Natisknuté miliardy

Autor
Štítky

Tak nám Veĺký Bocian lobuje v Bruseli za koronapeníze pro naši malou zemičku. Pokud jsem dobře informován, prohlásil ve svém Čau lidi něco o tom, jak dobře pochodil, protože dostaneme nějaké miliardy navíc. Pokud jsem dobře informován, tak se sice ještě neví, jestli nám ty peníze dají nebo půjčí, neví se, jaký bude půjčovací nebo rozdávací mechanismus a včera začaly probleskávat zprávy, že původních 750 miliard EUR je jen plivnutí, že se už mluví snad až o dvojnásobku. Pak se zase mluvilo o tom, že částka klesne. 

Nevíme, jestli Homér existoval, ale víme, že byl slepý... 

Dnešní článek není ani tak o našem premiérovi, jako spíš o naší budoucnosti. Přijde mi tak nějak symptomatické, že se v EU sedí kolem stolu, létají tam miliardy, které jdou zcela mimo představivost a jednotliví lídři jsou o průběhu jednání skoupí na slovo, případně rovnou hlásí, že se nic nedohodlo. 

Jen Orbán se diví, proč ho nizozemský Rutte nesnáší... Inu to máš jednoduché Viktore. Ty máš parlamentní většinu, on ne. Ty jsi populární, on ne. Ty luskneš prsty a vznikají ploty, chrání se hranice, podepisují se kontrakty s Ruskem a někde jen pípneš a všichni se míní posrat, ba i novináři se bojí.  Zbavil ses Sorose a ještě ti za to maďaři hází hlasy ve volbách.  On někde něco opatrně řekne a hned má proti sobě demonstranty, cance culture, nic nemůže, nic nesmí, všichni po něm jdou, novináři mu lezou div ne pod postel a ve volbách pak budou lidi volit stejně nějakého cvoka, který miluje africkou migraci... 

Vidlácky bych řekl, že je vlastně úplně jedno, kde se ty peníze tam v Bruseli vezmou. Vsadím se, že tam dojdou k nějaké formě dikaturního kompromisu, který bude vyhovovat němcům nebo Merkelové osobně a všichni ostatní budou naštvaní, protože pro ně to bude ta nejhorší možná varianta.  Prostě to tam všichni myslí dobře, ale dopadne to jako vždycky. 

Peníze si stejně nepůjčují od nás obyvatel, dokonce ani od těch bohatých ne. Prostě si ty peníze natisknou, nebo lépe řečeno vygenerují na počítačích a pak to pustí mezi lidi. Už dlouho se mluví o tom, že na světě je několikanásobně víc peněz než je hodnota veškerého světového majetku i zboží. Tak jich zase bude o něco víc. Ale proč bych se divil... řešením na problémy Unie je přece Víc Unie. Řešením problému zadluženosti je víc dluhů... 

Dovedete si představit, až to celé praskne a naráz ve vší nahotě bude celá ta šaškárna odhalena? 

Zaslechl jsem varovné hlasy, že Babiš připojí svůj podpis, že my češi budeme ručit za společný unijní dluh, kterým budeme financovat rozmařilost jižních států. Mohu všechny uklidnit. I kdyby to Andrej nepodepsal, stejně se s EU (a hlavně Německem) vezeme. Skutečná realita není v podpisu, ale v tom, že nejsou zakázky, není práce, není jídlo, není elektřina, není pořádek a čeká se na nového Hitlera, který slíbí nápravu všeho. Všechny ty papíry o dluzích a číslech nejsou ničím, protože za všech okolností my dole už stejně nebudeme nic mít. Kolik z nás čtenářů na Kydech je bez dluhů, naopak s pěkným kontem plným úspor? Většina lidí má nějakou tu hypotéčku nebo lízing a teď se jen řeší, jestli to praskne hned, nebo je nechají ještě pár let splácet. 

