Společnost bludných kruhů

Autor
Štítky

Jakmile napíšu článek o zemědělství, dotknu se v něm vždycky jen strašně malého okruhu problémů. Dokonce to jde tak daleko, že si vlastně i někdy protiřečím, protože záleží z jakého pohledu se na věc zrovna dívám. Musel bych vydat tisícistránkový svazek, abych alespoň zhruba a stále ještě zběžně popsal současnost našeho zemědělství tak nějak kompletně. 

Chtěl jsem na dnešek napsat nějaký sumář, pokusit se to vzít víc zeširoka, ale od druhého odstavce jsem zase sklouzl k popisování jednoho konkrétního problému, který se mi začal rozpadat na další podproblémy a bylo po přehledu. Zkoušel jsem to asi třikrát, ale pořád to nešlo. Ale uvědomil jsem si jednu věc... 

Vlastně všechno v naší společnosti se pohybuje v bludných kruzích, které se nám nijak nedaří přetnout. 

Dám pár zemědělských příkladů... 

Zemědělec si taktak vydělá a vydělá si jen proto, že pěstuje dokolečka dokola jen to na čem se vydělat dá. A tak máme na polích dokolečka dokola jen těch několik plodin. Zároveň musel zrušit téměř veškerou živočišnou výrobu, protože nedokázal konkurovat velkokapacitním kravínům a vepřínům. Tím pádem se mu zhoršuje půda. Musí na ní sypat stále víc umělých hnojiv. To mu dále zhoršuje půdu. Musí na ní sypat stále víc umělých hnojiv a navíc musí dále omezit skladbu, protože mu tam už ledacos ani nevyroste. 

Z jiné strany... Roundup je levnější než nafta. Tím pádem se vždycky najde někdo, kdo stříká chemii a neoře. Tím pádem má nejlevnější výrobu. Tím pádem může prodávat levněji a ostatní ho musejí napodobovat. Nakonec všichni dělají zcela v souladu s neviditelnou rukou trhu to nejlevnější. Půda jde do háje, ale nikdo to nedokáže už přerušit. 

Z jiné strany... Udržet krok s legislativou zvládnou jen ti, kdo mají takřka neomezený kredit. Ti co mohouo investovat v miliardách. Ti si také doopravdy sáhnou na nějakou dotaci a jsou schopni při jejím získání nasadit celá právnická oddělení a jsou schopni si pak také obhájit kontrolu. Pokud se investuje v miliardách, tak si taková akciovka se správní radou a generálním ředitelem v čele velmi dobře posichrují, aby se taková investice vrátila i kdyby měli uplatit celý parlament napříč i podél. Kdo má miliady na investice do skleníků a vepřínů, ten má i miliony na úplatky. 

Z jiné strany... Ve všech zemích EU je zemědělství dotované. My máme levnější pracovní sílu a jsme kreativnější. Ze strany Západu je obrovský tlak, aby se naše dotace nedostaly na jejich úroveň. To by nám neuměli konkurovat. Proto budou v Německu dotace vždycky vyšší než u nás. Tím pádem nikdy nebudeme mít zemědělství jako oni. Budeme konkurovat velikostí a nízkými náklady a nikdy nerozdělíme pole na malé štráfky, které vypadají tak hezky v Esterajchu. 

Z jiné strany... Podle pravidel WTO se obchoduje i s obilnými komoditami. Cenu v podstatě tvoří čínský hlad a americké a ruské přebytky. Jestli je u nás sucho nebo mokro, jestli jsou hnojiva drahá nebo levná, to je burziánům v Rotterdammu poněkud jedno. Stát s tím podle mezinárodních smluv nesmí nic dělat. Maximálně to dotovat, což znamená futrovat penězi něco, co nikdy nefungovalo a ani s penězi fungovat nebude. 

Z jiné strany... Ať děláte cokoliv, vždycky proti vám někdo protestuje. Pokud ořete, tak ničíte to, co má být permakultura. Pokud sypete umělá hnojiva a děláte postřiky, tak se všechno snažíte otrávit. Pokud máte pěníze na ten vepřín, tak to zase bude smrdět. Pokud máte nějakou náhodou hnůj, tak na vás volají policajty, že to smrdí. Inu rozhozeno po poli, to je slušný smrad. Pokud aplikujete vápno, zase prášíte. Pokud odvážíte z pole, tak zase překážíte dopravě. Pokud stavíte skleníky s uzavřeným cyklem vody bez pesticidů, dělají problémy proti záborům půdy nebo si stěžují na noční svícení. Ať děláte cokoliv a jakkoliv, všechno je špatně. 

