Ve Vidlákově 34 mm

Autor
Štítky

Ve Vidlákově spadlo od sobotního rána doteď (22.35) nádherných 34mm srážek. Minimálně půlka spadla formou krásného zahradnického deštíčku, zbytek pak hrknul naráz během deseti minut.  

A pořád ještě prší. 

Květnový průměr byl dneškem dosažen a překonán. Zřejmě to dožene i dubnový průměr. V globále zase budeme mít zcela průměrné srážky a k tomu sucho, protože za týden už to nebude nikde vidět. Zároveň má v příštích dnech pořád ještě pršet a než se květen odporoučí, možná dožene i srážky za březen. 

Když si představím jak na všechny ty asfaltové a betonové plochy spadly miliony až miliardy kubíků vody, které jsou teď už v řece a zítra budou někde u Bratislavy nebo Drážďan, tak si znovu připomínám, jak jsme my lidi blbí zcela v souladu s územními plány a urbanizačními záměry pod kterými jsou podepsaní všichni ti CSC s kulatými razítky a milionovými platy. 

Bahno na silnicích splavené z polí, protože se tam voda nemá o co zarazit, rozvodněné menší toky, protože jsou napřímené, lesy jsou mrtvé od kůrovce a z každého dvora, každé silnice, každého nádvoří a každé střechy na Kauflandu to teče zcela v souladu se všemi projekty, normami, vysokoškolskými skripty a zákony přímou cestou do moře. 

V půdě prý chybí cca 400 mm srážek. Dneska to skoro spadlo, leckde možná i víc... Nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že se vsáklo mezi 5 - 10 milimetry. Tři čtvrtě spadlé vody je v tahu. 

U mě se do půdy dneska dostalo minimálně 20mm. Dalších deset jsem zachytil do nádrží. Zbytek je pryč. Chvíli to bylo tak prudké, že to doteklo až k vpusti těsně před průjezdem, která je poslední záchrana před vniknutím vody do baráku. Každopádně mám vody na příštích 6 týdnů bez jediné kapky deště. Pokud nebude moc vedro, tak ještě déle. 

Uprostřed Vidlákova je rybníček, který byl skoro vyschlý. A je vyschlý pořád. Proč? Protože kolem jsou krásně vydlážděné plochy, které všechno vodu poslaly směrem na čističku, kde teď mají mimořádnou šichtu a nějak se snaží to navléknout, aby dešťová voda nevnikla do čističky a nevypláchla jim bordel. Teď tam různě zvedají a spouštějí česle, zvedají odlehčovací stavidlo a zase ho spouštějí.  

Na druhé straně Vidlákova zase chcípají ryby v požární nádrži, protože tam hrkla voda ze všech okolních silnic i s olejem z aut. Původní koryto je dávno zarovnané. 

Vidlák děkuje všem chytrým hlavám, které zinkasovaly miliony korun za výchovu nových projektantů, kteří dnešní stav vetknuli do zákonů, nakreslili a postavili. Teď za drahé peníze vymýšlejí co s tím a až to vymyslí, bude to zase drahé a k ničemu. 

Takže až zase bude mluvit nějaká moudrá hlava o suchu v půdě, tak mu připomeňte, že po dnešním dešti žádné sucho být nemuselo. Stačilo by, aby to zůstalo zhruba tam, kde to spadlo. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.9 (91 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

kapat.

Průměrný počet slepic: 2.5 (10 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Možná se stáhnou zemní praskliny. Se spodní vodou to nebude mít nic společného.

