A co jste čekali?

Autor
Štítky

Mým dnešním článkem zareaguji na včerejší text v diskusi, který vložila Maneca. Ivan David tam dává na vědomí horkou novinku z ojroparlamentu (a ojrokomise) o tom, že v Evropě se má vyrábět méně potravin, což má být kompenzováno dovozem. Evropští zemědělci jsou určeni na odpis...

Upřímně... opět s křížkem po funuse.

Začnu jedním poučným příběhem. Sedím si takhle na sile nedaleko Vidlákova a poslouchám zemědělskou veřejnost, kterak přijeli koordinovat žně, zároveň podepisovali smlouvy na koupi jejich úrody, dělaly se dobropisy, přepočítávaly se jejich dosavadní nákupy a tak vůbec. Běžná věc... 

A tak jsem se dozvěděl, že letos dostaneme o zhruba pět tisíc tun řepky méně než loni a příští rok dostaneme ještě méně. Zatímco cena pšenice roste, cena řepky stagnuje a spíše klesá. Zároveň EU zakázala další přípravky na ošetřování rostlin a moření osiva a díky tomu vypadají letošní porosty řepky děsně. Nebude výnos, nebude cena, náklady ale šly nahoru, prtože místo jednoho postřiku se teď musejí aplikovat tři. Do toho není zapotřebí MEŘO do nafty, protože se méně jezdí a tak Andrejův Preol nedává smlouvy a pokud dává, tak je cena vysloveně směšná. Tak směšná, že čekám kdy si toho všimnou naši pravdoláskařští, ale jinak tupí novináři a začnou Andrejka tepat tenokrát za to, že řepku nevykupuje čím zhoršuje ekonomickou situaci chudáků poctivých zemědělců, především pak Bohumírka Rady. 

Podobná situace ale začíná být i v ostatních plodinách. Každý rok se omezuje používání chemie, každý rok EU zakáže nějaký ten postřik. K tomu zakazuje mořidla na osiva. A tak rostou náklady a klesají výnosy. Ani dotacemi to už nejde vykompenzovat. Zemědělec zaseje, náklady jdou nahoru a výnosy jsdou dolů. 

Samozřejmě každý rok se postaví nějaká nová obrovská loď na přepravu obilnin a nafta je teď levná. Směšně levná. Dovézt obilí odkudkoliv je skoro zadarmo. 

Všude jinde se samozřejmě na použití pesticidů nekouká tak přísně a všechno to, co Bayer v Německu vymyslel a v Německu aplikoval, to teď aplikují ve velkém a takřka bez kontroly v Indii. Proto také vypadá delta Gangy tak jak vypadá. 

Vlastně je to stejné jako s těmi továrnami. Lid si přeje čisté ovzduší bez exhalací, lecjaký politik si na tom udělá kariéru, pak přijde k moci a zjistí, že bez kouře ocel vyrobit nejde. Tož outsorcujeme výrobu do Číny. Samozřejmě to neřekneme tak natvrdo, ale uděláme emisní povolenky, zpřísníme legislativu a továrníky vysloveně donutíme výrobu odstěhovat.  Postupně uděláme totéž prakticky se všemi obory, lidi necháme v mekáči obracet hamburgry a živit se budeme tisknutím peněz. 

Teď děláme totéž i se zemědělstvím. Lid si přeje zemědělství bez chemie a lecjaký politik si na tom udělá kariéru. Pak přijde k moci, zjistí, že bez chemie není výnos a použije osvědčenou metodu svých předchůdců - outsorcuje výrobu. V Brazílii je ještě velký kus amazonského pralesa na vykácení... 

Na závěr pak roníme krokodýlí slzy nad údělem čínského proletáře a nad údělem malajsijského orangutana, ale je to jen taková hra. Jíst se musí a oni tam dělají potraviny i oblečení tak levně... 

A tak máme přesně co jsme chtěli... Sice máme čistý vzduch, ale nekvalitní výrobky. V řekách je méně chemie, ale obilí nám přiezou mnohem otrávenější než jsme kdy měli. Jen se o tom tolik nemluví. Místo rozumného tlaku na inovace a pozvolného zlepšování průmyslu i zemědělství jsme to vzali zkratkou a otravujeme vzduch vodu i půdu někde jinde, jako by tahle planeta vlastně ani nebyla kulatá. 

