Je to začátek průseru?

Autor
Štítky

Většina komentátorů, či bývalých diplomatů, kteří komentují současnou vlnu prostestů proti násilí, rasismu a já nevím proti čemu ještě, se shodují, že v historii USA bylo podobných protestů více, není to první ani poslední vzedmutí lidových vrstev a nakonec zase opadne a vše se vrátí k normálu. 

Říkal to kupříkladu Hynek Kmoníček, toho času velvyslanec v USA. Slyšel jsem leckoho, který porovnával současné protesty s těmi proti válce ve Vietnamu, přičemž tenkrát prý byly mnohem masivnější. Stejně tak jsem zaslechl názory, že násilí v ulicích bývalo v sedmdesátých a osmdesátých letech také horší. Také hořely ulice, také se rabovalo a nic nemá na hurikán Katrina, kdy v New Orleans došlo na úplný kolaps všeho lidského. 

Vy co mě čtete pravidelně víte, že při hodnocení konfliktů bývám spíše smířlivý. Ještě u Vlka jsem oproti jeho názoru tvrdil, že ze setřelu ruského Suchoje v Sýrii Tureckem žádná velká válka nebude. Stejně tak jsem nevěřil v zábor Ukrajiny Ruskem, dodnes nejsem přesvědčen o nějaké větší válce ve Středozemí mezi Řeckem, Tureckem a někým dalším. Dokonce stále ještě příliš nevěřím na izraelskou anexi Západního břehu, i když je to prý na spadnutí. Podle mě se to nějak okecá a nevěřím že Netanjahu "drze přizná" faktický stav věci tam v Palestině. 

Sám sobě se divím, ale co se týče prostestů v USA mám najednou úplně opačný vidlácký pocit. Až se bojím, jestli přání není otcem myšlenky, ale na druhou stranu nepovažuju běžného američana za něco speciálně horšího než je třeba průměrný čech či němec. 

Zkusím vyjmenovat důvody, které mě k mému názoru vedou: 

1. Při předchozích protestech v USA například proti válce ve Vietnamu, nebo při rabovačkách v osmdesátých letech nikdy nebyla média tak jednostranně za demonstranty jako dneska. Možná se mi to jen zdá, pohled na USA mám zprostředkovaný přes CNN a Fox a pak pár blogerů, kteří články z USA překládají. Ale když jsem viděl, jak blbnuli po volbách a jak blbnou kvůli každému Trumpovu slovu, skoro bych si myslel, že současná usácká elita i média i herci i další kecalové, i topmanažeři i další potentáti jedou všichni dohromady na jedné vlně a co demonstranti udělají je svaté, dokonalé a musí být podpořeno, zatímco cokoliv co udělá Trump a policie to je odsouzeníhodné, svatokrádežné a musí být zničeno a potlačeno. 

Tohle podle mě za vietnamské války i války gangů v L.A. nebylo. Tehdejší média neměla tak jednoznačný názor a většina bílých hlavounů se nestavěla proti svému prezidentovi. 

2. Při předchozích pouličních rabovačkách prostě "jako obvykle" naběhla národní garda, vyhlásilo se stanné právo a příslušné mrtvoly nikoho nezajímaly. Teď to nějak nejde. Spojený řev mediální, kulturní a facebookové fronty je schopen celkem kohokoliv ukřičet. Je to jako Hus na koncilu Kostnickém. Každý pokus o jiný názor a nějaké uměření je okamžitě rozebrán, vyválen v blátě a dehonestován.  Profesoři přicházejí o práci, reportéři přicházejí o práci, doktoři přicházejí o práci. Ne proto, že by šlápli na kuří oko nějakého miltimilionáře nebo politického hlavouna. Jednoduše proto, že měli nějaký názor. 

3. Společenská poprava se děje už nejen za názorové nepřátelství.  Děje se i za chyby. Tohle nedělal ani komunistický režim. Ten si hlídal ideovou čistotu a sledoval, jestli někdo neprojevuje závadné myšlenky. Ale pokud se někdo jen tak užbletl, nebo použil nějakou nešťastnou formulaci, nic se mu nestalo. Režim chtěl lidi, kteří mu věří, ale netrestal ztrátou práce každou chybičku, obzv lášť když byl soudruh skutečně uvědomělý.  

