Svět podle Vidláka - svět obyčejný

Autor
Štítky

Dnešní název jsem si schválně vypůjčil od Alefa, aby zněl stejně jako ten včerejší. Samotný článek ale bude o něčem úplně jiném. Chci být nadále optimista a napsat něco o tom, že toho důležitého ve světe neubylo ani za mák. Že pořád ještě máme všechno, co nám Bůh/příroda dali do vínku a s čím jsme si vystačili tisíce let. 

Víte, v podstatě tu rozebíráme ze všech stran, co všechno ztrácíme. Jak se nám svět v Brusel obrací, jak se rozvrací všechno co naši otcové a dědové budovali, jak nám salámovou metodou sahají stále hlouběji do kapes, jak nám krok za krokem berou samostatnost, berou nám továrny, peníze, berou nám měnu i zlato a strkají nám hlavu do chomoutu nebo oprátky. 

Koukáme se na velké domy, které si mohl postavit průměrný dělník či JZďák v osmdesátých letech. Vzpomínáme na levnou vodu, lékárny bez doplatků, vzpomínáme na práci pro každého, které bylo dost a dos. Vzpomínáme na novomanželské půjčky, obrovskou bytovou výstavbu a k tomu ještě i armádu s tisíci tanky a nadzvukovými letadly. Vzpomínáme na doly, obrovské kombináty, export technologických celků a porovnáváme to s dneškem. Nebyli jsme všichni zadlužení, ani stát nebyl. Měli jsme skoro ve všem vlastní produkci. 

Většina obyvatelstva stále žije v domech a panelácích postavených tenkrát za socíku.  Já pracuju na obilných silech, které postavili ve stejné době a která tu budou ještě za padesát, možná i sto let a stále budou fungovat. Jezdíme se rekreovat na přehrady postavené ve stejné době, ba i ta elektřina se vyráví takřka bezvýhradně v elektrárnách komunistických. 

Koroňák nám ukázal, jak málo toho vlastně máme. Jak jsme závislí na Ruslanech a velmi podivných kontaktech s Čínou díky kterým jsme sice dostali roušky relativně včas, ale stejně se platilo předem a všechno to viselo do poslední chvíle na vlásku. Všechno ostatní bylo v podstatě zbožné přání. Od plicních ventilátorů po vlastní výrobu hadru na hubu v české továrně.  

Stejně tak jsme zjistili, jak snadno může krachovat automobilový průmysl a jak moc nás živili turisti z celého světa... dokud mohli jezdit. 

Ano, čeká nás průser jaký tu už hodně dlouho nebyl. 

Ale... Uvědomme si, že všechno to, o co teď nejspíš přijdeme, tohle všechno náš národ po tisíc let k ničemu nepotřeboval a také přežil. Jirásek ani Komenský neměli v domě ústřední topení. Komenský navíc neměl nemocnici, kam by si mohl jít lehnout v případě virózy. Všechny ty důchody, penicilíny, dálková potrubí i vysoké pece, to není právě stará záležitost. Já vím, bude nepříjemné o to všechno přijít. Bude to mít vliv na naše pohodlí, ale na že by to mělo takový vliv i na naše přežití, to si nemyslím. 

Na druhou stranu, všechny ty staré věci, co tu s námi tvořily kulturu po tisíce let, jako třeba odvaha, ochota k sebeoběti, vlastenecký duch, ale také schopnost pevné funkční rodiny a láska k dětem i přesto, že hodně rodiček umíralo, to jsme si nechali vzít bez problémů. 

Kdysi se daly ušít boty a švec k tomu měl malou kabelu nástrojů a speciální dřevěnou stoličku - verpánek. Šlo to i bez strojů a člověk byl obutý. Dokonce se blížíme k bodu, kdy boty vyrobené na verpánku firmou Sedlář Mates budou za stejné peníze jako značkový šmejd Adidas z Číny.  Navíc švec měl k výrobe bot i čas na výchovu, protože seděl doma ve své kuchyni. Měl čas láskyplně pohlédnout na ženu, měl čas okřiknout děti, měl čas jim ukázat, jak to vlastně dělá. 

Kovář měl pár kladiv. Výheň si prostě poskládal z toho co bylo. Truhlář všechny své nástroje sbalil do rance a vyrazil s nimi do světa. Krejčí měl doma velký stůl na stříhání plátna. 

Pokud nebude jaderný armagedon, zůstane nám toho tak jako tak mnohem víc než lepenice s tklacovským stavem v koutě. A i kdyby ne, můžeme se od verpánku zase dopracovat k Baťovské továrně. 

