Něco mezi chřipečkou a pořádnou válkou

Autor
Štítky

Tak nám ten koronavirus řádně bují. Zajímalo by mě, jestli je v téhle republice ještě někdo, kdo věří našim pánům hygienikům, statistikům a epidemiologům, že mají všechno pod kontrolou. Svým způsobem si můžeme říkat co chceme, pojmenovávat to jak chceme, ale realita říká, že řádně promořujeme. Obyvatelstvo České republiky se nám dělí na čtyři skupiny. Jedni koroňáčka měli, druzí ho mají, třetí ho mít budou a ti poslední na něj umřou. 

A hleďte, jak málo znamená vysokoškolský titul. Je to tam samý Mudr., ale jinak mají názory zcela rovnoměrně rozloženy kolem Gaussovy křivky. Můžete si vybrat zcela vědecký a dlouhou lékařkou praxí podložený názor, že koronavirus je chřipečka a stejně vědecký a podložený postoj,  že nás to pokosí stejně kvalitně jako světová válka. 

A aniž bych chtěl dělat machra a aniž bych vás chtěl nutit do nošení roušek, vlastně mi začíná být stále sympatičtější Prymula, který alespoň drží svojí tvrdou linii vše zadrátovat, vše zakázat, všude nosit roušky a na ekonomiku ať  sere polární liška. 

Pokud bych měl říci za sebe, zda to vidím spíš na chřipečku a nebo na strašlivou katastrofu, tak upřímně nevím. Jen mám pocit, že se to poměrně brzy ukáže. Přijdou plískanice, nastoupí běžné chřipky a angíny a pokud koroňák kosit nezačne, bude všechno OK, všichni si oddechneme a vlády si budou muset najít jiný důvod proč se zadlužovat nad jakoukoliv myslitelnou hranici. 

Pokud kosit začne, nemáme nejmenší šanci s tím něco udělat. Řekl bych, že je to teď tak rozšířené, že na italské přeplněné nemocnice budeme s láskou a nostalgií vzpomínat. Do toho už řádně rozjetá krize, nezaměstnanost, já navíc očekávám tuhou zimu... jestli koroňák začne kosit, tak z naší demokracie i z EU moc nezbude. Zřejmě nezbude nic ani z našich úspor, dokonce... možná nezbude nic ani z našich dluhů a troufnu si tvrdit, že exekutoři se stanou lovnou zvěří. 

Konstatuji, že se s tím nedá vůbec nic dělat. Nikdo u nás nemá autoritu celou tu nákazu nějak omezit či zadržet, ani Babiš ne, nikdo nikomu nevěří, nikdo nemá žádnou šanci se tomu vyhnout, už je to příliš zažrané. Teď už bude pouze možné to zkusit přežít.  

Aniž bych chtěl radit, nebo něco doporučovat, já osobně pošlu manželku na velký nákup. Obnovíme zásoby těstovin, krup, luštěnin a rýže. Přikoupíme nějakou sterilovanou zeleninu, protože sice máme vlastní zásoby, ale do regálů se ještě pár okurek od Znojmie vejde. Prasátkav chlívku  sice utěšeně rostou, ale pár lančmítů také nebude od věci. Do karantény člověk přijde ani neví jak, tož bude rozumné být připraven. A pokud začne smrtka kácet v mém lese (příměr konkrétně pro berrnarda), bude vhodné se držet co nejdál. 

Pak se uvidí. Možná to jen v klidu spotřebujeme a ulehčeně zjistíme, že se nic nestalo. Ale pokud to bude horší, alespoň si o pár týdnů prodloužíme čas na reakci. 

Nikomu to nevnucuju. Já fakt nevím. Nevím, co je skutečná epidemie a co je jen nafouknutá mediální bublina. Ale budu předběžně opatrný. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (68 hlasů)

Komentáře

Dámy dnes prominou,ale dovoluji si prohlásit,že o dalším vývoji této epidemie ví vláda včetně všech svých poradců stejný HOVNO jako my všichni dole.Pouze na rozdíl od nás má vláda na to papír!!

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

Zkuste si do vyhledávače dát jméno
Omar Šerý a ti máte twitter tak tam stačí přečíst jeho příspěvky...