Do toho se nám koroňáček zase rozšiřuje... sice není tak zabijácký jak byl zjara, ale to všechno ještě může přijít. Včera demonstrovali Ostraváci, jak se jim nelíbí zpřísňování opatření, uvidíme, co budou za pár týdnů říkat na přeplněné nemocnice... 

Drolí se to drolí...  Čím dál tím rychleji... Jestlipak jste všichni udělali patřičná opatření a zavařujete jako o život? Případně sbíráte ovoce a pálíte si novou měnu?  Jestlipak sbíráte od včeliček med, krmíte slepice, plníte spížky sklenicemi a snažíte se do sklepa dostat nový mrazák? Jestlipak vy co máte zbraně učíte souseda jak s tím zacházet, aby to vzal chvíli za vás, až se budete potřebovat vyspat?  

Připravujte se připravujte. Natisknuté miliardy nám moc nepomohou i kdyby jich Andrej sehnal pětkrát tolik... Bude nutné si pořádně vyhrnout rukávy a pracovat, ne platit.  

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.3 (59 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

To bude tvrdá měna. Až někteří zjistí hodnotu FIAT peněz, tak je trefí natvrdo!

O situaci na Ostravsku podrobněji zde: https://aeronet.cz/news/tohle-uz-je-pres-caru-ceska-vlada-odepre-lidem-…

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Ty virtuální peníze už mají své adresáty a nikdo jiný nedostane ani cent.
Žádné vrtulníky a žádný obdarovaný "lid". Ten to jenom bude krvavě splácet příští tři generace.

Ale s fiat měnou (navíc zatíženou úroky) jste to trefil přesně. Nebude z ní úniku a až "lid" zjistí, co vlastně obnáší, nebude si stačit drbat hlavu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

„Nechápu, proč nás nechali čtyři dny jednat o nějaké částce, která je nyní úplně jiná,“ postěžoval si v pondělí Babiš.

Průměrný počet slepic: 1.9 (15 hlasů)

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proč tu vlastně exhibujete?

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

To je jen "elf" na stráži liberální demokracie.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co je elfího na citování Babiše? Reagujete na nick nebo na obsah?

Průměrný počet slepic: 1 (5 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vlaštovičko,černý ptáku,který létá na jih,
pověz v socialistických (kapitalistických) krajích,
kde má rubl (dolar) stan,
že my dneska,ruku v ruce,
pod prapory revoluce,
splnili jsme plán.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Samozřejmě reaguji na nick Andrej, anonym 2 a další.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

a když napíší neutrální komentář, resp. pravdivě cituji Babiše, tak vy napíšete kravinu. Jste bdělý.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud si přečtete pár příspěvků nicku Andrej, tak si nutně všimnete, že nediskutuje, jen do diskuse náhodně vhodí cosi jakože Babiš. Na to člověk nemusí být bdělý. Je to cca stejné jako teta Kateřina soustavně citující přísloví. Tedy hlavně otravné a bez obsahového přínosu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Docela dobré. Potřeby už lidi budou psát samostatně.

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

fakt se to drolí čím dál rychleji???
takové náznaky že to jde všechno do prdele už byly i před 10 lety, i před 10 lety bylo všude plno sluníček, sněhových vloček, lgbt/femi/green fašistů a podobných novodobých socialistů, jen nebyli tolik vidět, nebo jste si jich nevšimli.
Brexit byl před 4 lety!! 4 roky než se taková blbost po odhlasování projednala, Trump kandidaturu oznámil před 5 lety a do půl roku vyhrál. Už 5 let tu máme viditelnou invazi pobíračů dávek z Afriky a Asie co připlouvají na člunech. "Arabské jaro" začalo před 10 lety, před 18 lety USA vlítlo do Afghanistánu a Iráku. 19 let od řízené demolice dvojčat, což podle mého odstartovalo všechen ten bordel. A jen 11 let předtím ztratili USA svého úhlavního nepřítele SSSR, ale zbraně (stejně jako koření :)) musí proudit proto vymysleli terorismus.