Z jiné strany... Máme sucho, proto se málo urodí. Nevyděláte, ale očekává se od vás že budete se suchem bojovat. Vy nemáte z čeho. Tak nebojujete. Tím se sucho zhoršuje. Zase vyděláte míň. Zase máte menší možnost bojovat se suchem a zase vás to nutí nějak očůrat, aby jste poplatil náklady. 

Jediný, kdo se nebrání, je příroda. Ta nedemonstruje, ta nekřičí v médiích. Ta nedává prohlášení ani o drancujících zemědělcích, ani o ekodebilech. Ta prostě přijme situaci tak jak je. Přírodě nevadí, že děláme poušť. Ona ji jen osídlí. Jí nevadí suchopár.  Ona na něj umístí to, co tam přežije.  Půda si nestěžuje, půda nenadává, půda nemá zastoupení v parlamentu. 

Pokud byste se stali ministrem zemědělství, nejspíš nebudete mít šanci cokoliv udělat. Ať k tomu přistoupíte z kterékoliv strany, vždycky něco porušíte, někoho naštvete, vždycky půjdete proti zájmům někoho mocného. Zemědělství má přesah do průmyslu, zdravotnictví i do zahraniční politiky. Dnešní stav je takový proto, že je jediný možný. Všechno ostatní je proti někomu nebo něčemu.  A každý zásah, každý pokus o nápravu vždycky začne zdražením potravin. Čím větší pokus o nápravu, tím větší zdražení, tím víc vztyčený prst z EU, Německa a dalších velkých států. Tím větší mručení od velkopodnikatelů a vlastně i od malých zemědělců, protože jedni v tom mají spousty peněz a druzí už nemají žádné peníze. 

Všechno co se dneska děje, jsou jen kosmetická opatření. Zákaz roundupu je už vykompenzován výrobou jiných totálních herbicidů. Zákaz nějakého silného pesticidu je kompenzován častějším stříkáním jiného jedu. Kejda se dá lépe prodat do bioplynové elektrány než ji házet na pole, což smrdí  a lidi si pak stěžují. 

Není to jen zemědělství, Podobně bludné kruhy máme i s průmyslem, zdravotnictvím a dalšími oblastmi lidského života. Vlastně máme podobně bludné kruhy i s parnerskými vztahy, rozvody, pořizováním dětí, prostě se vším. Podobně bludné kruhy mají i církve - žádné majetkové vyrovnání je neposunulo ani o píď k lepší budoucnosti. Spíš naopak a brzy budou zkoušet žádat o další peníze. 

Já jako Vidlák z toho nevidím žádné východisko, než padnutí na hubu. Až se prostě neurodí a všichni tak jako tak zkrachují, až budou pole tak ztěžká, že je kořeny prostě neprorazí, až se potraviny zdraží z nedostatku samy o sobě, až zkrachují oligarchické skleníky, protože na to stejně nikdo nebude mít peníze... pak se možná něco napraví. Ale předtím budou celkem spolehlivě hory mrtvol. 

Sám sice propaguju drobnou vidláckou zemědělskou malovýrobu a samozásobitelství  - a narozdíl od redaktorů serverů jako je Ekolist a podobně to doopravdy dělám. Ale aby se to někde projevilo, musely by takových vidláků být statisíce. Půl milionu vidláků - deset procent pracujících, to by už možná něco znamenalo.

Teď jsme svým způsobem spokojení, protože náš trh není nasycen a prodáme kdykoliv jakékoliv množství potravin které vypěstujeme... Pro případné sledující čučkaře hlásím, že já nikdy nic neprodal ani nedal a všechno jsem vždycky sežral sám. 

Kdyby na to došlo, zřejmě by všichni vidláci v republice uživili jedno okresní město. Nic víc. 

Na druhou stranu - buržoazie také zbohatla vedle šlechty až ji dokonce v bohatství předběhla a díky tomu se domohla i politických práv. A přitom byla dlouho pod rozlišovací úroveň grófů, baronů a lordů. Dlouho byli jako habry ve smrkovém lese. Taktak živořili. Ale natahovali kořeny, vymýšleli jak vyžít z toho mála co jim zůstalo. A pak šlechtické stromy padly a buržoazie prakticky okamžitě vyplnila prostor. 

