dostaneme ještě méně. Zatímco cena pšenice roste, cena řepky stagnuje a spíše klesá. Zároveň EU zakázala další přípravky na ošetřování rostlin a moření osiva a díky tomu vypadají letošní porosty řepky děsně. Nebude výnos, nebude cena, náklady ale šly nahoru, prtože místo jednoho postřiku se teď musejí aplikovat tři. Do toho není zapotřebí MEŘO do nafty, protože se méně jezdí a tak Andrejův Preol nedává smlouvy a pokud dává, tak je cena vysloveně směšná. Tak směšná, že čekám kdy si toho všimnou naši pravdoláskařští, ale jinak tupí novináři a začnou Andrejka tepat tenokrát za to, že řepku nevykupuje čím zhoršuje ekonomickou situaci chudáků poctivých zemědělců, především pak Bohumírka Rady. 

Podobná situace ale začíná být i v ostatních plodinách. Každý rok se omezuje používání chemie, každý rok EU zakáže nějaký ten postřik. K tomu zakazuje mořidla na osiva. A tak rostou náklady a klesají výnosy. Ani dotacemi to už nejde vykompenzovat. Zemědělec zaseje, náklady jdou nahoru a výnosy jsdou dolů. 

Samozřejmě každý rok se postaví nějaká nová obrovská loď na přepravu obilnin a nafta je teď levná. Směšně levná. Dovézt obilí odkudkoliv je skoro zadarmo. 

Všude jinde se samozřejmě na použití pesticidů nekouká tak přísně a všechno to, co Bayer v Německu vymyslel a v Německu aplikoval, to teď aplikují ve velkém a takřka bez kontroly v Indii. Proto také vypadá delta Gangy tak jak vypadá. 

Vlastně je to stejné jako s těmi továrnami. Lid si přeje čisté ovzduší bez exhalací, lecjaký politik si na tom udělá kariéru, pak přijde k moci a zjistí, že bez kouře ocel vyrobit nejde. Tož outsorcujeme výrobu do Číny. Samozřejmě to neřekneme tak natvrdo, ale uděláme emisní povolenky, zpřísníme legislativu a továrníky vysloveně donutíme výrobu odstěhovat.  Postupně uděláme totéž prakticky se všemi obory, lidi necháme v mekáči obracet hamburgry a živit se budeme tisknutím peněz. 

Teď děláme totéž i se zemědělstvím. Lid si přeje zemědělství bez chemie a lecjaký politik si na tom udělá kariéru. Pak přijde k moci, zjistí, že bez chemie není výnos a použije osvědčenou metodu svých předchůdců - outsorcuje výrobu. V Brazílii je ještě velký kus amazonského pralesa na vykácení... 

Na závěr pak roníme krokodýlí slzy nad údělem čínského proletáře a nad údělem malajsijského orangutana, ale je to jen taková hra. Jíst se musí a oni tam dělají potraviny i oblečení tak levně... 

A tak máme přesně co jsme chtěli... Sice máme čistý vzduch, ale nekvalitní výrobky. V řekách je méně chemie, ale obilí nám přiezou mnohem otrávenější než jsme kdy měli. Jen se o tom tolik nemluví. Místo rozumného tlaku na inovace a pozvolného zlepšování průmyslu i zemědělství jsme to vzali zkratkou a otravujeme vzduch vodu i půdu někde jinde, jako by tahle planeta vlastně ani nebyla kulatá. 

Putin tohle bude určitě podporovat. Každý rok mu díky oteplování přibývají ohromné plochy deset tisíc let odpočinuté půdy. Rád nám prodá. Rád bude naším zemědělcem, Čína bude naším průmyslníkem spolu budou našimi věřiteli. Armádu, aby se domohli dlužných závazků, mají slušnou. 

Jo a mezi námi... ono to s tím potíráním zemědělství nebude tak snadné. Ve Francii jsou zemědělci největší lobbystická skupina a Polsko je na zemědělství pořád ještě založené. Takže bych si myslel, že výsledkem bude další pokus, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Pokud by se to EU ale podařilo, hladomor se zase o něco přiblíží. Takže až vám v zimě bude kručet v žaludku a v obchodě bude stát zelenina dvě stovky za kilo, běžte do přírody a dýchejte zhluboka. Vzduch bude čistý. 

A až budete bránit své rodiny před drancujícími tlupami, můžete se napít z řeky. Také bude čistá. 

Závěrem mi pak dovolte vám všem popřát hodně štěstí.  A pokud by někdo z vás věděl, jak dělat zemědělství bez chemie a průmyslových hnojiv, aby zásobilo obyvatelstvo a nezpůsobilo to drahotu a nakonec revoluci, sem s tím. Okamžitě to začnu dělat. Do té doby si udělám nějakou zásobu mořidel, pesticidů i dusičnanu amonného. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (92 hlasů)

Komentáře

Ten se do plodu/rajčete dostává z rostliny. Čím déle je rajče na rostlině, tím větší dávka lykopenu=vetší rajčatová chuť. Rajče "dozraje" i mimo rostlinu do červena, ale má málo lykopenu, proto nechutná rajčatově. Proto se mají na podzim poslední ještě nedozrala rajčata vyndat i s rostlinou a zavěsit k dozrání do sklepa. Nepotřebují k dozrání světlo, ale teplo.
Přesně jak píšete, rajčata se sklízí nedozralá, zrají cestou, proto jsou červená, ale bez chuti. Proto pokud kupuju v obchodě, tak česká, že skleníků, i když jsou dražší. A není to primárně proto, že jsem vlastenec :-), ale protože jsem mlsná koza. V létě mám svoje vlastní. Předloňskou sezónu jsem měla odhadem asi 250kg, rodina už byla prerajcatovaná, dělala jsem kečup a rajský protlak. Loni jsem radši dala míň keříků :-))

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

nedozrála mi ani jedna.
V chlaďáku, kde je teplota +4°C taková rajčata opravdu nemají šanci dozrát. To jsou opravdu jen kecy.
A vozit takové věci pod plachtou nám EU zakázala už dost dávno...
Čímž nechci tvrdit, že se rajčata netrhají nedozrálá. Ale v autech vám fakt nedozrajou...

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Rajčata dozrávají ve skladech.

