Otesánci na polích

Autor

U nás na jižní moravě už pole zlátnou. Žně jsou za dveřmi. I když... letos začnou nejméně o čtrnáct dní později než loni, možná se dokonce opozdí o tři týdny. Není vedro. Třicítky se dostavily tak na jedno odpoledne, pořád poměrně výrazně prší a za červen už u nás máme na těch nejméně deštivých místech 120 mm vody. Čtvrtina našeho běžného ročního úhrnu spadla jen za červen. Leckde je to ještě mnohem víc. Pole jsou rozměklá, klasy jsou nalité, zároveň je slunce "neupeklo" a tak se nám rýsuje nový celorepublikový zemědělský problém. 

Obilí polehává. Klas je tak těžký, že stačí vítr z vhodného směru a pole si lehne jako domino.  Polehávání vytváří fantastické obrazce a leckterý laik polehlé obilí považuje za výsledek řádění divočáků nebo jiné zvěře. Ani náhodou. Divočáci jsou už nastěhovaní v kukuřici, protože tam mají prostor, žrádlo a nejsou vidět. Obilí si lehá samo. 

Za čtrnáct dní to začne a tak už leckde můžeme vidět kolony aut, které se marně snaží předjet nějaký moderní kombajn, který se už přesouvá na místo svého budoucího působení. A o kombajnech bude dnešní článek.

Kombajn byl ve své době onen magický prostředek, který zázračně svým použitím rapidně zvýšil výnos pole. On ho tedy nezvýšil, ale posekal a vymlátil ho naráz za krátkou dobu. Ztráty poklesly o celé desítky procent, žně se dostatečně zrychlily, aby žádné obilí neshnilo přímo v klasech. Byl to takový zázrak, že si ho všichni pořizovali i když je to obrovská složitá a drahá mašina a navíc pracuje jen po malou část roku. Vlastnit kombajn se vyplatí i stopadesátihektarovému sedlákovi. Ne samozřejmě nový supermoderní Claas, ale nějaká starší repasovaná mašinka za ten milionek stojí. 

Kombajn je také první zemědělský prostředek, který už narazil na své fyzikální limity. Je maximálně obrovský, aby ještě směl na silnice a to jen jako speciální vozidlo. Je tak vysoký, aby se taktak vešel pod mosty. Jeho zásobník na obilí se rozkládá až na poli, aby se do něj vešlo přes deset tun obilí a vyprazdňovací rameno má speciálně konstruované šnekové dopravníky, aby svůj obsah nasypal na náklaďák během několika málo minut. 

Tu a tam má ještě někdo starého východoněmeckého Fortschritta, který byl ve své době slušně velká mašinka, ale když se postaví vedle dnešního moderního kombajnu, vypadá jako trabant vedle rolss royce.  

Kombajny už nemají kam růst. Všechno vnitřní zařízení už má maximální rozměry a tak roste jen žací lišta. Když jsem se před osmi lety přistěhoval na moravu, největší lišta na okrese byla devítimetrová. Dneska je už překonaná. Používají se dvanáctimetrové. Takový kombajn ujede kilometr a má hektar posekaný. 

Tyto moderní velké kombajny zařídily jednu věc... už se nebojuje o zrno. V evropských krajích je tolik kombajnů, že jsou schopny za dobrých podmínek zvládnout sklizeň do čtrnácti dní. Jakmile obilí dozraje a pole obeschne, vjede se do toho a pokud to nezastaví déšť, za čtrnáct dní je celá podnebná oblast sklizená. Dokonce to došlo už tak daleko, že se začíná sekat třeba až v jedenáct dopoledne, aby obeschla rosa, protože za vlhkost jsou ve výkupu srážky z ceny. Dnešní agronom si může dovolit nechat kombajnéry celé dopoledne doma aby ušetřil těch pár korun na tuně. 