Vlastně v tom je můj jediný optimismus. Že svojí vidláckou činností tvořím zárodky případné budoucnosti. Jsou malé, zcela pod rozlišovací schopností. Ostatně malý habr v lese se nikdy nedostal na lesníkův soupis k využití a pokácení. Jeho zužitkování se vlastně ani nevyplatilo. 

Věřím, že totéž dělá i hodně dalších lidí. Znám lidi co šijí středověké boty, protože jen ty si někdo koupí. Ale kdyby na to přišlo, ušili by i normální boty. Leckterá holka umí se šicím strojem. Předvedly to na rouškách. Je to malý zárodek... ale když půjde všechno do háje, bude šicí stroj obrovské bohatství. Pistole sice dokáže lecos vynutit, ale nedokáže nic vytvořit. Pistolník Calvera ze sedmi statečných je nereálná fikce...  Ve skutečnosti budou pistolníci svoje vidláky střežit, protože vidláci jim zařídí jídlo. Bude to pro obě strany lepší než trvalý boj a intriky. 

Každá malá dílna, každé políčko, každý malotraktor, každá skutečná schopnost a znalost bude mít jednou obrovskou cenu. Až všechno padne na hubu, bude se počítat jen to, co doopravdy máme doma. Žádné papírky ani úpisy. Jen to, co tu doopravdy zbude, s čím budeme umět zacházet.

Já dělám do zemědělství. Celkem to umím a ledacos na to mám. To bude moje parketa.  Pusťte se také do něčeho. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (78 hlasů)

Komentáře

Když na to přijde, nejekologičtějším dopravním prostředkem je kůň. \Ale u elektromobility nikdy nešlo o ekologii, ale o to, aby bylo co rozkrást a na co čerpat dotace.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Do společnosti bludných kruhů.Už jen tím,že předpokládáte,že každý bude mít ke svému autu i svou střechu.

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

podle mezd, ale co se týče vlastní střechy nad hlavou, tak předhoníme asi veškerý západ.
U nás jsme s počtem osob co bydlí ve svých rodinných domcích (zděděných, jako já) a s chalupami (tu zas zdědila žena)
vysoko nad průměrem západní Evropy. Děti taky mají své (dcera na hypotéku, syn svépomocí).
A levný elektromobil (teď ne, za 15-20 let ano) bude mít též spousta lidí u nás.
Pro Targuse: naftu a benzin pálíte nenávratně, baterie kompletně recyklujete a znovu vyrobíte. Třeba za 10 let i u nás.
Elektromobilitu zde nadiktoval VW, ostatní výrobci aut u nás se taky připojili.

Průměrný počet slepic: 3.1 (9 hlasů)

na parcele 400 metrů má možná kde kdo, ale přesto to není dost na solární energetickou soběstačnost. Taky uvnitř bydlí třeba 4 osoby( průměrná rodina), co se potřebuje denně někam přesouvat, a druhou větu termodynamiky,že energie se při přeměnách degraduje,prostě neočůráte.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

dávám přednost co největšímu podílu lokální výroby (zemědělské, energetické, někde 20%, někde 50%, fotovoltaika jen po 8 měsíců v roce, ...). Na 100% soběstačnost je nutno přejít jen ve válce.
Druhá věta termodynamiky platí pro uzavřený systém. K nám naštěstí proudí energie ze Slunce. Země není z energetického hlediska uzavřený systém. Ano energie se nakonec promění v teplo, ale 99,99% energie jde k nám zvenku-od Slunce. My můžeme (lokálně) ovlivnit jen ztráty této energie, které probíhají emisí záření do vesmíru.