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Volá dcerka k doktorce,
pomoc od Vás potřebuji,
kdy mohu přijít?
Nemám čas, nechoďte mi sem,
podívejte se přes zrcadlo do krku
a popište mi, co vidíte.
Mám tam to a to, bolí to nesmírně.
To jsou cysty, nechoďte mi sem,
nic Vám nedám,
s tím se tělo musí samo vyrovnat.
V noci zle a zle, horečky a další problémy,
paní doktorko,
s tím si tedy mé tělo samo nepomůže,
milostivě dí doktorka,
dostanete-li se ke mě do 15 minut,
udělám si pro Vás okénko.
Za minutu stanovena diagnoza jiná
berte antibiotika,
smíte
nesmíte,...
neschopenku,
na kontrolu přijďte.
Tak je to i ve Vidlákově ?
Prý je nutno se objednat,
mezi dveřmi se diagnoza stanoví,...

Začínají lidé hledat pomoc místo u bázlivých, neznalých či neochotných doktorů
u léčitelů, kartářek, jdou za vědmami,...
Kolik jich životem doplatí ?

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Jsou logické.
/ Viz existence systému dvou třídících sít. - drahé testování -
/ A k tomu existence bezpříznakových infekcí.- když mi nic není, proč bych oxidoval u felčara?!
/ No a třetí faktor hygiena prostě nestíhá.
A když se někomu chce, ať si pustí záznam včerejší Čt 24 a o Ostravsku je zde někde v debatě také zmínka.

A ke " genové manipulaci" s Virem.
Kolik generací např psů, je zapotřebí, aby se "vyrobil" z např z jozefčíka bernardýn? 20 - 100
Jak dlouho žije hafík, jak dlouho žije Virus?
( Pozor! Léčba je cílená selekce, tedy nepřímá genová manipulace!)
A jen pozn, jsou informace důležité a balast. Ono o genové nestabilitě Viru informací proběhlo a probíhá hafo.

Průměrný počet slepic: 2.1 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Žijeme ve vylhaném světě a proto většina z nás věří mechanismům, které do nás hustí západní medicína. Skutečnost je poněkud jiná. Mikroskopičtí původci nákaz se množí v krevním oběhu. Ucpávají artérie a my cítíme tlak krve v ucpaných místech jako bolest. Stačí zánětem postižené artérie roztáhnout, místo se propláchne krví, krev s patogeny je "převařena" v játrech (41°C),následně vyfiltrována v ledvinách a je po nemoci.

Před čtyřmi lety jsem vyvinul termoreflexní nálepky, zejména kvůli svým zdravotním problémům. Do té doby jsem míval chřipku a jiné virózy minimálně dvakrát do roka. Od doby kdy jsem začal používat termoreflexní nálepky se u mne žádná infekční nemoc nerozvinula, protože se ty nemoci mých nálepek lekly a utekly.
Proto si dovoluju tvrdit, že před nákazami nás chrání pouze náš mozek a relevantní znalosti základních funkcí lidského tělo. Většina toho co masmédia prezentují jsou poudačky ovčí babičky.
https://mudrland-wenca.webnode.cz/

Průměrný počet slepic: 2.9 (15 hlasů)

protože věří složitým a vzájemně si odporujícím bludům. To že některým věcem nerozumíme, nemusí nutně znamenat že je náš rozum slabý, ale proto že jejich podstata nezapadá do okruhu nám známým pojmům.

Průměrný počet slepic: 4 (13 hlasů)

Tož je třeba vědět, jestli matnou, či lesklou hlavou na tělo. Jinak si ublížíte.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

opravuji - jestli matnou, či lesklou stranou alobalu na tělo....

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Jeho pojetí totiž plně odpovídá informačnímu pojetí světa, tedy kvantové fyzice. Lze tak snadno vysvětlit hypochondrii, efekt placebo, prudkého zhoršení zdravotního stavu, pokud pacient nechce apod. Současně lze do podobné kategorie zařadit efekt náhlého uzdravení jinak beznadějně nemocného pacienta, či "Lurdské zázraky". Celostní medicína hlásá něco podobného. Určitě bych to nebagatelizoval.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Jediný znalec kompozitní teorie Janyška zase tvrdí, že pomáhá jen a pouze vysoká teplota. Tedy horečce je třeba napomoci, například tím, že na sebe při horečce navlečete svetry, kožich, jegrovky, zimní boty, čepici atd....a sednete si k teplometu. A pak už jen čekáte. Virus po čase zahyne (nevím zda i Janyška, ale ten zdá se být nesmrtelným, takže asi ne.).