Průměrný počet slepic: 3.3 (8 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je největší jednorázový déšť od 20. prosince. Hladina vody ve studni se tím zvedne o cca 10cm někdy ve středu a zůstane 1,5m pod normálem. Louky dostaly vodu, pro stromy to je alespoň trochu. Vylezou slimáci a závojenky.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Urbanizace

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

včil je to brutál. Doslova jako když otočí kbelík.
Ale nám to neva. My jsme na to zvyklí.
Ovšem abychom si rovněž užili pětisetletého sucha, chytří, mladí a krásní soudruzi nám za ojrodotace z Bruselistánu zmeliorovali řeku. Snížili tok vybagrováním koryta o půl druhého metru, snížili splavy, prý aby ryby mohly plavat proti proudu.
Živou rybu jsem v místní stoce neviděl už asi tak pětačtyřicet let. A jak mile se nějaká ryba splete a připluje sem, v tu ránu ji má pytlák na háčku.
Zato všem okolo řeky klesla hladina vody ve studni.
Čím to asi bude?
Z břehů ti kreténi vyrvali staré stromy a nakladli tam tunové balvany s ostrými hranami a v jednom sklonu, aby nějakého hlupáka, který by spadl do koryta, ani nenapadlo zkoušet se vydrápat ven.
A do koryta namlátili klády, prý aby řeka, když je v ní málo vody, hezky meandrovala.
Po třetí velké vodě (povodeň to nebyla, jen bylo v řece víc vody) v korytě nezbylo nic.
Ale za to, zcela a úplně zmizely žáby.
A ježci. těch tu byly taky spousty...
Ale máme ekologickou řeku...

Průměrný počet slepic: 4.7 (29 hlasů)

Vy dra se mi líbíte :) Vydra je snad chráněná a potřebná :)
Targusi, na 500letý sucho musí přijít adekvátní protiklad vzhledem k zákonu entropie - tj. každá. soustava snaží dostat do rovnováhy? Pamatuju na ten hyenistický turismus, když byly závody chatek z Chuchle k soutoku Berounky s Vltavou, vítěz obdržel jako cenu vysoušeč vlhkosti a odpuštění vodného a stočného na doživotí.....:)

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

Targusi, Vy jste tady nestor a navíc technicky vybavený. Jak to mám udělat, když chci reagovat přímo na Vidlákův článek? Kde mám kliknout?Jsem starý, blbý a ošklivý, takže předpokládám, že to bude úplně primitivní. Jen mě nasměrujte. A jestli Vás rozrušila debata o závitu prasečí napáječky, vězte, že měla smysl a Vidlákův půlcoul funguje báječně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nejškodlivější slovní spojení moderní výstavby - dešťová kanalizace....

Průměrný počet slepic: 4.7 (11 hlasů)

No nevím, z mého o pohledu ta nejlepsi zmena po roce 89, kdy se zacali delat cisticky a svedlo se do nich vse.

Ted je moznost udelat "vidlakuv navrh", na svedeni destove vody z betonovych ploch do retencnich nadrzi pro zemedelce. V te destove je sice bordel, ale nejsou v tom hormony, leky apod. Takze za me to dava moznost zmeny k lepsimu, oproti systemu "neexistence".
Nez napises "vsak primo na pozemku", ano to je super u rodinneho domu, ale v centru obce, kde to pujde spise do zdi a sklepu odkud se to odpari nebo bdue spotrebovano plisni, nez do podzemnich vod. Takze jako pokazde, nic nelze brat doslova na kazdy pripad.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Tady jedno video od pána jménem Štefan Vaľo https://www.youtube.com/watch?v=RhMaOMV0Omo
Tenhle se domnívá, že důležitá příčina sucha jsou příkopy, odvodňovací kanály a svahy narušené lidskou činností (včetně svahů kolem cest).

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by nrsfb (neověřeno)

Trvalý odkaz

je to, že roční srážkové souhrny klesají. Kde nic není, ani smrt nebere. Po X letech tučných, kdy bylo potřeba odvodňovat (meliorace), přišlo Y let hubených, kdy by naopak bylo třeba zavodňovat. Na Znojemsku, jak psal Vidlák a mohu potvrdit, existuje síť závlahových kanálů, bohužel chřadne, chřadne, až ... Snad ne. JD

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

nakecal?
Docela nedávno jsem tu dával odkaz na statistiky, srážky podlekarajů i okresů, od r. 1961.
Je fakt, že jsem se díval pouze na celou ČR, ale žádná dešťová trága se nekoná. Už bývalo hůř. Na druhou stranu je faktem, že máme šílenou spotřebu a vodu z krajiny odvádíme, jakož i demolujeme ornici a lesy, o tom žádná.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

co se bude dít, když se za pár let zjistí, že deště se v rámci cyklu vrátily?
Teď se bude odbudovávat dešťová kanalizace a poté zase budovat?
Asi jo, protože je to perfektní finanční perpetum