Putin tohle bude určitě podporovat. Každý rok mu díky oteplování přibývají ohromné plochy deset tisíc let odpočinuté půdy. Rád nám prodá. Rád bude naším zemědělcem, Čína bude naším průmyslníkem spolu budou našimi věřiteli. Armádu, aby se domohli dlužných závazků, mají slušnou. 

Jo a mezi námi... ono to s tím potíráním zemědělství nebude tak snadné. Ve Francii jsou zemědělci největší lobbystická skupina a Polsko je na zemědělství pořád ještě založené. Takže bych si myslel, že výsledkem bude další pokus, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Pokud by se to EU ale podařilo, hladomor se zase o něco přiblíží. Takže až vám v zimě bude kručet v žaludku a v obchodě bude stát zelenina dvě stovky za kilo, běžte do přírody a dýchejte zhluboka. Vzduch bude čistý. 

A až budete bránit své rodiny před drancujícími tlupami, můžete se napít z řeky. Také bude čistá. 

Závěrem mi pak dovolte vám všem popřát hodně štěstí.  A pokud by někdo z vás věděl, jak dělat zemědělství bez chemie a průmyslových hnojiv, aby zásobilo obyvatelstvo a nezpůsobilo to drahotu a nakonec revoluci, sem s tím. Okamžitě to začnu dělat. Do té doby si udělám nějakou zásobu mořidel, pesticidů i dusičnanu amonného. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (92 hlasů)

Komentáře

Komentáře jsem vystavil protože zajímavé ilustrují daně téma

Někdo už nehodlá byt podnikatelem, ale raději než nevolnikem chce byt šlechtu

Vy můžete na feudalismus reagovat jinak

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)

In reply to by karel (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Někdo už nehodlá byt podnikatelem, ale raději než nevolnikem chce byt šlechtu"
má správně být:
Někdo už nehodlá být podnikatelem, ale raději než nevolnikem chce bít šlechtu

Kdybych věděl, že kapitalizmus a demokracie dává člověku pouze dvě možnosti:
podnikatel nebo šlechta na straně jedné
a zaměstnanec nebo nevolník (oba pod hranici bídy) na straně druhé,
tak bych v listopadu stál v kordonu bílých přileb a mlátil pomatené studenty hlava nehlava.

PS: Lituju všechny zaměstnance v kapitalizmu, protože oni v tomto režimu žijou stále. Ale patří jim to, protože jsou pokrytci, protože jak před 89, tak i po něm, pokaždé, když jsem tam byl, tak se i přes ty příšerné sračky, ve kterých trpěli, tvářili spokojeně, jen aby zamaskovali krutou tvář kapitalizmu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Mým cílem je v případě Feudalismu 2.0. se dostat do šlechty.

Alžbětu zvanou Sissi zapíchl ve Švýcarsku pilníkem Luigi Lucheni. Ludvíkovi XVI setla guillotýna hlavu za výkřiku z davu „Ať žije národ! Ať žije republika! Ať žije svoboda!“, nějací lidé na oslavu tančili farandolu a cestou na popraviště mu občas zazpívali « Ah ça ira, ça ira, ça ira, Les aristocrates à la lanterne. Ah ! ça ira, ça ira, ça ira ! Les aristocrates on les pendra. ». Jeho ženu Marii Antoinettu o devět měsíců později také popravili.

Carská rodina zase zemřela postřílena a ubodána ve sklepě Ipaťjevova domu v Jekatěrinburgu.

O tom jak dopadl Ferdinand v Sarajevu snad netřeba hovořit.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Karle, ač máte jen 1,8 slepic jsem vaším komentářem nadšen. Trvalo mi dlouho než jsem dospěl ke stejnému závěru : nikomu nic neradit, nevnucovat, nevysvětlovat, nepřemlouvat...nemá to nejmenší smysl. Ti kdo letí ve stávajícím letadle neumí naslouchat, vnímat, reagovat, zajímat se, chápat. Jsou tak vedeni.
Jediné co nemůžu pochopit jak je možné že se to za těch pouhých 30 let tak rychle naučili. Hnípání je ale snadné, tak proč ne?

