Otesánci na polích

Autor

U nás na jižní moravě už pole zlátnou. Žně jsou za dveřmi. I když... letos začnou nejméně o čtrnáct dní později než loni, možná se dokonce opozdí o tři týdny. Není vedro. Třicítky se dostavily tak na jedno odpoledne, pořád poměrně výrazně prší a za červen už u nás máme na těch nejméně deštivých místech 120 mm vody. Čtvrtina našeho běžného ročního úhrnu spadla jen za červen. Leckde je to ještě mnohem víc. Pole jsou rozměklá, klasy jsou nalité, zároveň je slunce "neupeklo" a tak se nám rýsuje nový celorepublikový zemědělský problém. 

Obilí polehává. Klas je tak těžký, že stačí vítr z vhodného směru a pole si lehne jako domino.  Polehávání vytváří fantastické obrazce a leckterý laik polehlé obilí považuje za výsledek řádění divočáků nebo jiné zvěře. Ani náhodou. Divočáci jsou už nastěhovaní v kukuřici, protože tam mají prostor, žrádlo a nejsou vidět. Obilí si lehá samo. 

Za čtrnáct dní to začne a tak už leckde můžeme vidět kolony aut, které se marně snaží předjet nějaký moderní kombajn, který se už přesouvá na místo svého budoucího působení. A o kombajnech bude dnešní článek.

Kombajn byl ve své době onen magický prostředek, který zázračně svým použitím rapidně zvýšil výnos pole. On ho tedy nezvýšil, ale posekal a vymlátil ho naráz za krátkou dobu. Ztráty poklesly o celé desítky procent, žně se dostatečně zrychlily, aby žádné obilí neshnilo přímo v klasech. Byl to takový zázrak, že si ho všichni pořizovali i když je to obrovská složitá a drahá mašina a navíc pracuje jen po malou část roku. Vlastnit kombajn se vyplatí i stopadesátihektarovému sedlákovi. Ne samozřejmě nový supermoderní Claas, ale nějaká starší repasovaná mašinka za ten milionek stojí. 

Kombajn je také první zemědělský prostředek, který už narazil na své fyzikální limity. Je maximálně obrovský, aby ještě směl na silnice a to jen jako speciální vozidlo. Je tak vysoký, aby se taktak vešel pod mosty. Jeho zásobník na obilí se rozkládá až na poli, aby se do něj vešlo přes deset tun obilí a vyprazdňovací rameno má speciálně konstruované šnekové dopravníky, aby svůj obsah nasypal na náklaďák během několika málo minut. 

Tu a tam má ještě někdo starého východoněmeckého Fortschritta, který byl ve své době slušně velká mašinka, ale když se postaví vedle dnešního moderního kombajnu, vypadá jako trabant vedle rolss royce.  

Kombajny už nemají kam růst. Všechno vnitřní zařízení už má maximální rozměry a tak roste jen žací lišta. Když jsem se před osmi lety přistěhoval na moravu, největší lišta na okrese byla devítimetrová. Dneska je už překonaná. Používají se dvanáctimetrové. Takový kombajn ujede kilometr a má hektar posekaný. 

Tyto moderní velké kombajny zařídily jednu věc... už se nebojuje o zrno. V evropských krajích je tolik kombajnů, že jsou schopny za dobrých podmínek zvládnout sklizeň do čtrnácti dní. Jakmile obilí dozraje a pole obeschne, vjede se do toho a pokud to nezastaví déšť, za čtrnáct dní je celá podnebná oblast sklizená. Dokonce to došlo už tak daleko, že se začíná sekat třeba až v jedenáct dopoledne, aby obeschla rosa, protože za vlhkost jsou ve výkupu srážky z ceny. Dnešní agronom si může dovolit nechat kombajnéry celé dopoledne doma aby ušetřil těch pár korun na tuně. 