Nesmíme ale přijít o to důležité. Pokud přijdeme o pevnou rodinu, tak naše peníze vyházíme na rozvody, pokud nevytvoříme pevné vztahy s dětmi, tak je budeme kupovat ve formě telefonů, fejsbůků a podobně. 

Všimněte si... sice se všude mele o padesáti pohlavích, stejnopohlavních manželstvích, polyamoriích, transgenderech a podobně... ale brání nám někdo, abychom se normálně vzali, udělali si pět děti a vydrželi spolu celý život? Brání nám někdo v tom, abychom splnili slib, že spolu budeme v dobrém i ve zlém? Brání nám  někdo v tom, abychom ve splnění takového slibu podpořili své děti? 

Brání nám někdo v tom, abyste si koupili boty u Sedláře Matese? Brání nám někdo v tom, abychom si nechali ušít koženou bundu u Stagarda? Brání nám někdo v tom, abyste si udělali u vidláka zabijačku? Brání nám někdo, abychom si nepořizovali zbytečnosti? Brání nám někdo v tom, abychom děti vedli ke skutečnému řemeslu či skutečným vědomostem? 

Ve skutečnosti umí lidská společnost jen velmi obtížně řešit i ty nejjednodušší problémy vzniklé z rozpadlé rodiny. Dětský domov sice zařídí, aby dítě nezemřelo hlady, ale v osmdesáti procentech případů díte do života nepřipraví. Jen do kriminálu. Všechny ty střídavé péče, opatrovnické soudy, psychologové a podobně nedokáží nic, pokud jsou rozvádející se rodiče ve válce. Všechny školské instituce, OSPODy a podobně nedokáží ani donutit dítě z mizerné rodiny, aby chodilo pravidelně do školy. Všechno opravdové a cenné musí vždycky udělat rodič. Pokud se rozvádějící rodiče rozumně domluví  a rozumně to dodrží, obejde se to bez soudu, opatrovníků a sociálních pracovníků.  Pokud rodiče dbají na to, aby dítě každý den dorazilo do školy, pokud zkorigují to, co se tam dítě dozví, pokud zajistí nějaké kroužky, podpoří dítě ve sportu a nekoupí mu žádné zbytečnosti, udělají stokrát levněji stokrát víc než dokáže jakákoliv společenská instituce. 

Pokud je rodina nejen pevná, ale ještě i rozvětvená, zpravidla neumírá hlady ani za hladomoru. Jakékoliv Aspeny, Římské kluby a podobě jsou jen jinou podobou rodinného setkání u dobrého jídla. To můžeme všichni dělat také. 

Jistě, tu a tam se to nepovede. Ale ono se toho dost nepovede i v těch římských klubech a velkolepých plánech na ovládnutí lidstva. Ale stejně tak se vždycky i něco povede. Příroda se neděsí neúspěchu... Příroda se děsí nedostatku kopií. 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (75 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

příroda vládne.

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

to máme z přírody, mnohdy jsme jí to vyrvali. Ona si to jednou vezme zpátky.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

má nejradši biodiversitu,žádné kopie, každé dítě má mit luxus vlastní matky,v tom Mel Polívka pravdu,tak to chce příroda žádné kopie.Teď to podpoří Maláčová zalohovanym výživným,nezodpovední rozsévači budou rozsévat a rozsévat,ať žije biodiversita,člověk je jen biomasa.

Průměrný počet slepic: 4.2 (15 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

vám teče do lodě, nemá moc smyslu debatovat o tom, jaká loď by byla lepší. Musí se hledat koudel a ucpávat nejhorší díry. Pokud se neutopíte, můžete se starat o lepší.

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

je třeba zahnat perfektně organizovanou bandu gaunerů, kteří zvenku i zevnitř na stovkách míst vrtají do lodě nové a nové díry !

A podpalí každý kousek koudele, který se jim podaří vypátrat.

Průměrný počet slepic: 4.8 (23 hlasů)

Terazky jsou lodě plechové a svařují se. Koudel je jen k tomu, aby hořela uprdele. I analogie se vyvíjí.

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

tedy dřevěné plachetnice.
Pobíhat v potápěčském obleku se svářecí soupravou zatopenými kabinami potápějící se civilizačního titaniku a snažit se zavařit čerstvě vyvrtané díry, jimiž se do lodi valí voda, je nemožné.

Ale když nad tím dodatečně přemýšlím, nejmodernější analogií trvale udržitelného civilizačního plavidla je vor.
Pochopitelně svázaný nerezovými lany, která se dají obtížně přeřezat.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

Když je ještě po svázání voru zamáznete tarem, jsou prakticky nezničitelná.

