Otesánci na polích

Autor

U nás na jižní moravě už pole zlátnou. Žně jsou za dveřmi. I když... letos začnou nejméně o čtrnáct dní později než loni, možná se dokonce opozdí o tři týdny. Není vedro. Třicítky se dostavily tak na jedno odpoledne, pořád poměrně výrazně prší a za červen už u nás máme na těch nejméně deštivých místech 120 mm vody. Čtvrtina našeho běžného ročního úhrnu spadla jen za červen. Leckde je to ještě mnohem víc. Pole jsou rozměklá, klasy jsou nalité, zároveň je slunce "neupeklo" a tak se nám rýsuje nový celorepublikový zemědělský problém. 

Obilí polehává. Klas je tak těžký, že stačí vítr z vhodného směru a pole si lehne jako domino.  Polehávání vytváří fantastické obrazce a leckterý laik polehlé obilí považuje za výsledek řádění divočáků nebo jiné zvěře. Ani náhodou. Divočáci jsou už nastěhovaní v kukuřici, protože tam mají prostor, žrádlo a nejsou vidět. Obilí si lehá samo. 

Za čtrnáct dní to začne a tak už leckde můžeme vidět kolony aut, které se marně snaží předjet nějaký moderní kombajn, který se už přesouvá na místo svého budoucího působení. A o kombajnech bude dnešní článek.

Kombajn byl ve své době onen magický prostředek, který zázračně svým použitím rapidně zvýšil výnos pole. On ho tedy nezvýšil, ale posekal a vymlátil ho naráz za krátkou dobu. Ztráty poklesly o celé desítky procent, žně se dostatečně zrychlily, aby žádné obilí neshnilo přímo v klasech. Byl to takový zázrak, že si ho všichni pořizovali i když je to obrovská složitá a drahá mašina a navíc pracuje jen po malou část roku. Vlastnit kombajn se vyplatí i stopadesátihektarovému sedlákovi. Ne samozřejmě nový supermoderní Claas, ale nějaká starší repasovaná mašinka za ten milionek stojí. 

Kombajn je také první zemědělský prostředek, který už narazil na své fyzikální limity. Je maximálně obrovský, aby ještě směl na silnice a to jen jako speciální vozidlo. Je tak vysoký, aby se taktak vešel pod mosty. Jeho zásobník na obilí se rozkládá až na poli, aby se do něj vešlo přes deset tun obilí a vyprazdňovací rameno má speciálně konstruované šnekové dopravníky, aby svůj obsah nasypal na náklaďák během několika málo minut. 

Tu a tam má ještě někdo starého východoněmeckého Fortschritta, který byl ve své době slušně velká mašinka, ale když se postaví vedle dnešního moderního kombajnu, vypadá jako trabant vedle rolss royce.  

Kombajny už nemají kam růst. Všechno vnitřní zařízení už má maximální rozměry a tak roste jen žací lišta. Když jsem se před osmi lety přistěhoval na moravu, největší lišta na okrese byla devítimetrová. Dneska je už překonaná. Používají se dvanáctimetrové. Takový kombajn ujede kilometr a má hektar posekaný. 

Tyto moderní velké kombajny zařídily jednu věc... už se nebojuje o zrno. V evropských krajích je tolik kombajnů, že jsou schopny za dobrých podmínek zvládnout sklizeň do čtrnácti dní. Jakmile obilí dozraje a pole obeschne, vjede se do toho a pokud to nezastaví déšť, za čtrnáct dní je celá podnebná oblast sklizená. Dokonce to došlo už tak daleko, že se začíná sekat třeba až v jedenáct dopoledne, aby obeschla rosa, protože za vlhkost jsou ve výkupu srážky z ceny. Dnešní agronom si může dovolit nechat kombajnéry celé dopoledne doma aby ušetřil těch pár korun na tuně. 