Všechno jde do prdele, ale nesmírně pomalým Overtonovým oknem, tu kousek, tam kousek, každý týden nějaká jobovka, kdy někde něco zakáží nebo nějakou nesmírnou hovadinu prosadí, ale v podstatě vliv na život žádný, ale v roce 2040-50 se probudíme a zjistíme že už není cesty zpět.

Průměrný počet slepic: 4.9 (37 hlasů)
Trvalý odkaz

Nás nové peníze z Bruselu určitě nečekají, a to, co Andrej Babiš dostane jako držhubné, spotřebuje na dotace pro Agrofert, rozhledny v údolí, cyklostezky v polích bez začátku a konce, a na nový zelený úděl (New Green Deal). Prostě je vyhodí oknem.
Celá ta šaškárna v Bruselu je jen o tom, zda peníze Itálii rovnou dají nebo se budou tvářit, že peníze půjčili a až všichni zapomenou na to, že šlo o půjčku, tak je Itálii dají. A v důsledku se jedná o tom, zda Itálie zkrachuje hned nebo až za pár let. vybrali si až za pár let, jenže ani to není konec. za Itálií čeká Španělsko, Francie, Portugalsko, Irsko. Řecko už čeká leda na krach eura a až si budou moci zase tisknout drachmu.
Euro jako politický projekt bez ekonomického základu už zkrachovalo a jen se čeká na chvíli, kdy a kdo nám to oznámí. Toho se v Bruselu děsí, protože myšlenka sjednocené Evropy přece nemůže zkrachovat! Může a už se stalo.
Jako v 80. letech RVHP nerostlo, teď neroste ani EU. Koronavirus nám dal pořádnou ránu, ze které se budeme těžce vzpamatovávat. Masivní inflace je naší realitou, ale nebojme se, zatímco úvěry vždy kopírují inflaci s mírným zpožděním, reálný plat s velkým zpožděním. V důsledku to znamená, že si všichni utáhneme opasky o několik dírek.
O výsledek jednání v Bruselu se nebojme. Určitě se dohodnou. Maďaři za to získají vstřícnost EK a konec s tím řízením, že Maďarsko nedodržuje principy demokratického státu. ostatně se Poláci už s Maďary domluvili navzájem a uplatnili právo veta. Maďaři k řízení vůči Polsku, Poláci v řízení vůči Maďarsku. V4 se pomalu stmeluje ve společné obraně proti Bruselu, a může za to pouze Brusel, že hloupostí svých euroúředníků dokáže stmelit tak rozdílné zájmy.
No nic, EU se udrží ještě dlouho. Natolik, že na konci celé dekády úpadku a byrokratických nesmyslů si budou všichni přát její konec vyjma centra v Bruselu.
Je ještě jeden efekt jednání v Bruselu. Státy se tím vzdají zase části své samostatnosti ve prospěch centra, protože v tom návrhu je i cosi o přímých daní. To si ani Moskva nedovolila vůči svým satelitům. Jedeme po skluzavce, tak si užijme jízdu a můžeme jen doufat, že stihneme včas umřít. Ale co naši potomci? Zvláště ti, kdo demonstrovali za proevropské myšlenky? Vypijí si kalich hořkosti až do dna, eurosvazáci nadšení. To zas bude pomýlených!

Průměrný počet slepic: 4.7 (38 hlasů)
Trvalý odkaz

Drolení probíhá velmi pomalu a zatím to nevypadá na radikální urychlení. Ani ten koronáč moc nezabral, lidi se ho přestali bát. Potíž je v tom, že se s koncem socialistického tábora ztratil nepřítel. Hledání nového se nedaří. Teroristi jsou slabí. Čína si jede byznys a nic dalšího ji nezajímá. Rusko je pod ochranou. Není proti komu nést prapor do boje a všichni jsou tak trochu proti všem. To se pak těžko prosazují nějaké ideje.