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, kéž by to bylo tak jednoduché, jak píšete. Společnost, lidská komunita, se nikdy nezastaví. Chce dál a dál. Jde tedy o to nebránit tomu, ale dát pokroku smysl a řád.
A to současná společnost nedokáže. Ztratila pud sebezáchovy, zahleděla se do sebe a ztratila smysl života.
Po Velké krizi, zbylí lidé začnou znovu na staronových základech budovat - po kolikáté - nový, lepší svět. To je dobrá zpráva ale neříká, kdy to budování začne. O Velké krizi nelze pochybovat, lze jen spekulovat o její délce. Nelze také pochybovat, že zbylí lidé budou jiní. Budou Vám - čistě teoreticky - svým jednáním a chováním sympatičtí, ale budou o moc jiní.
Nemá ale žádný smysl si s tím lámat hlavu. Jen připravovat cestu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (25 hlasů)

Dávno, dávno již tomu, když jsem hleděla do té, milé tváře, psala Božena Němcová. No a my tady máme taky tu možnost . Nesmíme však zapomenout, že náš mozek maže nepříjemné, bolestivé zkušenosti, jinak by, např. lidstvo vymřelo! Neměli bychom však zapomenout na tvrzení knížete Thurn-Taxise, jak píše Bohumil Hrabal:
člověk musí tejrat tělo, jinak tělo tejrá člověka. A to je dneska pro progresivní mlaďochy nepřijatelné. Inu bude je tejrat tělo

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Dělají ti bankéři. Ti vrazi z Wall Streetu a City. Jak je možné,že Bulhaři dostanou za toho svého jednoho leva 0,5 eura a my chudáci za 1 korunu jen 0,03 eura?

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Za euro zaplatí krví, a to nejspíš doslova.
S velkou pravděpodobností jde v jejich případě primárně o relativně bezpečný přístup k Černému moři, krytý Rumunskem.
Dalším důvodem může být nějaká strategická surovina, nacházející se na jejich území. Jsem poránu líný to zjišťovat, ale během dne se možná podívám.

Bulharský "lid" se po instalaci eura nebude stačit divit, jak moc je chudý. Stejně se divili Portugalci, Španělé, Řekové, Slováci. Vlastně i Italové A cesta zpět nevede.
O tom, co si "lid" uvedených zemích myslí o euru dnes, se z mainstreamu nic nedozvíte. To musíte mezi ten "lid" a ptát se na vidlákovech a v malých městech tam žijích lidí.

Průměrný počet slepic: 4.9 (20 hlasů)

kurz jsem si nevymyslel ten je ve smenarnach ale překvapil mě jak je ten lev oproti koruně silný koruna za 13 korun to by to euro taky šlo

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kurz sem, kurz tam, nástupem Eura ztrácejí možnost vyrovnávat poklesem kurzu výhody německého kapitálu.

Vemte si tužku a papír a rozepište si jak se mění cena práce v Německu a třeba Řecku při jedné měně a při dvou kolísajících měnách.

Je to na úrovni trojčlenky a doopravdy to není nic těžkého.

Bulharsko si odsralo pád komunismu podobně jako my, jen v horším.

Euro odserou taky.

Proto jim ho zaváděj.

Kdo nemá Německou/Belgickou/Holandskou ekonomiku, ten na tom prodělá.

Proto Angláni Euro nikdy nechtěli.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku sice s tebou souhlasím, ale jsi na ovlivnění svých dětí jen ty sám (+ maximálně tvoje rodina) a máš pro maximální výsledek čas jen do 4-6 let dítěte. Proti tobě stojí zábavní průmysl co se valí z televize, filmů, seriálů, novin, internetu. Oni poskytují zábavu, a zprávy ze světa zpracované propagandou (ať už z USA nebo z Ruska, Číny nebo odjinud). Mají bilionové rozpočty, stovky tisíc odborníků, psychologů a já nevím koho ještě.
Že budou tvé děti ovlivněny je naprostá jistota, a máš na to ve všední den jen 5 hodin (kdy nejsou ve škole nebo nespí). Lidé jsou společenští, a pokud z nich nechceš dělat úplné asociály, tak ještě víc než ty je ovlivní kamarádi, spolužáci, spolupracovníci apod. kteří jsou už naprosto mimo tvoji kontrolu a výchovu.
Když to napíšu blbě tak je můžeš korigovat maximálně v tom jestli jejich aktovky budou "modré nebo červené".

Průměrný počet slepic: 4.7 (31 hlas)

ti Strnadovi z manželských studie. Pořád podnikali a pinožili se,5 dětí pořád je vychovávali až všichni utekli nedělali nic chodili na psychiatrii a brali drogy a na rodiče prdeli a paní musela brát antidepresiva a pán pořád brečel.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Podnikal jak ti v "Ano šéfe" před příchodem Pohlreicha.