Dávné obrázky plechové kavalérie, kterak bojuje o zrno a seče ve dne v noci imrvére, jejich vedoucí se bojí dešťů, protože se vše rapidně zdrží, to je už dvacet let minulost. Žně jsou sice stále mobilizací zemědělských sil, ale už se to obejde skoro bez brigádníků. Navíc kombajnér už dneska může být celkem kdokoliv, celé zařízení se nastavuje jedním tlačítkem, kombajn jede podle GPS na centimetr přesně, laserový zaměřovač navede lištu přesně na kraj, kombajn si sám přidá v řídkém porostu a sám zpomalí v hustém. Dokonce umí do zemědělské mapy zaznamenat výnos na daném místě a podle toho se pak naprogramuje rozmetadlo hnojiv, aby dávkovalo přesně podle potřeby. 

Samozřejmě kombajn není jen výhoda. Troufám si tvrdit, že značná část dnešních dávek agrochemie se na poli používá právě kvůli kombajnům. Kdysi se z pole vše odvezlo. Obilí se požalo, nadělaly se z něj snopy, ty se nechaly na poli doschnout (a také shnít) a pak se odvezly. Z pole odjela nejen pšenice, ale i všechen plevel. Mlácení, třídění a profukování probíhalo ve stodole, koukol se zkrmil a na pole se vrátil jen uleželý hnůj. Dneska kombajn vymlátí na místě a všechna semínka plevele krásně rozfouká po poli. Pak se podmítne strniště a vše je krásně zaseté. A protože nikdo nemá peníze na několikanásobnou orbu, řeší se to postřikovačem s herbicidem. 

Zároveň je to právě kombajn, kterému nejvíc vadí přejíždění mezi poli, vadí mu nerovnosti, protože dvanáctimetrová lišta má sice samočinné kopírování terénu, ale dvanáct metrů je prostě moc a mezi oba konce lišty se vejde dost velká mulda či kopeček, aby to byl problém.  Takže nebojujeme o zrno, ale kácíme větrolamy, scelujeme velké pozemky, protože kombajn hodně žere a každá jeho hodina provozu je fakt drahá. 

Letos bude obilí polehlé. Lišty musejí pěkně až na zem a moderní Claas nebo New Holland, který za normálních okolností poseká denně stovky hektarů, se bude párat s ležícím materiálem a jeho výkon spadne na pět hektarů denně. Vnitřní ústrojí to ani nepozná, že do něj něco jde, ale motor bude muset točit celou tou obrovskou mašinou a zemědělci budou nadávat i když je palivo levné. 

Asi vás nepřekvapí, že všechny funkční staré kombajny jsou letos v kurzu a kdo ho má, slušně si vydělá. Fotrschritt s pětimetrovou lištou letos poseká víc a levněji než moderní stroj. Letos uvidíte staré orezlé šroty velmi často. 

A ještě jeden postřeh. Přibývá kombajnů na pásech. Schválně si všimněte. Víte proč? Protože na severní polokouli jsou žně podle dlouhodobých trendů stále mokřejší. Velcí výrobci na to reagují jako první, protože jde o jejich obrovské náklady na vývoj a tak přibývají pásáky, protože ty mohou na více zmáčenou půdu.  To je také jeden z důvodů, proč jsem skeptický ke všem kecům o suchu. Většina z nich je motivována nikoliv pravdou, ale osobním prospěchem.  Ale výrobci kombajnů...  ti vědí  svoje.  

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (83 hlasů)

Komentáře

Koukol je dneska skoro chráněná rostlina, aby vám ze zahrádky neudělali rezervaci.

Zatím bez slepic

Dříve leželo u každého chléva hnojiště a kurník. Slepice semena plevele vyklovaly a krmila se i zadina (poslední nedozrálá zrna z vrcholu klasu a příměsi plevele zbylé po vyčištění zrna). Poté, kdy slepice vyklovaly zrnka plevele nebo rozhrabáním vrchní vrstvy uschl vzrostlý plevel, už byl hnůj bez plevelů. Klíčem je mít kurník slepic.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Slepice mám. Mám také domluvenou obrovskou hromadu kozího hnoje. Znamená to, že se ze slepic stanou domácí celníci, kteří celou hromadu zkontrolují vyčistí od nežádoucího importu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Pane MUDrland Wenca.
To jsou semena ze sena,když je kůň krmen senem,ten nemá takový zažívací trakt jak kráva,ale ani u krávy není záruka,že drobné semínka nebudou klíčit.Už to dobře popsal p.Vidlák,když obilí sklízí kombajn,všechna drobnější semena co projdou sítem,zůstanou na poli.Také píše,když se mlátilo doma,tak propadlá semínka se zametla a táta to rozhodil po louce.
U bioplynky je to stejné jak u krávy,tam se zvýší teplota na 38",takže to nepoškodí semena.Dokonce se nemá ani močůvka vyvážet na pole.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

