Společnost bludných kruhů

Autor
Štítky

Jakmile napíšu článek o zemědělství, dotknu se v něm vždycky jen strašně malého okruhu problémů. Dokonce to jde tak daleko, že si vlastně i někdy protiřečím, protože záleží z jakého pohledu se na věc zrovna dívám. Musel bych vydat tisícistránkový svazek, abych alespoň zhruba a stále ještě zběžně popsal současnost našeho zemědělství tak nějak kompletně. 

Chtěl jsem na dnešek napsat nějaký sumář, pokusit se to vzít víc zeširoka, ale od druhého odstavce jsem zase sklouzl k popisování jednoho konkrétního problému, který se mi začal rozpadat na další podproblémy a bylo po přehledu. Zkoušel jsem to asi třikrát, ale pořád to nešlo. Ale uvědomil jsem si jednu věc... 

Vlastně všechno v naší společnosti se pohybuje v bludných kruzích, které se nám nijak nedaří přetnout. 

Dám pár zemědělských příkladů... 

Zemědělec si taktak vydělá a vydělá si jen proto, že pěstuje dokolečka dokola jen to na čem se vydělat dá. A tak máme na polích dokolečka dokola jen těch několik plodin. Zároveň musel zrušit téměř veškerou živočišnou výrobu, protože nedokázal konkurovat velkokapacitním kravínům a vepřínům. Tím pádem se mu zhoršuje půda. Musí na ní sypat stále víc umělých hnojiv. To mu dále zhoršuje půdu. Musí na ní sypat stále víc umělých hnojiv a navíc musí dále omezit skladbu, protože mu tam už ledacos ani nevyroste. 

Z jiné strany... Roundup je levnější než nafta. Tím pádem se vždycky najde někdo, kdo stříká chemii a neoře. Tím pádem má nejlevnější výrobu. Tím pádem může prodávat levněji a ostatní ho musejí napodobovat. Nakonec všichni dělají zcela v souladu s neviditelnou rukou trhu to nejlevnější. Půda jde do háje, ale nikdo to nedokáže už přerušit. 

Z jiné strany... Udržet krok s legislativou zvládnou jen ti, kdo mají takřka neomezený kredit. Ti co mohouo investovat v miliardách. Ti si také doopravdy sáhnou na nějakou dotaci a jsou schopni při jejím získání nasadit celá právnická oddělení a jsou schopni si pak také obhájit kontrolu. Pokud se investuje v miliardách, tak si taková akciovka se správní radou a generálním ředitelem v čele velmi dobře posichrují, aby se taková investice vrátila i kdyby měli uplatit celý parlament napříč i podél. Kdo má miliady na investice do skleníků a vepřínů, ten má i miliony na úplatky. 

Z jiné strany... Ve všech zemích EU je zemědělství dotované. My máme levnější pracovní sílu a jsme kreativnější. Ze strany Západu je obrovský tlak, aby se naše dotace nedostaly na jejich úroveň. To by nám neuměli konkurovat. Proto budou v Německu dotace vždycky vyšší než u nás. Tím pádem nikdy nebudeme mít zemědělství jako oni. Budeme konkurovat velikostí a nízkými náklady a nikdy nerozdělíme pole na malé štráfky, které vypadají tak hezky v Esterajchu. 

Z jiné strany... Podle pravidel WTO se obchoduje i s obilnými komoditami. Cenu v podstatě tvoří čínský hlad a americké a ruské přebytky. Jestli je u nás sucho nebo mokro, jestli jsou hnojiva drahá nebo levná, to je burziánům v Rotterdammu poněkud jedno. Stát s tím podle mezinárodních smluv nesmí nic dělat. Maximálně to dotovat, což znamená futrovat penězi něco, co nikdy nefungovalo a ani s penězi fungovat nebude. 

Z jiné strany... Ať děláte cokoliv, vždycky proti vám někdo protestuje. Pokud ořete, tak ničíte to, co má být permakultura. Pokud sypete umělá hnojiva a děláte postřiky, tak se všechno snažíte otrávit. Pokud máte pěníze na ten vepřín, tak to zase bude smrdět. Pokud máte nějakou náhodou hnůj, tak na vás volají policajty, že to smrdí. Inu rozhozeno po poli, to je slušný smrad. Pokud aplikujete vápno, zase prášíte. Pokud odvážíte z pole, tak zase překážíte dopravě. Pokud stavíte skleníky s uzavřeným cyklem vody bez pesticidů, dělají problémy proti záborům půdy nebo si stěžují na noční svícení. Ať děláte cokoliv a jakkoliv, všechno je špatně. 