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)

vám nakecal, že se lidé v Německu změnili?

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Protože tenhle trend nastoupil asi tak 20. listopadu 1989.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Bill Gates, když už tady padl a také trochu OT - mně se líbí, jak bývá poslední dobou představován nejpozději vždy na druhém místě jako "podnikatel a filantrop". Inu, tak to je. Když může být váženým filantropem pan Soros co nadělal jmění na spekulaci a potopení libry (a s ní snů a možností mnoha lidí), je Bill vlastně něco jako František z Assisi... (Inu, tak si ti bohatí kupují svědomí a PR. Člověk nechce zpochybnit ty prachy - či alespoň ne ty prachy které dojdou tam kam mají, ale je také pravda, že je rozdíl, dá-li Bill miliony či pokladní stokoruny. Pro toho dárce, samozřejmě).

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

Protože
a) on sice nechá v Číně vyrobit pár set PC na solární baterky, které pak s velkým humbukem PRODÁ nějaké africké "charitativní" škole; jenže...
b) ty děti by potřebovaly místo PC vagon sešitů, inkoustu, plnicích per, knih a podobných levných pomůcek, knihovnu do třídy a šamana, který by je naučil MÍSTNÍ vlastivědu a něco o jejich historii a kultuře.
c) Už neřekne, že všechny upgrade primitivních woken si musí koupit za PLNOU cenu, novou baterku taky a výukové programy jakbysmet.

Bohatí NIKDY, za žádných okolností nikomu nic NEDAJÍ. VŽDY to PRODAJÍ - za cenu, která je vždy NEVÝHODNÁ pro kupujícího.

Filantropové...

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)

(Pozor! Bohatnutí není bohatství a proto je taky nesmysl - "Uděláme miliardáře prezidentem, ten už nebude krást, protože je bohatý", naopak, ten je už tak rozjetý, že u státní kasy funguje jako vysavač s výkonem vysoce převyšujícím EU povolený maximální výkon.)
není u některých lidí ÚMYSLEM, ale ZÁKLADNÍ ŽIVOTNÍ POTŘEBOU, stejnou jako je vzduch, voda a potrava. PŘESTANOU BOHATNOUT, AŽ KDYŽ ZEMŘOU.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

A ZEMŘOU, KDYŽ PŘESTANOU BOHATNOUT!

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Tak svědomí je veskrze subjektivní kategorie. Když přijde domu a řekne si: "Bože, jak já jsem šlechetnej!" má vystaráno.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

zní zrovna na kantráči.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Dárek pro Agrofert. Poslanecký návrh ANO a SPD zdraží potraviny a omezí jejich výběr.
Forum24

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Budu muset přejít na jiný mail mimo EU a US..
Takto funguje centrum schránka při pokusu odeslat odkaz na článek z Nové republiky:
Předmět zprávy: Nová republika:
Pravidla hry
Čas odeslání: 22.05.2020 11:02:15 +0200

Vážený uživateli,

bohužel se nám nepodařilo doručit Vaši zprávu, protože ji náš systém vyhodnotil jako potenciální spam. Pokud chcete zprávu úspěšně doručit příjemci, otevřete si stránku https://kod.centrum.cz a potvrďte odeslání zprávy pomocí SMS kódu. Pro tuto volbu je nutné mít nastavené telefonní číslo ve Vašem e-mailovém účtu.

Kód: q0: ... a tak dále.....

Více informací, proč Vaše zpráva nemohla být doručena, naleznete na naší nápovědě v článku "Informace o nedoručení", případně kontaktujte naši zákaznickou podporu helpdesk@economia.cz.

Děkujeme za pochopení,
tým Centrum.cz

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Gdyz

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

zasahla

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bacha. Zase dědky dráždíte! Budou kvičet!