Dozrávání dělá etylén. V podstatě asi pro všechno ovoce.
https://www.zahradaweb.cz/etylenova-atmosfera-ve-skladovacich-technolog…

Doma to uděláte tak, že k tomu díváte jablka, která ho vylučují.
https://www.google.com/search?source=hp&ei=VSzIXvzbNsz6kwXE9LewBw&q=doz…

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

z krasnych a chytrych vysvetlit, proc nadnarodni korporace, ktere maji vseho nadbytek, od muzu v cernem az po penize, nejsou schopny srovnat do late zdivocele bruselske uredniky ???
At uz v oblasti zemedelstvi, nebo v oblasti automobilismu ?
Mam to chapat tak, ze zniceni Evropy je v zajmu onech nadnarodnich korporaci ?

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Bruselští úředníci jen plní zadání nadnárodních korporací a ty hory předpisů vytváří jako netarifní obchodní překážky pro ochranu těch nadnárodních korporací především před čínskou konkurencí. Přímá cla nemohou použít, protože k tomu nemají odvahu a hrají si na dodržování pravidel WTO. Vedlejším efektem těch bruselských blbostí je skutečnost, že nelze podnikat, aniž by nedošlo k porušení nějakého předpisu. A to znamená pokuty a daně, úřady a konference, sjezdy, summity, meetingy, rozvojové programy, dotace, spousty keců, a hlavně peníze!

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

pochopil...
Abych nebyl zas tak velká SFIŇA s velkým "F", dovysvětlím.
K likvidaci rozumného hospodaření zbylého po ČSSR bylo potřeba nasadit do boje "standardy".Jakékoli, na které jsme tehdy nebyli schopni dosáhnout. Neboli postavily nás s cenou výroby, anebo adminstrativními překážkami (viz certifikace úplně všeho) na tzv. "kusou kolej" (nechápu, proč se slepé koleji říká kusá). Ty už byly rozjeté dříve, bo z bandy blbců toužících se nechat zotročit jsme nebyli ti nejprvnější.
Takže se "vymyslel" Bruselistán.
OK.
Podívejme se, co se stalo v Afghanistánu, když soudruzi UŠÁ-ci potřebovali vysouložit se soudruhy Moskaly. Nejdřív dali Afgháncům zbraně a výcvik, pak je naučili tuhle legraci financovat z makových polí, aby sami nemuseli tisknout tolik barevných papírků, nu a ovoce svého "očkování" sklízejí dnes, kdy tak nějak nenápadně balí kufry a hledají, kde nechal tesař díru.
Vpodstatě totéž se nyní děje v Bruselu.
Neboli citát z klasika (Š&G): Zachraň se kdo můžeš, hroch se utrhl!
Bruselínský moloch je zlikvidovatelný pouze ozbrojenou silou, neboli vtrhnout do do Belgie a všechny, kdo nestihnou utéct, pro výstrahu pověsit na kandelábry.
Sám uznáte,že to nyní v době polkorektnosti prostě není průchodné.
Zbývá jediné - vypadnout z tohoto spolku, což je rovněž nemožné, protože tento spolek by nás zlikvidoval ekonomicky pro výstrahu všem ostatním. A to tak, že bychom tu chcípali hladem a zimou.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

Nejefektivnější formou likvidace EU je její okázalá oslava a podpora a důsledné provádění všech bruselských směrnic. Spolehlivě to zastaví celý byrokratický moloch. Metoda byla mnohokráte odzkoušena v podmínkách podnikových směrnic. Obvykle jich ej takové množství a natolik si protiřečících, že mezi nimi lze pro každou situaci najít správnou směrnici.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

u toho chcípnem hladem.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Odpovím Vám výrokem Fridricha II. Velikého z roku 1757, když se potkal u Kolína s rakouským vojskem.

Kerls, wollt ihr denn ewig leben? (Hunde, wollt ihr ewig leben?)
Chlapi, to chcete žít věčně? – roku 1757 při bitvě u Kolína, když jeho vojáci ustupovali před Rakušany (též se uvádí „Kanálie, to chcete žít věčně?“)

Osobně mám raději jeho výrok, který lépe vystihuje mnohé evropské vlády a tu v Bruselu zvlášť:

Se svými poddanými jsem uzavřel oboustranně výhodnou smlouvu. Oni si mohou říkat, co chtějí, a já mohu dělat, co se mi zlíbí.
https://cs.wikiquote.org/wiki/Fridrich_II._Velik%C3%BD

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

a zaznělo :
Pane, pojďte si hrát!

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

palčivá témata naší přítomnosti a budoucnosti

Profesor sociologie Jan Keller je jednou z nejviditelnějších tváří levice. Ovšem té „staré dobré“ levice, která ctila klíčovou roli tradiční rodiny v národním státu a přirozeném řádu světa. Proto víc než pravici byla trnem v oku levičáckým revolucionářům. U nás ji nejprve zničili „gottwaldovci“, a když se po listopadovém převratu již téměř vzkřísila, dostala další direkt od „městských liberálů“ – radikálních levičáků a revolucionářů současných.

Bývalý europoslanec Jan Keller

Rozhovor pro měsíčník MY s bývalým europoslancem za ČSSD, autorem mnoha odborných publikací a ostatně také držitelem státního vyznamenání Janem Kellerem vznikl v době vrcholící epidemie koronaviru, která výrazně omezila chod celé České republiky. Nemohli jsme se proto vyhnout otázkám, které tato událost nečekaně nastolila. A jak rozeznáte muže, který se hlásí ke standardní levici či pravici od těch, kteří to ve svém revolučním fanatismu jenom neúspěšně předstírají? Obvykle má smysl pro humor.

Věříte lidové moudrosti, že všechno zlé je pro něco dobré?

Je to moudrost, kterou si člověk připomíná, když ho něco zlého potká. I když si nejsem tak úplně jistý, jestli je ten výrok stoprocentně pravdivý, člověku psychicky pomáhá, a to hlavně v případě drobných osobních patálií. Neznám ale nikoho, kdo by se jím utěšoval třeba v případě tragické smrti blízké osoby.

Jasně, ale asi tušíte, kam mířím: Může nám epidemie a vše, co s ní souvisí teď i v budoucnosti, nakonec přinést i něco pozitivního?