Průměrný počet slepic: 3.1 (12 hlasů)

ze soběstačnosti na solárech,začal jste psát o tom,že auta budou jezdit na střechy.
Z hlediska obecné teorie systémů naše Země JE globálně uzavřeným systémem( nikoli izolovaným) .
V rámci tohoto uzavřeného systému je celkový objem látek a vzestup energie globálně limitován. Dalšími globálně limitivanymi faktory je prostor a čas( daný rychlostí otáčení Země).Jedině v rámci těchto limitovaných faktorů probíhají procesy přeměy látek a využívání energie.Látky a energie jsou přitom neoddělitelně propojeny,protože nositelem energetických zdrojů je látka. základem pohybu látek je energie.
Takže pokrýt planetu panely nebo čímkoli vůbec nic neřeší,neb hmota a energie jsou strany téže mince a čistota je z hlediska matky přírody kategorie naprosto indiferentní a příroda je to,co tu vládne.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Kolik % sluneční energie dopadající na Zemi můžeme beztrestně odklonit do fotovoltaiky? 1 - 10 - 20 %? Nikdy nedokážeme dobře předvídat nezamýšlené důsledky. Výroba elektřiny v jaderných elektrárnách mi přijde z hlediska prostředí mnohem šetrnější.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

nikdo neví , ale ohání se nějakou čistou fotovoltaikou na střeše. Protože nejde jen o energii,ale i o ten prostor co to zabere a ty materiály,ze kterých to bude vyrobené,kde se to vezme a odkud. Jak se to převeze a co pak s tím,až se rozbije.

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

Ty články se musí někde vyrobit a ta špína se dělá jinde.

Taky se fotovoltaické články čistí chemií a zasere se tím půda. Je to prasárna.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

je zarážející, stejně tak i pseudofilosofické řeči Gaii.
1) když odkloníte do fotovoltaiky (při její 20% účinnosti jen 1% energie dopadající ze Slunce, tak budete vyrábět více než desetkrát víc elektřiny než všechny elektrárny světa v současnosti.
2) souhlasím, že příroda je to co tu vládne, energetické toky a potravinové toky, i přes to že nás už brzy bude 8 miliard jsou malé vůči tokům v přírodě. Ale lokálně dovede člověk ničit dokonale. To dovede. Globálně by jen jaderná válka dokázala trochu větší zásah do přírody a vyhubení části živočichů.
3) Gaio, ještě k fotovoltaice: ano, bez kompletní recyklace, bez vhodného umístění elektráren, s nouzí o specielní materiály by fotovoltaika nebyla dobrým řešením. To vše fotovoltaika ale umí vyřešit.
V potřebné ploše problém není. V USA spočítali, že jen vyasfaltovaná plocha v jejich zemi, kdyby byla pokryta FV panely, by dala čtyřnásobek jejich spotřeby energie (nejen elektrické). Jo asfaltování, betonování, ničení lesů, hospodaření s vodou atd atd to jsou skutečné problémy.

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

Podsouváte mi neznalosti, které nejsou pravda. Chápu, že jste schopný technik a fanda do fotovoltaiky, takže rád přehlédnete možné problémy, zejména když se ještě nedají příliš tušit. Ale nastanou, na to dám krk. Na rozdíl od vás nevidím hlavní problém ve vyasfaltovaných plochách, ale v přesvědčení ekonomů, že ekonomika musí stále exponenciálně růst, přestože je již nadměrná a neúnosně poškozuje přírodu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

myslím, že ekonomika musí stále růst
a) v bohaté Evropě jen po každé válce, která toho spoustu zničí,
teď už jsme my, i USA, v období dekadence, už by růst nemusela.
b) Ale v takové Číně či Indii růst musí, jsou tam ještě stamiliony velmi chudých lidí.
Evropa je přelidněná, původní příroda už neexistuje (to ještě tak v USA existuje), spousta lidí nechce pracovat, průmysl potřebuje nové nevolníky (otroky), tak si je doveze.
Průmysl to potřebuje kvůli zisku, lidé v Evropě už ne.
Když jsem kdysi studoval (69) a pak po 89 i pracoval v USA tak jsem si říkal: to by byla ideální země, kdyby občas někdo písknul a přestali se honit za prachama. Nádherná příroda.
Ale to se za těch 60 let nestalo. To bylo jen v části ameriky v době hipíků, to taky pamatuji.
A co se děje v Americe, především na humanitních universitách teď, tak tomu vůbec nerozumím.
Ale Kalifornie je stále v čele světového vědeckého pokroku, to je můj obor.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

a je to souboj se zastáncem čehosi co by mohlo, či možná někdy bude. Prostě to nyní to nefonguje a dlouho ještě nebude. Viděl jsem tu hrůzu s větráky na severu Německa. A co teprve jejich likvidace! Já si myslím, že příroda už solární energii zpracovat umí, a to od doby kdy slunce svítí. Podívejte se z okna. To zelené, co všude roste. To je přírodní solární zásobárna energie. A hezčí! Občas i kvete a voní!