Zásadní bylo, jak se před 12 lety vynalezlo kvantitativní uvolňování. Je to trochu tajuplné, ale bankéřstvo našlo cestu, jak se vyhnout krizi, krachu burz a runu na banky. Ačkoli neproběhla žádná velká očista, všechno jede dál a dluhy už nikomu nevadí. S koronáčem přišel další upgrade a už se ani nehledí na to, komu se půjčuje. Máš zavříno? Tu máš bonus. Neděláš? Nevadí, tu máš výplatu.

Sekyře ve státním rozpočtu se eufemisticky říká schodek. 500 miliard pro první vlnu nákazy. Taky by mohli říkat vlnku, bylo by to takové lehčí se přes ni přenést... :) No, až bude třetí, pátá vlna, už nebude nikomu divný schodeček třeba 2000 nebo 4000 miliard. Mohlo by se říct, že fantazíruju, ale to byste před rokem na tu pětistovku řekli taky.

Čili tudy cesta k protržení hráze nevede. Peníze už nejsou a nebudou problém. Drolení bude hledat jiný směr. Jedno je jisté - žádný strom neroste do nebe a každý režim dříve či později skončí válkou nebo revolucí. Na to si společně počkáme.

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dluh je už nesplatitelný. Takže se splatí jen jedním velkým třeskem, kdy se umažou úspory a dluhy záhadně zmizí. Nebo budou převedeny na něco jiného. Africké státy si napůjčovaly miliardy dolarů v 70. letech a taky je nesplácí, nemají z čeho. Občas zaplatí něco úroků, občas jim věřitelé část dluhů umažou. To je budoucnost, která čeká i evropské státy. Občas si někteří pomýlení ekonomové myslí, že dluhy zaplatí budoucí generace snížením růstu. Ani náhodou. Až bude placení dluhů neúnosné, vynoří se reinkarnace Hitlera nebo Lenina a věřitele zlikvidují. Pogromy taky vznikaly za účelem likvidace věřitele dlužníkem. Ovšem do té doby vznikne dluhové otroctví, které se bude dost podobat situaci nevolnictví v zemích České koruny do 1680 http://www.dnyceskestatnosti.cz/novinky/kalendarium/28-6-1680-robotni-p….

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dnešní dluh je zcela něco jiného než v dobách, kdy se jako peníze používalo zlato/stříbro či bankovky byly skutečně podloženy zlatem (či jinými aktivy Státní banky Československé :-). Paradoxně často jsou věřitelé i dlužníci stejné osoby či szejný okruh osob (např FED, US banky a vláda USA). V podstatě ty peníze dluží sami sobě a pro ostatní je ten dluh proto, aby je udrželi v poslušnosti (jako například ČR).
Taky je potřeba si uvědomit, co udržuje tento astronomický dluh v chodu, že se ekonomika nezhroutí a také proč se ten dluh vlastně vytváří.
Odpověď na první otázku je produktivita práce, která je (v obecné rovině) tak vysoká, že udržuje společnost v chodu i přesto všechno, co se děje (a živí státní správu, zbrojení armádu, nezaměstnané, cikány a spol, a také všechny kapitalisty - což je svým způsobem fascinující).
Tato produktivita práce je tak technicky a technologicky vyšponovaná, že nedovolí návrat k nějaké formě feudálu/otroctví, protože tyto skupiny lidí v obecné rovině nemají zájem na inovativním přístupu k práci a dělají jen to nejnutnější, aby nepřišel trest.
Z toho mi vyplývá, že dokud se udrží produktivita práce, tak se systém nějak výrazně nezmění, i když lokální nepokoje budou spíše více než méně, ale bez silného či rozumného ideologického základu a tudíž bez naděje na změnu čehokoli. Pokud však poklesne US dolar, tak velcí výrobci budou požadovat "solidnější" platidla - majetek, půdu a pod. což může vest k přesunu "centra řízení" z USA, pokud se nevzpamatují a nezačnou vyrábět, což při jejich úrovni vzdělání a sociální interakcí v současné společnosti půjde jen těžko.
Domnívám se tedy, že k žádné zásadní změně zatím nedojde, k revoluci (jakékoli) není žádný pevný ideologický základ a ekonomiku nepodrazí dluhy (s tím se už velcí hráči neučili zacházet), ale spíše úpadek vzdělání a sociální rozklíženost na Západě. Velká válka jadernými zbraněmi zřejmě nebude, protože nikdo si nemůže být jist, jak by vlastně dopadla, válka proti Rusku a Číně taky ne (nebo jen proxy) protože klasická by brzo přerostla v jadernou a jiné války, které by výrobcům zbraní zajišťovaly trvalý zisk vlastně neustále probíhají a ukazuje se, že je pro ně "společensky" lepší raději zbrojit (F-35, nové jaderné zbraně atd.) než vlastně neustále nevítězit.