Kolik moderátorů sprotovního kanálu už bylo odejíto jen proto, že použili nějakou formulaci ve smyslu, že stadion zčernal, když přišel manšaft skládající se hlavně z černochů.  Nemysleli to zle, jen se tak jako ukecli, ale na profesní likvidaci to stačilo. Podívejte na kanadského premiéra. Ten byl uvědomělý do morku kostí, ale kdysi dávno jako adolescentní mladíček se převlékl za mouřenína. Stačilo to. 

4. Nikde žádné zastání. Nebo znáte někoho, kdo může říct opak a není okamžitě vypranýřován, protože jeho minulost, osobnostní integrita či hrdinská minulost je dostatečným pilířem a autoritou? Znáte u republikánů někoho jiného než Trumpa? Je tam ještě někdo další? A Trump si také musí dávat sakra pozor, aby něco neřekl blbě, protože pokud se mu to povede, ani on si nemůže být jistý tím co nastane. 

Abych to nějak shrnul... Narozdíl od předchozích úvah, tentorkát nám osobně pocit, že jsme na začátku něčeho většího. A bude to o to horší, pokud Trump volby vyhraje, ale bude to o dost horší  i pokud je nevyhraje. Jako by neexistovala žádná dobrá varianta, jen dvě zla, která jsou stejně velká jen každé jinak. Do toho stále pokračující Koroňák, který sice prý zabíjí míň, ale kdo ví, jestli to není jen tím, že ti nově nakažení ke smrti ještě nedošli, nebo se jen změnila pravidla sčítání.

Pojďme se teď na USA víc zaměřit. Svým způsobem o tamní situaci víme podobně málo jako o Číně. Tak ať se nám objeví nějaké americké odkazy, abychom si tamní situaci trochu ujasnili.  

  

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (71 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

se dostáváme opravdu, ale opravdu hodně hluboko do temnot raného středověku. Není divu - spousta lidí se tam, při vousu Pokrokově, dodnes nachází.

Já bych řekl, že máme vzácnou dějinnou příležitost sledovat začátek konce.

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

Pokrokově je zrušení matematiky pokrok. Při Prorokově je to proroctví.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

konce jedné země, jedné epochy.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

Alef Nula.
Jak už někdo psal,vývoj člověka z opice byl zastaven a jde se zpátky k opici,proto i tolik fousáčů,jak se odhalují ženské,budou chlupatět také,jak víme opice šatník nepotřebuje.
Tomu právě nasvědčuje i likvidace školství,zdravotnictví přejde na šarlatánství,zaříkávače.
Elektroauta nikdo nebude chtít,pojízdné krematorium,tak se bude chodit pěšky.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

podezírám vás, že jste rasista!
Proč by neměli mít čerňouši mít právo obsahovat ve svých řadách velikány intelektuální a morální - typu Hřibů, řeporujných Novotných, mladých a krásných Hrušínských, uvědomělých sexuálně-politických idolů paniců i panen zdejšího třidiče fejkňůsů na ty hodné americké a ty zlé ruské....a tak dále.

Matematika je na školách jednoznačné zlo!
Neslyšel jste, že násobilkou byly indokrinovány nebohé děti v hitlerovském Německu, stejně jako ve stalinském CCCP ? A jak to dopadlo, he ?

Zkuste vypsat petici na zrušení výuky (nikoli jen maturity!) mezi žáky a žákyněmi středních škol, udělejte z kampaně hlavní hlavní heslo Chvilek pro nematematickou demokracii - a uvidíte, jak vzplanou matematicko- fyzikální fakulty!
My nový život chcem na Zemi, nechť zhyne starý podlý svět!
Ne každý český Martin je king a ne každý king je Luter!
Všechna moc momentálně retardovaným všech barev duhy!

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

všechna čest! - Ale já jsem také podezíravý. Podezírám Vás, že v poslední větě máte překlep. Nemělo tam být
"Všechna moč momentálně retardovaným všech barev duhy"?

Já myslím, že mělo. - Naše prabába v takových případech jadrně pravívala: Nasrat do ruk a nepustit štrnádzdní gvodě. Ale mužó si je pochcat.