Dávné obrázky plechové kavalérie, kterak bojuje o zrno a seče ve dne v noci imrvére, jejich vedoucí se bojí dešťů, protože se vše rapidně zdrží, to je už dvacet let minulost. Žně jsou sice stále mobilizací zemědělských sil, ale už se to obejde skoro bez brigádníků. Navíc kombajnér už dneska může být celkem kdokoliv, celé zařízení se nastavuje jedním tlačítkem, kombajn jede podle GPS na centimetr přesně, laserový zaměřovač navede lištu přesně na kraj, kombajn si sám přidá v řídkém porostu a sám zpomalí v hustém. Dokonce umí do zemědělské mapy zaznamenat výnos na daném místě a podle toho se pak naprogramuje rozmetadlo hnojiv, aby dávkovalo přesně podle potřeby. 

Samozřejmě kombajn není jen výhoda. Troufám si tvrdit, že značná část dnešních dávek agrochemie se na poli používá právě kvůli kombajnům. Kdysi se z pole vše odvezlo. Obilí se požalo, nadělaly se z něj snopy, ty se nechaly na poli doschnout (a také shnít) a pak se odvezly. Z pole odjela nejen pšenice, ale i všechen plevel. Mlácení, třídění a profukování probíhalo ve stodole, koukol se zkrmil a na pole se vrátil jen uleželý hnůj. Dneska kombajn vymlátí na místě a všechna semínka plevele krásně rozfouká po poli. Pak se podmítne strniště a vše je krásně zaseté. A protože nikdo nemá peníze na několikanásobnou orbu, řeší se to postřikovačem s herbicidem. 

Zároveň je to právě kombajn, kterému nejvíc vadí přejíždění mezi poli, vadí mu nerovnosti, protože dvanáctimetrová lišta má sice samočinné kopírování terénu, ale dvanáct metrů je prostě moc a mezi oba konce lišty se vejde dost velká mulda či kopeček, aby to byl problém.  Takže nebojujeme o zrno, ale kácíme větrolamy, scelujeme velké pozemky, protože kombajn hodně žere a každá jeho hodina provozu je fakt drahá. 

Letos bude obilí polehlé. Lišty musejí pěkně až na zem a moderní Claas nebo New Holland, který za normálních okolností poseká denně stovky hektarů, se bude párat s ležícím materiálem a jeho výkon spadne na pět hektarů denně. Vnitřní ústrojí to ani nepozná, že do něj něco jde, ale motor bude muset točit celou tou obrovskou mašinou a zemědělci budou nadávat i když je palivo levné. 

Asi vás nepřekvapí, že všechny funkční staré kombajny jsou letos v kurzu a kdo ho má, slušně si vydělá. Fotrschritt s pětimetrovou lištou letos poseká víc a levněji než moderní stroj. Letos uvidíte staré orezlé šroty velmi často. 

A ještě jeden postřeh. Přibývá kombajnů na pásech. Schválně si všimněte. Víte proč? Protože na severní polokouli jsou žně podle dlouhodobých trendů stále mokřejší. Velcí výrobci na to reagují jako první, protože jde o jejich obrovské náklady na vývoj a tak přibývají pásáky, protože ty mohou na více zmáčenou půdu.  To je také jeden z důvodů, proč jsem skeptický ke všem kecům o suchu. Většina z nich je motivována nikoliv pravdou, ale osobním prospěchem.  Ale výrobci kombajnů...  ti vědí  svoje.  

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (83 hlasů)

Komentáře

tak co takhle "40 akrů a mula" a všechny z toho plynoucí následné právní akty a z nich vzešlé majetkové a/nebo finanční nároky?
Je to moc zajímavé čtení, i když začnete pouhou wikinou.
"Legrace" je, že majetkové nároky z nezrealizovaných "40 akrů a mula" (US právničina to používá jako terminus technicus) trvají a po celou dobu se úročí. Což činí nynějších 14 bilionů (US "trillions") dolarů.
Právní kanceláře už nadskakují nedočkavostí, bo v USA se velmi nevyplácí něco slíbit a pak to nedodržet.
- Pozn.: Je faktem, že realizaci "40 akrů a mula" v mnoha případech zabranili politici z DEMOKRATICKÉ strany, kteří podpořili ZÁKAZ prodeje či darování půdy, zvířat a zemědělského náčiní ne-bílým obyvatelům USA a preferovali znevolnění ne-bílých prací na půdě za mzdu a pronájem půdy týmž za nesplatitelné nájemné.
Snad jim to někdo z právníků omlátí o hlavu v nadcházejících presidentských volbách.

