Źňové střípky I. Příběh zelených zrn

Autor

Žně se posunuly do závěrečné dlouhé fáze, kdy už se celkem nic neděje a čeká se na poslední opozdilce, kteří budou sekat ještě nejméně dva týdny. Já už jsem se vyvázal z nejhorších šichet a tak mám zase čas na psaní. Děkuji všem autorům, kteří mě v této vypjaté situaci podrželi. 

V následujících několika dnech budou vycházet krátké články na zemědělská témata. Přece jenom jsem si s leckým popovídal a dozvěděl jsem se spoustu věcí, které mě zase připravily o iluze a které budou zajímavé i pro vás. 7

Dnes dokončím již načnutý příběh, jak to celé s obilím letos dopadlo. 

O jižní moravě se říká, že všechny zemědělské trendy se potvrdí i v ostatních částech republiky. Proto všichni zemědělci s napětím sledují naší situaci, aby se psychicky připravili na to, co je čeká a nemine. Takže: 

Zelená zrna jsou a je jich fakt hodně. Dost to "kazilo" laboratorní rozbory. Troufám si tvrdit, že nejméně čtvrtina letošní úrody padne do krmné kategorie. Ani ne pro ta zelená zrna, ale pro ty pokažené rozbory. Zelená zrna vnášela do vzorků hodnoty díky kterým vše vyšlo hůře než bez nich. Krmného zboží je asi čtyřikrát tolik než bylo loni. Kdo potřebujete pro králíky a slepice, jeďte se domluvit s první zemědělcem v okolí. Dostanete dobrou cenu a dostanete toho dost. 

Samozřejmě jsem se ptal, jak se to s těmi zelenými zrny bude řešit, když budou plesnivět. Jak budeme řešit všechny ty mykotoxiny a další problémy...

Snadno přátelé...

Co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi. Na polích se desikovat nesmí. Žádné herbicidy, které by ukončovaly růst, žádné "zarovnávání zralosti". Zemědělec má smůlu, protože mu na takovém poli hynou zajíčci, včelky, motýle a podobně. Prostě bude vozit mizerný materiál a dostávat za něj mizernou cenu. 

Ale pro skladování obilí nic podobného neplatí.... Tam neumírají zajíčci ani koloušci, nikdo tam nevidí, nikdo tomu vlastně nerozumí a tak toto skladování oněm přísným ojronormám ušlo. Zkrátka a dobře přijede firma Václav Sadílek s.r.o. vybavená spostou jedů od Uragánu po Gastoxin, bude mít spoustu vykuřovadel a dalších nástrojů, spoustu chemických přípravků, které jsou podle všech amerických zdravotnických studií zcela a totálně neškodné a mají štempl od těch nejproslulejších univerzit a tohle všechno se bude "aplikovat".  Aplikace příslušného prostředku zajistí, že zrno rádoby dozraje, sežere samo sebe, doschne a zmenší se. Při čištění pak propadne sítem. 

Asi nemusím zdůrazňovat, že cena této aplikace je o chlup levnější než cena, kterou by dostal zemědělec, kdyby existoval způsob, jak vypěstovat pšenici bez podrostů. Takže... zemědělec se má zase o něco hůř, dostane horší cenu, kombajny se víc nadřou, vše půjde pomaleji  a bude ještě více závislé na libovůli počasí. A vy spotřebitelé za odměnu dostanete prakticky ty stejné jedy jako předtím, jen vám je tam naleje někdo jiný a někde jinde. Ale... a to zdůrazďuji... včele, motýle a zajíci jsou ochránění. To jenom kdyby vám začalo vrtat hlavou, že zaječí mrtvolka nadělá víc randálu a má vliv na více zákonů než mrtvolka lidská. 

Mimochodem... deště se na úrodě výrazně podepsaly tím, že podle všech testů mouka blbě kyne, ba skoro nekyne. Zrno totiž v klasu neumřelo. Pořád dostávalo vodu a pořád a pořád a pořád mělo chuť klíčit a sklizeno bylo, až se mu to klíčení skoro podařilo. A to jsme na suché jižní moravě. Na Vysočině napršelo ještě dvakrát tolik co u nás. Na Hané jakbysmet. O Polabí nemám detailní infromace, ale předpokládám, že to tam bude také pěkná dávka vody. 