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

kdepáák. Akorát to přejí Scallopovi a vám Anonymní, který se stydíte za to co jste, protože bude hůř. Asi přijdete o práci, když toto dovede "plechová huba", tedy blbej program. Ti, co chtějí, si cestu vždycky najdou, ale vy si budete muset hledat jinou živnost, nejlépe na poli. I když škebli si při vybírání brambor nedovedu představit. Jednou nohou a navíc bez mozku. No a vás bez jména...

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

o práci mne může připravit jedině zdraví. Dědci jsou obvykle přede mnou v pokloně.

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

(pro postpubertální dědky 55 mínus, co jim ještě teče mlíko po bradě: to je písnička z přelomu padesátejch a šedesátejch)

Ale připouštím, že jsou někteří dědci před vámi možná v předklonu: Skallopismem nepromoření zvrací, kdežto očkovaní se chechtají.
(Mě samotného začínáte spíše nudit: Totální nedostatek kreativity.)

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Jestli ten zde na hnojníku povýšeně a proto směšně působící anonym "dědkům" nesděloval, že ti dědci "před ním v pokloně" na něj běžně kálí..
Tam by sedělo i to, že jsou dědci obvykle před ním, i že jsou v "pokloně", neuvádí kterou stranou k němu jsou ..

Buďte AH nad věcí, povýšeným komentářům je vhodné přidávat jen úsměvné konotace...
A anonymovi jen douška -pokud se vyvyšujete, tak to neděláte dobře.
Myslete i na to, že když je někdo v pokloně, na jiné vystrkuje řiť a žádný strom neroste do nebe.
Život mne učí, že kdo poklony skutečně zaslouží, ten o tom obvykle netroubí....

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

6 ze 113 nakažených horníků kamsi zmizelo a hygienikům se nedaří s nimi spojit. 4 Poláci, 1 Čech, 1 Slovák.
Korunáč nechává zdravit rozvolňovače a mne si tlapičky...

Jo, a v Blansku se objevil korunáč u dětí v mateřince.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

kopají uhlí někde na polské šachtě.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Dneska jsem někde narazil na článek o polském zavirovaném dole, kde se mluvilo o "polském Bergamu" (Neví někdo, kde to bylo?)
Možná brigadnici z ostravy.
Musíme si pomáhat!

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Uprchlíků už je evidováno devět.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by anna2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Díky, Anno!
Nejspíš se článek někde zatoulal ...a pozdržel .
Na jedné straně se Polákům nedivím, že Slezany považují za předčasný danajský dar dnešního Makrelistánu.
Na druhé straně se i mezi Slezany najdou pozitivní devianti - namátkou slezský bard Bezruč, jeho reinkarnace Ládik!!!, profesor Keller či k němu připodobňovaný pravicový zpěvák Nohavica.

Nebýt slezské multikulti směsky, nebyly by ostatně ani naše Kydy, celoplanetární třešnička na dortu nezívislé internetové žurnalistiky!

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

ovšem, zajisté, bezpochyby

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

stačí podívat se na naši historii a vidíme, že až na krátké vyjímky jsme pořád částí nějakého velkého celku.
Nejdřív Říše (Svatá říše římská), pak východní říše (Osterreich), pak CCCP a nyní EU.
Jen krátké okamžiky samostatnosti (husité, 1. československá republika).
Ale přesto byly v našich dějinách období, na které nenadáváme. Když jsme byli za Karla IV centrem říše a peníze tekly do centra - OK,
když jsme byli za Rudolfa II centrem říše východní (a Vídeň jen něco maličkého, kde Hoffburg založil český král) - tak OK.
Budeme teď centrem EU? Asi ne.
Ale všichni tady určitě vědí a neustále dokazují, že nemůžeme být tací jako stejně velké Švýcarsko.
Já jinou dobrou alternativu nevidím.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

de facto protektorátem Francie.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

V r.1938 - Mnichovské ultimátum.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

nečekají až je někdo zradí. Masaryk chtěl Československo jako Švýcarsko,
ale "politikaření" stran tomu zabránilo.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Naše Československo a pak Čechy dělal Havel.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Stojí to za poslech.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Koupil jsem si dnešní právo - a nelituji!

Mezi plejádou chmurných článků je i jeden naprosto zásadní - a pozitivní !