Průměrný počet slepic: 5 (21 hlas)

Chamtivost jako lidská vlastnost pohání tento svět a bude stát i u konce peněžního letadla. Zkrachovalo už v historii asi 20x, tak se nedá očekávat, že by zrovna tohle letadlo nehavarovalo. Dříve restarty udělala válka nebo měna, Teď se asi dočkáme jen té měny ze dne na den jak v 1953.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tady kousek:

"Čerpání z fondu bude spojeno s plněním národních reformních programů, k nimž se bude muset zavázat každá země. Klíčové je, že investice z fondu i z rozpočtu jsou spojeny s přechodem ke klimaticky odpovědnému a digitálnímu hospodářství, uvedla šéfka unijní exekutivy.

Půjčku by státy měly splácet do poloviny století, k čemuž jim mají pomoci nové zdroje příjmů společného rozpočtu. V rámci dohody se země zavázaly k tomu, že rozpočet pomůže naplňovat nový poplatek z nerecyklovaných plastů, o dalších zdrojích ještě budou jednat..."

Takže nám nacpou nabíjecí stanice a další cyklostezky od rozhledny k rozhledně. Nebo od vysílače 5G k vysílači. Půjčku budou státy splácet z nových projektů, jakých? To se bude na cyklostezkách vybírat mýtné?Rezerva na dojení států, tedy obyvatel, je ještě v plastech!
Tolik idiotů na jednom místě! Z toho nemohlo vylézt nic jiného. Kocourkov hadr!

Průměrný počet slepic: 4.3 (24 hlasů)

Celé je to o tom najít kousek nového trhu, který by byl použitelný pro rozvoj současné ekonomiky-zachránit co se dá a současně vydělat.

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Jako druhá největší země EU, s perfektní stabilitou a schopnými občany. Tam to musí být už totálně v prdeli, když tohle napíše mainstream: ..
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/francie-islamismus-radikalismus-…

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

Jak tam uvádí někdo v diskusi:

"Z jiného článku:
Komise vznikla z popudu klubu Republikánů v Senátu na podzim roku 2019 vzhledem k letošním, už uskutečněným, místním volbám ve Francii, kdy ve stále větší míře dochází na komunální úrovni ke koalicím levicových radnic s islamisty, výměnou za jejich zařazení na kandidátku a akceptaci jejich požadavků za hlasy z místní mešity.
„V poslední době jsou nejvýraznějšími příznaky (postupujícího islamismu) kandidátní seznamy pro komunální volby, které je mimochodem velmi obtížné odhalit. Infiltrace je skutečná. Známe stále více a více případů, kdy se slibuje místo na kandidátce výměnou za hlasy mešity. Toto je velmi nebezpečný mechanismus, protože zpočátku jde o spojenectví s radikálním islamismem, který následně převezme kontrolu,“ uvádí senátorka."

Co si vůbec nikdo moc zatím neuvědomuje, tak pokud by se to někdo pokusil začít řešit silou, v tom okamžiku se sjednotí islámské mimoevropské státy a půjdou svým spoluvěrcům na pomoc.