Stěžuje si, že kšefty nejdou, ale za nima nenaaranžovanej židle/nábytek. Za pár let to tam vypadá pořád stejně. Proč se nejít podívat někam na inpiraci IKEA, XXXLUTZ, Moebelix atd. Nebo si zajet vedle do Německa. Furt to tam vypadalo jako začátkem devadesátek - a to se promíjelo na začátku devadesátek.

V jeden moment tam říkal, že chtěj bejt největší krám se židlema v ČR. Zní to pěkně, ale na co? Máte bejt ten nejvýnosnější.

Vypadali, že nejsou zorganizovaný a že nemaj zorganizovaný ani kšeft, ani rodinu.

Děti vychovávali dost přibližně. Jeden ze synů byl hodnej trouba jako táta. Byl tam s nějakou muzikantkou - hezká, milá kultivovaná, tuším studovala housle - jen jsem je viděl dohromady, tak bylo jasný, že ho nemilosrdně kopne do prdele. Taky, že jo, jen ho nepotřebovala, už mu dala vale.

Ten "problémovej" působil, že se rodině nepřizpůsobil, radši z ní utíkal. Pak šel na vojnu, nejspíš proto, že věděl, že potřebuje řád a disciplínu. Na vojně má každej svý určený místo a dostává jasný rozkazy. Za jejich splnění/nesplnění máte jasnej feedback. Když se ožerete a nepřijdete včas do kasáren, tak dostanete trest, ale velitel nebude mít slzy v očích, protože se tak snažil a vy jste se mu takhle odvděčili.

Měli krám se židlema, moc jim to nešlo, sotva to zvládali a paní neví nic lepšího, než si otevřít krám s dekorativníma cetkama. Může to frčet, ale chce to dobrý umístění a dobrý cetky. Při příští návštěvě už s tím byl zas konec.

Paní byla po svém pokusu o sebevraždu určitě na psychiatrii a určitě jí tam aspoň něco vysvětlili, protože pak se dynamika mezi nimi změnila a měla navrch, vykopla ho z domu i když ho pak vzala zpět. Když se tam rozlítostnil, tak ji to sralo, protože se měl chovat jako chlap a řešit věci pragmaticky.

Děti neměli na to, aby řešily problémy rodičů, které tito řešit nehodlali. Kde nic nesvedete, na to pak prdíte. Stejně to jinak nejde.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

s vlastními různorodými (pohlaví/věk v 89 ... F/8, M/6, M/4, F/0,42) subjekty životního experimentu musím naprosto souhlasit s asdf a dát mu/ji PĚT SLEPIC. Vzhledem k tomu, že od začátku experimentu uběhlo téměř 31 let (to je neuvěřitelné), pokusím se provést krátké subjektivní hodnocení.

Výchova dětí byla před a tak rok po 89 opravdu snadná. Pak se moje základní pilíře procesu postupně dostaly do antagonistického rozporu s okolím. Nejen s masovou oficiální masáží (a to byl jen slabý odvar proti dnešku), ale i se silně pozitivní reakcí na ni u spoluobčanů.

Tady jsem zjistil, že nejsem schopen popsat průběh výchovného procesu v naší rodině. Každy si to nakonec zařídí sám, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. A čas ukáže.

Já jsem s dětmi spokojený (ony snad se mnou taky), ale bylo to občas hodně špatné a vše záleželo na tom, jak se člověk v konkrétním okamžiku rozhodl a taky na štěstí. Čím víc empatie, tím větší šance.
Výchova není procházka po pevné zemi, ale zatraceně nebezpečné balancování vysoko na laně.
Dítě se zdánlivě s jistotou prochází nad vámi, vy dole křičíte dobře míněné rady a pobíháte sem a tam s nafukovací matrací v náručí s nadějí, že až poletí, že ho zachráníte. A když jste unaveni, tak si odpočinete, pak utřete slzy a jdete křičet a běhat dál.

Průměrný počet slepic: 5 (27 hlasů)

vychovát děti je i neskutečně bezvadné. Jen to lano, s tím jak rostou, je stále výš a existuje období, kdy je zatraceně vysoko. Pak zase klesne a už je to zase tak jak má být.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Diskuze: Jste dost pesimističtí, naopak u Vidláka od „Ale…“ čtu povzbuzení k nevzdávání se. A nejvíc se mi líbí co napsal Havran v 7:01, zvlášť v závěru.