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)

Třeba pak někoho napadne, že bude nutné se věnovat struktuře půdy. Začínám si skoro myslet, že současný stav půdy a sucha těm největším miliardářům vyhovuje, protože tím donutí malé majitele půdu prodat a skoupí ji nejbohatší lidé. Pak si díky suchu zařídí státní dotace a zase oderou tu chudší skupinu obyvatel. Vidíme vznik novodobých feudálů v přímém přenosu.
Přitom by někdy stačilo nedělat vůbec nic a nechat přírodu, ať si poradí.

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Gdybyste Vidláku, rozvedl svoji poslední větu na deset bichlí o objemu Marxových Kapitál, byl byste slavnej.

Průměrný počet slepic: 3.1 (10 hlasů)

kdo by to četl, raději ať věnuje čas tomu, čemu rozumí nejvíce - pěstování plodin a občas nám něco prozradí,bude se to hodit

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

In reply to by jaryn (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gdyby blboni nekradli a nechávali věci ležet tam kde spadly byl by Jaryne na světě ráj. Byli blboni, co rádi žrali kamení, nastěhovali se tam, vykalačili díru ve skále a říkali si kameňáci. Ale veksláci a přestupníci je vokradli a pak ve všeobecném dobroserském zájmu po nich pojmenovali dobu kamennou. Nelíbili se jim zkroucený toky řek, tak si je narovnali a obetonovali aby mohli po své zlo dějské práci opalovat sebe a stejky. A gdyž všechny byzony, u nás buvoly a zubry, sežrali, začali je dovážet. A k temu eště nějaký soudky modrýho Amontillada z Maroka a nějaký cetky z Benátek aby vypadali tendenčně.

Jo, sou to události, co už nejsou vidět, zapadly pod prachem zfalšovaných dějin kerým říkaj dnešní inteliGenti HisTórie. A ta si tady dělala co chtěla. Vykácela lesy a šup byly tam vinice kyselýho ryzlinku. Nějaký jedlý kaštany se daly sehnat eště za totáče. Ale gdyž na ně maj šmejdi chuť nechají se to dovízt cestou necestou nebo letecky to sem hodí nějaká čínská firma a přibalí k temu pro naše syny a dcery nějaký ponožky, trička, že sme pré tací mamlasi, že ani to si neumíme udělat. A tak nám to hoděj levnějc aby se celej řetězec překupníků nažral. Málogdo si už dovede představit jak by to u nás mělo vypadat.
Zapomněli na rady předků a maj z teho v hlavě galimatiáš. Jeden volí naštudované poloblázny, co jim raděj nalejvat a druzí volej pošuky co raděj vylejvat. A to už přece stojí za to sepsat to jako diagnózu.

Už ani nevíme jak krajina vypadala. Daj se sehnat starý mapy, gde sou města jako pěst na voku. Kostel, fara, ouřad, šatlava, hospoda a finíto. Žádný dělnický kasárna. Statky roztroušený, jezdilo se hvozdy, lidi nedojížděli na pole a dříve to muselo bejt totálně jinak. To bylo asi eště v dobách gdy lidi neměli v hlavách kupecký počty pro desátky a kalendář gdy maj dojít ke zpovědi u církevní policie, gdy za napráskání sousedů eště museli dát inkviziční poplatek za ztracenej čas u výslechu. Chápu, že z teho muselo lidem hrábnout a uhli před tou hnusnou mocí.