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

od té prababičky. Znám to jen ve zkrácené verzi na první tři slova, celé je to mnohem lepší.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

revoluce podle taťky Marxe vznikají z rozporu mezi rozvojem výrobních sil a stavem společenských vztahů. Poučku jsem ignoroval a nějak jsem ji odmítal chápat. Až jsem dorazil životní poutí z reálného socíku do reálného kapíku. Modelovým příkladem byla podle politruků francouzská revoluce 1789, kdy pracovitá buržoazie makala až se z ní kouřilo, vymýšlela v manufakturách nové zboží a hlavně platila daně, zatímco šlechta a církev daně neplatily a žily si jako lordi. Což nakonec buržou naprdlo, zejména když Ludva XVI. chtěl ty daně zvýšit, ale jen těm makačenkům. Takže kdyby Ludva četl taťku Marxe, věděl by rychle, co dělá špatně, zejména jeho Rakušanka, resp. celá třída, která jej podporovala. Jenže taťka to sepsal až už dávno Ludva neměl hlavu.

No a od té doby to platí v různých odstínech všude. Taky v USákově. Nikdy jsem tam nebyl a ani po tom netoužím, i když je tam asi co vidět, například Gugenheimovo muzeum v NY, nebo Getty center v LA. Obrázek si o dění tam dělám například podle You Tube kanálu Michala Šopora https://www.youtube.com/user/M4jkl2 .
Je to prostý synek odněkud z Ostravy, průmyslovák, co makal u ponku a najednou se rozhodl, že se přestěhuje do LA. Od té doby se živí tím, že dělá osobního trenéra pracháčům, co potřebují k žití na cokoliv rady (jak dělat kliky, jak se vyrovnat s psychickou dekou, jak s problémy v sexu, jak s finanční situací). A živí se docela dobře, navíc natáčí půlhodinová videa o různých stránkách života v LA. Tak má na kanále rozhovor s bachařkou z vězení (dost otřesné poměry), s policajtem, se sestrou z JIPky, s porno herečkou atd. Obrázek poměrů věru nelichotivý, i když sám říká, že se mu tam líbí a netrpí bídu. V posledním videu ze San Francisca pravil, že tam je to ještě horší, než v LA, všude se válejí injekční stříkačky, nejmíň půlka populace je na drogách, úřady včetně policie dělají práci hlavně formálně a drogové dealery nechávají chodit po ulicích a kšeftovat. Také popisuje, jak jej policejní hlídka zatkla, aniž k tomu měla důvod, ten si vymyslela asi aby splnila plán zatčení a hodila jej do vězení, kde panovaly dost drsné poměry. Prý se všechno začalo měnit k horšímu od roku 2015. Popis nemocné země, který bychom se z vysílání protivládní ČT nikdy nedozvěděli. Toto se samo neurovná. Toto se bude jen zhoršovat a jestli nějaká katarze bude, tak zase jen nějakou revolucí a padlým Ludvou.

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

Ale nedělala francouzskou revoluci hlavně městská chudina? Která díky neúrodě neměla na drahý chléb?

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

příčinou Francouzské revoluce bylo,že Ludvík XVI. měl fimózu a nebyl schopen pohlavního styku. Jeho povinností bylo zplodit potomka a zajistit kontinuitu rodu.Následník nepřicházel a Marie Antoinetta ,nemaje jiné povinnosti ,se nudila a rozfrcala národní důchod za hadry,účesy a vzorový statek. ( To mi připomíná dnešní dobu,kdy se dotace rozfrcávají za rozhledny,cyklostezky,památniky,wellnes centra a jiné zbytné věci a důležité jde stranou). První známky revoluční nálady ostatně se projevily vydáváním obscénnich karikatur a veršovánek útočících na impotenci panovníka a prostopášnost Antoinetty a pak shlukováním se davu,který je přednášel.

Průměrný počet slepic: 2.8 (11 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na samotnou revoluci, kdy davy chudiny útočily proti Bastile bez ohledu na vlastní životy, říkanky a karikatury nestačily ani náhodou.

Ty davy neměly co jíst, co ztratit.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Davy chudiny útočily na Bastilu protože si tam přišly pro zbraně a střelivo

la Bastille fut prise d’assaut le 14 juillet 1789 par le peuple parisien (une grande majorité des émeutiers venant du faubourg Saint-Antoine) venu chercher de la poudre et des munitions

V Bastile bylo celých 7 vězňů. (Maximálně tam bylo místo pro 45 vězňů.) 4 padělatelé směnek ( Jean Béchade, Bernard Laroche, Jean La Corrège et Jean-Antoine Pujade), 2 blázni (kníže de Whyte de Malleville uvězněný na žádost rodiny a po osvobození zavřen do blázince aAuguste Tavernier - po osvobození také zavřen do blázince), 1 šlechtic (kníže Hubert de Solages)uvězněný za incest se svou sestrou, který se s největší pravděpodobností vůbec nekonal, ale bratříček si dovolil osvobodit/unést svou sestru z rukou jejího manžela, což nasralo jak manžela, tak jejího otce. Navíc tam šlo i o peníze. - Každopádně v Bastile nebyl nikdo, kdo by stál lidu za osvobozování. (Vězeň si platil penzi 2400 franků