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

na zahradě mám 10 jabloní, 3 meruňky, 1 hrušku, 1 broskev, záhon s rakčaty, mrkví a bylinkami, brambory. A to bydlím v Praze, sousedi mají převážně kytičky, ty mám taky.
Z technického hlediska má fotovoltaika výhodu jen v tom, že má 20 krát vyšší účinnost než fotosyntéza.
Přirodu mám rád, zahradničení jako pensista miluju, rád vidím hned výsledky mé práce,
ve vědě a technice to někdy trvá roky i desetiletí než se něco prosadí.

Zatím bez slepic

Moc bych tomu nevěřil, v životě je vždy něco za něco. U těch solár, nebo větráků je třeba zvážit i tu energii na jejich výrobu, transport energie a likvidaci. Navíc i ty úbytky, které, způsobí svým vlivem. Tedy stín pod soláry a třeba vliv na proudění vzduchu u větráků. Ne všechna energie je elektřina, ani k životu moc potřeba není. To jen posledních pár desítek let. Civilizace vznikly i bez ní. A myslím si, že byly v pohodě.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

<a href=https://vscialisv.com>buy cialis online canadian pharmacy[/url]

Zatím bez slepic

Ptám se proto, že vozový park v ČR patří dlouhodobě k nejstarším v EU a DÁL STÁRNE.
Což znamená, že většina obyvatel Kotlinky dá s odřenými zády dokupy 50 000.- Kč, aby si koupili 15 let starou dojčlandskou ojetinu a pak ji dalších 10-15 let opečovávali, aby jim vydržela. Většinou to nedají víc než dvakrát za život. Prostě si PRACÍ na víc nevydělají.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

jste skeptik. Dnes má auto každý 26 letý kluk, když se podíváte po parkovištích nevypadá to na většinu dvacetiletých aut. A těch nových SUV. Statistiky asi ovlivňují neodhlášené vraky.

Průměrný počet slepic: 2.3 (7 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Samozřejmě, že se najdou fakani ze zlaté mládeže, ale pro ně nakradli rodiče.

Jo IT si vydělávaj normálně.

Ale ti ostatní ? Leda by to měli na splátky atd a to není jejich, i když to tak vypadá.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Čechy a severní Moravu.
Co chcete kupovat, když nájem v třípokojáku neseženete pod dvanáct litrů a na čtyři šichty nevyděláte ani čistou dvácu?
V Gorolistánu si na nedalekém sídlišti (88 bytů) v poslední době koupili nové auto dva lidé. Rozvedená úča před penzí, která už má děcka z baráku a prachatý důchodce. Jinak mladší ročníky kupují samé ojetiny.
Žijete v úplně jiném světě...

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Šunku z bazoše za dvacku, kterou túní s kamarády po odpolednách.
Eventuálně šunku za kilo, taky z bazoše, ale na splátky. A nehty okousaný až po zápěstí, aby o ni nepřišel.
Machrujou s tím po večerech před holkama na náměstí, bo se tam dobře trénují smyky a protáčení kol. Aprotože tam máme okna, tak mám docela přehled.
Většinou mají věkovité bavoráky, protože mají výkonný motor.

Nová SUV si pořizují hlavně paničky z přípražských satelitů. Čím větší esúvéčko, tím větší blbka a horší řidička. Řidiči si od nich drží odstup a mohou-li se jim vyhnout, činí tak, neb dámy za volantem telefonují, píší SMS, líčí se a pod. Sousedovi, co jezdí s busem, jedna taková telefonistka vjela na kraji Prahy z vedlejší ulice rovnou do předních dveří...

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Už jste někdy viděl, případně dokonce i navštívil, panelové sídliště? Máme jich jako když naseje, žije v nich významná část národa.
Ani historičtější zástavba činžovních domů (třeba zrovna ten secesní, v němž žiji) neskýtá příliš šancí pro to vaše "střechování".

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

není žádný technický problém. Ale samozřejmě, pokryje to jen menší část spotřeby.
Co já zde říkám, že ČR je špička v EU co se týče bydlení obyvatelstva ve vlastních rodinných domech a ve vlastnictví chalup
(i ve vlastnictví bazénů). Na střechy domů u nás můžete dát cca 10 GW výkonu fotovoltaiky, to Vám v létě vygeneruje většinu spotřeby elektřiny (vyrobí asi jako 3 reaktory v Dukovanech za celý rok.
To dělá to, že nejsme tak chudí jak by se podle průměrné mzdy zdálo.