Trochu mimo téma : " Jsem Hamplová ! "

http://blog.aktualne.cz/blogy/jana-hamplova.php?itemid=37611

Ale že to trvalo. Pochopit , že se veřejný prostor privatizoval do podob takřka fašistických, přičemž hájí tento fašistický sektor " svá" práva na cenzuru při pomoci liberálních stanovisek, sice všelijak překroucených a utilitarizovaných...ale mnozí jim to stále žerou, ono " je to naše, tak si tady můžeme dělat co chcem".
Teď ještě jak na to. Ať dotyčná fašistická sebranka nehájí se tím, že se cenzurně zasahuje do " jejich" práv. Což samozřejmě udělá, v reakci na nějaký anticenzurní regulační mechanismus. A budeme se pak točit v kruhu a nevyřeší se nic. (zda tedy zdrojem problémů není soukromé vlastnictví veřejného komunikačního prostoru...napadlo mě., jak by to asi vypadalo v starověkých radikálně-demokratických (viz zejména Jochen Bleicken) Athenách, kdyby na Agoru pustili jen ty, které si oblíbili majitelé příslušného pozemku....byl by to docela zajímavý námět na hřebejkovskou komedii.

Já osobně dlouhodobě tvrdím, že cenzurovat je třeba jen ty projevy , kdy dotyčný či dotyčná vyzývají k malignímu (určitě asi neměli bychom cenzurovat výzvy k spravedlivé obraně, obecně pak k násilí reaktivnímu) násilí či k organizování se za účelem páchání takovéhoto násilí. Trošku mám problém s vulgaritami (např. někdy trefně zvolené peprné slovo dokáže právě že zesměšnit a potlačit násilnický projev...nebo dodá příspěvku komičnosti v jeho jiných kulturních významech ), ale asi bych to nechal na kvalitě posouzení jednotlivým čtenářem či jednotlivou čtenářkou, oni sami asi rozpoznají kdy jde pouze o křupana nebo zakomplexované individuum, a kdy dotyčný či dotyčná užili vulgarismu v souladu se zásadami geometrie a krásy.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Vysoká teplota ničí veškeré patogeny, anebo jim alespoň zabraňuje v buněčném dělení - množení. Je to přírodou osvědčený mechanismus. Na stejném principu fungují i termoreflexní nálepky o kterých píšu o kousek výš. Zahřívají zánětlivá místa o 1 - 3°C a tato teplota stačí na to aby si postižený vyléčil téměř každou nemoc hned v zárodku.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

To znamená, že vzniká jakési napětí, kdy se mění situace nejen v místě zánětu, ale je ovlivněna i celá dráha, která začíná znova proudit,...
Něco jako Golfský proud, dalo by se říci.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Nemyslím si, že Flégr má pravdu. To by jinak neplatila Gaussova křivka pravděpodobnosti. Nikdy žádný statistický jev nemůže dopadnout jednostranně, v našem případě špatně. Hlásat, že rozhodně dopadneme špatně, když opět prudce nezatáhneme za brzdu považuji za tvrzení rozporné z realitou.Stejně pravděpodobné je tvrzení, že vše dopadne dobře. Nedopadne. Skončí to někde uprostřed, tam je totiž největší pravděpodobnost. Rovněž jeho pojetí virové geneze neodpovídá skutečnosti.Žijeme ve světě "breberek", jsou naprosto všude a útočí ze všech směrů, ale všichni máme v sobě zakódované postupy(každý vyšší živý organismus), jak se všem možným parazitům bránit. To vůbec Flégr ve své teorii šíření virů neuvažuje. Proto jeho vystoupení považuji spíše za propagandistické tažení, než vědecký přístup. Současně, když to nedopadne podle jeho představ, již dopředu hlásá, dopadlo to dobře, protože virus příznivě zmutoval. No neber to..

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Lančmít?
Proboha lančmít?
Kdo dnes jí lančmít?
Pane Vidlák, vzbudil jste ve mě hluboko zasunuté vzpomínky na dvojáky v menze, a na to zklamání, když došly bravčové mäsa, pak i trenčianské párky s fazuĺou a zbyly tam jen lančmíty... leccos z dnešní životní úrovně bych si dokázal odříct, ale vracet se k lančmítům - proboha, nestrašte))).