Opět netřeba zoufat... Roundup sice v chlebu už mít nebudete, ale přidají vám zase něco jiného zcela neškodného, co zařídí, aby to vypadalo, že mouka kyne. Až si koupíte první bagetku někdy v říjnu, to už se pojede z nové úrody, tak si vzpomeňte, cože to v ní máte.

Jinak výnos je minimálně dvojnásobný oproti loňsku. Alespoň u nás. Jsme zavezení až po špunty a leckoho jsme museli prosit, aby si nechal úrodu doma i když jsme ji koupili, protože to prostě není kam dávat. A to nás za dva měsíce čekají kukuřice, které jsou i tři metry vysoké a budou dávat minimálně patnáct tun z hektaru. 

Řepky je podle předpokladů méně a protože se na ni zakázala celá řada postřiků, má i velmi mizernou olejnatost. U nás řepka vyšla, ale Haná je totální propadák. Bude hodně zemědělců, kteří nad ní letos zlomí hůl, protože rok byl ze zemědělského  hlediska dobrý, ale řepce se prostě nedaří. Teď bude pár let vládnout mezi blbci radost, jak to Andrejovi nandali a že zvítězili nad žlutými lány a pak třeba někomu dojde, že řepka je v osevním postupu stejně významná jako všechny ostatní plodiny. Troufám si předpovídat, že příští rok se řepka dostane na předrevoluční výměry. 

Příběhy zelených zrn se budou opakovat ještě dlouho. Samozřejmě se budou vymýšlet jiné fígle, jak na to jít, ale dnešní systém pěstování komodit vznikal sedmdesát let. Umřelo kvůli tomu hodně lidí, když se měnily poměry a člověka nahrazovala technika. Nebyl moc rozdíl mezi SSSR a USA. Nástup traktorů, kombajnů a chemie zabil možná víc lidí než druhá světová válka.  Stále směřujeme k větším traktorům, větším kombajnům a přesnějším chemickým prostředkům, které řeší i ty nejdrobnější odchylky přírody od průmyslového zpracování. 

Jestli si někdo myslí, že nějaké nařízení EU nebo našich aktivistů vezme těch sedmdesát let nějak zrychleně zpátky a nastolí hned a okamžitě ráj na zemi, tak mu doporučuju si přečíst, jak to bylo, když se ráj stavěl právě pomocí toho, co se dneska zavrhuje. Každá taková změna prostě zabíjí. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (64 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

takže co, vápnem vylíčit komoru, odhadnout kolik tak asi spotřebujeme mouky na všechno včetně chleba do příštích žní a fofrem nakoupit loňskou a zazimovat. Domácích pekáren je dost, a tak pojedeme po staru jako naši předkové. Ti taky mívali zásoby do příštích dní, holt njn

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

do příštích žní.......

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

kde není komora/spižírna? Míním tím - aby nežlukla, nelezla do ní havěť a tak...?

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

nacpat pytlíky mouky na alespoň týden do mrazáku a nechat pořádně vymrazit.
Pak přesypat do pořádně těsnících sklenic a uložit do tmy.
To vymražování a tmu praktikujeme a na kvalitu mouky to zatím nemělo žádný negativní vliv. Kyne normálně, knedle, cukroví a všelijaké "buchty" taky dobrý.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

díky za tip na vymražení mouky, vyzkouším to.

Zatím bez slepic

měli takovou skříň a průduchy ven. V zimě ucpávali hadry/mráz/, a každoročně, ač dřevěná - uvnitř vylíčili vápnem.Faktem je že žádné breberky a něco podobného se nedrželo. Ono to vápno desinfikuje. Navíc mouku jsme měli v 5ti kilových plechových krabicích od OVEKYz 1,rep.. Dobře těsnily, takže vydrželo. JInak vše sypané dávám do zavíracích sklínek, žádný pytlíky, které v horkém umyjí, v troubě usuším a po nasypání překryji folii a zatáhnu. a samozřejmě ve tmě. Taky nic. Jedinej problém - vyloupané ořechy, potvory žluknou...., přitom je zajímavé, že pytel nevyloupaných - vydržel roky beze změny, vyloupané potvory moc dlouho ne. To jen tak.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Nebude to "oxidací", kdy ve sklenici máte tmu a uzavřený prostor, ale plný vzduchu, kdežto v ořechu to bylo uzavřeno? Takže spíše do sáčku odsát vzduch a pak uložit?