I v tom jsem poměrně skeptický. Pokud by epidemie a hromadná úmrtí přinášely něco dobrého, muselo by být lidstvo po morových ranách středověku dnes už naprosto dokonalé. Ale na druhé straně je naděje, že koronavirus, který je prý něco mezi lehkou chřipkou a plicním morem, v něčem pozitivní dopady mít může. Lidé si třeba konečně uvědomí, že národní stát je jediná instituce, která je alespoň teoreticky schopna obyvatelstvo chránit. Pokud by se naplnily sny progresivních liberálů o světové vládě, už bychom tady možná nebyli a tenhle rozhovor by se nekonal. Druhé pozitivum vidím v tom, že to vše přece jen prověří schopnost států podobným nebezpečím čelit, pokud by nás v budoucnu ohrozila choroba ještě závažnější. Mnohé země, které si o sobě myslely, jak jsou úžasně vyspělé, mají teď o čem uvažovat.

Obálka zatím poslední knihy Jana Kellera "Společnost věčného mládí" z roku 2019

Váš žertovný výraz „něco mezi lehkou chřipkou a plicním morem“ je skoro definicí sporu o tuto epidemii ve veřejném prostoru…

Četl jsem nějakou lékařskou zprávu, ve které se konstatuje, že nemoc způsobená koronavirem je zhruba desetkrát infekčnější než chřipka a zhruba jen z desetiny tak infekční jako klasický mor. Z toho vyplývá, že hlasatelé lehké chřipky tu chorobu desateronásobně podceňují a hlasatelé moru desateronásobně přeceňují. Statistik by tedy řekl, že v průměru bude ten odhad naprosto přesný.

Nevypovídají ty ostře odlišné postoje spíše něco o jejich zastáncích?

Patrně ano, v kritických situacích se charaktery vybarvují často až nepříjemně ostře. Ale netroufám si to hodnotit. To je otázka spíše pro psychologa a v některých případech, které si zase netroufám uvést, rovnou pro psychiatra.

Jak hodnotíte přijatá opatření české vlády?

Pokud bych se měl zachovat jako správný generál po bitvě, musel bych konstatovat, že opatření měla být přijata o nějaké dva týdny dříve. Na druhou stranu je dobré připomenout, že ani nejzarytější kritici vlády nedokážou uvést jedinou zemi, která zareagovala včas, přiměřeně, anebo dokonce s předstihem. Když si některé z těch nejvášnivějších kritiků vybavím, jsem docela rád, že nejsou zrovna u vlády. Dost možná se tím zachránilo mnoho lidských životů.

Ještě důležitější možná budou kroky vlády po odeznění epidemie...

Rozhodně nechci sýčkovat, ale možná by bylo přesnější říci „po odeznění první vlny epidemie“. Zatím to vypadá, že žádná ze zasažených zemí, což už jsou s výjimkou několika ostrovních států v Tichomoří prakticky všechny, není z epidemie venku (rozhovor proběhl na začátku dubna, pozn. redakce). Až se zdravotní situace jakžtakž stabilizuje, bude třeba resuscitovat ekonomiku. Netroufám si tipovat, kdy bude možno přesunout ji z ARO na jednotku intenzivní péče. Ale to zatím nedovedou odhadnout ani ekonomové.

Jan Keller při přebírání státního vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana

Na jedné straně by stát měl pomoci, na straně druhé není státní pokladna bezedná...

Z tohoto dilematu vyplývá, že by stát měl pomáhat přednostně tam, kde by byly dopady na společnost v případě absence státní pomoci dražší, než na kolik přijde samotná pomoc. To je sice obtížné zadání, ale věřím, že tohle ekonomové alespoň přibližně spočítat dokáží. Přišla doba, kdy si mohou otestovat, nakolik exaktní je jejich disciplína. Sám jsem zvědav, jak tento test dopadne. Pokud se ekonomové nestrefí, mohou se státu jeho úspory pořádně prodražit.

Úsporným opatřením se ovšem vláda v dalších měsících a nejspíš i letech patrně nevyhne. Kde by měla začít?

Osobně si myslím, že by se vůbec nic nestalo, pokud by začala škrtat výdaje na naše expediční vojenské jednotky a na nákup zbraní. Naopak by bylo prozíravé velice výrazně posílit vojenské lékařství a investovat do těch armádních činností, které přímo souvisejí s obranou území naší republiky. Velkým polem pro úspory jsou výdaje na část neziskových organizací. Neměl by být problém odlišit ty neziskovky, které se věnují vysoce užitečným činnostem, od spolků, které za peníze daňových poplatníků dělají politiku, aniž by se namáhaly kandidovat ve volbách. V oblasti vysokého školství existují obory předimenzované, a dokonce obory zbytečné. Předimenzované jsou především některé humanitní vědy, vyloženě zbytečné jsou humanitní pavědy. Ale otázka třeba takových genderových studií není naštěstí předmětem našeho rozhovoru, takže se k nim nemusím vyjadřovat. Předimenzované a zbytečné obory vedou nejen k produkci nezaměstnatelných lidí s diplomem, ale snižují váhu vzdělání v očích populace obecně, což je snad ještě větší tragédie.

Nemůže být nakonec očekávané zhoršení ekonomické situace příležitostí, jak si určit klíčové priority a „zbytečností“ se naopak navždy zbavit?

Problém je trochu v tom, že každý může vidět zbytečnost v něčem jiném. Já jako neplavec mám tendenci považovat za zbytečné například výdaje na bazény a koupaliště. Necítil bych se ve svých lidských právech nijak omezen, pokud by se financovala jenom brouzdaliště a řekněme ještě sprchy. Ale vážněji řečeno, obávám se, že o tom, co jsou klíčové priority nebudou bohužel rozhodovat odborníci, ale síla různých nátlakových skupin. A třeba v oblasti genderových studií jsou nátlakové skupiny v evropském rozměru velice vlivné. Určitě vlivnější než v oblasti vojenského lékařství.

Jan Keller s Jiřinou Bohdalovou na Pražském hradě

Je česká společnost po letech relativního ekonomického růstu a nízké nezaměstnanosti připravena na „utahování opasku“?

Tady bude důležité, nakolik bude ono utahování opasků selektivní. Těžko vysvětlíte rodinám žijícím na hranici existenčního minima, že se mají uskrovňovat, pokud zároveň porostou řekněme zisky bank a dalších finančních ústavů, které jsou téměř bez výjimky v zahraničních rukou. Faktem je, že vláda může zhoršit den ze dne životní podmínky těm nejchudším, ale nemůže si dovolit ani naznačit potřebu úspor dceřiným pobočkám zahraničních bank. Ta situace se může vyhrotit natolik, že se docela divím opozičním stranám, proč se chtějí dostat k moci. Ale možná jim křivdím a ony se k moci vlastně ani dostat nechtějí. Řada jejich počinů a mnohá vystupování některých jejich lídrů by se tím vysvětlila.