Průměrný počet slepic: 4.4 (12 hlasů)

a islám berou jako náboženství a ne jako zakázanou a zvrácenou ideologii. Ten problém je nyní ve Francii, otázkou je kdy bude u našich sousedů. Všechny prachy z EU bych vrazil do zdi a plotů na naší západní hranici.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

Problém je především v samotných základních principech liberalismu, jenž nám od roku 1990 ustavili jako vládnoucí ideologii. Jedním z jeho stěžejních principů je tvrzení, že ideje spolu mohou volně soutěžit a každý si může věřit čemu chce, protože přeci v oné volné soutěži nakonec vyhrají ti nejlepší, že. (To přeci vůbec není v rozporu tisíciletou zkušenosti lidské historie zmítanou především náboženskými válkami. Hned, jak se fanaticky věřící setká s racionálními argumenty vyvracejícími jeho blud, pokorně se přimyká k pravdě a zpytuje své svědomí.) Každý má přeci právo říkat si úplně, co chce, věřit si, čemu chce, a nikdo nemá právo to zpochybňovat. Ani tvrzení, že Země je placatá, 1+1=3 či že existuje 72 pohlaví. Nicméně v kombinaci s ekonomickou nerovností a svévolí (vydávanou za svobodu) vzniká totálně smrtelný koktejl, neboť liberalismus razí princip, přijď si k penězům, majetku a moci, jak libo, když tě nechytí, a pak si dělej, co se ti zlíbí, protože na to máš. Peníze a ekonomicko-politická moc jsou v liberalismu de facto jediným a zcela postačujícím legitimizačním faktorem pro jakékoli konání. Idealismus (tedy ať už náboženský či politicky ve formě nějaké ideologie) je prostě z principu špatný a mimo čistě privátní sféru by neměl z principu být vůbec připuštěn. Nicméně politická realita ukazuje přesný opak.

Takže zpět k tomu, co píšete, dokud bude vládnout liberalismus (či neoliberalismus), tak se nic nezmění. Každý má přece právo myslet si, co chce, a když má dost peněz a moci, tak i dělat, co chce. A BTW, to, že to Adam Smith a jiní vlastně mysleli jinak a veskrze dobře, na věci nic nemění. Důležité nejsou ani tak prvotní záměry, ale žitá realita.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

Jasně, že si každý může myslet, co chce. Ale v rámci nezpochybnitelné ideologie liberalismu se vám pak začnou objevovat jako symptomy funkce systému existence typu Soros. K penězům přišel jako bezskrupulózní spekulant na úkor milionů jiných, nicméně ho nikdy nechytli a od určitého objemu vlastněných financí se už nikdo o nic ani nepokoušel, no a teď celosvětově prosazuje svou agendu skrze placené "neziskové" organizace. Nikým nevolený, téměř neviditelný, spleť všech těch vazeb a vlivů ani není rozumně k dohledání. A je totálně beztrestný. Zatím tomu spousta bláznů tleská, ale všeho do času.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Po devíti měsících to může být i čtyři, někdy i více ...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

.

Zatím bez slepic

Rozumná má. Hezká taky.

Ale rozumná a hezká ne.

Tenhle problém trvá už 50 let. Je to stejný jako s komoušema. Dokud nebyly ruský tanky v ulicích, většině lidí nijak nevadilo, kam to vede.

Lidem se nechce myslet. Nejradši, aby někdo udělal čáry máry fuk a vyřešil to za ně. Popřípadě si za ně pálil ruce a nastavoval krk. - Nejlíp tak, aby oni pak mohli po kantovsku hrát šokovaný a licoměrně odsuzovat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

marmeládu mám ještě z roku 2015 16 17 18 19 ale pro jistotu jsem udělala ještě 6 nových. Mrazak jsem vypnula,neb drahá elektřina. To se vyplatilo za totáče,když nikde nic nebylo a prázdné krámy. Dneska je všude všeho dost tak nač to sušit v mrazáku .Filosofii predposledniho a posledního odstavce nechápu. Zřejmě křečkovská povaha. Ale tohle bruselské běsnění se mi přestává líbit. Takové kecy o zachraňování když se ještě celkem nic nedělo. Nákaza a podzim to bude horší. Mrtví a nemocní tezko budou moci něco splácet.