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Právě proto má mletý mák ochrannou atmosféru a dlouhou expirační dobu - nehořkne, kdežto na vzduchu to makový olej bere hopem. Bohužel, argon ani dusík ani CO2 doma nemáte, (butan má přídavky, aby páchnul), takže asi tak jako napsal ass.

Zatím bez slepic

vyloupané uchovávám v lednici. Ve skleněné flašce od Douwe Egberts (nebo jak se to píše) - má i skleněnej dekl a dobře těsní, takže nenatáhne vůně/pachy.
Díky za tip s tou moukou, ozkouším.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ječné zrno.

Průměrný počet slepic: 3.3 (11 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

v prdeli říkávala moje babička.To jsem ještě neměla asi se to zemědělství fakt zlepšilo. Nebo posílala na žně Spáleneho a Kodeše

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

plechová kavalerie jak za straých časů. Asi 12 kousků různě velkých. Takže se sklízí, co to jde.
Kukuřice u nás letos není; resp. jsme ji zatím nikde v okrese nepotkali. Ale nemáme ho sježděný křížem krážem, tak možná někde nějaká bude. Slunečnice taky zmizely.
A co se vody týče, tak ve středním Polabí už 14 dní nespadla ani kapka. Po lijácích už ani stopa, tráva žloutne, břízám a vrbám osychá listí a zalejváme jak vzteklí. Sklizená pole jsou na troud.

Vrtá mi hlavou, proč se nám do baráku nastěhovaly myši už koncem července. Normálně tak činívají až na přelomu září a října.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

Občene, mám podobný postřeh. Myši se cpou co baráku moc brzo.

A taky se houfují vlaštovky. Ty taky mají proti normálnímu letovému řádu měsíční předstih.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Pane Admirál i pan Občan.
Jak se říká,zvířata dokáží odhadnou nějakou přírodní anomálii.
Co to bude,těžko člověk odhadne,snad ne větší chlad,co myši dokáží

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přijde zase voda a myši si všimly, že pod střechami se voda jaksi nevyskytuje.

Jinak pokud u vás nepršelo dva týdny a půda je vyschlá, asi není něco v pořádku. Řekl bych, že v ní zcela chybí organická složka. U nás žloutne tráva akorát v těch místech, kde ji idioti vykosili až do hlíny, jinak pohoda. To jest na zahrádkách v panelácích naležato. Je ovšem fakt, že u nás nepršelo s bídou týden, jinak chcalo denně. Klasicky vždy v 15 hodin.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

Pěstují anglický trávník a zapomněli si k tomu pořídit anglický déšť a mlhy. Místo toho si pořídili jen sekačky místo ovcí. Nemusí ale zoufat, ze slunné Kalifornie máme příklady zelených trávníků. Přijede firma a suchá stébla trávy nastříká zelenou barvou. Půl roku až rok to vydrží.

Průměrný počet slepic: 4.8 (15 hlasů)

Schne všechno kromě mokřadu (přírodní, žádná euroumělotina) a jeho okolí. Meze i paloučky v lesích. Dokonce i bejlí na březích Labe; kromě vodních travin, co rostou na hranici vody a pobřežních mělčinách.
Kdo ještě seká trávu na zahradě a nemá ji krytou stromy, má zaděláno na betonový mlat.

Až zase bude u Vás pršet, máchněte, prosím, kloboukem směrem Pardubice-Poděbrady-Brandejs- Neratovice. Budeme neskonale vděční :o)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

déšť zadáčo.
Si objednejte v Amazonu a nehrajte tu na nás krkovičky.
Kdybyste tam byli aspoň mladí, chytří a krásní, tak prosím, ale takhle...

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

Bohužel Praha je natolik velkým tepelným ostrovem, že ze svého okolí spolehlivě odhání déšť. Jde-li dešťový mrak od západu na východ, Praha jej spolehlivě odkloní. Asi je to tím, že je v Praze tolik lidí rozhicovaných vzteky, že zbytek země kašle na jejich úžasná doporučení. Praha je plochou příliš velká a stín za ní také. A většina dešťů přichází od západu. Chcete-li déšť v okolí Poděbrad, volejte po kropení horkých ulic v Praze.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

Buď je jim horko, jsou schované v hnízdech a vylétají jen brzy ráno a večer, nebo se sbalily a odletěly.
O šest neděl dřív, což je opravdu hodně velký rozdíl.
Loni touhle dobou rozlétávaly zkušené rodiny druhý vrh.