Průměrný počet slepic: 2.3 (7 hlasů)

Technicky si můžete nechat ten barák třeba pozlatit. Otázka je, jak moc se vám to vyplatí.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

jste úplně blbej...
Nepůjdete radší na jedno zdravotní Na parkán?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

A mohl bych někde vidět tu recyklační linku na Li-ION baterie ?
Děkuji.
Co se elektromobility a větrné energie týče, tak velký a zárověň takřka neznámý problém s nimi spojený se jmenuje SF6, česky fluorid sírový, bezbarvý, netoxický, nevodivý a takřka perzistentní plyn. Problémeček je, že v záchytu tepla je 26 500x účinnější než zlý CO2 a na rozdíl od CO2 ho z atmosféry jaksi nic nežere. Jako bonus se rozpadá dlohodobým vlivem UV záření až když se dostane do horních vrstev atmosféry, kde poté volný fluorový radikál poškozuje ozónovou vrstvu.
Co se fotovoltaiky týče, tak tam je jiný problémeček, který se jmenuje NF3, česky fluorid dusitý. Uniká při výrobě křemíku pro výrobu fotovoltaických panelů a teplo umí zachytávat 11 000x líp než CO2. Tím pádem je každý solární panel z dlouhodobého hlediska horší než Počerady nebo Chvaletice.

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)

ale Li ion baterie používá každý z nás v mobilech, notebookách, ..., já zařízení co nepotřebuji vozím do sběrného dvora,
co pak s tím udělají opravdu nevím.
Olověnou baterii v autě mi po 10 letech vyměnili v servisu. Doufám (nevím) že EU má už recyklaci vyřešenou,
třeba někdo ví víc.
Elektromobilita teprve bude muset masově tento problém řešit.
Co se týče náhrady plynů (resp zachycování) používaných v polovodičovém průmyslu, vím že na to byly úspěšně vyřešené projekty.
Už to není problém.
Počerady to je jiný problém.

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

kdyz tomu nerozumite tak o tom nepiste

recyklace nekterych baterii je nesmysl asi jako recyklace, nebo zalohovani pet lahvi (misto aby se pouzilo opakovatelne sklo)

no delame jako ze recyklujeme, ale je to tak naprd proces ze jen o tom mluvime

viz treba https://www.trideniodpadu.cz/jak-se-recykluji-baterie
-----
Jak bylo uvedeno na začátku, baterie jsou komplikovaný odpad. Proto ani není zarážející, že výrobci tuto skutečnost spotřebitelům nesdělují tak radostně jako nesmysly o jejich výdrži. Maximálně je varují před tím, aby je nevhazovali do ohně (proč asi?). Domnívají se snad, že lidé přestanou baterie používat? To už snad ani nejde.

Jak se recyklují lithiové baterie?​

Lithiové baterie se sbírají v rámci zpětného odběru. Po vytřídění na lince v kladně (třídění probíhá zatím pouze ručně, ale do budoucna se počítá s automatizací třídícího procesu) jsou baterie v plastových barelech, které zaručují že nedojde ke zkratu, odváženy do zařízení mimo území ČR, kde zařízení na zpracování tohoto druhu baterií zatím neexistuje. Tato zařízení jsou v Belgii a ve Francii.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

vyřešena není. Všechno co píšete je jenom kdyby a mělo by se a možná bude, někdy. Postavte se oběma nohama na zem, jak by řekl Targus, vytáhněte hlavu z prdele, nemelte hovna a podívejte se jak žije, či spíše přežívá převážná část národa, která se živí rukama. Ti nevěří tento bláboly a mají jenom hrůzu z těch magorů, kteří jim tlačí emise a všechny ty elektrický nesmysly. To jim ten boj o život ještě víc ztíží.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

hnusný, trapný a blbý šťoura.
Gretu na vás, otrapo! Takhle hnusně a sprostě kopat do báboviček! Fuj je to!!!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Opravdu?
Povídejte, přehánějte.

Víte, jaký je rozdíl mezi recyklovanou baterkou a souloží dvou stoletých seniorů?
Vůbec žádný.