Čtěte ZDE: Vladimír Železný: Jací jsme MY a naše budoucnost. Proč jsou hranice tak důležité? Učitel, žurnalista a jiní škůdci. ČT musí od válu. Volby v USA rozhodnou. Co máme rádi, chceme, aby zůstalo

Vláda to má za krize tohoto typu těžké, ale není postavení opozice vlastně ještě obtížnější? Kritizovat za každou cenu v době, kdy umírají lidé, se jaksi nesluší, odkývat vše s vládou však rovněž není optimální...

To uznávám, ale dalo by se to vyřešit docela jednoduše. Úplně by stačilo, aby opoziční strany přicházely s konkrétními návrhy, jak v současné mimořádné době postupovat. Pokud by byly ty návrhy chytřejší než to, co prosazuje vláda, jsem si jist, že by to lidé ocenili a v příštích volbách by Andrej Babiš balancoval na pěti procentech. Jestliže tak opoziční strany nepostupují, lze to vysvětlit jen tím, že nic lepšího než vláda prostě nevymyslely. Nemá smysl vykřikovat: „My bychom to dělali lépe“, ale přitom neprozradit, jak by to tedy dělali.

Optimální podle euroskeptiků nebyla ani reakce EU na epidemii koronaviru. Naopak eurooptimisté jsou spokojeni a argumentují např. uvolněním finančních prostředků pro členské státy. Neplatí však i tady ono známé „něco za něco“?

Evropská unie je perfektní věc do hezkého počasí. Když přijdou problémy, kolabuje. Nezvládla dopady bankovní krize, která přišla v roce 2009 ze západu, nezvládla masovou migraci, která dorazila z jihu, a nezvládá koronavirus, který doputoval z východu. Eurooptimisté jistě vyzvednou, že směrem od severu problémy zatím zvládá, ale když se podívám na to, jak to dneska vypadá ve Švédsku, nejsem si tím tak zcela jist.

Na začátku jste hovořil o národním státu, který se stává v posledních letech, s lehkou nadsázkou „ohroženým druhem“. Čím to je, že oproti očekávání evropských elit všechny krize v posledních letech jeho roli posilují?

Národní státy se zformovaly v průběhu přirozeného vývoje, který trval několik set let. Během té doby osvědčily, že dokáží problémy zvládat lépe než mocenskosprávní útvary nižšího i vyššího řádu. Tím nižším řádem míním jednak knížecí panství, jednak různé ligy svobodných měst. Národní stát dokázal zdroje mobilizovat účinněji než správní jednotky nižšího řádu. Zároveň prokázal větší životnost i v porovnání s jednotkami vyššího řádu, tedy s velkými nadnárodními říšemi. Obyvatelstvo se s ním, na rozdíl od oněch říší – dokázalo vnitřně identifikovat. Velkou úlohu přitom sehrála kategorie lidu, tedy drobná buržoazie a nižší vrstvy. Žádný evropský lid neexistuje, proto má Brusel v době krizí holé ruce.

V letech 2014 až 2019 jste byl europoslancem. Připomeňme si, že šlo o období nabité zásadními událostmi. V roce 2014 se ještě řešily dozvuky řecké finanční krize, na kterou navázala krize ukrajinská a posléze krize migrační. A nyní čelíme epidemii koronaviru...

Ta dnešní krize je přece jen v něčem odlišná. V případě dluhové krize i v případě krize migrační byly ohroženy vždy jen některé členské země, takže základní strategií Bruselu se stal apel na solidaritu těch ostatních s postiženými. V případě Řecka měla ta solidarita znamenat, že se země eurozóny budou skládat a posílat peníze nikoliv snad Řecku, ale především německým a francouzským bankám, jejichž úvěry nedokázalo Řecko splácet.

V případě masové migrace měla solidarita vypadat tak, že země, které nebyly zatím vlnou migrantů zasaženy, budou odčerpávat migranty ze zemí přetížených až do té doby, než jimi budou zahlceny tak jako ony. Co se stane potom, o tom se v Bruselu zásadně neuvažovalo. Taková otázka byla považována za neslušnou a poznal jsem to na vlastní kůži, když jsem ji vznesl v rámci frakce socialistů a demokratů. Dnešní situace je odlišná, protože všechny členské státy jsou v principu ohroženy stejně. Solidarita by vypadala tak, že si budou Itálie a Španělsko navzájem posílat roušky. Obávám se, že příští návrh Komise vyzní právě v tomto smyslu. Ale buďme optimisty, europarlament ho určitě schválí.

Jak se podle vašich zkušeností přistupuje v evropských institucích k řešení těch nejzásadnějších problémů? Lze to vůbec říci takto obecně?

Existují tři kategorie problémů. Ty velké a skutečně klíčové se pro jistotu ani nepojmenovávají, protože by to mohlo ohrozit jednotu naší velké evropské rodiny. Drobnější problémy se řeší tak, že Komise, která není komisí, ale vládou, navrhne řešení. Toto řešení pak následně schválí Rada ministrů, která není radou ministrů, ale horní komorou eurosněmovny, a zároveň ji schválí Evropský parlament, který je dolní komorou eurosněmovny ovšem bez pravomocí dolních komor. Procedura schvalování má přibližně stejnou délku jako jedna migrační vlna, anebo jedna vlna pandemie. Tím se vysvětluje, proč Evropská unie ještě ani jednou ve své historii nedokázala na cokoli reagovat včas, anebo dokonce s předstihem. No a pak tady máme třetí kategorii problémů, což jsou nejrůznější pseudoproblémy. Věnuje se jim zdaleka největší pozornost, aby už nezbyl čas na vznesení otázek patřících do první kategorie. Jak vidíte, Evropská unie zásadně neimprovizuje, vše v ní tvoří promyšlený systém, kde s přímo chirurgickou přesností jedno zapadá do druhého.

Jak v tomto světle vidíte budoucnost Evropské unie, respektive budoucnost České republiky jako členského státu EU?

Všechny možné scénáře jsou teď otevřené. Nemyslím si ale, že EU zcela zanikne.