Jestli myši myslej vážně to, co začaly zkoušet, bude genocida. Je jich moc a místo otho, aby hodovaly na sklizených polích, hrnou se s kufírky, batůžky a dvoukoláčky do baráku.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Hejno jiřiček a na druhý den hejno vlaštovek přiletělo v květnu 2018. Jednoznačně někde zbourali budovu, která sloužila jako hnízdiště a v té době už měly zahnízděno . Hledali tedy druhé hnízdiště a zůstaly dva páry jiřiček (na oknech zvenku) a jeden pár vlaštovek (na chodbě), ostatní hledali dál. Vlaštovky měly 5 mláďat a přišly o ně , když se objevilo hejno bezprizorných koček - pod hnízdem jich spávalo několik, dokud všechno neodlovily. Vlaštovky odletěly a hnízdo zůstává prázdné.Kočky už pomřely hladem.

Zatím bez slepic

Taky se mně dostala do bydlení myš, ale už v polovině července. Po týdnu ji dostala past, kterou jsem ponechal nenalíčenou mezi nalíčenými. Ta vychytralá myš dokázala vlézt dvakrát do sklopce a sežrat návnadu, aniž by sklopec spustila. Funguje dobře, ale myš je příliš opatrná. Vyžrala návnadu i z klasických pastí na pero. Pro druhý sled návnad jsme nechal několik kovových pastí s perem nenalíčených, tak z nich neměla strach. Pak jsem ji nastražil kouskem tvrdého salámu, ale návnadu dal pod plíšek místo nad. Jakmile ji začala dolovat ven, past spustila.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

kousek kůže ze špeku. Cokoli jiného ty svině chlupaté krásně ožraly kolem dokola, až zůstal jen ten plíšek s háčkem. Takhle udělám do kůže malou dírku a namáčknu kůži na háček. Jakmile myšoch zatahá, je po něm.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Špek mám leda na břiše a kvůli myši jsem nebyl ochoten obětovat kus vlastní kůže. Tak jsem využil tvrdý salám, tomu taky neodolala. Jenže ten nabodnutý shora na plíšek si šikovně stáhla stranou a nic. Proto jsem musel háček na plíšku ohnout směrem dolů a návnadu umístit pod plíšek. A tam už stačilo lehce zavadit a bylo po ní. Vynesl jsem ji ven do míst, kde si hrají koťata, abych se před nimi blýsknul coby velký lovec Pampalini. Stará kočka, co se tam ochomejtala, ji během pár minut sebrala a odnesla se chlubit cizím úlovkem jiným koťatům.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

je dědičná schopnost (po mateřské linii). Mám dva májové kocoury, jejichž matka si získávala moji náklonnost zakousnutými hlodavci, opakovaně darovanými za dveře. Měl jsem z nich radost, i když jsem jedl nakonec něco jiného. Pokud chcete kocoura vyzkoušet, ozvěte se. Ovšem pozlatit pastičky vyjde levněji, než jeho obživa.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

V Africe žerou placky a říkají tomu chleba. Třeba i takhle získáme tu správnou kulturu.

Placatý chléb
placatý nos
kudrnatý leb
bílé dlaně, boss.

Průměrný počet slepic: 3.9 (13 hlasů)

Co to tady chrumká tiše?
Knäckebrot se mele v břiše!
Lagana či ftira - ucpe se s tím díra;
třeba v lodi.
Voda v lodi škodí.
K rekonstrukci bytu
já použiju pitu.
Obkládačka, podložka -
pita je má kámoška.
Afro- nebo Europlacka,
jasné je to jako facka -
žerem jako dávní předci.
Ploché chleby toho svědci.

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Co se dalo udělat v malém,to bohužel v tak velkém objemu nejde.
Jak to zmínil i pan Targus,když bylo takto mokré období,tak se vyklidil větší prostor a nižší vrstvu obilí,kterou přehazoval dosušoval lopatou.Ti větší statkáři,co měli špejchary,tak se to dělalo podobně a žádná chemie,jen to více roztřídilo,horší na krmení,kvalitnější na mouku.V současnosti má málo ZD skladovacích prostor a sušiček obilí,všichni to vozí do velkých skladovacích center.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Možná přišel befel Říše
rue bite - prosím tiše
prsa hřeje had
budete mít hlad.