K Asdf v 1:27 – samozřejmě, že děti ovlivňuje zábavní průmysl, média a současné trendy. Ale náš čas vlivu trvá nepřetržitě (nejen do 6 let) a naše úloha je vtisknout dětem nějaký kodex pro život a ten se jen nevtlouká do hlavy, ale učí se i vzorcem chování. I když někdy máme dojem, že se to moc nedaří, tak všichni moc dobře známe, jak jsme v dospělosti postupně přicházeli na to, že přece „to kdysi říkal (vyznával, dělal) už můj dědeček, otec“ apod. Čemu jsme se v dětství vysmívali, co jsme odmítali a dělali pravý opak, zjistíme po letech, že v nás nechalo větší stopu a že se o to můžeme opřít.

Při výchově často nad lecčíms mávneme rukou, protože máme pocit, že „plýtváme hrachem“, ale důležité je, aby mladí věděli, že jsme tu s tou nafukovací matrací ( jak hezky píše Havran) a nám nezbývá, než být trpěliví a čekat na výsledek než dorostou, abychom zjistili, zda se naše výchova zúročila. K hodnocení našeho vkladu pak postačí, když jim život dá pár facek, (kterých jsme je chtěli ušetřit) a oni to ustojí, protože si vzpomenou, co doma viděli a slýchali. Mají mustr a lidské hodnoty dané výchovou jim pomáhají v orientaci.

Takže není to tak beznadějné, jak píšete a ty současné vlivy pokřivenosti na ně budou útočit jen dočasně a po povrchu, pokud jádro osobnosti budou mít děti od nás. Pocitu zodpovědnosti se však rodič nikdy nezbaví a platí to bohužel i v případě, kdy se nám výchova zcela vymkne. Ze zkušenosti vím, že jen výjimečně není chyba v rodině.
Hezký den všem

Průměrný počet slepic: 3.7 (10 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bude to někdo z V4.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

"A elektrická koloběžka. Na té se po chodbách Evropského parlamentu (EP) proháněl český zástupce Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)."

"Ještě větší blbec, než jsme doufali"

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Největší vypovídací hodnotu má poslední odstavec:
"DG SAFE má podle listu Politico 756 zaměstnanců a v roce 2018 spravovalo 1,5 procenta celkového rozpočtu parlamentu. Na bezpečnost a ostrahu budov letos europarlament odhadem vydá 23 milionů eur. EP přitom spravuje celkem tři budovy, kromě té největší, bruselské ještě ve Štrasburku a v Lucemburku. Působí v nich kolem osmi tisíc lidí, z toho pět tisíc v Bruselu. Zaměstnanci jsou ze všech členských států EU, dokonce i z jiných zemí. Nejpočetnější zastoupení má Belgie, následuje Francie, Itálie, Španělsko a Německo. Samotných poslanců je 705, Česko reprezentuje 21 zástupců."

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

a rozpočet 23 mio tojráčů/rok, tak si odečtěte tak 8 mega na techniku a její provoz; a zbytek rozpočítejte na zaměstnance. Vychází to na cca 19 200 tojráčů ročně brutál. Což znamená, že většina zaměstnanců "DG Safe" hákuje za minimálku - https://www.europarl.europa.eu/cmsdata/151284/12_SAFE_RAA2017_CONSOLIDA… (a to je za rok 2017)
A rázem přestane být divné, že se v EUlamentu krade.

Nádeníci z té úklidové agentury na tom jsou ještě tak o třetinu hůř; těm už nic jiného než kradláctví nezbývá. Z "platu" by se totiž neuživili ani v Rumunsku. Možná ani v Ugandě.

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Taková barva bude zakázána. Jedině růžově nebo duhově. Že budoucnost vyrůstá z tradic, na to je potřeba zapomenout. Tradice se tvoří právě teď a to je zároveň budoucnost. Lidi potřebují vidět max. 1 den dopředu, kdo bude chtít plánovat dále, bude protispolečenský živel.
Nebude potřeba tolika lidí. Stavy se nebudou udržovat drahými válkami, ale levnými viry. Právě probíhá test. Neposlušní zatřepou kopytama.

Průměrný počet slepic: 4.8 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Poraďte mi .... mám morální dilema. Jsem v současné době pod “palbou” reklam typu Navštív Prahu, Poznej Mariánky, uzij si Karlovy Vary nebo Česky Krumlov vás rad uvidí.... mám poslechnout národnostní cítění a navštívit místa, která mnou jako průměrným domorodcem poslední desetiletí téměř opovrhovala a nebo mám říct “nasrat” a je třeba do Rakouskych hor, který se v posledních letech naopak ke mne chovaly s respektem jako k jakémukoliv jinemu klientovi?

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

Milý Clairvauxi,
oni netouží ani tak po Vás, jako po Vašich penězích. Tak jim je pošlete a můžete zůstat doma.