Byla vymyšlena proto, aby se uskutečnil meziválečný sen ordoliberálů, tedy aby fungování ekonomiky nemohlo být nijak ovlivněno výsledky parlamentních voleb, ať již dopadnou jakkoliv. Nikoliv volič, ale skupina nikým nevolených úředníků má rozhodovat o tom, do jaké míry a jakým směrem bude trh regulován. A je tu ještě jeden důvod pro existenci EU. Dlouho se uvažovalo o tom, jak svobodné volby neodstranit, a přitom zajistit, aby nemohly nijak ohrozit ty, kdo jsou u moci. Vymyslelo se to tak, že volby sice probíhat budou, ale zvolené vlády budou mít čím dál méně pravomocí. Přesně tomu odpovídá model Evropské unie.

Takže se domnívám, že nejreálnější scénář je ten, že se Evropská unie smrskne někam do podoby svého zakládajícího jádra. Je otázka, zda k němu bude patřit Itálie, ale určitě k němu budou připojeny skandinávské země. Toto hospodářsky i politicky silné jádro bude uzavírat smlouvy se zbylými zeměmi, přičemž se bude snažit, aby země, které z EU vypadnou, neměly žádná práva, ale příliš jim neubylo povinností. Politickou, ekonomickou a v případě potřeby třeba i vojenskou a policejní sílu na to jádro mít bude. Navíc bude ve většině ze zemí, které se ocitnou vně EU, působit silná, mediálně protežovaná probruselská pátá kolona. Je asi zbytečné jmenovat, kdo do ní bude patřit u nás.
https://www.protiproud.cz/politika/5116-jan-keller-eu-je-tu-proto-aby-v…

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

zkopiroval jsem vic nez jsem chtel .... ;-)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Kusá kolej jako že je jí jen kus... To má logiku. Ale proč se kusé kolejí říká slepá? To Teda nevím. U nás se říká "šturc", strčit něco na kusou = natlačit to do šturcu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

slepá cesta nebo slepá ulice je taková, která končí v pr... a je nutno se na jejím konci otočit, anebo z ní vycouvat. To je běžný výraz. Tedy alespoň pro mne a pro všechny, kteří umějí dopravní značky, resp. vlastní řidičák.
Naproti tomu přídavné jméno "kusý" pro mne vždy mělo význam čehosi neúplného, nikoli ovšem neprůjezdného, neprůchodného.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

...vyplní poslední Pjakinova vize o novodobém R-U. Revolta čtyřech států by měla mít větší váhu a šanci na úspěch bez nějakých větších represí. Otázka je, jakým směrem by se současný minišengen vydal, co na to německé geopolitické choutky a jak by to pomohlo nám, jakožto drobečkovi uprostřed Evropy. Stát protiústavně rozdělený by nejspíš hrál třetí a čtvrté housle. V zadeli bychom byli asi dál, jde jen o to, jestli by byla hezčí a jak vehementně by jsme se zase někam cpali.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Mam to chapat tak, ze zniceni Evropy je v zajmu onech nadnarodnich korporaci ?"

Co chápeme pod pojmem "Evropa" ?

Pokud pod pojmem "Evropa" chápete fyzicko část světadílu Eurazie, pak nikoliv, na to by byl zapotřebí větší řízený asteroid a kolaterální ztrátou by bylo vyhubení života na celé planety od bakterií výše.

Pokud pod pojmem "Evropa" chápete tisíciletí se vyvíjející společenský a hospodářský organismus, jehož jsme součástí, pak jednoznačně ano - a úkol je už z osmdesáti procent splněn.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

"Pokud pod pojmem "Evropa" chápete fyzicko část světadílu Eutanazie, ...

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Přeci i Vás musí napadnout,že o nic jiného nejde,jen ještě více vydělat a kdo to je,to trochu popisujete.
Jak jsem psal včera,všechno pod kontrolou velkých korporací včetně obchodování,takže to v Indii vyrobí levně,ale v Evropě prodají několika násobně dráž.Proto budu tvrdit,zachraňujeme USA,když jsou zvyklý žít z cizích mozolů.
Víte dobře,že to jde omezit umělé hnojiva,postřiky,ale nahradit to chlévskou mrvou,kompostovat,,sice klesnou výnosy,ale máme zdravější potraviny.Pak tomu ještě napomáhá Brusel,že budou dělat problémy zemědělcům a co horší,jsou tomu nakloněny mnozí politici včetně Babiše,který už jede ne globální úrovni.proto můžu odhadnout jak to dopadne.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

NIKDY nedovolí, abychom ekonomicky utáhli výrobu hnoje. Neboli abychom si beztrestně pořídili potřebná stáda krav a vepříků.

S vaším komentem Andyho jsem nucen bohužel souhlasit. Teď mu ještě tleskáme...

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Že když se chce, tak se na Bruselistán dá krásně srát ze dne na den a svazačka Uršula bude jen blekotat.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Hranice se kvůli koroně zavřely na státní úrovni.

Ne, že se někdo rozhodl sám hlídat dvacet metrů hranic.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

a fijala je mor. Ze současného výběru je nejslušnější Tomio.

Průměrný počet slepic: 3.9 (13 hlasů)

je nejen nejslušnější, ale i nejchytřejší.

Průměrný počet slepic: 2.4 (10 hlasů)

I když ho mám nejradši, tak to vypadá, jakoby ani neměl nějakou ekonomickou koncepci.

Proto si myslím, že spousta lidí volila Babiše.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Však já už mnohokrát psal i o tom, jaká z toho vede cesta... Korporace jsou bohaté a úředníci v Bruseli přesně plní jejich zadání. Moloch je tak propojený a soudržný, že nějaké volby nic nezmění. Ano, můžeme si zvolit Zemana, který jim tu a tam hodí písek do soukolí, ale ještě ani nedozní potlesk z povedeného šťouchu, oni už to mají opravené a vyřešené jinak. Vlastně můžeme jen čekat, až to celé dovedou do prdele a pak to vzdají... Jako to udělali soudruzi v SSSR. 

Na druhou stranu... ještě pořád toho dost zbylo. Ještě pořád máme ledacos z toho světa, který fungoval. Pořád ještě si můžeme sami koupit zboží z Číny i USA. Můžeme jet na zkušenou. Do baráků nám sice už nakukují, ale ještě toho moc nevidí. 