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

Mě chutnají taky, mám to chápat, tak, že "kulturní a civilizované" je pouze jídlo co chutná vám osobně, a co ne a pochází/bylo oblíbeno z dob 48-89 je známkou úpadku :D

Chlape, manželka nesnáší dršťkovou, já ju miluju, ona má ráda čokoládu, já ju nesnáším, chápeš, že chutě mají lidi různý a to, že máš něco v hlavě spojený s hnusným zážitkem není problémem jídla, ale společnosti, potažmo problémem tvé hlavy ;)

Průměrný počet slepic: 4.8 (18 hlasů)

Je mi velmi líto, assi, ale jestli hledáte někoho, kdo se s vámi pohádá kvůli drobnému fóru, račte se obrátit třeba na svou manželku, mě do toho fakt nezatáhnete, snad jsem vás tím příliš nezklamal.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

Existují i dobré lančmíty. Velmi dobré. Samozřejmě se to nedá žrát každý den, ale tu a tam je to příjemná změna. To hlavní v regále je samozřejmě domácí konzerva vepřového. Po zabijačce se vychladlé maso naloží na čtyři až šest týdnů do škopku (slaný lák s trochou cukru). Poté se upeče na pekáči v troubě. Pustí opravdu hodně šťávy. Ta se musí chytit a nesmí se připálit. Maso se upeče tak na 80% - musí být ještě slušně tuhé a nesmí se rozpadat. Pak se nakrájí na plátky dle velikosti konzervy. Naskládá se, zalije se tou šťávou, nechá se vychladnout. Pak se konzervy zavřou a pěkně na hodinu sterilizovat. Hotovo.
Neznám lepší způsob uložení vepřového. Přijede nečekaná návštěva, konzerva se vyklopí, ohřeje se to, udělají se brambory, přidá se červená řepa a ani v Alkronu nemají tak dobrý oběd.

Průměrný počet slepic: 4.7 (23 hlasů)

co by na to říkala návštěva z Rijádu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Pro takové návštěvy je připravena konzerva z velblouda či kuřete.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

na konzervu z novináře.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Myslím, že novinář by byl spíše "apetizer". Trochu si zacvičit s motorovkou, aby byl pak větší hlad.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Z novináře? V tom případě jedině ze S:A. od firmy Salman čtvrtič.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Novinář byl naporcován na saúdském velvyslanectví v Turecku. Dokonce si na to přivezli porcovací tým přímo z Rijádu.

Zatím bez slepic

Celé to znělo tak pěkně a pak jste to zabil červenou řepou! :D Naštěstí, jinak jsem si málem poslintal klávesnici :D (Tedy nic proti červené řepě, komu chutná, ať si dá :))

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Musím s Vidlákem souhlasit!
Dostával jsem každoročně od nebožtíka strýce sterilované maso z domácího pašíka ve sklenici - a tak výborné maso jsem nejedl ani v interhotelu.

A dobrý (jakož i bohužel párkrát porevolučně hnusný) landšmíd jsem jedl také.
-----
Já osobně bych se spolehlivě pozvracel z většiny ryb - například i z norského uzeného lososa... Nejhorší jsou očka, to bych spíše bez následků pozřel slepičinec, pokud bych jej mohl podložit a zapít patřičným množstvím ferneta.

Pravidelně ryby zkouším polknout, jestli se s nimi organismus již nezkamarádil. Číním tak v soukromí a nad mísou WC. Už jsem to dotáhl na třicet vteřin k první šavli!
(což ale přičítám tomu, že stárnoucí pud sebezáchovy reaguje se zpožděním)

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

ale to tu rybu musíte napřed upéct! U "zkouším ryby polknout" prostě automaticky naskakuje Glum a jeho "rybiška".
Takový dobře ugrilovaný pstruh je naprostá delikatesa a dá se pozřít i s kůží. Pravda, hlava ne, a rybí polívka obecně taky nee.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

ale není nad pstruha na másle nebo cokoliv mořského přímo ze smažalně. Kam se hrabe pork.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

Tak teď jste mě potěšil, Holube. Já mám s rybami velmi podobné životní zkušenosti. Mým vrcholem tolerance je sardinková pomazánka, kde je hořčice a hodně cibule .

Při setkání s mladou generací, která je potravinově IN, mám obvykle hluboké generační výčitky bílé ženy staršího věku, protože pro ně je rybí maso to jediné poživatelné.
Když jsem vyprávěla, jak jsem u Vidláka sledovala porážku čuníka a jak jsme pak jako první měli ochutnávku jeho mozečku s vajíčky, tak mě ta mládež nazvala bezohledným vrahem prasátka a pojídání jeho mozku za naprostou zrůdnost. No jo, naše nové generace udělají z lidské rasy nový druh...