S klasickými bateriemi Akuma jsem vydržel v ruských zimách na pohodu šest let. Pro sichr jsem je z aut jezdících Rusko vyhazoval po čtyřech letech.
S bateriemi z recyklátů, které se na náš trh dodávaly v době, kdy byla zavřená Trepča jsem NIKDY neodjezdil víc, než jednu zimu.

Takže pěkně děkuji, jsem nasycen.

A samozřejmě, že VW u nás nadiktoval akorát tak hovno s mákem, dvakrát semleté.
3,14-čoviny s baterkami jsou výmyslem dementů z Bruselína. Nikdo jiný by takovou kolosální chujovinu do praxe neprotlačoval, protože by ho všichni ostatní poslali do prdele.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Osobně si myslím, že Milan V. neví o konstrukci Li-ION článků zhola nic a recyklaci jenom mele.
Je násobně levnější vykopat nové lithium a udělat novou baterku než starou baterku zrecyklovat...

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

jak je popsáno v následující diplomce, tak při ní dostává ŽP pěkně na ... na tu ... zadinku:
https://dspace.vsb.cz/bitstream/handle/10084/136506/HOR0318_FMT_N3923_3…

Ona asi i jejich výroba bude velmi "ekologická".
Stejně jako slunečníků a větrníků (a "recyklace" jakbysmet).

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Vlastně všechno v naší společnosti se pohybuje v bludných kruzích, které se nám nijak nedaří přetnout.
Dám pár zemědělských příkladů...

-

No ono se nedaří je přetnout hlavně proto, že problémy v zemědělství nepochází ze zemědělství a tak je nemůžete vyřešit v zemědělství.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Hra (o)bludných závislostí a padajících mostů. Demosgraticky můžeme chtít vyměnit přežraného vlčáka od hlídání ztrácejících buřtů, za hladového, ale ztrácení i tak nepřestane. Můžeme vyměnit vodovodní trubky v domě gde přestala téct voda, i kohoutky, ale voda i tak nepoteče. Můžeme dřít v robotě furt, ale na noremální živobytí to i tak stačit nebude. Můžeme robotizovat veškerou výrobu, ale bankocetle i tak na spokojený život nedostaneme. Můžeme poslouchat na písknutí a nosit obojky, roušky nebo skafandry, ale i to nebude vrchnosti stačit. Můžeme si nechat vyměnit mozky na baterky a nechat se vypínat dálkovým ovládačem, ale ani to šmejdům stačit nebude. Můžeme se vzdát všeho, zpívat latinsky a platit sto procent daně, ale i tak budeme někomu vadit. Už to tak je pár tisíc let a gdo se poučil?

Gdo pochopil gde je problém?

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Koronáč také rozetnul jeden kruh. Aspoň na chvíli.

Pořád platí, že hospodářský růst je nutnost, která se nesmí zpochybňovat. Na něm je založen kapitalismus. Aby prosperoval, musí být růst.

Co se ale stalo, když přišla epidemie ?
Příroda si oddechla od CO2, od výfukových plynů a to celosvětově. Města si oddechla od turistů, okolí letišť si oddechlo od příšerného kraválu při startu letadel. Ucpané dálnice byly najednou volné pro kamiónovou dopravu, která zajišťuje zásobování. Ukázalo se, kolik lidí je zaměstnáno jen proto, aby člověk měl větší pohodlí a zábavu. A také kolik lidí chybí na práce, kde je jich potřeba, v lékařství, v zemědělství, v potravinářství, kde se lidé musí dovážet odjinud.

Stalo se dříve nemožné. Lidé se začali chovat úsporně. Činnosti, které nebyly nutné se nekonaly. Růst přestal být fetišem.

Třeba virus chytrým lidem napoví, jak dál, aby lidská civilizace nezanikla neustálým růstem. :)

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

Křovákovi v poušti Kalahari stačí 2 hodiny denně věnovat se činnostem k zajištění jeho potřeb a pak už jen odpočívá baví se věnuje rodině a vztahům.Kdežto civilizovaný člověk se otáčí 12 hodin denně a ještě dle Občana se zmůže jen na 2 ojetiny za život,které jsou pro nej však nezbytnou potřebou k přežití. Tak kde to jsme.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

se zmůžu na vymahače dluhů.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

V prdeli...

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Jsem zvědavý, kdy mu otrne !

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)