Takže to, co v 70. letech 19. století mohlo být LEVNOU, bezpečnou a POHODLNOU reparací za otroctví (z hlediska státu není nic bezpečnějšího než přiměřeně nakrmený vidlák hospodařící na SVÉM poli a kousíčku lesa), se nyní stane pro USA ekonomickým problémem.

Co se týče Cikánů, tak ti nebyli v předválečném Československu ani omylem "integrováni a bezproblémoví". Kdyby tomu tak bylo, nemusely by v RČS být přijímány zákony o zabránění potulce, příživnictví a o donucovacích pracovnách.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

Tvrdil jste, že migranti vojenského věku migrují do Evropy, protože přišli o rodiny.
To jste si vymyslel, abyste si kompenzoval svou vinu, nebo odkud ten údaj máte?

Průměrný počet slepic: 2.9 (8 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já jsem nic NETVRDIL.
Pouze jsem nadhodil tři MOŽNÁ vysvětlení té podivné migrační vlny.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

průměrně vzdělaný šimpanz, který rozezná podle ksichtu a figury chlapa od báby a dědka od mladé kočeny.
Naprosto postačí si prohlédnout fotečky soudruhů připrchlíků, kterak se připlavují, či kterak pochodují (rok 2015).

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

V USA nexistuje promlčení a mají tam kolektivní vinu?

Nebo se budou kasírovat pra- pra- vnuci těch bankéřů, cco obchod s otroky prováděli.

Jak to bude s černochy, co jsou zároveň potomci otrokářů. Budou si přendávat peníze z levé kapsy do pravé?

Budou kasírovat bělochy a třeba Číňany, co dorazili do USA v posledních 30 letech a tak na rozdíl od těch černochů nemají žádné příbuzenství otrokáři?

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

A až je vyplatí, tak je s omluvou vrátí tam, odkud je přivezli, doufám....

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

ale nebyli občané ČSR, ale byli bez hranic. To neznamená, že sem patřili. Byli to projíždějící turisté a cestou kradli.

Co se týká těch imigrantů z muslimstánů a Afriky, máte to špatně. Rodina vyslala na cestu nejstaršího syna, aby nalezl vhodné místo, a oni za ním už přijeli legálně. Otec musel zůstat doma starat se o zbytek rodiny, takže nastoupil nejstarší syn.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Já si myslím, že je odškodní a hned jim ty peníze uloží do nějakého fondu RomaTrent a rozdá jim podílové listy na krásných barevných papírech.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hloupé dotazy klade tady zejména elfík rk, ale ten se alespoň podepíše. Bude to asi tím, že musí vykazovat činnost.
Chcete li uspokojivou odpověď vzneste svůj dotaz na příslušné ambasádě.. Popřípadě se obraťte na některé ze spousty
neziskových organizaci. Tam jako anonym jistě uspějete Pakliže skutečně bažíte po poznání jsou tady universitní
fakulty kde se vyučuje tzv. sociální a kulturní antropologie a dějiny lidstva. V univerzitních knihovnách lze dohledat
řadu diplomových práci, které obohatily společenské vědy o cenné poznatky. Pak byste nás mohl na tomto dvorku
obohatit o své poznatky,

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já se už na ambasádě ptal a nic. Že existuje bílé privilegium, ví každý. Včetně vynálezkyně tohoto termínu. Ale v čem jako spočívá v praxi, prostě jak se projevuje, když existuje pozitivní diskriminace menšin, tedy negativní diskriminace původní populace, je mi pořád záhadou!
Teď tu občan tvrdí, že tu existují nějaká opatření, která nejsou na papíře, ale v praxi platí, a já pořád nevím, co to je ! Tak se ptám občana, protože mne to fakt zajímá!
Rád bych tu odpověď, pokud teda občan není planý mluvka a nevymýšlí si. Ta otázka trvá!