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

Vegani pomřou na podvýživu, protože spodky stromů budou časem taky spasené(ale ne ve smyslu spasit!). A ti co přežijí budou odsouzeni ropáky za vraždu květáku na smrt neb zelenina je taky živý tvor.
Někdo tam chtěl jíst slepičince....jako pražské mrně jsem to na venkově zkusil, ale moje přecitlivělá matka skončila na nervovém. A za okusování nehtů mě byly ruce potupně namočeny do kravince. Od té doby jím prakticky jen hovězí maso, jako pomstu za dětství.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Gulášek je z takové hovězí domácí konzervy udělán rychleji a šmakuje jak ten ze surové kližky. Zásada č. 10 - použít chutnou papriku, já ju beru z maďarského obchodu. Někdy vyjde levněji jak ta antuka ze supermarketu, když kupim větší balení.

Lančmít bejvával kdysi chutnější. Dělali jsme ho v trojobalu.
Ale taky jsem této krmě nějaký moc zvláštní příznivce nebyl, to víte, teta dělala v Martinově - takže s těmi biftečky apod. se to prostě srovnat nedalo. Natož s telecím mozečkem (až v pozdním věku jsem zjistil, co je to za cholesterolovou i purinovou bombu).
Některé krmě (ale i pitivo) byly prostě za komoušů chutnější, neví někdo o pekařství, kde by bylo možné i dnes koupit tehdejší :-D)) tkzv. GRAHAM ? Jedna pekařka mi říkala, že to zkoušeli vyrábět,. ale že ty dnešní suroviny jsou takové , že to nešlo.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

Tak typickým příznakem koronáče je ztráta čichu a chuti, takže Lančmít Hamé je pro pacienty ideální strava :) Jinak co mohu doporučit ze zkušenosti s jarními zásobami, tak relativně k jídlu je ten 'Mei Ning'.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Nějak pořád stejně. Věřím svému spolužáku Hořejšímu, který střízlivě už dlouho popisuje situaci, navíc je epidemiolog a to v naší zemičce s největším počtem odkazů na své práce, takže špičkový. Pokud jde o ty ostatní, od Pekové po Prymulu, ono je to jako ve válce. Když se zeptáte generálů, většinou chtějí útočit a zabíjet, když politiků, ti se zamyslí, protože oni nesou hlavní zodpovědnost. Nakonec ve válkách rozhodují politici, leda by se generálové zbouřili, což hrozí tak leda v USA.
A když slezu z Řípu a podívám se do statistik států světa https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries, vidím, že:
Pokud jde o úmrtí na 1 milion obyvatel jsme asi ze 215 zemí na 89. místě,
v počtu případů na 1 milion obyvatel, jsme s číslem 2628 na 94. místě na světě.
V podstatě všechny vyspělé země světa jsou na tom ve statistikách hůř, nebo stejně.

Pokud jde o ekonomiku, naše se propadla zatím kolem 10%, děsivé představy o 12% a víc za celý rok se nepotvrzují, už i někteří ekonomové říkají, že to možná bude jen 6%.
Mezi tím USA ohlásily za 2. Q/2020 - 30%. Počet nezaměstnaných je děsivý, s následky - občanská válka v ulicích. Soše Svobody by měli dát roušku, nebo ji rovnou zbourat.

Pokud jde o zadlužení veřejných financí v následku na breberku, to naše vzroste letos na 40% HDP. Dluhová brzda podle panikářky a nominantky ODS Zamrazilové, která na tuty ví, jak na tom s dluhy budeme v roce 2060, je 55% z HDP. Maastrictské kritérium je 60%.
Takže Česko, na rozdíl od všech západních ekonomik, žádnou z těchto hranic nepřekročí. Šetřílkové v Germánii prý hranici 60% drze překročí, stejně jako všichni v eurozóně, kromě ekonomických trpajzlíků. A co jako? No nic jako.