Z jiné strany... Máme sucho, proto se málo urodí. Nevyděláte, ale očekává se od vás že budete se suchem bojovat. Vy nemáte z čeho. Tak nebojujete. Tím se sucho zhoršuje. Zase vyděláte míň. Zase máte menší možnost bojovat se suchem a zase vás to nutí nějak očůrat, aby jste poplatil náklady. 

Jediný, kdo se nebrání, je příroda. Ta nedemonstruje, ta nekřičí v médiích. Ta nedává prohlášení ani o drancujících zemědělcích, ani o ekodebilech. Ta prostě přijme situaci tak jak je. Přírodě nevadí, že děláme poušť. Ona ji jen osídlí. Jí nevadí suchopár.  Ona na něj umístí to, co tam přežije.  Půda si nestěžuje, půda nenadává, půda nemá zastoupení v parlamentu. 

Pokud byste se stali ministrem zemědělství, nejspíš nebudete mít šanci cokoliv udělat. Ať k tomu přistoupíte z kterékoliv strany, vždycky něco porušíte, někoho naštvete, vždycky půjdete proti zájmům někoho mocného. Zemědělství má přesah do průmyslu, zdravotnictví i do zahraniční politiky. Dnešní stav je takový proto, že je jediný možný. Všechno ostatní je proti někomu nebo něčemu.  A každý zásah, každý pokus o nápravu vždycky začne zdražením potravin. Čím větší pokus o nápravu, tím větší zdražení, tím víc vztyčený prst z EU, Německa a dalších velkých států. Tím větší mručení od velkopodnikatelů a vlastně i od malých zemědělců, protože jedni v tom mají spousty peněz a druzí už nemají žádné peníze. 

Všechno co se dneska děje, jsou jen kosmetická opatření. Zákaz roundupu je už vykompenzován výrobou jiných totálních herbicidů. Zákaz nějakého silného pesticidu je kompenzován častějším stříkáním jiného jedu. Kejda se dá lépe prodat do bioplynové elektrány než ji házet na pole, což smrdí  a lidi si pak stěžují. 

Není to jen zemědělství, Podobně bludné kruhy máme i s průmyslem, zdravotnictvím a dalšími oblastmi lidského života. Vlastně máme podobně bludné kruhy i s parnerskými vztahy, rozvody, pořizováním dětí, prostě se vším. Podobně bludné kruhy mají i církve - žádné majetkové vyrovnání je neposunulo ani o píď k lepší budoucnosti. Spíš naopak a brzy budou zkoušet žádat o další peníze. 

Já jako Vidlák z toho nevidím žádné východisko, než padnutí na hubu. Až se prostě neurodí a všichni tak jako tak zkrachují, až budou pole tak ztěžká, že je kořeny prostě neprorazí, až se potraviny zdraží z nedostatku samy o sobě, až zkrachují oligarchické skleníky, protože na to stejně nikdo nebude mít peníze... pak se možná něco napraví. Ale předtím budou celkem spolehlivě hory mrtvol. 

Sám sice propaguju drobnou vidláckou zemědělskou malovýrobu a samozásobitelství  - a narozdíl od redaktorů serverů jako je Ekolist a podobně to doopravdy dělám. Ale aby se to někde projevilo, musely by takových vidláků být statisíce. Půl milionu vidláků - deset procent pracujících, to by už možná něco znamenalo.

Teď jsme svým způsobem spokojení, protože náš trh není nasycen a prodáme kdykoliv jakékoliv množství potravin které vypěstujeme... Pro případné sledující čučkaře hlásím, že já nikdy nic neprodal ani nedal a všechno jsem vždycky sežral sám. 

Kdyby na to došlo, zřejmě by všichni vidláci v republice uživili jedno okresní město. Nic víc. 

Na druhou stranu - buržoazie také zbohatla vedle šlechty až ji dokonce v bohatství předběhla a díky tomu se domohla i politických práv. A přitom byla dlouho pod rozlišovací úroveň grófů, baronů a lordů. Dlouho byli jako habry ve smrkovém lese. Taktak živořili. Ale natahovali kořeny, vymýšleli jak vyžít z toho mála co jim zůstalo. A pak šlechtické stromy padly a buržoazie prakticky okamžitě vyplnila prostor. 