Dávné obrázky plechové kavalérie, kterak bojuje o zrno a seče ve dne v noci imrvére, jejich vedoucí se bojí dešťů, protože se vše rapidně zdrží, to je už dvacet let minulost. Žně jsou sice stále mobilizací zemědělských sil, ale už se to obejde skoro bez brigádníků. Navíc kombajnér už dneska může být celkem kdokoliv, celé zařízení se nastavuje jedním tlačítkem, kombajn jede podle GPS na centimetr přesně, laserový zaměřovač navede lištu přesně na kraj, kombajn si sám přidá v řídkém porostu a sám zpomalí v hustém. Dokonce umí do zemědělské mapy zaznamenat výnos na daném místě a podle toho se pak naprogramuje rozmetadlo hnojiv, aby dávkovalo přesně podle potřeby. 

Samozřejmě kombajn není jen výhoda. Troufám si tvrdit, že značná část dnešních dávek agrochemie se na poli používá právě kvůli kombajnům. Kdysi se z pole vše odvezlo. Obilí se požalo, nadělaly se z něj snopy, ty se nechaly na poli doschnout (a také shnít) a pak se odvezly. Z pole odjela nejen pšenice, ale i všechen plevel. Mlácení, třídění a profukování probíhalo ve stodole, koukol se zkrmil a na pole se vrátil jen uleželý hnůj. Dneska kombajn vymlátí na místě a všechna semínka plevele krásně rozfouká po poli. Pak se podmítne strniště a vše je krásně zaseté. A protože nikdo nemá peníze na několikanásobnou orbu, řeší se to postřikovačem s herbicidem. 

Zároveň je to právě kombajn, kterému nejvíc vadí přejíždění mezi poli, vadí mu nerovnosti, protože dvanáctimetrová lišta má sice samočinné kopírování terénu, ale dvanáct metrů je prostě moc a mezi oba konce lišty se vejde dost velká mulda či kopeček, aby to byl problém.  Takže nebojujeme o zrno, ale kácíme větrolamy, scelujeme velké pozemky, protože kombajn hodně žere a každá jeho hodina provozu je fakt drahá. 

Letos bude obilí polehlé. Lišty musejí pěkně až na zem a moderní Claas nebo New Holland, který za normálních okolností poseká denně stovky hektarů, se bude párat s ležícím materiálem a jeho výkon spadne na pět hektarů denně. Vnitřní ústrojí to ani nepozná, že do něj něco jde, ale motor bude muset točit celou tou obrovskou mašinou a zemědělci budou nadávat i když je palivo levné. 

Asi vás nepřekvapí, že všechny funkční staré kombajny jsou letos v kurzu a kdo ho má, slušně si vydělá. Fotrschritt s pětimetrovou lištou letos poseká víc a levněji než moderní stroj. Letos uvidíte staré orezlé šroty velmi často. 

A ještě jeden postřeh. Přibývá kombajnů na pásech. Schválně si všimněte. Víte proč? Protože na severní polokouli jsou žně podle dlouhodobých trendů stále mokřejší. Velcí výrobci na to reagují jako první, protože jde o jejich obrovské náklady na vývoj a tak přibývají pásáky, protože ty mohou na více zmáčenou půdu.  To je také jeden z důvodů, proč jsem skeptický ke všem kecům o suchu. Většina z nich je motivována nikoliv pravdou, ale osobním prospěchem.  Ale výrobci kombajnů...  ti vědí  svoje.  

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (83 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Zavražděna komunisty.

Průměrný počet slepic: 1.3 (39 hlasů)

posral, že?

Průměrný počet slepic: 4.4 (39 hlasů)

Milada Horáková - Zavražděna bělochy. Nikdo ze soudců nebyl ani černoch, ani maor, ani cikán.

Milada Horáková - Zavražděna misogyny, Brožová-Polednová tam byla jen jako loutka.

Milada Horáková - Zavražděna Pražáky. Všichni tou dobou bydleli v Praze.

Milada Horáková - Zavražděna heterosexuály. Když důkladně prostudujeme fotodokumentaci, nikdo v kůži, nikdo v duhovém.

Milada Horáková - Zavražděna najedenými. Nikdo tam viditelně nestrádá hlady.

Milada Horáková - Zavražděna vydechovači CO2. V podstatě je to taková proto-Gréta.

Milada Horáková - Zavražděna nemuslimy. Nikdo tam není v pyžamu.