Anonyme, nejsem anonym. A žádný elfík mne nezajímá. Otázky nejsou takové ani makové. Spíš jde o odpovědi. Kdybyste znal odpověď, klidně se do diskuze zapojte.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

číslo National geographic,anglická verze je celá o diskriminaci,včetně žen,co mají malá prsa křivé zuby chlupaté nohy apd. To též neni nikde na papíře a v praxi platí.Seženete si to číslo.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

vám prozradil, že mám malá prsa, křivé zuby a chlupaté nohy?

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)

na srdce, vy jste nikdy neměl negativní odsudky na stranu těch,co se nějak nevešli do Vámi stanovených šablon?

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když se Targus podíval do zrcadla, nikdy neměl negativní odsudek k tomu, koho tam viděl a to i přesto, že se dotyčný nikam nevešel.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

technická:

Podle neoddiskutovatelných zákonů geomeotroorocké optiky záleží to, kam s vejdem a zda budem mít k reflexi svého zrcadla negativní či pozitivní odsudek (či přísudek) na šířce a výšce zrcadla.

Doporučuji mít v koupelně zrcadlo o šířce podsatně menší než je polovina aktuální šířky tělesné schránky.

Bohužel jsem tento axiom objevil až léta poté, co podlá firma nalepila na dlaždičky v mé koupelně zrcadlo.

Jako důchodcovský škudlil nemám to srdce (či ledviny, žaludek, mozek čico...)... a majzlík... ......zrcadlo odsekat.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

tam není. Na otázce na občana trvám.

Zatím bez slepic

např. že za posledních 30 let všude na světě klesá počet úmrtí rodiček při porodu díky zlepšené péči akorát jsou 2 země na světě,kde to naopak stoupá.Srbsko ( nedávno proběhla zpráva,že při porodu dokonce zemřela nějaká jejich olympiinička,takže to bude jistě hrůza) a USA. Ti by se rádi honosiki nejvyspělejším zdravotnictvím na světě a tak začali pátrat a zjistili,že když jde do porodnice černoška,hrozí ji 4x větší pravděpodobnost že tam umře,nez bělošce. Bez ohledu na profesi a sociální status. Vysvětlení je jediné,že na černé přídí a přednostně ošetřují bílé

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jedno z nich je, že když vám jde v USA o život, a nemáte pojištěnítak vás podle zákona ošetří zadarmo. Když vám o život nejde, tak vás neošetří.

To znamená, že když jste bezdomovec a máte infarkt, tak vás klidně odoperují a zachrání. Ale když se vám na ruce udělá vřed a nemáte prachy na doktora a mastičku, tak ho tam budete mít dokud nebudete mít smrt na jazyku (kdy už ovšem nebudete schopen se do nemocnice dostavit).

Takže stačí, aby byly černošky méně pojištěný a ve výsledku se dostávají do porodnic méně a v kritičtějších situacích.

-

Taky záleží, co to je za nemocnici, protože černošky chodí častěji do nemocnic v černošských čtvrtích, které jsou přinejmenším méně financované z menšího objemu daní, který se vybere.

Určitě jsou i další důvody a zrovna ideologie není ta pravá metoda, jak se jich dobrat.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

bych si dál velmi rád, je to ovšem technicky neproveditelné.
Moje Stará Jahoda mi již přes 30 let vtlouká do palice, že mám pouze přední nohy.
A negativní odsudky míti nemohu, protože bych nevydržel sám se sebou, jestli mi rozumíte. Prostě šablony nebrat, protože bych na to dojel jako první.
Tedy po pravdě řečeno, já na to dojíždím dnes a denně. Stačí takhle?

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

anglická verze je celá o diskriminaci,včetně žen,co mají malá prsa křivé zuby chlupaté nohy

Je tam něco o diskriminaci chlápků, co mají malé péro, malé svaly, malé IQ, malé auto, málo vlasů, málo čistoty a málo peněz v bance? - Moc rád bych věděl, jak to v NG hodlaj řešit. Nějakej feministickej kongres by mohl přikázat svým členkám, vnést více diverzity to jejich sexuálního portfólia.