Nemusíme utrácet prachy za zážitky na dovolené, nemusíme nakupovat iPhony k ničemu. Nemusíme platit 160 televizních kanálů. Nemusíme si kupovat značkové hadry. Nemusíme si kupovat ikonické auto. Můžeme si koupit traktor... Nebo kus louky. Můžeme si postavit chlívek. Můžeme si vytrasovat záhony. Můžeme dělat to, co dělali naši předci v době, kdy ještě všichni byli chudí. Ti také chodili makat do továren. Ale jídlo si pěstovali sami. 

Ve Vidlákově po druhé světové bylo dost zedníků - inu byla pro ně práce. Rozbombardované se znovu stavělo. Každý z nich se snažil mít kousek zahrady i když dobře vydělával na stavbách. Pamatovali si krizi. Zahrada byla řešením, kdy člověk sice zchudne, ale nemá hlad. 

Já také chodím do práce. A dokonce i stopadesátihektarový zemědělec musí chodit do práce, aby se uživil. Vydělané peníze dávám do zavlažování, polní techniky, kvalitní podlahy do chlíva, zásobních nádrží na vodu... Kdybych se na to vykašlal, mohl jsem být každý rok i s celou mojí velkou rodinou u moře. 

Ono se to těm bruselským nakonec podaří. Rozvrátí všechno. Pak všichni prohlédnou. A nebude špatně, když budou existovat alespoň zárodky obnovy. klidně ať jsou teď pod rozlišovací schopností mocipánů. Ale jednou se budou zatraceně hodit.

A není to jen zemědělství. Jiní dneska dělají zahradní železnici - mají doma soustruh, frézu, vrtačku a svářečku. Jiný má výheň a po večerech kuje ozdobné mříže. Mít doma auto se sklápěčkou, nebo bagřík. Ne na obživu... jen tak.  

Mít prostě zárodky. Jako habr ve smrkovém lese. Velké stromy mu berou skoro všechno světlo a tak žije jen taktak. Ale až ta velká megakorporace padne, rozroste se skoro ze dne na den.  

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)

Švýcarsko. Kdyby jste ho poznal (ne jako turista ale kdyby jste tam pracoval), tak by jste viděl jak vše jde (i samostatnost, i spolupráce s Bruselem, ale podle oboustranných zájmů, ne jen zájmů Bruselu). Škoda že Tomio více nepropaguje švýcarskou cestu. V roce 1918 jsme byli na to stejně jako oni, a teď - obrovský rozdíl. Ale mentalita lidí třeba z Jury je podobná té naší.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

Švýarsko má hlavně bankovní tajemství, které si zatím dokázalo ubránit.
Takže pralo a pere špinavé prachy od kohokoli.
A z toho od WWI žije. Čokošky, farmacie, hodinky a sejry jsou jen fíkový list.
Taky jsou neskuteční udavači a milovníci zglajchšaltování. Kdo tam vykukuje z davu a odmítne se přizpůsobit, je bez milosti exkomunikován.

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

z doby bolševika, dobře vtlučené do hlavy. A nyní se zase říká: jako Švýcarsko - to néééjde.
Přitom normální Švýcaři jsou tací kutilové a všeumělové, jak píše o některých našich lidech Vidlák.
Mají zcela dokonale vymakanou obranu země a o všem se chtějí dohodnout.
Kdyby nebyli solidní, kdyby se nevědělo, že svou zemi ubrání, kdyby nebyli pracovití,
nikdo by jim nesvěřil ani vindru.

Průměrný počet slepic: 1.6 (7 hlasů)

Kdyby ji Tomio propagoval víc, tak ho možná taky zabijou, nějací ti Dienstbieři.

Švýcarsko má banky s cizíma prachama a ozbrojenou populaci. Tím drží ostatní v šachu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Kdybyste poznal, kdybyste tam pracoval, tak byste viděl...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

díky za trochu optimismu. Úplně ho s Vámi nesdílím, ale nějaké povzbuzení člověk potřebuje.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

V devadesátkách obklopen stejnými sockami jako jsem byl já, poslouchal jsem jejich nadšené mluvení o tom, jak bude všechno krásné, jak jsou všichni krásní, jak je bezva si utáhnout opasky, ...
A v té době, poprvé ovanut závanem beznaděje, jsem si uvědomil, že některé věci, ač fyzicky naprosto nenamáhavé, technicky absolutně nenáročné, jsou duševně neuskutečnitelné, protože jejich vykonání by znamenalo duševní sebevraždu následovanou i fyzickým strádáním.
Drtivá většina lidí nedokázala tu zdánlivě jednoduchou věc - vypnutí/nezapnutí knoflíku ON/OFF na svém televizním přijímači, aby se mohli na sebe navzájem i na svět kolem sebe podívat vlastníma očima (a to neexistoval internet, sociální sítě ani mobily).
"... NEMUSÍME ...", píše Vidlák a já odpovídám ale my CHCEME!!!!!
Takže, problém není v tom, co by šlo a co by bylo fajn, problém je v tom, proč to nechceme!!
Že by ty hlavy na dálkové ovládání čekaly, až dostanou do hlavy ten správný signál ze správného zdroje? Až jim ten PRAVÝ zavelí, co vlastně mají chtít!

PS: Tak za tenhle svůj neoptimistický zvratek čekám hodnocení na úrovni nebožtíka Scallopa.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

Nic víc.
Realitu jste popsal skoro přesně.

Informací se "lidu" nedostává; teda - pokud nepovažujete za informace současný pokleslý bulvár z mainstreamu.
A sesumírovat potřeby už "lid" nedokáže, protože má vymyté mozky. Bo "sociální" sítě, které jsou ve skutečnosti provozovány sociopaty, jejichž cílem je rozpad lidské societas jako takové.
Takže jsme odsouzeni to mlít furt kolem dokola, ale s nulovým společenským dopadem. Umcajcaj, umcajcaj, "Anča Bémová", kolovrátek....