Závěr pro mne je, že jak jsem tu psal několikrát, začne se starat domobrana ve vlastním zájmu v místních věcech, ve firmách, společnostech atd.. Babiš původně přísnější nařízení odsouhlasil, zpovykaní Čecháčci, zejména z Prahy, plánovali následně převrat, tak holt rozumně couvl a nyní jim v těch čůránkách nechá namočit držky, jako se to dělá s blbými malými štěňaty a počká, než jim dojde realita.
Závěrečný účet po zahájení očkování, což bude někdy z jara 2021, vystaví epidemiologové spolu s ekonomy tak, že nejlépe z toho vyjde země s nejnižším počtem zemřelých ve vztahy k nejnižším dopadům na ekonomiku. To je celé. Máme dobře našlápnuto, nic hrozného se neděje.

Průměrný počet slepic: 5 (21 hlas)

Děkuji

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

že by to mohlo být tak nějak, jak píšete. Informace sice nemám, spíše všeobecně známé, ale jednu mírně optimistickou týkající ekonomického propadu lze vzít vážně. Škoda auto už údajně dohnala ztráty z jara a jede na plný plyn, protože až do konce roku plánuje šesté směny. Tudíž zakázky jsou.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

ale viděl jsem představení Škody Enyac a v porovnáním s tím, co je nyní k dostání v elektroautech od jiných značek, řekl bych. že toto auto bude podobný hit, jako Octavia. VW v Zwickau postavilo fungl novou automobilku na elektroauta ID.3 a ID.4, chce jich tu vyrábět ročně 300.000 a vyvážet je do světa, včetně US. Musk také staví u Berlína automobilku, ale když se dívám na to co nejnověji produkuje, včetně modelu Y, nechápu, proč to lidé kupují.
Takže Škodovka zase nasrala vedení ve Vlčím městě, i připravované auto ID.4 je vzhledově a vychytávkami chudší příbuzný Enyacu. Podobně vypadají komentáře pod prezentacemi na německých serverech.
Psal jsem to tu minule, vlaky s auty projíždějí z Boleslavi našim městysem na soutoku Ohře a Labe čím dál delší. Jak jsme říkali na vojně. Voják se stará, voják má.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

"Máme dobře našlápnuto, nic hrozného se neděje."

Chtěl bych se vás zeptat, kam máme, nebo vy máte, našlápnuto?

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

všechno zatím dobrý, ale nepočítáte s tvrdou zimou která podle Vidláka příjde.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jaro bylo, jak mělo být, léto bylo jak mělo být, tak nyní ještě zima. Znám lidi, co dělají fest o dřevu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Wörgl měl v roce 1932 asi 4200 obyvatel. Z nich bylo 400 nezaměstnaných, v blízkém okolí žilo dalších 1100 nezaměstnaných. Obecní pokladna zela prázdnotou - v první polovině roku 1932 se na daních vybralo pouze 3000 šilinků. Dluh obce však byl 1,3 milionů, obec si musela na jeho splátku vzít další úvěr. Starostou se v té době stal (byl určen losem) bývalý strojvůdce vlaku a sociální demokrat Unterguggenberger. S pomocí faráře , lékárníka a dalších osob (z jiných stran) vypracoval Nouzový program, ten schválila městská rada, hlasy všech zúčastněných.
Oproti sumě 32000 šilinků byly vytištěny AB - Scheine (" pracovní stvrzenky") .Dne 31. července 1932 začla jimi obec zčásti vyplácet mzdy svým úředníkům a dalším osobám. Lidé zaměstnáni při veřejně prospěšných pracích dostávali v této " kazící se " (Gessel přišel s tím, že jediné zboží které se nekazí, jsou peníze) měně celou výplatu. Touto měnou bylo možné hradit i daně. Unterguggenberger ze začátku získal pouze 4 obchodníky, kteří měnu přijímali. Posléze (když ostatní zjistili, že nepřijímáním místní měny přicházejí o tržby) však začly se všude objevovat nápisy s textem " Zde přijímáme pracovní stvrzenky obce Wörgl v libovolném počtu v plné hodnotě".
Finanční situace v obci se zlepšila, lidé " kazícími se" (na konci každého měsíce bylo nutné koupit kolek v nominální hodnotě 1 % hodnoty bankovky, tím se prodloužila její platnost) penězi platili daně dopředu. Obec dokončila rozsáhlou opravu silnic , kanalizaci, pouliční osvětlení, postavili skokanský můstek či most přes řeku Inn, na něm se skvěl nápis : " Tento most byl postaven za naše vlastní svobodné peníze".
V období srpen 1932-srpen 1933 stoupl počet nezaměstnaných v Rakousku o 10 %, v obvodu obce Wörgl klesl o 25 %.
Experiment trval pouze 13, 5 měsíce. Stvrzenky v celkovém nominálu pouhých 5500 šilinků oběhly (změnily majitele) během té doby cca 413 x za rok, běžné šilinky cca 21 x. Toto umožnilo ekonomickou aktivitu v hodnotě cca 2 500 000 šilinků (dnešních cca 8 000 000 dolarů).
Projekt zatrhla (tak jak např. i u nás, v případě továrníka Lothara Meinla v Nejdku u Karlových Varů) centrální banka (zlé jazyky tvrdí, že na tu rakouskou mělo podstatný vliv finanční imperium Rothschildů, což by tedy byl obrovský paradox - vzhledem k věcem budoucím), ve spolupráci s vládou a justicí. Starosta se stáhl do ústraní, jeho úspěšný model zvládání hospodářské krize byl zničen.
O něco později švýcarské státní zastupitelství zakázalo panu Unterguggenbergerovi vstup do země, měl tam podniknout přednáškové turné jehož obsahem mělo být zejména předání praktických zkušeností s kolkovanou " kazící se" měnou.
(údaje vycházejí z knihy Adam Votruba : Paradox úroku...více pak např. odkazový aparát v této knize uvedený nebo https://unterguggenberger.org/woergler-freigeld-historisch/)