Milada Horáková - Zavražděna pracujícími (nikdo v soudní síni není na dávkách).

Milada Horáková - Zavražděna diváky černobílých filmů.

Jak je vidět, vše prohnilé a zkažené zabilo Miladu Horákovou.

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)

Ten vyžranej šlechtic z komunistickýho Dikobrazu zdiskredituje každého koho pochválí.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

zabývat 🐷 činami stávajícího systému, budou možná důvěryhodní a nebudou pouze nástrojem oficiální propagandy
https://www.abc.net.au/news/2020-02-23/surveillance-of-julian-assange-c…

Průměrný počet slepic: 4.4 (12 hlasů)

Ethel Rosenbergová zavražděna ve stejně zmanipulovaném procesu USA, dokonce jen pár let po Miladě Horákové.
https://vlkovobloguje.wordpress.com/2020/06/27/demokracie-neni-jednosme…
USA se dodnes neomluvily.

Průměrný počet slepic: 4.8 (23 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Emeryčtí soudruzi by nikdy nic takového neudělali, protože jsou zásadoví, chytří, rytířští, galanterní, a tak všelijak podobně.
Kdo ví, co všechno ta Etela vyváděla a kdo ví, jestli ji opravdu usmažili, jak nám nakecávají hanební soudruzi komunisti.
A kdo ví, jestli so to všechno nevymysleli a netiskli na tajňáka podvratné emerycké noviny přímo v Práglu, mezi šichtami nad Rudým právem.

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)

To, že jste zásadový, chytrý, rytířský a galanterní nijak nepřekáží, abyste si sem tam neusmažil nějakou tu Etelu.

Když bojujete proti bělošskému rasismu, taky přeci můžete při rabování zabít nějakého černocha a je to v pořádku. Už jen čekám, až uvidím soudruhy v bílých kápích, s vytetovanejma hákovejma křížema střílet černochy a řvát Black Lifes Matters ty bílá rasistická svině.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

protože ta byla s pravděpodobností blížící se jistotě skutečně úplně nevinná a její vražda byla odstraněním nepohodlného svědka.

Horákovou neměli popravit; to byla hrubá chyba. Ale i pokud byla pouze "zmiznuta" (třeba výměnou za někoho jiného), bylo to provedeno mimořádně neobratně a s převažujícím negativním efektem.
Proces sám byl zmanipulovaný pouze co se propagandy týče (další mimořádně nepovedená akce); to, že spolupracuje s cizí mocností, vlastně ani nijak zvlášť netajila.

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

to jakože za ní byla pověšena jiná žena?

Průměrný počet slepic: 2.3 (4 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

to pověšenec přežije. Doporučuji nezkoušet.
A samozřejmě mohli namísto Miládky smýknout někoho jiného. Kus jako kus, kdo by se v tom hrabal.
Ovšem jestli má dabldochtor - kníže z Měšic pravdu s tím dochtorem, že podepsal úmrtní list jen tak, je to jasné.

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

“Krajský výbor KSČM Praha důrazně protestuje proti zkreslování a přepisování historické pravdy a proti rozdmýchávání antikomunistické nenávisti, která je opět vyvolávána v hlavním městě.”

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by TO (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ty plakáty měli jen přestříkat nápisem "a vy zas vraždíte č͟e͟r͟n͟o͟c͟h͟y͟ afroameričany" ať máme ty 50 léta tak nějak víc naživo...

... a pouštět k tomu Nohavicovo "Já si to pamatuju."