"lid" byl většinově NAUČEN chtít převážně jen to, co vlastně vůbec nepotřebuje nebo mu to dokonce škodí, ale zato to vyhovuje tohoto světa. Dokonce i ti všelijací alternativci dělají jen to, co se po nich chce (a ještě za to rádi platí v bláhovém domnění, že jsou vyjímeční).
Vzpomeňme na margarinovou a protimáslovou kampaň v 90. letech, na proticukrovou o něco později, na protipečivovou, protimasnou - momentálně. Následky právě nastupují, bo došlo k likvidaci lokálních zemědělství a nastoupila velkovýroba potravinových náhražek; v podstatě krmiva na bázi obilovin, soji, sacharinu a prapodivných tuků (to by snad nežrali ani za WWII).
Ne všude, ale v chudších a chudých zemích EU tohle žrádlo převažuje. A pak člověk přijede do poměrně chudé Pikardie, vleze do COOPu na kraji vesnice a rozbrečel by se. V regálech prakticky nenajde cokoli z dovozu; zato tam má k dispozici mraky výrobků z lokální produkce a z produkce DOMÁCÍCH velkovýrobců - sezónních i celoročních. Francouzům asi nevadí, že nemají k dispozci jahody a broskve v lednu či banány celoročně. Takže tyhle luxusy tam jsou v několika stojanech u pokladen, pečlivě označených a s velkými cedulemi se zemí původu, a domorodci to kupují po jednotlivých kusech. Asi jsou nacionalisti a populisti. Italové taky...

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Ta bolest, o které mluvil Zeman. Bolest z myšlení.

Já bych spíš říkal utrpení, někdy se říká opuštění konfortní zóny, ale myšlenka je stejná.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Probíhá instalace nové formy poddanství v Čechách, Moravě a Slezsku. První verze už zde byla kolem let 1526 - 1618, kdy díky hospodářské prosperitě větších panství menší vlastníci půdy z řad šlechty (zemani) ekonomicky nestačili a přicházeli o půdu prodejem nebo rovnou krádeží. A dnes vidíme něco podobného. Pár lidí neskutečně zbohatne, ostatní zchudnou. Střední třída mizí.
Žijeme ve světě, ve kterém budou nařízení už jen přibývat, a jejich důsledkem bude, že aby úředník vykázal činnost, půjde po malém zemědělci, který nebude mít svého právníka. Velké firmy s davy právníků budou vznikat, zanikat, přepisovat se na bílé koně odněkud z Rumunska nebo států bývalé Jugoslávie, a ke změnám vlastnictví bude docházet tak často a rychle, že je úředník nebude ani stíhat podchytit. Zatímco malý zemědělec nebo vlastník malého podniku či živnostník, ti budou mít stále stejnou adresu a postupně je byrokracie donutí skončit. Celý systém úmyslně i neúmyslně směřuje ke koncentrací majetku a moci. Ke staré šlechtě z dob feudalismu přibývá šlechta nová vzešlá z dravých poměrů rozkrádání státního majetku.
Celý bruselský moloch a jedna skupina předpisů je jen součástí delšího jevu, kdy dochází k likvidaci celých skupin obyvatel pod záminkou dobra. Volíme ve stranických kancelářích vybrané kandidáty školené různými Sorosovými neziskovkami a Aspen instituty. Můžeme si vybrat kandidáta podporujícího globalizaci černovlasého nebo blonďatého. Oberou nás oba a ještě se u toho budou tvářit jak zachránci světa. Až si v Poslanecké sněmovně začnou odhlasovávat, jaký pomník se kterému poslanci postaví ze státních peněz (socha, penzion, oslavná ceremonie s udělením plechového řádu), budou barbaři už blízko. Když barbaři obléhali Řím, senátoři se ještě pořád hádali, komu za státní peníze postaví sochu na Forum Romanum.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, oni tou dobou už měli barbary doma dávno, jenom jim to nedocházelo...

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bruselští mocipáni nám chtějí náš Agrofert, zcela zklikvidovat.

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Nejbližší přitom by nám měla zůstat Evropská unie, i když z vojenského hlediska významnou roli nehraje a v nejbližší době asi ani hrát nebude. Naše členství v ní - přes všechny problémy, které EU v současnosti má, nemá alternativu. Pro zemi tak životně závislou na exportu bude adaptace na svět po pandemii těžká a bolestná, bez členství v unii by nešlo adaptaci ale o kolaps.
Zkopírováno z blogu Václava Žáka, který včera doporučoval Admirál.

Průměrný počet slepic: 2.9 (14 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Představte si paralelní čechomoravu v paralelní Zemi v paralelním Vesmíru:
Představte si hrdý pokus altrernativního tamního protektorátního prezidenta:

Po atentátu na říšského protektora napíše tamnímu Adolfu Merkelovi výpověď své "žádosti" , ve které vložil osud národa československého do rukou EUříšského kancléře.

Vyhlašuje úplné odtržení českomoravského prostoru od Říše, znovuobnovení Republiky československé v původních hranicích.
Protektorátní vojsko a policii posílá rozkazem na Slovensku jako velitelský partizánský sbor Slovenského národního povstání, anektuje znovu Sudety a německé muže povolává do zbraně na obranu znovuvznikajícího demokratického Československa !

To by udělal hrdý noumání vlastenec, Uďo!
Zmocnit se šavlí, rapírů a cepů v muzeích, osedlat zbylé koně, krávy (příp, kozy a vepře) a zaútočit po vzoru polské jízdy proti EUněckým tankům,
poté i thinktankům a baňkám!
Dokud nám nedojdou strategické jednoapůldenní zásoby potravin!
Ešče Czeska nězzgynula!

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

... nejsem "ospalý knýze" abych sedlal koně (ještě by chtěli naši korporátníci abych jel směr "Ost" ... tam se mi nechce !!

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Evropská unie je perfektní věc do hezkého počasí. Když přijdou problémy, kolabuje. Nezvládla dopady bankovní krize, která přišla v roce 2009 ze západu, nezvládla masovou migraci, která dorazila z jihu, a nezvládá koronavirus, který doputoval z východu. Eurooptimisté jistě vyzvednou, že směrem od severu problémy zatím zvládá, ale když se podívám na to, jak to dneska vypadá ve Švédsku, nejsem si tím tak zcela jist.
https://www.protiproud.cz/politika/5116-jan-keller-eu-je-tu-proto-aby-v…

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Naše členství v ní - přes všechny problémy, které EU v současnosti má, nemá alternativu.

Bla-bla-bla-bla-bla?

Jak to nemůže mít alternativu? Copak jsme neexportovali před EU? Před RVHP? Před 3 říší? Za R-U?

Víte, že v pravěku se exportovaly kameny na nástroje až do Hollandska a ze Štorcha jistě víte, že se k nám dovážela sůl. Vedla tudy Jantarová stezka a od Sázavy k Labi vede pravěká "dálnice" známá jako Čertova brázda.