Na straně se šťastným číslem 13 se nachází fotografie hrdinného boje našich požárníků, která navíc souvisí i s dnešní tématikou eutanázie hladem pro několik málo set tisíc obyvatel našeho Protektorátu!
OPISUJI:

EVAKUOVALI KRÁLÍKY
Ve středu museli hasiči zasahovat u požáru sušárny dřeva v příbrazi v okrese Plzeň-jih, jejíž součástí byla i králíkárna.

"Evakuovali jsme i několik uzených, ale živých králíků",
uvedl mluvčí hasičů Pavel Poncar.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

ne, byly to Příchovice. Na jih od Plzně, poblíž Přeštic.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

MUDr. Ivan David
9 hod ·

🏴‍☠️🌽 Uzákoněná lež jako metoda práce EU

Ve středověku zhruba od 10. století platil nepsaný zákon o papežské neomylnosti. Traduje se, že před jeho vyhlášením se v kardinálském kolegiu rozpoutala prudká debata, jestli takový zákon lze vydat. „Vaše svatosti, co kdyby některý Váš nástupce prohlásil, že každý čtvrtek prší. Měl by pravdu i v ty čtvrtky, kdy zrovna neprší?“, ptal se jeden z kardinálů, který nepatřil do papežovy kliky. Skončil prý v železech. Mnozí, který toto věroučné pravidlo zpochybňovali, později skončili na hranici. V současné době oponenti nekončí na hořících hranicích a většinou ani v okovech. Zvláštní legislativní metoda se nám však vrací. Tentokrát nikoli z Říma, ale z Bruselu.

Na středečním zasedání Zemědělského výboru Evropského parlamentu jsme jednali o návrhu nařízení EU o uznání rovnocennosti osiva pěstovaného na Ukrajině s osivem pěstovaným v členských státech EU. Komise tento legislativní paskvil chtěla prosadit dokonce ve zrychleném řízení – tedy bez možnosti předkládat k němu pozměňovací návrhy. Jako koordinátor frakce Identita a demokracie (ID), v níž působí i čeští europoslanci za SPD, jsem jménem frakce vetoval použití zrychleného řízení.

Jde o opravdu unikátní návrh právního předpisu, který by nás v případě schválení metodicky vrátil někam do temného středověku. Komise chce tímto nařízením - tedy jakoby ze zákona - prohlásit, že členské státy EU a Ukrajina mají pro pěstování a další ošetřování osiva stejné legislativní požadavky. A že i kontroly jejich dodržování jsou v členských státech EU a na Ukrajině shodné – tedy stejně přísné. Pokud by to byla pravda, tak by kontrolní systém agropotravinářského komplexu v EU byl naprostém rozkladu. EU se honosí tím, že má nejpřísnější předpisy pro bezpečnost potravin na světě. Kontroly jsou u nás také spolu se Švýcarskem nejpřísnější na světě. To co se píše v návrhu nařízení, je prostě v naprostém rozporu s realitou. Je to lež.

Na uzákoněnou lež by se však mohli odvolávat dovozci osiva z Ukrajiny s požadavkem, aby u těchto dovozů již neprobíhaly fytosanitární kontroly, které ověřují bezpečnost dovážených zemědělských produktů. Žádná země zatím takovou výjimku z kontrol zemědělských vývozů nemá. Možná je to tím, že jde o první pokus, jestli tato novátorská metoda projde.

Premisa o stejnosti legislativy a kontrol je politicky motivovaná snahou umožnit ukrajinským oligarchům volný vývoz osiva do EU. Má to být jakože pomoc Ukrajině v hospodářských těžkostech. Ovšem za cenu poškození poctivých osivářů, kteří podnikají v zemích EU podle pravidel EU, která jsou v členských státech kontrolními orgány skutečně vymáhána.
Informace, které jsem získal od Agrární komory a od Českomoravské šlechtitelské a semenářské asociace, tvrzení Komise o shodnosti právních předpisů a kontrol v EU na Ukrajině naprosto vyvrací.