Vlastně v tom je můj jediný optimismus. Že svojí vidláckou činností tvořím zárodky případné budoucnosti. Jsou malé, zcela pod rozlišovací schopností. Ostatně malý habr v lese se nikdy nedostal na lesníkův soupis k využití a pokácení. Jeho zužitkování se vlastně ani nevyplatilo. 

Věřím, že totéž dělá i hodně dalších lidí. Znám lidi co šijí středověké boty, protože jen ty si někdo koupí. Ale kdyby na to přišlo, ušili by i normální boty. Leckterá holka umí se šicím strojem. Předvedly to na rouškách. Je to malý zárodek... ale když půjde všechno do háje, bude šicí stroj obrovské bohatství. Pistole sice dokáže lecos vynutit, ale nedokáže nic vytvořit. Pistolník Calvera ze sedmi statečných je nereálná fikce...  Ve skutečnosti budou pistolníci svoje vidláky střežit, protože vidláci jim zařídí jídlo. Bude to pro obě strany lepší než trvalý boj a intriky. 

Každá malá dílna, každé políčko, každý malotraktor, každá skutečná schopnost a znalost bude mít jednou obrovskou cenu. Až všechno padne na hubu, bude se počítat jen to, co doopravdy máme doma. Žádné papírky ani úpisy. Jen to, co tu doopravdy zbude, s čím budeme umět zacházet.

Já dělám do zemědělství. Celkem to umím a ledacos na to mám. To bude moje parketa.  Pusťte se také do něčeho. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (78 hlasů)

Komentáře

Mynářovi už otrnulo!

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

Šéf Senátu: Nevím, kdo na Hradě vládne, Mynář s Jindrákem mají krytí od prezidenta

Průměrný počet slepic: 2.3 (7 hlasů)

„To prase nebylo nemocné, to prase bylo hladové. A to prase bylo hladové proto, protože penzion je zavřený, takže zbytky potravin, kterými se to prase krmilo, neexistují a to prase by umřelo hlady,“ uvedl prezident Zeman. Pokud ovšem prase v penzionu krmily zbytky z kuchyně, dopustili se zaměstnanci porušení o opatřeních pro předcházení a zdolávání nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka. Podle té je totiž striktně zakázáno krmit užitková zvířata kuchyňskými odpady. Pokud tak měl prezident pravdu, došlo k porušení zákona.

Průměrný počet slepic: 2.9 (9 hlasů)

Ano, tohle je další debilita první kategorie. Celá staletí se zvířatům dávaly zbytky z kuchyně. Za komunistů na tom byl založený domácí chov kdy se ze závodních jídelen vozily zbytky domů pro čuníky. 

Ano, striktně se zakázalo něco, aby se na tom vydělalo. Aby restaurace platily za likvidaci zbytků a aby lidi platili za krmivo pro prasátka. Ano Mlynář se dopustil porušení (hodně debilního) zákona. Ale v tomhle má moje obrovské sympatie a všech, kdo mají doma prase. 

Jídle, které se nespotřebovalo se stalo odpadem. Ono není zkažené, není staré, není shnilé. Jen si ho lidi nekoupili... A debilové v EU (tohle je přejaté z její legislativy) z normálního jídla udělali nebezpečný odpad... Je to ze stejné kategorie kravin  jako přidávat jídlo do benzínu. 

 

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

ale i naši vojenští vepři boubelatí tloustli ze zbytků vojenské stravy....

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Říkalo se tomu PZH neboli Pomocné zemědělské hospodářství a bývalo někde na konci kasáren (samozřejmě ne všech - do těch druhých zajíždělo pro zbytky blízké JZD). Obsluhou byli pověření vojíni s praxí z civilu; jejich školní docházka v lepším případě skončila 6. třídou ZDŠ, případně navštěvovali pomocnou školu.
Jako kdybych to dneska viděl: desátník provází nováčky po kasárnách a říká - tak tady máme PZH. Novopečení vojáci sice neví, co to znamená, ale málo gramotný vojín Badžo odkudsi z "vyhodu" zaňuchá a neomylně hlásí - "šviniarnik".