Průměrný počet slepic: 4.9 (36 hlasů)

přesně jak říká další příspěvek Fake Fík, najednou jsme jim my venkované, zaostalci, dobří - jde jim jen o peníze, všichni ti dobří podnikatelé - Praha, Krumlov a lázeňský trojúhelník jsou vydřiduši, kteří znají akorát hosta oškubat - takže túdle núdle - jeďte kam nám je dovoleno a kam Vás srdce táhne. S arogancí, se kterou se člověk setkává ve spoustě našich restaurací, jsem se jinde nesetkala, vždycky jsem měla pocit, že si člověka váží /nebo alespoň docela dovedně předstírají/.

Průměrný počet slepic: 5 (20 hlasů)

a objeďte třeba památky okolo Vašeho bydlištěte. Třeba budete překvapení, kolik jich skoro za hubičku máte na dosah ruky. A to i v případě okolí velkoměsta.
Můžete si při té příležitosti zmapovat, kde je jaký užitečný vidlák, u něhož se dá koupit něco potřebného. A ještě zajít do lesa na houby, borůvky, maliny nebo dokonce brusinky. Třeba objevíte v nějakém malinkém městečku i příjemnou městskou plážičku na břehu řeky, kam můžete vzít bez obav děti i psa, a zajít si do hospůdky vedle na fotbaláku na pivko, aniž by Vám někdo vykradl auto na přeplněném parkovišti. A večer tam ještě za pár šušní zkouknout letní kino nebo si užít nějakou nesvětovou kapelu.

Naším krajem vede stezka, po níž celkem pohodlně objedete nebo obejdete pořádný kus Labe a dostanete se až na Říp. Cestou můžete s celou rodinou přechrupnout na břehu řeky ve stanu i pod širákem, aniž by vás někdo vyhnal. A ve vesnicích a městečkách potkáte hospody a penziony, kde se najíte či přespíte, aniž by vám to zruinovalo rodinný rozpočet. Kdejaká lhota má dnes "infocentrum", kde vám poradí co, kde a jak, prodají za dvě kačky vlastní pohlednice a zadarmo povykládají o místní historii.
Já vím, je to skromné; ale je to upřímné.

Průměrný počet slepic: 4.7 (31 hlas)

Nemám odvahu vám radit, pouze vám sdělím, že já budu letos sedět doma na prdeli.

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

Uveďte, že jste z Karviné

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

Národní cítění je fajn věc, ale myslím, že to bylo v knize Limonádový Joe (trochu jiné než pozdější film). Tam Hogo Fogo byl na parníku, přečetl si zprávy z fronty, jak si jeho Konfederace vede a pak si dal na ně vlastenecky panáka.

Když pojedete do Prahy, Krumlova či Lázní, tak stejně nevíte, jestli majitel hotelu je Číňan, Rus nebo německej řetězec. Zaměstnanci budou stejně asi Ukrajinci.

Tahle reklama je jen pro ty, co se jim do ciziny stejně nechce a dumaj kam by v ČR jeli.

Jestli se k vám v Rakousku chovali s respektem a je tam bezpečno, tak se k vám s respektem budou chovat nadále o to víc.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Optimismus je nutný.
Jak popisujete co všechno bylo za komunistů,takže,kam jdou teď ty peníze,když toho nemáme ani polovinu!
Jak také popisujete,co všechno si lidé dokázali udělat,jenže,kdo by to ještě uměl,možná už tři generace se s tím nesetkala.
A to nejhorší,ta státní byrokracie,každého rychle odradí od každé pomoci,práci na koleně.
O těch řemeslech,to popisujete dění tak před sto lety.ještě připsat tkalcovství rozšířené v podhůří Krkonoš.
Také víme cestování,pěšmo,nebo koňmo.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Třeba zisky z prodeje vody Veolia, nebo aut VW - Škoda. A hlavně skrze banky, z nichž ani jedna není tuzemská. Z tohoto výpalného se část použije na dotace migrantům a tak si tu žijem přímo náramně!

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Pane MUDrland Wenca.
Myslím si to také a také jen co se objevilo mil. a mld.
Jen je potřeba utěsnit tyto díry,jak radí A.H.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Stačí si přečíst titulek z tohoto článku: https://www.e15.cz/byznys/finance-a-bankovnictvi/ceska-sporitelna-zvysi…

a hned víte kolik peněz odteklo do mateřské Erste Group. Z jedné, rádoby české banky. Nedokážu si představit,kolik peněz odteče ze všech firem, bank a pojišťoven působících na našem území. Pokud je to území ještě vůbec naše...