Průměrný počet slepic: 3 (9 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Až budeme mít hlad,
nebudeme je více sr..,
dostaneme dodávku,
čerstvou dávku
imigrantů z Afriky
a budeme v Bruselu leštit kliky,
abychom dostali obilí,
ti pilní i ti nepilní.
Ještě rádi pojíme jedy
a umřeme na vředy
při budování Euroříše.
Však umírejme tiše!
Neradno panstvo rušit,
až bude sjednocování Evropy slavit.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Čidlo bude hlásit:
silo začlo kvasit.
přišel rozkaz z vrchní junty
vytáhněte všechny špunty
pusťte zdola vzduch,
chtěl tomu tak Bůh.

Zelené zrno
oči rudé,
krní Brno
bída bude.

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

V zemi krále Miroslava
žádný zpěv a žádná sláva.
I ten vidlák lamentuje
zrno plesní, krysa tu je
silo plné tuhé hmoty
ožere se do němoty
že to bude muset tyčí
dlubat zdola, šéf už křičí:
co jsi to tam nasypal,
že ty jsi též volil PAL!

Průměrný počet slepic: 4.1 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Vyloženě si zboží
na pokladní pás.
Hele, plochý chleba!
Zítra přijďte zas.

Průměrný počet slepic: 2.9 (8 hlasů)

Vyložte.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

EU hledá právníky, a to je příležitost pro naše elfy. Angažovaní jsou dost! A diplom z plzeňských práv snad přes prázdniny taky zvládnou.
https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/Ministerstvo-zahra…

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

se specializací šaría.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Právníky se specializací na šaríu si dováží hotové a vytrénované. A jestli nestačí, pošlou lodě k libyjskému pobřeží pro další dávku.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

je legrační, oni si vymyslí nesmyslnou idiotskou jednotku "uhlíková stopa" a pak s ní sami nedokážou počítat.

Věda.

Politická ekologie.

Vyhulení "profesoří" s dredama, přikovaní k závoře Temelína.

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

“Musíte se přizpůsobit!”
jednou němec, jednou covid,
pořád nám sem něco leze
všechno má mít svoje meze.
Jednou roušku, jednou masku
nečum na výplatní pásku,
musíš dýchat za Říši
fijalo i babiši.

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

"Jak se napodobení masové pochoutky společnosti Ikea podařilo? Kuličky vypadají a voní jako ty masové. Dokonce i struktura je prakticky stejná, pouze pozornějším labužníkům může bezmasá kulička připadat trochu více nesoudržná. Pokud člověk ví, že právě nekonzumuje maso, jde si všimnout jemné obilné dochuti."
https://www.reflex.cz/clanek/zajimavosti/102225/ikea-v-cesku-predstavil…

Zájemcům přeji dobrou chuť a skvělý eko-bio-gastronomický zážitek! :-(
Svatá Gréta se tou úžasnou krmí asi cpe od rána do večera.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

že ty "bezmasé" už prodávají delší dobu. Akorát že teď to "vyhlašují " jako novinku.Protože podle chuti, se ty z posledních pár let nějak nepodobají/chuťově/ těm co byly na začátku. Já je měla docela ráda ale poslední dobou, se moje zažívací to oné po nich jaksi šprajcuje. čert ví proč a tak už na ně nechodím a dělám si je doma sama z kvalitní sekané. Brusinkovou mamtěrádu mám, takže není co řešit.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

oni to taky hrdě hlásí - že ty dosavadní bezmasé byly pro vegany a vegetariány, kdežto ty nové bezmasé jsou určeny milovníkům dosavadních masových.
Jednoduché, logické, ne? :-)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