Za socíku nahnali všechny do import exportu a lhali jim, že to dělaj pro sebe, že to je národní. Že z teho bude vejvar co eště nigdo neviděl. A blboni muklovali, dokud nepřišli změny. Že jim změny donesli študenti včele s Havlem. A dnes se mudruje esli zemi škodí míň řepka nebo rundup. Esli je lepší nalej nebo vylej.
V jednom filmu o našich emigrantech v Austrálii se bavili o tem, proč aborginům hrabe. Výsledkem bylo, že jediný co by šlo udělat je to, že by si tam nalezlá cicvilzace sebrala svý saky paky a vypadla kompletně. No ale že to by znamenalo přepsat HisTóriu. Že spíš domácí obyvatelstvo zmizne. Proč se tyto procesy nediskutují. Proč lidi nesepisujou svoje vlastní, domácí, střediskové potřeby a nechávaj se pohlavkovat cizákama. Proč poslouchaj jejich kecy, jejich muziku, jejich nápady, gdyž jim to láme vaz. To stojí za sepsání těch deset bichlíí. Žádný šifrovaný kecy.

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Jinak připomínám základní poučku pro základní školy a krajinu mírného pásu bez zásahu člověka (s tím, že samozřejmě chápeme, že na skále to bude vypadat jinak než na louce): 1/3 srážky se vsákne, 1/3 odteče a 1/3 se z povrchu opět vypaří do malého oběhu. Připodotýkám při tom, že mezi odtokem a vsakem v přírodě panuje čilá výměna vody (z řeky se vsakuje do půdy a okolních hornin - Labe a česká tabule jsou v tomto u nás kingové - a naopak, s tím, že z podpovrchu nemusí nutně odtýkat voda z deště dnešního, nýbrž z deště mnohem dávnějšího).

Popis skvělých lidských urbanizačních plánů mi vždycky připomene tu krásnou rekonstrukci silnice z prostředků EU v bydlišti mých rodičů, kterou jsem už také několikrát připomínal. V obci zlikvidovali škarpy podél vozovky, hezky okraj obložili kamenným rantlem, takže při větším dešti je ze silnice bazén (hlavně na podzim, když listí zanese kanály) a protože bytovky, v nichž v jedné rodiče bydlí, jsou po svahu pod silnicí, stává se napojení přístupové cesty od bytovek k silnici famózní branou k zaplavení domů vodou ze silnice. Nakonec to taťka vyřešil krumpáčem a strouhou, jíž vodu stočil do trávníků vedle domů a dál do svahu pod ně. Naštěstí nemá ta cesta panely po celé délce... Mimochodem, ten krásný projekt zapomněl nějak i na chodníky v části obce. Ony tam tedy nikdxy ani nebyly, ale dokud tam nebyly ony dlážděné lemy okraje vozovky, jež jako mantinely brání nejenom vodě, ale i chodcům udělat jednoduchý úkrok stranou, dalo se chodit na rozhraní vozovky a trávníku za ní. Je to dnes vždycky chuťovka, zvlášť když se potkají chodec, kamion ve směru jednom a autobus ve směru druhém...

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)

...a napsal jsem něco v podobném duchu neb jsem se o vztahy vv přírodě od mala zajímal, takže slepice místo palce a pozor na hormony v kuřecím :)

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

je sucho, tak je sucho, a vy sem nematlejte své pitomé školní poučky.
Jaké máte poučky o našich nových krásných, mladých, chytrých a hnědých soudruzích připrchlících, no?
Nemáte nic, vy jeden školně poučovací moulo.
Zapamatujte si, že platí jen ty poučky, které jsou dětem sdělovány Čolkem v plísni, chytrými tefanóny a tabletóny, dalšími jinými vzdělanými neziskovkami, jejichž soudruzi vyslanci rozumějí všemu nejlépe, a tak všelijak podobně.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Souhlas. Doplňuji o to, že málokdo ví, že pod každým tokem, řekou v podloží teče neméně 1x tolik vody, kolik teče a je vidět ve vlastním korytě. To se projevuje jako dotace spodních vod a zahlubování každého toku rychleji, než by to způsobily pouze povrchové vody.
Při realizaci komunálních projektů , typicky chodník, dešťová kanalizace, chybí širší rozhled. Každý se spokojí s tím, že dešťovou kanalizací zaústí do nejbližšího recipientu a je vymalováno. Nikdo obvykle nepřemýšlí nad tím, kam to teče a zdali by nebylo vhodnější řešení.Navíc je katastrofální nedostatek projektantů vodních staveb. Např.na okrese Bruntál je jen jeden, všichni odešli do důchodu. Informace z KÚ(Krnov) , životní prostředí, vodní hospodářství. A tak sháním po Ostravsku projektanta na malou vodní stavbu už půl roku a zatím neúspěšně. Jak bylo výše řečeno, je jich málo a tím pádem je malé akce moc nezajímají, protože málo peněz.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