Tak byl málo uleželý... :-) Hnůj přežvýkavců musí ležet nejméně tři roky, u koní i čtyři.  A musí být na skutečném hnojišti, kde se zahřeje skoro až na 100 °C. Jinak semena nezajdou.  A nebo je možné to urychlit trochou dusíku...  nalít na hnůj liboovlné tekuté hnojivo. Stačí litr v konvi s vodou.   

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Letos mi syn dovezl kompost ze štěpky a trávy. Byl úplně horký a kouřilo se z něj. Měl jsem obavy že z něho vzejdou plevele, ale byl naopak úplně sterilní. Měl jsem štěstí že pocházel z obrovské skládky, kde proběhl tento teplotní proces. V malém kompostéru by neproběhl, to už mám vyzkoušené.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

monstrózním lištám.
To opravdu nenapadlo žádného inženýrského idiota namontovat tři čtyřmetrové žací lišty vedle sebe s možností jejich postupného odběru, tedy zkrácením na 8 nebo 4 metry v případě potřeby? Připadá mi to neuvěřitelné, že by to nikoho nenapadlo. Z technického hlediska v takovém mechanizmu nevidím žádný problém.

A ještě drobnou poznámečku k vymláceným semenům plevelných rostlin. pokud jsme schopni zachytávat semena z obilí, nemůže být problém zachytit vymlácená semena jiných rostlin.
Ale proč by se tím někdo zabýval, když by kradl kšeft výrobcům jedů, potažmo sám sobě, coby producentovi rozmetadel hnojiv a pojízdných postřikovačů. To přece po ekonomicky uvažujícím výrobcům nemůžete chtít.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Jak můžeš dělit 12m lištu lichým číslem? To bys měl osu combaynu mimo osu lišty!!! Jedině, že bys vyndal prostřední 4m a nechal jen 2x krajní 4m a střed bys pojezdil. Nebo bys hodil doprostřed 4m válec?
Proč ještě nikoho nenapadlo odstranit žací lištu a udělat combayn se 12m rotačním bubnem? Obilí by jelo pěkně na stranu k cepům a buben by porovnal polní křivosti. Jezedák potřebuje vždy poradit. Ani ten pásový combayn není nejlepší nápad. Lepší je kráčející, ten může překračovat nedozrálé klasy kolem lesa a pak se vrátit, až dozrají.

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)

nasadila do středu jedna 4-metrová lišta.
Na tuto lištu ba se nasadil představec vybavený dvěma nosiči lišt, jedním na levé, druhým na pravé straně.
Do nosičů by se připnuly další dvě lišty, které by byly předsazené před první lištou, aby byl záběr nepřerušený.

Abych byl upřímný, není to z mé hlavy. Mám velice intenzívní pocit, že jsem už něco takového viděl. Bohužel si nepamatuji, kde. Ovšem jako profesionální bastlíř (bastlit = zcela amatérsky upravovat stroje a přístroje, aby fungovaly "ještě lépe") jsem již v raném dětství "rozebral dvě hračky - tzv. angličáky v podobě kombajnů a jejich lišty jsem se pokoušel namontovat na třetí ještě nepoškozený model. Bylo to ve zcela nové školce vybavené zcela novými hračkami.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

soušky učitelky ze mne měly opravdovou radost a následně jsem byl u nich velmi oblíben. V pěti letech zlikvidovat tři "drahé a západní" hračky ze železa naráz, to se jen tak nevidí.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

I na tohle je celkem jednoduchá odpověď. Prachy. Na liště je dnes několik nezávislých pohonů. Náklon, žací zuby, naháňky, šnek nebo pás. Každé má jinou rychlost, každé musí být seříditelné zvlášť. Tohle zařízení stojí víc než železo na liště. Když to tam bude třikrát, bud stát lišta tři miliony místo milionu. 