já ty bezmasé zkusila jen jednou ale....
v podstatě se tam aspoň dle mých chutí - už dalo jít jedině na šnycl nebo na husu či kachnu, na to co se moc zmršit nedá....
ale na ten šnycl už taky ne - objevila jsem jinej fígl na šnycle.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Žně v plném proudu. Včera v Lounkách jsem se vyhýbal kombajnu najetím na chodník, postavený z dotaví EU. Co jsem viděl od silnice, obilí nepolehlé, kukuřice jako za Chruščeva, asi 3 metry vysoká a tmavě zelená. Chmel okolo Lounek (Starci na chmelu) mohutný, krásně bohatě obalený šiškami. Čerstvě nakopané a nakoupené brambory od Vidláka z Polep chuťově výborné a možná až moc velké. Cibule ale lehce začíná uvnitř zahnívat.
Ceny průměr na tržnici Felixe Holzmanna, brambory 17, rajčata 35, švestky 45, papriky 25.
Posekaná tráva v parku schne, ale to tak bylo každý rok i za Husáka, co pamatuji.
Takže celkový umělecký dojem, i když zde na soutoku Ohře a Labe a pod Řípem je srážek jako obvykle méně, než je průměr v Čechách, žádná katastrofa se nekoná. Spíš bych řekl, že vše je jak má být. Jen ty ceny by mohly jít dolů a ony půjdou, jinak tu zeleninu budou místní šejdíři vyhazovat na kompost.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Včera jsem cestou na setkání automobilových veteránů (účast se švagrem s jeho Cadillac Eldorado Cabrio 1974) projel kousek jihozápadních Čech (Strakonice Volyně Horažďovice a tak). Obilí sklizeno odhadem tak z poloviny, kukuřice pořád stojí na polích. V terénu zemědělci skoro žádní, viděl jsem jeden kombajn E 512.
Krajina roztomilá, tak už to u nás na jihozápadě bývá ("Alpy tě ohromí, ale tohle tě dojme..."). Voda v Otavě (Katovice na jezu) báječná, vodáků hodně.
Když se člověk v myšlenkách oprostí od velkých věcí, hotová idylka.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Zrovna jsme dorazili z procházky se psem a přinesl jsem si vzorek přesličky.
Vyrostla jako podrost v řepkovém poli (cca 3 ha, z toho přeslička na zhruba třetině)! Něco takového jsem ještě neviděl :o)
Ať ji zkoumám jak chci, vychází mi, že to je buď přeslička luční, nebo bahenní.

Podzim asi letos přijde nejméně o měsíc dřív.
Špendlíky jsou zralé a začínají opadávat, šípky na slunných místech žloutnou a jsou skoro bez plodů, Jeřabiny také žloutnou a jsou úplně nebo skoro bez plodů. Dtto mladé osiky, nechráněné podrostem a nestíněné velkými stromy. Vlašáky jsou skoro zralé a na slunných místech jim začíná praskat slupka.
Za hodinu jsme nepotkali ANI JEDNU vlaštovku a JEN JEDNU jiřičku.
V lesích (převážně smíšené - borovice, bříza, buk, dub, smrk, místyjedlové a modřínové hájky, tu a tam jeřabina a habr) je to to samé - kromě hustých houštin je hrabanka úplně suchá a prašná do 20-30ti cm. Dokonce i v lužním lese, složeném hlavně z osik a vrb, je listí praskavě suché a plné prachu. Na první vlhkost jsme narazili až tak po 20ti cm rejpání (jako pracovně průzkumný nástroj byla použita vidlicovitá buková větev).

Takže se obávám, že sucho "zvesela" pokračuje a lijáky zpřed 14ti dnů nedodaly dost vody na to, aby pronikla do větších hloubek a "nakrmila" kořenové systémy stromů.
Patrně to je jak kde, ale v příbřežních oblastech Labe teda sucho moc nepolevilo.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Přeslička na poli především znamená překyselenou půdu.  Vidláckým odhadem bych řekl, že zemědělci docházejí peníze a tak letos hnojil močovinou. Ta je nejkyselejší ze všech hnojiv. Ledek je dražší.... 

A nebo měl milý zemědělec dostatek kejdy a řádně pohnojil a trochu to přepískl. To se také občas stane. Pokud tam letos na podzim uvidíte teragátor na rozmetání vápna, je jasno... Pokud se tam objeví přeslička i příští rok, je celkem jisté, že zemědělec definitivně krachuje a co nevidět se tam nastěhuje korporátní velkotechnika. 

Co se týče sucha... je léto, kdy jindy by mělo být pár dní bez deště? Já mám ještě pořád všude zelenou trávu, to v tuto dobu nepamatují ani staříčkové. Zemědělci u nás sekali už třetí senoseč... seno není kam dávat, tolik nastohovaných balíků jsem snad ještě neviděl.  Ono to sucho také potřebujeme... aby alespoň trochu vyhynuly plísně, aby tráva udělala nějaká semínka, aby pochcípaly mšice na stromech (Admirále pardon, lesní med je super, ale moc mšic je také problém). Ať trochu pomřou myši na polích žízní, když je teď sklizeno. Aby brambory přestaly bobtnat a konečně také dozrály. 

S tou brzkou zimou bych ale souhlasil. Koneckonců vždycky když je krize, tak Pánbůh posílá tuhé zimy. 

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)