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

kdy bude minář zase dělat dusno, na to se musíte zeptat někoho výše postaveného než je on!
Třeba hajzlbáby na americkém velvyslanectví v Prague.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

(nebo alespoň roli recyklovaného toaletního petříčka)

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Každý gay pornoherec má ve své torně razítko Evropských hodnost.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

je náčelník tajné služby pro vylodění ponorek na Kampě.

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)

na náměstí Borise Němcova?

Průměrný počet slepic: 1.6 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Lidovky:
„Vystraší skupinu lidí a odůvodní to tím, že se musí navrátit,“ doplnil. „Paradoxem je to, že české Romy vozí do Česka, ale na druhou stranu do Británie pak nyní dopravují Romy ze Slovenska. Jedny odvezou, jedny přivezou,“ dodal Kostečka.

Průměrný počet slepic: 2.8 (6 hlasů)

Jak jinak byste chtěl rychle a efektivně dohnat promořenost Slovenska či Česka s průchcipem v Británii?
Efektivita šíření nakažlivých nemocí má svá špecifiká !

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Pro dáfky ! Jak je to s nimi ? Vyplácejí se i zpětně ? Ví to někdo !

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Zpětně

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pořád jsem věřil. že je to vtip !
A děkuji za odpověď.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

Určitě to Gaia myslela jako vtip nebo se upsala a chtěla napsat 3 měsíce... a ani to není vždycky pravda.

Nevím, jaké dávky máte na mysli, tak zkusím:
ZP – Při pobytu v zahraničí méně než 6 měsíců, je pojištěnec účastníkem českého veř. zdr.pojištění a je povinen v ČR platit pojistné.
Odhlásit se z českého systému ZP lze jen při dlouhodobém pobytu v zahraničí (tj. nepřetržitý pobyt v cizině déle než 6 měs.). Po návratu je povinnost opět se přihlásit u VZP a tím vznikne pojištěnci povinnost platit. Při přihlašování musí doložit dokumenty, že v zahraničí byl účastníkem ZP.

SZ – (různé podpory) v EU je povinnost platit soc.zabezpečení tam, kde migrant pracuje.
Po návratu z ciziny musí doložit, že v cizině platil soc. pojištění. Třeba Rakousko ho ani nemá povinné. V tom případě se mu doba v cizině u nás nezapočítává.
Pokud navrátilec do ČR nebude mít práci, podporu v nezaměstnanosti nedostane žádnou. Bez výjimek. Ale může se mu na jeho žádost převádět z jiného státu, pokud ji tam měl přiznanou (opět jen po dobu 3 měsíců). U nás mu vznikne nárok na PvN tuším po šesti měsících zaměstnání v ČR.

Rodičovský příspěvek – pokud požádá z nějakého důvodu později než vznikl nárok (podle našich zákonů), lze ho vyplatit jen 3 měsíce zpětně od data, kdy se o něj přihlásí. Stačí? :-)
Dobrou noc.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

Zdá se, že rozum ještě úplně nezahynul. Ve sněmovně, kde se zákony schvalují.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Kruh je plocha. Navrhuji použít osu “z” a z kruhu vyskočit nebo se podhrabat.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

zpívali na plantážích amerických demokratů Slave, tedy otroci.
Původně byla úmrtnost při dovozu loděmi až 60 %, ale zase bylo přežití důkazem mimořádné fyzické kondice a agresivity v boji o zbytky zdrojů v podpalubí.

Na plantážích tito vyselektovaní jedinci dožívali nejdříve průměrného věku tři a půl roku. Teprve později se vyplatilo je krmit alespoň jako dobytek - protože se doprava prodražila a začalo být levnější udržet je naživu déle místo neustálého vyřazování a dovozu po uplynutí dvouleté záruční doby.
Kromě toho se vyplatilo upozornit otroky na zjednodušené křesťanství a dodat jim v klidu v jistotě brzkého letu vzhůru po ose Z - na nebesa.

Nebo naopak po ose Z směrem dolů - do pekelného chřtánu, pokud jste na údr biče nereagovali zvýšeným pracovním úsilím, nýbrž nesouhlasným zvoláním Jauvajs!

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

Kde jste vzal těch 60 % a ty 3 a půl roku dožití?