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

%Pane Vidlák.
Kvalitní,vymakaná lišta Kanadské výroby,stojí přes 2 mil.už teď.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

ze tří lišt jiné otáčky na jednotlivých zařízeních, když to zřejmě nyní fičí na jedné dvanáctce rychlostí konstantní pro celou lištu.

Přenos otáček se dá vyřídit poměrně elegantně:
1/ mechanicky - otáčky 1:1. Nejlépe by to asi bylo něco podobného Hardyho spojce, to je mnohem levnější, než klasický kloubový hřídel, který také připadá v úvahu.
2/ elektricky - na střední liště by byl snímač otáček, který by předával impulzy do řídící jednotky elektromotorů ženoucích náhony na krajních lištách. Otázkou je, jaký výkon je nutné přenášet. Na druhé straně by se daly elmotory osadit do obou okrajů lišt a hnací hřídele by nedostávaly takovou sodu, jako když se ženou jen jednou stranou.
3/ hydraulicky - s hydraulikou mám dost otřesné zkušenosti z práce, kde máme jednu kurvu - pardon - auto s přídavným pohonem "Hydrodrive". Po první opravě jsem vyvezl auto před kancelářskou budovu a napsal na kabinu tlustým fixem POJÍZDNÉ NEŠTĚSTÍ.

Zatím bez slepic

Pane Targus.
Zrovna u té lišty je to dost složité.
Pohon kosy,pohon nahrabovadel,pohon podávacího bubnu,pohon řetězu,co podává posečené obilí do mlátícího bubnu.
Jedna taková důležitá převodovka stojí od 80 tisíc a víš.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

láce. Tedy pokud to srovnám s dospělými auťáky. Jinak bych ji docela rád viděl, protože by mne zajímalo, jak to funguje, pokud je k dispozici jediný náhon a čtyři výstupy, které by podle Vidláka měly mít takřka plynule regulovatelné otáčky.

Ohledně Vidlákem popsané sadby plevelů - nešlo by pod ta síta podstrčit něco, co by zachytávalo semena při mlácení? to přece nemůže být vůbec žádný problém... Když to přeženu, postačilo by pod síta podvázat kus plachtoviny nebo jiné pevné látky, která by se občas vysypala...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

A kudy se to obilí z té lišty dostane do kombajnu dovnitř?  Každá bude mít svůj vlastní dopravník? Nebo si to nějak budou přehazovat mezi sebou na prostředek?  Pokud se každá lišta bude pohybovat podle hrbolků samostatně, tak to ty komplikované pohyby nějaký kardan nevyřeší. Ono už se to dneska kardanem ani moc často neřeší. Vše je na hydromotorech. Proč se nepoužívají elektromotory, to nevím. Zřejmě budou v polních podmínkách málo spolehlivé. 

 

Zatím bez slepic

tím hlavním. Dopravníky krajních lišt by mohly jít příčně na směr jízdy, ústily by na hlavní dopravník.
Co se týká hydromotorů, nemám s nimi dobré zkušenosti, ale to klidně může být špatnou konstrukcí německých křápů, které jsou prostě konstrukčně slabé na požadovaný přenos, lépe řečeno na praktické užívání, které je odlišné oproti představám výrobce.
Co se týká elektromotorů, řekl bych, že jsou daleko spolehlivější, než hydraulika, pokud je dostatečně vyřešeno chlazení. Elmotory se např. přenáší krouticí moment na kola u těchto aut.
https://www.autoforum.cz/fascinace/nejvetsi-auto-sveta-je-takove-monstr…

Zatím bez slepic

jak Maroš blbě zareagoval.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Šikovná věcička. A bez elektroniky !

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

to někdo zase nezačne dělat. U nás v práci všichni roboši kouří tzv. skrynty.
Skrynta je ručně zkroucená cigareta.
Asi je kouří proto, že nevědí, co s penězi.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Hotová cigareta znamená max. 7minutový prostoj.
Balená cigareta umožňuje až 9minutový prostoj.