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

Majitelé Erste (v nadaci Eduzměna je ještě Janeček, Avast a Sorosova OSF) jsou hlavními spolutvůrci vzdělávacího syslému českých dětí. Vedle nich spolupracuje ministr Plaga ještě např. z nadací Kellera.
Stoupenci Havlovy nepolitické politiky a občanské společnosti jsou jistě spokojeni. České území ovládají dokonale...

https://eduzmena.cz/o-nas/

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

"Nadační fond Eduzměna funguje jako platforma zástupců soukromého, neziskového a státního sektoru, která chce společnými silami, svým jménem, know-how a financemi podpořit systémové změny ve vzdělávání dětí v České republice vedoucí ke komplexní společenské proměně."

Vděčím Československé socialistické republice za vzdělání. Pravda, i v něm byly zbytečné ideologické kydy, ale praktické znalosti které se v tomto systému daly načerpat je naprosto převážily. Když jsem po převratu zjistil, kolik zbytečností se moji synové učí, žasl jsem. Jsem přesvědčen, že výsledkem činnosti Eduzměny bude stádo vymaštěných idiotů.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

co nám říkal za socíku náš kolega, který valnou část života strávil na montážích v západní Evropě a rok žil v USA. Občas si něco přečetl z tehdy ještě relativně svobodného tisku a také se něco doslechl. Západ měl obavy z rychlého ekonomického růstu Československa bez dluhů, oproti západnímu růstu s dluhy. Naštěstí pro západ, trockistická klika SSSR a východního bloku v čele s Gorbačovem se vzdala a odevzdala svoje zdroje i trhy západu. Pro Pjakina https://www.youtube.com/results?search_query=irena+aneri je Gorbačov vlastizrádce. Pro Putina samozřejmě také. Když se v poslední době Gorbačov dostal do Putinovy blízkosti, ten ho nikdy nepozdravil, jak kdyby byl vzduch.

Ačkoliv jsem nikdy nebyl zastánce minulého režimu a znárodnění, dnes vidím jedinou cestu jak se z tohoto mafiánského područí vymanit, jedině znárodnění, přijetí nové ústavy a soukromé vlastnictví výhradně českých občanů. Další věcí je, zda je to proveditelné.

Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)

Když před pár lety Gorbačev měl ohledne Putina nějaké poznámky, ten jen přes média odvětil: "Rozbil jste Sovětský Svaz."

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Jsem ještě větší skeptik, než jste si mysleli!!!!!

"Pokud rodiče dbají na to, aby dítě každý den dorazilo do školy"
Chce se mi říct, že z krize vyjdeme posíleni, leč zdá se mi, že krize ještě umocní již tak bolavé školství. Soudím, že onen trend "digitalizace školství" jež se za současné krize skloňovala ve všech pádech, je přímo katastrofa. Mám děti jež byly v první třídě, poslední třídě základky a na střední, tudíž mám vcelku dobrý průřez problémů jež se tak "úspěšně" nastolil. Čím nižší třída, tím větší katastrofa.

V první třídě ve své podstatě učitelky úkolovaly rodiče. Děti zcela přirozeně v domácím prostředí rodiče tak nějak ignorovaly v jejich snaze zastoupit učitele.
Poznatek: digitalizovat první třídu povede ke katastrofě.

Ditě v deváté třídě házelo bobek na obě strany. Konec "řádné" výuky sestával jen z přípravy na přijímačky.
Poznatek: digitalizovat základku povede ke katastrofě.

Ditě na střední již jakš takš spolupracovalo s digitalizací, leč objevilo se to, co se objevit muselo. Ti, co to flinkali řádnou výuku to odflákli opisováním od snaživějších.
Poznatek: digitalizovat střední školu povede ke katastrofě.

Tím nechci říct, že je vše špatné, například digitální žákajdy jsou pro rodiče vcelku přínosné. Leč ostatní, co má za úkol škola prvního stupně do dětí nacpat, jinou formou, než "Pokud rodiče dbají na to, aby dítě každý den dorazilo do školy" nepůjde.

Průměrný počet slepic: 4.3 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Dokud máma funí, budu bydlet u ní.