En 1789, il n'y avait que sept prisonniers à la Bastille et leurs conditions d'incarcération étaient assez souples[réf. souhaitée]32. Ces prisonniers n'étaient d'ailleurs pas symboliques puisqu'il y avait quatre faussaires, deux fous et un noble le comte Hubert de Solages, enfermé pour inceste.

Bastilu "bránilo" 82 invalidů a
Bastilu hájilo 82

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Davy chudiny útočily na Bastilu protože si tam přišly pro zbraně a střelivo

la Bastille fut prise d’assaut le 14 juillet 1789 par le peuple parisien (une grande majorité des émeutiers venant du faubourg Saint-Antoine) venu chercher de la poudre et des munitions

V Bastile bylo celých 7 vězňů. (Maximálně tam bylo místo pro 45 vězňů.) 4 padělatelé směnek ( Jean Béchade, Bernard Laroche, Jean La Corrège et Jean-Antoine Pujade), 2 blázni (kníže de Whyte de Malleville uvězněný na žádost rodiny a po osvobození zavřen do blázince aAuguste Tavernier - po osvobození také zavřen do blázince), 1 šlechtic (kníže Hubert de Solages)uvězněný za incest se svou sestrou, který se s největší pravděpodobností vůbec nekonal, ale bratříček si dovolil osvobodit/unést svou sestru z rukou jejího manžela, což nasralo jak manžela, tak jejího otce. Navíc tam šlo i o peníze. - Každopádně v Bastile nebyl nikdo, kdo by stál lidu za osvobozování. (Vězeň si platil penzi 2400 franků

En 1789, il n'y avait que sept prisonniers à la Bastille et leurs conditions d'incarcération étaient assez souples[réf. souhaitée]32. Ces prisonniers n'étaient d'ailleurs pas symboliques puisqu'il y avait quatre faussaires, deux fous et un noble le comte Hubert de Solages, enfermé pour inceste.

Bastilu "bránilo" 82 invalidů a
Bastilu hájilo 82

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

Bastilu "bránilo" 82 válečných invalidů a 32 švýcarských gardistů.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

Ty zbraně si tam přišli vzít, aby se mohli bránit "komplotu šlechty" a vyprovokovanému nedostatku potravin. - 14. července ceny chleba dosáhly maxima od Ludvíka XIV.

Les échos et la publicité des débats de l'Assemblée ont autant compté dans la mobilisation populaire que « la colère et des peurs cumulés dans les différentes strates de la population parisienne »18, peur d'un « complot aristocratique », peur de la disette alimentée par les fantasmes d'un « pacte de famine »19. Au 14 juillet, le prix du pain atteint son maximum depuis le règne de Louis XIV20. La question frumentaire est au cœur de l'insurrection21. Le portrait des émeutiers confirme ces préoccupations de subsistance. « Gens de métiers », artisans, commis de boutiques, les cortèges sont composés de salariés des faubourgs, père de famille, pour les deux tiers alphabétisés22.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

furt říkám.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Taky to jen potvrzuju.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ostatně Josef II. celkem včas dorazil a švagrovi vysvětlil, že stačí jednoduchá operace ufiknutí předkožky a může vesele šoupat a plodit nástupce. Hlavní příčinou byla francouzská angažovanost ve válce amerických kolonií proti Británii, až Francii došly prachy, tak Ludva svolal stavy a tam to začalo. Buržoa si uvědomil, že má na Ludvu silnou páku a taky celou tu fiskální nespravedlnost.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

to bylo až 5 let po svatbě a to je dlouhá doba na eskalaci revoluční nálady. Navíc bylo už pozdě, prostopášnost Trianonu byla už tak profláklá, že když se narodil malý Dauphine, nikdo nevěřil,že je Ludvy,ale hraběte Fersena.

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Lidi, kteří nemají co žrát, že se budou nejvíc vztekat proto, čí je princátko ve skutečnosti dítě?

Už jste měla někdy v životě hlad. Za dva dny myslíte už jen na jídlo a vše ostatní dostává daleko menší důležitost.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co neměla co žrát, těžko zajímala něco předkožka.