voda co teče v terase vodotece je něco, na co se zapomíná. Při větších srážkách se ale sama připomene, pač vrátí vodu do původního koryta. Projektanti pak čumí, proč se potoku nelíbí ten krásný vydlazdeny rygol, který tak pracně maloval v dwg...

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

pragmatik.
Co se zeptat na povodí Opavy,mají i pobočku v Krnově.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

jen jeden projektant, znamená, že se v tomto regionu napáchá minimum škod.

Jinak se zkuste poptat, kdo projektuje pro tamní lesáky. Ti vymýšlejí hovna v lese furt, to vím na beton. A zkuste obvolat firmu Lresostavby. Třeba jim nakecejte, že chcete postavit přehradu, nebo tak něco. Možná se uloví a něco jim ujede z huby.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Mám vás rád, ale kdyby jste věděl o jak malou záležitost se jedná, pak by jste zaplakal nad sebou a současně naším světem. Potřebuji jen hrábnout do rybníka a vyměnit požerák. Nepatrná akce, kdybych nepotřeboval projekt a schválení vodoprávních orgánů. ten musím mít, protože potřebuji hrábnout do dna. A jsme tam, kde jsme.Na černo to dělat nechci, protože právní hledisko, a tak musím bojovat ze systémem, jak nejvíc to jde. Paradox, nikdo se záměrem nemá žádný problém, všichni to schválí a naopak to podporují, ale musím dodat projekt a příslušná vyjádření..

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Samozřejmě i v Opavě jsem učinil dotaz, mám tam kamarády mezi projektanty. I když jsem nabízel modré z nebe ve formě zakázek pro celý okres, stejně jsem se dočkal skrytého výsměchu. Jsme tam, kde jsem byli před rokem 89. Zase fungují jiné skryté ekonomické mechanismy.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

...jsi obyčejnej demagog, kterej napíše občas něco z hlavou a patou aby se ugržel v proudu, kam vůbec nepatří...styděl bych se za takovou prezentaci, ale aspoň se ví, kdo je co(3,14ča) a ne gdo.....

Průměrný počet slepic: 1.4 (11 hlasů)

...s kým čím, voláme občas i hlavou :-)