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

taky část višní a teď mi likvidují blůmy. Nevím zda žerou i ostružiny, těch mám letos taky docela dost. Předzvěst to migrantů, akorát, že špačci se mohou plašit, možná se dá použít nějaká zbraň a před zimou se vrátí na chvíli do Afriky.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co takový vidlák co zabije prase, proč to dělá, když může třebas do hitlermargetu ;)

Gaio, co se vyplatí/nevyplatí určuje situace člověka, kdy u tebe mražák zbytečnost u druhého nutnost ;)

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Právě teď vyrábím v pomalém hrnci rybízovou marmeládu. Bude mít grády, protože je nedostatek slunce. O to víc vynikne na lineckém cukroví a to je to,co chceme.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Dalo se to od Babiše čekat,že podepíše,unijní dluh pomoci po koronaviru.
O tom Babiš nemluvil,že se upsal čertu,jen mluvil o tom,že z unijního rozpočtu,který je plánován na 7 let,možná dostaneme o něco více,,možná".Takže,budeme,nejen přispívat do unijního rozpočtu,ale další mld, na úhradu půjček na pomoc po koronaviru.
Co píše pan Gerd,to bude problém,inflace,pochopitelně zdraží všechno co potřebují občané,když zlevní auta a lokomotivy,to nikoho nepotěší.Nejhorší je závislost na cizině,Německu,do které nás potřebovali dostat.

Průměrný počet slepic: 3.9 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Ale čert aby se v tom vyznal. Ono se jednalo jednak o fondu obnovy nazvaném New Generation EU (750 miliard Euro) a zároveň o sedmiletém rozpočtu EU na léta 2021 - 2027 (1,050 miliard Euro). New generation EU se začne splácet od roku 2027 a splácení potrvá do roku 2050.
Peníze navíc, zejména do fondu obnovy, si EU půjčí na finančních trzích. S ohledem na rating EU to bude za úroky blízké černé nule. Česko si poslední sedmileté dluhopisy vydané v Eurech minulý měsíc půjčilo za mínusový úrok. Takže možná ani peníze z nového fondu z části půjčky nebude potřebovat.
Odsouhlasený fond bude splácen z nové celoevropské daně z nerecyklovaných plastů a z dalších zdrojů, které se teprve přijmou.
Obojí, fond i rozpočet EU musí ještě schválit Parlament EU, kolem bude spousta keců, ale nakonec to určitě schválí. Aby se neřeklo, přidají svoje doporučení Komisi. Zatím ale nebyly natvrdo stanoveny podmínky čerpání včetně účelů. Jen rámcově.

Je v tom takový guláš, že říct pro ČR, jestli se vyjednalo víc, nebo méně oproti stavu na začátku v pátek minulý týden neumím a ani se o to nesnažím, on to někdo spočítá. Veľký Bocian pravil dnes ráno, že je spokojen.