Asi hodně čtete červenou knihovnu.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

je impotence následníka a neexistence následníka trůnu,chtěli slavit,mit o čem mluvit,chtěli amnestii,státní svátek a ono prd.

Průměrný počet slepic: 2.5 (6 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jestli maj co žrát.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ludvík Josef Xaver František Bourbonský (22. října 1781 – 4. června 1789) byl nejstarší syn francouzského krále Ludvíka XVI. a jeho manželky Marie Antoinetty.

Ludvík XVII. (27. března 1785, Paříž – 8. června 1795, Paříž)

Proč čekali 8 let s revolucí, když už následníky měli?

Úplně vidím, co vedl tehdy lid za debaty: Táto, děti už tři dny nemají co jíst. Děti: ukažte tatínkovi nafouklá bříška.
Táta: Mámo prosím tě neotravuj s jídlem. Králův syn snad ani není králův.
Máma: To snad víš už osm let.
Táta: Kurva, mě to tak sere, že ta rakouská děvka podvedla krále. Za to ho svrhneme a popravíme. Já chci slavit.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

chlebem živ je člověk,to už je v Bibli. A jak britský národ spojuje královská rodina,ukázky Georgev outfitu a plebs hned běží ho koupit svým deckam i blbá čepice na Archieho palici byla do 3 hodin všude vyprodaná

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Správně jste je popsala slovem plebs.

Jejich ekvivalent jsou tady slečny, co znaj herečky v každým seriálu, věděj přesně kdo s kým v showbusinessu a modelingu chrápe a jsou trendy, in a vnitřně nejisté.

Princ Harry nejspíš taky není Charlesův výrobek a každýmu je to šumák.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Marie Antoinetta ne "nemaje", ale "nemajíc". Prosím, chraňme si češtinu.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

zvraty mají vždy příčiny a záminky. Bez záminek by nebylo zvratů.
7 kulí v Sarajevu, vystrel z Aurory ,přepadení Gliwice mrtvý student,mrtvý černoch impotence panovníka

Průměrný počet slepic: 3 (9 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

byla záminka. Bez něj by válka začala o rok, dva, později. Byli na ni všichni připraveni. Floyd byl záminka. BLM to jednou museli spustit. Příčina je, že jedna politická strana využívá v kampani rasovou kartu.
Francouzská revoluce může mít záminek plno. Žádné říkanky nebo předkožka by ale na to nestacily. Skutečnou příčinou je zdražení potravin a následně nesnesitelné životní podmínky městské chudiny.

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Navíc dneska by chudina dělala revoluci, kdyby musela žít jako tehdejší šlechta.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Paříž byla vždy prachárnou vzpoury připravenou vybuchnout při jakékoli vhodné či nevhodné příležitosti. Už cca os 16. stol.

Přečtěte si 12 dílů Dědictví otců od Merleho. Tam je popsáno podhoubí, co a proč. Revoluce 1789 byla jen jedna z mnoha dalších pařížských revolt, jen její důsledky byly závažnější.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

12 dílů? Já mám jen 6, Dědictví otců se jmenuje jen 1 z nich. Ale nemyslím, že by mi v tom něco chybělo.

Zatím bez slepic

Teď jsem musel gůglovat :-)
Píšou třináct.
Četl jsem jich míň, nevím už kolik, z knihovny.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Teda nechci se hádat, s dnešním tématem souvislost nulová nebo záporná, ale na obálce píšou :
V roce 1977 otevřel Merle románem Dědictví otců rozsáhlou šestidílnou fresku o životě ve Francii za náboženských válek....
Vydal Odeon, 89, cena 28 Kčs :-))))

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Máte recht. 13. Mám toho půl regálu v knihóvně, počet jsem odhadoval. Pěkné čtení.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Pánové, utloukli jste mě argumenty a knihami s pevnou vazbou, čemuž podléhám. Nicméně jste mě potěšili, že tu někdo Merleho čte, tak si dovolím odčinit svou neznalost mým oblíbeným citátem z dílu Vladař na scéně :

"Dějiny mají v sobě něco tantalovského a jejich vývoj přináší tolik trpkých pozdních výčitek, že se z dětinské netrpělivosti rádi stavíme na místo velkých aktérů dramatu a že bycom chtěli tak říkajíc strkat je loktem, aby zvedajíce vržené karty, učinili taková rozhodnutí, ježto ze znalosti pozdějších událostí pokládáme za žádoucí. Maje tyto příhodné vědomosti o budoucnosti vladaře, historik upadá do pokušení pokládat se za moudřejšího než on, aniž chápe, že vladař stál tváří v tvář neprůhledné přítomnosti."