Ukrajinské právo povoluje použití mnohem větších množství herbicidů a pesticidů k ošetřování rostli pěstovaných na osivo než je povoleno v EU. Samostatný problém představují odlišné podmínky pro užívání geneticky modifikovaných rostlin v zemědělství. V EU je jejich komerční pěstování zakázáno. Na Ukrajině zakázáno není. Z toho plyne riziko kontaminace rostlin pěstovaných na osivo genetickým materiálem z pylu GMO rostlin, které mohou být pěstované nedaleko ukrajinské osivářské firmy.

Schválení tohoto návrhu nařízení by tedy mohlo představovat velké riziko pro zemědělce, kteří by nekontrolované osivo používali. Mohli by se nevědomky dostat do dlouhých a drahých soudních sporů, kdy by po nich obří nadnárodní korporace jako Montsanto nebo Syngenta - držitelé práv duševního vlastnictví k GMO rostlinám - mohli požadovat kompenzace za neoprávněné používání jejich duševního vlastnictví. I když by je evropský zemědělec nepoužil vědomě – mohl by se dostat do velkých právních problémů, jakým čelí farmáři v USA nebo v Indii.

Zásadní problém však představuje na Ukrajině zejména účinnost kontrol. Ukrajinská státní zpráva je v naprostém rozkladu. V zemi nejsou řádně vyšetřovány ani vraždy a jiné nejváženější trestné činy. Celá státní správa je naprosto zkorumpovaná. Ukrajina je v tzv. technickém bankrotu. Dluhy splácí jen za pomoci dalších půjček. Platy chodí státním úředníkům s mnohaměsíčním zpožděním. Takže se nelze divit, že každý kontrolor za příslušný úplatek vystaví potvrzení o čemkoliv.

Politické vedení ukrajinských ministerstev je pod kontrolou několika skupin oligarchů – fakticky kmotrů mafiánských skupin. Jak na Ukrajině funguje právní stát, se může i bez návštěvy této země přesvědčit každý, kdo si poslechne záznam odposlechů telefonátu mezi bývalým US viceprezidentem Joe Bidenem a bývalým ukrajinským prezidentem Petro Porošenkem, v němž ten první vydírá toho druhého tím, že USA neposkytnou Ukrajině další půjčku pokud nebude okamžitě odvolán ukrajinský generální prokurátor, jenž si dovolil vyšetřovat firmu, v níž působí syn US viceprezidenta. Sdílel jsem jej na této stránce.

Při jednání o této zvláštní formě bezkontrolního povolení ukrajinských dovozů jsem na tato rizika výbor i Komisi upozornil. Zástupce Komise mi argumentoval, že na Ukrajině proběhl v roce 2015 audit Evropské komise a delegací členských států, kteří kontrolovali úroveň kontrol v terénu. Účastnil se ho i jeden zástupce ČR. Podle informací, které jsem získal od expertů na osivo, šlo o naprostou Potěmkinovu vesnici. Bylo pečlivě připraveno několik podniků, které byly dlouho dopředu informovány, že bude zvláštní inspekce z EU. Delegace z členských států si nemohly vybrat, kam jinam pojedou. Možnost neohlášení „přepadové kontroly“ libovolného podniku byla podle informací, které jsem získal, naprosto vyloučena.

Po přednesení argumentů, které jsem získal od odborníků osivářů, moje vystoupení kritizovala většina europoslanců z probruselských frakcí. Nejrazantněji, ale nikoli věcně, se do mě pustila kolegyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která mnou přednesené odborné výhrady označila za subjektivní. Prohlásila, že lidovečtí poslanci návrh podpoří, protože to prý pomůže i evropským zemědělcům. Výhoda je podle ní v tom, že osivo z Ukrajiny je levné. Citovala dokument, v němž vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) doporučuje českým europoslancům návrh schválit.