Jasné je, že:
1.
Všichni na světě se masivně zadlužují (státy), ale nikdo na světě státní dluhy nesplácí. Každý platí jenom úroky, které jsou podle ratingů blízké nule.
2.
Celá ta taškařice kolem Fondu je jenom zástěrka za snahu zachránit Itálii, jako člena euroskupiny před krachem a tím i krachem Eura. Itálie na tom už před KV-19 byla tak bledě, že by asi na další půjčky za přijatelný úrok sama na finančních trzích nedosáhla. Její zadlužení na konci 2019 (veřejný dluh k HDP) bylo 134,8%, na konci letošního roku to bude hádám 155%. Děs!
3.
Veľký Bocian od roku 2014, co se stal ministrem financí, hospodařil odpovědně, takže nyní náš veřejný dluh k HDP stoupne ze 30,9% na 40%. Maastrichtské kritérium zadlužení udržitelných veřejných financí je 60%. Takže Česko hravě OK, ale už skoro nikdo další, kromě trpasličích států. Německo na tom vloni bylo 59,8% a za letošek vyroste na 75%, o Itálii, Francii, Španělsku marno mluvit.
Takže Češi žili skromně, ostatní velcí rozmařile. Tentokrát už snad i Kalouskovi došlo, že je NUTNÉ SE ZADLUŽIT.
Jinak hrozí, že u nás ostatní nakoupí za půjčené peníze ještě zbytek toho co tu ke koupení je a navíc Češi by dál dřeli bídu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (18 hlasů)

Jestli se mýlím, tak mě opravte, ale mám pocit, že problém je v tom, že dříve Státní banky byly pod kontrolou jednotlivých vlád a tudíž si vláda každého státu mohla vydávat peníze podle potřeby, čímž plynule rostla inflace (což umořovalo dluhy) a pokud inflace a množství peněz přerostlo "rozumnou" hranici, tak se udělala nová měna a jelo se dál víceméně bez dluhů. Což dnes už nejde, protože národní "nezávislé" banky mohou vydávat nové peníze jen pokud si "půjčí" od USA či EU.
Máte pravdu v tom, že pokud není "uzavřená" ekonomika, tak nemá cenu být za slušňáka a klidně se zadlužovat. Kdo by řekl, že se tohoto myšlení dožijeme.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

penize by nam mohl rusky Rosatom dostavet Temelin i Dukovany :-D

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

že došlo k proporční změně. Z těch 750 mld tojro má NYNÍ (po jednáních) jít na dotace (oni tomu říkají "granty") 350 mld a na půjčky 390 mld. tojro (10 mld jim někam vyhučelo beze stopy).
Původní propozice byla 500 mld na dotace a 250 mld na půjčky.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

"Tentokrát už snad i Kalouskovi došlo, že je NUTNÉ SE ZADLUŽIT." Onen problém jenž zadlužení generuje je obsluha dluhu, což je krásopisně převyprávěn pojem úrok. Při určité výši dluhu je již úrok tak vysoký, že je stejně nesplatitelný jak samotná jistina. Na to dojíždí například ona Itálie. Nebýt dluhů, je na tom vcelku ekonomicky dobře a určitě by se po nějaké době dostala na vcelku slušnou ekonomickou výkonnost, ale dluh a z něj úroky z Itálie udělají chřadnoucí ekonomiku.
Stále a tudíž to platí i pro státy, spoří li jednotlivec je to požehnání, spoří li většina, je to katastrofa. Stejně tak s dluhy. Moc dluhů je katastrofou pro všechny.
Nebo, bychom si řekli, dáme poslední mejdan (zadlužime se) a potom ať se to posere.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Pane věštec.
O obsluze dluhu se psalo,když byl dluh asi 1.700 mld.že to činí 70 mld.
Jak stoupne dluh o dalších 500 mld,tak obsluha dluhu může činit přes 100 mld.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Státy bohaté dluhem
hledají na tom chudém
co by mu ještě vzaly,
třeba uhelné kaly.
Nebo cukrovou řepu.
A až budou v dřepu
seberou i ten drek.
Přiskočí Žán i Greg
podstrčí pod prdel lopatku
Anděla přinesla ošatku.

Průměrný počet slepic: 4.3 (22 hlasů)

Itálii stejně jako nedávno Řecko. Ona celá EU je jenom německá fraška jak udělat bez války to co měl v plánu Hitler.

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

veršující blb? To odpovídá.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

A genius is a person who displays exceptional intellectual ability, creative productivity, universality in genres or originality.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)