Alternativy jistě jsou, otázka je, jak by nám to osladili.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale sama EU alternativu má. Stačí, aby začala opravdu chránit a prosazovat zájmy svých obyvatel. Ale to chci moc, EU toho schopna není od dob Lisabonské smlouvy, kdy se stala žalářem národů. Teď už jen čekáme na její kolaps - a dojde k němu, protože EU, resp. EK, není schopna sebereflexe.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

nechysta se prumysl 4.0, ale feudalismus 2.0

Jak komentuje Benes - divne ze to Culik zverejnil

Česko je nezadržitelně na cestě k modernímu feudalismu. Dělejte proboha proti tomu něco!

----
Zatímco já vím, že kličové pro mne je nyní zachování aktiv, změna aktivit a cíl je se dostat jako jeden z 15% ze střední vrstvy do šlechty a nespadnout dolů v majetkovém přesunu, Vy, pan Dolejší, pan Čulík, tak vystrašení virem, akceptujete všechny návrhy, protože se bojíte smrti, že si přivodíte prohloubení krize, prohloubení vlastní kritické osobní situace. Tímto postupem vedoucím k prohloubení hospodářské krize zjistíte záhy, že v krizovém hospodářství se už nikdo nepostará o slabé a nemocné, že za zdraví se bude platit, sociální systémy selžou, zatímco oligarchové si budou rozdělovat státní pomoc! Tím se majetková nerovnost raketově prohloubí! A neděláte nic.

A praktické kroky české vlády vedou jednoznačně k Feudalismu 2.0. za nadšení lidu, s podporou 34% pro lídra a za snění pasivních socialistů. Je už přece jasné, že nepodmíněný přijem nebude, že podpory živnostníkům a OVSČ jsou směšné a malé a zničí je, že rozdávaní peněz jako v USA a UK (!) a helicopter money nebude, že ČNB si sama peníze nevytiskne, nýbrž si je půjčí (!) a tím prohloubí dluh lidí.

Je jasné, že podpory podnikům nebudou, a proto mnoho i dobrých prosperujících podniků zkrachuje, nečež za korunu si je skoupí ti, kteří dostali ten bailout, buď v cizině nebo tady. Krize prohloubí majetkovou nerovnost, zesíli oligarchizaci Česka, takže nabereme sociální parametry Ukrajiny, na konci skupina kamarádů plus cizí investoří bude vlastnit ještě větší kus Česka!

Zbídačelý lid nebude mít žádnou sociální síť, protože na ni vůbec nebude, ve zdravotnictví budete platit! A česká vláda v podstatě nemíní pomoci nikomu, nechá lidi ve sračkách a popichuje lidi stylem “ ten dostal a ty ne”, takže národ se hádá mezi sebou, kdo co dostal a hádá se v podstatě o ohlodanou kost! A národ to podporuje! Národ dělá všechny praktické kroky, aby Feudalismus měl, a bude ho mít.

https://blisty.cz/art/99601-cesko-je-nezadrzitelne-na-ceste-k-modernimu…

Průměrný počet slepic: 4.1 (11 hlasů)

prectete si Kroniku zaniku Evropy a nebo spete sladce dal

citace
----

Jaký já navrhuji východ ven? Já na rozdíl od Vás vůbec nehledám východ ven. Já ten pád nemíním zastavovat, nemíním lidi poučovat a nemíním jim nabízet řešení. To se totiž teď nedá. Každé mé řešení nyní narazí na neúrodnou půdu a bude většinou společnosti razantně odmítnuto. Mám já předvědčovat předvědčené, že je třeba něco dělat? Ne lepší je všechny nechat, ať to zažijí. Já lidem pouze nastíním , co je s velkou pravděpodobností čeká, protože s nimi budu mluvit jako s dospělými a přimo a jasně. Ať si to přeberou sami, až si to prožijí. Nemohu pro ně nic udělat. Abyste změnili své priority potřebujete existenciální zážitek. Lidé ho budou mít. Lidé to zažijí, protože si to přejí.

Mělo smysl běhat po Německu v roce 1937 a vykřikovat " LIdé, neblbněte, mějte přece rozum , nedopadne to dobře. Nepodporujte toho chlapa." Nemělo, maximálně Vás lidi napadli a nebo udali. A kdy lidé v Německu prohlédli , že udělali chybu a zmýlili se? V dubnu 1945. Jak měli zemi v rozvalinách , hromady mrtvol a utrpení. A jinak by to nešlo, jinak by se nezměnili. Když v listopadu 1918 prohrálo Německo první válku, tak to nebylo kapitulací , ale příměřím a vznikla legenda o " bodnutí do zad" jak Německo mohlo vyhrát. Tato poloprohra znamenala, že lidé v Německu se stále obelhávali a příznivě reagovali na možnost války nové.

Pomoci jim mohla pouze naprostá kapitulace. A my změníme své postuje také v okamžiku své osobní kapitulace. Až nebudeme mocí dále. Takoví my jsme.

Protože jak praví Murphy: " Po vyčerpání ostatních možností se začneme chovat rozumně."

Nemohu katastrofě zabránit, nechci a nechci ani před ní varovat, protože proroci se kamenují.

Mym cílem je v případě Feudalismu 2.0. se dostat do šlechty a soustředit se na záchranu vlastní a všech potřebných okolo. To by se s pomocí Boží třeba mohlo povést.

https://blisty.cz/art/99618-stavajici-krize-je-poslednim-duraznym-varov…

Průměrný počet slepic: 2.5 (11 hlasů)

"Nemohu katastrofě zabránit, nechci a nechci ani před ní varovat, protože proroci se kamenují.

Mym cílem je v případě Feudalismu 2.0. se dostat do šlechty a soustředit se na záchranu vlastní a všech potřebných okolo. To by se s pomocí Boží třeba mohlo povést."

PS: Přeju Vám, ať se to povede. Podle mne je umístění v sociální vrstvě dáno povahou (peníze jsou až v závěsu), proto já zůstanu tam, kde jsem. A i když se svezu dolů, pořád to budu já a kolem mne lidi jako já. Chudí, nemocní, ale svoji. Ale určitě ne ti nejhloupější, nejzbabělejší a určitě bych šlechtě nedoporučoval nás podceňovat.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)