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlák dnes porovnává některé aspekty života v ČR (resp. ČSSR) před kontrarevolucí a dnes. Abychom si řekli, kdy a proč bylo na našem území dobře, měli bychom se vrátit hlouběji do minulosti. Naši předci tu pod Řípem žijí už 1.500 let. Vždy to byl boj o přežití, většinou s nejbližším sousedem, počtem obyvatel s desetinásobnou přesilou. I když jsem tu uvedl stesk Josefa Jungmanna z roku 1806, že český živel je vinou germanizace dobrý už jenom k pluhu, nebo verpánku, kupodivu se Čech opět, jako už po mnohokrát v historii otřepal z nepřízně osudu, i té předposlední v roce 1938, 1939, kdy to už bylo o hrobníkově lopatě. Podívejme se na mapu Evropy. ČR je hluboce zahryznuta do těla SRN, jak už tomu bylo po tisíce let a Praha je geograficky rozhodně západnější město, než Vídeň, nebo Stockholm. Prostě Češi jsou držáci. Ale zlaté doby zemí Koruny české, z těch 1.500 let jsou jenom dvě, možná tři, pokud jsme ochotni za zlatou dobu uznat období panování Přemysla Otakara II., které nedopadlo nejlépe.
Takže doba Karla IV. (1346-1378) a Rudolfa II (1576-1612). Velkou výhodou bylo, že oba panovníci byli také římští císaři a sídlili v Praze (Rudolf II. od roku 1583). I když v případě Rudolfa II. vládlo tehdejšímu světu Španělsko, přece jenom z titulu císaře, finanční a kulturní toky nemohly Prahu a tím i Čechy obejít.
Takže mezi základní předpoklady dvou zlatých dob Česka patřilo:
- centralizace vlády Říše do Prahy,
- z toho plynoucí bezpečnostní a ekonomické zajištění království,
- osvícené osoby panovníků ve věci podpory vzdělání, ekonomiky a uměn.
K následným projevům této situace patřil ekonomický, vzdělanostní a umělecký rozkvět království.
Takže víme, o co bychom měli usilovat, abychom si alespoň přibližně zlaté doby zopakovali. Poněkud se to podařilo I. československé republice, ale právě vinou chybějícího bezpečnostního zajištění dopadla země, jak dopadla. Za ČSSR nešlo o ohrožení existenci národa, jako za Masaryka a Beneše a teprve dnes nastávající průšvihy způsobené liberálními demokraty a libertariány otevřou oči těm, kteří na dobu reálného socialismu neustále nadávají. Ale také reálný socialismus z různých důvodů nedokázal mnohé vyřešit, i když mnohé se mu povedlo, zejména v sociální oblasti. Za zmínku stojí, že poprvé se roušky nenosili u nás od března 2020, ale ve vlastním zájmu v posledních letech socíku ve městech Ústí nad Labem, Teplicích a Chomutově. Také stromy tu po statisících nehynuly vinou lýkožrouta, ale kvůli exhalacím z elektráren.
Takže jak dnes? Kupodivu bezpečnostní situace státu je zajištěna lépe než kdy jindy. Osvícené panovníky podporující rozvoj ekonomiky, vzdělání a také uměn v osobě Andreje Babiše a Miloše Zemana bychom také měli. Jen to velení EU už nikdy v Praze nebude. Možná to ani tak nevadí. Takže z pohledu 1.500 leté přítomnosti Čechů v kotlince, bych tu současnost a budoucnost zase tak černě neviděl. Hodně závisí na tom, jestli se budeme promyšleně snažit.

Průměrný počet slepic: 3.6 (14 hlasů)

se žilo za Tondy Novotného bohužel to někomu vadilo

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Vnější lesk může skrývat vnitřní rozklad, zvlášť, když je dotován z ciziny.

Za následníka Karla IV přišlo husitství a za následníka Rudolfa II Bílá hora.

Bezpečností situace dnes je naprosto katastrofická.

Naše jednotky jsou včleněny do Bundeswehru. Němečtí policisté mají právo fungovat na našem území.

Naše armáda v podstatě neexistuje. Branná povinnost není. V zemi volně operují nepřátelské organizace.

Morálka národa je v rozkladu. Charakter nalomen komunismem, havlismem, devadesátkovejma zlodějinama.

Tajné služby pracují spíš proti nám. Tomu, že naši politiku vede cizina se nikdo už ani nediví. Tajné služby fungují jak další neziskovka a Prezident ji veřejně označí za čučkaře a nijak zvlášť nepřehání.

Naše země je vedle země, jenž je sud s prachem, přičemž jedni i druzí mají okupaci naší země jako součást své ideologie/tradic.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Člověk je z podstaty líný tvor. Většina jeho vynálezů měla za úkol usnadnit mu život. Dnes už chybí motiv, proč se pachtit. Je možné žít pohodlně než vlastního přičinění.
Cikáni tento způsob života jednoznačně preferují. Nemylme se, nejsou hloupější, než my, jen je jim takový způsob života bližší.
My se způsobu života v relativním blahobytu bez vlastního přičinění musíme naučit a dbát aspoň na to, abychom nevymřeli. Cikáni budiž příkladem. :)

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

říkat cigánům "nepřizpůsobiví". Ti jsou tak přizpůsobiví, že se to od nich ostatní mohou učit.

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)