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

viagra greece <a href=" https://viagracnd.online# ">viagra free delivery uk</a> - viagra free trial
https://viagracnd.online# viagra samples in canada
viagra livraison 24h <a href=https://viagracnd.online#>online prescription for viagra CialisCND20Mg</a> viagra without priscription

Zatím bez slepic

stromectol drug <a href=" http://ivermectinon.com/# ">best price on ivermectin pills</a> - ivermectin 200mg

Zatím bez slepic

generic lipitor 10 mg <a href=" http://lipitorgnr.com/# ">atorvastatin</a> - best price for lipitor

Zatím bez slepic

lipitor 80 mg price <a href=" http://lipitorgnr.com/# ">coupon for lipitor</a> - lipitor 4

Zatím bez slepic

buy generic cialis 5mg <a href=" https://cialisgtr.com/# ">cialis discounts</a> - cialis express delivery australia

Zatím bez slepic

where can i buy cialis <a href=" http://cialisgtr.com/# ">cialis no prescription canada</a> - cialis with dapoxetine to buy uk

Zatím bez slepic

where to buy stromectol online <a href=" http://ivermectinizi.online# ">ivermectin</a> - ivermectin eye drops

Zatím bez slepic

cheapest propecia online <a href=" http://propeciaizi.online# ">buy propecia</a> - propecia price

Zatím bez slepic

prednisone no rx <a href=" http://prednisoneizi.online/# ">cheap prednisone</a> - prednisone pill 20 mg

Zatím bez slepic

п»їviagra pills <a href=" http://viagramgz.com/# ">best place to buy generic viagra online</a> - over the counter viagra

Zatím bez slepic

viagra discount <a href=" https://viagramgz.com/# ">viagra without a doctor prescription usa</a> - buy viagra online usa

Zatím bez slepic

overnight pharmacy 4 u cialis <a href=" https://cialismgz.com/# ">cialis discounts</a> - cheap genieric cialis

Zatím bez slepic

ivermectin tablets order <a href=" http://ivermectincovi.online# ">buy ivermectin online</a> - ivermectin 1mg

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Asi vidlak sam sobě aby mohl pomluvit elfose

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)

Jako že se honí orel za mouchou? Ale no tož tak - orel mouchy neloví.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Kartouzovi vadí?

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Když BLM razí heslo, že silence is violence. Neboli i mlčení je přiznáním viny. A tak nezbude nic jiného, než od rána do večera hlasitě propagovat ideologii vládnoucí strany. Kdo to nebude dělat, na něj přijde ideologická úderka eurosvazáků, co si říká elfové. Je to ještě horší než v 50. letech 20. století. Tehdy stačilo mlčet, dnes už mlčení nestačí. Takže ano, Vidlák se v očích BLM značně provinil, protože psal o kombajnech a ne o trvalé dědičné vině bílého muže.

Průměrný počet slepic: 5 (21 hlas)
Trvalý odkaz

ve čtvrtek jsem se dívala na ječmen, opravdu se začíná "válet", navíc se tam chodí "vyválet" srnky, ... meruňky začínají padat, ale jsou zelené, nahnilé, tak z toho asi nic moc nebude, uvidíme, jestli i tu budou jezdit menší kombajny, ... vetšinou jsou to již staré stroje na odpis, no, třeba to dobře dopadne, jako vždy.

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)

Válejí se srnky,
tam, co rostou trnky.
Targus němě zírá,
jaká je to síla
přírodní,
pojídači ovoce jsou nevhodní
dnes.
Ať se vrátí v les!
A nechají nám ovoce
na naše Vánoce.
Když chybí trnky a meruňky,
nepoteče kvit z baňky!

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Roste. Jako z vody! ;-)

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Že neuhádnete, kdo vyhrává?

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Uhádnu. Ale jen na 50% ;-)

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Vyhrává BLM, prohrává Gréta a Extintion rebelion.

A nemluvte už o pleveli. Může to mít skrytý smysl, jako když se v 8.08 podíváte na hodinky.

Elfové bdí jak za Hitlera. Doufám, že máte nad obrazovkou cedulku se jmény povolených webů.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

překlep ten Fotrschritt.
Kdo má talent, ten se neztratí.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

článek o tom, že US zemědělci začínají oprašovat staré a menší mašiny, pokud možno úplně bez elektroniky.
Bo ty nejmodernější sice sklidí skoro samy, ale jsou a) takřka nesplatitelné, b) příšerně žerou a c) jejich údržba vyjde dráž, než vydělají.
Takže ty megapásáky možná nebudou ani tak kvůli mokru, jako spíš kvůli zhoršenému odbytu v USA.