Wikipedia to presentuje nějak jinak a cena dopravy během staletí klesala a ne stoupala.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Opravdu nikoliv cena pouhé dopravy, nikoliv pouhé dpravní náklady...Ale veškeré náklady velkoobchodníků s otroky. od NÁKUPU otroků od jejich vládců (jen menší část jich byla získávána lovem, obvykle se afričtí vládci prodejem zbavovali zločinců či naopak a nonkomformních jedinců ... podobně jako třeba britští exportéři svých zločinců, světců a prostitutek, exportovaných do Austrálie.
Po zákazu dovozu otroků do Anglie zděšeně protestuje jeden africký vládce, pro kterého export poddaných znamenal tolik jako pro dnešní USA či Německo ovládnutí oyvatelstva svých zadních dvorků.

Nebo pro Velkou (nyní malou) Británii vybudování celoplanetární říše, nad kterou slunce nezapadalo.
Takové pidizemičky jako Indie či Čína prostřednictvím vpodstatě hrstky dosazených "poradců" místních "vládců" byly vysávány sice nikoliv tak důsledně, ale srovnatelným hospodářsko-politicko-finančním mechanismem jako náš obří desetimiliónový Čechistán, t.č. v likvidaci.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Za účelem získání otroků byly přepadány a odlovovány celé vesnice a tyto lovy provozovaly dobře organizované polovojenské jednotky patřící evropským firmám. Ve středověku možná vévodili obchodu s otroky Arabové a Evropané byli za nimi v závěsu, ale v novověku převzali iniciativu jednoznačně Evropané.
Že se tak dělo se souhlasem některých místních vladců nic nemění na tom, že iniciátory byli Evropané.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

se pohybovala:
- při transportu do přístavu dle vzdálenosti mezi 5-15% (vyčerpání, nedostatek vody)
- při plavbě dalších 10-60% (nedostatek vody, špatná kvalita vody, přehřátí, udušení, nekvalitní a naprosto nedostatečná strava, vraždy). Pokud měla loď nedostatek vody, byli otroci až do konce 18. století legálně utopeni v moři. Dtto pokud onemocněli. Praxe se začala měnit až po kauze "Zong massacre", kdy soud vůbec poprvé rozhodl, že i otroci jsou lidské bytosti a nelze je svévolně usmrtit - https://en.wikipedia.org/wiki/Zong_massacre#Mansfield%27s_motivations. Ovšem pouze v Anglii.
Úmrtnost při plavbě se lišila podle délky mořské cesty a ochoty kapitána postarat se o otroky.
- při transportu na plantáže dalších 5-15% (vyčerpání, nedostatek vody a stravy).

Úmrtí otroků během transportu po zemi i po moři bylo běžnou pojistnou událostí a pojišťovny vyplácely plnšní jako v případě kteréhokoli jiného pojištěného zboží. Takže i když při přepravě pomřela většina otroků, přepravce ani nabyvatel nebyli tratní, protože měli dodávku pojištěnou.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Jo, neměl bych se chlubit, hodně dobré.
Vpodstatě jako by to z osmdesáti procent vycucl JC z mé hlavy.
Jen je to pořád ještě podle mého názoru nerealisticky málo pesimistické.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

bez kolizí se to skládalo do stávajících přihrádek a vytvořilo i přihrádky nové.
A stejně jako předchozímu ptákovi mi to připadalo ještě příliš optimistické. Nebyly totiž uvažovány všechny lidské špatné vlastnosti a destruktivní schopnosti, kterými byli homo sapiens vybaveni přírodou jako bezpečnostní pojistkou proti přílišné expanzi zla.

PS: Připomnělo mi to absolutně stupidní myšlenku z několika filmů (vzpomínám si momentálně jen na 2012):
JE POTŘEBA VYBRAT TY NEJLEPŠÍ JEDINCE LIDSTVA, TY NACPAT DO KOSMICKÉ LODI A POSLAT NĚKAM, KDE SE USÍDLÍ A PONESOU POCHODEŇ LIDSTVA DÁL. ŽIVOT MUSÍ BÝT ZACHRÁNĚN!
No a příroda si ošéfovala, že tato blbost se dál než do Hollywoodu nedostala a jak psal Vidlák zatočili jsme se do kruhu. A to nejen v zemědělství, ale ve všem. Vymysleli jsme tolik pitomostí, že jsme sami sobě nebezpečnější než nějaký obří asteroid. My už nikam nepoletíme a naše řádění se omezí jen na Zemi a nejbližší okolí.
A to je fakt pozitivní.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

ale moc se od té doby nezměnilo. Asi to většina zná, ale opakování je matka moudrosti. Najdou se tam i potřeby člověka,peníze to nejsou :-)

https://www.youtube.com/watch?v=4XGznXOD2T4

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

In reply to by jaryn (neověřeno)