Mohlo by se to řešit losováním nebo kvótama a všechno řádně dokumentovat na webu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

je diskriminován vždy. Třeba dlouháni,kdo má nad 2 metry má smůlu. Všude a vždy.Třeba konkrétně příklad o kterém vím,nemocnice v Ústí nad Orlicí nemá jediné lůžko delší nez 200 cm,což pro člověka třeba 205 cm je problém,zvlášť když všechna nemocniční lůžka mají pelestě. O prodloužených přikrývkách nemluvě

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

Že všichni budou platit vybavení nemocnice pro extrémně dlouhé či tlusté lidi, které ve výsledku bude nevyužité, protože samozřejmě ty na extrémech nejsou tak často nemocní, aby zajistili využití?

Jak k tomu přijdou ti malí, které ti větší na školách šikanovali?

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

uživatel Anonym kritizuje uživatele Anonyma. Kolik těch anonymu vlastně je?

Zatím bez slepic

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nic takového jsem netvrdil.

Řeč byla výhradně o USA a tam jsou segregační "opatření", oficiálně zrušená až koncem 60. let 20. století, uplatňována vůči ne-bílým běžně dosud.
Pokud umíte anglicky, jistě si dokážete vyhledat, která to jsou a jak vypadá jejich uplatňování.
Sice bych Vám mohl napovědět, ale neudělám to, protože Vám o odpověď vůbec nejde.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

Psali to v reakci na feudální společnost, kde si lidé z principu nebyli rovni před zákonem.

Kdyby je napadlo, že toho někdo bude využívat k tomu, aby vyžadoval pro ošklivé stejný zájem jako pro krásné, tak by to tam napsali - nebo si to s tou revolucí radši ještě rozmysleli a jen podváděli na daních z čaje.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Až uvidíte táhnout tlupy inteligentů z měst na věsnice, doprovázenými zvuky břišních tanců, to se dovíme zlepšováků jak to dělat aby se člověk neumazal a měl plnej bachor, a že cizákům ani kousnout. Jenže todle blboně nenapadne, si to s něma vyměnit. Že peníze se nedaj jíst.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

jeden moravský zemědělec chtěl koupit traktor John Deere bez kurvítek. Volal a mailoval do vedení firmy. Bylo mu řečeno, že takové traktory firma vyrábí, ale výhradně pro jihoamerický trh. Tam by se drahé traktory neprodaly a navíc tam nemá kdo dělat elektronickou diagnostiku, protože to tam nikdo neumí. Tam se motory opravují ještě postaru. Když má např.motor nepravidelný chod, zkontroluje se palivový filtr, čerpadlo a vstřikovací trysky.

To u nás je v autech elektronická džungle. Říkal mi kamarád - automechanik, že opravoval auto se čtyřiceti řídícími jednotkami.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Viděl sem video. Přijel kamion a z něj vyjel dron. Do něj nládovali asi tunu munice a on se vznesl. Třeba by unesl aji kombajn, kerej by sklízel aji v noci. Ale to je antisocanská propaganda. Jim de hlavně aby blboni makali za každou cenu. Takovej kokotskej názor má celá panská kantýna včetně Kadimůry, kerej v životě nemakal. Tož tak s těma názorama přivezenýma na Maravu. Heh

No a pak už to znáte, dotace zlo dějům a blboňům nasrat.

Průměrný počet slepic: 2.5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

dělá 10 l/h. Ale používám 12cm, s tím se líp utíká.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

A dokonce dva!
Já mám jenom jeden a velikost někde mezi těmi vašimi.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Gdyby měl dron radlici 100 cm a měl mordechujcké povolení, kolik času by mu trvalo sklidit 150 ha teho důchodce?

Průměrný počet slepic: 3.6 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Pro pamětníky: "SK 4 - tanky míru!"