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Mám rád výroky, které klade Merle do úst Jindřicha IV.

"Ve válce se musí ponechat spousta věcí náhodě."

"Na lžičku medu nachytáš více much než na sud octa"

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

1977 : Fortune de France
1979 : En nos vertes années
1980 : Paris ma bonne ville
1982 : Le Prince que voilà
1983 : La Violente Amour
1985 : La Pique du jour
1991 : La Volte des vertugadins
1993 : L'Enfant-Roi
1995 : Les Roses de la vie
1997 : Le Lys et la Pourpre
1999 : La Gloire et les Périls
2001 : Complots et Cabales
2003 : Le Glaive et les Amours (Grand prix Jean-Giono 2003)

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

No, soudruzi politruci byli spíš politruci než historikové. Odříkali si svoje jednoduchosti a měli klid.

Problémy Francie byly komplikovanější, kromě buržoazie a šlechty tam hrál roli ještě lid (jiný byl ve městech a jiný na vesnicích), intelektuálové. Revolucionáři byli i mezi šlechtici.

Už jsem četl u katolíků, že i Francouzská revoluce byla financována bankstery (ze Švýcarska). Bylo by to jako vždy, ale kdo ví.

Buržoazie té doby rozhodně nebylo to, čemu tak říkáme my dneska. Bourg je město a ve francouzštině bourgeoisie znamená měšťanstvo. Třetina konventu, který odsoudil Ludvíka XVI byli z povolání kolem justice. Ani duchovní pro nás nejsou ti praví pracovití buržousti z manufaktur.

Francouzská šlechta/královský dvůr byla v době revoluce hlavně neschopná řešit praktické problémy - třeba s hygienou měst - v Paříži smrdělo všechno od Versailles, přes šlechtičny, až po stoky z koželužen. Samozřejmě, nebyli schopni řešit problémy s finanční politikou, zásobováním potravinami, armádou, systémem justice atd. Náš ÚV KSČ byl vedle toho vzorem pragmatismu a účinnosti.

Hlavně je zajímaly dvorní pletichy, když měli plnit funkci organizátora.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

s Havajankou Skye Hokulani Nielson z Hermosa Beach, California.
V době sňatku mu bylo asi 21 let a jí 40.
V r. 2017 se rozvedli.

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

Tyjo je to pravda, něco jsem si o tom našel.
A jak to víte ?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Když jsme tu diskutovali jak to bude dál s breberkou, napsal jsem, že ji bude hlídat domobrana. Jenže si asi český bordelář holt řekl, že na nějakou breberku kašle a tak musela nastoupit restrikce. Jsem zvědavý, kdy nastane i u nás hlídání lidí v karanténě vězeňskými náramky, jako v obdivované Korei a na Tchaj Wanu..

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

MUDr. Ivan David
1 hod

Francie a Rusko řeší, jak zatnout tipec turecké expanzi

Francouzský a ruský prezident Emmanuel Macron a Vladimír Putin v sobotu telefonicky jednali o způsobech, jak ukončit tureckou rozpínavost ve Středomoří a na Blízkém východě. V neděli jednotky Libyjské národní armády (LNA) s podporou oddílu ruských kontraktorů z firmy Wagner a s pomocí súdánských žoldnéřů dobyly ropnou rafinérii el-Sarara na jihozápadě Libye.

„Jak se libyjská krize prohlubuje, znepokojení se šíří nejen v afrických zemích, ale také mezi vůdci zemí zastoupených v Radě bezpečnosti OSN. Budeme samozřejmě jednat o zvyšování rizika výbuchu ve válečných zónách, pravděpodobně budeme hovořit o problémech Ukrajiny, Balkánu, situace v Sýrii a Libyi," řekl po telefonickém jednání ruský prezident Putin agentuře RIA. Francie a Rusko jsou stálými členy Rady bezpečnosti OSN s právem veta.

Po videokonferenci se svým ruským protějškem francouzský prezident pro agenturu Reuters prohlásil, že s pomocí Ruska se „můžeme posunout vpřed při řešení mnoha problémů včetně války v Libyi“.