Klasický kombajn máme v krabičce s kouřením na vandry a na vodu.
Prodává se furt a stojí kolem dvacky. Jsou k tomu i filtříky, takže výsledkem je takový tabákový půlčík.
Doma balíme do dutinek a dutinkový "kombajn" stojí asi pajcku.
A obávám se, že obojí vyrábějí v Číně. Až nám žluťáci zarazí dodávky v návaznosti na Vystrčilovu dovču na Taiwanu, bude ouvej...

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Medard - pranostika se naplňuje. Středoevropský monzun letos přišel.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

letadla a hned jsou výsledky

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vlivem leteckého provozu na počasí si teda jistý nejsem.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

...krystalky ledu (bílá stopa na obloze), které už tam zůstávají na věky po proudových motorech a spálený kyslík. Ale ten na počasí vliv nemá.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Tak tyhle dvě entity bohužel spolupracují na vysoké úrovni.
Plevel se stane pro účely spasení chutnějším a za odměnu ho býložracec za prvé ve svém trávicím traktu, tedy jeho semena, stratifikuje a za druhé následně odnese na nové stanoviště.
Tam ho na novém stanovišti, stratifikované semeno, zásobí i potřebnými látkami jako je dusík a bakteriologickou ochranou proti škůdcům, např plísním.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Podobně to bylo kdysi s televizory s katodovou trubicí.

Teoreticky se sice daly dělat daleko větší, ale spotřebitel je potřeboval dostat do bytu a to šlo jen dveřmi (kromě Holandska, kde se nábytek stehuje často i okny) a tak byly rozměry televizí limitovány standartními dveřmi.

To jsou vlastně sice i dnes, ale protože je TV plochá, dá se do bytu dostat přístroj s větší obrazovkou.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Hřib pražský duhový
povídá druhovi:
Letos bude draží prejt
já tam musím taky bejt
provolám tam slávu
duhovému pávu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

je houbařský ráj: satan, kříšť a hořčák. Ale mléko už preventivně nepomůže, protože je to latex s mléčnou příchutí :)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

A impertinetní dotaz:
Jak se liší SPÁLENÝ KYSLÍK od NESPÁLENÉHO KYSLÍKU?:

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

chemička,vysvětlím, nespálený kyslík je kyslík O2 a spálený kyslík je sloučenina,která tim vznikne,nejjednodušší oxid

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

...děkuji za zástup, ještě jste měla vysvětlit oxidaci, vlastnosti kyslíku a exotermickou reakci. Na tohle forum buď hloupé vtipy nebo podivná neznalost základních věcí. Ale spíš hloupé vtipkování :)

Zatím bez slepic

....kámo! Žádná uhlíková stopa!! :-) A někdy nemá jen podobu O2. Ale to je jedno. Jako by hmota nebyla nezničitelná :-)))

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zdá se, že na základě článku a diskuse se kombajn dostal na meze svých možností. Stala se z něho drahá lokomobila, která již neposkytuje další možnosti rozvoje. Tento novodobý dinosaurus nebo otesánek , jak se na to kdo různě dívá, se zřejmě dostal na mez své koncepce. Různá drobná vylepšení vlastně kromě zvýšené ceny žádný zásadní pokrok neposkytují. V historii byly téměř vyzkoušeny všechny možnosti sběru obilí.Nejprve se ručně trhaly jednotlivé klásky, posléze následoval nevídaný pokrok-pazourkový srp. Normální kovový srp nebo kosa to již bylo jen jakési vylepšení stávajícího principu. Změnu kvalitativní a kvantitativní přinesl až kombajn.Ten se však také přežil. Takže nezbývá než se podívat po nějaké nové sklízecí technologii, která by byla dostatečně účinná a levná a řešila by všechny nedostatky, které současná kombajnová monstra mají.
Nejlepší vzory poskytuje příroda sama. Kdo dokáže bezchybně sklidit jakékoliv pole a plodinu? Kobylky. Dokáži si proto plně představit roje specializovaných jednoduchých drobných dronů, které mají nebo jsou řízený společnou inteligencí a nedělají nic jiného ,než sklízejí zrno, které následně ukládají na základnu. Pole by tak mohlo být automaticky sklizeno během několika hodin.Den noc, to nebude hrát roli. Ano zatím je to Sci Fi, ale umím si to živě představit a dokonce ani ta realizace by dnes nebyla příliš složitá. Pracovně bych to nazval robotizovaná kobylka pro sklizeň jakýchkoliv zrnin. Kdo chce, může si tento nápad patentovat, nebudu rozhodně proti, mám svých patentů dost.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