Trvalý odkaz

jen trochu moc dlouhé, jsem teprve v polovině.
Ale je to k tématu, které zde neustále předkládá Vidlák: reálná, skutečná, fyzická ekonomika.
A když mluví přednášející vtipně o krizi, tak přesně vypíchl, co zůstane a nezmizí: know how, zruční technicky zdatní lidé.
A že skutečná ekonomika též nezmizí, zmizí jen naše úspory a akcie.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Tydle články mě fascinují. Beztrestně se popisuje genocida lidstva, eugenické bláznoviny a psychopatické tendence aniž by dotyční nebyli v blázinci nebo zavřeni v karanténě s koronaviry.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Již dnes existuje široká vrstva obslužného personálu, která je neviditelná, němá, která nezajímá ani odbory, nestávkuje, neprotestuje. Nenakupuje nemovitosti ani nová auta, obléká se po sekáčích, travuje se ve zlevněnkách, neinvestuje, nespoří nebo jen minimálně.
Jmenuje se "prekariát" a ač pracuje na plný céres, sotva přežívá.
Řidiči, kurýři, pečovatelky, pošťačky, uklizečky, skladníci, prodavačky a další...
A tahle neviditelná vrstva se rozrůstá, protože "ekonomika služeb" nefunguje; resp. nikdy fungovat nezačala.

Žižek popsal realitu, která UŽ JE.
"Digitalizace" - tedy totální kontrola (zatím jen) těchto prekarisovaných je pouze mezikrokem.
Matrix, v němž nejspíš skutečně bude docházet k selekci a fyzické likvidaci "nadbytečných", bude následovat.
Popsala to slušná řádka scifistů a lidé jim nevěřili, protože jim to připadalo nemožné. Leč stačilo pouhých 50 let a stalo se to skutečností.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

A když se spáří žena kulturistka s mužem kulturistou, tak se jim narodí děcko kulturista?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

MUDr. Ivan David
8 hod ·

Syrští džihádisté rozsévají hrůzu v Libyi

Jak je jejich zvykem, vraždí kohokoli, kdo jim padne do rukou. Zajatce neberou. V době, kdy do Libye nesmí cestovat žádní váleční zpravodajové, vedou proturecké oddíly „oficiální“ vlády GNA, která má podporu Evropské unie, totální válku a masakrují zajaté vojáky LNA.

Včera po těžkém dělostřeleckém útoku dobyly pro-turecké síly GNA město Tarhoud - poslední pevnost LNA v severozápadní Libyi a přilehlou oblast jižně od Tripolisu, kam uprchla jednotka LNA generála Chalífy Haftara.

Silám LNA se podařilo sice sestřelit turecký bezpilotní letoun, ale situace na zemi byla velmi odlišná.
Stovky islámských žoldáků ze Sýrie zuřivě zaútočily na pozice LNA s obrněnými vozidly AIFV vyrobenými v Turecku a kolovými vozidly Cobra. Zprávy ukazují, že došlo k opravdovému masakru velících důstojníků LNA, zejména žoldnéřů z Čadu a Súdánu.

Džihádističtí žoldnéři placení tureckou vládou obsadili mnoho čtvrtí na jihu města, stejně jako velký tábor, kde zjevně došlo ke skutečnému masakru. Do pozdního odpoledne bylo zabito více než 300 bojovníků LNA, zatímco turecká obrněná vozidla pronásledovala až do noci skupiny bojovníků LNA, kteří jsou na útěku.
Bojovníci LNA dnes marně čekali na leteckou podporu, kterou slíbil mluvčí Khalify Haftara, Ahmed Mismari.

Mise OSN v Libyi je „velmi znepokojena“ mobilizací v okolí Tarragony a varovala, že „všechny strany by měly přestat s útoky“.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Pokud máte zájem, můžete si přečíst podrobné informace k této zprávě Ivana Davida také na zdroji Global Research, což jsou takové kanadské Parlamentní listy. Postkytují prostřednictvím mnoha autorů články z celého světa s obrovským množstvím informací.

Video: Turkey’s ‘Neo-Ottoman’ Project Shifts Focus From Syria to Libya
https://www.globalresearch.ca/video-turkish-neo-ottoman-project-shifts-…

Je to sice v angličtině, ale doporučuju zhlédnout alespoň to video. Spousta autentických záběrů je prokládaná skvělou grafikou.