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Pane Godot.
Nejdřív byly SSSR kombajny,který se musel tahat,pak přišli SK 3 4m lišta,hned na to SK 4 3m lišta.pak NIVA,Kolos v tom se objevovali Německé kombajny E-512.514,516.Tady v okolí,byla pobočka VÚ rostlinné výroby,tam měli mrňaví kombajn Švédské výroby s 2m lištou,to jsme okukovali a líbil se nám,pro malého zemědělce perfektní.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

vývoj spěje k bezkontaktní sklizni.Nebo k samosběru.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

No, jen aby to přiletělo zabalený do mý špajzy.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

vertikální farmy. Průměrnému americkému farmářovi je 58 roků a mladí to nechtějí dělat. Na vertikální farmě bude vše automatizované a mládí sedět u kompu a to oni jo. Pašíci nebudou,jen buněčné struktury. Svět spěje ke granulím a amarounům

Průměrný počet slepic: 4.4 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Letošní počasí s mírnými dešti dává šanci lesním stromkům se ujmout.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Akorát já si "mírné deště" představuji krapet jinak 🤔

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dyť si (skoro) všichni stěžovali, jaké je hluboké sucho! Příroda nám jen ukazuje, že když na to přijde, umí dlouhodobé sucho vyřešit během velmi krátké doby.

Takže ještě pár povodní - a je to v suchu.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Někde to bude problém,kdyby bylo hodně mokro,tak ty velké kombajny ani nevyjedou.
Každý zemědělec,ZD si má vybrat kombajn podle terénu,velikosti ha obilovin a ten s 12 m lištou,ty tak na hodně rovinaté pole.
S tou elektronikou můžou a jsou časté problémy,je to vlastně jak s automobily diagnostika.
Jak v současnosti sleduji,už nevidím smykovat,vláčet pole křížem,aby se pole důkladně srovnalo.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

vidláka s malým "V", který si dovoluje přemýšlet.
Fuj je to!!!
Vy máte za úkol nadšeně papouškovat bláboly soudruhů vnucovačů nové techniky - pardon - soudruhů prodejců, kteří vám vychvalujou novou, chytrou, mladou a krásnou techniku, a nikoli komentovat a kritizovat jakési vymyšlené trapné, blbé a hloupé nedostatky, které vlastně ani moc neexistují, protože hospodaříte na zcela nevhodných polích.
A především máte za úkol tři věci:
1/ SPLÁCET,
2/ SPLÁCET,
3/ SPLÁCET.
Kušňovat můžete, ale doma u piva. V hospodě ne, bo tam je moc lidí, vy a hostinský.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Před lety jsem si s uleželým koňským hnojem přivezl i funkční semena a zaplevelil jsem si zeleninovou zahradu. Z toho jsem usoudil, že trávící trakt koně semena nedeaktivuje. Jak je to se semeny plevelů při zkrmení přežvýkavci,ztratí se jejich klíčivost?

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

nesehnala jiný hnůj,než z bioplynky a semena nějaké podivné trávy,kterou jsem tu nikdy neměla zaplevelila záhony tež, navíc se ani nic moc nepohnojilo úroda mizerná

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Wenco, nevím, jak je to se semeny prošlými trávícím traktem býložravců, ale na chalupě jsem vybral při rekonstrukci hliněný směs zásypu stropu (hlína, plevy) a vyvezl vedle baráku. A světe div se, semena plevelů, která ležela ve stropech 100 let vzešla a okolo baráku mi vyrostly rostliny, které se v okolí již dávno nevyskytují.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

semena jsou naopak přizpůsobena tomu,ze travicim traktem projít musí,jinak nevyklíčí,třeba bez roznaseji ptáci trusem. Ale že nepomohla ani ta bioplynka,kde se hnůj podrobí zvýšené teplotě mě překvapilo

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Občas se najdou nějaké zásoby zrn rýže/obilí staré tisíce let. Některá z nich ještě vzejdou.

Najde se i máslo schované staletí v rašelině. Je vlastně poživatelné, ale protože získalo vůni zvratků, tak to nikdo nezkouší.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Díky za slepici algoritme.

Někdy sem musím napsat nějakou chválu na Havla, kavárnu, globalisty a deep state.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Nechal jsem vybagrovat příjezd na zahradu skrz vysokou mez. Pak mi tam začala růst nějaká bylina s květy připomínajícími kopretinu. Na rozdíl od ní byla vysoká a květy byly podstatně menší. Taky jsem ji tam nikdy neviděl.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)