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

...prší a co jsem v Práglu zaregistroval, tak jak by mělo pršet týden! Ne nárazově, ale "normálné"! Aby ho současný stav půdy byl schopen vstřebat. Protože není díky nekompetentním zásahům do krajiny schopná, díky pěstování plodin, které nezadržují vodu nebo neobohacují půdu o složky, které to podporují ten déšť zužitkovat. Jelikož byla porušena rovnováha! Existují neměnné fyzikální zákony a "selská intuice" díky které jsou takové kydy typu Sasin naprosto out, abych byl trendy :) Já už to Vidlákovi gdysi napsal jako svůj pohled na venkov (můj článek jsem patrně nedokázal převést z podoby vzpomínek dítěte na venkov do reality na reálný historický pohled na venkov jako takový a patrně to nebyl ucelený pohled na problém, takže se necítím uražený! a vyhovují mí příspěvky, pokud se chci vůbec vyjadřovat!) . Jako blbej Prágloň vím, že vojtěška je přírodní přihnojovač a zároveň zpevňovač svahů, jelikož její kořenový systém sahá mmj. do tří metrů. Pokud vím, vojtěška není trendy, protože už se jí tak moc nevyplatí silážovat díky zmenšení stavu skotu. Ale klidně mě doplňte opravte, se Šalamounem jsem nesnídal :) Další věc byla zrušení meliorací. Meliorační soustavy nejen (podle mně) zpomalovaly záplavy, ale zadržovaly vláhu i nějakou dobu po svém naplnění. A narovnání říčních meandrů byla katastrofální chyba, jelikož všechna "nepřirozeně " spadlá voda jede fofrem pryč a pokud přeplní kapacitu nečištěného koryta...pak je záplava a mohou být vyhlašovány různé stupně paniky, která by nemusela vůbec být. Nebýt narušení rovnováhy! Atmosférické poruchy sice byly i v minulosti, jde o to jak často se skutečně "statisticky" vyskytovaly. "Statisticky" v úvozovkách stejně jako jako "statisticky" v době koronavirové. NEZESMĚŠŇUJI statistiku, ale jen způsob, jak se s ní zachází! Hlavně žádnou paniku, zachovejte ekonomiku, choďte do práce a buďte zdraví a disciplinovaní! No....disciplinovaní jsme měli být hlavně ve výuce a od útlého věku děti učit vztahům v přírodě, což je vlastně téměř dehonestovaná a zneužitá ekologie, která měla podle mne být vyučovaná od 2. stupně ZŠ povinně, třeba bychom na tom byli lépe. Ale poroučíme větru, dešti i teď, kdy vidím jak se cibule zalévá vodou z Labe, které má poloviční průtok oproti normálu. To poroučení nějak nefunguje, ale blboni(začíná to být můj oblbený výraz!) nedokáží poručit. A tímto vzývám sličné elfy a jiné "přírodní" bytosti aby uplatnily svůj nadpozemský rozum a cit poradili nám jak stohoven, co stohoven dvěstěhoven...
No co, hovno co? Akorát číst z politickýho manuálu, co? BLBONI! A nejen okolo Prágloně.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

......5 slepic, ačkoliv jsou jen výraz souhlasu, prasátko je lepší. Mám uvařenu krkovičku za zatím snesitelnou cenu a asi ze snesitelně vzdálené lokality. Takže jedno hotové jídlo navíc :)
Ty stromy jsou průšvih! Pokud jeden vzrostlý údajně zadrží a vyčistí 12 hl vody a zároveň ochlazují klima, čímž zmenšují odpar...........bojím se bojím, že umře. Vaše slepička.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

In reply to by robertík (neověřeno)

Trvalý odkaz

Díky za slepice výše. Jenom k těm stromům - stromy ochlazují své okolí právě díky výparu vody na listech (během procesu se spotřebovává teplo - viz opět takové ty školní pokusy s teploměrem a vatou napuštěnou lihem), jejichž celková plocha extrémně převyšuje plochu povrchu, kterou zabírá ten strom na povrchu. Že ty listy zároveň fungují jako lapač prachu a zvukolam a celé kmeny s nimi i jako větrolam je jen taková přidaná hodnota... Vždycky mě může trefit ta zoufalá potřeba velké části našich spoluobčanů dokázat si vlastní ego motorovou pilou, protože ten strom, ten neuteče. Ani nemá zuby...

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Příroda si pořád dělá, co chce. Komunisti nestihli poručit větru dešti a kapitalisti neporučí Pešti. Když bude pršet ještě chvíli, vypadnou z ministerstva hrůzy programy pro napřímení toků řek.

Průměrný počet slepic: 3.3 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Také poděkuji za déšť,docela dost napršelo a jak se říká,za pět minut dvanáct.
Stát sice nabízí dotace na nádrže zachytávat dešťovou vodu,hodně by to pomohlo tomu,aby se mohlo nejen zalévat rostliny,ale i využít na různé mytí,aby se neplýtvalo pitnou vodou.Pak určitě o čem píše pan Vidlák,pan Gerd a to velké otevřené nádrže,rybníky,aby se voda vsakovalo do nižších vrstev půdy,co u těch plastových,betonových nejde.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

svým větrům.
Zejména když takhle po ránu napadne Starou Jahodu navařit po ránu "byncoki".
Byncoki, neboli "správně" počeštěně "becáky" jsou fazole velkého vzrůstu, uvařené do měkka, podávané coby hlavní chod s chlebem namísto seriozního oběda.
A jelikož "nejsme žádní chudáci", Stará Jahoda je občas omastí upraženým špekem a cibulkou, případně do nich okraje uzená žebra. Klidně můžou být i z ovečky, nejsem vybíravý.
To se pak přežeru úplně ganc a takovým způsobem, že mne musí famílie opatrně přemístit od jídelního stolu do obýváku na gauč, pustit tiše televizi, abych měl dobré spaní, a tiše se vzdálit, než se z takové krmě zrekreuji.