V jedné nejmenované obci u nás stálo ještě loni vytištění místní měny o celkové nominální sumě 200 000 křižán...eh, safra obecních korun cca 25 000 korun českých. Včetně ochranných prvků a očíslování.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Podle CIA Factbook mělo Německo v roce 2017 veřejný dluh 64,1 %, Spojené státy 82,3 %, Spojené království 87,0 %, Francie 98,5 %, Itálie 131,2 % a Řecko 180,0 %.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, tentokrát jste trefil kozla, místo dlouhého povídání - ono nejde složité věci popsat jedním odstavcem vych doporučoval se podívat na tohle:
https://slerka.shinyapps.io/dashboard/?fbclid=IwAR1dQ1jbmRfxHKBXwhI9WnI…
jde z validní data, žádné plky v přehledném grafickém zpracování.

Informace jsou - jen se namáhat se na ně podívat, a přesto že se udělala řada hloupostí tak to zatím více méně fungovalo - do poloviny prázdnin. Momentálně se řítíme do velkého průseru, díky politiků, různým chvilkařům a všem chytrolínům chřipkařským - když se podíváme na počet hospitalizací a ARO případů tak poslední dny je exponenciální růst - a co dál ????? jako ateista pravím : bože nás chraň - tedy zasupluju tu osvětu:

1) vyhýbat se Práglu - ten obehnat zdí a zavýst hnojem
2) vyhýbat se okresům s vysokým výskytem na sto tisíc duší - dolní polovina tabulky
3) náhubek všude pokud nejsme na čerstvým povětří
4) desinfikovat madla a rukojeti vozíku a košíků v kaufech
5) pokud možno platit kartou
6) mejt si pracičky
7) kopat do zadničky blbečky bez náhubku tam kde je zapotřebí ho mít
8) kopat do zadničty ty co si myslí že je náhubek k něčemu když má frňák venku
9) nelozit na různá techtle mechtle a do bárů kde houstne dým
10) a na co jsem zhapoměl.......

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

PS - pokud se na tý mapce klikne na okrest tak to zobrazí detailní údaje.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Pražáci budou ve výhodě, protože se nakazí teď těmi aktuálními mírnými kmeny koronáče, uzdraví se a získají imunitu na 2-3 měsíce a s tou to už do vakcíny doklepou. Zalezlí vidláci si nedotčeně počkají až na ty podzimní agresivní kmeny a ty je pak pokosí. Asi je to jen šťastná náhoda, ale s ohledem na to, co říká na videu Flégr, je vývoj opatření u nás vlastně optimální. Tedy nejprve tvrdá omezení, čímž se vyselektovaly málo virulentní kmeny, těmi pak přes léto promořit co nejvíc zejména mladých lidí (sportovní soustředění, tábory) a pak na podzim, až se virulentnost zvýší, tak zase tuhá uzávěra, která díky promořenosti nezodpovědných už možná nebude muset být tak tvrdá jako na jaře.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Nebo v praglu do vakciny nedoklepou - což je daleko pravděpodobnější, a nakazí kde koho kolem. Navíc se může ukázat že na nemírné kmeny kmeny imunita nefunguje - jako u chřipky fuguje jen na některý kmen.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)