Co se týká tématiky Turecka, tak Global Research v poslední době nabídl články o katastrofální ekonomické situaci v Turecku, o nové dohodě o spolupráci mezi Řeckem a Sýrií nebo článek o vznikajícím miniaturním chalifátu (něco jako nové ISIS) v provincii Idlíb.

Zde je odkaz na poslední zmiňovaný článek. Opět doporučuju perfektně vyrobené video:

Video: Caliphate in Miniature: Rift Between Turkey and Al-Qaeda in Idlib
https://www.globalresearch.ca/video-rift-between-turkey-al-qaeda-idlib/…

PS: Terezo Spencerová, jestli nás tady pozorujete, jak se tu bez Vás pinožíme se zpravodajstvím z Blízkého východu, tak vězte, že nám tu strašně chybíte,

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Dobyté město se jmenuje (nebo jmenovalo?) "Tarhouna"/"Tarhuna".
Dokud v Libyi vládl "demokraty" zavražděný Muamar Kaddáfí, bylo to moderní město usprostřed rozsáhlé zemědělské oblasti.

Jinak je zpráva, bohužel, přesná.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

MUDr. Ivan David
51 min ·

Spálená země

Už nejméně druhý rok neustále se opakující scény, které budí hněv a beznaděj. Zapalování úrody jako způsob, jak vyhnat obyvatele, kteří už nebudou chtít čelit ničení svého úsilí a své obživy.

Blíží se sklizeň a opět hoří kurdská pole v oblasti Rojava na severu Sýrie, která je obývána převážně Kurdy. Zapalují je turečtí vojáci vojsky a džihádističtí žoldáci, kteří jsou jejich spojenci.
Kurdové volají o pomoc, protože sami to nezvládnou.
Pro obyvatele Rojavy je to obrovská tragédie.
Kurdové žijí hlavně ze zemědělství a čekají na sklizeň po celý rok.......
----------
na FB Ivana Davida jsou i fotografie...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

olivové háje v Palestině. Jsou doslova vražděny stromy staré i víc než tisíc let a po staletí pečlivě ošetřované. Jenom proto, že patří Palestincům, jejichž pozemky chtějí sionisté pro sebe.
A všem "demokratům" a "lickoprávníkům" je to u zadele.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Vůbec jim to není u zadele!
Alespoň ne jejich Vůdcům ne.
Naopak!
Je to stěžejní bod jejich globálního demokraticky-lidskoprávního programu.
Nezapomínejte, že podle jejich vlastního hodnocení (a jakékoli jiné hodnocení než jejich vlastní je nepřípustné!)je demokratů maximálně pět procent!

Protože převychovat 95% nedemokratického obyvatelstva na demokraty by znamenalo vypěstovat té jedině demokratické elitě nekalou konkurenci, nezbývá než ty přebytečné miliardy dílem umravnit(zkroucením rukou), dílem v jejich vlastním zájmu eliminovat.

Hladem, poštváním jedněch nedemokratů proti druhým nedemokratům - nebo vhodně dopěstovanou, přírodní, bio - a eko- breberkou.

Heil demokracie!!

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

ať přinese déšť. Za 24h napršelo 0,2mm.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Pohledem na radar zjišťuji že to nastává.
U nás na JM nám svatý Petr zatím nadělil cca 34 mm srážek (kupodivu).
Nyní nastane úporný boj s plevely na zahrádkách. Nevím čím to je, ale v boji s ním většinou prohrávám.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Něgdy si říkám, že zkostnatělému systému se neubránila eště žádná cicvilizáca. Jakmile není možný rozhodovat podílnicky a přímo o věcech a problémech bez kuřincového žebříku dutých hlav, není možný ničemu zabránit. Není možný se chovat přirozeně nebo alespoň logicky. Vrchnost blbne více a rychleji, (viz všechny nesmysly poslední doby), pár lidí se začne soudit nebo stávkovat a až zjistí, že nepomůžou ani tykadla, tak uhejbaj moci jak to de až vymřou.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Netočíme se v kruhu.Stoupáme ve spirále. Jiné kulisy, děj stejné. Dějiny vzestupu a pádu Říma jsou známé.

Marx, a paří mu pomník, analyzoval systém. Kam až to to dojde, napsal. Řešení, která navrhl, neklapla a neklapnou.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)