Průměrný počet slepic: 4.4 (20 hlasů)

Na Krétě takovým opravdu velkým a bílým fazolím říkají "gigantes". Jsou s rajčatovým sosem a samozřejmě s olivovým olejem a kořením. Když se jimi nacpu po vašem vzoru, přijdu si také gigantes, jen vzlétnout.

Průměrný počet slepic: 3.8 (14 hlasů)

umět poručit, zejména v hromadné gorolské dopravě, ve frontě na životní potřeby, v dívadle na jezerce a v létadle. Z becoků nejde šrámkův stříbrný vítr, ale normální smrad. A jsou hlasité, sice trochu méně, než z hrachu, ale stojí to za povšimnutí i na druhé straně ulice. Není to čočka, ta je tichá, ale břehy mele.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Bo ten způsobuje kanonádu společensky paralyzujících plynů.
To nemám ze své hlavy, ale od kuchaře.

Takže se zelím nebo s bramborovou plackou bez obav, ale chleba způsobí to smrduté kvašení a sociální degradaci jedlíka :o)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Na vojně byl king. Buď to bylo vyšlehnutí plamenů, nebo plíživá ohnivá řeka po pyžamu. Vždy modré barvy.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Vy jedna sfiňo, co mi to doporučujete! Z takové kombinace by mě museli rovnou zabít, anebo zavést nucené větrání střev. Něco jako ty ventilační jednotky na Covid, ale na reverzní chod.

Popravdě řečeno u mne je úplně jedno, co konzumuji. Výsledek je VŽDY pouze dvojí. Buď katastrofa,anebo úplná katastrofa.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

stíbrný vítr
vane od stavení.
Patnácté zastavení
na křížové cestě.
Sypla jich tam dvěstě,
je to kalvárie
těžko se to skryje.
Bouře v tlustém střevě
po krátké prodlevě
zas burácí hrom,
málem spadl strom.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

...Óda na fazole, ne? :)

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Proč by ne, když Pablo Neruda mohl napsat "Ódu na cibuli", též ve vrších.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

které ještě chyběly na motorku. Pršelo a to mám rád. Vzduch i ve městě trochu líp voní. A lidí je méně. Šel jsem kolem Harachovského potoka. Pohled na tekoucí vodu mě vždy přitahoval. Opřel jsem se o zábradlí a chvíli pozoroval tu divnou vodu, která rychle a úplně tiše proudila mezi krásně svislými kamennými zdmi a vodorovným hladkým dnem. Znásilnili jsme ji a znásilňujeme neustále, proto spěchá pryč. Voda mlčí, jen občasný vodopádek z kanalizační trubky šeptá výčitky.
Nakoupil jsem spojovací materiál a cestou do barev a laků jsem odbočil za opuštěné parkoviště mezi stromy, stáhnul roušku, pokuřoval a zase uhranutě pozoroval vodu. Lužická Nisa sevřená v stejně pravoúhlém korytě jako Harachovský potok spěchala k místu, kde spolu splynou a budou prchat za svobodou.

PS: Ve městě a před tím i ve vesnici, kde jsem bydlel, zapracovali na vodních tocích a točcích úplně stejně. Zmizeli pstruzi i raci, vesničtí haranti, včetně těch mých, už v gumákách nebrouzdali sem a tam a nepokoušeli se je chytat do rukou. A nám jako rodičům přibyla starost, protože do potoka se už nechodilo, ale z dvou až třímetrové stěny padalo.

PPS: A možná jednou v noci moudří z národních výborů PAL, na základě tajného usnesení Evropské komise, raději odstraní usvědčující cedulky s nápisem: "Tato krása byla vybudována z fondů Evropské únie".