Od slov k činům přešli hned v neděli podle libanonské agentury Al-Masdar žoldnéři z ruské firmy Wagner. Vojákům LNA, jimž velí polní maršál Chalífa Haftar, pomohli dobýt největší libyjskou ropnou rafinérii v el-Sarara. Továrnu na výrobu pohonných hmot, která ročně zpracuje 300 tisíc tun ropy – tedy asi třetinu libyjské těžby – do té doby ovládali džihádisté zapojení do vlády národní shody (GNA), jejímž jménem na mezinárodní scéně hovoří samozvaný premiér Faís al-Sarrádž.

Ztráta rafinérie el-Sarara je podle televizní stanice France 24 těžkou ranou pro tureckou armádu. „Turecko spotřebovává hodně energie. Zapojení turecké armády do války v Libyi ukazuje, že Erdogan má od Sarrádže přislíbená bohatá ropná pole.“ uvedl analytik France 24.

Turecké plány v Libyi však v poslední době úspěšně hatí Koalice proti turecké expanzi ve Středomoří. Před měsícem ji založily státy, které se cítí ohroženy tureckým agresivním postupem – Řecko, Kypr, Francie, Egypt a Spojené arabské emiráty. K paktu se krátce po jeho vzniku připojil i Izrael a Sýrie. Za „tichého společníka“ je považována i Haftarova LNA.

Turecká armáda s pomocí Sarrádžových džihádistů před třemi týdny dobyla libyjské město Sirte, které je branou k druhým největším libyjským nalezištím ropy. Turecký prezident Recep Erdogan vzápětí ohlásil, že chce na základně Al-Jafra, která se nachází asi 30 km východně za městem, z zřídit stálou tureckou posádku. O tuto základnu však mají zájem i Rusové, kteří by podle dohody s Haftarem měli mít v Libyi námořní i leteckou základnu.

Po tureckém průlomu k Sirte byly LNA z Ruska dodány nové sady raketometů Pantsír, s jejichž pomocí se Haftarovým vojákům podařilo vymazat vzdušnou převahu džihádistické armády, jež jí dodávaly turecké drony. LNA získala ve vzduchu opět převahu po příletu stíhaček ruské výroby MiG-29 a nadzvukových bombardérů Su-24, které LNA přenechala Sýrie po dodávce modernějších verzí těchto strojů z Ruska. Letouny ruské výroby Turky a džihádisty doslova vybombardovaly ze Sirte.

Podle zpráv o střetech Wagnerovců s džihádisty, které jsou přehledně zaznačeny na libya.liveuamap je jasné, že odsun ruských žoldnéřů z Libye už je minulostí. Podle zpráv libanonské agentury se Wagnerovci, kteří se se stahovali přes několik zemí – mimo jiné Súdán, do země vrátili. A zjevně si právě ze Súdanu přivedli další žoldnéřské kolegy.

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

Tak proč předem lidi plašit?

O čem se nepíše, to objektivně není. Tuhle starou pravdu vyznává ČT (ČST) od doby svého vzniku a Bakalonoviny už desetiletí......

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Dovolím si svůj pohled.
Pokud si vezmeme náš píseček, tak veřejný prostor ovládají vždy kluci co spolu mluví. Vždy jsou to vysocí politici, následují je význační představitelé vědy, špičky korporátu a našeho průmyslu. Nikdy tam není Mařka z kravína. Nanejvýš se v televizních novinách doptají na pitomost nějakého pobudu.

Bude to v USA jiné. Vsadím hodně vysoko, že to bude némlich to samé. Záběry rabující pakáže omrzí a kde nejsou peníze, nejsou ani nepokoje. Tudíž mi z toho vychází jediné. Někomu se nepokoje náramně hodí, tudíž je financuje. Po prezidentských volbách bude penězovod utnut a tím se utnou i nepokoje.

Zase paralela s našimi chviklaři. Zademonstrují si, trošku se vyřvou a tím to i skončí. Chviklaří mají drobnou výhodu, že zpitomělé obyvatelstvo tuto podivnou skupinku lidí vyfutrovalo penězi. Tudíž budou škodit do té doby, dokud budou peníze. Jakmile dojdou, stane se z nich jen a jen čárka v historii.

Ne né, velké peníze určují běh dějin. Nějaké nepokoje jsou nepokoji jen pokud se to velkým penězům hodí.

Změny přijdou se změnou velkých peněz. Jak se to stane ale nikdo neví.

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)