A pochopil jsem, proč Francouzi pořád drží STSky.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

Minule jste něco tvrdil o tom, že na západě pořád trvá diskriminace barevných. Jako, že jsou "opatření, která oficiálně neplatí, ale fakticky jsou uplatňována dosud". Ptal jsem se na to a neodpověděl jste. Tak se vás ptám, jak jste na tu konstrukci přišel, i tady:

KTERÁ OPATŘENÍ OFICIÁLNĚ NEPLATÍ, ALE FAKTICKY JSOU UPLATŇOVÁNA DOSUD?

Jako u těch migrantů nebo černochů nebo koho. Poučte mne i druhé, o tvrdém rasismu na západě.

Nebo jste jen pouhý mluvka a nemáte odpověď?

Průměrný počet slepic: 2.6 (24 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

za 250 let jha. Dá se čekat, že např. Kocáp bude chtít očkodnit cigány za 1000 let pobytu v kotlině.

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

Návrh předpokládá, že každý dostane asi 250 tisíc USD. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-otrokarstvi-otroci-reparace-… Zatím jde jen o návrh, ale pokud dojde realizace, US kasa se pěkně prohne. Podle údajů z 2007 je v USA Afroameričanů 37 334 570. Mezitím se narodili další, takže to zaokrouhleme na 40 milionů obyvatel a vynásobme 250 tisíci USD na osobu. To dělá 10 000 000 000 000 USD. Teď je státní dluh USA asi 25 000 000 000 000 USD. Pro srovnání, průměrný roční nominální HDP na obyvatele je 65 100 USD. Rozpočtový schodek USA je nyní zhruba 1 bilion USD ročně. Nápad odškodnit Afroameričany za otroctví znamená 10 ročních rozpočtových schodků. Z ekonomického hlediska je návrh nesmyslný. Buď zvedne zadlužení USA do hodnot, že dluhopisy nikdo nekoupí, protože nikdy nebudou splaceny, nebo si prachy FED natiskne a tím spustí inflaci jak Zimbabwe.
Počátkem května už úředníci USA diskutovali návrh, že by nezaplatili dluhy Číně. Trump jej odmítl. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/usa-utrati-za-zachranne-balicky-tri-… Ale když už takový nápad vůbec vznikl, jsem zvědavý, kdo ze zahraničí si ještě koupí dluhopisy USA, protože to bude buď kolosální blbec nebo nebývalý řiťolezec nebo otrok státu USA.

Sledujme ten návrh, protože bude znamenat další ekonomickou krizi. Demokraté z Kalifornie, kteří ten nápad s odškodněním Afroameričanů nejvíce dotáhli k realizaci, pilně pracují na likvidaci úspor jejich největších boháčů. Nejsou chytří a návrh je nesmyslný. Jsem zvědavý, jak by to dopadlo, kdyby díky němu Biden vyhrál volby a musel by zaplatit Afroameričanům každému 250 tisíc USD. Spustil by ještě větší krizi, než je nyní.

Co se týká Romů na území ČR, v roce 1945 se z nacistických koncentračních táborů vrátilo pouze 500 Sinti z asi 6000. Těch 6000 už bylo dávno integrovaných a bezproblémových. K romské imigraci došlo až v 1945, kdy byly hranice nechráněné, a přicestovali ze Slovenska, Maďarska a Rumunska. Takže Romové jsou v ČR jen 75 let. 1000 let jejich pobytu v kotlině je mýtus.

Průměrný počet slepic: 4.2 (18 hlasů)

špíglu, jestli náhodou nejsem aspoň lehce nahnědlý.

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

to ještě stihnu, než sem dojde příkaz.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Tropy se k nám blíží, takže postačí poležet dostatečně dlouho na sluníčku. Z někoho bude rudokožec, ostatní se opálí do hněda. Pak se naučit slova dysgrymynácija, rasízmus, more love, mam hladove děti, dylino a podřežu Tě gadžo. Zaklínámí funguje. Stačí je vyslovit ve správném rozpoložení, s opálením a korunky se pohrnou!

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Ale dejte pokoj, raději jdu pomoct sklidit seno...při tom snad nadměrně nezhnědnu

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)