Průměrný počet slepic: 5 (18 hlasů)

EU jen pokračuje v socialistické tradici.
Kousek od chalupy (byla na kraji vesnice) meandroval Novosedelský potok v (na místní poměry) mohutných zátočinách, které se každoročně trochu měnily. Místu se říkalo "pastvišťata", protože zemědělsky to bylo nevyužitelné území, kam jsem chodil s místními dětmi o prázdninách pást krávy a kozy, hrát karty a provádět různá alotria.
Úplně začátkem 60.let tok potoka napřímili do rovného koryta, zpevněného kamením, těsně pod hranou lesa. Naštěstí měli tolik rozumu, že břehy osázeli nějakými keři a stromovím, nicméně voda tudy teče po přímce, tudíž jaksi podivně a "bez zájmu". Prostě šup pryč a hotovo. Získalo se tím pár hektarů pole, to je pravda, nevím, zda je místní zemědělci tolik potřebovali.
Nevím, zda to má souvislost, ale koncem 60.let pak přišla lokální povodeň, kdy voda sahala až do půlky návsi. Můj děda tvrdil, že to nikdo nikdy nepamatoval. Další podobná přišla v tom legendárním noemovském roce (tuším 2002), kdy to bylo podobné.
Dále po toku se nalézá tzv. "Hrobí", kdy byl potok ponechán v původním stavu, mírně se točící, se dvěma tůněmi (tam jsme se chodili koupat) a malým jezem (zde začíná náhon do nedalekého mlýna, který patří synovci). Náramně romantické místo. Kdysi mě tam pod ním táta učil chytat raky, kde je jim dneska konec.

Jedna pozitivní zpráva. Jezdím se koupat do Katovic na jez na Otavě. Za poslední roky (tak deset?) se tam výrazně zlepšila čistota vody. Nevím jak chemicky, žádný rozbor nemám, to jen tak pocitově a vizuálně - ten rozdíl je jasně viditelný.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

je dlouhý.
Sázím rovnou a bez čtení pět kur za JEDINOU větu, a to hned tu první.

EU jen pokračuje v socialistické tradici.

Tím je řečeno vše.

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

mám jednu jedinou, ale zásadní poznámku.

Čistota vody se vůbec nezlepšila, to jenom vy blbějc vidíte.
Správně bych měl napsat "hůře", ale mně se to "blbějc" více líbí. Zní to tak chytře, mladě a krásně.

Stran čistoty potoků asi tolik. Nepamatuju, že by bylo v podhorské říčce, u níž si dovoluji přebývat, tolik řas, jako je nyní. A to se u nás nehnojí, bo kdo by hnojil les a zbytky nezastavěných luk.
Můžeme vésti učené debaty, proč tomu tak je, ale to je asi tak všecko, co s tím můžeme dělat.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

To znamená vynechat Godotovu oblíbenou hospůdku Na Parkánu. Bůhví co tam přidávají do nápojů. Možná likvidují staré zásoby likérky Drak a ze šestilitrových demižonů postupně přidávají hostům. Se pak nedivte, že všichni blbě vidí.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

...voda která moc neteče, dostatek světla a živin. A ve studené vodě se jim taky nelíbí. Taky je možné zavlečení, viz sinice na Slapech až z Orlíku.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

gury (gura je půda, neboli poslední patro pod střechou. Pokud je toto slovo užito s nějakou předložkou / z gury, do gury/, znamená to označení všeobecně vyššího stanoviště, než na jakém se nachází mluvčí. Pro inostránce nepříliš pochopitené).
Anebo by taky ještě mohla "valit z grapy". Grapa je strmá stráň.
Tedy voda teče dosti rychle, studená jak led, bo teče z lesů (zatím ještě), světla máme, jako všude jinde a o živinách nevím nic. Ale ty doby, co jsem běžně pil z řeky, už jsou fakt pryč. Čistotě vody, která protekla 15 km mezi baráky už fakt moc nevěřím. Zvlášť kvůli těm řasám.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)