Dovolím si zde vládní dokument citovat také. Píše se v něm: „Rozhodnutí by mělo být přínosné pro semenářské společnosti z EU působící na Ukrajině, potenciální dovozce v EU, které dovážejí osivo z této země.“ Vláda po nás europoslancích chce, abychom posvětili přemísťování pracovních míst v semenářských podnicích z EU na Ukrajinu. Jako opoziční europoslanec hodlám právě z tohoto důvodu hlasovat protinávrhu Komise.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

A ještě jeden včerejší Ivan David:
------------
MUDr. Ivan David
Včera v 17:27 ·

Příliš malá a příliš pozdní pomoc EU zemědělcům

Včera jsem na Zemědělském výboru Evropského parlamentu projednávali návrh nařízení EU o mimořádné pomoci zemědělcům v boji s ekonomickými problémy způsobenými COVID-19. Evropská Komise se ve prospěch zemědělců nechce nijak mimořádně „předat“.
Komise navrhuje zemědělcům vyplatit prostřednictvím členských států mimořádnou dotaci v maximální výši výši:
- 5.000 eur (tj. Asi 135.000,- Kč) na zemědělce – tím se rozumí jedna farma vlastněná např. rodinou,
- 50.000 eur (tj. Asi 1,350.000,- Kč) na malou firmu (do 50 zaměstnanců a obratu 10 milionů eur ročně) nebo střední firmu (do 250 zaměstnanců a obratu 50 milionů eur ročně).

Dotace mají být členskými státy vypláceny z národního přídělu z Evropského zemědělského fondu na rozvoj venkova. Celkově však výdaje nesmí překročit 1% ročního přídělu z tohoto fondu členskému státu. Konzultoval jsem návrh s experty ze Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), který v ČR dotace vyplácí. Byl jsem upozorněn, že Komise nechce dát na pomoc zemědělcům žádné peníze navíc, ale že navržená nouzová výpomoc má být vyplácena ze zatím neutracených peněz na dotace na rozvoj venkova.

Jenže ČR už nemá volné ani to 1%. SZIF má zasmluvněné práce na opatření proti suchu. Reálně na mimořádnou dotaci na pomoc zemědělcům z potíží způsobených COVID-19 má česká platební agentura jen asi 550 milionů. Což je necelá polovina limitu, který Komise navrhuje.

Problém je i v čase. Zemědělci mají finanční problémy kvůli váznoucím odbytu svých produktů, který je způsoben nedostatkem obalů dovážených z Číny, kde opět řádí COVID-19. Teď by potřebovali aspoň tyto dotace, o nichž jednáme. Při jednání výboru jsem upozornil, že návrh měla Komise předložit před 2 měsíci. A že to mělo to být schvalováno v tom nejrychlejším režimu, který jednací řád umožňuje. Nyní je to hrozně pozdě. Předseda výboru německý lidovec Norbert Lins se mnou výjimečně souhlasil. Z titulu své funkce navrhl, aby výbor projednal návrh ve zkráceném řízení. Souhlasili všichni členové výboru kromě europoslanců za Zelené.

To co Komise navrhuje, je podle mého názoru zoufale málo. V letošním rozpočtu EU je přitom 36 miliard eur na klimatická opatření, která stejně nebude možné provádět. Jako je stavba další větrných turbín na moři, jejichž finalizace je závislá na dovozech z Číny, které kvůli COVID váznou. Minimálně polovina těchto peněz by měla být dána na podporu zemědělcům. Jenže jako europoslanci nemáme v této chvíli žádnou páku na Komisi, aby dala více. Tak je napsaná Lisabonská smlouva. Navrhovat opatření mohou jen nevolení eurokraté. My volení poslanci je můžeme jen schvalovat, odmítat, nebo je trochu pozměnit.

V tomto případě nemáme možnost legislativní cestou Komisi přinutit, aby dala zemědělcům více.
Tak ať je to aspoň rychleji. Raketové tempo to nebude. Peníze na mimořádnou pomoc budou moci být zemědělcům vyplaceny, až bude nařízení po schválení vyhlášeno v Úředním věstníku EU. Při zrychleném jednání je šance, že to nebude až prosinci nebo dokonce příští rok, ale možná během léta.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Praha zabrala a snaží se odrazit útok na čelo peletonu: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Raketa-1-000-000-pro-Prag…

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

Taky se dočkáte tam u vás.

Přece byste nechtěl šokovat nějakou útlocitnou, chytrolínskou duši něčím účinným nebo aspoň nepříjemnou pravdou.

Kam plánujete utýct až to tady začne bejt ostrý?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Pres Polsko do Buzuluku ;-)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kolik je menšina v Rusku? 17 %.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)