1) kobylka by mohla zrno požvýkat a vyplivovat zvlášť mouku, zvlášť otruby.
Nově vyrobené budou vyrábět hladkou, ojeté hrubou, bezzubé obilné vločky.

2) mimo sklizňovou sezónu budou kombokobylky pomocí brček sát z květů nektar a vyrábět med.

3) Přehryzáváním travních stébel mohou nahradit sekačku. Protože při letu kolem stébel povane vítr, budou přistívat již se senem v kusadlech.

4) V zimních měsících mohou odchytávat sněhové vločky ještě před dopadem na vozovky a tím zabránit tomu, aby silničáři byli standartně překvapeni.

5) Na zledovatělou vozovku mohou v pravidelném rastru rozmisťovat zrnka písku a zrnka soli.

6) ve městech mohou hejna kobylek porcovat pomocí minipil psí exkrementy na menší kousky, které jejich kolegyně unesou a odnesou na pole coby organické hnojivo.

7) pokod kobylky vybavíme malými zrcátky, mohou poletovat nad solárními elektrárnami a pomocí malých, ale četných slunečních prasátek zvyšovat zisky solárních baronů a s tím související cenu elektrické energie pro nesolární plebejce.

8) až 88).... nemusím tady veškerou kreativní práci oddřít sám.....

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

aby se to ovládalo myší nebo joystikem

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

geneticky upravit člověka,aby měl v kůži chlorofyl.K životu by mu potom stačilo sluníčko voda a oxid uhličitý,kterého je dost. Nemusel by nic pěstovat ani sklízet.A ještě by odpadl rasismus,všichni by byli zelení

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tady to zatím nejde ani teoreticky, ale co není může časem být. Víte, že obilí má řádově několikrát více genů než člověk a to celý svůj cyklus stojí na místě a potřebuje ke svému životu různé houby, plísně a nevím co dalšího?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Právě tady se meze jakékoliv představivosti nekladou. Bohužel tohoto konceptu se pravděpodobně chytli i vojáci a tam nás žádné extra perspektivy nečekají..Ale přesně , jak AH uvažuji stejně.Je to dřina.

Zatím bez slepic

Málem jsem se sice počůral smíchy, ale naštěstí se to nestalo, a tak vám AH musím poděkovat za spravení nálady po perném dni.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na životech bělochů nezáleží, napsala pedagožka. Univerzita ji povýšila.
.... tak na to mám jiný názor, podpořený nabroušenou lopatku Wehrmachtu a widle (ne rycí).

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

zpět k tématu.
kamarád, bydlí někde u Benátek (né v Itálii) má nějaký technický vzor, či co na předělávku starých E512, E514 na něco lepčího.
Neměl prachy ani čas, ani chuť z toho udělat patent, tak to obšlehly velké firmy. Jedná se o předělání mlátícího bubnu podle jeho vzoru.
Tam kde končí Honzové Jeleni (zamokřené, polehlé, ve svahu, s muldama) tam on je vysmátý. Žací výkon asi 4 ha/hod, s minimem ztrát. Kdysi dávno jsem mu o tom točil propagační video. No není v kabině klima, ani sledování GPS (gde pyča su), ani automatické nastavovaání výšky lišty lejzrem.
Bohužel je to na to sám (a má jednu malou dílnu), předělává nejen kombajny, ale rozmetadla a já nevím co dalšího během zimního období, kdy tak nějak není na poli moc do čeho hrábnout. Za zimu udělá tak maximálně 2 kombajny, nebo podobné cajky

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)